Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020
Ακόμη μια ψευδή είδηση, με υποτιθέμενο κρούσμα κορωνοϊού, στο Αιτωλικό .
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020
Σοβαρός κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου από κινητά, λάπτοπ και τάμπλετ
Ησυχνή έκθεση στο τεχνητό μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, τάμπλετ), καθώς και οι νέες λάμπες φωτισμού των δρόμων, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ισπανικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της διασποράς.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το μπλε φως από τις λάμπες LED και τις ηλεκτρονικές συσκευές, με διαταραχές του ύπνου, παχυσαρκία και αυξημένη πιθανότητα διαφόρων καρκίνων (όπως προστάτη και μαστού), ιδίως στους ανθρώπους που εργάζονται τα βράδια και εκτίθενται περισσότερο στο τεχνητό φως.
Τι έδειξε η έρευνα
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μανώλη Κογεβίνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Epidemiology», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 2.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 660 είχαν διαγνωσμένο καρκίνο του εντέρου. Από την έρευνα σκοπίμως εξαιρέθηκαν όσοι έκαναν συχνά νυκτερινές βάρδιες.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με την μεγαλύτερη έκθεση στο μπλε φως είχαν κατά μέσο όρο 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου, σε σχέση με όσους είχαν εκτεθεί λιγότερο. Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος παγκοσμίως, μετά από εκείνους των πνευμόνων και του μαστού.
«Η νυκτερινή έκθεση στο φως, ιδίως στο μπλε φάσμα του, μπορεί να μειώσει την παραγωγή και την έκκριση της μελατονίνης, ανάλογα με την ένταση και το μήκος κύματος του φωτός. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις του φωτός αυτού στα οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία, αν και η σχετική έρευνα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, συνεπώς χρειάζεται περισσότερη μελέτη», δήλωσε ο Μ. Κογεβίνας.
Ο Έλληνας επιστήμονας είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διδακτορικό στην επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1989. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος στην Επιδημιολογία (ΕΕΡΕ) και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας (ISEE).
Μέδουσα: Γιατί η Θεά Αθηνά την φέρει στον Θώρακα και την Ασπίδα της
Η λέξη Μέδουσα σημαίνει «κυρίαρχη θηλυκή φρόνηση». Στα Σανσκριτικά η ίδια λέξη αποδίδεται ως Μεντχά, στα Ελληνικά Μήτις, και στα Αιγυπτιακά Μετ ή ωΜάατ. Τούτη η θεότητα ήρθε στην Ελλάδα πιθανώς από τη Λιβύη, όπου λατρευόταν από τις Αμαζόνες ως Θεά-Ερπετό.
Ως Μέδουσα (Μήτις) ήταν η καταστροφική όψη της μεγάλης τριπλής Θεάς που επίσης αποκαλείται, Νιθ, Ανάθ, Αθήνη ή Αθήνα στη Β. Αφρική και Αθάνα περίπου το 1400. π.Χ. στη μινωική Κρήτη.
...Τι είναι αυτό το όνομα και τι αντιπροσωπεύει, όταν μέσα από τα βάθη των αιώνων φέρνει ανατριχίλα και ταραχή; Εκείνο το φοβερό κεφάλι όπου ωσάν μαλλιά τα φίδια σφύριζαν και τα μάτια πέτρωναν οτιδήποτε κοίταζαν;
Ποια είναι αυτή η τόσο αρχέγονη δύναμη, που η ίδια η θεά Αθηνά φέρει ως τρόπαιο στο θώρακά της και πάνω στην ασπίδα της;
Ποια είναι αυτή που μέσα της έχει ως καρπό τον θεϊκό Πήγασο και τον γίγαντα Χρυσάορα με το χρυσό σπαθί; Όσον αφορά στον Ζαν Ρισπέν, η Αθηνά και η Γοργώ φιλονίκησαν για το βραβείο της ομορφιάς. Κατά την Ann Shearer πιθανώς η Μέδουσα, πανέμορφη, πριγκήπισσα με υπέροχους ξανθούς βόστρυχους, κυνηγημένη από τον Ποσειδώνα, ενέδωσε στις ορέξεις του μέσα στο ναό της Αθηνάς. Η Αθηνά τότε μεταμόρφωσε τη Μέδουσα σε τέρας με φίδια αντί για μαλλιά, δόντια όμοια με χαβλιόδοντες αγριόχοιρου, μάτια που απολίθωναν, χέρια χάλκινα και χρυσά φτερά.
Δεν αρκείται όμως η Αθηνά στην παραμόρφωση της Μέδουσας. Θέλει και το κεφάλι της. Και μόλις ο Περσέας (γιος του Δία και της Δανάης), υπερηφανεύεται ότι θα φέρει στον Πολυδέκτη το κεφάλι της Γοργούς, η θεά Αθηνά τρέχει να τον βοηθήσει.
Του δίνει καλογυαλισμένη ασπίδα για να τη χρησιμοποιήσει σαν καθρέφτη και έτσι να αποκόψει το τρομερό κεφάλι δίχως να το κοιτάζει. Επίσης, του δίνει φτερωτά σανδάλια και μαγικό σακούλι για να μεταφέρει τη δύναμη του ίδιου του κεφαλιού. ΄Εχοντας συννενοηθεί με τον Άδη και την Ερμή, λέει στον Περσέα, ποιους θα συναντήσει για να του δώσουν την περικεφαλαία που θα τον κάνει αόρατο και από πού θα πάρει το δρεπάνι για τον αποκεφαλισμό. ΄
Ετσι και έπραξε ο Περσέας και κατάφερε τον άθλο, ωστόσο τίποτε δε θα είχε κατορθώσει χωρίς τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μα και τη φοβερή δύναμη της Μέδουσας που παρέλυε τα πάντα, η Αθηνά της την έδωσε. Αυτή τη δύναμη φαίνεται πως επιθυμεί να ανακτήσει η θεά μέσω του άθλου του Περσέα.
Αν κοιτάξουμε την καταγωγή της Μέδουσας, η δύναμή της έχει πανάρχαια ρίζα. Εγγονή της Γαίας και του Πόντου. Αυτό το ζεύγος γέννησε τον Φόρκυ (ο γέροντας σοφός της θάλασσας) και την Κητώ (το τέρας).
Ο Φόρκυς και η Κητώ γέννησαν τρεις Γοργόνες. Τα ονόματά τους είναι ενδεικτικά δύναμης: «Σθενώ»-δύναμη, «Ευρυάλη»-των αλμάτων, «Μέδουσα»-Δέσποινα, Βασίλισσα, Κυβερνήτης και Πονηρή. Ωστόσο, η Αθηνά επιθυμεί να συνδεθεί με τούτη τη φοβερή δύναμη. Κι εδώ αξίζει να προσέξουμε μερικά από τα πολυπληθή επίθετα της θεάς: Σθένια (ισχυρή, δυνατή), Γοργώπις (έχει άγρια μάτια), Μαχανίτις, (εκείνη που μηχανεύεται διάφορα), Δολομίτις (δόλια, πανούργα) και ένα σωρό άλλα συναφούς νοήματος.
Στο βιβλίο της «Αθηνά», η Ann Shearer γράφει: «…Αρκεί να ξανακοιτάξουμε το μικρό σάλι στο λαιμό της Βαρβάκειου Αθηνάς, αντίγραφο του μεγάλου αγάλματος της Αθηνάς ως προστάτιδας της πολιτειακής τάξης, για να διαπιστώσουμε ότι αμέσως το κεφάλι της Μέδουσας μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Παρόλαυτά, μερικοί λένε ότι η ίδια η μεγάλη αιγίδα της θεάς είναι φτιαγμένη από το δέρμα της Μέδουσας. Δηλαδή, αντί να επιθυμεί απλώς ένα σύμβολο εκείνης της αρχαίας δύναμης, η Αθηνά θέλει να τυλιχθεί ολόκληρη μέσα της, να την αφομοιώσει (Παυσανίας, ΙΙ). Φαίνεται ότι εκείνο που θέλει πάνω από όλα είναι να διατηρήσουμε αυτή τη διττή εικόνα, ώστε βλέποντας τη μια πλευρά της δύναμης, να βλέπουμε επίσης και την άλλη…».
Η Αθηνά ανακτώντας το κεφάλι της Μέδουσας, με την επανένωση των πλευρών της αρχαίας δύναμης που είχαν διαχωριστεί σε θετικό και αρνητικό πόλο, μας θυμίζει πάντα ποιος είναι ο σοφότερος τρόπος.
Από μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση από αυτή της Αθηνάς με τη Μέδουσα. Η θεά εμπνέει τους ήρωες της. Η ενεργητική της δύναμη είναι ακριβώς το αντίθετο της παραλυτικής απραξίας της Μέδουσας.
Η Αθηνά φέρνει τη συνείδηση. Η φυσική κατάσταση της Μέδουσας, αν δεν την ξυπνήσουν τα φίδια της, είναι βαθιά ασυνειδησία. Στο διαχωρισμό ανάμεσα στην Αθηνά και τη Μέδουσα, έχουμε μια περιγραφή και προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν αποξενωθούν η διάνοια και η ύλη, ο νους και ο υλικός κόσμος.
Οφείλεται ιδιαίτερα στο δαιμόνιο της Αθηνάς, η διατήρηση των δύο σε αρμονική συνύπαρξη. Δικό της δώρο είναι το ότι βλέπουμε και κατανοούμε τη θέση των πραγμάτων. Μόλις χαθεί αυτή η σχέση, έχουμε μόνο αδρανή ύλη και διάνοια που έχει χάσει το στόχο της.
Έτσι, ο υλικός κόσμος γίνεται εχθρός της υψηλής διανόησης. Την ανακόπτει, περιορίζει τις φιλοδοξίες της, όπως ακριβώς η αδρανής και παράλυτη Μέδουσα περιόριζε τη λαμπρή πτήση του φτερωτού Πήγασου. Όταν τελικά πεθαίνει η Μέδουσα, κατορθώνει να ξεφύγει το πνευματικό ένστικτο.
Χρειαστήκαμε αρκετό καιρό για να καταλάβουμε πως οι τεχνολογίες που καθοδηγεί ο νους, καθώς είναι ασύνδετες με την πραγματικότητα της ύλης που επεξεργάζονται, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που μερικές φορές μοιάζει να μας απειλεί με πλήρη καταστροφή.
Κι όμως η Μέδουσα, μόλις περιέλθει στην αρματωσιά της θεάς Αθηνάς, φέρνει τα δικά της δώρα: Μέσα στο σακούλι, εκτός από το κεφάλι της Μέδουσας, υπάρχουν δύο φιάλες με το αίμα της Γοργούς από τις φλέβες του δεξιού μα και του αριστερού χεριού, αίμα που δίνει ζωή και θάνατο. Αυτό το αίμα χρησιμοποιεί και ο Ασκληπιός. Αρκετοί λένε πως το σακούλι περιείχε και το αλφάβητο.
Το φοβερό πρόσωπο στραμμένο προς τον εξωτερικό κόσμο προστατεύει ό,τι βρίσκεται στον εσωτερικό.Οι νοικοκύρηδες προστάτευαν την περιουσία τους τοποθετώντας ένα γοργόνειο στον εξωτερικό τοίχο των σπιτιών τους.
Οι κεραμείς το τοποθετούσαν πάνω στο άνοιγμα του καμινιού, για να αποτρέψουν επίδοξους κλέφτες. Ο Αγαμέμνων τη φέρει στο κέντρο της ασπίδας του, όπως και πολλοί άλλοι πολεμιστές. Για όσους την τιμούν, η Μέδουσα προσφέρει την προστασία της.
΄Ισως η δύναμή της να προστάτευε και την ίδια την Αθηνά, διατηρώντας απαραβίαστο από τη νέα ηρωική συνείδηση το ουσιαστικό στοιχείο στη φύση της ίδιας της θεάς. Αξίζει να μελετήσει κανείς την άποψη των Ορφικών που αποκαλούσαν τη σελήνη «κεφάλι της Γοργούς».
Και για τη θεά Αθηνά έλεγαν ότι «τα πάντα θα τελείωναν για εκείνη αν έχανε τα χέρια της». Πλούσιο υλικό για μελέτη υπάρχει στην κάθοδο της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο και στην κάθοδο της Ινάνα της σουμεριακής μυθολογίας, στο βασίλειο της Ερεσκιγκάλ.
Ακόμη αξίζει να προσεγγίσουμε την αλχημική άποψη. Σε ένα άλλο κεφάλαιο του βιβλίου «Αθηνά» της Ann Shearer, αναφέρεται: «…Στην αλχημική διαδικασία, που είναι επίσης και μεταμόρφωση του ατόμου, οι ιδιότητες της Αθηνάς είναι απαραίτητες.
Είναι η Δέσποινα Αλχημεία, που κατοικεί στο κέντρο της που είναι ο αθάνωρ, ο αλχημιστικός κλίβανος, με το σύντροφό της το βασιλιά Αθάνορα. Σε μια εικονογράφηση του 15ου αιώνα η κουκουβάγια της παρακολουθεί, καθώς η θεά κρατά στο ένα χέρι τον ήλιο του συνειδητού και στο άλλο το δόρυ και την ασπίδα με το Γοργόνειο. Το τρομερό κεφάλι είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας. Διότι, όπως γνωρίζουν οι αλχημιστές, ‘δεν υπάρχει γένεση χωρίς φθορά’, δεν υπάρχει κόκκινος χρυσός χωρίς πρώτα τη μαύρη απολίθωση, την οποία συμβολίζει το κεφάλι της Μέδουσας».
https://arxaia-ellinika.blogspot.com/
Βίντεο: Χέλια κινούνται σαν μια μάζα στον πάτο της θάλασσας - Εντυπωσιακό θέαμα
Ένα εκπληκτικό παράδειγμα μηχανισμού άμυνας έναντι των δυνατότερων αποτελούν τα νεαρά κοπάδια ενός είδους χελιών που κινούνται εντυπωσιακά σχεδόν σαν μια μάζα για να «αποκρούσουν» τους θηρευτές τους.
Το βίντεο που ακολουθεί έχει τραβήξει ο Marie-Laure Vergne, που είναι εκπαιδευτής στο κέντρο καταδύσεων Abyss Bali, και δείχνει τα ψάρια να κινούνται μεθοδικά στον πάτο του ωκεανού.
Πρόκειται για το eel catfish, ένα είδος χελιού που είναι δηλητηριώδες. Ωστόσο, μόνο τα ενήλικα ψάρια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πόνο ή να δηλητηριάσουν ένα άλλο ψάρι και όχι όσα είναι σε μικρότερη ηλικία αφού το δηλητήριο τους δεν έχει τις ίδιες παρενέργειες. Η αδυναμία τους αυτή αναπληρώνεται με τον τρόπο που κολυμπούν μέσα στο νερό δυσκολεύοντας το έργο των αντιπάλων τους.
.
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
Βάσεις 2020: Εισαγωγή σε ΑΕΙ με βαθμό κάτω από… 1
Τον απόλυτο ευτελισμό ενός εξεταστικού συστήματος που αποτυγχάνει επι σειρά ετών στη βασική αποστολή του, δείχνουν τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας, τα οποία ειδικά μετά την περυσινή ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα προγράμματα τους, δέχονται πλέον εισακτέους με βαθμό κάτω από …1.
Τον απόλυτο ευτελισμό ενός εξεταστικού συστήματος που αποτυγχάνει επί σειρά ετών στη βασική αποστολή του, δείχνουν τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας, τα οποία ειδικά μετά την περυσινή ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα προγράμματα τους, δέχονται πλέον εισακτέους με βαθμό κάτω από …1.
Κατά τα άλλα, μαθηματικό με βάση 3.125 μόρια (λίγο περισσότερο δηλαδή από το 3 κάτω από τη βάση) θα έχουμε φέτος στο Μαθηματικό τμήμα της Σάμου και φυσικό με βάση 5.800 μόρια στο Φυσικό τμήμα της Καβάλας, σε μια ιστορική πτώση των καθηγητικών σχολών της χώρας.
Συνολικά γύρω στα 25.000 άτομα θα μπουν στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από την βαθμολογική βάση (σε 184 τμήματα), ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο δεν υπήρξε καν διαγωνισμός καθώς εισάγονται… όλοι.
Ιστορική είναι και η «κάθοδος» των Ιατρικών σχολών με 723 μόρια πτώση σε σχέση με πέρυσι και χαμηλότερη βάση στη χώρα την Σχολή της Αλεξανδρούπολης με 17.400 μόρια εισαγωγής.
Μικρή άνοδο είχαν τελικά οι Νομικές σχολές και οι Ψυχολογίες και πτώση τα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών σπουδών. Τα Πολυτεχνεία είχαν πτώση στην πλειονότητα τους μικρή πτώση και τα Οικονομικά τμήματα αυξομειώσεις. Συνολικά 134 τμήματα είχαν άνοδο βάσεων φέτος και 325 πτώση.
Ανακοινώθηκαν οι βάσεις
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2018-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2019-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2018-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΕΠΑΛ 2019-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ-ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ (ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗΣ)_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΝΕΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΕΣΠΕΡΙΝΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
ΒΑΣΕΙΣ_ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΛ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ_ΠΑΝΕΛ.2020
Τα στατιστικά των βάσεων 2020

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020
Κάποτε πρέπει να τελειώσουμε και με τα φαντάσματα ... Μαζέψτε τον παλιάτσο, πριν πιστέψει ότι είναι ο Μεσσίας !!!
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020
Έκτακτο συμβούλιο για το νερό στο Αιτωλικό
Η παράταξη του πρώην δημάρχου Καραπάνου υπέβαλλε αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, σημειώνοντας με νόημα ότι οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις προς το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ δεν απαντήθηκαν…
Έτσι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Μεσολογγίου ζητά εντός των προβλεπόμενων ημερών να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. «Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, 14 δημοτικοί σύμβουλοι συγκαλούμε εκτάκτως το Δημοτικό συμβούλιο της Ιερής Πόλης, διότι οι ερωτήσεις που γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο επί συγκεκριμένου θέματος , και αφορά την ποσιμότητα του νερού στο Αιτωλικό, δεν απαντάται από την Δημοτική αρχή και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ!!!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Καραπάνος.
Οπότε και η Δημοτική Αρχή δια της πένας του Προέδρου της, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση ;
Παρακαλούμε να συμμετέχετε σε έκτακτη συνεδρίαση (κεκλεισμένων των θυρών) του Δημοτικού Συμβουλίου, την 28η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα, Σταυροπούλου 31, 2ος όροφ., Μεσολόγγι 30200), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 67 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.4674/20 και της υπ’ αριθμ. 163/33282/29.5.2020 (ΑΔΑ: Ψ3ΧΝ46ΜΤΛ6-ΑΨ7) εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ., για συζήτηση στο παρακάτω θέμα:
Αίτημα (αρ. πρωτ. 15328/24.8.2020) Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την ποσιμότητα του νερού στο Αιτωλικό και ενημέρωση επ’αυτού. (Η συνεδρίαση κρίνεται ως κατεπείγουσα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 67 του Ν.3852/2010 ) |
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Τσώλος
Εμείς λοιπόν ρωτάμε :
Γιατί κεκλεισμένων των θυρών ;
Ποιος φοβάται την πραγματικότητα ;
Γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έσυρε μέχρι τώρα τον καραπάνο και την παρέα του, στη δικαιοσύνη, για τα κακουργήματα που επιτέλεσε, στη Υγεία των δημοτών του Αιτωλικού;
Έμαθε τελικά ο καραπάνος και οι φίλοι του ότι η ζωή των ανθρώπων, έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή των αιγοπροβάτων, στα ορεινά χωριά του ιερού δήμου;
Γιατί δεν μιλάει κανείς για τη δίωξή που του ασκήθηκε στον ίδιο, αλλά και σε όλο το συνδυασμό του , για παράβαση καθήκοντος, ως αποτέλεσμα της άρνησής του, στην εντολή του εισαγγελέα, να διανείμει, με κάθε τρόπο και κόστος πόσιμο νερό στο Αιτωλικό;
Γιατί δεν φανερώνει κάποιος ότι, το πρόστιμο προς τη ΔΕΥΑΜ, για τη παροχή ακατάλληλου νερού, θα είναι δυσθεώρητο και ενδέχεται να κοστίσει ακόμη και τη λειτουργία της;
Γιατί δεν φανερώνει κάποιος ότι, ο νομικός σύμβουλος της τότε ΔΕΥΑΜ, διώκεται για υπεξαίρεση και ο τότε πρόεδρος για πολλά αδικήματα, όπου ενδεχομένως να φτάσουν και στο βαθμό του κακουργήματος;
Ποιο είναι το πραγματικό κόστος των δήθεν φίλτρων, που έβαλε στη πηγή του Κεφαλοβρύσου και ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους μέχρι σήμερα;
Ισχύει ότι το μαύρο νερό που έτρεχε από τις βρύσες μας, ήταν επειδή υπήρξε διαφυγή ενεργού άνθρακα από τα φίλτρα φαντάσματα του καραπάνου;
Ισχύει ότι εάν υπάρξει καταγγελία για τη χρήση αυτών των φίλτρων για νερό που ρέει από άλλη πηγή (εκτός του Κεφαλοβρύσου) , οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλο το δήμο;
Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε επί καραπάνου, η θέση των συμβούλων του ήταν ότι, αν δεν σας αρέσει το νερό που πίνεται, να πάρετε τα πράγματά σας και να πάτε αλλού. Ισχύει και σήμερα αυτή τους η θέση ή θα ζητήσουν δημόσια συγνώμη ;
Ισχύει ότι, πηγή που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί ως πηγή παροχής νερού ύδρευσης, για τους δημότες ;
Αν ισχύει, γιατί κανείς από τη σημερινή δημοτική αρχή, δεν το χρησιμοποίησε για να αποδείξει τουλάχιστον ή να καταγγείλει την ανίερη συμμαχία μεταξύ του παρακράτους καραπάνου και κάποιων λαμογιών από τη τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημότες του Αιτωλικού, περιμένουν να πέσει άπλετο φως, σε αυτό το ζωτικό θέμα για την Υγεία μας και όχι κάποιες δήθεν συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.
Αύριο κύριοι, θα είστε και εσείς συνυπεύθυνοι για όλα αυτά, μιας και ασκείτε μια αβανταδόρικη πολιτική και αρνείστε ακόμη και τώρα να βάλετε, το δάχτυλο στο τύπο των ήλων.
Μ.Ε.Π
Κυριακή 23 Αυγούστου 2020
Σάββατο 22 Αυγούστου 2020
Ποια περίεργα συστατικά χρειάζονται για τα εμβόλια - Το πρόβλημα των αλυσίδων εφοδιασμού
Το αίμα... πεταλοειδούς κάβουρα και το συκώτι καρχαρία
Οι αλυσίδες εφοδιασμού όσον αφορά τα εμβόλια περιέχουν κάποιους ασυνήθιστους "κρίκους", όπως αίμα πεταλοειδούς κάβουρα (ξιφόσουρας), έλαιο συκωτιού καρχαρία και ένα ένζυμο το οποίο αποτελεί ένα από τα ακριβότερα προϊόντα στον κόσμο.
Άλλοι κρίκοι της αλυσίδας βασίζονται σε εντελώς καινοτόμες διαδικασίες κατασκευής οι οποίες δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Κάθε κρίκος στην αλυσίδα πρέπει να ελέγχεται και να ενισχύεται συνεχώς. Για τα πιθανά "αδύναμα" σημεία, πρέπει να εξεταστούν και να προετοιμαστούν εναλλακτικές διαδικασίες κατασκευής.
Η παρασκευή εμβολίων απαιτεί μια μακρά σειρά βιολογικών διεργασιών και η αποφυγή μόλυνσης είναι ζωτικής σημασίας. Οι ενδοτοξίνες, επικίνδυνα μόρια τα οποία αποβάλλονται από βακτήρια, είναι μία εκ των πιθανών πηγών μόλυνσης. Για την ανίχνευσή τους, κάθε παρτίδα εμβολίου, μαζί με τα φιαλίδια και τα πώματα, δοκιμάζεται με μια ουσία η οποία ονομάζεται Limulus amebocyte lysate (σ.μ. πρόκειται για υδατικό εκχύλισμα κυττάρων αίματος).
Η μόνη γνωστή φυσική πηγή LAL είναι το αίμα του πεταλοειδούς κάβουρα - που σημαίνει ότι η προσφορά ποικίλλει από έτος σε έτος και πρέπει να προσέχουμε να μην εξαντλήσουμε τον πληθυσμό των συγκεκριμένων καβουροειδών. Ευτυχώς, μια συνθετική έκδοση του LAL αναπτύχθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και την υπηρεσία Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο οι εταιρείες χρειάζονται χρόνο για να επικυρώσουν και να προετοιμάσουν την παραγωγή προκειμένου να είναι έτοιμες για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Τα συκώτια καρχαρία είναι ένας άλλος εκπληκτικός κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού για ορισμένα εμβόλια. Το σκουαλένιο που βρίσκεται στα έλαια του συκωτιού του καρχαρία και το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στα καλλυντικά και τα αντηλιακά, είναι μέρος ενός ανοσοενισχυτικού στοιχείου στα εμβόλια - παράγοντα ο οποίος συνοδεύει το εμβόλιο και ενισχύει τα αποτελέσματά του δίνοντας ένα επιπλέον ερέθισμα στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε τη χρήση του σκουαλένιου, μεταφέροντας ποσότητες από την αγορά καλλυντικών, προκειμένου να βοηθήσουμε στην παραγωγή εμβολίων, αλλά πιθανόν να είναι ακόμη καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε συνθετικό σκουαλένιο. Αυτό μπορεί να παραχθεί υπό εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες παραγωγής τώρα. Δεν θέλουμε να αποτύχει η χορήγηση των εμβολίων επειδή δεν έχουμε αρκετό λάδι συκωτιού καρχαρία.
Οι νέοι τύπου εμβολίων DNA και mRNA
Τα παραδοσιακά εμβόλια λειτουργούν εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε έναν ιό που έχει εξασθενίσει ή και σκοτωθεί. Τότε, όταν το εμβολιασμένο ανοσοποιητικό σύστημα συναντήσει την επικίνδυνη έκδοση του ιού, έχει ήδη εκπαιδευτεί ώστε να την καταπολεμήσει.
Προσφάτως, έχουν αναπτυχθεί εντελώς νέοι τύποι εμβολίων στα οποία γίνεται χρήση DNA και mRNA. Αυτά τα εμβόλια αντιγράφουν κομμάτια του γενετικού υλικού του ιού και στη συνέχεια προγραμματίζουν τα κύτταρα του ίδιου του σώματος για την παραγωγή αντιγόνων που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η προσέγγιση είναι ταχύτερη και πιο τυποποιημένη σε σχέση με εκείνη των παραδοσιακών εμβολίων και έχει προοπτικές να αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλής, καθώς δεν περιλαμβάνει την έκθεση ατόμων στον ιό.
Οι τεχνολογίες εμβολίων DNA και mRNA έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και δύο εκ των κορυφαίων υποψήφιων εμβολίων, εκείνα της Pfizer και της Moderna, χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA. Ωστόσο το mRNA δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για την παραγωγή εμπορικού εμβολίου για ανθρώπους, πόσο μάλλον για χρήση σε μαζική κλίμακα. Η εκθετική κλιμάκωση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών για μαζική χρήση μπορεί να μην αποδειχθεί εύκολη. Συγκεκριμένα, το mRNA χάνει τις χημικές του ιδιότητες ταχύτατα. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να "καλυφθεί" από μια πολύ σπάνια ουσία η οποία ονομάζεται vaccinia capping enzyme (VCE).
Μόνο 10 λίβρες VCE αρκούν για την παραγωγή εκατό εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου mRNA - ωστόσο οι υπάρχουσες διαδικασίες παραγωγής VCE απαιτούν τόσο μεγάλη χωρητικότητα βιοαντιδραστήρα που η παραγωγή 10 λιβρών θα κόστιζε περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πιο σημαντικό, η παγκόσμια ικανότητα βιοαντιδραστήρων δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή του ενζύμου σε αυτό το επίπεδο, παράγοντας παράλληλα άλλα εμβόλια και φάρμακα κατά του καρκίνου.
Εάν εργαστούμε σκληρά από τώρα, ενδεχόμενως να καταφέρουμε να βρούμε πιο αποτελεσματικά μέσα παραγωγής VCE. Η επέκταση της παραγωγής βιοαντιδραστήρων και η μεταφορά βιοαντιδραστήρων από υπάρχουσες βιομηχανικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα βοηθήσει επίσης στη μείωση της πίεσης στις αλυσίδες εφοδιασμού για πολλούς τύπους εμβολίων.
Ακόμη και η παράδοση των εμβολίων μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη υπόθεση. Τα εμβόλια τα οποία κατασκευάζονται με τεχνολογία mRNA πρέπει να αποθηκεύονται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα εμβόλια DNA δεν χρειάζονται αποθήκευση σε ψυχρό περιβάλλον, απαιτούν όμως νέες μεθόδους παράδοσης, όπως "όπλα" γονιδίων που εκτινάσσουν χρυσές "σφαίρες". Πρέπει να αναπτύξουμε και να δοκιμάσουμε διαφορετικές μεθόδους παράδοσης άμεσα, εδώ και τώρα.
Η ανάγκη για άμεσες δημόσιες επενδύσεις είναι υγειονομική, αλλά και οικονομική
Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια υποψήφια πειραματικά εμβολία θα αποδειχθούν επιτυχημένα στις δοκιμές. Θα μπορούσαν να είναι τα παραδοσιακά εμβόλια, οι νεότερες προσεγγίσεις DNA και mRNA ή πιθανώς κάτι άλλο. Μπορεί να χρειαστούμε περισσότερα από ένα εμβόλια για χρήση σε διαφορετικούς πληθυσμούς - οι ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα σε μια έκδοση σε σχέση με μία άλλη. Εν τω μεταξύ, ορισμένα εμβόλια θα αποδειχθούν καταλληλότερα για χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες σε σχέση με άλλα.
Ακριβώς επειδή δεν γνωρίζουμε ποια υποψήφια εμβόλια θα "δουλέψουν" - και επειδή η ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας απαιτεί χρόνο - πρέπει να ενισχύσουμε ταυτόχρονα την αλυσίδα εφοδιασμού για όλους αυτούς τους διαφορετικούς τύπους εμβολίων. Η παγκόσμια οικονομία υφίσταται πλήγμα της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα λόγω της Covid-19, οπότε ακόμη και αν η κατασκευή εφοδιαστικών αλυσίδων κοστίσει δισεκατομμύρια, θα αποτελεί μια σοφή επένδυση.
Φυσικά, πιθανόν να πιστεύει κανείς ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν κίνητρο να συντονίσουν οι ίδιες τις αλυσίδες εφοδιασμού - και σε κάποιο βαθμό, το κάνουν. Ωστόσο, πολλές εξ αυτών έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμβολίων τους κοντά στο κόστος, τόσο από αλτρουισμό όσο και επειδή μπορεί να φοβούνται την αντίδραση της κοινής γνώμης (ή τη νομική δράση) εάν θεωρηθεί ότι προσπαθούν να αποκομίσουν αστρονομικά κέρδη εν μέσω μιας πανδημίας.
Εάν λοιπόν οι εταιρείες δεν αναμένουν μεγάλα κέρδη από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τότε δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας. Με λίγα λόγια: εάν οι τιμές δεν μπορούν να αυξηθούν, τότε ο μόνος τρόπος να ενθαρρυνθούν οι εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή είναι να μειώθεί το κόστος τους - και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις.
Οι επενδύσεις σε βελτιώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η διευκόλυνση της διαδικασίας παραγωγής VCE έχουν πτυχές δημοσίου αγαθού, καθώς θα ωφελήσουν πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα. Οι δημόσιες επενδύσεις σε αυτά τα πεδία έρευνας και ανάπτυξης δικαιολογούνται ακόμη και σε εποχές κανονικότητας - και φυσικά ακόμη περισσότερο στη σημερινή εξαιρετικά έκτακτη κατάσταση.
Οι εφοδιαστικές αλυσίδες κατέρρευσαν στο ξεκίνημα της πανδημίας και δεν μπορούμε να αφήσουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στην περίπτωση των εμβολίων.
Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει επειδή η κακή προετοιμασία θα μας έχει εμποδίσει να αναπτύξουμε τάχιστα τεχνολογία διάσωσης της ζωής των ανθρώπων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παράγουμε δισεκατομμύρια δόσεις αμέσως μόλις ένα εμβόλιο θα εγκρίνεται - και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε τώρα.
Πως βυθίστηκαν 4 υποβρύχια το 1968 - Τι κρύβεται από πίσω; (φώτο, βίντεο)
Το 1968 υποβρύχια τεσσάρων διαφορετικών χωρών βυθίστηκαν με τις συνθήκες καταστροφής τους να μην έχουν ακόμα διαλευκανθεί και έκτοτε να παραμένουν ζωντανές οι ιστορίες συνωμοσίας.
Το αμερικανικό USS Scorpion, το σοβιετικό Κ-129, το γαλλικό Minerve και το ισραηλινό Dakar εξαφανίστηκαν το1968 με το ισραηλινό υποβρύχιο να εντοπίζεται το 1999.
...Το ισραηλινό υποβρύχιο βρέθηκε μετά από εκτεταμένες έρευνες μεταξύ Κρήτης και Κύπρου και υπάρχουν πολλές εκδοχές για την απώλειά του.

Οι πρώτοι που ισχυρίστηκαν ότι ότ είχαν βυθίσει ήταν Αιγύπτιοι το 1970 με βόμβες βυθού. Τον ισχυρισμό τους τον δημοσίευσε αιγυπτιακή εφημερίδα
Το τελευταίο σήμα του με τις συντεταγμένες του 34.16°N 26.26°E, το Dakar το εξέπεμψε στις 24 Ιανουαρίου 1968 ενώ έπλεε μόλις 95 χιλιόμετρα νότια της παραλίας του Γουδουρά της Κρήτης.
Το αμερικανικό Scorpion απέπλευσε από τον ναύσταθμό του στην πόλη Ρότα της Ισπανίας για να παρακολουθήσει μια ομάδα μάχης του σοβιετικού Ναυτικού και εξαφανίστηκε στις 22 Μαΐου 1968 μαζί με το 99μελές πλήρωμά του.

Το μοναδικό σήμα που κατάφερε να εκπέμψει ελήφθη από την αμερικανική βάση που λειτουργούσε εκείνη την περίοδο στη Νέα Μάκρη της Ελλάδας.
Εντοπίστηκε λίγο καιρό αργότερα στη θάλασσα των Σαργασών στις Αζόρες σε βάθος 3000 μέτρων. Υπήρξαν πολλά σενάρια για το τι συνέβη. Άλλοι έλεγαν ότι υπέστη σοβιετική επίθεση άλλοι ότι έλαβε χώρα βλάβη σε τορπίλη του υποβρυχίου ενώ υπήρξε και η εκδοχή ότι το σύστημα απομάκρυνσης αποβλήτων προκάλεσε την καταστροφή
Το Σοβιετικό Κ-129 βυθίστηκε στις 8 Μαρτίου 1968 ανοιχτά της νήσου Ουάχου της Χαβάη όπου ως γνωστών είναι ο αμερικανικός ναύσταθμος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Εδώ κάποιοι θεώρησαν ότι βυθίστηκε από το αμερικανικό Ναυτικό και ότι η βύθιση δύο μήνες αργότερα του Scorpion ήταν τα σοβιετικά αντίποινα σε αυτήν την αμερικανική εχθρική ενέργεια.

Φυσικά τίποτε από τα δύο δεν έχει αποδειχθεί και ούτε υπάρχουν σχετικά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τουλάχιστον μέχρι σήμερα
Πάντως η άποψη ότι υπήρξε υποβρυχιακός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι ευρέως διαδεδομένη.
Πάντως οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι έκαναν πολλές προσπάθειες για να σώσουν το σοβιετικό υποβρύχιο και μάλιστα έδωσαν έγγραφα στο ρωσικό Ναυτικό το 2007 που το πιστοποιούν. Μαζί με αυτά παρέδωσαν και μια βιντεοκασέτα με την οποία φαίνονται η κατά το ναυτικό τυπικό ταφή έξι Σοβιετικών ναυτικών στον ωκεανό.
Οι σοροί τους βρέθηκαν στα χέρια των Αμερικανών όταν αυτοί προσπαθούσαν να σώσουν το υποβρύχιο. Οι Αμερικανοί παρε΄δωσαν και δύο ημερολόγια του σοβιετικού υποβρυχίου.
Το Γαλλικό Minerve εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1968 ανοιχτά της Τουλόν με 52μελές πλήρωμα και είναι το μόνο από τα 4 υποβρύχια που εξαφανίστηκαν εκείνη την χρονιά που εξακολουθεί να είναι αγνοούμενο.

Eνδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι λίγα χρόνια μετά, στις 4/3/1970 βυθίστηκε και το αδελφό υποβρύχιο του Minerve, το Eurydice (S644).