Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΑΓΡΙΕΥΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΡΚΚ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ η προσεχή των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένη στις εξελίξεις στην Συρία, μέσα στην Τουρκία έχει «ανάψει» για τα καλά ο πόλεμος με το κουρδικό ΡΚΚ.

Έτσι εδώ και μέρες παρά του ότι δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, ολόκληρες επαρχίες στην νοτιοανατολική Τουρκία όπως στις περιοχές Hakkari και Şırnak και στην πόλη Cizre, έχει απαγορευτεί η κυκλοφόρα των κατοίκων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μαζικές μετακινήσεις λόγω των εκτάκτων συνθηκών, καθώς πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τις τις περιοχές.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από το κουρδικό ΡΚΚ με νεκρούς Τούρκους στρατιωτικούς, που η Άγκυρα αποφάσισε να στείλει στην περιοχή Ειδικές Δυνάμεις για να ...αντιμετωπίσουν αυτή την αυξημένη επιθετικότητα των Κούρδων. Μόνο μέσα σε τρεις μέρες περίπου δέκα Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτωθήκαν από τους αντάρτες του ΡΚΚ προκαλώντας μεγάλη ταραχή στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.





Έτσι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να δείξει την παρουσία της στο βόρειο Ιράκ παρά τις έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης, μέσα στην ίδια την Τουρκία ο πόλεμος με τους Κούρδους φουντώνει όλο και περισσότερο.

Το εντυπωσιακό είναι πως το ΡΚΚ επεκτείνει τις συγκρούσεις με τον τουρκικό στρατό και σε πιο κεντρικές περιοχές. Έτσι όπως αναφέρεται, την Τέταρτη το βραδύ ένοπλοι Κούρδοι επιτέθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση των Αδάνων και όλη την νύχτα όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ακούγονταν σφοδροί πυροβολισμοί στην περιοχή πανικοβάλλοντας κυριολεκτικά τους κατοίκους. Ακόμα και μέσα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει φόβος για διενέργεια επιθέσεων σε αστυνομικά τίμηματα και τα μέτρα που λαμβάνονται είναι εμφανή σε πολλά σημεία.

adana-da-polis-merkezine-saldiri-6402437Εντωμεταξύ την μεγάλη οργή του ΡΚΚ είχε δεχτεί ο ηγέτης των Κούρδων του βορείου Ιράκ, ο Μεσούντ Μπαρζανί, για την συνεχιζόμενη συνεργασία του με την Άγκυρα καθώς έχει κοινά συμφέροντα στο λαθρεμπόριο πετρελαίου και όπως αναφέρεται και στο θέμα αυτό θα υπάρξουν εξελίξεις με πολύ πιθανή μια κίνηση ανατροπής του από τους Κούρδους της περιοχής.

Ενώ όλοι έχουν στραμμένοι την προσοχή του στην Συρία, το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας έχει ανάψει για τα καλά με ανυπολόγιστες συνέπειες. Όπως φαίνεται… ο Ερντογάν τα «καταφέρνει» πολύ καλά!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: