Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ποια ήταν η Εταιρεία της Θούλης και ποια η σύνδεση με τους Υπερβόρειους της ελληνικής μυθιστορίας;




Η Θούλη περιγράφεται και στην ελληνική μυθολογία ως Υπερβορεία. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεων της οι ευρωπαϊκοί λαοί το απέκτησαν διαμέσου του Ελληνισμού.

Μιας και η Εταιρεία της Θούλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γερμανικό Εθνικοσοσιαλισμό θα ήταν άξιο αναφοράς να επισημάνουμε πως όταν ένας αξιωματικός των ξένων - εθελοντικών SS της Βαλονίας, ο Λεόν Ντεγκρέλ είχε μια ιδιωτική στιγμή με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ρώτησε «Ποια είναι η πατρίδα όλων μας», τότε ενώ εκείνος περίμενε να του απαντήσει πως ήταν η Ευρώπη, εκείνος του απάντησε, «Η Ελλάδα, πατρίδα όλων μας είναι η Ελλάδα.»

Προτού ξεκινήσουμε να μιλάμε για την μυστική εταιρία της Θούλης, καλό θα ήταν να δούμε τι ήταν η Θούλη καθώς η πρώτη αναφορά έρχεται από τον Πυθέα περίπου τον 4ο π.Χ αιώνα. Σύμφωνα με τα κείμενα του Πυθέα ήταν χώρα ή νησί που βρισκόταν στο ...βορειότερο άκρο του κόσμου, από τα βιβλία του όμως με τίτλο ''περί ωκεανού και γης'' σώζονται μόνο κάποια αποσπάσματα και έτσι μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το ποιο μπορεί να είναι αυτή η χώρα, ενδεχομένως βάση τωρινών δεδομένων να πρόκειται για την Ισλανδία ή τη Νορβηγία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.


Ίσως να πρόκειται για κάποιο εξαφανισμένο νησί ή μήπως όχι; Ας δούμε και μια περίεργη αναφορά του Πλάτωνα, ''Η αληθινή κατοικία βρίσκεται ανάμεσα στους Υπερβόρειους, μια χώρα αιώνιας ζωής, ο Θεός που κάθεται στο κέντρο, στον ομφαλό της γης είναι ο κύριος των μύθων και ο δημιουργός όλων των θρησκειών της ανθρωπότητας'', κάλλιστα συνδέεται και με τις θεωρίες περί κούφιας γης.

Ο Γκαίτε επίσης όταν έγραψε τον ''Φάουστ'' αναφέρεται στη Θούλη μέσω ενός τραγουδιού ο ''Βασιλιάς της Θούλης''. Έδωσαν επίσης την ονομασία Θούλη σε έναν αστεροειδή που ανακαλύφθηκε το 1888,γνωστό ως αστεροειδή 279 Θούλη.

Ας έρθουμε τώρα στη μυστική εταιρία της Θούλης, η οποία ιδρύθηκε προς το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στο Μόναχο και πήρε το όνομα της από την βορειότερη χώρα του κόσμου, όπως αναφέρει και ο Πυθέας και σύμβολο της ήταν η σβάστικα.

Ιδρυτής της εταιρίας αυτής ήταν ο Ρούντολφ φον Σεμπότεντορφ και τα μέλη της ήταν επιχειρηματίες, αριστοκράτες, καθηγητές πανεπιστημίων, δικαστές και δικηγόροι. Φαινόταν ως ομάδα η οποία ασχολείται με τη γερμανική αρχαιότητα, στη πραγματικότητα όμως ήταν οργανωμένη σε μασονικά πρότυπα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια οργάνωση που σκοπό της είχε την απόκτηση πολιτικής δύναμης μέσω της στρατολόγησης μελών με επιρροή στην κοινωνία.

Στην οργάνωση έγινε μέλος και ο Χίτλερ το 1919 και το 1921 γίνεται πρόεδρος του Γερμανικού εργατικού κόμματος το οποίο είχε ιδρυθεί από τα μέλη της εταιρίας της Θούλης. Προεξέχοντα μέλη ήταν επίσης ο Ρούντολφ Ες και ο δημοσιογράφος Ντίτριχ Εκαρτ ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.

Τα μέλη της επίσης θεωρούσαν την Θούλη τον τόπο κατοικίας της Αρείας Φυλής και επιδόθηκαν σε μυστικές έρευνες για τον εντοπισμό της κατά την διάρκεια κυρίως του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πώς είναι δυνατόν κατά την διάρκεια ενός τέτοιου πολέμου να ξοδεύονται τόσα χρήματα για έρευνες για να βρουν τους Υπερβόρειους και την τεχνολογία τους, μήπως τελικά τους βρήκαν; Αγνωστο.

Τι ήταν τελικά η Θούλη; Ας δούμε ακόμα μια ερμηνεία βασισμένη στην αναφορά του Πλάτωνα που είδαμε παραπάνω. Η Θούλη ήταν το όνομα της πρωτεύουσας μιας ηπείρου με το όνομα Υπερβορεία, αρχαιότερη ακόμα και από την Ατλαντίδα, η οποία με το πέρασμα των αιώνων άρχισε να καταποντίζεται και οι κάτοικοι της αναζήτησαν νέο καταφύγιο στο εσωτερικό του πλανήτη.

Η Υπερβορεία θεωρούταν ως πέρασμα στη κοίλη γη και πύλη προς άλλους κόσμους και οι κάτοικοι της είχαν απίστευτη τεχνολογία ασύλληπτη και για τα σημερινά δεδομένα, τεχνολογία για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλες αναρτήσεις.

Υπήρξε ή όχι η Υπερβορεία; Αν δεν υπήρξε, γιατί οι αρχαίες ελληνικές παραδόσεις μιλάνε για τον Υπερβόρειο Απόλλωνα και ότι η μητέρα του η Λητώ καταγόταν από τη χώρα των Υπερβορείων απ'όπου και έφυγε μεταμφιεσμένη σε Λύκαινα, Λύκη σημαίνει φως, από εκεί βγαίνει και ο Λύκιος Απόλλων, και το λυκόφως. Ο Απόλλων κάθε φθινόπωρο έφευγε από τους Δελφούς και πήγαινε στην Υπερβορεία και θεωρούσε τους Υπερβόρειους δίκαιους και τίμιους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος γνωστού και ως περιστρεφόμενου ναού, που βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας, είναι ο μόνος με προσανατολισμό από βορρά προς το νότο.


Αυτές οι αναφορές βρίσκονται στην ελληνική μυθολογία.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το νερό από το καζανάκι της τουαλέτας τρέχει ανάποδα στο νότιο ημισφαίριο;





Αληθεύει ότι οι τουαλέτες ξεπλένουν σε αντίθετες κατευθύνσεις στα αντίθετα ημισφαίρια; Οποιοσδήποτε διασχίζει συχνά τον Ισημερινό μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν συμβαίνει αυτό. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι υπάρχει ένα πραγματικό φυσικό φαινόμενο που τροφοδοτεί αυτήν την παρανόηση. Ονομάζεται φαινόμενο Coriolis.


Το φαινόμενο Coriolis κάνει άνεμο, νερό και σχεδόν κάθε άλλη ελεύθερη κίνηση καμπυλωτή συμμετρική με την περιστροφή της γης στον άξονά της. Οι δύο βασικές έννοιες που εμπλέκονται εδώ είναι η σφαιρική γεωμετρία της Γης και ο Πρώτος Νόμος του Νεύτωνα. ...

Η Γη έχει περίπου 24.000 μίλια περίμετρο στον Ισημερινό και κάνει μια πλήρη περιστροφή μία φορά την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που στέκεται στον Ισημερινό κινείται περίπου 1.000 μίλια ανά ώρα πιο γρήγορα από κάποιον που στέκεται στον Βόρειο Πόλο.

Τώρα συγκρίνετε τους δύο αυτούς ανθρώπους με κάποιον που στέκεται ακόμα στον 45ο βόρειο παράλληλο, στα σύνορα μεταξύ Ουαόμινγκ και Μοντάνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Εκεί, το έδαφος κινείται περίπου στα 750 μίλια ανά ώρα σε σχέση με τον Ισημερινό και τον Βόρειο Πόλο.



Ο Πρώτος Νόμος του Νεύτωνα δηλώνει ότι τα αντικείμενα σε κίνηση τείνουν να παραμένουν σε κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι εάν βρεθήκατε στο Μπίλινγκς της Μοντάνα και ρίξατε μια μπάλα του μπέιζμπολ με τόση δύναμη ώστε να φτάσει στο Κίτο του Εκουαδόρ, θα χάνατε τον στόχο σας, επειδή το Κίτο περιστράφηκε κατά μήκος του άξονα της Γης γρηγορότερα από ότι το Μπίλντινς της Μοντάνα.

Τώρα, φανταστείτε τη διαφορά ταχύτητας στο έδαφος κάτω από το βορειότερο άκρο ενός τυφώνα και τη νοτιότερη άκρη του. Οι τυφώνες μπορούν να έχουν διάμετρο αρκετών εκατοντάδων μιλίων.

Οι τυφώνες περιστρέφονται αριστερόστροφα στο βόρειο ημισφαίριο και δεξιόστροφα στο νότιο ημισφαίριο λόγω του τεράστιου μεγέθους τους. Με διαμέτρους των εκατό μιλίων υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ταχύτητα εδάφους μεταξύ των βόρειων και νοτιότερων άκρων του συστήματος καταιγίδων.


Πως μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βγείτε ζωντανοί από ένα αεροπορικό δυστύχημα!
Προκειμένου οι δυνάμεις Coriolis να είναι αισθητές, τα συστήματα που επηρεάζουν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα. Η επίδρασή της στα μικρά συστήματα υγρών, όπως οι …τουαλέτες, είναι τόσο μικρή ώστε να είναι σχεδόν μη ανιχνεύσιμη.

Αποδεικνύεται ότι το φαινόμενο Coriolis έχει επίπτωση στο καζανάκι της τουαλέτας, αλλά σε τόσο μικρό βαθμό που η παρατήρηση αυτή απαιτεί την άρνηση κάθε άλλης δύναμης η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να δράσει στο νερό.



Το 1962, ένας εμπειρογνώμονας μηχανικής υγρών του πανεπιστημίου MIT, ο Ascher Shapiro, πραγματοποίησε ένα πείραμα για να παρατηρήσει το αποτέλεσμα του φαινομένου Coriolis σε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο νερό. Έπρεπε να ελέγξει προσεκτικά τις συνθήκες του πειράματος και ακόμη και να αντισταθμίσει τη μικροσκοπική δύναμη της αντίστασης του αέρα, προκειμένου να παρατηρήσει μια μικρή κίνηση αριστερόστροφα καθώς εξαντλείται το νερό.

Μια ομάδα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πραγματοποίησε αργότερα το ίδιο πείραμα και απέδειξε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι η κατεύθυνση του νερού μιας τουαλέτας έχει να κάνει περισσότερο με το σχήμα της και την αδράνεια του εισερχόμενου νερού και όχι με την περιστροφή της Γης. Άλλος ένας μύθος κατέρρευσε!


https://www.usay.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Στρατηγός Αννίβας: Με μία κίνηση σκότωσε 25 χιλιάδες στρατιώτες που ανήκαν στον δικό του στρατό!



Ο στρατηγός Αννίβας (247 – 182 π.Χ) έμεινε στην ιστορία ως ο «παρ” ολίγον ήρωας» και εμπνευστής ενός από τα πιο παράτολμα κατορθώματα της στρατιωτικής ιστορίας. Έχει χαρακτηριστεί ως αλαζόνας και παρορμητικός και πιστεύεται ότι εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών έχασε αυτό που επιθυμούσε περισσότερο. Την κατάκτηση της Ρώμης.


Το άσβεστο μίσος του Αννίβα για τους Ρωμαίους

Γεννήθηκε το 247 π.Χ, την εποχή που η πατρίδα του η Καρχηδόνα (σημερινή Τυνησία) ταπεινωνόταν από τη Ρώμη. Οι Ρωμαίοι είχαν καταφέρει να νικήσουν του Καρχηδόνιους στη θάλασσα και τους είχαν εκδιώξει από τις νησιωτικές επαρχίες τους: Σικελία, Κορσική και Σαρδηνία. Ο στρατηγός Αννίβας Σε ηλικία 10 ετών, με τον εμφύλιο να μαίνεται στην Καρχηδόνα, ο μικρός Αννίβας μεταφέρθηκε στα ...καρχηδονιακά εδάφη της Ισπανίας από τον πατέρα του, στρατηγό Αμίλκα, ο οποίος κατέκτησε νέα εδάφη στην Ισπανία, μεταξύ των οποίων και η σημερινή Καρθαγένη. Ο Αννίβας μεγάλωσε στην Ισπανία, όπου παντρεύτηκε μια ιβηρίδα πριγκίπισσα. Οι Ρωμαίοι θεωρούσαν υπεύθυνο τον Αμίλκα για το μίσος που έτρεφε ο Αννίβας για εκείνους. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασίλευσε ειρηνικά στα νέα εδάφη ο κουνιάδος του Αννίβα, ενώ αμέσως μετά τη δολοφονία του, ο 22χρονος Αννίβας εκλέχθηκε αρχηγός του καρχηδονιακού στρατού στην Ισπανία, ακολουθώντας τις επιθετικές τακτικές του πατέρα του.

Οι πρώτες νίκες επί ρωμαϊκού εδάφους και ο Β΄ Καρχηδονιακός πόλεμος
Πολιόρκησε μια σημαντική ρωμαϊκή πόλη, τη Ζάκανθα, αναπτύσσοντας τον στρατό του γρήγορα σε όλη την ιβηρική χερσόνησο. Με την πτώση της Ζάκανθας, οι Ρωμαίοι αν και ήταν απασχολημένοι με άλλες συγκρούσεις στα εδάφη τους, δεν είχαν πολλά περιθώρια και έτσι κήρυξαν την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο Β Καρχηδονιακός πόλεμος είχε μόλις αρχίσει. Ο Αννίβας επεδίωκε τις μάχες σε εχθρικό έδαφος. Οι Ρωμαίοι γνώριζαν ότι υπήρχαν μόνο τρεις δίοδοι προς το εσωτερικό της ιταλικής χερσονήσου: – Η θάλασσα (την οποία έλεγχαν) – Μια μεγάλη χερσαία οδός – Η εξαιρετικά δύσκολη διαδρομή των Άλπεων Μια ρωμαϊκή στρατιά είχε μετακινηθεί στη Μασσαλία για να αποτρέψει τους εισβολείς. Ο Αννίβας ξεκίνησε το 218 π.Χ. από την Καρθαγένη και αποφάσισε να περάσει από τη σχεδόν άγνωστη ορεινή περιοχή των Άλπεων με 50.000 στρατιώτες, 9.000 άλογα και υποζύγια και 37 ελέφαντες. Οι ελέφαντες ήταν πρωτόγνωρο είδος στη νότια Ευρώπη και προκαλούσαν τρόμο στους εχθρούς αν και μερικές μαρτυρίες θέλουν τα άλογα του Αννίβα να σπέρνουν τον πανικό.


Το μοιραίο λάθος και το ταξίδι με το αποδεκατισμένο στράτευμα
Ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες κινήσεις στρατευμάτων στην ιστορία. Ο Αννίβας δεν γνώριζε για το τι θα συναντούσε στην πορεία και ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρη η διαδρομή που τελικά επέλεξε. Η παρορμητικότητα του τον οδήγησε σε μεγάλους θριάμβους και στην ολοκληρωτική αποτυχία του.

Ενώ προχωρούσαν έκανε ένα μοιραίο λάθος που του κόστισε τον μισό στρατό του, τα περισσότερα ζώα και τον απομάκρυνε από το βασικό του στόχο, την κατάκτηση της Ρώμης. Ο Αννίβας βρισκόταν στην ουρά της πομπής, όταν οι πάντες σταμάτησαν να κινούνται, καθώς φοβήθηκαν τη στερότητα του εδάφους. Τότε προσπάθησε με μπαστούνι να κατέβει το βουνό και χτύπησε με δύναμη ένα βράχο για να αποδείξει ότι το έδαφος ήταν σταθερό και ασφαλές αρκεί να το έκαναν με αποφασιστικότητα. Η «επίθεση» του Αννίβα στο βράχο στάθηκε μοιραία, αφού προκάλεσε μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα που του κόστισε 25.000 άνδρες και τα μισά του ζώα.

Ο Αννίβας ακούσια, αλλά με δική του ευθύνη ήταν υπεύθυνος για τους περισσότερους από αυτούς τους θανάτους. Γεννημένος στην Αφρική και μεγαλωμένος στην Ισπανία, αγνοούσε πολλά για τις Άλπεις και τις περίφημες χιονοστιβάδες τους!

Το ταξίδι, τα συνεχή λάθη και ο αποφασισμένος παρά τις δυσκολίες Αννίβας

Στη συνέχεια το ταξίδι προς τη Γαλλία μέσω των Πυρηναίων εκτυλίχθηκε σχετικά ομαλά, μέχρι που ο στρατός αντιμετώπισε την απεραντοσύνη του ποταμού Ροδανού. Ο Αννίβας επινόησε ένα σύστημα για να διασχίσουν οι ελέφαντες το ποτάμι και κατασκεύασε τεράστιες σχεδίες για να περάσει τους στρατιώτες του απέναντι – θεωρητικά- με ασφάλεια.



Με τις έξυπνες τακτικές του ο Αννίβας απέφυγε τον ολοκληρωτικό αποδεκατισμό του στρατού του από ξαφνικές επιδρομές. Σε μια μεγάλη ενέδρα προστάτευσε αυτό που θεωρούσε εκείνος πολυτιμότερο – τα εφόδια- προτάσσοντας το πεζικό του, αλλά έχασε πολλούς άνδρες. Η εκδοχή του Πολύβιου, στρατιώτη του Αννίβα δίνει την ξεκάθαρη εικόνα της προσπάθειας και των δυσκολιών.

Τα προβλήματα όπως αφηγείται ο Πολύβιος ξεκίνησαν με την κατάβαση. Γνωρίζοντας ελάχιστα μονοπάτια μπροστά τους και με τη βοήθεια αναξιόπιστων ντόπιων οδηγών, οι στρατιώτες δυσκολεύτηκαν πολύ περισσότερο να κατεβούν, παρά να ανεβούν τα βουνά. Το έδαφος αποδείχθηκε θανατηφόρο μείγμα λάσπης και πάγου, ο οποίος δεν λιώνει ποτέ εντελώς. Τα άλογα και οι ελέφαντες κολλούσαν στο έδαφος. Μια πρώιμη φθινοπωρινή χιονοθύελλα πρόσθεσε μέτρα χιονιού στο ήδη επικίνδυνο έδαφος. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή του χειμώνα. Παρά τις μεγάλες ικανότητες του ως στρατηγός ο Αννίβας χάνοντας το στοιχείο του αιφνιδιασμού έφτασε στην Ιταλία με λιγότερους από τους μισούς του στρατιώτες και ελάχιστους από τους διάσημους ελέφαντες του αν και ο στρατός του δεν είχε εμπλακεί σε καμία μεγάλη μάχη και είχε περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που είχαν ξεκινήσει από την Ισπανία.

H ήττα και το τέλος της διαδρομής του Αννίβα
Μετά τις Κάννες, οι Ρωμαίοι ακολούθησαν νέα τακτική. Κατάλαβαν ότι ο Αννίβας ήταν αρκετά έξυπνος για να τον νικήσουν σε ανοιχτή μάχη. Ήξεραν επίσης ότι είχε αποκοπεί από τις γραμμές ανεφοδιασμού και ότι θα μπορούσε να νικήσει μόνο αν έπειθε επαρκή αριθμό πόλεων-κρατών και φυλών να συμμαχήσουν μαζί του. Ο Αννίβας ζήτησε ενισχύσεις από την Καρχηδόνα και ο αδερφός του Ασδρούβας πήγε στην Ανδαλουσία. Εκείνος λειτουργούσε εντελώς διαφορετικά, ειδικά σε θέματα τακτικής. Γνώρισε αρκετές ήττες και χρειάστηκε τρία χρόνια για καταφέρει να φύγει από την Ισπανία.

Έπειτα ακολουθώντας τα βήματα του Αννίβα κατάφερε να περάσει τις Άλπεις με όλο το στρατό και πήρε μαζί του και άλλους 30.000 άντρες από γαλατικές φυλές με τις οποίες κατάφερε να συμμαχήσει με επιτυχία. Αυτές οι δυνάμεις δεν έφτασαν ποτέ στον Αννίβα γιατί οι Ρωμαίοι είχαν προβλέψει την κίνηση αυτή και περίμεναν. Μόλις ο Ασδρούβας μπήκε στην Ιταλία, κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το στρατό του και για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Αννίβα, πέταξαν το κεφάλι του αδερφού του μέσα στο στρατόπεδο του. Η τελευταία ελπίδα είχε μόλις χαθεί. Ο νεαρός Ρωμαίος στρατηγός Πόπλιος Κορνήλιος Σκιπίων ακολούθησε αντίθετη στρατηγική. Απέφυγε εντελώς τον Αννίβα και άρχισε να κατακτά τα χαμένα εδάφη στην Ισπανία. Τελικά έφτασε στην Αφρική όπου επιτέθηκε στην Καρχηδόνα. Οι Καρχηδόνιοι κάλεσαν πίσω τον Αννίβα, που δεν είχε νικηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Έτσι, ο Σκιπίων παρέσυρε τον εξαθλιωμένο στρατό του Αννίβα στη Βόρεια Αφρική. Οι Ρωμαίοι επέβαλλαν μια επαχθή ειρήνη και οι Καρχηδόνιοι εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη οριστικά. Αφού έχασε τη μάχη στη Ζάμα το 202 π.Χ. ο Αννίβας επέστρεψε στην Καρχηδόνα και πέρασε 20 χρόνια προσπαθώντας να συνάψει συμμαχίες και να στείλει νέο στρατό για να καταλάβει τη Ρώμη. Ο Β΄ Καρχηδονιακός πόλεμος είναι γνωστός για τα κατορθώματα του Αννίβα. Η πορεία του στις Άλπεις προκαλεί θαυμασμό και είναι από τα διασημότερα επαληθεύσιμα γεγονότα της αρχαιότητας.

https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Υποφέρετε από άνοια και αϋπνία; Αυτό είναι το νο1 αντιυπερτασικό τρόφιμο




Τα καρύδια περιέχουν αργινίνη που αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξέος, το οποίο βοηθά να διατηρούνται εύκαμπτες οι αρτηρίες μειώνοντας την πιθανότητα παρουσίασης θρόμβων.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης του αίματος, του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και στην προστασία από καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα ωφελούν τα οστά, περιορίζοντας την απώλεια οστικής μάζας. Τα καρύδια προστατεύουν από τις πέτρες στη χολή, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

Τέλος η συστηματική πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με τη βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών και ενδέχεται να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση των ...γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου ή τουλάχιστον στη μείωση του ρυθμού απώλειάς τους όσο περνούν τα χρόνια.

Ακόμη η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο.


Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης στις βλεννώδεις μεμβράνες και στο δέρμα, προστατεύοντάς τις από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και επιτρέπουν να διατηρείται η ενέργεια όλη την ημέρα. Πολλές από αυτές τις βιταμίνες συμβάλλουν στην καλύτερη εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών έως στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.


Επίσης, τα καρύδια είναι πλούσια πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην παραγωγή ενζύμων που ρυθμίζουν την σωματική αύξηση και ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος και την πέψη.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Μια αξιόλογη και αξιοπρόσεκτη κίνηση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού.





Σε μια συμβολική κίνηση προχώρησε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου δημοτικού σχολείου Αιτωλικού προσπαθώντας να μεταφέρει την ανάγκη για αξίες και σωστές συμπεριφορές στους μαθητές.

Τα μέλη του συλλόγου τοποθέτησαν συνθήματα στα σκαλοπάτια του διδακτηρίου με το σκεπτικό ότι κάθε σκαλί του σχολείου πρέπει να γίνει σκαλί της ζωής.

«Αξίες... συναισθήματα... συμπεριφορές... για να θυμίζουμε στους μικρούς μας μαθητές... Κι όπως αρμόζει... πάντα ξεκινάμε από το πρώτο σκαλοπάτι... ΚΙ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ!!!"


Αν και η φωτογραφία (διαψεύδει) το σύνθημα, εμείς συγχαίρουμε την προσπάθεια των γωνιών του
 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιτωλικού.  
Προσθήκη λεζάντας









Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουν οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες καραπάνου και βολευτών του Σύριζα, για το φαγοπότι στον ιερό δήμο Μεσολογγίου και περιχώρων






Είναι τραγικό μετά από 5 χρόνια διαχείρισης του δήμου Μεσολογγίου, από τον καραπάνο, να συνειδητοποιούμε ότι ο τόπος μας γύρισε δεκαετίες πίσω.

Αυτό το πισωγύρισμα βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με την πολιτικοκοινωνική σαπίλα που προώθησε ο ίδιος ο καραπάνος, αλλά και με την ποιότητα ζωής που μας επέτρεψε να έχουμε ο κύριος αυτός, ως εκπρόσωπος ενός παλαιοκομματικού μηχανισμού, με κινητήριο δύναμη, τη δίψα του για χρήμα και εξουσία.

Το ακόμη χειρότερο είναι, ότι και ο τελευταίος δημότης αυτού του τόπου, έχει συνειδητοποιήσει ότι, μπροστά σε αυτή τη δίψα για χρήμα και εξουσία, δεν υπάρχουν χρώματα, αποχρώσεις και σημαίες.
Για τους διψασμένους, υπάρχει μόνο η λεγόμενη αλληλοκατανόηση, συμπόρευση και αλληλοβοήθεια, σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό είναι κοινωνικό, είτε πολιτικό, είτε  προσωπικό.

Από τη μια έχουμε ένα κουρουμπλή ο οποίος διασφάλιζε τη ροή του χρήματος από το ταμείο του εν μνημονίου Βαλκανικού κρατιδίου.

Από την άλλη έχουμε την τριανταφύλλου, η οποία διασφάλιζε την κατάρτιση νόμων που νομιμοποιούσαν το χρήμα και τις μαύρες συναλλαγές μεταξύ των εμπλεκομένων, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δωρίζει ακόμη και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας, στους εμπλεκόμενους της παρέας, αλλά και σε στενούς συγγενείς ή κουμπάρους της.

Και για το τέλος, το παιδί για όλες τις δουλειές, ο πρόθημα ηλίθιος, αλλά με το αζημίωτο, αξιότιμος κκ καραπάνος.

Όμως κανείς τους  δεν μπόρεσε να προσπεράσει τις συνέπειες της φθοράς και της κοινωνικής κατακραυγής. 

Τα ερωτικά κελεύσματα της εξουσίας αποδείχθηκαν ισχυρότατα, παρασέρνοντας σε ανίερα τρίγωνα πολιτικής και οικονομικής ανωμαλίας, την παρέα της διακομματικής διαπλοκής, των υπερφίαλων σωτήρων της πατρίδας μας.

Η πικρή αλήθεια όμως λέει ότι όλοι αυτοί , τη δουλειά τους την έκαναν.

Η πραγματικότητα που άφησαν πίσω τους αποτυπώνετε γλαφυρά σε αυτό το βίντεο, όπου δείχνει τα κόπρανα από τους βόθρους της περιοχής να βγαίνουν μπροστά στην είσοδο του ανθρώπου που επένδυσε σε αυτό το τόπο δημιουργώντας οικογένεια και οικοδομώντας σπίτι .

Μήπως είδε κανείς τη Διεύθυνση Υγείας να ζητά ευθύνες από κάποιον;

Μήπως είδε κανείς τη ΔΕΥΑΜ να ζητά έστω ένα συγνώμη από το εσκεμμένο λάθος της σύνδεσης ομβρίων και βοθρολυμάτων;

Μήπως η δικαιοσύνη κάλεσε για απολογία, έστω και έναν υπαλληλίσκο, που έβαλε την υπογραφή του στην παράδοση του έργου;

Φωτιά και Τσεκούρι, η μόνη λύση.

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να αποδείξει και η νέα δημοτική αρχή πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

Πρέπει επιτέλους όλοι οι υπεύθυνοι της κατάντιας του τόπου μας να λογοδοτήσουν.



Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελληνικός Χρυσός είχε εκτρέψει το ρέμα που έπνιξε την Ολυμπιάδα.





Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες,η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πνίγηκε στη λάσπη από την υπερχείλιση του ρέματος Μπασδέκη που διασχίζει τον οικισμό.


Παρ’οτι είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί η επίπτωση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, του Γηρυόνη, που χτύπησε την περιοχή το βράδυ της Δευτέρας 25/11, η μεγαλύτερη καταστροφή είχε ήδη γίνει την Παρασκευή 22/11, από ένα μάλλον ηπιότερο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Ολυμπιάδα έπεσαν περίπου 100 τόνοι νερού ανά στρέμμα, δηλαδή 100 χιλιοστά βροχής. Ένα καιρικό φαινόμενο ισχυρό αλλά όχι ακραίο, με ακραία επίπτωση. Πρόσφατη διδακτορική διατριβή τεκμηριώνει ότι η έκταση του οικισμού που πλημμύρισε αντιστοιχούσε σε πλημμυρικό φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς 1000 χρόνια. Τμήμα του ρέματος είχε εκτραπεί δύο χρόνια νωρίτερα από την Ελληνικός Χρυσός. ...




Η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη
«Έσπασαν τα αντιστηρίγματα του ρέματος Μπασδέκη στην Ολυμπιάδα» ακούμε και ξανακούμε στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ – μια περίεργη και εκτός πραγματικότητας έκφραση γιατί το ρέμα Μπασδέκη δεν έχει «αντιστηρίγματα». Αυτό που έχει είναι μεταλλεία και μεταλλευτικές εγκαταστάσεις που σήμερα ανήκουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. O Mπασδέκης είναι ένα έντονα τροποποιημένο ρέμα. Από κάτω του υπάρχει το υπόγειο μεταλλείο μικτών θειούχων μεταλλευμάτων της Ολυμπιάδας, το οποίο εκμεταλλεύτηκε μεταξύ 1974-1995 η ΑΕΕΧΠΛ του Μποδοσάκη και ξανάβαλε σε πλήρη λειτουργία η Ελληνικός Χρυσός το 2017. Στην περιοχή των παλαιών εκμεταλλεύσεων έχουν σημειωθεί καθιζήσεις του εδάφους, με αποτέλεσμα να εισέρχεται το επιφανειακό νερό στο υπόγειο μεταλλείο και να εμποδίζει τις εργασίες εκμετάλλευσης. Το 2017-2018, η Ελληνικός Χρυσός κατασκεύασε έργο εκτροπής του άνω ρου του ρέματος Μπασδέκη με σύστημα τσιμεντένιων καναλιών μήκους 850 μέτρων, για να εκτρέψει το νερό μακριά από την περιοχή των καθιζήσεων και το μεταλλείο. Λίγο πιο κοντά στο χωριό, ακριβώς δίπλα στο ρέμα, βρίσκεται μέρος των επιφανειακών εγκαταστάσεων του μεταλλείου όπου μάλιστα η εταιρεία είχε πρόσφατα δημιουργήσει και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.



Το έργο της εκτροπής βρίσκεται δυόμιση χιλιόμετρα μακριά από τη διασταύρωση της Ολυμπιάδας, σε περιοχή με ιδιαίτερα έντονο ανάγλυφο. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν αυτά τα τσιμεντένια κανάλια που «έσπασαν», φαίνεται όμως ότι η υπερχείλιση του ρέματος ξεκίνησε από εκεί ψηλά, γιατί στην πορεία του παρέσυρε και δύο κοντέινερ της εταιρείας που ήταν εγκατεστημένα σε ασφαλές, υποτίθεται, μέρος.



Μήπως η εκτροπή του ρέματος Μπασδέκη ήταν ένα έργο «με καλό σκοπό» – την προστασία των επιφανειακών υδάτων και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων – αλλά τραγικά αποτελέσματα; Μήπως απλά ένας τέτοιος όγκος νερού δεν ήταν δυνατόν να περιοριστεί από τα τσιμεντένια κανάλια μέσα στα οποία έβαλε το ρέμα η εταιρεία;

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό για την Ολυμπιάδα είναι ότι όλο το σύστημα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της έχει τροποποιηθεί από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Προκειμένου να δημιουργηθεί στεγνό περιβάλλον για να λειτουργήσει η εξόρυξη, τα υπόγεια νερά αντλούνται και ο υδροφόρος ορίζοντας ταπεινώνεται κατά εκατοντάδες μέτρα. Αυτό συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Σήμερα, τα νερά που αντλούνται από το μεταλλείο Ολυμπιάδας ξεπερνούν τα 350 κ.μ./ώρα (εξαιρούνται οι μεγάλες βροχοπτώσεις) ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου αναμένεται ότι θα φτάσουν την τεράστια ποσότητα των 580 κ.μ./ώρα. Τα νερά αυτά απορρίπτονται στο ρέμα Μαυρόλακκα που λόγω της επιπλέον ποσότητας υδάτων έχει μετατραπεί σε κανονικό ποτάμι.

Παρότι δεν αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, υπερχείλισε και ο Μαυρόλακκας την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, περνώντας πάνω από τον επαρχιακό δρόμο Σταυρού-Ολυμπιάδας ρίχνοντας ένα κομμάτι μικρότερου δρόμου που βρήκε στην πορεία του και, πολύ πιθανόν, μεταφέροντας επικίνδυνα τοξικά υλικά από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στη θάλασσα.



Προβλέψιμη η καταστροφή
Ήταν μη αναμενόμενη η καταστροφή στην Ολυμπιάδα; Κάθε άλλο. Τα ρέματα της Ολυμπιάδας, Μαυρόλακκας, Μπασδέκης και Μπαξίνα έχουν ιστορικό σοβαρών πλημμυρικών επεισοδίων: Οκτώβριος 2000, Οκτώβριος 2006, Φεβρουάριος 2010, Σεπτέμβριος 2011, Οκτώβριος 2014, Δεκέμβριος 2014. Ωστόσο, τα ρέματα αυτά καθώς και πλήθος άλλων χειμαρρικών ρεμάτων, γνωστών για την καταστροφική τους δράση, έμειναν εκτός του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής (ΣΔΚΠΛΑ) Κεντρικής Μακεδονίας (EL10). Το γεγονός αυτό επισήμαναν και τοπικοί φορείς της Βόρειας Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για τη δημόσια διαβούλευση του ΣΔΚΠΛΑ που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Εξήγηση δεν δόθηκε. Έτσι, ενώ είναι γνωστό από το πρόσφατο παρελθόν ότι η Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις πλημμύρες, απουσιάζουν από το ΣΔΚΠΛΑ τα ρέματα/χείμαρροι που διέρχονται από τους οικισμούς: Σταυρός, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Μεγάλη Παναγία, Νέα Μάδυτος, Ιερισσός, Γομάτι. Είναι λοιπόν κροκοδείλια τα δάκρυα των εκπρόσωπων της Περιφέρειας γιατί ο κίνδυνος – από το Μπασδέκη και από άλλα ρέματα – ήταν και είναι γνωστός.

Σε διδακτορική διατριβή με τίτλο «Η πλημμυρογένεση των λεκανών απορροής του ορεινού όγκου Χολομώντα Χαλκιδικής» (2019) του Αριστείδη Καστρίδη, δασολόγου-περιβαλλοντολόγου M.Sc., εξετάστηκαν 15 από αυτά τα, ήδη γνωστά για την καταστροφική τους δράση, ρέματα/χείμαρρους της ΒΑ Χαλκιδικής που αγνοήθηκαν από το ΣΔΚΠΛΑ. Το παρακάτω σχήμα από τη διατριβή απεικονίζει τις περιοχές του οικισμού Ολυμπιάδας με αυξημένη πλημμυρική επικινδυνότητα για τα επόμενα 50, 100 και χίλια έτη.



Όλες οι χρωματισμένες περιοχές της ανωτέρω εικόνας, ακόμα και αυτές που αντιστοιχούν στη βροχόπτωση «χιλιετίας», κατακλύστηκαν από λάσπη στις 22 Νοέμβρη – και όχι μόνο αυτές αλλά και ακόμα περισσότερες (εικόνα κάτω). Όμως η βροχόπτωση που έπληξε την Ολυμπιάδα δεν ήταν σε καμία περίπτωση φαινόμενο που συμβαίνει «μια φορά στα 1000 χρόνια»




Εκτίμηση της περιοχής που πλημμύρισε στις 22-11-2019

Η συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή έκανε εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου εξετάζοντας παράγοντες όπως τη μορφολογία και το ανάγλυφο της λεκάνης απορροής των ρεμάτων, τις χρήσεις γης, τη φυτοκάλυψη και τις διαστάσεις των διατομών των τεχνικών έργων που υπάρχουν στην πορεία των ρεμάτων. Δεν ελήφθη υπ’οψιν το μήκους 850 μέτρων έργο εκτροπής στον άνω ρου του ρέματος Μπασδέκη, μερικά χιλιόμετρα ψηλότερα, που μάλλον δεν ήταν γνωστό στον ερευνητή. Τα πλάνα από το ελικόπτερο που πετούσε πάνω από την Ολυμπιάδα την επομένη της καταστροφής θα φανέρωναν τι πραγματικά συνέβη αλλά δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία υπόσχεται ότι τα έργα της στη Χαλκιδική είναι ικανά να αντέξουν πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν μία φορά στα 200 χρόνια. Αλλά αφ’ενός αυτά είναι πλέον πολύ συχνά, καθώς η κλιματική αλλαγή μας δείχνει τα δόντια της και αφ’ετέρου οι επιπτώσεις τους συχνά μεγεθύνονται από διάφορους άλλους παράγοντες. Επίσης ναι, το δασικό κάλυμμα είναι μια ασπίδα προστασίας για την περιοχή γιατί συγκρατεί τα νερά. Η αφαίρεσή του, είτε λόγω φωτιάς είτε για να ανοίξει ο δρόμος για μεταλλευτική εκμετάλλευση όπως στις Σκουριές, θα έχει αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες. Ένα είναι βέβαιο. Τα έργα αυτά που κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με σωρεία παραβάσεων, έργα μεγάλης κλίμακας και υψηλής επικινδυνότητας, είναι ωρολογιακές βόμβες που μπορεί να σκάσουν ανά πάσα στιγμή.


http://www.nostimonimar.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Με αυτό το τρόπο έσωσε ο καραπάνος τη Λιμνοθάλασσα και έβαλε σε λειτουργία το βιολογικό καθαρισμό της πόλης του Αιτωλικού.



Μετά από έρευνα που είχε κάνει στα έγγραφα της περιφέρειας Δ. Ελλάδας η επιτροπή για το νερό του Αιτωλικού (αποτελούμενη από δημότες) ανακάλυψε ότι η παραποίηση εγγράφων για τη δημοτική αρχή του καραπάνου ήταν  το alter ego του, ένα πράγμα σαν  του Ρουβά, στη ομώνυμη ταινία.

Αποδείχθηκε ότι επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν αλλάξει εν μια νυκτί με αποτέλεσμα το χρήμα να ρέει σαν παραπόταμος του Αχελώου, από το κρατικό κορβανά και μάλιστα με κυβέρνηση Σύριζα.

Το ερώτημα που κατατέθηκε από την επιτροπή προς το Υπουργείο για παροχή διευκρινήσεων, αποδείχθηκε όνειρο Σιβηρικής νύχτας.
Όσοι τόλμησαν να αντισταθούν και να μιλήσουν ανοικτά, καταγγέλλοντας τα γεγονότα, έτυχαν την οργισμένη αντίδραση του τότε κραταιού δημαρχίσκου "καραπάνου"

Το ερώτημα όμως παρέμεινε αναπάντητο όχι μόνο από το Υπουργείο, αλλά και από τους ίδιους τους δημότες, οι οποίοι δεν τολμούσαν πλέον να ψελλίσουν έστω, μια προσωπική τους μαρτυρία, ώστε να λυθεί το μυστήριο των μαγικών αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων των λυμάτων του Βιολογικού καθαρισμού της πόλης μας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αναλύσεων, δείχνουν ότι το νερό που εισέρχεται στο Βιολογικό καθαρισμό είναι μια βαθμίδα κατώτερο από τις προϋποθέσεις που τίθενται, ώστε αυτό να είναι πόσιμο.

Το ακόμη ποιο παράδοξο είναι ότι κατά την έξοδό του το νερό, από το εργοστάσιο (Βιολογικού καθαρισμού) είναι τόσο βρόμικο και επιβαρυμένο με κάθε λογής κολοβακτηρίδιο, που ξεπερνά τα όρια της πλημμελούς λειτουργίας, ακόμη και του χειρότερου Βιολογικού της χώρας μας.

Η απάντηση στο ερώτημα μας ήρθε πριν λίγο με αυτό το βίντεο.

Δείχνει ένα φρεάτιο αποχέτευσης σπιτιού, να ξεχειλίζει, βγάζοντας τα λύματα στο δρόμο και μετά στη θάλασσα.

Αυτό δε, συμβαίνει κατά τη διάρκεια και τις ώρες που δουλεύουν οι αντλίες των ομβρίων υδάτων της πόλης.

Συμπέρασμα: Το δίκτυο των ομβρίων υδάτων είναι κοινό και συνειδητά ενωμένο με αυτό της αποχέτευσης.

Το συγκεκριμένο φρεάτιο είχε την ατυχία να βρίσκετε σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των ομβρίων, οπότε τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Φυσική μιας και η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται απροσπέλαστη.

Έτσι λοιπόν έσωσε ο καραπάνος και οι συνεργοί του στο έγκλημα τη Λιμνοθάλασσα, με αυτόν τον απλό τρόπο.
Τα νερά των βόθρων διαχέονται στο δίκτυο των ομβρίων και μετά ως καθαρά, καταλήγουν χωρίς καμιά επεξεργασία στη Λιμνοθάλασσα, ενώ στο δίκτυο των λυμάτων της αποχέτευσης, παροχετεύεται  ένα μεγάλο μέρος των ομβρίων και αρκετό θαλασσινό νερό.

Μένει να δούμε, πως γίνετε στην έξοδο, να βγαίνει τόσο επιβαρυμένο μιας και είναι σχεδόν καθαρό κατά την είσοδό του.

Κατά πάσα πιθανότητα, το ίδιο το εργοστάσιο, μετά από όλα αυτά τα χρόνια δυσλειτουργίας του, έχει εγκλωβίσει μεγάλες ποσότητες βακτηρίων, οι οποίες βρίσκουν το τρόπο διαφυγής, μέσα από την εκτόνωση των λυμάτων στη Νίδοβα.

Ο καραπάνος λοιπόν μας γύρισε δεκαετίες πίσω, όταν η αποχέτευση της πόλης γίνονταν κατά μήκος της παραλίας.

Άντε και καλά έκανε ο καραπάνος... τα καραπανάκια του Αιτωλικού, οι σύμβουλοί του, που κατάγονταν από το Αιτωλικό και είχαν θέσεις διοικητικές στο δήμο, τι έκαναν για να σώσουν τη Λιμνοθάλασσα και τη ζωή των δημοτών μας;




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Black Friday: Η ιστορία πίσω από την ημέρα – Η σχέση με το εμπόριο σκλάβων




Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένας μύθος γύρω από την προέλευση του ονόματος “Βlack Friday”, υποστηρίζοντας ότι ονομάστηκε έτσι επειδή τον 18ο αιώνα ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών μπορούσαν να αγοράσουν σκλάβους με έκπτωση την επόμενη από την ημέρα των ευχαριστιών.



Μάλιστα η εκδοχή αυτή οδήγησε κάποιους να ζητούν το μποϊκοτάζ των αγορών κατά την ημέρα αυτή!

Ολόκληρη η ιστορία έχει ως εξής: ...






“Για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους , αρκετά ανεχόμαστε με τα ξενόφερτα έθιμα ……………
«Το Black Friday, ξεκίνησε στην Αμερική πριν εκατοντάδες χρόνια.
Ήταν η μέρα που “έπεφταν ” οι τιμές των σκλάβων, επειδή λόγω της εποχής του χρόνου δεν υπήρχε ανάγκη για το άμεσο μάζεμα του καλαμποκιού και των άλλων καρπών.
Αυτό γιορτάζουν σήμερα οι Αμερικάνοι.
Εσύ όμως γιορτάζεις τον οχετό της Αμερικάνικης Ιστορίας από τη μια…αλλά ταυτόχρονα και τη δική σου πραγματικότητα από την άλλη…» Νίκος Καραπατάκης
« Οι Νέγροι ή οι Μαύροι πουλιόντουσαν και αγοραζόντουσαν περίπου όπως τους χοίρους…….
Αφού λοιπόν οι Αγρότες τελείωναν τις Αγροτικές δουλειές, τους πουλούσαν για να μην τους ταΐζουν και τους στεγάζουν, στην περίοδο του Χειμώνα. Γινότανε το εξής περίεργο μια οικογένεια Μαύρων μπορούσε να πουληθεί, σε περισσότερους από έναν έμπορο! έτσι με την αλλαγή ιδιοκτήτη κάθε φορά, διαλύετε η οικογένεια. Πολλοί δε θα πέθαιναν από το κρύο. Την Άνοιξη θα αγόραζαν άλλους. Αυτοί που αγόραζαν μαύρους οι περισσότεροι ήταν έμποροι δούλων, για να τους πουλήσουν την Άνοιξη, διότι ασφαλώς η μαζική φροντίδα στοίχιζε λιγότερο απ’ ότι η φροντίδα λιγοστών μαύρων!
Αυτές ο αγοραπωλησίες γινόντουσαν την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Γι’ αυτό την ονόμασαν Μαύρη Παρασκευή!!!»“

Δεν είναι φυσικά ελληνικής έμπνευσης το παραπάνω, αλλά “εισαγωγής” (πρωτοεμφανίστηκε το 2015), όπως ακριβώς και ο “εορτασμός” της ημέρας:





Πρόκειται για ένα καταναλωτικό έθιμο, όπου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να προβούν σε αγορές με πολύ μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές.

Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και σιγά σιγά διεθνοποιήθηκε. Εδώ και λίγα χρόνια (από το 2016) έφτασε και στην Ελλάδα, κυρίως με πρωτοβουλία μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων λιανικής.

Ημερολογιακά η Black Friday λαμβάνει χώρα κάπου μεταξύ 23-29 Νοεμβρίου, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του μήνα, και είναι η ημέρα που ακολουθεί το Thanksgiving (αμερικανική γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών), σηματοδοτώντας την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής περιόδου. Το Thanksgiving, ξεκίνησε να γιορτάζεται στον Καναδά από τα τέλη του 16ου αιώνα και στις ΗΠΑ από τον 17ο αιώνα.

Και γιατί την ονόμασαν «μαύρη»;
Σαν εμπορικός θεσμός η Black Friday ξεκίνησε επίσημα το 1932, ωστόσο σαν όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην πολιτεία της Philadelphia, το 1975 επίσημα από τους The New York Times, ενώ άρχισε να διαδίδεται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 και ευρύτερα στη δεκαετία του ’90.

Μια εκδοχή για την προέλευση του όρου υποστηρίζει ότι αν κι η Black Friday δεν είναι αναγνωρισμένη σαν αργία, δεν είναι λίγοι εκείνοι (οι Αμερικανοί) που έπαιρναν άδεια ή ρεπό ή “ασθενούσαν” τη συγκεκριμένη ημέρα για να κάνουν ένα καλό τριήμερο ή να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε καλές τιμές. Υπάρχουν σχετικές αναφορές, όπως εδώ σε έγγραφο του 1951 (περιοδικό, Factory Management and Maintenance). Δεν θεωρείται όμως ότι καθιερώθηκε από τότε.

Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ο όρος «Black Friday» να προέρχεται από τη δεκαετία του ΄60, από τους αστυνομικούς της Φιλαδέλφεια και του Ρότσεστερ, οι οποίοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για την μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση των δρόμων (από αυτοκίνητα και πεζούς) κατά την ημέρα εκείνη (ή και την επόμενη σύμφωνα με μερικές αναφορές) η οποία σηματοδοτούσε την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών. Διαβάστε εδώ σχετικό έγγραφο του 1961.

Κατόπιν η χρήση της φράσης εξαπλώνεται και την βλέπουμε να εμφανίζεται στους The New York Times στις 29 Νοεμβρίου 1975, που την αποκαλεί ως την “πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών και κυκλοφορίας του έτους” στη Φιλαδέλφεια. Διαβάζουμε όμως στο έντυπο The Philadelphia Inquirer που έγραφε, ακόμη και το 1985, ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης στο Σινσινάτι και το Λος Άντζελες εξακολουθούσαν να αγνοούν τον όρο

Ο όρος φαίνεται να κέρδισε τελικά την προσοχή των εμπόρων εκεί γύρω στις αρχές του 80 (η παλαιότερη γνωστή δημοσιευμένη αναφορά εμφανίζεται στο The Philadelphia Inquirer της 28ης Νοεμβρίου 1981), αρκετά χρόνια δηλαδή αργότερα από την ιστορία των αστυνομικών. Τελικά αυτή επικράτησε σαν η πιο δημοφιλής εξήγηση υποστηρίζοντας τα εξής:

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν η λέξη μηχανογράφηση ήταν ακόμη άγνωστη, τα λογιστικά κρατούνταν χειρόγραφα σε κάτι τεράστια βιβλία και λογιστικά φύλλα. Το ίδιο φυσικά κι οι αποδείξεις, τα τιμολόγια κι όλα τα λογιστικά στοιχεία.

Την εποχή εκείνη τα καταστήματα κι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν δύο διαφορετικά χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα αποτελέσματά τους. Με κόκκινο γράφονταν οι αρνητικές ημέρες, αυτές που κατέγραφαν ζημίες, και με μαύρο οι ημέρες με πλεόνασμα-κέρδος (ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε το κόκκινο για αρνητικούς αριθμούς).

Την ημέρα εκείνη, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη γινόταν συνήθως σημαντικά αυξημένος τζίρος και ο λογαριασμός άρχιζε να περνά στο «μαύρο». Εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Εν κατακλείδι: δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η black friday έχει οποιαδήποτε σχέση με το δουλεμπόριο των σκλάβων.

https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Η Ήπειρος, η «Τσαμουριά» και η κρυμμένη αλήθεια


Πολύπαθη η Ήπειρος, αποτελεί έως και σήμερα τη δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, μετά την ακριτική Θράκη. Οι πληγές, ωστόσο, της νότιας –ελεύθερης Ηπείρου, δεν δύνανται να αντιπαραταχθούν μ’ εκείνες, τις ανοιχτές ακόμη, πληγές της μαρτυρικής Βορείας Ηπείρου. Παρ’ όλα αυτά, συμβαίνει, δυστυχώς, στην σύγχρονή μας εποχή, σ’ αυτήν την εποχή της πληροφόρησης, του διαδικτύου και της ενημέρωσης, να παραγνωρίζουμε πτυχές, της όχι και τόσο παλαιάς μας Ιστορίας, μ’ αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην τιμούμε τους ήρωες του Γένους μας, αλλά και να μην ξεχωρίζουμε τον θύτη από το θύμα.


Η ενιαία, η βόρεια και η νότια Ήπειρος, με κόκκινο, γαλάζιο και μαύρο χρώμα αντίστοιχα.


Μια τέτοια «μπερδεμένη» υπόθεση είναι και αυτή της επονομαζόμενης «Τσαμουριάς», που δεν είναι άλλη από την ελληνική θεσπρωτική ηπειρωτική γη. Η υπόθεση αυτή αν και μετρά 80 περίπου χρόνια, αναζωπυρώνεται κάθε τόσο από την εκάστοτε κυβέρνηση των Τιράνων, η οποία επιδιώκει διαρκώς να δημιουργεί νέα προσκόμματα αναζητώντας αφορμές για περαιτέρω διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Ο αλβανικός, άλλωστε, εθνικισμός θεριεύει σήμερα όπως και τότε κατά τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, όπου πίσω και κάτω από την μπότα των Ιταλο-γερμανικών στρατευμάτων κατοχής οι άσπονδοι «φίλοι» του Ελληνισμού έβαλαν σε λειτουργία τα ...υποχθόνια σχέδια τους.

Η Ήπειρος αλβανική ως την Πρέβεζα! Αυτό ήταν το σύνθημα των αυτοαποκαλούμενων «Τσάμηδων». Οι αλβανόφωνοι αυτοί μουσουλμάνοι κατοικούσαν στην γη της Θεσπρωτίας, ιδιαίτερα γύρω από την Ηγουμενίτσα, το Μαργαρίτι, τις Φιλιάτες και την Παραμυθιά. Ο πληθυσμός τους δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς δεν ξεπερνούσαν τις 20.000 σε μια ελεύθερη Ήπειρο των 360.000 κατοίκων. Για την προέλευση αυτής της πληθυσμιακής ομάδας ισχυρότερη εμφανίζεται η άποψη που τους θέλει προϊόν, των, άλλοτε βίαιων και άλλοτε καιροσκοπικών, εξισλαμισμών πλατιών πληθυσμιακών στρωμάτων της Ηπείρου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ιδίως μετά την κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος του επισκόπου Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου (+1611). Όσον δε αφορά στην ονομασία Τσάμης, την οποία χρησιμοποιούν κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα οι μουσουλμάνοι απόγονοι των Ελλήνων και Αλβανών εξωμοτών του παρελθόντος, η ετυμολογική της ρίζα θα πρέπει να αναζητηθεί στο αρχαίο όνομα του ποταμού Καλαμά, που δεσπόζει στην θεσπρωτική γη. Από το ελληνικό Θύαμις λοιπόν στο τουρκαλβανικό Τσάμης! Μάλιστα ο όρος χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν για τον προσδιορισμό τόσο των μουσουλμάνων όσο και των Χριστιανών κατοίκων της Θεσπρωτίας, ενώ πολύ συχνά οι Έλληνες των παλαιότερων γενεών αποκαλούσαν τους μουσουλμάνους «Τσάμηδες» Τούρκους!

Ο ετερόκλητος, εθνολογικά, αυτό πληθυσμός, που ομιλούσε εξίσου τα ελληνικά και μια αλβανική διάλεκτο, ως μουσουλμανικός, όφειλε κατά το γράμμα της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 να μεταβεί στην Τουρκία, ώστε στη γη αυτή να εγκατασταθούν, στο πλαίσιο της Ανταλλαγής των πληθυσμών, διωκόμενοι χριστιανοί Έλληνες της Μ. Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η ανταλλαγή αυτή, ωστόσο, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, με δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον, χάρη στις ενέργειες του τότε κυρίαρχου της ελληνικής πολιτικής δικτάτορα Θεοδώρου Πάγκαλου, ο οποίος, επιχειρώντας να φανεί αρεστός στην νεότευκτη Αλβανία και την προστάτιδά της φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, εξαίρεσε στα 1926 τους «Τσάμηδες» από την Σύμβαση για την Ανταλλαγή των πληθυσμών. Η ενέργεια αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου αποτέλεσε τροχοπέδη για την Ελλάδα, την ίδια μάλιστα στιγμή που η Ιταλία επέτεινε την πολεμική της κατά της πατρίδας μας. Ας σημειωθεί πως από το 1914 έως και το 1920 στο Μιλάνο είχαν εκδοθεί χιλιάδες εθνολογικοί και εθνογραφικοί χάρτες που παρουσίαζαν την Ήπειρος κατά πλειοψηφία αλβανική! Παράλληλα καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπολέμου η αλβανική προπαγάνδα οργίαζε για το ζήτημα των «αλύτρωτων αδελφών» της «Τσαμουριάς». Η αλήθεια, ωστόσο, ήταν καταφανώς διαφορετική, καθώς στη μεν Θεσπρωτία οι «Τσάμηδες» άγγιζαν το ¼ του πληθυσμού, 19.905 σε σύνολο 80.000 κατοίκων, στη δε Ήπειρο των 380.000 κατοίκων αντιπροσώπευαν μόλις το 5% των κατοίκων.


Ο Νουρή Ντίνο (στο μέσον) φέροντας ιταλική στρατιωτική ενδυμασία, πλάι του ένοπλοι «Τσάμηδες».

Τα χρόνια του Μεσοπολέμου διαδέχεται η νέα παγκόσμια συμφορά που ακούει στο όνομα δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιστορία είναι γνωστή, η φοβερή αυτή σύγκρουση κρούει την θύρα της Ελλάδος το 1940, καθώς οι αλαζόνες Ιταλοί υπό την καθοδήγηση του Ντούτσε Μουσολίνι εισβάλλουν στην πατρίδα μας. Δεν είναι, ωστόσο, μόνοι στο εγκληματικό τους σχέδιο καθώς στο πλάι τους προστρέχουν οι δουλόφρονες Αλβανοί, την χώρα των οποίων η Ιταλία έχει καταστήσει προτεκτοράτο ήδη από το 1939. Οι επιδιώξεις των Ιταλο-αλβανών εισβολέων συγκλίνουν· η ανεξάρτητη, ελεύθερη, Ελλάδα ενοχλεί τους πρώτους ενώ η ελληνική Ήπειρος απειλεί τους δεύτερους. Τα βορειοηπειρωτικά και αλβανικά βουνά σκάβονται από τις οβίδες και μετατρέπονται σε πεδία σφοδρών συγκρούσεων, στις οποίες σχεδόν πάντα βγήκε νικητής ο μαχόμενος υπέρ βωμών και εστιών ελληνικός στρατός νικώντας και τα 14 αλβανικά τάγματα που πολεμούσαν με λύσσα και με την ελπίδα ότι θα άρπαζαν μεγάλη λεία από τους νικημένους από τους Έλληνες.

Οι «Τσάμηδες» μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις δεν έμειναν, δυστυχώς, αμέτοχοι. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν επισημάνει την κατασκοπική τους δράση, υπέρ των Ιταλών, πριν την έναρξη του πολέμου. Το θλιβερότερο, ωστόσο, ήταν πως από τα 14 αυτά αλβανικά τάγματα, που προαναφέρθηκαν, τα τρία απαρτιζόταν αποκλειστικά από αυτούς τους μουσουλμάνους πολίτες της Ελλάδας· η πρώτη πράξη της προδοσίας τους είχε συντελεστεί. Η επικείμενη τριμερής κατοχής της Ελλάδας, από Ιταλούς, Γερμανούς και Βούλγαρους θέτει τους «Τσάμηδες» σε θέση υπεροχής έναντι των Ελλήνων. Η Αλβανία είχε ήδη λάβει υποσχέσεις από την φασιστική Ιταλία για παραχώρηση σ’ αυτήν της «Τσαμουριάς» καθώς και άλλων τμημάτων γης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την τότε Γιουγκοσλαβία. Άνανδροι και βίαιοι οι «Τσάμηδες» έδωσαν στους Έλληνες μια πρόγευση του τι θα υφίσταντο από αυτούς, κατά το χρόνια που θα ακολουθούσαν, ήδη από την πρόωρη και σύντομη κατάληψη της Ηγουμενίτσας από τους Ιταλούς το 1940, όπου συνέλαβαν και εκτέλεσαν τον μεγαλέμπορο Χρήστο Πιτούλη, τον Χρήστο Τσώνη και περισσότερους από 10 ακόμα χριστιανούς, ενώ εν συνεχεία πυρπόλησαν την άτυχη πόλη.

Νουρί Ντίνο, Μαζάρ Ντίνο και Ρετζέπ Ντίνο. Τρείς εγκληματικές μορφές του «απελευθερωτικού» αγώνα των «Τσάμηδων». Πληροφοριοδότες των Ιταλών και των Γερμανών διαδόχων τους, όργανα της Ξίλια, του Εθνικού αλβανικού συνεδρίου. Στόχος του ήταν ένας: να γίνει «η Ήπειρος αλβανική ως την Πρέβεζα»! Η καταπίεση των Χριστιανών άρχισε αμέσως με την κατοχή. Από το 1941 οι «Τσάμηδες» απαιτούσαν την καταβολή του 1/3 της ζωικής και αγροτικής παραγωγής των Χριστιανών σ’ αυτούς! Δεν άργησαν ν’ ακολουθήσουν οι δολοφονίες· το 1941, μόνο στη Θεσπρωτία εκτελέστηκαν 283 Έλληνες Χριστιανοί, την επόμενη χρονιά 438· ανάμεσα στο θύματα και ο αναπληρωτής νομάρχης Γεώργιος Βασιλάκος, ενώ στο ίδιο έτος επτά χωριά λεηλατήθηκαν και κάηκαν από τους «Τσάμηδες».


Γερμανός Ναζί αξιωματικός κατά την επιθεώρηση ένοπλου σώματος Αλβανό-«Τσάμηδων».

Με την έλευση του 1943 και ενώ ο πόλεμος αρχίζει να προσλαμβάνει αρνητικά χαρακτηριστικά για τις δυνάμεις του Άξονα, με την συμμαχική εισβολή στην Ιταλία και την έξοδο της από τον πόλεμο, η κατάσταση στην Ήπειρο γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Έχοντας βρει νέο προστάτη στο πρόσωπο των Γερμανών Ναζί οι Αλβανό-«Τσάμηδες» εκτελούν βήμα προς βήμα την εθνοκάθαρση του ελληνικού πληθυσμού. Η περιοχή του Φαναριού στη Θεσπρωτία αποτελεί το μήλον της έριδος για τους προδότες μουσουλμάνους, καθώς δεν υπάρχει σ’ όλη τη Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία πιο εύφορη καλλιεργήσιμη γη από αυτήν. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, καθώς η γη αυτή κατέχεται και κατοικείται από Έλληνες! Η λύση στο πρόβλημα τους δεν θ’ αργίσει να βρεθεί και υπό την αιγίδα των Γερμανών, οι οποίοι οργανώνουν την επιχείρηση Augustus 9/8/1943 με πρόθεση να εξαλείψουν τις ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις στην περιοχή. Οι «Τσάμηδες» έλαβαν ενεργό μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, ως πιστοί σύμβουλοι και ακόλουθοι των Ναζί, καταστρώνοντας καταλόγους στους οποίους εγγράφηκαν όλοι οι Χριστιανοί άρρενες από 16 έως και 60 ετών ώστε αυτοί να συλληφθούν και να εκτοπιστούν, ώστε σε δεύτερο χρόνο να αποσταλούν στη Γερμανία ή αλλού για καταναγκαστική εργασία.

Όπως έχει καταδείξει ο καθηγητής κύριος Αθανάσιος Γκότοβος, βάση των γερμανικών αρχείων, στους προαναφερθέντες καταλόγους δεν υπάρχει ούτε ένας μουσουλμάνος. Άλλωστε, η μαρτυρία του φιλοαλβανού Γερμανού Ναζί συνταγματάρχη Remold, μιλά από μόνη της: «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι, Είναι οργανωμένοι για την αυτοάμυνα. Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [εννοεί την Augustus] ως οδοδείκτες κλπ». Ο όρος «οδοδείκτες» που χρησιμοποιείται στην αναφορά δεν είναι καθόλου αθώος, όπου σχολιάζει ο κύριος ο Α. Γκότοβος: «Πίσω από την αθώα λέξη «κλπ.» κρύβονται ορισμένες από τις πιο άγριες, πρωτοφανούς βιαιότητας πράξεις, πέρα από τη συνηθισμένη αρπαγή και λεηλασία περιουσιών που είχε γνωρίσει ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής στην ιστορία του». Ενώ παραμένει μνημείο αιώνιας καταισχύνης το ότι ο εν λόγω συνταγματάρχης Remold δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τα εγκλήματα που οι άνδρες του διέπραξαν. Μάλιστα, διετέλεσε μεταπολεμικά διοικητής της Άμεσης Δράσης του Μονάχου, χωρίς ποτέ να κληθεί σε απολογία από κανέναν Έλληνα ή Γερμανό εισαγγελέα. Το Φανάρι πλήχθηκε βαριά· τριάντα χωριά από τη Παραμυθιά ως την Πάργα και την Αμμουδιά, καταστράφηκαν, 250 Έλληνες δολοφονήθηκαν, άλλοι 562 σύρθηκαν στη εξορία ως όμηροι ενώ μόλις 16 από αυτούς επιβίωσαν τελικά, 456 γυναίκες βιάστηκαν και άλλες 231 απήχθηκαν από τους «Τσάμηδες», με μόνο 32 από αυτές να καταφέρνουν να ενωθούν ξανά με τις οικογένειες τους. Οι υλικές, επίσης, ζημιές ήταν ανυπολόγιστες με πάνω από 870 σπίτια πυρπολημένα, και με το βιος των ανθρώπων λεηλατημένο. Ο ελληνικός πληθυσμός είχε δεχθεί καίριο πλήγμα.


Αλβανό-«Τσάμηδες» υποδέχονται τους Ναζί κατακτητές

Σειρά είχε τώρα η ίδια η Παραμυθιά, ενώ πριν από αυτήν οι Γερμανό-«Τσάμηδες» έσπευσαν να καταστρέψουν το Πόποβο, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της εθνικής αντίστασης στην Ήπειρο, χωρίς επιτυχία· πυρπόλησαν ωστόσο στο Ελευθεροχώρι και πήραν 40 Έλληνες όμηρους. Η ελληνική αντίσταση ενήργησε, και ο προδότης Έλληνας Σωτήριος Κουτούπης εκτελέστηκε στην πόλη της Παραμυθιάς από τον οπλαρχηγό Κωνσταντίνο Γεωργίου, ενώ λίγο καιρό μετά οι «Τσάμηδες» βασανιστές Τέφικ Κεμάλ και Γιαγιά Κασίν θανατώθηκαν από τον Ηλία Νίκου. Η Παραμυθιά μπαίνει πλέον στο στόχαστρο των «Τσάμηδων» και με πρόσχημα αντίποινα για τη δράση των Ελλήνων ανταρτών και την εκτέλεση των δολοφόνων, με γερμανική βοήθεια, τα δολοφονικά βλήματα των τουφεκιών τους συλλαμβάνουν 51 Έλληνες Χριστιανούς πατριώτες και εκτελούν τους 49 Έλληνες, αφαιρώντας από την πόλη της ικμάδα της. Οι δύο που διασώθηκαν υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία από τους Γερμανούς για την κατασκευή αεροδρομίου στην περιοχή.

Οι Αλβανό-«Τσάμηδες» αισθάνονται πως η εξουσία τους έχει πια εδραιωθεί και ζητούν την αυτονόμηση της Θεσπρωτίας! Στις 10/11/1943, στο σπίτι του Ρεντζέπ Ντίνο διεξάγεται σύσκεψη κλιμακίου της «Ξίλια» τη παρουσία «Τσάμηδων» προέδρων διαφόρων κοινοτήτων της περιοχής, όπου διακηρύσσεται πως: «ο σκοπός της συνάντησης είναι να αφυπνιστούν στα χωριά οι συνειδήσεις και να διακηρύξουμε ότι υπό την προστασία των γερμανικών όπλων, με τα οποία κάθε Αλβανός συνδέεται με δεσμούς ζωής και θανάτου, επιτέλους έρχεται η νέα τάξη που οραματιζόμαστε από παλιά. Οι Αλβανοί πρέπει να βοηθήσουν εμπράκτως και να εργαστούν γι’ αυτό». Λίγες μέρες αργότερα με στρατιωτικού διοικητή της Παραμυθιάς και της «Ξίλια» ζητείται επίσημα να απομακρυνθούν οι ελληνικές αρχές καθώς η περιοχή θα διοικείται πλέον από τους Αλβανούς. Κατόπιν τούτου, και παρά την διαμαρτυρία των ελληνικών δοσίλογων διοικητικών υπαλλήλων, οι Αλβανοί σχηματίζουν την «Μιλίτσια», την αλβανική χωροφυλακή, που θα φέρει ιταλική στολή, αλλά και άλλες ένοπλες ομάδες, τις περιβόητες «Μπαλ Κομπετάρ», που απαρτίζονταν από νεαρούς «Τσάμηδες» οι οποίοι έφεραν γερμανικές στολές και οι οποίες συνεργάστηκαν στενά με τους Ναζί κατά των αντιστασιακών και συμμαχικών δυνάμεων.

Οι βιαιοπραγίες των Αλβανό-«Τσάμηδων» και των Γερμανών συνεχίστηκαν κατά το 1944, ωστόσο, από το καλοκαίρι του ίδιους έτους η κατάσταση άρχισε να δυσχεραίνει πολύ γι’ αυτούς, καθώς ο Άξονας βαλλόταν στα διάφορα θέρετρα του πολέμου και η πλάστιγγα είχε πλέον γείρει υπέρ των Συμμάχων. Στην Ήπειρο ο Ε.Δ.Ε.Σ., υπό τον συνταγματάρχη Βασίλειο Καμάρα μάχεται τους «Τσάμηδες» περιορίζοντάς τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στη οχυρή θέση της Μενίνας (σημερινή Νεράιδα). Η Ήπειρος απελευθερώνεται βήμα προς βήμα, στις 26 και 27/6 1944 ανακαταλαμβάνεται η Παραμυθιά, οι «Τσάμηδες», χάρη στη διαμεσολάβηση του μητροπολίτου Δωροθέου, αφοπλίστηκαν και παραδόθηκαν. Λίγες μέρες, με ενέργειες του ΙΙ Ανεξάρτητου Τάγματος του Ε.Δ.Ε.Σ υπό τον Κωνσταντίνο Δουφεξή η Πάργα απελευθερώνεται. Η μια μάχη διαδέχεται την άλλη, και παρά τις προσπάθειες των Αλβανό-γερμανών να ανακαταλάβουν την Παραμυθιά η πόλη παραμένει σ’ ελληνικά χέρια.

Τον Αύγουστο του 1944 ήταν πιθανή η άφιξη του υπαρχηγού του Χότζα Σέχου με μια ταξιαρχία προς ενίσχυση των Τσάμηδων. Οι ελληνικές δυνάμεις σπεύδουν να ολοκληρώσουν την απελευθέρωση της Ηπείρου εκτός από την Ηγουμενίτσα και τους Φιλιάτες· οι δύο πόλεις τελικώς απελευθερώνονται τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Οι «Τσάμηδες» καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα του θέρους του 1944 αυτομολούν μαζικά προς την Αλβανία, υπό τον φόβο των αντιποίνων του ελληνικού πληθυσμού για τις θηριωδίες και τα εγκλήματα που διέπραξαν κατά την διάρκεια τις κατοχής. Ωστόσο, από την νέα τους βάση εξακολουθούν να προκαλούν και θα ενορχηστρώσουν σχέδιο επιστροφής τους· αυτή την φορά υπό τον κόκκινο παρτιζάνικο μανδύα του Ενβέρ Χότζα. Η συνεργασία του κομμουνιστικού μπλοκ υπήρξε καταφανής τον Δεκέμβριο του 1944, όταν οι δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ αποχώρησαν από την Θεσπρωτία για την Αθήνα, ώστε να συμμετάσχουν στην επικείμενη προσπάθεια του Κ.Κ.Ε να καταλάβει την πρωτεύουσα. Οι ελληνικές δυνάμεις του Καμάρα, ωστόσο, ήταν εκεί και έτρεψαν τους Αλβανό-«Τσάμηδες» σε φυγή όταν αυτή επιχείρησαν να διαβούν τον Καλαμά· μάλιστα η αντεπίθεση των Ελλήνων ήταν τέτοια, ώστε αυτοί εισχώρησαν στη βορειοηπειρωτική γη φθάνοντας ως την Δρόπολη. Αναγκάστηκαν βέβαια κατόπιν να επιστρέψουν, ύστερα από πιέσεις των Συμμάχων Βρετανών.

Με τη λήξη του πολέμου επήλθε η ποινική δίωξη των «Τσάμηδων», οι οποίοι ως εγκληματίες πολέμου καταδικάσθηκαν για τις προδοτικές τους ενέργειες από το Ειδικό Δικαστήριο Δοσίλογων Ιωαννίνων, το 1945. Συνολικά καταδικάστηκαν ερήμην 1701 «Τσάμηδες», εκ των οποίων, 911 σε θάνατο, 489 σε ισόβια και 301 σε φυλάκιση, η δε ακίνητη περιουσία τους απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο με τη μεν αγροτική να παραχωρείται σε ακτήμονες, τη δε αστική να εκποιείται, ώστε να στεγαστούν άστεγοι. Η αλβανική πανουργία, ωστόσο, δεν παρέδωσε τα όπλα αλλά επιχείρησε να επέμβει στον συμμοριτοπόλεμο, με το πλευρό του Κ.Κ.Ε, θέτοντας δίχως άλλο το βλέμμα για ακόμη μια φορά στην πολύπαθη Ήπειρο. Μάλιστα ο «στρατηγός» Μάρκος του «Δημοκρατικού», κομμουνιστικού αντάρτικου ζήτησε την συνδρομή των «Τσάμηδων» ώστε να ενισχύσει τις τάξεις του στον αγώνα του κατά των στρατευμένων Ελληνόπουλων.

Τα φρικτά εγκλήματα εκείνης της περιόδου έχουν πλέον ξεχαστεί από τους πολλούς στην πατρίδα μας, δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους βόρειους γείτονες μας, η αρπαχτική διάθεση των οποίων, αν μη τι άλλο, ενισχύθηκε μετά την πολυετή κομμουνιστική τυραννία του «πατερούλη» Ενβέρ Χότζα.


Εσώφυλλο σύγχρονου αλβανικού σχολικού εγχειριδίου του μαθήματος της Γεωγραφίας, όπου διακρίνονται και οι διεκδικήσεις των Αλβανών.


https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το τρόφιμο-φάρμακο που προστατεύει και αναγεννά το ήπαρ





Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι βασικά στα προγράμματα αποτοξίνωσης, από τα οποία η αγκινάρα δε λείπει σχεδόν ποτέ
Πολλά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών βοηθούν στην αποβολή των τοξικών μετάλλων από το σώμα.

Για παράδειγμα, ο κόλιανδρος, το μηλικό οξύ (στα σταφύλια), το κιτρικό οξύ (στα εσπεριδοειδή), το σουκινικό οξύ (στα μήλα και στα βατόμουρα), οι πηκτίνες (στα μήλα και στη φλούδα και στον πολτό των εσπεριδοειδών) και η χλωρέλλα (ένα είδους πράσινου φυκιού) έχουν φυσικές ιδιότητες χηλίωσης, δεσμεύουν και απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό.


Τα φρούτα και τα λαχανικά επίσης βοηθούν, κάνοντας το σώμα πιο ...αλκαλικό, ώστε να διατηρεί τη σωστή ισορροπία το pH στον οργανισμό.

Η αγκινάρα, που είναι κυριολεκτικά το λουλούδι του γνωστού αυτού φυτού, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Αυτό το εδώδιμο λουλούδι είναι πλούσια σε συστατικά που προστατεύουν το ήπαρ, καθώς και σε κυναρίνη, ένα συστατικό που διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και της ουροδόχου κύστης.

Οι αγκινάρες προστατεύουν και αναγεννούν τα κύτταρα του ήπατος, διεγείρουν την παραγωγή της χολής και προφυλάσσουν το σώμα από τις βλαβερές τοξίνες.

Υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία των νεφρών.

Οι αγκινάρες προστατεύουν τα επίπεδα γλουταθειομίνης του ήπατος από την καταστροφή, λόγω των διάφορων οξειδωτικών παραγόντων.


https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Google Maps: Τώρα μιλήστε εύκολα όταν ταξιδεύετε




Με το Google Maps τα ταξίδια έχουν γίνει πιο εύκολα. Χάρη στις αυτόματα μεταφραζόμενες κριτικές, μπορείτε να εξερευνήσετε μια γειτονιά πριν κλείσετε εκεί ξενοδοχείο, να πάρετε οδηγίες καθ’ οδόν προς τον προορισμό σας – ακόμα και να δείτε ποια κοντινά εστιατόρια προτείνουν οι κάτοικοι της περιοχής.



Όταν όμως βρίσκεστε σε μια ξένη χώρα, τη γλώσσα της οποίας ούτε διαβάζετε αλλά ούτε μιλάτε, μπορεί να είναι δύσκολο να τα βγάλετε πέρα – κυρίως αν χρειαστεί να μιλήσετε με κάποιον. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, το άγχος σας όταν χρειάστηκε κάποια φορά να συνεννοηθείτε με έναν οδηγό ταξί ή να ζητήσετε οδηγίες από έναν περαστικό στη γλώσσα τους.

Για να βοηθήσει η Google συνδέει ακόμη περισσότερο μεταξύ τους το Google Maps και το Google Translate. Πιο συγκεκριμένα, προστίθεται μία ακόμη μεταφραστική υπηρεσία, που επιτρέπει στο ...τηλέφωνό σας να εκφωνεί το όνομα και τη διεύθυνση ενός σημείου στην τοπική διάλεκτο. Πιέστε απλώς το νέο εικονίδιο του μεγαφώνου δίπλα στο όνομα ή τη διεύθυνση που αναζητάτε και το Google Maps θα τα προφέρει δυνατά, διευκολύνοντας σημαντικά τις μετακινήσεις σας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια πιο περίπλοκη συζήτηση, το Google Maps θα σας συνδέσει με την εφαρμογή Google Translate.


Η τεχνολογία μετατροπής κειμένου σε λόγο αναγνωρίζει αυτόματα τη γλώσσα που χρησιμοποιεί το τηλέφωνό σας, ώστε να καθορίσει τα σημεία στα οποία ίσως χρειαστείτε μεταφραστική βοήθεια. Για παράδειγμα, αν το τηλέφωνό σας είναι ρυθμισμένο στην αγγλική γλώσσα και εσείς αναζητάτε ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο στο Τόκιο, θα δείτε δίπλα στο όνομα και τη διεύθυνση του σημείου το νέο εικονίδιο του μεγαφώνου και έτσι θα μπορείτε να έχετε τη μετάφραση που χρειάζεστε σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα αυτή υπηρεσία θα αρχίσει να γίνεται διαθέσιμη μέσα στον επόμενο μήνα σε Android και iOS, με υποστήριξη για 50 γλώσσες αρχικά και περισσότερες στη συνέχεια.



https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Γραμμές Παράλληλες Περσεφόνη Μπότα - Ελένη Βιτάλη








Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Οι εκπρόσωποι συλλόγων του Αιτωλικού συνάντησαν τον Δήμαρχο για τη διάσωση της λιμνοθάλασσας




Εχθές, 20/11/2019 εκπρόσωποι συλλόγων του Αιτωλικού, Α.Γ.Ο Αιτωλικού, Α.Γ.Ο. Γρηγόρης Λιακατάς, Άρης Αιτωλικού, Ανατολικόν Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης – Λαογραφίας  Ναυταθλητισμού, Σωματείο Ελεύθερων Αλιέων Αιτωλικού «ο Ντολμάς», Ναυτικός Όμιλος Αιτωλικού, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος με μοναδικό θέμα τη διάσωση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού – Μεσολογγίου και η πορεία των ώριμων μελετών που υπάρχουν για τα θέματα της λιμνοθάλασσας.

Στη συνάντηση παραβρεθήκαν από την μεριά του δήμου οι κύριοι Σπύρος Βασιλείου (Αντιδήμαρχος Αιτωλικού), Γεώργιος Σωτηρακόπουλος (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΑΠ) και Χρήστος Μαντέλος (Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΚΑΠ).

Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των φορέων για την άσχημη κατάσταση της λιμνοθάλασσας και ερωτήθηκε για την πορεία των μελετών που αφορούν συγκεκριμένα έργα για την ...επίλυση των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας.



Από την μεριά του ο κ. Λύρος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των συλλόγων ότι έχει προβεί σε επαφές με τον Υπουργό Υποδομών, τον Περιφερειάρχη και τους βολευτείς όλων των κόμματων του νομού για την επίλυση των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας. Μας πληροφόρησε, επίσης, ότι τους έχει ενημερώσει ότι υπάρχουν ώριμες μελέτες και πιστωμένο ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση αυτών. Ακόμη μας ενημέρωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις προς την επικαιροποίηση της μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών και τα έργα θα πάρουν το δρόμο τους για δημοπράτηση.

Στη συζήτηση αναφερθήκε εκτενώς και το σημαντικό πρόβλημα των τελευταίων ετών της ρίψης επιβαρυμένων γλυκών νερών της λίμνης Λυσιμαχείας στη λιμνοθάλασσα Αιτωλικού. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω πακέτο μελετών, που αναφέρεται κυρίως στα εγγειοβελτιωτικά έργα για τη λιμνοθάλασσα και θα πρέπει, όπως μας πληροφόρησε ο Δήμαρχος, να γίνει ξεχωριστό έργο ή να βρεθεί η επίλυση του. Άλλο ένα ξεχωριστό έργο είναι η εξυγίανση των υδάτων.

Μετά από ερώτηση των εκπρόσωπων των συλλόγων για τις προθέσεις του Δήμου για παράλληλα ξεχωριστά έργα από τα προϋπάρχοντα των μελετών στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, ο Δήμαρχος απάντησε ότι γίνονται ενέργειες για την απομάκρυνση του βιολογικού καθαρισμού από τη θέση Πόρος και τη μεταφορά των λυμάτων στο βιολογικό καθαρισμό Οινιάδων. Επιπλέον ο Δήμαρχος κάλεσε τους εκπροσώπους να πιέσουν και οι ίδιοι από την πλευρά τους προς κάθε κατεύθυνση και επίπεδο για την επιτάχυνση της εκτέλεσης των έργων.



Τέλος, αποφασίστηκε στην προγραμματισμένη στις 22/11/2019 συνάντηση των φορέων του Αιτωλικού με την Αντιπεριφεριάρχη κα. Μαρία Σαλμά να παραβρεθεί και ο Αντιδήμαρχος Αιτωλικού κ. Σπύρος Βασιλείου για να συζητηθεί και να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλημάτων της ρίψης των υδάτων της λίμνης Λυσιμαχείας και την πορεία των μελετών για τα μεγάλα έργα που αφορούν την εξυγίανση της λιμνοθάλασσα μας.

Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου δεν μπόρεσαν, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, να παρευρεθούν οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικόυ & Μορφωτικόυ Σύλλογο Αιτωλικού “Το Αιτωλικό” και του Σύλλογου Εφίππων Αρματωμένων Πανηγυριστών Αιτωλικού “Η Αγία Αγάθη” .

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων ενημέρωσαν τον κ. Λύρο ότι τον επόμενο μήνα θα ζητήσουν εκ νέου συνάντηση για να ενημερωθούν για την πορεία των κινήσεων της Δημοτικής Αρχής.


https://iaitoloakarnania.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Αναβλήθηκε η δίκη εναντίον της πρώην δημοτικής αρχής για το νερό του Αιτωλικού




Αφιερωμένο σε όσους ήπιαν νερό από το λάστιχο του καραπάνου στη κεντρική πλατεία του Αιτωλικού, ώστε να πείσουν εμάς, αλλά και τη δικαιοσύνη ότι όλα είναι καλά και υγιεινά.

Θαυμάστε τα πρωτοπαλίκαρα του καραπάνου που έχουν καταγωγή από το Αιτωλικό.

Ίσως τώρα καταλάβουν το μέγεθος της βλακείας και της βραχυπρόθεσμης κουτοπονηριάς που τους συνόδευε όλα αυτά τα χρόνια, για να έχουν προσωπικό και μόνο όφελος.

Παράβαση καθήκοντος και μάλιστα για υπόθεση δημόσιας υγείας, δεν κλείνει ποτέ αναίμακτα.
 Εκτός εάν σας λυπηθούν οι εκπροσωπούντες το Σύλλογο των Αλιέων του Αιτωλικού (κομματάκι δύσκολο, ακόμη και για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ)

Ευχόμαστε καλό κουράγιο στον δικηγόρο του δήμου κ. Χουλιάρα, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι ο έτερος δικηγόρος του δήμου, διώκεται από τη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος και υπεξαίρεση χρημάτων, από υποθέσεις της ΔΕΥΑΜ.

Μ.Ε.Π

==============================================================================================================================================================


Τον Απρίλιο του 2020 θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην δήμαρχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που αφορά στο νερό του Αιτωλικού.

Η κατηγορία που τους έχει αποδοθεί είναι παράβαση καθήκοντος και η υπόθεση αφορά στα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο νερό του Αιτωλικού τον Ιανουάριο του 2017. Λόγω επιβάρυνσης της πηγής ύδρευσης του Αιτωλικού απαγορεύτηκε η χρήση του νερού και για το λόγο αυτό ο σύλλογος Αλιέων και κάποιοι κάτοικοι θεώρησαν υπεύθυνο τον δήμο καταθέτοντας εναντίον της δημοτικής αρχής ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την προμήθεια νερού στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του δήμου Σπ. Χουλιάρα, που χειρίστηκε από την αρχή την υπόθεση, επειδή η λύση στο πρόβλημα του νερού δεν ήταν αρμοδιότητα του δήμου, αλλά της ΔΕΥΑΜ, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απορρίφθηκε και κατατέθηκε καινούργια, κατά της ΔΕΥΑΜ. Όμως το ποινικό μέρος της υπόθεσης παρέμεινε και έτσι όλοι οι σύμβουλοι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Στην υπόθεση αυτή έχουν δοθεί πολλές αναβολές κάτι που συνέβη για μια ακόμη φορά αφού δεν ήταν παρόντες οι μάρτυρες, οι οποίοι τιμωρήθηκαν από την Έδρα όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ









Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Το 5ο στοιχείο της φύσης που δεν γνωρίζουμε - Τι είναι ο Αιθέρας και η Αιθερική ενέργεια;




Το μυθικό πέμπτο στοιχείο κρατά το κλειδί για την απάντηση του κορυφαίου σύγχρονου μυστηρίου στον κόσμο της φυσικής και της κοσμολογίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 84% της ύλης στο σύμπαν αποτελείται από αόρατη σκοτεινή ύλη, αλλά δεν έχουν ιδέα τι είναι. Με μια μικρή εξερεύνηση στον κόσμο της μεταφυσικής, μπορείτε να μάθετε την απάντηση!


Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι όλα τα υλικά πράγματα αποτελούνται από ένα μείγμα από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: την γη, την φωτιά, το νερό και τον αέρα. Πίστευαν όμως ότι υπήρχε κι ένα πέμπτο στοιχείο, ανεπαίσθητο και διακριτικό. Το ονόμαζαν πεμπτουσία (κυριολεκτικά, «πέμπτο στοιχείο»), πράγμα που σημαίνει την πολύ λεπτή ή εξευγενισμένη κατάσταση της ύπαρξης του.

Για πολλούς αιώνες, οι φιλόσοφοι θεώρησαν ότι ...όλη η ύλη αποτελείται από συνδυασμούς των βασικών στοιχείων βάση της ελληνικής παράδοσης.

Στις αρχές του 1500, ο Philip von Hohenheim άλλαξε το όνομά του σε Paracelsus (Παράκελσος), που σημαίνει «πέρα από την ιατρική πρωτοπορία του Κέλσου» και βγήκε με μια αντι-πρόταση. Δήλωσε ότι, αντί για τα παλιά στοιχεία, όλα τα πράγματα αποτελούνται από τα δυσδιάκριτα βασικά στοιχεία που ονόμασε αλάτι, θείο και υδράργυρο. Ωστόσο, αυτό μόνο χρησίμευσε για να μπερδέψει την κατάσταση περαιτέρω, καθώς οι δύο θεωρίες δεν προσδιόριζαν τις βασικές χημικές ουσίες που συνδυάζονται για να σχηματίσουν την τεράστια ποικιλία των ενώσεων που βρίσκονται στη φύση.


Στη συνέχεια, πάμε στην εποχή του Διαφωτισμού. Στα τέλη του 1600, ο επιστήμονας Robert Boyle δημοσίευσε το Sceptical Chymist, απορρίπτοντας τις δύο σχολές σκέψης και εισάγοντας την νέα ιδέα ότι τα υλικά που αποτελούνται από μια ποικιλία βασικών χημικών προϊόντων τα οποία, σε αντίθεση με τις ενώσεις, δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω με χημικές διεργασίες . Αυτό, απομυθοποίησε την χημεία και έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξή της ως επιστήμη, και επίσης έκανε δυνατή την ανάπτυξη του πίνακα των στοιχείων που χρησιμοποιούμε σήμερα στην χημεία (περιοδικός πίνακας).

Καθώς η επιστήμη της χημείας ανέπτυξε και συγκέντρωσε φυσική γνώση, δυστυχώς επικεντρώθηκε τελείως στην φυσική ύλη και ξέχασε την παλιά ιδέα του πιο διακριτικού και αιθέριου στοιχείου.

Στο πέμπτο στοιχείο έχουν δοθεί διάφορα ονόματα στην παραδοσιακή ανατολική σκέψη- όπως πράνα, τσι, τσι, και μάνα – αλλά μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό αν το ονομάσουμε ζωτικής σημασίας ενέργεια ή αιθερική ενέργεια. Από την άποψη της φυσικής, ο πιο περιεκτικός όρος είναι αιθερική ενέργεια, πράγμα που σημαίνει μια πιο λεπτή ενέργεια από ηλεκτρική ενέργεια.

Όταν ηλεκτρικές και μαγνητικές ενέργειες συνδυάζονται σε συμπληρωματική κίνηση, παράγουν φυσικό φως και τα δομικά στοιχεία της φυσικής ύλης. Το σώμα σας αποτελείται από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια. Η αιθερική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα πιο κοινή στο σύμπαν από ό, τι η ηλεκτρική ενέργεια. Η εκδήλωση της αιθερικής ενέργειας, η αιθερική ύλη αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του σύμπαντος. Οι κοσμολόγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει, ακόμα κι αν δεν μπορούν να την δουν (εξ ου και ο όρος ‘σκοτεινή ύλη’), λόγω των βαρυτικών επιπτώσεων της στην φυσική ύλη.

Η «σκοτεινή» ενέργεια και η «σκοτεινή» ύλη είναι περίπου πέντε φορές παραγωγικότερες από την φυσική ενέργεια και φυσική ύλη αντίστοιχα, οπότε η επίδρασή τους στο σύμπαν είναι εντονότερη. Η βαρυτική επίδραση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι και οι δύο ενέργειες – φυσική ηλεκτρική ενέργεια και η πιο λεπτή αιθερική ενέργεια – μοιράζονται μια κοινή αλληλεπίδραση με την μαγνητική ενέργεια. Η μαγνητική συνιστώσα της ενέργειας παρέχεται από την πανταχού παρούσα δομή του χώρου, την οποία χαρακτηρίζουν ως πεδίο του Θεού.

Με τη χρήση του όρου ‘πεδίο του Θεού’, μπορούμε να εξηγήσουμε μια κοινή σύγχυση που υπάρχει σήμερα. Το ‘πεδίο του Θεού’, παραδοσιακά ονομαζόταν αιθέρας και, αν αυτό μοιάζει με την αιθερική ενέργεια, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Το ‘πεδίο του Θεού’ είναι η δομή του χώρου. Είναι μια λεπτή, ισχνή, μαγνητική ενέργεια που γεμίζει όλον τον χώρο. Έχει περισσότερη ένταση γύρω και μέσα στην ύλη όπου η ελκτική του φύση παράγει την δύναμη της βαρύτητας.

Η αιθερική ενέργεια ή ζωτική ενέργεια, είναι η πρωταρχική ενέργεια του σύμπαντος. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι μία δευτερεύουσα, περισσότερο φυσική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του χώρου για να σχηματιστεί το φυσικό φως και την φυσική ύλη. Η αιθερική ενέργεια αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του χώρου για να σχηματίσουν αιθερικό φως και αιθερική ύλη.

Η αιθερική ενέργεια είναι μια λεπτή, πρωτογενής, ζωτική ενέργεια, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια είναι μια φυσική, δευτερογενή ενέργεια. Και οι δύο ενέργειες αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του χώρου, παράγοντας αιθερικό ύλη και φυσική ύλη.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της γνώσης ύπαρξης της αιθερικής ενέργειας είναι ότι αυτή η ζωοποιός ενέργεια κρατά το κλειδί για την πραγματική ευεξία. Η ζωτική ενέργεια χρησιμοποιείται σε όλα τα αποτελεσματικά συστήματα θεραπείας. Στον βελονισμό, είναι το «τσι», ενέργεια που ενισχύεται ή εξισορροπείται η ροή της κατά μήκος των μεσημβρινών. Είναι η θεραπευτική ενέργεια που μεταδίδεται σε θεραπείες εξ’ αποστάσεως. Είναι η ίδια θεραπευτική ενέργεια που μεταδίδεται στον παραλήπτη του Reiki.

Η ζωτική ενέργεια είναι η ουσία στα αιθέρια έλαια. Είναι η ενέργεια που ρέει σε ένα άτομο που του ασκούν τσιγκόνγκ. Είναι η ενέργεια της ζωής στα βιολογικά τρόφιμα, στο νερό που εκτίθεται στο ηλιακό φως, και το οξυγόνο που αναπνέουμε.


Χωρίς ζωτική ενέργεια δεν θα υπήρχαμε φυσικά. Με επιπλέον ζωτική ενέργεια μπορούν να συμβούν θαύματα.

https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...