Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Είδηση της τελευταίας στιγμής: ο δήμαρχος δεν ξέρει τίποτα για τον διατροφολόγο και τα πεντοχίλιαρα και τα ρίχνει στον Μπουζμπουρέλη.

Τραβάει τα μαλλιά του ο δήμαρχος προκαλώντας ακόμη και την καταστροφή της μπριγιαντίνης  που συγκρατεί την κόμη του.
 Δεν ξέρω τίποτα για αναθέσεις σε διατροφολόγους και μάλιστα για τον υιό έμμισθου στενού μου συνεργάτη (πρόκειται για τον Υιό του Βλάχου, έτσι λέγετε στο επώνυμο) ο οποίος είναι και νομικός σύμβουλος της δημοτικής αρχής, δηλώνει ευθαρσώς και κατηγορηματικός ο κλασομπανιέρας δήμαρχος.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή πέρα από τις αλλοπρόσαλλες και ηλίθιες γκριμάτσες; του, θέλησε να σκίσει και τα ιμάτιά του.
Όχι δήμαρχε καραπάνο, του φωνάζουν οι στενοί συνεργάτες του που παρακολουθούσαν τον αρλεκίνο να δίνει τα ρέστα του  και εντελώς τυχαία είχαν και αυτοί υιούς για προς ανάθεση έργων.
Όχι μην το κάνεις αυτό, είναι Τετάρτη απόγευμα και τα μαγαζιά είναι κλειστά, αλλά και ανοιχτά να ήταν, ποιο μαγαζί θα διέθετε ρουχισμό σε φάλαινας σάιζ  ;;;


Οπότε και αυτός καλμάρισε τις κυκλοθυμικές του θεατρινίστικες αντιδράσεις και περιορίστηκε σε επίδειξη του δρώμενου που θα εκτελέσει, όταν θα είναι στο δημοτικό συμβούλιο και θα του ζητάνε ευθύνες οι κακοί της αντιπολίτευσης.


Με ανακοίνωσή του ο Παπαδόπουλος, όχι μόνο κατακεραυνώνει την δήθεν άγνοια του ευσεβούς, αμόλυντου και άσπιλου δημάρχου, αλλά παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με τη γνωστή και επαναλαμβανόμενη μέθοδο των αναθέσεων σε κολλητούς και φίλους, με απώτερο σκοπό την ενθυλάκωση δημοσίου χρήματος, έχει ρίξει το δήμο στην αφάνεια και σε χειμερία νάρκη.



Επιτέλους όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνουμε με τους γαμπρούς της ευτυχίας, οι οποίοι όλος τυχαία είναι και υιοί στενών συνεργατών του δημάρχου.


Ρε Βλάχο, διαιτολόγος είναι το παιδί, χτύπα του καμιά δεκαριά τατουάζ και στείλτε τον σε καμιά Μενεγάκι ή κάποιο άλλο πρόσωπο της τηλεόρασης ... που ξέρεις μπορεί να βρει και γκόμενα και να ξελαμπικάρει το παιδί από την ηγεμονία σου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Παπαδόπουλου


Ο “αδέκαστος” πρώτος πολίτης του Δήμου κ. Καραπάνος, αφού “άδειασε” μεγαλοπρεπώς τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Μπουσμπουρέλη για απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε διατροφολόγο έναντι ποσού 5.000 ευρώ - καμώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα - έρχεται για μια ακόμα φορά να αυτοδιαψευσθεί.

Με ταυτάριθμες δικές του αποφάσεις (57 και 58/2018) με αριθ. πρωτ. 7091/30-4-2018 ΑΔΑ: ΩΙ31ΩΡΖ-Κ65 και 7092/30-4-2018 ΑΔΑ: ΩΖΘΧΩΡΖ-Φ9Η, προέβη μετά από “διαπραγμάτευση” σε ανάθεση δύο (2) εργολαβιών συνολικού προϋπολογισμού 111.866,30 ευρώ με ΦΠΑ, για αποκατάσταση τμημάτων οδών και τεχνικών έργων στις Τ.Κ. Αγίου Ηλία – Δ.Κ. Νεοχωρίου - Δ.Κ. Κατοχής και σε οδούς του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με τις “θηριώδεις” εκπτώσεις του 1% και 5% αντίστοιχα!!!

Εύλογα τα ερωτήματα για τον κ. Καραπάνο:

Πόσοι και ποιοι εργολάβοι συμμετείχαν στη διαδικασία «Προσφορά – Διαπραγμάτευση»;
Τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι συνταχθείσες με αριθμό 77 και 78 μελέτες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου;
Εάν σε τέτοιου είδους εργολαβίες δίνονταν με την κανονική διαδικασία δημόσιου ανοικτού διαγωνισμού έκπτωση τουλάχιστον 30% θα είχε ο Δήμος Μεσολογγίου όφελος αντίστοιχο τουλάχιστον με το 1/4 των προϋπολογισθέντων έργων, ναι ή όχι; Αληθεύει ότι σε πρόσφατη μεγάλη εργολαβία της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, ο πρώτος υποψήφιος ανάδοχος κατέθεσε έκπτωση 68%; Επομένως κατ’ επέκταση των παραπάνω κ. Δήμαρχε, ζημιώνετε με την πρακτική σας αυτή τον Δήμο, αλλά και την εκτέλεση των προγραμματισμένων έργων, ναι ή όχι;
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα απαντήσετε. Ότι είστε νομότυπος και ότι δεν μπορούμε να σας κατηγορήσουμε για το ηθικό του πράγματος. Έλα όμως που η καθημερινή σας πρακτική δεν επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση μη λησμονείτε εκείνο το περιβόητο – ξέρετε – για τη γυναίκα του Καίσαρα…

ΥΓ. Στις 15-5-2018 το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη διάθεση και ψήφιση πίστωσης 5.000 ευρώ για αμοιβή επαγγελματία – διατροφολόγου! (ΑΔΑ: ΩΕΕΘΟΚΨΝ-61Κ). Εσείς τότε δεν γνωρίζατε τίποτα για το “φόνο”;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Π. Κατσούλης για τη σωτηρία της ψυχής και της τσέπης των ημετέρων του δημάρχου, μέσω της διατροφής

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, σας παρουσιάζουμε ΚΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ το εβδομαδιαίο ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ πρόγραμμα “υγιεινής διαστροφής” των ΠΑΙ-ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑΘΜΩΝ, μετά την πρόσληψη εξειδικευμένου διαστροφολόγου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.00 – 14.00: Μαρουλοσαλάτα λαδωμένη σε ακόρεστα – αρούπωτα έλαια. Το βράδυ γουρνοπούλα, μόνο για τους πολιτικούς παράγοντες!
ΤΡΙΤΗ 09.00 – 10.00: Γιαούρτι με μπόλικο ασβέστιο σε μεγάλες ποσότητες (θα σας χρειαστούν και τα δυο σύντομα). Το μεσημέρι αρνί σούβλας, μόνο για τους πολιτικούς παράγοντες!
ΤΕΤΑΡΤΗ: 08.00 – 09.00: Φρούτα αποξηραμένα, για να αποφεύγεται η κακοσμία του σαπίσματος. Ακολουθεί πρωινή γυμναστική (είμαστε και “Αθλητικό” κέντρο άλλωστε). Τρείς γύροι τροχάδην το Πρωτοδικείο (όλο και κάποια ανάθεση θα υποβόσκει στο εσωτερικό του…).
ΠΕΜΠΤΗ 13.00 – 14.00: Χόρτα λιασμένα στα κάρβουνα (από αυτά που κόπηκαν με το χορτοκοπτικό του δήμου). Το μεσημέρι πίτσα λιμανίσια, μόνο για τους πολιτικούς παράγοντες!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13.00 – 14.00: Σιροπιαστή λίγδα με μπαχαρικά στημένης λεμονόκουπας (και αυτή θα σας χρειαστεί). Ακολουθεί αγώνας συγχρονισμένης κολύμβησης “βαράτε με και ας κλαίω”! Αργά το βράδυ οι Survivors του 2018, συμμετέχουν σε “μυστικό δείπνο” και αποχαιρετίζονται πετώντας ποτήρια ο ένας στον άλλο!
Σάββατο και Κυριακή ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗΣ.
Για να προετοιμαστεί καλύτερα το μενού της επόμενης εβδομάδας, καθώς και η σιλουέτα της δωρεάν κρουαζιέρας διακοπών με τους “παραγωγικούς εργαζόμενους”.
Εκτός του ΑρχιΣεφ, που συνεχίζει αχόρταγος τη ΜΑΣΑ!
Με τιμή
Οι υπογράφοντες και αποκλεισθέντες των μαγει-ρεμάτων
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΤΣΟΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Υστερόγραφο: Θα υπέγραφαν κι’ άλλοι, αλλά δεν τους προλάβαμε. Κάποιοι πέθαναν της πείνας και άλλοι νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου!
Μας έχουν όμως εξουσιοδοτήσει.
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κων/νος Γιαννόπουλος και Σπύρος Διαμαντόπουλος, για την νέα κομπίνα του καραπάνου: Οι Δημότες μαδούν τη μαργαρίτα των αποφάσεων…. Θα ανακληθεί, δε θα ανακληθεί…..

Τραγέλαφος Δημοτικής Αρχής συνέχεια…
To μελάνι δε στέγνωσε ακόμα από την ιστορία της παράτυπης απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου που τελικά ανακλήθηκε με νέα απόφαση. Και είναι λογικό, όταν ένα συλλογικό όργανο παίρνει μια απόφαση να πρέπει το ίδιο να την καταργεί ή να την αλλάζει αν αυτό απαιτείται.
Χθες το βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας νέας μεθόδου αλλαγής αποφάσεων. Ο κ. Δήμαρχος μέσω διαδικτύου καταργεί απόφαση πρώτα του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου και εν συνεχεία του Προέδρου αυτού. Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Δε μπαίνουμε στην ουσία αν πρέπει ή δε πρέπει να υπάρχει διατροφολόγος στους παιδικούς σταθμούς και μάλιστα σε χρονική περίοδο που οι σταθμοί είναι κοντά στο κλείσιμο. Αυτό έχει ήδη κριθεί.
Ρωτάμε λοιπόν :
  1. Δεν υπάρχει συνεννόηση του Δημάρχου και του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου; Ή θέλετε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος του Π.Κ. ανέθεσε σε συγγενή πρώτου βαθμού άμεσου συνεργάτη του Δημάρχου χωρίς ο κ. Δήμαρχος να ξέρει τίποτα;
  2. Γίνεται ή δε γίνεται σεβαστή η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου αλλά και του Προέδρου αυτού; Μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ακυρώνονται και μάλιστα μέσω διαδικτύου;
Ο τραγέλαφος αυτός είναι ή δεν είναι εις βάρος των Δημοτών; Θίγει ή δε θίγει την αξιοπιστία και το κύρος ενός νομικού προσώπου(που κατά τα άλλα είναι ανεξάρτητο) αλλά και των μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου;
Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά δείχνουν εικόνα αποσύνθεσης, με τους δημότες να μαδούν τη μαργαρίτα των αποφάσεων….
τους δε αιρετούς που και που να ξεστομίζουν ότι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη…
και τέλος το Δήμο ως υπηρεσία να απαξιώνεται ακόμα περισσότερο στα μάτια των δημοτών με καθαρή ευθύνη των αιρετών της Δημοτικής Αρχής.
Ελπίζουμε να μπει ένα φρένο σ’αυτή την κατάσταση γιατί πραγματικά δεν ωφελεί κανένα.
Κων/νος Γιαννόπουλος                  Σπύρος Διαμαντόπουλος
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ι.Π. Μεσολογγίου
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμη ένα σκάνδαλο με ανάθεση από τον δήμαρχο Μεσολογγίου... γιατί το κρατάτε ως δημαρχείο και δεν το ανοίγεται ως φαστφουντάδικο, καλέ μας δήμαρχε

Το θέμα είχε αναδείξει ο δημοτικός σύμβουλος Π. Παπαδόπουλος με την παρακάτω επιστολή:
Προκλήσεων συνέχεια. Με απόφαση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Μπουσμπουρέλη, αριθ. πρωτ. 1575/24-5-2018 (ΑΔΑ: 73ΥΗΟΚΨΝ-ΕΛΛ) ανατίθεται απευθείας η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διατροφής στους Παιδικούς Σταθμούς του Νομικού Προσώπου, έναντι 5.000 ευρώ στον κ. Βλάχο Χρήστο, υιό του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου κ. Λεωνίδα Βλάχου!
Είναι ενδεικτικό ότι η σχετική απόφαση έγκρισης Προέδρου, η απευθείας ανάθεση και η μοναδική υποβληθείσα προσφορά, έχουν την ίδια ημερομηνία: δηλαδή 24-5-2018!
Ο κατήφορος στη διασπάθιση του δημοτικού χρήματος δεν έχει τέλος, όταν τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς μετά την λήξη του σχολικού έτους βαίνουν μειούμενα και οι Παιδικού Σταθμοί κλείνουν στις 31-7-2018.
Ό,τι και να πει κανείς περιττεύει…
ΥΓ. Τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά των κολλητών και των υπηρετούντων τη Δημοτική Αρχή, έχουν τον πρώτο λόγο. Τα παιδιά των άλλων, είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Όσο για διατροφολόγους, φυσικά και δεν υπάρχουν άλλοι… Είμαστε σίγουροι ότι επιλέξατε τον καλύτερο…
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟ
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Και επίσημα πλέον, η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου λειτουργεί ως κέντρο πλαστογράφισης δημοσίων εγγράφων και εξαπάτησης, ώστε να μπορεί να κλέβει χρήματα, για ίδιο όφελος των κρατούντων την εξουσία.

Ανήκουστη καταγγελία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεσολογγίου, το οποίο στη προηγούμενη συνεδρίασή του είχε εγκρίνει τη δαπάνη 20.000 €, ώστε να δοθούν με ανάθεση (δηλαδή στον κολλητό του δημάρχου), για να μπορέσει ο κολλητός να καταγράψει τα ονόματα των δημοτών που χρήζουν κοινωνικής βοήθειας.

Από τη πρώτη στιγμή, η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη προσπάθεια αυτή, διότι η συγκεκριμένη εργασία έχει γίνει προ πολλού από τις υπηρεσίες του ίδιου του δήμου, προ καιρού.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν αυτό δεν είχε γίνει, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου, ώστε και οι εργαζόμενοι να τιμήσουν τον μισθό τους, αλλά και να μην φορτωθεί ο απλός δημότης με περιττά έξοδα.

Η απάντηση του δημάρχου του γνωστού και αξιοσέβαστου μπανιέρα, ήρθε μέσα από επίδειξη σχετικού εγγράφου, όπου ο προϊστάμενος του τμήματος παραδέχονταν ότι οι υπηρεσίες του δήμου αδυνατούν να φέρουν εις πέρας, τη συγκεκριμένη εργασία, λόγω φόρτου εργασίας.

Μάλιστα η συγκίνηση του δημάρχου εκείνη τη στιγμή ήταν τέτοια που παρολίγον να του φύγει ένα δάκρυ από το ασπράδι του αριστερού του ματιού, ευτυχώς όμως δίπλα του ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου (κότσαλος) και του πρότεινε τον ώμο του ώστε να ξεμυξήσει το δεξιό του ρουθούνι.

Η τρεμάμενη φωνή του ηγέτη του Μεσολογγίου, μόλις που πρόλαβε να απαριθμήσει τα βάσανα και τον όγκο εργασίας που πρέπει να ολοκληρώσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά κοντά στο τέλος λύγισε, απεσύρθει στο φυσικό του χώρο, στη μπανιέρα του δημοτικού καταστήματος και μετά από κάμποση ώρα έκανε την επανεμφάνισή του.

Σοκ και Δέος επικρατούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και όλοι περίμεναν υπομονετικά, την κορύφωση.

Πράγματι ο δήμαρχος παρουσιάστηκε μπροστά στους πολέμιους του, με θάρρος Πήτερ Πάν. Ανακοίνωσε ότι αυτή θα είναι η τελική του απόφαση και αναλαμβάνει το όποιο κόστος, πολιτικό και μόνο δηλαδή, ώστε να μην φορτώσει με παραπάνω δουλειά τους υπαλλήλους. Για τη φουκαριάρα τη μάνα του, όπως λέει και το λαϊκό άσμα.

Έλα μου όμως που αυτά τα ξεφτιλίκια τα μαθαίνει ο αρμόδιος δημοτικός υπάλληλος και καταγγέλλει ότι ουδέποτε υπέγραψε αυτό το έγγραφο και μάλιστα προσθέτει ότι σε σχετική ερώτηση του αντιδημάρχου καρβέλη, ο ίδιος τον διαβεβαίωσε ότι, όλα τα στοιχεία υπάρχουν στα αρχεία του δήμου και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κάποιος περαιτέρω.

Ταμπλάς ο μπανιέρας, μα να τον παρακαλά, μα να του τάζει, μα να τον εκφοβίζει, ανένδοτος ο άκαρδος υπάλληλος.

Μόλις μαθεύτηκε το φιάσκο, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.
Πρώτος και χωρίς καθυστέρηση ο δημητρίου με την τριανταφύλλου. Μη φοβάσε σύντροφε μπανιέρα του λένε, οι μηχανισμοί που ελέγχουμε θα σε ξελασπώσουν, θα βάλουμε το θέμα στην εντατική για αρχή και μετά με τη γνωστή μέθοδο της παράτασης θα ξεχαστεί.

Πανάθεμάσε, δημητρίου του λέει ο μπανιέρας εσύ με οδήγησες σε αυτά κόλπα, εγώ ήμουν μικρός και τριανταφυλλένιος πριν σε ορίσω ως άμισθο σύμβουλό μου.
Μόνο με τη τριανταφύλλου του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρει κοινό τόπο, μιας και του υποσχέθηκε παρέμβαση του κουρουμπλή και των υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης της Περιφέρειας.


Εμείς όμως απορούμε με την απάθεια που δείχνει η εισαγγελία, ακόμη και μετά την δημοσιοποίηση αυτής της κακούργηματικής πράξης.
Όπου αν αποδειχθεί ότι η εταιρεία που ήθελε να αναθέσει ο μπανιέρας το φαγοπότι των 20.000€ είναι η ίδια που κάποτε είχε διενεργήσει γκάλοπ στο δήμο για να επιβάλει την καθολική αποδοχή του καραπάνου, τότε μιλάμε για συμμορία, η οποία τρώει από τη φτώχεια των δημοτών.

Ο δε υποτιθέμενος σκοπός, (καταγραφή του αριθμού και των ονομάτων που πρέπει να λάβουν κοινωνική ενίσχυση) καταδεικνύει τον αμοραλισμό του παχύδερμου θεομπαίχτη, που διατείνεται ότι είναι και δήμαρχος Μεσολογγίου.

Διαβάστε την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης και θα καταλάβετε το μέγεθος του απατεώνα που βάλαμε να μας διοικήσει.

Υ.Γ

Υπογράφουν όλοι της αντιπολίτευσης πλην βεβαίως Τέγα, ο οποίος ψάχνει τα εναπομείναντα σκαθάρια του φοίνικα και κάτι ζιζάνια που μεγαλώνουν στις παρυφές των τάφων, ώστε να πάρει νέα ανάθεση για τον υιό του, ώστε να του εξασφαλίσει το μέλλον του παιδιού...

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου διεξήχθη στις 24/5/18, για ένα πολύ σοβαρό θέμα με πολλές προεκτάσεις, μετά από έγγραφη καταγγελία έξι συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Όπως εισηγήθηκε ο Πρόεδρος κ. Αγ. Κότσαλος, ένα θέμα ημερήσιας διάταξης προηγούμενης συνεδρίασης, για ανάθεση εκπόνησης μελέτης κόστους 20.000 ευρώ, ψηφίστηκε παράτυπα από την πλειοψηφία, μάλιστα μετά από εισήγηση του αναρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καραπαπά. Η εισήγηση της υπηρεσίας, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η αναγκαιότητα της ανάθεσης και της σπατάλης δημοτικού χρήματος, ήταν ανύπαρκτη, αφού ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, δήλωσε εγγράφως την 15/5/18, (25 μέρες μετά την ψήφιση του θέματος) άγνοια για την δήθεν εισήγηση.

Δηλαδή, ένα έγγραφο χωρίς υπογραφή και πρωτόκολλο, που συνέταξε άλλος υπάλληλος κατ’εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Καρβέλη, δόθηκε στο συμβούλιο. Πρακτικά, το δημοτικό συμβούλιο εξαπατήθηκε, ψηφίζοντας το θέμα με βάση την «παράτυπη» (όπως την αποκάλεσε «κομψά» ο κ.Κότσαλος) εισήγηση.

Το θέμα εισηγήθηκε αναρμόδιος αντιδήμαρχος. Γιατί άραγε;

Ο Πρόεδρος του ΔΣ δήλωσε αδυναμία να ελέγξει αν είναι σωστές οι εισηγήσεις, γιατί δεν έχει προσωπικό, που ποτέ όμως δεν ζήτησε. Επίσης δήλωσε ότι δεν έχει σκάνερ (μια συσκευή μερικών δεκάδων ευρώ) να ψηφιοποιήσει τις εισηγήσεις. Αν δεν του πάρει ο κ. Δήμαρχος από την περίσσεια χρημάτων που διαθέτει ο εύρωστος οικονομικά Δήμος μας, που εκτελεί έργα δεκάδων εκατομμυρίων, θα κάνουμε έρανο να του πάρουμε ένα !!

Να τονίσουμε ότι, αν και ο Πρόεδρος του ΔΣ έγινε κοινωνός της παρανομίας με έγγραφο του Προϊσταμένου Προγραμματισμού την 15/5/18, κίνησε την διαδικασία ελέγχου (αναγκαστικά) όταν του κατετέθη η αίτηση της αντιπολίτευσης ζητώντας στοιχεία, την 21/5/18. Επίσης, ο κ. Κότσαλος αγνόησε το δεύτερο έγγραφο αίτημα της αντιπολίτευσης, που ζητούσε να είναι παρόντες όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, σε ενδεχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, όποτε αυτή γίνει. Η συνεδρίαση τελικά έγινε έκτακτη και για πρώτη φορά εντός επτά ωρών από την πρόσκληση, ενώ όλοι γνώριζαν ότι ο εμπλεκόμενος υπάλληλος είναι σε άδεια…

Τελικά, η δημοτική αρχή «οχυρώθηκε» πίσω από άλλο έγγραφο του Προϊσταμένου Προγραμματισμού, με ημερομηνία 22/5/18, δηλ. την επόμενη μέρα που η αντιπολίτευση κατήγγειλε την παρανομία. Κάτω από τον τίτλο «Αδυναμία εκτέλεσης εργασιών», ο εν λόγω υπάλληλος, τις οίδε κάτω από ποιες συνθήκες, αναγνωρίζει ελλιπή στελέχωση της υπηρεσίας και λόγω του μεγάλου αριθμού προσκλήσεων για υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης, συμφωνεί εκ των υστέρων στο έγγραφο που δεν συνέταξε, αλλά άλλοι συνέταξαν εν ονόματί του!

Δήμος Μεσολογγίου με Δήμαρχο τον Καραπάνο! Ήμαρτον!

Και πως θα διεκδικήσει ο Δήμος χρηματοδοτήσεις στο μέλλον, κ. Δήμαρχε; Με την υπηρεσία του ενός υπαλλήλου, που κατάφερες να έχεις μετά από 4 χρόνια θητείας κι όλους τους «αντιφρονούντες» προϊσταμένους στο ΚΕΠ; Η δίνοντας αφειδώς αναθέσεις σε ιδιώτες μελετητές, που κοστίζουν στο Δήμο πακτωλό χρημάτων;

Τελικά, αν και το θέμα που έφερε ο Πρόεδρος στο Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης αφορούσε ενημέρωση, υπό τον ορατό κίνδυνο της ποινικοποίησης, ψήφισαν ανάκληση της απόφασης που παράνομα είχαν λάβει τον περασμένο μήνα.

Το ζήτημα αυτό, πέρα από τις ποινικές προεκτάσεις του, αποτελεί μεγάλη δυσφήμιση για το Δήμο και αν υπήρχε στοιχειώδης δημοκρατική ευθιξία, είναι και λόγος παραίτησης.Τουλάχιστον για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που με αστείες δικαιολογίες επιτρέπει να περνούν τέτοια θέματα, που έχουν δυνατή οσμή σκανδάλου. Το θέμα αφορά εξαπάτηση Δημοτικών Συμβούλων και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο θεσμικά υπεύθυνος. Αν δεν έχει συμμετοχή, ας ζητήσει ο ίδιος την ποινική διερεύνηση του θέματος, για αποκατάσταση του κύρους του θεσμού.

Απαιτείται ευθιξία, θάρρος και πολιτικό σθένος να υποβάλεις μια παραίτηση ή να τη θέσεις στη διάθεση του οργάνου που σε εξέλεξε ή σε τοποθέτησε στη θέση που κατέχεις, κ. Πρόεδρε και κ. Αντιδήμαρχε.

Όμως η έμμισθη καρέκλα είναι γλυκιά κι όταν τη ζεσταίνεις εδώ και καιρό, έχει γίνει μέρος του εαυτού σου και για να σηκωθείς, θέλει το ανάλογο ειδικό βάρος…

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Νίκος Μουρκούσης

Σπύρος Βασιλείου

Γιάννης Γυφτογιάννης

Κώστας Δαουτίδης

Πάνος Κατσούλης

Πάνος Παπαδόπουλος

Κων/νος Γιαννόπουλος

Σπύρος Διαμαντόπουλος
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγρότες στη ΔΕΗ για τα χρέη των ΤΟΕΒ

Έξω από την ΔΕΗ στο Μεσολόγγι συγκεντρώθηκαν οι αγρότες του Νεοχωρίου της Κατοχής, του Μεσολογγίου, του Λεσινίου και της γύρω περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα από τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ λόγω χρεών.

Η ΔΕΗ απειλεί με διακοπές ηλεκτροδότησης, σε μια εποχή που η καλλιέργεια βρίσκεται στο ζενίθ, που θα σημάνει την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων. Οι οφειλές των οργανισμών είναι μεγάλες, επειδή δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις εισφορές των αγροτών. Μπροστά όμως στην περίπτωση της διακοπής της άρδευσης, κινητοποιήθηκαν, ζητώντας πίστωση χρόνου από την ΔΕΗ και ρύθμιση, στην οποία να μπορούν να ανταποκριθούν.

Οι ΤΟΕΒ ζητούν πάγωμα των παλιών χρεών, δηλαδή να μην προστίθενται τόκοι και διακανονισμό για ...τουλάχιστον 120 δόσεις χωρίς προκαταβολή. Τα αιτήματα αυτά τα κατέθεσαν στον προϊστάμενο του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκο Γαλάνη, ο οποίος το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί είναι ότι θα μεταφέρει το αίτημα στα κεντρικά της ΔΕΗ, καθώς αν πάρει εντολή διακοπής ηλεκτροδότησης δεν μπορεί να μην την εκτελέσει.

Τα αιτήματα των αγροτών στήριξαν με την παρουσία τους και οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Κότσαλος και Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αποστόλης Ευθυμίου. Φυσικά παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ, αλλά και εκπρόσωποι του ΓΟΕΒ Αχελώου. Έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας, χωρίς βέβαια να χρειαστεί η παρέμβασή της.
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η Ρατσιστική χυδαιότητα του Μπουτάρη και η πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω…

Οι ειρηνόφιλοι Φιλισταίοι και οι «αριστεροί» της «νομιμότητας» (του 4ου Ράιχ), χύνουν τα δάκρυα της αχαλίνωτης ηθικής τους ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ για τους προπηλακισμούς εναντίον του Μπουτάρη, από τη λαϊκή ΟΡΓΗ, αλλά παρασιωπούν, με την ίδια αβυσσαλέα δολιότητά τους, τους χυδαίους και βάναυσους και άκρως ρατσιστικούς προπηλακισμούς του Μπουτάρη εναντίον των Ποντίων…


Πώς μπορεί, άραγε να χαρακτηριστεί, αν όχι κακουργία και προπηλακισμός χειρίστου είδους, η προσβλητική χυδαιότητα που έχει ξεστομίσει ο Μπουτάρης εναντίον των Ποντίων και της Μνήμης των θυμάτων της θηριωδίας των Τούρκων:

«Χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ» !!!

Διαβάστε εύστοχο σχόλιο εδώ:

https://topothoumeno.blogspot.gr/2018/05/blog-post_234.html

Γι αυτή τη ρατσιστική κακοήθεια και το φασιστικό προπηλακισμό του Μπουτάρη ενάντια στη Μνήμη των Ποντίων, σιγή ιχθύος από τους «προοδευτικούς» Φιλισταίους και τους «αριστερούς» των ιδεολογημάτων του χρηματιστηριακού κεφαλαίου…

Όλοι αυτοί βλέπουν τους «προπηλακισμούς» και το «φασισμό» στην ξεχειλισμένη ΟΡΓΗ των θυμάτων…

Βλέπουν «προπηλακισμούς» και «φασισμό» σε κάθε βίαιη ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ του ελληνικού λαού εναντίον των κατοχικών ανδρεικέλων: Δολοφόνων και χλευαστών του ελληνικού λαού και της Ιστορίας του…

Και έχουν κατασκευάσει και το «σκιάχτρο» τους για πάσα χρήση: Τη «Χρυσή Αυγή»…

Η οποία παρέχει απλόχερα το «άλλοθι» και το «τεκμήριο» στους «αριστερούς» («οργανικούς διανοούμενους» του καθεστώτος) να στιγματίζουν τις εκδηλώσεις της λαϊκής ΟΡΓΗΣ, σαν «ακροδεξιές» και «φασιστικές»…

Το παιχνίδι έχει στηθεί επιμελώς και από όλες τις πολιτικές πολυχρωμίες της Νέας Τάξης, αλλά δε ξεγελάει πλέον κανένα, ούτε τους «χρήσιμους ηλιθίους»…

Απλώς αναδεικνύει, όλο και πιο ηχηρά και δραματικά, την πολιτική σήψη και κατάπτωση ολόκληρου του συστήματος και ιδιαίτερα της «αριστεράς»

Τέτοια κατάπτωση για την «αριστερά», πράγματι, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο: αυτό-χαρακτηριζόμενοι «αριστεροί» και «κομμουνιστές» να βλέπουν τα πράγματα εντελώς ανάποδα και σύμφωνα με την πάγια και γνωστή φιλοσοφία της καπιταλιστικής εξουσίας…

Φιλοσοφία που στιγματίζει και αφορίζει κάθε εκδήλωση λαϊκής βίας σαν «τρομοκρατία»…

Παλιότερα: Σαν «κομμουνιστική τρομοκρατία»…

Σήμερα: Σαν «φασιστική τρομοκρατία»…

Και εδώ στην πρωτοπορία βρίσκονται οι «αριστεροί» της καθεστωτικής «νομιμότητας»…

Αυτοί σήμερα υλοποιούν, με υπερβάλλοντα ζήλο, το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας, συνακόλουθα και των Ιδεών και των Εννοιών…

Σημείωση:
Η εικόνα αποδεικνύει
το αυθόρμητο της
λαϊκής ΟΡΓΗΣ…

Διαβάστε και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=36821#36821


http://resaltomag.blogspot.gr/2018/05/blog-post_63.html
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

ΑΥΓΗ>Κλαίνε στον ΣΚΑΙ για τα εργασιακά

Η ΒΕΝΤΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ

«Το ΔΝΤ δεν κράτησε… άλλωστε είναι πρακτικώς εκτός παιχνιδιού»




H Aυγή πανηγυρίζει όταν ο Μπάμπης παραδέχεται τις νίκες του πρωθυπουργού επί των δανειστών, όπως η πρόσφατη στα εργασιακά. Θα γράψει στην ιστοσελίδα της με αφορμή το σχόλιο του δημοσιογράφoυ του ΣΚΑΙ>



Ο ΣΚΑΙ έχει κρεμάσει μαύρες πλερέζες για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ο Μητσοτάκης χαρακτήριζε ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς.


«Το ΔΝΤ δεν κράτησε… άλλωστε είναι πρακτικώς εκτός παιχνιδιού» σχολίασε απογοητευμένος ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στο κεντρικό δελτίο του σταθμού και πρόσθεσε: «Ψάχνουν στο ΣΕΒ να καταλάβουν πως συμφώνησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις» μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Είναι να απορεί κανείς πραγματικά που η Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ διαψεύδονται σε όλα (κόφτες, τέταρτα μνημόνια και πιστοληπτική γραμμή στήριξης) και η καταστροφολογία τους γυρνάει μπούμερανγκ…



Μπάμπης έλπιζε… το ΔΝΤ να κρατήσει γερά και να μην υποχωρήσει στα εργασιακά για το καλό όλων!


https://kourdistoportocali.com/news-desk/avgiklene-ston-ske-gia-ta-ergasiaka/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Πέθανε ο «άρχοντας» της σάτιρας Χάρρυ Κλυνν

«Έφυγε» από τη ζωή, o Χάρρυ Κλυνν, μετά από κρίση που έπαθε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι του στην Καλαμαριά.

Ο μεγάλος μας κωμικός, τον τελευταίο καιρό ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν 78 ετών. Τον Ιούνιο του 2016 είχε χάσει τον γιο του, Νίκο Τριανταφυλλίδη, μέσα σε 6 μήνες από καρκίνο.

Η ζωή και το έργο του

Ο Χάρρυ Κλυνν γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Εξαιτίας δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη αλλάζει τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, «κερδίζει» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ... ακολουθήσει στην Αθήνα.

Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίζεται περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Άλσος», και το «Γκρην Παρκ». Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος.

Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.


Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του κράτησε 10 χρόνια όπου δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα της ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων.

Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double». Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.


Γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Ύστερα δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.


Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.


Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο». Από το 2006 μέχρι σήμερα έμενε μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, έγραφε βιβλία, έπαιζε θέατρο, ζωγράφιζε και είχε ηγηθεί της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.


http://www.pronews.gr/lifestyle/celebrities/688040_ekktaktopethane-o-arhontas-tis-satiras-harry-klynn
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο Δημήτρης Παγουρτζής πυροβόλησε πιο γρήγορα και από τον Αντετοκούμπο

Eπιτέλους, εξάγουμε τα καλύτερα πιστόλια


Eπιτέλους ο νεαρός Δημήτρης Παγουρτζής μάς κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ελληνες καθότι διαπιστώνουμε ότι εκτός από τα καλύτερα μυαλά εξάγουμε και τα καλύτερα πιστόλια. Πήξαμε με τα βλαμμένα παιδάκια δημοσίων υπαλλήλων της μεταπολίτευσης και πάσης φύσεως κλεφτοκρατών και επωνύμων της συμφοράς που με το κλεμμένο δημόσιο χρήμα στέλνουν τα βλαστάρια τους στα Λονδίνα για να σπουδάσουν.

Γράφει ο Nick the Greek

Ακόμη και τάπερ με φαγητό τους στέλνει η Ελληνίδα μάνα. Ο νεαρός Δημήτρης Παγουρτζής από την Καρδίτσα έσπασε αυτή την ντροπιαστική παράδοση. Ο Δημητράκης είναι γιος μετανάστη από την ηρωική Μαγουλίτσα Καρδίτσας και ο μπαμπάς του έχει στο Χιούστον του Τέξας εταιρία με αντικείμενο τα ναυτιλιακά.

Σε καμμία περίπτωση ο μικρός Δημητράκης δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα σαν golden boy για να ...παντελονιάσει τον άπακο.

Σε καμμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού είναι βλαμμένοι και σπουδάζουν με κλεμμένο δημόσιο χρήμα.

Υπάρχουν πράγματι φωτεινές εξαιρέσεις Ελλήνων που ξεκίνησαν από το μηδέν δουλεύοντας και σπουδάζοντας παράλληλα.

Οπως συμβαίνει και με πολλούς Ινδούς, Πακιστανούς, Σύριους, Τούρκους και λοιπές ευλογημένες φυλές που ομορφαίνουν τον μάταιο τούτο κόσμο μεταναστεύοντας από γενιά σε γενιά.

Ο Δημητράκης λοιπόν έσπασε το καλούπι και άρχισε να πυροβολεί αποδεικνύοντας πόσο καλός είναι στο πιστόλι.

Πυροβόλησε πιο γρήγορα και από τον Αντετοκούμπο.

Τιμή στον ηρωικό Δημητράκη.



Ο Αντώνιος Παγουρτζής είναι μετανάστης από την Ελλάδα, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook. Ζει στο Χιούστον του Τέξας και είναι από την Μαγούλιτσα της Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τις σελίδες στο Facebook, ο ύποπτος φαίνεται να έχει επίσης μια αδελφή.

Η οικογένεια φαίνεται να συμμετέχει στον ελληνικό χορό μέσω μιας ορθόδοξης εκκλησίας.

Η φωτογραφία του γιου παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα της Κοίμησης της Θεοτόκου, μιας Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στο Γκάλβεστον του Τέξας, όπου εμφανίστηκε ως Έλληνας χορευτής.

Έχει εταιρεία επισκευής πλοίων

Ο πατέρας φαίνεται να κατέχει τη ναυτιλιακή εταιρεία North American Marine, Inc.

Φαίνεται ότι η μητέρα του Δημήτρη Παγουτζή εργάζεται σε ιατρικό κέντρο, από τον Σεπτέμβριο του 2013.


https://kourdistoportocali.com/news-desk/epitelous-exagoume-ta-kalytera-pistolia/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Τα παιδιά και οι νέοι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα, παρουσιάζουν αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, παρά την κοινωνική ευημερία. Μήπως κάνουμε κάτι λάθος;

Τα ποσοστά της κατάθλιψης και του άγχους μεταξύ των παιδιών και των νέων στο δυτικό πολιτισμό, αυξάνονται σταθερά τα τελευταία 50-70 χρόνια.

 Σήμερα, σε σύγκριση με μισό αιώνα πριν και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πέντε έως οκτώ φορές περισσότεροι φοιτητές και μαθητές γυμνασίου, πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της μείζονος κατάθλιψης και / ή της αγχώδους διαταραχής. Αυτή η αυξημένη ψυχοπαθολογία δεν είναι το αποτέλεσμα των αλλαγών των διαγνωστικών κριτηρίων αλλά παραμένει ακόμα και όταν οι μετρήσεις και τα κριτήρια είναι σταθερά.

Η πιο πρόσφατη απόδειξη για την απότομη διαγενεακή άνοδο της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών, προέρχεται από μια μελέτη που μόλις κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο[1]. Η Twenge, βασική συγγραφέας της έρευνας και οι συνάδελφοί της, αξιοποιήσαν τα δεδομένα από τη χορήγηση του ...Πολυφασικού Ερωτηματολογίου Προσωπικότητας της Μιννεσότα - MMPI (ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει ένα εύρος ψυχικών διαταραχών), το οποίο έχει δοθεί σε μεγάλα δείγματα φοιτητών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1938 και της έκδοσης MMPI-A που χρησιμοποιείται στους νεότερους εφήβους και έχει δοθεί σε δείγματα των μαθητών του λυκείου από το 1951. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με άλλες μελέτες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία δεικτών, που δείχνουν επίσης δραματικές αυξήσεις στο άγχος και την κατάθλιψη στα παιδιά καθώς και τους εφήβους και τους νέους ενήλικες κατά τα τελευταία πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Θα θέλαμε να σκεφτούμε την ιστορία ως μία προοδευτική διαδικασία, αλλά εάν η πρόοδος μετράται από την ψυχική υγεία και την ευτυχία των νέων ανθρώπων, τότε πηγαίνουμε προς τα πίσω, τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Το ερώτημα που θέλω να θίξω εδώ, είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Η αυξημένη ψυχοπαθολογία φαίνεται να μην έχει σχέση με ρεαλιστικούς κινδύνους και αβεβαιότητες στον ευρύτερο κόσμο. Οι αλλαγές στην ψυχοπαθολογία δεν συσχετίζονται τόσο με οικονομικούς κύκλους, πολέμους ή οποιαδήποτε από τα άλλα είδη των παγκόσμιων γεγονότων τα οποία οι άνθρωποι συχνά υποστηρίζουν ότι επηρεάζουν τις νοητικές καταστάσεις των παιδιών. Τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στα παιδιά και τους εφήβους, ήταν πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Ψυχρού Πολέμου και της ταραχώδους δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του '70, απ' ό,τι είναι σήμερα. Οι αλλαγές φαίνεται να έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο με τον τρόπο που οι νέοι βλέπουν τον κόσμο, από ό,τι με τον τρόπο που ο κόσμος πραγματικά είναι.





Οι νέοι έχουν μειωμένη αίσθηση του προσωπικού ελέγχου απέναντι στη μοίρα τους

Ένα πράγμα που γνωρίζουμε για το άγχος και την κατάθλιψη είναι ότι συσχετίζονται σημαντικά με την αίσθηση του ελέγχου ή της έλλειψης ελέγχου των ανθρώπων επί τη δικής τους ζωής. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη από εκείνους που πιστεύουν ότι είναι θύματα των περιστάσεων πέρα ​​από τον έλεγχό τους.

Ίσως σκεφτείτε ότι η αίσθηση του προσωπικού ελέγχου θα ήταν αυξημένη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Η πραγματική πρόοδος έχει σημειωθεί στην ικανότητά μας για την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών˙ οι παλιές προκαταλήψεις που περιόριζαν τις επιλογές των ανθρώπων λόγω της φυλής, του φύλου ή του γενετήσιου προσανατολισμού έχουν μειωθεί και ο μέσος άνθρωπος είναι πλουσιότερος από ό, τι στο παρελθόν. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πίστη των νέων στον έλεγχο επί του δικού τους πεπρωμένου, έχει μειωθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Η πρότυπη μέτρηση της αίσθησης του ελέγχου είναι ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από τον Julien Rotter στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και ονομάζεται Εσωτερική-Εξωτερική Κλίμακα Πηγής Ελέγχου. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 23 ζεύγη δηλώσεων. Η μια δήλωση σε κάθε ζεύγος αντιπροσωπεύει την πίστη σε μια εσωτερική πηγή ελέγχου (έλεγχος από το άτομο) και η άλλη αντιπροσωπεύει την πίστη σε μια εξωτερική πηγή ελέγχου (έλεγχος από τις περιστάσεις έξω από το άτομο). Το πρόσωπο που κάνει το τεστ πρέπει να αποφασίσει ποια δήλωση σε κάθε ζεύγος είναι πιο αληθινή. Ένα ζεύγος δηλώσεων, για παράδειγμα, είναι το ακόλουθο:

Α) Έχω διαπιστώσει ότι αυτό που πρόκειται να συμβεί, θα συμβεί.

Β) Η εμπιστοσύνη στην μοίρα, δεν έχει αποδειχθεί καλή επιλογή για μένα, όπως να πάρω μια απόφασης για να ακολουθήσω μια συγκεκριμένη πορεία.

Σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή (α) αντιπροσωπεύει μία εξωτερική πηγή ελέγχου και η (β) αντιπροσωπεύει μία εσωτερική πηγή ελέγχου.

Πολλές μελέτες κατά τη διάρκεια των ετών έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένες μετρήσεις προς την εσωτερική πηγή ελέγχου της κλίμακας Rotter, τα πάνε καλύτερα στη ζωή από ό,τι εκείνοι που κλίνουν προς την εξωτερική πηγή ελέγχου. [2] Έτσι, είναι πιο πιθανό να βρουν τις καλές θέσεις εργασίας που θέλουν, να φροντίζουν για την υγεία τους και να παίζουν ενεργό ρόλο στην κοινότητές τους και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Σε μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια, η Twenge και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα αποτελέσματα πολλών προηγούμενων μελετών που χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Rotter με νέους από το 1960 έως το 2002. [3] Διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο αυτή οι μέσες μετρήσεις για παιδιά ηλικίας 9 έως 14 ετών καθώς και για τους φοιτητές, μετατοπίστηκαν δραματικά μακριά από την εσωτερική πηγή ελέγχου προς την άκρη του εξωτερικού ελέγχου της κλίμακας. Στην πραγματικότητα, η μετατόπιση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το μέσο νεαρό άτομο το 2002 έκλινε περισσότερο στην εξωτερική πηγή ελέγχου από ό,τι το 80% των νέων στη δεκαετία του 1960. Η αύξηση της εξωτερικότητας στην κλίμακα Rotter κατά την περίοδο των 42 ετών, έδειξε την ίδια γραμμική τάση όπως και η αύξηση της κατάθλιψης και του άγχους.

Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η άνοδος στην εξωτερική πηγή ελέγχου (με ταυτόχρονη μείωση της εσωτερικής πηγής ελέγχου) σχετίζεται αιτιολογικά με την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο πάνω στην τύχη τους, γίνονται ανήσυχοι: «Κάτι τρομερό μπορεί να συμβεί σε μένα ανά πάσα στιγμή και δεν θα μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτό». Όταν το άγχος και η αίσθηση της αδυναμίας γίνονται πάρα πολύ έντονα, οι άνθρωποι γίνονται καταθλιπτικοί: «Δεν υπάρχει κανένα νόημα να προσπαθήσω, είμαι καταδικασμένος».



Στροφή προς τους εξωγενείς στόχους, μακριά από εσωτερικούς στόχους
Η θεωρία της Twenge είναι ότι οι διαγενεακές αυξήσεις άγχους και κατάθλιψης σχετίζονται με μια μετατόπιση από τους «εσωτερικούς» στόχους σε «εξωγενείς». [1] Οι εσωτερικοί στόχοι είναι αυτοί που αφορούν στην ανάπτυξη του ανθρώπου ως πρόσωπο, όπως να καταστήσει τον εαυτό του υπεύθυνο για τις επιλογές του και να αναπτύξει μία ουσιαστική φιλοσοφία στη ζωή. Οι εξωγενείς στόχοι, από την άλλη πλευρά, είναι εκείνοι που έχουν να κάνουν με υλικές ανταμοιβές και τις κρίσεις των άλλων ανθρώπων. Περιλαμβάνουν τους στόχους των υψηλών εισοδημάτων, το κοινωνικό προφίλ και την όμορφη εμφάνιση.

Η Twenge παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι νέοι σήμερα είναι, κατά μέσο όρο, περισσότερο προσανατολισμένοι προς τους εξωγενείς στόχους και λιγότερο προσανατολισμένοι προς τους εσωτερικούς στόχους από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μια ετήσια δημοσκόπηση σε πρωτοετείς φοιτητές δείχνει ότι, οι περισσότεροι φοιτητές σήμερα υποστηρίζουν ως πιο σημαντικό για αυτούς να «είναι εύποροι οικονομικά» από ό,τι «να αναπτύξουν μια ουσιαστική φιλοσοφία στη ζωή». Το αντίστροφο συνέβαινε στη δεκαετία του 1960 και του 1970. [4]

Η στροφή προς τους εξωγενείς στόχους θα μπορούσε κάλλιστα να σχετίζεται αιτιολογικά με τη στροφή προς μια εξωτερική πηγή ελέγχου. Έχουμε πολύ λιγότερο προσωπικό έλεγχο πάνω στην επίτευξη των εξωγενών στόχων από ό,τι των εσωτερικών. Μπορώ, μέσα από την προσωπική προσπάθεια, να βελτιώσω αρκετά τις ικανότητές μου, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα γίνω πλούσιος. Μπορώ, μέσα από πνευματικές πρακτικές ή φιλοσοφικές αναζητήσεις, να βρω τη δική μου αίσθηση του νοήματος στη ζωή, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι οι άνθρωποι θα με βρουν πιο ελκυστικό ή θα με επαινέσουν. Στο βαθμό που η συναισθηματική μου αίσθηση ικανοποίησης προέρχεται από την πρόοδο προς τους εσωτερικούς στόχους μπορώ να ελέγξω τη συναισθηματική ευημερία μου. Στο βαθμό που η ικανοποίηση μου προέρχεται από τις αποφάσεις και τις ανταμοιβές των άλλων, έχω πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στη συναισθηματική μου κατάσταση.

Η Twenge προτείνει ότι η μετατόπιση από εσωτερικούς σε εξωγενείς στόχους αντιπροσωπεύει μια γενική στροφή προς μια κουλτούρα του υλισμού, που μεταδίδεται μέσω της τηλεόρασης και άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι νέοι άνθρωποι εκτίθενται από τη γέννηση τους στις διαφημίσεις και τα άλλα μηνύματα που υποστηρίζουν ότι η ευτυχία εξαρτάται από την καλή εμφάνιση, την δημοσιότητα και τα υλικά αγαθά. Η εικασία μου είναι ότι η Twenge είναι τουλάχιστον εν μέρει σωστή για αυτό, αλλά εγώ θα προτείνω μια περαιτέρω αιτία, η οποία νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντική και βασική: Η υπόθεσή μου είναι ότι η διαγενεακή αύξηση προς την εξωτερικότητα, των εξωγενών στόχων, του άγχους και της κατάθλιψης προκαλούνται όλα σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση, κατά την ίδια περίοδο, των ευκαιριών για ελεύθερο παιχνίδι και της αύξησης του χρόνου και του βάρους που δίνεται στην εκπαίδευση.



Πώς η μείωση του ελεύθερου παιχνιδιού έχει συμβάλει στην ύφεση της αίσθησης του ελέγχου και των εσωτερικών στόχων και στην άνοδο του άγχους και της κατάθλιψης

Η ελευθερία των παιδιών να παίξουν και να εξερευνήσουν από μόνα τους, ανεξάρτητα από την άμεση καθοδήγηση και την κατεύθυνση των ενηλίκων, έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το ελεύθερο παιχνίδι και η εξερεύνηση είναι, ιστορικά, ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους, να ελέγχουν τις ζωές τους, να αναπτύσσουν τα δικά τους συμφέροντα και να γίνουν υπεύθυνα για την επιδίωξη των δικών τους συμφερόντων. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι, εξ ορισμού, είναι δραστηριότητα που ελέγχεται και διευθύνεται από τους παίκτες και το παιχνίδι, εξ ορισμού, απευθύνεται προς τους εσωτερικούς και όχι τους εξωγενείς στόχους.

Στερώντας από τα παιδιά τις ευκαιρίες να παίξουν μόνα τους, μακριά από την άμεση εποπτεία και τον έλεγχο των ενηλίκων, τους στερούμε τις ευκαιρίες για να μάθουν πώς να παίρνουν τον έλεγχο της δικής τους ζωής.

Μπορεί να νομίζουμε ότι τα προστατεύουμε, αλλά στην πραγματικότητα μειώνουμε τη χαρά τους, μειώνοντας την αίσθηση του αυτο-ελέγχου, εμποδίζοντάς τα να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν πιθανότητες που θα τους ικανοποιούσαν και αυξάνοντας τις πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη και άλλες διαταραχές.



Πώς η καταναγκαστική εκπαίδευση στερεί από τους νέους τον προσωπικό ελέγχο και τους κατευθύνει προς τους εξωγενείς στόχους, προωθώντας το άγχος και την κατάθλιψη

Κατά την διάρκεια του ίδιου μισού αιώνα ή περισσότερο, όταν και το ελεύθερο παιχνίδι έχει μειωθεί, αυξάνονται συνεχώς οι ώρες του σχολείου και οι σχολικές δραστηριότητες (όπως τα μαθήματα εκτός σχολείου και τα σπορ που ελέγχονται από τους ενήλικες). Τα παιδιά σήμερα ξοδεύουν περισσότερες ώρες την ημέρα, ημέρες το χρόνο και χρόνια της ζωής τους στο σχολείο από ό,τι ποτέ πριν. Δίνεται περισσότερο βάρος από ποτέ στις εξετάσεις και στους βαθμούς. Έξω από το σχολείο, τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ σε περιβάλλοντα στα οποία κατευθύνονται, προστατεύονται, τροφοδοτούνται, κατατάσονται, κρίνονται και επιβραβεύονται από τους ενήλικες. Σε όλα αυτά τα περιβάλλοντα οι ενήλικες έχουν τον έλεγχο, όχι τα παιδιά.

Στο σχολείο, τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι δεν υπολογίζονται οι δικές τους επιλογές δραστηριοτήτων και οι δικές τους υπεύθυνες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι οι επιλογές και οι αποφάσεις των καθηγητών. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εντελώς προβλέψιμοι: μπορεί οι μαθητές να μελετούν σκληρά αλλά να πάρουν ένα άσχημο βαθμό επειδή δεν καταλάβαν τι ακριβώς ο ήθελε δάσκαλος να διαβάσουν ή δεν μάντεψαν σωστά τι ερωτήσεις θα έκανε. Στα μυαλά της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών, ο στόχος δεν είναι η επάρκεια, αλλά οι καλοί βαθμοί. Με δεδομένη την επιλογή μεταξύ της πραγματικής μάθησης ενός θέματος και της αριστείας, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών, χωρίς δισταγμό, θα επιλέξει το τελευταίο.

Αυτό είναι αλήθεια σε κάθε στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών. Αυτό δεν είναι σφάλμα των φοιτητών, αλλά δικό μας λάθος. Το έχουμε δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο. Το σύστημα του συνεχούς ελέγχου και της αξιολόγησης στο σχολείο, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη με κάθε χρόνο που περνάει, είναι ένα σύστημα που αντικαθιστά πολύ καθαρά τις εξωγενείς ανταμοιβές και τους στόχους για τους αντίστοιχους εσωτερικούς. Είναι σχεδόν σχεδιασμένο για να παράγει άγχος και κατάθλιψη. [5]

Το σχολείο είναι επίσης ένα μέρος όπου τα παιδιά έχουν ελάχιστη επιλογή σχετικά με ποια πρόσωπα μπορούν να σχετιστούν. Καθοδηγούνται να βρίσκονται σε χώρους που είναι γεμάτοι με άλλα παιδιά που δεν επέλεξαν και πρέπει να περάσουν ένα μεγάλο μέρος της κάθε σχολικής ημέρας εκεί. Στο ελεύθερο παιχνίδι, τα παιδιά που αισθάνονται παρενόχληση ή εκφοβισμό μπορούν να φύγουν και να βρούν άλλη ομάδα που είναι πιο συμβατή, όμως στο σχολείο δεν μπορούν. Αν οι νταήδες είναι άλλοι μαθητές ή καθηγητές (που είναι πάρα πολύ κοινό), το παιδί δεν έχει συνήθως καμία επιλογή παρά να αντιμετωπίζει καθημερινά τα εν λόγω πρόσωπα.

Τα αποτελέσματα είναι μερικές φορές καταστροφικά.
Πριν από μερικά χρόνια, ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη για να μετρήσουν την ευτυχία και τη δυστυχία σε μαθητές των δημόσιων σχολείων [6]. Κάθε ένας από τους 828 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από 33 διαφορετικά σχολεία σε 12 διαφορετικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, φορούσε ένα ειδικό ρολόι για μια εβδομάδα, προγραμματισμένο να ειδοποιεί μέσω ενός σήματος σε τυχαίες χρονικές στιγμές από τις 07.30 το πρωί ως τις 22:30. Κάθε φορά που το σήμα ακουγόταν οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο δείχνοντας πού ήταν, τι έκαναν, και πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι ήταν εκείνη τη στιγμή.

Τα χαμηλότερα επίπεδα της ευτυχίας, με μεγάλη διαφορά (και αυτό δεν είναι έκπληξη) παρουσιάστηκαν όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο και τα υψηλότερα επίπεδα σημειώθηκαν όταν ήταν έξω από το σχολείο και συνομιλούσαν ή έπαιζαν με τους φίλους τους. Ο χρόνος που δαπανούσαν με τους γονείς παρουσιάστηκε στο μέσο του διαστήματος. Ο μέσος όρος της ευτυχίας αυξανόταν τα Σαββατοκύριακα, αλλά στη συνέχεια έπεφτε αργά την Κυριακή το απόγευμα μέχρι το βράδυ, εν αναμονή της ερχόμενης εβδομάδας.

Ως κοινωνία έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά πρέπει να περάσουν ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου τους στο ίδιο περιβάλλον, στο οποίο δεν θέλουν να βρίσκονται. Το κόστος αυτής της πεποίθησης, όπως μετράται από την ευτυχία και την ψυχική υγεία των παιδιών μας, είναι τεράστιο.

Είναι ώρα να επανεξετάσουμε την εκπαίδευση.



Υπάρχει ένας άλλος τρόπος

Όποιος κοιτάζει με ειλικρίνεια τις εμπειρίες των μαθητών στο δημοκρατικό μοντέλο του σχολείου Sudbury, όπου επικρατεί η ελευθερία, το παιχνίδι και η αυτο-κατευθυνόμενη εξερεύνηση, ξέρει ότι υπάρχει και άλλος τρόπος. Δεν χρειάζεται να τρελαίνουμε τα παιδιά για να εκπαιδευθούν. Οι νέοι εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους έχοντας ελευθερία και ευκαιρίες, χωρίς καταναγκασμό. Και το κάνουν με χαρά και κατά τη διαδικασία αυτή αναπτύσουν εσωτερικές αξίες, προσωπικό αυτο-έλεγχο και συναισθηματική ευεξία. Ίσως έφτασε η ώρα για την κοινωνία να αντικρίσει ειλικρινά την κατάσταση.


Βιβλιογραφία

[1] Twenge, J., et al., (2010). Birth cohort increases in psychopathology among young Americans, 1938-2007: A cross-temporal meta-analysis of the MMPI. In press, Clinical Psychology Review 30, 145-154.
[2] For references, see Twenge et al. (2004).
[3] Twenge, J. et al. (2004). Its beyond my control: A cross-temporal meta-analysis of increasing externality in locus of control, 1960-2002. Personality and Social Psychology Review, 8, 308-319.
[4] Pryor, J. H., et al. (2007). The American freshman: Forty-year trends, 1966-2006. Los Angeles: Higher Education Research Institute.
[5] Consistent with this claim is evidence that the more academically competitive the school, the greater is the incidence of student depression. Herman, K. C., et al. (2009). Childhood depression: Rethinking the role of school. Psychology in the Schools, 46, 433-446.
[6] Csikszentmihalyi, M., & Hunter, J. (2003). Happiness in everyday life: The uses of experience sampling. Journal of Happiness Studies, 4, 185-199.



https://www.psychologynow.gr/psychology-in-our-life/society/3167-i-parakmi-tou-paixnidioy-kai-i-sxesi-tis-me-tin-anodo-ton-psyxikon-diataraxon-sta-paidia.html
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Αρχαίοι εξωγήινοι: Η Κρυμμένη Αυτοκρατορία (Βίντεο)

Η Κίνα εδώ κι αιώνες, προσπαθεί να κρατήσει καλά κρυμμένα τα μυστικά της.

Από την παραγωγή του μεταξιού έως και τη σημερινή σιωπή που επιβάλλει το κομμουνιστικό καθεστώς, υπάρχει η αίσθηση ότι πολλά μπορούν να κρύβονται σε αυτήν την περιοχή. Αραιά και που, βγαίνουν πληροφορίες που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

– Τι αποκαλύπτει το DNA από τις λευκές μούμιες στην έρημο Τάκλαμακάν;

– Βρέθηκαν… βάσεις απογείωσης στις Πυραμίδες της Κίνας;

– Τι κρύβει ο βυθός της λίμνης Φουξιάν στην επαρχία Γιουνάν;

Δείτε το ντοκιμαντέρ από του History channel:

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ρώσος βιολόγος: «Ο θάνατος του ανθρώπου αρχίζει από το στομάχι- Πώς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά» (βίντεο)

Ο Ρώσος βιολόγος και νομπελίστας Elie Metchnikoff είχε δηλώσει ότι «Ο θάνατος αρχίζει στο παχύ έντερο» και το τελμηριώνει με μία ανάλυση που δεν αφήνει αμφιβολία για την ορθότητά της.

Το πεπτικό σύστημα -το στομάχι και τα έντερα- κάνει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της μετατροπής της τροφής σε καύσιμα και θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, που βοηθείται από ένα τεράστιο στρατό ενζύμων, οξέων, πεπτιδίων και φιλικών βακτηρίων.

Αν κάτι πάει ελαφρώς στραβά ή αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία κατά κάποιο τρόπο, καμία ποσότητα βιολογικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων δεν θα μπορεί να σας κρατήσει υγιείς.

Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη των σύγχρονων ασθενειών, τα περισσότερα χρόνια προβλήματα για τα οποία η ιατρική δεν έχει απαντήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων και πόνοι των μυών, δερματικές παθήσεις κάθε είδους, προβλήματα διάθεσης, χρόνια κόπωση, αλλεργίες, προβλήματα ύπνου, γενική δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και ακόμα και συναισθηματικά ή ψυχικά προβλήματα όλων των ειδών, για παράδειγμα, μπορούν να ...συνδεθούν με διαταραχές του εντέρου.

Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, λίγοι από εμάς έχουμε ιδιαίτερα καλό πεπτικό σύστημα. Ένας στους πέντε ανθρώπους (τα τρία τέταρτα αυτών είναι γυναίκες) πάσχουν από το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».

Πρόκειται για ένας γενικό όρο που καλύπτει μια σειρά από κοιλιακά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που κυμαίνονται από πόνο, φούσκωμα, ερυγές και μετεωρισμό μέχρι αέρια, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αίσθημα καύσου, βλέννα στα κόπρανα και συχνοουρία.

Τα προβλήματα αυτά του εντέρου συχνά συνοδεύονται από πρωκτικό πόνο, πόνο στην μέση, συχνές διακυμάνσεις βάρους, κεφαλαλγία, κόπωση, τρίξιμο των δοντιών και της γνάθου, επώδυνες περιόδους στην περίπτωση των γυναικών και επίσης ψυχικά θέματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι γιατροί τείνουν να δίνουν σε αυτά τα συλλογικά συμπτώματα ετικέτες όπως «σπαστική κολίτιδα» ή «μη φλεγμονώδης νόσο του εντέρου», μια αρκετά προφανής ένδειξη ότι η ιατρική θεωρεί ακόμα την πάθηση αυτή μυστηριώδη και δεν έχει καμία ιδέα για το πώς μπορεί να τη διορθώσει.

Το πρόβλημα με την ιατρική προσέγγιση είναι ότι υποθέτει ότι η διαταραχή έχει μία μόνο αιτία, όταν αυτή μπορεί να συνεπάγεται στην πραγματικότητα μια σειρά από παθήσεις: αλλεργίες, «διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου, χαμηλά στομαχικά οξέα, ξένους εισβολείς όπως Κάντιντα ή παράσιτα.

Μόνο με διάγνωση των συγκεκριμένων θεμάτων θα είναι δυνατό να βρείτε αποτελεσματική θεραπεία, όχι μόνο για το πρόβλημα του εντέρου σας, αλλά και για τα άλλα, φαινομενικά άσχετα προβλήματα, που σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε πλήρη υγεία.

Είτε έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είτε όχι, αν κάνετε λίγη έρευνα με τις συμβουλές που ακολουθούν, μπορεί να ανακαλύψετε ότι μία ή περισσότερες από τις χρόνιες παθήσεις σας οφείλονται στην πραγματικότητα σε μια ποικιλία από πεπτικά προβλήματα.

Τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών σας, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από παράσιτα που δεν έχουν διαγνωστεί.

Η δύσπνοια και οι δυσκολίες μνήμης μπορεί να έχουν να κάνουν με ένα υπερβολικά διαπερατό τοίχωμα εντέρου. Η χρόνια κόπωση που σας κρατά σχεδόν κλεισμένους στο σπίτι θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στα χαμηλά στομαχικά οξέα ή στην έλλειψη ενζύμων.

Για να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημά σας, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα από τους επτά πιο πιθανούς ένοχους για την κακή πέψη, καθώς και πώς να τους διαγνώσετε και να απελευθερωθείτε από αυτούς.

Και ανεξάρτητα από το αν πάσχετε ή όχι από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις μας αναμφίβολα θα βοηθηθείτε να βελτιώσετε γενικά τη συνολική υγεία σας.

Αλλεργία ή τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία είναι μια κλασική περίπτωση πεπτικών προβλημάτων και έχει να κάνει κυρίως με την εντερική χλωρίδα, εκείνα τα ουσιώδη «φιλικά» βακτήρια που ζουν στο έντερό σας.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο Addenbrooke στο Cambridge μπορούν πλέον να διακρίνουν την πραγματική τροφική αλλεργία, η οποία είναι μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από μια πραγματική και αρκετά άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αλλεργιογόνο τροφή, από την τροφική δυσανεξία, μια πολύ πιο αργή απόκριση (εμφανίζεται ώρες ή μέρες αργότερα) στα τρόφιμα που καταναλώνονται τακτικά, όπως το σιτάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που προκαλεί αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και έτσι επιτρέπει να επικρατήσουν κάποια επιβλαβή βακτήρια.

Οι συνήθεις ύποπτοι είναι το σιτάρι, το αγελαδινό γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη, η μαγιά, το βοδινό κρέας, το χοιρινό κρέας, το καλαμπόκι, ο καφές και τα πορτοκάλια. Αν ο γιατρό σας είναι πεπεισμένος ότι χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες και προτείνει να το ρίξετε στο πίτουρο σιταριού, είναι πολύ πιθανό απλώς να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Επίσης ύποπτοι είναι: η μαγιά, οτιδήποτε περιέχει τροποποιημένο άμυλο, που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο λίπους, διογκωτικά και τεχνητά πρόσθετα κάθε είδους, ειδικά χρωστικές και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η σορβιτόλη.

Υποψιαστείτε το: Αν αισθάνεστε πολύ χειρότερα – ή καλύτερα – μετά από την κατανάλωση κοινών αλλεργιογόνων.

Διαγνώστε το: Ακολουθώντας μια διατροφή που δεν τα περιέχει. Δείτε αν αντιδράτε στις τροφές που αποκλείσατε όταν τις περιλαμβάνετε πάλι στη διατροφή σας.

Λύστε το: με την υιοθέτηση της λεγόμενης παλαιολιθικής διατροφής που περιλαμβάνει ψάρι και λευκό κρέας, καρπούς, φρούτα και λαχανικά κάθε είδους. Με την εξάλειψη όλων των γαλακτοκομικών, των δημητριακών, του κόκκινου κρέατος, των επεξεργασμένων σάκχαρων και των επεξεργασμένων τροφίμων, θα επιτρέψετε στο έντερό σας να κάνει ένα διάλειμμα από τα αλλεργιογόνα, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τα απλά και σύνθετα σάκχαρα που προκαλούν τα προβλήματα και επιτρέπουν στα επιβλαβή βακτήρια να πολλαπλασιαστούν.

Αυτή η διαιτητική αλλαγή από μόνη της θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της φλεγμονής του εντέρου σας μέσα σε δύο χρόνια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn.1 Επίσης, προσέξτε την κατανάλωση τσαγιού και καφέ, καθώς και τα δύο, μπορεί να στεγνώσουν την προστατευτική βλεννογόνο του εντέρου.

Μην ξεχνάτε να είστε δραστήριοι. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που ασκούνται τακτικά, ακόμα και ήπια, μπορούν να βελτιώσουν τη δυσκοιλιότητα, και να μειώσουν τα κοιλιακά αέρια και το φούσκωμα.2

Τέλος, αποφύγετε τις βαφές μαλλιών, καθώς, έχει πλέον αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη αλλεργιών του εντέρου.3 Και κόψτε το πρόχειρο φαγητό, που αποδεδειγμένα πλέον τετραπλασιάζει τις πιθανότητές σας για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ακόμα και αν επιδίδεστε σε αυτό μόνο δύο φορές τη βδομάδα.4

Κακά βακτήρια του εντέρου

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που υποφέρουν τακτικά από διάρροια, έχουν υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο, όπως και σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνολικά, λένε οι ερευνητές από το ιατρικό κέντρο Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες. Με αυτή την κατάσταση, επισήμως γνωστή ως «βακτηριακή δυσβίωση», τα βακτήρια μεταβάλλουν τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις του σώματος, προκαλώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να στραφεί εναντίον της κανονικής χλωρίδας του εντέρου.5 Σύμφωνα με έρευνα, αυτή η κατάσταση είναι μια αρχική επιπλοκή του συνδρόμου διαρροής του εντέρου.6

Επιπλέον της τροφικής δυσανεξίας, το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκληθεί από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Είναι γνωστό ότι ακόμα και μία εφάπαξ δόση είτε ασπιρίνης ή ινδομεθακίνης μπορεί να αυξήσει τη διαπερατότητα του τοιχώματος του εντέρου με την παύση της σύνθεσης του προστατευτικού λιπαρού οξέως προσταγλανδίνης.7 Μακροχρόνια χρήση τέτοιων φαρμάκων μπορεί να δημιουργήσει στο έντερο φλεγμονή και να το κάνει άκρως διαπερατό. Επίσης, τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που λαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν βρεθεί να έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων στα βακτήρια Clostridium perfringens, αποκαλύπτοντας έτσι ότι οι βακτηριακές τοξίνες εμπλέκονται σε αυτό το φαύλο κύκλο.8

Υποψιαστείτε το: αν έχετε πάρει πολλές φορές αντιβιοτικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, και τρώτε γενετικά τροποποιημένες τροφές και κορεσμένα λίπη γάλακτος, τα οποία μπορεί να είναι υπεύθυνα για πολλά προβλήματα του εντέρου.

Αυτά τα λίπη που βρίσκονται στα επεξεργασμένα φαγητά και τα γλυκά, αναστατώνουν τα βακτήρια στο έντερο εντός έξι μηνών από την κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αυτά, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Μπορούν επίσης ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων Bilophila wadsworthia στο έντερο, ένα μικρόβιο που συνδέεται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.9

Διαγνώστε το: κάνοντας δυναμικές εξετάσεις αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου, που περιλαμβάνουν την κατάποση ενός υδατάνθρακα και τη μέτρηση βακτηριακής ζύμωσης του υδατάνθρακα μέσα από τα δείγματα της αναπνοής υδρογόνου και μεθανίου.

Λύστε το: με τη λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων:

• βιταμίνη D, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από προβλήματα του εντέρου συνήθως έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη αυτή.

• 25-50mg ψευδαργύρου, 2-4mg χαλκού, 800mcg φυλλικού οξέος και 800mcg βιταμίνης Β12, όλα αυτά συμβάλουν στην αποκατάσταση του εντέρου. Ελέγξτε επίσης την κατάσταση του σιδήρου σας.

• συμπληρώματα ομοιοστατικών οργανισμών του εδάφους (HSOs), οργανισμοί καλού τύπου που βρίσκονται φυσικά στο έδαφος, οι οποίοι ήταν μέρος της ανθρώπινης διατροφής πριν από το 1930, και που έχει αποδειχθεί ότι κατευνάζουν τη φλεγμονή του εντέρου.

• μπεντονίτης ή ένυδρο πυριτικό αργίλιο, το οποίο έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να συλλέγει τα βακτηρίδια και τους ιούς που κολλάνε σε αυτό και, καθώς ο μπεντονίτης δεν απορροφάται, περνά μέσα από το παχύ έντερο, παίρνοντας μαζί του και τις τοξίνες.

Πάρα πολλά σάκχαρα

Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχουν «δυσαπορρόφηση φρουκτόζης», ή δυσκολία να επεξεργαστούν τη φρουκτόζη – τον τύπου του σάκχαρου που βρίσκεται στα φρούτα, σε κάποια λαχανικά, στο μέλι και στο σιρόπι καλαμποκιού – καθώς περνά μέσα από το λεπτό έντερο.10

Υποψιαστείτε το: εάν το έντερό σας χειροτερεύει όταν τρώτε φρούτα.

Διαγνώστε το: με τη λήψη ενός τεστ δυσανεξίας στη φρουκτόζη, ένα άλλο τεστ για τη μέτρηση της ικανότητάς σας να απορροφά οποιοδήποτε είδος φρουκτόζης.

Λύστε το: Περιορίζοντας την ποσότητα των σακχάρων που λαμβάνετε όταν τρώτε φρούτα. Μία μελέτη του Συστήματος Υγείας Mayo στην Αμερική, βρήκε ότι το 38 τοις εκατό των ασθενών βελτίωσαν τα συμπτώματά τους μόνο με την μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από φρούτα˙ ειδικότερα, τα παιδιά αντιδρούν καλά σε μία διατροφή χαμηλή σε φρουκτόζη.11

Επίσης, προσέξτε για άλλα επιδεκτικά ζύμωσης, υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα όπως η λακτόζη (που βρίσκεται στο γάλα), οι φρουκτοζάνες (που βρίσκονται στο σιτάρι και τα κρεμμύδια) και η σορβιτόλη (μία κοινή γλυκαντική ουσία).12 Φροντίστε να αποφεύγετε τις αμίνες (τυρί, σοκολάτα, εσπεριδοειδή, καφέ και κόκκινο κρασί) και τα πρόσθετα τροφίμων (βενζοϊκά, θειώδη, νιτρικά και νιτρώδη άλατα, και ταρτραζίνη και άλλες τεχνητές χρωστικές).

Χαμηλό επίπεδο στομαχικών οξέων

Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παράγουν πολύ λίγα ή καθόλου στομαχικά οξέα ή πεπτικά ένζυμα.

Υποψιαστείτε το: αν αισθάνεστε ιδιαίτερα άσχημα μετά από το φαγητό.

Διαγνώστε το: με ανάλυση οξέων του στομάχου για να ανακαλυφθεί πόσο γαστρικό οξύ παράγει ο οργανισμός σας και επίσης αν έχετε αρκετά παγκρεατικά ένζυμα.

Λύστε το: Συμπληρώστε τη διατροφή σας με το στομαχικό οξύ υδροχλωρική βεταΐνη (HCl και πεψίνη) και παγκρεατικά ένζυμα για τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Αποφύγετε τους αναστολείς ισταμίνης ή τους ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης που πωλούνται ευρέως για την ανακούφιση από την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος, καθώς το κάνουν αυτό με τη μείωση των επιπέδων του στομαχικού οξέος.19

Η λήψη 500mg l-ισταδίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει την παραγωγή γαστρικού οξέος.

«Διαρροή» από τα τοιχώματα του εντέρου

Όταν δουλεύει σε άριστη κατάσταση, η επένδυση του λεπτού εντέρου σας λειτουργεί σαν ένα έξυπνο κόσκινο που επιτρέπει μόνο μικρά σωματίδια τροφής – αμινοξέα, υδατάνθρακες και λιπαρά οξέα – να περάσουν μέσα από αυτό, να φτάσουν στο αίμα σας και να μεταφερθούν σε άλλα κύτταρα στο σώμα, ενώ αποτρέπει άλλα, μεγαλύτερα μόρια τροφών και τοξίνες ή βακτήρια που θα μπορούσαν να σας βλάψουν.

Όμως εάν αυτό το μικρό κόσκινο έχει υποστεί βλάβη κατά κάποιο τρόπο, τότε ένας μεγάλος αριθμός τοξικών ουσιών είναι σε θέση να παραβιάσουν το τοίχωμα του εντέρου, προκαλώντας την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλάζοντας τη βακτηριακή σύνθεση του εντέρου και ακόμα επιτρέποντας την υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων, όπως η Κάντιντα.

Μια σειρά από παθήσεις, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η κακή απορρόφηση των τροφών, η νόσος του Crohn και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο υποσιτισμός, οι κοινές ασθένειες και παθήσεις του δέρματος όπως η ακμή, η ψωρίαση και η δερματίτιδα, συχνά έχουν τις ρίζες τους στο γεγονός ότι η επένδυση του εντέρου έχει τρύπες που είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Υποψιαστείτε το: αν σας έχει διαγνωστεί Κάντιντα και η θεραπεία δεν λειτούργησε, ή αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, είχατε σοβαρά εγκαύματα, δερματίτιδα ή περιοδικά εξανθήματα, ή ξαφνικά αντιδράτε σε έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τροφών, ιδιαίτερα από μια σειρά διαφορετικών ομάδων τροφίμων.13 Άλλες αιτίες είναι η κατάχρηση αλκοόλ, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η χημειοθεραπεία.14

Ένα διαπερατό έντερο είναι επίσης συχνά το αποτέλεσμα ενός στόματος που είναι γεμάτο σφραγίσματα αμαλγάματος, καθώς μικροσκοπικές αλλά ενεργές ποσότητες υδραργύρου μεταναστεύουν στον οργανισμό.

Διαγνώστε το: με εξέταση εντερικής διαπερατότητας (μέτρηση λακτουλόξης / μαννιτόλης). Κανένα από αυτά τα σάκχαρα δεν μεταβολίζεται στο υγιές έντερο και έτσι θα πρέπει ως επί το πλείστον να αποβάλλονται με τα ούρα μετά από έξι ώρες.

Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι παραλαμβάνεται περισσότερο από το κανονικό σάκχαρο, έχετε ένα έντερο με διαρροή.

Λύστε το: μασώντας καλά το φαγητό σας, καθώς αυτό απελευθερώνει τον επιδερμικό αυξητικό παράγοντα, ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει την ανάπτυξη και την επισκευή των τοιχωμάτων του λεπτού εντέρου.15

Και σταματήστε να τρώτε πάρα πολύ αδιάλυτες φυτικές ίνες, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαπερατότητα του εντέρου.16

Τέλος, πάρτε συμπληρώματα διατροφής για να θεραπεύσετε τα τοιχώματα του εντέρου σας.

Θεραπεύστε τη «διαρροή» του εντέρου σας

Δοκιμάστε τα ακόλουθα συμπληρώματα και πειραματιστείτε για να δείτε ποια λειτουργούν καλύτερα για σας, ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού φυσικοπαθητικού.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.1 Επιλέξτε στελέχη που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους, μπιφιδοβακτήρια Saccharomyces boulardii και στελέχη που δεν προκαλούν ασθένειες του Escherichia coli και στρεπτόκοκκους.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU.

Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.

H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.2

Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά.

Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου.

Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,3 ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.4

Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.5

Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά.

Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια.

Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Υποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν.

Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα.

Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα:

Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε:

• Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia)

• Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα)

• Γαρύφαλλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα).

Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε:

• Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα)

• Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα)

• L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα).

Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.17Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.18 Σύμφωνα με την ιατρική βοτανολόγο Susan Koten, επίσης σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με κάποιο βοτανολόγο για καθαρισμό της χοληδόχου κύστης με fringetree Chionanthus virginicus, Leptandra virginica και Berberis vulgaris, καθώς και η χοληδόχος κύστη επηρεάζεται συχνά.

Υπερανάπτυξη Candida albicans

“Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί , όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα καρφί.” Έτσι είπε o βρετανός διατροφικός πρωτοπόρος Dr Stephen Davies, για τις μολύνσεις από κάντιντα και την τάση πολλών γιατρών και εναλλακτικών θεραπευτών να διαγνώσκουν σε κάποιον που υποφέρει από μια συλλογή ανεξήγητων συμπτωμάτων, ότι είναι θύμα μυκητίασης.

Περίπου 25 χρόνια μετά που ο Dr Orian Truss από το Birmingham, της Alabama μίλησε πρώτος για την υπερανάπτυξη του κανονικά άκακου μύκητα Κάντιντα που μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο έντερο, γιατροί που ασχολούνταν με τη διατροφική ιατρική όπως ο Dr Harald Gaier, τώρα πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Η Κάντιντα είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες, και οι λεγόμενοι πάσχοντες από κάντιντα ίσως έχουν διάφορα, πολύ διαφορετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο.

Υποψιαστείτε το: αν δεν βελτιώνεστε σε τη δίαιτα της Παλαιολιθικής εποχής.

Διαγνώστε το: κάνοντας ένα τεστ για τους ζυμομύκητες του εντέρου. Αυτό μετρά κατά πόσο γίνεται ζύμωση αιθυλικής αλκοόλης στο έντερο μετά την κατανάλωση σακχάρων γλυκόζης, όπως συμβαίνει συχνά με την υπερανάπτυξη του μύκητα, και έτσι διακρίνονται οι ζυμύκητες από την υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Λύστε το: Σκότωσε την Κάντιντα με φυσικό αντιμυκητιακό όπως το βάμμα Berberis (15 ml δύο φορές την ημέρα). Εκτός από αυτό, το καπρυλικό οξύ, το goldenseal και μια σειρά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν φανεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένου του έλαιου tea tree (Melaleuca alternifolia), του έλαιου ρίγανης, που αποδεδειγμένα, έχουν ισχυρά αποτελέσματα κατά του ζυμομύκητα Κάντιντα, του ελαιόλαδου και το έλαιου γαρύφαλου.20

Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τα σάκχαρα, τα προϊόντα ζύμωσης, το αλκοόλ και τα συνήθη τρόφιμα που σχετίζονται με αλλεργίες και, για μια εβδομάδα ή δύο, τα φρούτα. Ελέγξτε τη διατροφική κατάστασή σας και πάρτε συμπληρώματα διατροφής εάν είναι απαραίτητα.

ΟΙ γιατροί συνήθως βρίσκουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ανεπαρκεια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β6, και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (πρωτεάσες) που διατηρούν το λεπτό έντερο χωρίς παράσιτα και ενισχύουν την πέψη.21 Η έλλειψη πρωτεάσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες.

Προσθέστε συμπληρώματα χολίνης, βεταΐνης και μεθειονίνης για να καθαρίσετε τη λειτουργία του ήπατος, καθώς μια ήπια ηπατική βλάβη είναι συχνά πίσω από χρόνια υπερανάπτυξη Κάντιντα. Αυτά τα ηπατικά ένζυμα ενισχύουν τα επίπεδα των δύο μεγάλων αντιοξειδωτικών: της s-αδενοσυλμεθειονίνης και της γλουταθειόνης.22

Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) σε δόσεις των 70-210mg τρεις φορές την ημέρα μπορεί να τονώσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του ήπατος, και να αυξήσει την παραγωγή της γλουταθειόνης κα

ι της χολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάβη του ήπατος.

Δείτε στο βίντεο και την έρευνα του Πανεπιστημίου Χανίων για τη ραγδαία αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου τη τελευταία τριετία:


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μυθολογία των Ελλήνων: Η ιστορία του Δαίδαλου και του Ικάρου με το κρυφό της νόημα (βίντεο)

Επεισόδιο της γαλλικής σειράς "Les grands mythes" αφιερωμένης στην ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα στον Δαίδαλο και τον Ίκαρο.

Δείτε το βίντεο:


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Διασκεδαστικά τρικ που μπορείτε να κάνετε με τον στατικό ηλεκτρισμό (βίντεο)

Δείτε ορισμένα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά τρικ που μπορείτε να κάνετε εύκολα στο σπίτι, τα οποία εκμεταλλεύονται τον στατικό ηλεκτρισμό.

Όπως σημειώνεται στην περιγραφή του βίντεο, Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της υγρασίας στον χώρο, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα συγκεκριμένα τρικ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ...

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Έχουν περάσει 100 χρόνια περίπου και οι πληγές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αιμορραγούν ακόμα. Ήταν τόσο βαθιές που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τα τραγικά γεγονότα της θηριωδίας των Τούρκων.

Η ιστορία των εκτοπισμών ξεκίνησε με την έκρηξη του πολέμου το 1916 και συνεχίστηκε μέχρι το 1924,κράτησε οκτώ χρόνια. Οι Έλληνες Πόντιοι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας για λόγους δήθεν στρατιωτικής ασφαλείας,στην πραγματικότητα όμως γιατί ήθελαν να τους αφαιρέσουν τη ζωή και κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία.
Οι εκτοπισμοί της πρώτης φάσης ξεκίνησαν σε όλο τον Πόντο τέλη Απριλίου του 1916, μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους, και φούντωσαν το χειμώνα του 1916-1917.Αρχίζει το μακελειό.Ο θάνατος περιοδεύει πάνω από τις ... πανάρχαιες εστίες.

Της Παναγιώτας Ιωακιμείδου*

Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1916 καίγονται χωριά,εκκλησίες,σχολεία.
Γυναίκες βιάζονται,περιουσίες λεηλατούνται.
Ξεκινούν εκτοπισμοί, προορισμός ο θάνατος.Ταλαάτ πασάς και Εμβέρ πασάς είναι οι απηνείς διώκτες των Ποντίων και ο κακός τους δαίμονας.Είχαν υποσχεθεί στους Αμερικανούς να μην εξορίσουν τα παιδιά και τις γυναίκες,αλλά την επόμενη μέρα 31 Ιανουαρίου 1917 ο Ταλαάτ πασάς δηλώνει:«Βλέπω να πλησιάζει η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τώρα με τους Έλληνες,όπως το 1915 με τους Αρμένιους».

Ο χειμώνας του 1917 ήταν πολύ βαρύς. Μέσα σε βαριά κακοκαιρία και χιόνια εκτοπίζονται χιλιάδες Πόντιοι στα βάθη της Μικράς Ασίας χωρίς να ξέρουν τον τόπο του εκτοπισμού τους. Οι τόποι των εκτοπισμών βρίσκονταν σε απάτητα και χιονοσκεπή βουνά σε απόσταση πολλών ημερών και βδομάδων ακόμα από τον τόπο της κατοικίας τους.Πριν προλάβουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εφορμούσαν σαν πεινασμένα όρνια οι τσέτες, οι στρατιώτες, οι χωροφύλακες και έκαναν πλιάτσικο περιουσιών και ζωών. Λεηλατούσαν τα σπίτια μπροστά στα μάτια των Ποντίων που ακόμα δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και στη συνέχεια τους έβαζαν φωτιά.Οι εκτοπισμένοι φορτώνονταν στη ράχη τους λίγα χρειώδη και αναχωρούσαν για το «πουθενά».Κλάματα,σπαραγμοί και θρήνοι.Παρακάλια από τους εκτοπισμένους, γέλια,ειρωνείες,βαρβαρότητες από τους Τούρκους.
Αναχωρούσαν με τη συνοδεία των τζεντερμέδων μήπως και διαφύγει κάποιος και σωθεί. Οι γέροι, τα μωρά και οι άρρωστοι άφηναν την τελευταία τους πνοή εκεί στα άξενα μέρη.Πεινασμένοι,διψασμένοι,κατάκοποι δεν ήξεραν πού τους πάνε και ποιά θα ήταν η τύχη τους.Οι ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι εγκαταλείπονταν στους δρόμους χωρίς γυρισμό.Δεν επέτρεπαν στους οικείους τους να τους βοηθήσουν.Πέθαιναν μόνοι τους ή τους σκότωναν οι συνοδοί χωροφύλακες.Υπάρχει πιο απάνθρωπη συμπεριφορά από αυτήν;Να βλέπεις το δικό σου άνθρωπο να σε ικετεύει να μην τον εγκαταλείψεις και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.Θλιβερό το θέαμα των μανάδων που θήλαζαν τα βρέφη νεκρές και άταφες με τα μωρά να βυζαίνουν μέχρι να πεθάνουν και αυτά από πείνα.

Οι όμορφες γυναίκες και τα κορίτσια βιάζονταν και εξευτελίζονταν μπροστά στα μάτια των συζύγων ή των πατεράδων τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.Πολλές φορές οι οικείοι τους τις μουντζούρωναν και τις λέρωναν ή τους φορούσαν κουρέλια για να κρύψουν την ομορφιά τους.
Οι κάτοικοι των περιοχών από όπου περνούσαν αντιμετώπιζαν την ποινή θανάτου,αν τολμούσαν να ελεήσουν τα δύστυχα καραβάνια.Πολλοί πέθαιναν στον δρόμο μην αντέχοντας πια την εξαθλίωση.Η πείνα,η δίψα,το τσουχτερό κρύο εκείνου του χειμώνα,ο ψυχικός πόνος και η απογοήτευση τσάκισαν τους περισσότερους.
Όσοι άντεξαν έφταναν στα κέντρα συγκέντρωσης της Τοκάτης,της Κάβζας,της Αμάσειας και της Ερπαά.Στους τόπους συγκέντρωσης τους περίμεναν νέες ταλαιπωρίες και βάσανα.Τους έβαζαν μέσα σε λουτρώνες όλους μαζί και όταν έβγαιναν ζεστοί και αχνιστοί,περίμεναν μέσα στο παγερό ψύχος τα ρούχα τους και τους γιατρούς.Ρούχα και γιατροί αργούσαν επίτηδες.Το αποτέλεσμα ήταν να αρρωσταίνουν από το κρύο.Τους πήγαιναν στο Νοσοκομείο,από το οποίο βέβαια δεν έβγαιναν ποτέ,παρά μόνον νεκροί. Η μέθοδος του «λουτρού» είναι μια από τις μεθόδους της λεγόμενης Λευκής Γενοκτονίας.Η μέθοδος αυτή επαναλαμβανόταν και στους επόμενους σταθμούς μέχρις ότου πέθαιναν όλοι.Ήταν μια ασφαλής μέθοδος.Με αυτόν τον τρόπο εκτοπίστηκαν τα τρία τέταρτα της επαρχίας Ροδοπόλεως, ολόκληρη η επαρχία Χαλδείας,ολόκληρη η επαρχία Κολωνίας (στην οποία ανήκει και το Επές με τα 18 χωριά του),οι επαρχίες Αμάσειας και Νεοκαισάρειας σε βάθος εβδομήντα χιλιομέτρων.

Η περιοχή της Κολωνίας,γνώρισε τη βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Οι κάτοικοι όχι μόνον εκτοπίστηκαν,αλλά σφάχτηκαν και οι γυναίκες βιάστηκαν μπροστά στους άντρες τους.Οι εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι ασέλγειας.Τα όμορφα κορίτσια και αγόρια στάλθηκαν στα χαρέμια και εξισλαμίστηκαν.Τα πτώματα απαγορεύονταν να θάβονται και έμεναν βορά στα σκυλιά και τα όρνεα.Το σχέδιο εξόντωσης των κατοίκων της μαρτυρικής περιοχής ήταν του Ασάφ Βέη και του Φαζήλ,με βοηθούς τον Ταπάν Ογλού Χαλήλ και τον Σερήφ.

Τον Μάρτιο του 1917,όσοι επέζησαν,γυρίζουν στα χωριά τους.Τους περίμενε όμως ο αιμοδιψής Τοπάλ Ογλού Χαλήλ και έριξε εναντίον τους 8 ποιμενικούς μολοσσούς που τους κατασπάραξαν.Αναγκάστηκαν αυτή την φορά να φύγουν μόνοι τους στο Τοκάτ, την Κερασούντα και τα Κοτύωρα.

Οι εκτοπισμοί απλώνονται σε όλο τον Πόντο.Οι κάτοικοι της Τρίπολης εκτοπίζονται 16 Νοεμβρίου του 1916,της Σαμψούντας 26 Δεκεμβρίου,3 Ιανουαρίου 1917 της Πάφρας,της Τραπεζούντας 4 Φεβρουαρίου 1917,της Σινώπης 23 Ιουνίου 1917.Το τέλος του Α΄Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει τους Έλληνες του Πόντου αποδεκατισμένους.Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την Τραπεζούντα το 1918 και την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου,όσοι εξόριστοι επέζησαν,επέστρεψαν στα σπίτια τους.Ο Τοπάλ Οσμάν,όταν υπογράφτηκε η ανακωχή,εγκατέλειψε το φρικαλέο έργο του και ανέβηκε στα βουνά καραδοκώντας για νέα ευκαιρία.
Στην πρώτη αυτή φάση εκτοπίστηκαν 258674 χιλιάδες Πόντιοι.Από αυτούς χάθηκαν το 60-70% από τις γεωργικές περιοχές και 40-60% από τις πόλεις.Αυτοί διαθέτοντας περισσότερα χρήματα εξαγόραζαν τη ζωή τους.

Μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την ανακωχή του Μούδρου τον Οκτώβριο του 1918 όλοι οι επιζήσαντες εκτοπισμένοι επιστρέφουν στις εστίες τους. Πίστεψαν ότι τελείωσαν πια τα βάσανα τους και αρχίζει μια νέα ειρηνική περίοδος.Δεν φαντάζονταν σε καμιά περίπτωση ότι πολύ σύντομα θα τα χάσουν όλα. Η μεγάλη νίκη των συμμάχων αναπτέρωσε τις ελπίδες τους ότι ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη ώρα της δικαίωσης και της ελευθερίας τους.Τα μισητά πρόσωπα Ταλαάτ, Εμβέρ,Τζαβήτ έφυγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν. Ο πιο αιμοβόρος και μισητός από όλους αυτούς ο Ταλαάτ δολοφονήθηκε στη Ρώμη από έναν Αρμένιο,γιατί αυτός ήταν που έδωσε την εντολή για τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 .
Μετά τη συνθήκη του Μούδρου έχουν την προστασία του κράτους και συνεχίζουν την ειρηνική τους ζωή.Οι μητροπολίτες,οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί με βία,επανέρχονται στις μητροπόλεις τους.Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γερμανός Καραβαγγέλης.Όλα έδειχναν ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1919 ο Κεμάλ σχηματίζει κυβέρνηση στην Άγκυρα,αντίθετη στον Σουλτάνο,τον οποίον θεωρεί υποχείριο των Αγγλογάλλων.
Τον Απρίλιο του 1920 αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και κηρύσσει αγώνα εναντίον του ελληνικού στρατού, που εν τω μεταξύ προελαύνει στη Μικρά Ασία.
Ξεκινούν νέες εκτοπίσεις,χειρότερες από τις πρώτες.

H δεύτερη και πιο απάνθρωπη φάση της γενοκτονίας εξυφάνθηκε στη μεγάλη εθνοσυνέλευση της Άγκυρας τον Μάιο του 1922.Αποφασίστηκε η ολική εξολόθρευση των Ελλήνων του Πόντου,όσοι είχαν απομείνει από αυτούς.Τα μεσάνυχτα στις 25 Μαΐου του 1922 άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου. Στη Μαλάτεια εκείνη την εποχή είχαν απομείνει 4265 γυναικόπαιδα. Η συγκέντρωση στη Μαλάτεια εξόριστων από όλες τις περιοχές του Πόντου είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς.Τον Σεπτέμβριο του 1921 οι συγκεντρωμένοι εξόριστοι υπολογίζονται περίπου σε δέκα χιλιάδες.Προέρχονταν από την Αμάσεια,Μερζιφούντα,Κιουμούς Μαντέν,Επές,Τοκάτη,Ζίλε,Κασταμονή και άλλες περιοχές.
Η Μαλάτεια ήταν η αρχαία ελληνική πόλη Μελιτίνη.Εύφορη,με μεγάλη εμπορική κίνηση,την εποχή εκείνη είχε πληθυσμό 25 χιλιάδες κατοίκους.Στη Μαλάτεια σφαγιάσθηκαν 40 χιλιάδες Αρμένιοι.Την εποχή του εκτοπισμού των Ποντίων στην περιοχή 9 χρόνια μετά,είδαν Τούρκους και Κούρδους να σκάβουν τα χώματα και να ψάχνουν κρανία για να τους πάρουν τα χρυσά δόντια.Προτού ξημερώσει η μέρα οι τζεντερμέδες περικύκλωσαν τα γυναικόπαιδα και με συνοδεία τα αποστέλλουν στις πορείες θανάτου.Η εντολή είναι πάνε 500 χιλιόμετρα μακριά.Μέσα από τα απόκρημνα βουνά του Χαρπούτ οδεύουν για το Ντιαρμπεκίρ και από εκεί για το Μπιτλίς.Οι αποστολές εκτελούνταν με πολύ μεγάλη αυστηρότητα.Οι εκτοπισμοί σταμάτησαν ξαφνικά στις αρχές Ιουνίου του 1922.Οι νέες εντολές ήταν να σταματήσουν οι εκτοπισθέντες όπου και αν βρίσκονταν. ΄Ετσι σταμάτησαν την πορεία τους και εγκαταστάθηκαν άλλοι στο Χαρπούτ, άλλοι στα Άργανα, άλλοι στο Ντιαρμπεκίρ.
Όσοι απόμειναν από τους εκτοπισθέντες τράβηξαν για Χαλέπι,μετά από μήνες βρέθηκαν στον Λίβανο και από εκεί με σαπιοκάραβα διοχετεύτηκαν ως κοπάδια από κτήνη στα Λοιμοκαθαρτήρια.

* H Παναγιώτα Ιωκειμίδου ειναι εκπαιδευτικός και ασχολείται διεξοδικά με θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.


http://sinidisi.gr/ekato-xronia-genoktonia-pontion/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...