Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Οικομουσείο το Αιτωλικό. Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς.






Πληροφορηθήκαμε ότι :

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό EuropeanRegionalFrameWorkforCo-operation διοργανώνει την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 18.00, συνάντηση τοπικών φορέων κι επιχειρήσεων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου MUSE κι έχει στόχο τη συνεργασία και την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στην δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου Συνεργασίας για την στήριξη της ίδρυσης του οικομουσείου (PortMuseum) στο Αιτωλικό, το οποίο έχει ως σκοπό την ανάδειξη της τοπικής αλιευτικής και ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης.


Καταρχάς θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή, λανθασμένα ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στο Μεσολόγγι και όχι στο Αιτωλικό.
Στη χειρότερη περίπτωση, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη μια δικαιολογημένη αρρυθμία της νεοσύστατης δημοτικής αρχής του Κ. Λύρου.

Πως αλλιώς μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει, μια συνάντηση για επένδυση και μάλιστα πολιτιστικού επιπέδου, σε άλλη πόλη και με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση ούτε με το Αιτωλικό, ούτε με τα βιώματά του, αλλά  στην πλειοψηφία τους, δεν θα μπορούσαν να  χαρακτηριστούν, ούτε καν περαστικούς επισκέπτες.

Ξέρουμε ότι η διοίκηση καραπάνου, όταν έφτασε σε αδιέξοδο από τα χρήματα που του χορηγούσε η κυβέρνηση Σύριζα (δηλ. η τριανταφύλλου με τον κουρουμπλή) πρότεινε έργα για τα έργα, με απώτερο σκοπό να μη χαθεί το κονδύλι δηλαδή η μίζα που θα αποσπούσε από τον εργολάβο ή από την εταιρεία που θα ήταν και ο ίδιος μέτοχος δια τρίτου προσώπου.

Εσείς κ. Λύρο γιατί υλοποιείτε αυτές τις προτάσεις, όταν πολύ καλά ξέρετε ότι είναι κενές περιεχομένου και αμφιβόλου σκοπιμότητας;

Επικροτούμε την απόφασή σας να οδηγήσετε τις λαμογιές του καραπάνου και των συνεργατών του στη δικαιοσύνη, γιατί όμως συνεχίζετε από το σημείο που αυτός σχεδίασε το δικό του αύριο και όχι της κοινωνίας του Αιτωλικού;

Αυτή τη στιγμή, το Αιτωλικό διαθέτει δυο Μουσεία και μάλιστα το ένα Πανελλήνιας εμβέλειας.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; ΜΗΔΕΝ
Τι όφελος είχαν οι Αιτωλικιώτες; ΜΗΔΕΝ
Τι όφελος είχε η εμπορική κίνηση του Αιτωλικού; ΜΗΔΕΝ

Τι καινούργιο θα φέρει αυτή η μετατροπή της Εξέδρας σε Μουσείο τοπικής αλιευτικής και ναυτικής κληρονομιάς και παράδοσης; ΤΙΠΟΤΑ

Το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει, θα είναι ακόμη ένα σημείο στρατηγικό στον οικιστικό ιστό του Αιτωλικού, να χαθεί στην αναμονή και στο χρόνο, περιμένοντας κάποιους οικοτουρίστες, που το βάλανε αμέτι μουχαμέτι, να θαυμάσουν από κοντά τις γαίτες του Αιτωλικού, τα παραγάδια και τους βολκούς μαζί με τις απόχες.

Θα ήμασταν υπέρμαχοι αυτής της επένδυσης, στη περίπτωση που θα είχαν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτούν, να φιλοξενήσουν και πάνω από όλα να υπήρχε η οδική πρόσβαση και το κατάλληλο οδικό δίκτυο για να προσελκύσουν όχι μόνο τα οργανωμένα γκρουπ, αλλά και τους περαστικούς ταξιδιώτες.

Μήπως εσείς δεν βλέπετε την κατάντια μας και το οδικό μας δίκτυο;

Ακόμη προκαλούν γέλιο οι φωτογραφίες των πρώην δημοτικών συμβούλων, προέδρων και αντιδημάρχων του καραπάνου, που με τα φτυάρια μάζευαν την σπασμένη πίσσα από το δρόμο για να έρθει η νέα.
Τρία θανατηφόρα ατυχήματα είχαμε μέχρι τώρα, στη δυτική πλευρά στο δρόμο για τη Μπούζα, εξαιτίας του ... αυλακιού που άφησε ο εργολάβος του ΟΤΕ στο οδόστρωμα, για να μπορέσει να δώσει τη μίζα στον αχόρταγο καραπάνο. 

Αυτό εσάς δεν σας φοβίζει; Το αλιευτικό μουσείο μας έλειψε, όταν καθημερινά παλεύουμε και ευχόμαστε να γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας από τις ηθελημένες κακοτεχνίες του οδικού δικτύου;

Και για το τέλος θέλουμε να ρωτήσουμε, γιατί αυτή η σύσκεψη στο Μεσολόγγι και όχι στο Αιτωλικό;

Η κοινωνία του Αιτωλικού που είναι; Ή μήπως δεν θα αφορά την ίδια αλλά κάποιους κρατικοδίαιτους Μεσολογγίτες επιχειρηματίες; 


Στη συνάντηση αυτή θα έχει λόγο ο Εμπορικός Σύλλογος του Μεσολογγίου και όχι του Αιτωλικού;

 Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας και όχι οι ίδιοι οι ψαράδες, που θα είναι αφιερωμένη η επένδυση;

Πιστεύετε ότι, κάτι που ενδεχομένως κατά τα κραταιά πρότυπα, είναι αποδεχτό και αποδοτικό, αλλά δεν έχει γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας, αυτό αυτόματα συνεπάγεται και εγγυάται την επιτυχία της επένδυσης;


Ο ΔΡΑΚΟΣ


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Δελτίο Τύπου : Η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ…







Επικροτούμε όποια ενέργεια ή προσπάθεια έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του τόπου μας, αλλά κύριε δήμαρχε για ποια ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση συζητάμε, όταν το Αιτωλικό για παράδειγμα, τις νυχτερινές ώρες θυμίζει στιγμές αναγκαστικής συσκότισης λόγω Γερμανικών αεροπορικών βομβαρδισμών;

Είναι τουλάχιστον αστείο να λέμε ότι στο τελευταίο χωριό της Ουγκάντα, κάποιος έχει σκοπό να εφαρμόσει πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, φιλικής προς το περιβάλλον, όταν η κεντρική πηγή φωτός κατά τις νυχτερινές ώρες, είναι το κλεφτοφάναρο της γιαγιάς που το έδωσε προίκα στη νύφη.

Βάλτε τέλος στο σκοτάδι που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, έξω από τα σπίτια μας, το οποίο θυμίζει πράγματι Αφρικανικό χωριό και τότε συζητάμε και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Μ.Ε.Π

===================================================================================

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων της δημοτικής αρχής, η ίδρυση «Ενεργειακής Κοινότητας» ήταν στα πλάνα και τους σχεδιασμούς της. Μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Λύρος κατ’ επανάληψη είχε αναφερθεί -και προεκλογικά- στην ακράδαντη πίστη του για τα πλεονεκτήματα που θα προσέδιδε η ύπαρξη της σε ότι αφορά την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων που σήμερα χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτές οι προθέσεις παίρνουν σταδιακά «σάρκα και οστά» εδώ και καιρό με την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής η οποία είναι σύνθετη και χρονοβόρα. Ένα τέτοιο εγχείρημα άλλωστε- όπως είναι γνωστό- δεν είναι δυνατόν να έρθει σε πέρας σε χρονικό διάστημα μόλις 4-5 μηνών. Η πρόσφατη προκήρυξη για το ΕΣΠΑ περί ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, λανθασμένα αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Συμμαχία για το Μέλλον» αναφορικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Το θέμα αυτό η Δημοτική αρχή το παρακολουθεί στενά και τυγχάνει του αμέριστου ενδιαφέροντος του Δημάρχου.
Οι ενδιαφερόμενοι και παρακολουθούντες τις διαδικασίες γνωρίζουν τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση γνωρίζουν επίσης ότι το γραφείο του Δήμου είναι ανοιχτό για να παρέχει οποιαδήποτε διευκρίνιση πριν προβούν σε βιαστικές, παραπλανητικές και λανθασμένες διαπιστώσεις.
Γραφείο Τύπου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Μία στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου οφείλεται σε χημικά του πόσιμου νερού






Ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ευρώπη -6.560 ετησίως ή σχεδόν το 5% των συνολικών περιστατικών της νόσου- μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση των ανθρώπων σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στο πόσιμο νερό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives.


Η μελέτη, με επικεφαλής την Ελληνίδα Ηρώ Ευλαμπίδου, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ανέλυσε για πρώτη φορά την παρουσία των τριαλογονομεθανίων (ΤΗM) στο νερό βρύσης σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη. Το μέσο ετήσιο επίπεδο των ΤΗΜ στο πόσιμο νερό της χώρας μας υπολογίστηκε σε 26,3 μg/L (μικρογραμμάρια ανά λίτρο νερού). Η μελέτη εκτιμά ότι 338 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην Ελλάδα ή το 10% του συνόλου -ποσοστό διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο- μπορούν να αποδοθούν στα τριαλογονομεθάνια του πόσιμου νερού.

Παλαιότερη έρευνα είχε συσχετίσει τη μακροχρόνια έκθεση σε ΤΗΜ με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι ουσίες αυτές σχηματίζονται κατά την ...απολύμανση του νερού.

Η μελέτη αποκαλύπτει σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το μέσο επίπεδο ΤΗΜ στο πόσιμο νερό των ευρωπαϊκών χωρών είναι 11,7 μg/L, αρκετά κάτω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στην ΕΕ (100 μg/L), αλλά το μέγιστο επίπεδο ξεπερνάει το ευρωπαϊκό σε εννέα χώρες (μεταξύ των οποίων η Κύπρος).

Σε απόλυτους αριθμούς, η Ισπανία και η Βρετανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποδιδόμενου στο πόσιμο νερό, λόγω της συχνότερης εμφάνιση της πάθησης σε αυτές τις χώρες, καθώς και του μεγάλου πληθυσμού τους. Τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου με πιθανή αιτία τα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό έχουν η Κύπρος (23%), η Μάλτα (17%), η Ιρλανδία (17%), η Ισπανία (11%) και η Ελλάδα (10%). Στο άλλο άκρο, μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά είναι τα ποσοστά σε Δανία, Ολλανδία, Γερμανία και Αυστρία.

Στην Κύπρο το μέσο επίπεδο των ΤΗΜ εκτιμήθηκε σε 66,2 μg/L και σε αυτές τις ουσίες αποδίδονται 38 περιπτώσεις καρκίνου ή το 23% του συνόλου. Στην Ιρλανδία τα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ στο πόσιμο νερό είναι 47,3 μg/L και αποδίδονται σε αυτά 115 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 17% του συνόλου. Στην Ισπανία τα ΤΗΜ είναι 28,8 μg/L και εκτιμάται ότι ευθύνονται για 1.482 περιπτώσεις καρκίνου ή το 11% των συνολικών.

«Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σημαντικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί, προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των τριαλογομεθανίων στο πόσιμο νερό αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Όμως τα σημερινά επίπεδα σε μερικές χώρες θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε σημαντικό βαθμό σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, πράγμα που θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί με καλύτερη διαχείριση και απολύμανση του νερού, καθώς και άλλα μέτρα», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής του ινστιτούτου ISGlobal, Μανώλης Κογεβίνας.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι 13 χώρες με τα μεγαλύτερα μέσα ετήσια επίπεδα ΤΗΜ τα μειώσουν στο μέσο όριο της ΕΕ, τότε 2.868 περιστατικά καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή το 44% του συνόλου θα μπορούσαν να αποφευχθούν στο μέλλον. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, οι Κώστας Μακρής, Ευριπίδης Στεφάνου και Σοφία Καργάκη.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ ξανά στη Σελήνη από το 1972;






Eχουν περάσει 47 χρόνια από τότε που η επανδρωμένη διαστημική αποστολή του Apollo 17 άφηνε την επιφάνεια της Σελήνης ξεκινώντας το ταξίδι της πίσω στη Γη. Από τότε ο άνθρωπος δεν έχει περπατήσει ξανά στη σελήνη κάτι που έχει προκαλέσει ένα περίεργο είδος νοσταλγίας και μια μικρή μελαγχολία σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που θέλουν να ζήσουν εκείνες τις χρυσές εποχές που ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης για την κατάκτηση του διαστήματος στην περίοδο του «Ψυχρού Πολέμου».


Γιατί όμως το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της Σελήνης έχει ατονήσει; Ο πρώτος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε είναι το τεράστιο κόστος. Εκείνη την περίοδο η NASA απορροφούσε το 4-5% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Αν σήμερα συνέβαινε το ίδιο θα μιλούσαμε για μπάτζετ ...140 δισ. δολαρίων, αντί για τα $16,7 δισ. που είχε το 2014.

Εν’ μέσω του πολέμου του Βιετνάμ ο Πρόεδρος Νίξον αποφάσισε οριστικά ότι η διαστημική κούρσα είχε τελειώσει. Περιέκοψε δραματικά τα κονδύλιά της NASA και άλλαξε τις προτεραιότητες του κράτους αναγκάζοντας τον οργανισμό να να περιοριστεί στα του γήινου οίκου της. Εκείνη την εποχή, μάλιστα, η ΕΣΣΔ είχε ήδη εγκαινιάσει τον πρώτο της διαστημικό σταθμό, τον Salyut 7, και έδειχνε να ελέγχει το «κοντινό» στη Γη Διάστημα.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Τζορτζ Μπους Τζ. είχε εγκρίνει το πρόγραμμα Constellation με σκοπό την επιστροφή στη Σελήνη το 2020, αλλά οι περικοπές του Ομπάμα
το 2011 ουσιαστικά το ακύρωσαν.

Η εκτόξευση του Απόλλων 17 έγινε με τον πύραυλο «Κρόνος 5» μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας και ήταν μία ακόμη πρωτιά για τη διαστημική αυτή αποστολή, καθώς ήταν η πρώτη νυχτερινή εκτόξευση του προγράμματος «Απόλλων». Παρά το προχωρημένο της ώρας, 500.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Διαστημικό Κέντρο «Τζον Κένεντι» για να παρακολουθήσουν την εκτόξευση.

Η διαδικασία της αποσελήνωσής τους ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Δεκεμβρίου και μετά την προσκόλλησή τους στο διαστημόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Δεκεμβρίου ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Γη, που συνοδεύτηκε και από τον διαστημικό περίπατο του Έβανς, που διάρκεσε 67 λεπτά (17 Δεκεμβρίου). Στις 14:25 της 19ης Δεκεμβρίου του 1972, ο θαλαμίσκος του «Απόλλων 17» με το τριμελές πλήρωμά του προσθαλασσώθηκε με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό και οι Σέρναν, Έβανς και Σμιτ περισυνελέγησαν σώοι και αβλαβείς από ελικόπτερο του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Ticonderoga». Η τελευταία προς ώρας επανδρωμένη αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη είχε λάβει τέλος.



https://www.pentapostagma.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τα ονόματα των κρατών που προέρχονται από την Ελληνική Γλώσσα: Από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το Μονακό...







Πολλά είναι τα κράτη στον παγκόσμιο χάρτη που οφείλουν την ονομασία τους στην ελληνική γλώσσα.

Αργεντινή: Η ονομασία της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής προέρχεται από το λατινικό argentum, το οποίο με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στον αρχαιοελληνικό «άργυρο». Όταν οι Ισπανοί έφτασαν για πρώτη φορά στα εδάφη της σημερινής Αργεντινής περίμεναν να βρουν χρυσό. Αντ’ αυτού, διαπίστωσαν ότι όλοι οι ιθαγενείς κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους σκεύη και κοσμήματα από ασήμι. Δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι τα βουνά της περιοχής ήταν γεμάτα με ...κοιτάσματα από το πολύτιμο μέταλλο.

Αζερμπαϊτζάν: Προέρχεται από το αρχαιοελληνικό όνομα «Ατροπάτης». Ο Ατροπάτης ήταν ένας Πέρσης ευγενής που μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίδρυσε την πόλη της Ατροπατηνής. Παρότι τα εδάφη όπου εκτεινόταν, σήμερα ανήκουν στο Ιράν, η αρχαία πόλη θεωρείται πολιτισμική κληρονομιά του Αζερμπαϊτζάν. Αίγυπτος: Η ονομασία Αίγυπτος, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως, προήλθε από τα μυκηναϊκά. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι Μυκηναίοι ελληνοποίησαν το αιγυπτιακό «Hwt-ka-Ptah» (Χα-κα-πτα) που σήμαινε «σπίτι της ψυχής του Πτα» και ήταν προσωνύμιο της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Μέμφις. Ωστόσο, ο αρχαίος φιλόσοφος Στράβωνας υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα η Αίγυπτος είναι σύνθετη λέξη. Συγκεκριμένα, ετυμολογείται από τις λέξεις Αιγαίο και υπτίως. Πρόκειται για τη χώρα δηλαδή, που βρίσκεται κάτω (νότια) του Αιγαίου Πελάγους.

Αιθιοπία: Από το αρχαιοελληνικό Αἰθίοψ, τα συνθετικά του οποίου, αἴθω (καίω) και ὄψ, αναφέρονται πιθανότατα στην ηλιοκαμένη όψη των κατοίκων της αφρικανικής χώρας. Γεωργία: Κατά πάσα πιθανότητα, η ονομασία έχει προέλθει από τον Άγιο Γεώργιο και όχι από την ομώνυμη αγροτική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, η λέξη «γεωργία», όπως και το όνομα «Γεώργιος» ετυμολογικά είναι ελληνικές.

Ερυθραία: Η γείτονος χώρα της Αιθιοπίας πήρε την ονομασία της από την Ερυθρά Θάλασσα (Κόκκινη Θάλασσα).

Ινδονησία: Τόσο η Ινδονησία, όσο και όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα που τελειώνουν σε -νησία (Πολυνησία, Μικρονησία κλπ.), έχουν δανειστεί το δεύτερο συνθετικό τους από την αρχαιοελληνική «νήσο».

Ιράν: «Η Χώρα των Αρίων». Έτσι ήταν γνωστές οι φυλές που μετοίκησαν σε περιοχές του αρχαίου ιρανικού οροπεδίου. Η ονομασία Άριοι ή Αριανοί προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «αριστοκράτης». Στην πραγματικότητα, οι πληθυσμοί αναφέρονταν στους εαυτούς τους ως «ευγενείς» ή «άρχοντες».


Μάλτα: Οι Έλληνες που εποικούσαν το νησί ήδη από το 700 π.Χ. του είχαν δώσει την ονομασία «Μελίτη» που ίσως να συνδέεται με το μέλι που παραγόταν στο νησί. Άλλα μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια, σε πολλά γραπτά, η Μάλτα αναφέρεται με το προσωνύμιο «η χώρα του μελιού».

Μονακό: Στην αρχαιότητα, το λιμάνι του Μονακό είχε συνδεθεί άρρηκτα με τη λατρεία του ήρωα Ηρακλή και ταυτιζόταν συχνά με την έκφραση «Ηρακλής Μόνοικος». Μάλιστα, την εποχή εκείνη υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στον Ηρακλή, πράγμα το οποίο δεν συνηθιζόταν για ημίθεο και για τον λόγο αυτό, τον αποκαλούσαν «Μονόοικος». Η εκδοχή αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το σύγχρονο όνομα για τον κύριο λιμένα του Μονακό είναι «λιμένας του Ηρακλή».

Σκωτία: Αν και όχι ευρέως αποδεκτή, μία διαδεδομένη θεωρία θέλει το όνομα της Σκωτίας να προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «σκώτος» (ή σκότος). Λέγεται ότι το μινωικό και μυκηναϊκό εμπόριο είχε φτάσει μέχρι τις ακτές τις Βρετανίας, όπου βρίσκεται η σημερινή Σκωτία. Εντυπωσιασμένοι από την έλλειψη φωτός στην περιοχή, την περιέγραψαν ως «η χώρα του σκότους».


Φιλιππίνες: Όταν ο ισπανός εξερευνητής Ρούι Λόπεζ ντε Βιγιαλόμπος έφτασε με το πλοίο του στο μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Ωκεανού, αποφάσισε να βαφτίσει δύο από τα μεγάλα νησιά προς τιμήν του Φιλίππου Β’, μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας. Με τα χρόνια, η ονομασία «Φιλιππίνες» καθιερώθηκε για όλα τα νησιά του αρχιπελάγους. Φυσικά, το όνομα Φίλιππος είναι αρχαιοελληνικό και σημαίνει «ο λάτρης των αλόγων»....


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Έχετε αναρωτηθεί; - Γιατί κάποιοι ήχοι μας ανατριχιάζουν;





Νύχια που «ξύνουν» έναν μαυροπίνακα; Τίποτε πιο ανατριχιαστικό, θα πουν οι περισσότεροι σταματώντας ακόμη και τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Οι επιστήμονες όμως δεν πτοούνται μπροστά σε τέτοιου είδους ενοχλήσεις. Αντιθέτως μάλιστα ορισμένοι προσπαθούν να τις εξιχνιάσουν.

Αυτό ακριβώς έκανε μια ομάδα μουσικολόγων η οποία υποστηρίζει ότι βρήκε την εξήγηση στο γιατί ο ήχος των νυχιών – ή, υπό συγκεκριμένη γωνία, μιας κιμωλίας – στον πίνακα μιας σχολικής τάξης μας προκαλεί τόσο δυσάρεστα συναισθήματα.

Το πρόβλημα, όπως πιστεύουν, βρίσκεται στην κατασκευή του αφτιού μας η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να «συλλαμβάνει» πιο έντονα τους ήχους αυτών των συχνοτήτων επειδή μοιάζουν με αυτές της ανθρώπινης φωνής.

Η εξήγηση έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερες «εξελικτικές» ερμηνείες που κατά καιρούς έχουν συνδέσει τον συγκεκριμένο ήχο με τις ...κραυγές των πρωτευόντων θηλαστικών και τα αρχέγονα ένστικτά μας.


Διαγωνισμός δυσάρεστων ήχων
Οι ερευνητές της Σχολής Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Macromedia στην Κολωνία της Γερμανίας με επικεφαλής τον Μίχαελ Ελερ έβαλαν δυο ομάδες εθελοντών να ακούσουν και να αξιολογήσουν μια σειρά από ήχους λέγοντας στους μεν ότι επρόκειτο για πειραματική μουσική και στους δε για διάφορους απαίσιους ήχους.

Τα νύχια στον μαυροπίνακα βρέθηκαν στην πρώτη θέση «δυσαρέσκειας» ξεπερνώντας ήχους όπως αυτός του πηρουνιού που ξύνει ένα πιάτο ή του «τριξίματος» του αφρολέξ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές στους οποίους είχαν πει ότι ακούν τον θόρυβο των νυχιών που ξύνουν έναν μαυροπίνακα είχαν αξιολογήσει τον ήχο ως περισσότερο «αηδιαστικό» από εκείνους που πίστευαν ότι άκουγαν κάτι άλλο.

Ωστόσο, αν και ο βαθμός δυσαρέσκειας εμφανίστηκε να ποικίλλει ελαφρά, ο ήχος των νυχιών ήταν εμφανώς δυσάρεστος και «ανατριχιαστικός» για όλους, είτε γνώριζαν είτε δεν γνώριζαν την πηγή του.

Μέτρηση των σωματικών αντιδράσεων
Εκτός από την προσωπική αξιολόγηση των εθελοντών, οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τις σωματικές αντιδράσεις τους σε διάφορους ήχους εξετάζοντας τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και την αγωγιμότητα του δέρματος.

Ως «δείγματα» χρησιμοποίησαν ήχους όπως αυτός των νυχιών και της κιμωλίας που τρίζουν στον μαυροπίνακα αφαιρώντας διάφορες συχνότητες ώστε να διερευνήσουν ποιες είχαν τη χειρότερη επίδραση.

Είδαν ότι οι ήχοι όπως αυτός των νυχιών που ξύνουν τον μαυροπίνακα προκαλούσαν εμφανείς σωματικές αντιδράσεις στους εθελοντές και παρέμεναν δυσάρεστοι ακόμη και όταν οι ειδικοί τους είχαν επεξεργαστεί αφαιρώντας τα πιο «παράφωνα» στοιχεία τους.

Προς έκπληξή τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι «χειρότεροι»« ήχοι ήταν εκείνοι που είχαν συχνότητα 2.000 ως 4.000 Hz – κινούνταν δηλαδή στο ίδιο φάσμα με αυτό της ανθρώπινης φωνής.

Προγραμματισμένοι να τους ακούμε
Οι Γερμανοί ειδικοί θεωρούν ότι η αιτία της έντονης αντίδρασής μας στους δυσάρεστους ήχους αυτών των συχνοτήτων είναι η κατασκευή του έσω ωτός μας, το οποίο είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να συλλαμβάνει καλύτερα τις συχνότητες της ανθρώπινης φωνής.

Επειδή είμαστε «προγραμματισμένοι» να τους ακούμε, καταλήγουν, οι ήχοι αυτών των συχνοτήτων ενισχύονται μέσα στο αφτί μας – μαζί και το αίσθημα δυσαρέσκειας που προκαλούν.

Δυο προηγούμενες απόπειρες ερμηνείας του ίδιου φαινομένου έχουν δώσει επίσης απαντήσεις με «εξελικτικές» ρίζες. Η μια εξ αυτών, εντοπίζοντας ανάλογες αντιδράσεις σε πιθήκους, έχει υποστηρίξει ότι ο ήχος μας «παγώνει» επειδή μοιάζει με την προειδοποιητική κραυγή κινδύνου των πρωτευόντων θηλαστικών.

Η δεύτερη, η οποία έχει αποσπάσει και βραβείο Ig Nobel, εντόπισε ότι οι πιο «ανατριχιαστικοί» τόνοι του συγκεκριμένου θορύβου δεν βρίσκονταν, όπως θεωρείτο ως τότε, στις «στριγγές», υψηλές συχνότητες αλλά στις μεσαίες.


Οι ερευνητές αυτής της μελέτης είχαν επίσης υποστηρίξει ότι πρόκειται για μια «ανατριχίλα» που προέρχεται από τα βάθη της εξέλιξής μας εντοπίζοντας ομοιότητες του συγκεκριμένου θορύβου με την κραυγή κινδύνου των μακάκων ή υποθέτοντας ότι ίσως έμοιαζε με την κραυγή κάποιου αρπακτικού που απειλούσε τους μακρινούς προγόνους μας.



https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Παρέμβαση της κοινότητας Μεσολογγίου για την μαρίνα της πόλης τους.






Έντεκα ολόκληρα χρόνια η τοπική κοινωνία αναμένει να υλοποιηθεί το έργο της Μαρίνας Μεσολογγίου και προσδοκά από τις αρχές και τους αρμόδιους να σταθούν με ευθύνη απέναντι σε αυτό το μεγαλόπνοο έργο, το οποίο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία.

 Τα οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία μιας Μαρίνας είναι πολλαπλά. Αναφέρουμε ενδεικτικά: δημοσιονομικά έσοδα που προκύπτουν από το ετήσιο μίσθωμα, από τους φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων που λειτουργούν μέσα και έξω από τη Μαρίνα, από τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και διάφορα άλλα τέλη που επιβαρύνουν τα σκάφη αναψυχής.

Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη Μαρίνα και σε υποστηρικτικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών, φέρνει συνάλλαγμα που εισρέει από τα σκάφη αναψυχής και τους τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ισπανικής Ένωσης Τουριστικών Λιμένων, κάθε τουρίστας που ξοδεύει 100 ευρώ σε έναν τουριστικό λιμένα, ξοδεύει επιπλέον ...450 ευρώ στην τοπική οικονομία.

... Δυστυχώς όμως, ενώ το έργο της Μαρίνας Μεσολογγίου μπορεί να συμβάλλει με όλους αυτούς τους τρόπους στην ανάπτυξη της πόλης μας, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και υπάρχουν με τον φορέα διαχείρισης της Μαρίνας, την εταιρεία «Μαρίνα Μεσολόγγι Α.Ε.», δεν έχουν επιλυθεί.

Οι ευθύνες, κατά την άποψή μας, μοιράζονται σε όλους όσους είχαν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν για την τύχη της Μαρίνας στο Μεσολόγγι από το 2009 μέχρι σήμερα.

Για την κατανόηση της πολυπλοκότητας των προβλημάτων και των ευθυνών αξίζει κανείς να ενημερωθεί συνολικά για τα γεγονότα που μας έχουν οδηγήσει στο σήμερα. Για την ενημέρωση των πολιτών έχουμε ετοιμάσει υλικό που δίνει μια σφαιρική εικόνα της κατάστασης λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία, τα δημόσια έγγραφα και την αλληλογραφία μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων.

Η άποψη μας για το μέλλον της Μαρίνας Μεσολογγίου έγκειται στην ανεύρεση υπεύθυνου, ποιοτικού και οικονομικά υγιή φορέα διαχείρισης. Ο χώρος της Μαρίνας Μεσολογγίου είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Χρήστης του χώρου είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (πρώην Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας). Ο νόμιμος χρήστης του χώρου οφείλει να προχωρήσει σε κάθε ενέργεια που θα θέσει στο περιθώριο την υπάρχουσα λιμνάζουσα κατάσταση.

Ο τρόπος διαχείρισης του χώρου έγκειται στην εύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου της Μαρίνας. Η χρηματοδότηση αυτή προκρίνουμε να προέλθει από δημόσιους πόρους και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να είναι διαχειριστής του έργου και επικαρπωτής όλων των ωφελειών. Αν η εξασφάλιση δημόσιων πόρων δεν είναι δυνατή τότε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο οφείλει να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση του χώρου ώστε να ολοκληρωθεί το έργο με την σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων.

... Το Φεβρουάριο του 2007 το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας εξέδωσε το Τεύχος Δημοπράτησης για την αξιοποίηση του Τουριστικού Λιμένα (Μαρίνας) Μεσολογγίου μέσω μακροχρόνιας εκμίσθωσης. (τεύχος δημοπράτησης)

Στις 10-07-2008, συντάσσεται καταστατικό και ιδρύεται η «Μαρίνα Μεσολόγγι Ανώνυμη Εταιρεία Εκμετάλλευσης Τουριστικού λιμένα». Το μετοχικό της κεφάλαιο προσδιορίζεται στα 60.000 ευρώ και καλύπτεται από τους μετόχους (50% έκαστος). (Εύλογα προκύπτει το ερώτημα πως μια εταιρεία με τέτοιο μετοχικό κεφάλαιο αναλαμβάνει να φτιάξει μια Μαρίνα προϋπολογισμού 8.000.0000 ευρώ).

Στις 08-08-2008 με έγγραφο της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εγκρίνεται το πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού του έργου “Αξιοποίηση τουριστικού Λιμένα Μαρίνας Μεσολογγίου του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/νίας.

Με ιδιωτικά συμφωνητικά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2008 παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας στο Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας.

Στις 05-03-2009 υπογράφεται σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία «ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε» για την υλοποίηση του έργου. Στη σύμβαση ορίζεται: α) εγγύηση καλής εκτέλεσης έργων 400.000 € (το 5% του συνολικού κόστους επένδυσης) και β) εγγύηση καλής εκτέλεσης σύμβασης 63.480 € (το πρώτο ετήσιο αντάλλαγμα) που πρέπει να καταβληθούν εντός οκταμήνου από την υπογραφή της σύμβασης. Οι προαναφερόμενες εγγυήσεις θα παραμένουν με την ρήτρα ότι θα είναι πληρωτέες από τις εγγυήτριες Τράπεζες «χωρίς όρους ή αντιρρήσεις» και σε «πρώτη ζήτηση» του Δημοσίου.

Η μη καταβολή των εγγυήσεων θεωρείται λόγος αυτοδίκαιης λύσης της σύμβασης, δηλαδή έκπτωσης της εταιρείας. Η εταιρεία δεν προσκόμισε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τις εγγυητικές επιστολές εντός οκταμήνου με αποτέλεσμα στις 03-11-2009 να επέλθει αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης παραχώρησης.

το γεγονός της αυτοδίκαιης έκπτωσης της εταιρείας έδινε τη δυνατότητα στο τότε Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νιας είτε μόνο του, είτε μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό να αναδείξει το φορέα διαχείρισης της μαρίνας

Δεν έγινε κάτι από τα παραπάνω και στις 12-07-2010 το Λιμενικό Ταμείο ζητά την τροποποίηση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα. Η τροποποίηση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 18-04-2012. Συγκεκριμένη αλληλογραφία του Υπουργείου Τουρισμού (έγγραφο υπ’αριθμ. 16729/29-11-2012) υποδεικνύει στο Λιμενικό Ταμείο τις ενέργειες που οφείλει να ακολουθήσει. Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις 13-12-2012 συντάσσεται με την άποψη του Υπουργείου και αποφασίζει επαναδημοπράτηση του έργου.

Τελικά επαναδημοπράτηση δεν γίνεται -για αδιευκρίνιστους λόγους- και έχουμε στις 17-12-2013 νέα σύμβαση του Υπουργείου Τουρισμού με την προηγουμένως κηρυχθείσα ως έκπτωτη εταιρεία ΜΑΡΙΝΑ Μεσολόγγι Α.Ε. Σε αυτή την σύμβαση ορίζεται ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2016 με δυνατότητα παράτασης άλλα τρία έτη. Μόνο αν ολοκληρωθούν τα έργα μπορεί να γίνει αίτηση για αδειοδότηση της Μαρίνας. Μέχρι τότε μπορεί να λειτουργεί τμηματικά και εφόσον προκύπτουν άδειες από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου. Στη σύμβαση αυτή μειώνεται το ύψος της επένδυσης από 8.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ ενώ δεν υπάρχει το άρθρο για εγγύηση καλής εκτέλεσης των έργων υπερ του Ελληνικού Δημοσίου (που υπήρχε στην προηγούμενη σύμβαση και ήταν 400.000 ευρώ). Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης και για το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν εξασφαλίζεται έναντι τρίτων για την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου με τεράστιες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Στις 09-01-2015 συστήνεται με νόμο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου. Σε όλο το διάστημα από 2014 μέχρι 2019 δεν γίνεται κανένα καινούργιο έργο μεγάλης εμβέλειας στον χώρο της Μαρίνας. Στο διάστημα αυτό δεν γίνεται καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν και υπήρχαν δημοσιεύματα και διαβεβαιώσεις προς τούτο. Ο φορέας διαχείρισης της Μαρίνας δηλαδή η εταιρεία ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε. ενώ έχει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις να ολοκληρώσει μέσα σε τρία χρόνια το έργο, δεν καταφέρνει να το κάνει αυτό. Μάλιστα εξαντλεί σχεδόν και την παράταση των τριών ετών και ερχόμαστε στον Ιανουάριο του 2019, όπου γίνεται εκ νέου χωροθέτηση για να υπογραφεί πάλι νέα σύμβαση τον Μάιο του 2019. Η πολιτική βούληση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου την περίοδο 2016-2019 είναι να στηρίξει το εταιρικό σχήμα της ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε. παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ούτε υπάρχει εξέλιξη στα έργα.


Στην νέα σύμβαση (2019) η οποία θεωρείται τροποποιητική της σύμβασης του 2013 δίνονται στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε. άλλα 4 χρόνια να ολοκληρώσει τα έργα και σε περίπτωση μη υπαιτιότητας της για την μη περάτωση των έργων θα δοθεί και άλλη παράταση. 


Γιατί δίνονται τόσα πολλά περιθώρια και μάλιστα σε ένα εταιρικό σχήμα που δεν εκπληρώνει συμβατικές υποχρεώσεις; Τον Ιούνιο του 2019 για πρώτη φορά δίνεται τμηματική άδεια για λειτουργία μαρίνας ορίζοντας ως χρήσεις: ελλιμενισμό 84 σκαφών και 50 θέσεις χερσαίας εναπόθεσης σκαφών (σημειώνεται ότι η δυναμικότητα του τουριστικού λιμένα Μεσολογγίου ανέρχεται σε 267 θέσεις ελλιμενισμού με βάση την από 2-05-2019 τροποποιημένη σύμβαση αντί για 220 θέσεις που προβλέπονταν στην σύμβαση του 2013 και 250 που προβλέπονταν στην σύμβαση του 2008). Όμως από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι σήμερα οι πολίτες είναι καθημερινοί αυτόπτες μάρτυρες ότι δεν προχωρά κανένα ουσιαστικό έργο το οποίο να αποδεικνύει ότι θα λειτουργήσει σύντομα Μαρίνα με αξιώσεις και προοπτικές.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι δεν υπάρχει μια ακριβής στοχοθεσία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου, παρόλο που πλέον έκλεισε μια δεκαετία που η εταιρία ΜΑΡΙΝΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Α.Ε βρίσκεται στον χώρο. Με βάση παραδείγματα άλλων Ελληνικών μαρίνων, ένα έργο τέτοιας εμβέλειας και μεγέθους χρειάζεται 2,5 το ελάχιστο με 3,5 το μέγιστο χρόνια για να υλοποιηθεί ολοκληρωτικά. Έντεκα χρόνια σε ένα εταιρικό σχήμα δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν εάν το σχήμα αυτό μπορεί ή όχι να υλοποιήσει το έργο;

Η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης δεν ωφελεί ούτε την πόλη Μεσολογγίου ούτε την πλειονότητα των κατοίκων του Δήμου μας. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει κάθε δικαιοδοσία να δώσει λύση στην κατάσταση αυτή που έχει εγκλωβίσει την εξέλιξη του έργου. Ως νόμιμος χρήστης του χώρου οφείλει να προχωρήσει σε ανεύρεση πόρων για την υλοποίηση του έργου και αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει δημόσιους πόρους τότε οφείλει να αναζητήσει με επαναδημοπράτηση εκείνο το εταιρικό σχήμα το οποίο θα είναι αξιόπιστο, φερέγγυο, οικονομικά υγιές και ποιοτικό ώστε να υλοποιήσει το έργο. Η επαναδημοπράτηση οφείλει να γίνει με όλες τις δικλίδες ασφαλείας που θα αναδείξουν σε έναν ανοικτό διαγωνισμό, φορέα διαχείρισης του έργου, αξιόπιστο, ο οποίος θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να υλοποιήσει το έργο νόμιμα και έγκαιρα.

Όλο το υλικό της έρευνας μας θα κατατεθεί αρμοδίως στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ανεπίτρεπτες εικόνες στα δυτικά γεφύρια, μετά από εργασίες του εργολάβου της ΔΕΗ




Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει το αρχικό  τμήμα των δυτικών γεφυριών του Αιτωλικού. 

Αυτό βέβαια συμβαίνει όχι γιατί έκανε κάποιο σεισμό ή δυνατό άνεμο, αλλά γιατί η ΔΕΗ ή μάλλον ο εργολάβος της ΔΕΗ, που είχε αναλάβει να κάνει εργασίες σε εκείνο το σημείο, προκάλεσε αυτή τη ζημιά.

Πιθανότατα η ζημιά αυτή έγινε από απροσεξία ή κακό υπολογισμό.
Εκείνο όμως που μας κάνει να αντιδρούμε, είναι η αμέλεια για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς.

Κάποτε όλοι αυτοί οι εργολάβοι που νομίζουν ότι επειδή παίρνουν δουλειές από κρατικούς φορείς, έχουν και το ακαταδίωκτο,  θα πρέπει να  το νοιώσουν, ότι το έδαφος που κάνουν εργασία δεν είναι το αμπέλι τους, ούτε το χωράφι του μπαμπά κομματάρχη, αλλά ανήκει σε ένα σύνολο ανθρώπων, όπου ο μπαμπάς κομματάρχης,  καλέστηκε να υπηρετήσει  αυτό το σύνολο ανθρώπων και όχι να θεριέψει τέτοιες πρωτόγονες συμπεριφορές . 

Καλούμε το τοπικό συμβούλιο του Αιτωλικού να λάβει μέτρα εναντίον, αυτών των υποτιθέμενων εργολάβων, που μόνο σεβασμό δεν δείχνουν απέναντι στο μνημείο των γεφυριών και των Αιτωλικιωτών γενικότερα. 








Η ΓΕΚΙΑ




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ποια είναι η τροφή που θα σας κάνει να ξεχάσετε τους πόνους στις αρθρώσεις;





Θέλετε να κρατήσετε τις αρθρώσεις σας σε καλή κατάσταση και ταυτόχρονα να εξαλειφθούν πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με αυτές;

 Τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή, η οποία πραγματικά είναι ένα θαύμα! Εάν έχετε προβλήματα με στις αρθρώσεις, την πλάτη, τα πόδια, ή το λαιμό, αυτή είναι η συνταγή για εσάς:

Η συνταγή έχει ως εξής: ...


– Σε κάθε κατάστημα μπορείτε να αγοράσετε 150 γρ βρώσιμη ζελατίνη (150γρ – για θεραπεία ενός μήνα.

– Το βράδυ, ρίξτε 5 γρ ζελατίνη (σε δύο επίπεδα κουταλάκια του γλυκού) και ένα τέταρτο φλιτζάνι κρύο (από το ψυγείο) νερό.

– Ανακινείστε και αφήστε το να σταθεί μέχρι το πρωί (εκτός ψυγείου).

– Η ζελατίνη θα διογκωθεί και θα μετατραπεί σε ζελέ τη διάρκεια της νύχτας.


– Το πρωί, πιείτε το μείγμα με άδειο στομάχι. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό και να φτιάξετε ένα μείγμα μελιού με νερό ή να ανακατέψετε με γιαούρτι ή ξινή κρέμα. Ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο της αρεσκείας σας..

– Όσοι άνθρωποι παραπονέθηκαν για πόνο στις αρθρώσεις, την πλάτη, τα πόδια, πόνο στη σπονδυλική στήλη, το λαιμό κλπ, μετά από μια εβδομάδα σταματούν να διαμαρτύρονται.

-Η διάρκεια της θεραπείας είναι ένας μήνας. Επαναλάβετε ξανά σε 6 μήνες. Αυτός είναι ένας τρόπος για την αποκατάσταση της «λίπανσης» των αρθρώσεων, όπως αναφέρει το periergaa.

Γιατί είναι η ζελατίνη είναι τόσο ευεργετική για τις αρθρώσεις;
Ζελατίνη – ένα προϊόν ζωικής προέλευσης, που λαμβάνεται στο αποτέλεσμα της επεξεργασίας του συνδετικού ιστού των μεγάλων κερασφόρων ζώων – τένοντες, οστά, χόνδρος, κολλαγόνο είναι στην πραγματικότητα στην πιο αγνή της μορφή. Έχει θετική επίδραση στην κατάσταση των εσωτερικών ινών και μικρών σκαφών.

Έχει δύο αμινοξέα: προλίνη και hidrosiprolin(υδροξυπρολίνη), οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη του συνδετικού ιστού. Ζελατίνης σε θέση να αυξήσει την ανάπτυξη και την έκταση του συνδετικού ιστού, η οποία είναι πολύ σημαντική σε νοσούσες αρθρώσεις.

*Η προλίνη (σύντμηση Pro ή P) είναι ένα α-αμινοξύ. Είναι ένα από τα πρωτεϊνογενετικά αμινοξέα και στο DNA κωδικοποιείται με τα κωδικόνια CCU, CCC, CCA, και CCG. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει προλίνη από άλλες ενώσεις, άρα δεν είναι διατροφικώς απαραίτητο αμινοξύ. Είναι το μοναδικό πρωτεϊνικό αμινοξύ το οποίο ενσωματώνει στο μόριό του μια δευτεροταγή αμίνη, δηλαδή το αμινικό άζωτο ενώνεται με δύο αλκυλομάδες (R1-N(H)-R2).

*Η υδροξυπρολίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο κολλαγόνο. Η απέκκριση της υδροξυπρολίνης στα ούρα είναι ένας χρήσιμος δείκτης του μεταβολισμού (αποδόμησης) του κολλαγόνου. Αντανακλά το ρυθμό αποδόμησης των οστών και έτσι είναι μία καλή εξέταση για την παρακολούθηση της κατάστασης στη νόσο Paget.

Η ζελατίνη είναι ένα χρήσιμο προϊόν εξαιρετικής ποιότητας για τη βελτίωση της υγείας:

– Ενισχύει αρθρώσεις και καρδιακό μυ

– Βελτιώνει το μεταβολισμό

– Αυξάνει την πνευματική ικανότητα

– Διατηρεί την κατάσταση του δέρματος υγιή

– Δίνει ελαστικότητα και αντοχή στους τένόντες και τους συνδέσμους

– Εμποδίζει την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας

– Οδηγεί σε βελτίωση της ανάπτυξης και της δομής των μαλλιών και των νυχιών (βλ. σπιτικό σαμπουάν με ζελατίνη και μάσκα ζελατίνη για όλους τους τύπους μαλλιών)

– Αναντικατάστατη στη δυσπλασία

Ακολουθήστε τη συνταγή και θα δείτε ότι τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ανησυχητική έρευνα: Δείτε τι προκαλεί το υπερβολικό βάρος στον εγκέφαλο





Οι επιστήμονες γνώριζαν πως η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα στο συκώτι, τη καρδιά και τους πνεύμονες. Η νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο έρχεται να ταράξει τα νερά, υποστηρίζοντας πως η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα και στον εγκέφαλο.

Μέσα από σειρά εξετάσεων βρήκαν ότι το υπερβολικό βάρος και λίπος σε ένα σώμα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία.

Συγκεκριμένα βρέθηκε πως πως οι υπέρβαροι έφηβοι εμφανίζουν βλάβες στο μεσολόβιο, την πυκνή δέσμη νευραξόνων που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ...
δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Αλλοιώσεις ανιχνεύτηκαν όμως, και σε άλλες εγκεφαλικές δομές.


«Οι εγκεφαλικές αλλαγές που βρέθηκαν σε παχύσαρκους εφήβους συνδέονται με βασικές περιοχές που είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο της όρεξης, των συναισθημάτων και των γνωστικών λειτουργιών», είπε χαρακτηριστικά η Pamela Bertolazzi της έρευνας.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η φυσική λύση ενάντια στο φούσκωμα





Κάθε χρόνο στις γιορτές αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα: τρώμε παραπάνω από όσο πρέπει στο εορταστικό τραπέζι, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στη συνέχεια να χωνέψουμε το φαγητό μας και να καταλήγουμε με στομαχόπονο.

Η πέψη είναι μια βασική λειτουργία του μεταβολισμού, μέσω της οποίας ο οργανισμός μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά που έχει προσλάβει από τις τροφές σε όλο το σώμα.

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, ειδικά λιπαρών τροφών, δυσκολεύει τη διαδικασία πέψης. Γι’ αυτό καλό είναι να ...αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα και να μασάμε αργά το φαγητό μας.

Επειδή, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να μην τηρήσετε τις συμβουλές μας και να καταλήξετε να τρώτε παραπάνω στο εορταστικό τραπέζι, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το φαρμακείο της φύσης έχει τη λύση και για το πρόβλημα της δυσπεψίας.

Ποια είναι η λύση στο φούσκωμα

Η μέντα, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως γιατροσόφι, έχει την ικανότητα να ανακουφίζει τον στομαχόπονο. Σύμφωνα με μελέτες, το έλαιο που περιέχεται στο φυτό της μέντας είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από το σύνδρομο ευέρεθιστου εντέρου, ενώ παράλληλα διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά το φούσκωμα.

Μετά από ένα λουκούλειο γεύμα σαν αυτό της Πρωτοχρονιάς, μπορείτε να βράσετε μια κούπα νερό και να βυθίσετε ένα φακελάκι τσαγιού μέντας.



https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

ΠΩΣ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΔΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ






Με μια σειρά ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον δάκο που απειλούσε τη σοδειά τους, λόγω των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής τους.

Ο λόγος για τους ελαιώνες της Azienda Agricola DORA, εκμετάλλευσης που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013.

Σε μια περιοχή της ημιορεινής Σικελίας, για περίπου 60 στρέμματα ελαιώνων που διασκορπίζονται σε διάφορα σημεία, τα δεδομένα του μικροκλίματος άλλαξαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ελαιοπαραγωγό, Vincenza Ferrara, «παλαιότερα το κλίμα ήταν πολύ ξηρό, με κρύους χιονισμένους χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή άλλαξε τα δεδομένα και το καλοκαίρι του ...2018 είχε υγρασία, που προκάλεσε εμφάνιση και έξαρση του δάκου».

Έτσι, οι παραγωγοί ενεργοποιήθηκαν, καταστρώνοντας στρατηγική αντιμετώπισης των εχθρών της ελιάς και κυρίως του δάκου. Αξιοποιώντας τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE, συνδύασαν μια σειρά αγροοικολογικών πρακτικών.

Πρώτον, άρχισαν να φυτεύουν κοντά στις ελιές διάφορα είδη φυτών για τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και του δεσμευμένου αζώτου που υπάρχει σε αυτό. Επίσης, χωρίς όργωμα, και με επιλεκτικό κλάδεμα, κατάφεραν να απελευθερώσουν τη στεφάνη των δέντρων από τα πυκνά κλαδιά, που ενδεχομένως να εμπόδιζαν το φως του ήλιου να φτάσει στο φυτό, δημιουργώντας συνθήκες αυξημένης υγρασίας, ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου.

Τέλος, κατασκεύασαν αυτοσχέδιες παγίδες (μία παγίδα για έξι δέντρα) με νερό, αποσυντεθειμένο ψάρι και χλωριούχο αμμώνιο. «Τα αποτελέσματα του φετινού φθινοπώρου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς οι καρποί ήταν υγιείς και εύρωστοι», τόνισε η κα Ferrara, που πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτή απέδωσε γι’ αυτό και οι παραγωγοί σκοπεύουν να τη διατηρήσουν.

http://www.e-geoponoi.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Φυλάκιση με αναστολή για τέσσερις κατηγορούμενους στην πρώτη μεγάλη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ



Θέλουμε να δώσετε προσοχή όχι μόνο στο θετικό της υπόθεσης που είναι η καταδίκη των τρωκτικών του δημοσίου, αλλά και η αθώωση κάποιων για την ίδια υπόθεση, μιας και κατηγορούνταν μόνο για απάτη.
Αυτοί οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με το νόμο του Σύριζα είναι αθώοι, διότι ήταν απλά κατηγορούμενοι για απάτη κατά του δημοσίου και έτσι η υπόθεσή τους μπαίνει στο αρχείο.

Αυτό είναι το μεγαλειώδες νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό έργο της πρώτης φοράς Αριστεράς.

Εκεί προσβλέπουν και εναποθέτουν τις ελπίδες τους, οι εγκληματίες της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού, ο προϊστάμενος της Δ. Αλιείας και οι συν αυτό, οι οποίοι όχι μόνο κατέκλεψαν το δημόσιο ταμείο, αλλά θέλησαν και θέλουν να πάρουν όλη τη λιμνοθάλασσα ως ιδιωτικό περιουσιακό στοιχείο, εκδιώκοντας τους ψαράδες από τη δουλειά τους.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια οι: πρώην βολευτίνα του Σύριζα τριανταφύλλου και κουμπάρα, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά του κούστα και οι δήθεν ουδέτεροι των τοπικών οργανώσεων του Σύριζα Αιτωλικού και Μεσολογγίου.

Θα ενημερώσουμε για την ημερομηνία και το κατηγορητήριο των δημόσιων λαμογιών, εν ευθέτω χρόνω.


Μ.Ε.Π


====================================================================================================================================================================================================================================================================================================================


Ένοχους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας τέσσερις κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) τονίζοντας ότι όλες οι πράξεις έγιναν σε βάρος περιουσίας του Κέντρου.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Θεόδωρο Παπαδημητρίου ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή (δηλαδή, το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεσή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα της ποινής) αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Στον Άγγελο Χατζάκη επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με αναστολή (ομοίως, το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεσή του έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα της ποινής), αναγνωρίζοντας του δύο ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο 84παρ. 2α, καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη 84παρ. 2ε).


Στην Όλγα Αδράμη και στον Νίκολαο Νιαβή επιβλήθηκε ποινή συνολικής φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή (από συγχώνευση 3+3 ετών, έγινε 3+1 ετών). Και στους δύο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Στην πρώτη για καλή συμπεριφορά για μεγάλο διάστημα μετά την πράξη και στον δεύτερο για πρότερο έντιμο βίο.

Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινες τους κατηγορούμενους ένοχους ως εξής:


Όλγα Αδράμη (πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια) για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για απόκρυψη συμφωνητικού
Νικόλαο Νιαβή (ιδιώτης) για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση στην υπογραφή του συμφωνητικού και ένοχος για ηθική αυτουργία στην απιστία
Θεόδωρο Παπαδημητρίου (πρώην ισόβιος διευθυντής) για απάτη κατ' εξακολούθηση με ζημιά πάνω από 100.000 ευρώ
Άγγελο Χατζάκη ( πρώην πρόεδρο του Δ.Σ.) για απιστία κατ' εξακολούθηση και ζημιά άνω των 100.000 ευρώ
Όμως, τα μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι είναι αθώα η πρώην γραμματέας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ελένη Λιάκουρα, και ότι παύει η δίωξη της λόγω παραγραφής για απάτη.

Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβρη η καταδικαστική πρόταση της εισαγγελέα για ενοχή των τεσσάρων πρώτων αναφορικά με την κατηγορία της απάτης στην υπόθεση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με εταιρεία σεκιούριτι.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Παπαδημητρίου είχε ζητήσει εξαίρεση δικαστών του Τριμελούς επιχειρώντας να διακόψει με καθυστερήσεις τη δίκη τον Οκτώβρη, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της, μετά και την προσφυγή Παπαδημητρίου στο ΣτΕ και την αίτηση ακύρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων είχαν επίσης προσπαθήσει να ματαιώσουν τη δικαστική διαδικασία επικαλούμενοι νομικά προσχήματα.



https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/226897_fylakisi-me-anastoli-gia-tesseris-katigoroymenoys-stin-proti-megali-diki
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

H Tελευταία Παγκόσμια Δύναμη Δόγμα Τραμπ>Mία νέα εκδοχή του Δόγματος Μονρόε


H ιδέα του «δυτικού ημισφαιρίου» αναπτύχθηκε στις δεκαετίες που προηγήθηκαν του δόγματος Μονρόε. «Η Διακήρυξη του Ουάσινγκτον για την ουδετερότητα»μαζί με τον αποχαιρετιστήριο λόγο του το 1796 αποτέλεσαν κείμενα αναφοράς για την οικοδόμηση συγκροτημένης εξωτερικής πολιτικής επιλεκτικής ανοχής / ουδετερότητας από τη διεθνή πολιτική. Επίσης, ήταν το ιδεολογικό υπόβαθρο ανάπτυξης της άποψης των δύο Κόσμων: του Νέου Κόσμου του δυτικού ημισφαιρίου και του Παλαιού Κόσμου της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
Γράφει ο Παύλος Χρήστου*
Το δόγμα Μονρόε (1823) συγκεκριμενοποίησε ακόμη περισσότερο αυτόν το διαχωρισμό. Οι θεμελιώδεις διαφορές Αμερικής και Ευρώπης είχαν τις ρίζες τους σε τρεις δέσμες προβλημάτων:
  • Οι αναθεωρητικές τάσεις των ηγετών των ΗΠΑ θεωρούσαν την επέκταση του κράτους σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο ως φυσικό δικαίωμα.
  • Η γεωπολιτική σημασία του αμερικανικού χώρου στη διεθνή διανομή ρόλων και συμφερόντων.
  • Η συνειδητή επιδίωξη των αμερικανών ηγετών να καταλάβουν τη διεθνή θέση που άρμοζε στο κράτος τους.
Η σημασία και η μετέπειτα επιτυχία του δόγματος Μονρόε συνίστανται στο γεγονός ότι, επειδή αντανακλούσε στη νέα γεωπολιτική λογική της αμερικανικής ηπείρου, μετατράπηκε σε δόγμα εξωτερικής πολιτικής που εξέφραζε τους νέους συσχετισμούς ισχύος και συμφερόντων του 19ου και 20ού αιώνα. Η στρατηγική λογική του δόγματος Μονρόε ήταν, ότι η μη εμπλοκή σε συμμαχίες και σε αμιγώς ευρωπαϊκά προβλήματα βοηθά στην ανεμπόδιστη υλοποίηση των εθνικών επιδιώξεων των ΗΠΑ. Από τα τέλη του 20ού αιώνα η ελίτ εξουσίας των ΗΠΑ είχε ήδη μετακινηθεί προς μια πολιτική απροκάλυπτου ιμπεριαλισμού.
Η δεκαετία του ’90 χαρακτηρίστηκε από την ενίσχυση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης: την άρση των εμποδίων του κεφαλαίου σε παγκόσμια κλίμακα, με τρόπους που άμεσα αύξαναν την ισχύ των πλούσιων οικονομικών χωρών του κέντρου της παγκόσμιας οικονομίας σε αντιπαράθεση με τις φτωχές χώρες της περιφέρειας.Αν ο νεοφιλελευθερισμός είχε αναπτυχθεί ως απάντηση στην οικονομική στασιμότητα, μεταφέροντας το κόστος της οικονομικής κρίσης στους φτωχούς του πλανήτη, το πρόβλημα της μειούμενης οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ φαίνεται ότι χρειαζόταν μια τελείως διαφορετική απάντηση: την επανεπιβολή της ισχύος των ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.
...

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον ιδιόμορφο αμερικανικό του τρόπο επαναφέρει μια σύγχρονη άποψη του δόγματος Μονρόε. Προσαρμόζει τις αντιλήψεις περί οικουμενικού συμφέροντος στο αμερικανικό εθνικό συμφέρον, το οποίο στη συνέχεια θα το επιβάλλει επί άλλων κρατών. Γίνεται αντιληπτό, ότι το αμερικανικό συμφέρον στο διεθνή χώρο προσδιορίζεται από:
  • Τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας ως προς τις οικονομικές, εδαφικές και άλλες ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας, και
  • Τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ηγεσίας ως προς την παγκόσμια θέση της Αμερικής.
Ο Αμερικανός ηγέτης αντιδιαστέλλει τυχόν αρχές και συναισθηματικά κριτήρια με τις πολιτικές και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, και με αποφασιστικότητα οριοθετεί τις δικές του ενέργειες και επιλογές με αυτές των ευρωπαϊκών δυνάμεων ως προς τις οποίες η Αμερική βρίσκεται σε ανταγωνισμό. Θα αναπτύξει ένα εθνικό κρατικό σύστημα με σταδιακή «εθνικοποίηση» των ιδεαλιστικών κριτηρίων και αρχών. Τα κίνητρα και οι στόχοι του πηγάζουν όχι από ιδανικά και οικουμενικές αξίες, αλλά αντίθετα, από παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του πολιτικού και κοινωνικού αμερικανικού συστήματος, καθώς και από τις αντανακλάσεις που αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί στη διεθνή σκηνή. Θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα προς τα ευρωπαϊκά κράτη για τα περιθώρια δράσης που τους προσφέρονται στο παγκόσμιο σύστημα ισορροπίας και ισχύος.
Το κυριότερο ζήτημα είναι το κατά πόσο τα διεθνή θέματα θα αντιμετωπισθούν στα πλαίσια διεθνικών και υπερεθνικών θεσμών ή αντίθετα κατά πόσο αυτά τα θέματα θα αντιμετωπισθούν στα πλαίσια διακυβερνητικών θεσμών και οργανισμών.
Η αμερικανική ηγεμονία «κατ’ εικόνα και ομοίωση» του εσωτερικού της συστήματος, προσπαθεί να επιβάλλει μια νέα διεθνή τάξη πραγμάτων, η οποία θα στηρίζεται:
  • στην περιφερειακή οικονομική συνεργασία και στη συνεργασία με παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς
  • σε ένα συλλογικό σύστημα ασφαλείας (ευρωατλαντικό και διευρασιατικό) με ολοκληρωμένη δομή διοίκησης και δυνάμεων, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στο μέλλον και άλλες «δημοκρατικές χώρες»,
  • σε ένα παγκόσμιο σύστημα δικαιοσύνης με κύριο χαρακτηριστικό μια «αποδεκτή παγκόσμια συνταγματική και δικαστική δομή»,
  • σε ένα «συναινετικό» σύστημα λήψης αποφάσεων.
Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει η αμερικανική εξωτερική πολιτική να απαντήσει στα ερωτήματα:
  • ποιο νέο «μοντέλο Ευρώπης» θα στηρίξει η Αμερική,
  • ποιο πολιτικό ρωσικό σύστημα διαχείρισης είναι αποδεκτό από την Αμερική,
  • ποιος ο ρόλος που πρέπει να «ανατεθεί» στην Κίνα και ιδιαίτερα στην Άπω Ανατολή, σε συνδυασμό με τα «υπαρκτά συμφέροντα» της Ιαπωνίας,
  • πώς η Ευρασία θα ενσωματωθεί στο νέο διεθνές σύστημα, έστω με τη βοήθεια της Ευρώπης, αλλά υποχρεωτικά με την ανοχή της Ρωσίας και ποια τοπικά καθεστώτα θα στηρίξει,
  • πώς θα ελεγχθούν οι εξελίξεις στον Ινδικό ωκεανό και την αφρικανική ήπειρο,
  • πώς θα διασφαλισθεί η προνομιακή πρόσβαση της Αμερικής στους πόρους της Μέσης Ανατολής.
Σήμερα αρχίζουν να διαφαίνονται οι πραγματικοί στόχοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν (;) με μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οι στόχοι είναι:
  • διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ, έστω και αν αναγκαστούν να έχουν «επιμέρους συμμάχους» και «διαχειριστές»,
  • έλεγχος των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στη Ρωσία και μείωση της στρατηγικής ισχύος της,
  • έλεγχος των εξελίξεων στην Ευρασία, έστω και αρχικά μερικώς με τη βοήθεια της Ευρώπης, και με τη διατήρηση του γεωπολιτικού πλουραλισμού της περιοχής,
  • περιορισμός στην ανερχόμενη δύναμη της Κίνας, ώστε να μη μετεξελιχθεί από περιφερειακή δύναμη σε παγκόσμια, και να την αναγκάσουν να ενστερνιστεί το διεθνές θεσμικό σύστημα στο οποίο κυριαρχούν με πιθανή (;) βοήθεια της Ιαπωνίας,
  • διασφάλιση-σταθεροποίηση της προνομιακής της πρόσβασης και του ελέγχου των πόρων της Μέσης Ανατολής,
  • έλεγχος των εξελίξεων στον Ινδικό ωκεανό και την αφρικανική ήπειρο,
  • πλήρης συνεργασία με την Ευρώπη, η οποία συνεχίζει να θεωρείται ως «φυσικός σύμμαχος». Οι ΗΠΑ επιθυμούν μια σταθερή συνεργασία με την Ευρώπη (μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διμερώς με χώρες-μέλη) και γι’ αυτό θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει λόγο για την ευρύτερη περιοχή (εφόσον βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και δεν προσπαθήσει να γίνει και αυτή παγκόσμια δύναμη).
Για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να επιτύχουν την πιο πάνω δέσμη στόχων θα πρέπει:
  • να μην απομονωθούν στρεφόμενες σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και να μη λαμβάνουν μόνο αποσπασματικά πρωτοβουλίες και διαμεσολαβήσεις στο διεθνές πεδίο,
  • να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια γενική και πολυδιάστατη παγκόσμια πολιτική, ώστε να διατη­ρηθεί η μοναδική θέση της αμερικανικής δύναμης στις παγκόσμιες υποθέσεις,
  • να διαμορφώσουν ένα διευρυμένο πλαίσιο σταθερής γεωπολιτικής συνεργασίας, έχοντας «πιστούς συμμάχους», ώστε να αποτρέψουν ή επιβραδύνουν την εμφάνιση-ανάδειξη μιας ανταγωνιστικής δύναμης,
  • να επιτύχουν στο εσωτερικό της χώρας την απαραίτητη πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα ζητήματα υψηλής στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής ενώ συγχρόνως θα πρέπει να επιτύχουν μια οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη που θα επιτρέπει μια διαρκή αμερικανική παγκόσμια παρουσία.
Η μέχρι σήμερα πορεία των ΗΠΑ έχει δείξει ότι όχι μόνο είναι δύσκολο αλλά σχεδόν αδύνατο να θέσει, προγραμματίσει και εκτελέσει αποτελεσματικά τις πιο πάνω απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες. Η αμερικανική υποστήριξη της «ισχυρής πολυμερούς συνεργασίας», της «δημοκρατικής διεύρυνσης», της «ώριμης στρατηγικής σχέσης εταίρων», της «επίτευξης περιορισμένων στόχων», της «δημιουργίας γεωπολιτικού πλαισίου διατήρησης», της «θεσμοποιημένης-διευρυμένης παγκόσμιας συνεργασίας», δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα και τελικά αυτοδέσμευσε και αυτοδεσμεύει τις πολιτικές ηγεσίες των ΗΠΑ στο να μην μπορούν να θέτουν και να εκτελούν προσιτά, περιορισμένα και εφικτά προγράμματα στρατηγικής που θα επηρεάζουν την παγκόσμια κοινότητα.
Η νέα στρατηγική αντίληψη των ΗΠΑ αντανακλά τους πόθους, στόχους και ονειρώξεις της χώρας για να παραμείνει η πρώτη, μοναδική και τελευταία παγκόσμια δύναμη.



Πηγή>geoeurope.org




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Τέλος στο πέναλτι μείωσης σύνταξης για ενεργούς αγρότες οριστικά βάζει η κυβέρνηση





Μια ακόμα επωφελής ρύθμιση που ανατρέπει τα δεδομένα που επέβαλε ο καταστροφικός νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) της προηγούμενης κυβέρνησης.


Μια ακόμα επωφελής ρύθμιση που ανατρέπει τα δεδομένα που επέβαλε ο καταστροφικός νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016) της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας κόβει οριστικά το πέναλτι μείωσης σύνταξης για ενεργούς αγρότες, που συνταξιοδοτούνται εφεξής, ενώ μειώνει την αντίστοιχη ποινή στο μισό (από 60% στο 30%) για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων που εξακολουθούν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότησή τους.

Οι ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατατίθεται ακολούθως για επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής, πριν πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια

Σημειωτέον ότι με μετέπειτα ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου είχε δοθεί περίοδος χάριτος για τους αγρότες έως το τέλος του 2024. Πλέον, με την ρύθμιση της τωρινής κυβέρνησης ανατρέπεται κι αυτό προς όφελος των παραγωγών.

Μπίκας Αλέξανδρος


https://www.agrotypos.gr/chrima/efka-opeka/telos-sto-penalti-meiosis-syntaxis-gia-energous-agrotes-oristika-vazei-i Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι μοιράστηκαν στην Ελλάδα τα €2,2 δισ. της ΕΕ για το προσφυγικό







Ελληνικά υπουργεία, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ. Πώς, σε ποιους και για ποιους λόγους διατέθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού την τελευταία τετραετία.
H έκθεση που υπέβαλε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση.
Χωρίς να σχολιάσουμε την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, θα εστιάσουμε στους πόρους που έχουν διατεθεί στα κράτη μέλη με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Το θέμα, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα φλέγον για τη χώρα μας, λόγω των καταγγελιών και των ερευνών για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ, και της οσμής σκανδάλων που πλανάται πάνω από τα καμπ των νησιών και της ενδοχώρας (δείτε τα θέματά μαςΤο μοίρασμα της σίτισης των προσφύγων στα νησιά για τη σίτιση των προσφύγωνΓιατί κατέληξαν στα σκουπίδια εκατομμύρια μερίδες φαγητού, τους οικίσκουςΟ πόλεμος για τα σπίτια των προσφύγων και τους πόρους του προσφυγικούΤι πραγματικά συμβαίνει με τα 1,3 δισ. ευρώ του προσφυγικού). Οι πληροφορίες για την έρευνα της OLAFEU watchdog probes possible misuse of refugee funds in Greece | Politico αναφορικά με την κατασπατάληση πόρων είναι ενδεικτικές.
...

Στο παρόν κείμενο, όμως, θα πιάσουμε το κουβάρι στο σημείο ακριβώς που αρχίζει να ξετυλίγεται, εστιάζοντας στις πηγές, τους φορείς, τους δικαιούχους και τους αποδέκτες της χρηματοδότησης, και στην ανάλυση των δεδομένων που θα ρίξουν φως στο επόμενο στάδιο της έρευνας. Όλα αυτά με την υπόμνηση ότι πίσω από τους πόρους και την κατανομή τους, κρύβονται άνθρωποι, οι οποίοι έχουν διαρκείς ανάγκες. Και το βασικότερο χρέος της ΕΕ είναι να τους προστατεύσει και να διασφαλίσει δίκαιες διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και ασφαλείς και βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης.

greece_estia_eu_2018_cropped.jpg


[European Commission]
Πόσα πήρε η κάθε χώρα υποδοχής;
Η συνολική οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, τις γειτονικές χώρες, αλλά και τρίτες χώρες από το 2015 μέχρι σήμερα προσεγγίζει το δυσθεώρητο ποσό των 23,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της πρωτοφανούς χρηματοδότησης ήταν αφενός η βέλτιστη διαχείριση της μετανάστευσης και η προστασία προσφύγων και μεταναστών, και αφετέρου η αντιμετώπιση των αιτίων της.
Ειδικά προς τα κράτη μέλη της και τους οργανισμούς της ΕΕ έχουν διατεθεί ήδη 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουν προϋπολογιστεί 8,6 δισ. για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, ενώ 2,6 δισ. έχουν διατεθεί για κάλυψη έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περίπου 9,7 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, η ΕΕ έχει τοποθετήσει στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης πάνω από 2.300 υπαλλήλους. Εξ αυτών, στην Ελλάδα εργάζονται 677 αξιωματoύχοι της Frontex (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής), 27 αξιωματικοί της Europol, και 510 υπάλληλοι της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο).
Στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ως τώρα χρηματοδοτηθεί φιγουράρει η Ελλάδα, έχοντας αντλήσει πόρους €2,2 δισ. Ακολουθεί η Ιταλία με 1 δισ. και η Ισπανία με 800 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι συνολικά έχουν λάβει βοήθεια για χορήγηση ασύλου ή στέγασης πάνω από 1,5 εκατομμύριο άτομα, και σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια για την ομαλή ένταξή τους. Παράλληλα, περίπου 120.000 άτομα έχουν βοηθηθεί ώστε να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες προέλευσης, και 90.000 άτομα έχουν λάβει βοήθεια στις προσπάθειες επανένταξής τους.
Πόσα πήρε η Ελλάδα από κάθε φορέα
Οι πόροι που κατευθύνονται στη χώρα μας, αντλούνται από τρεις πηγές:
  1. Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης (AMIFΕιδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων – Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης – Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων) – Έχει διαθέσει €1,18 δισ.
  2. Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΙSFΕυρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας/Τομέας Αστυνομικής Συνεργασίας | Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) – Έχει διαθέσει €404,5 εκατ.
  3. Μηχανισμός Επείγουσας ΥποστήριξηςΕρωτήσεις και απαντήσεις: Ένα χρηματοδοτικό μέσο για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης εντός της Ένωσης | European Commission Press Release Database – Έχουν συμφωνηθεί €643,6 εκατ. και έχουν εκταμιευτεί τα €641,26 εκατ.
Από το 2015 μέχρι σήμερα, τα ποσά που έχει προϋπολογίσει η ΕΕ ως βοήθεια στα μακροπρόθεσμα εθνικά προγράμματα της χώρας μας ανέρχονται σε €613,50 εκατ. (328,3 εκατ. από το AMIF και €285,2 από το ISF). Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί €285,2 εκατ. από αυτά, δηλαδή ποσοστό 36%.
Από τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα (έκτακτα και επείγουσας βοήθειας), στη χώρα μας κατευθύνθηκαν 969,6 εκατ., με τα €603,5 εκατ. να έχουν ήδη εκταμιευθεί (ποσοστό 62%). Από αυτά στις εθνικές αρχές της χώρας αντιστοιχούν 276,7 εκατ. ευρώ (€176 εκατ. από το AMIF και €101,7 εκατ. από το ISF). Οι υπόλοιποι πόροι (€691,8 εκατ.) διοχετεύονται μέσω διεθνών οργανισμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Συνολικά, η ΕΕ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχουν προϋπολογίσει άνω των 260 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Εξάλλου, η χώρα μας έχει λάβει 85 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς-εταίρους της, μόνο για προγράμματα προστασίας και εκπαίδευσης παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων.
Τι και γιατί πήρε το κάθε ελληνικό υπουργείο
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: €135,46 εκατ.
€25,69 εκατ. από το AMIF και €2,25 εκατ. από το ISF εγκρίθηκαν στις 31 Ιουλίου 2018. Πρόκειται για κονδύλια που αφορούν την κάλυψη αναγκών διαμονής, εστίασης, υγειονομικής περίθαλψης και μεταφοράς των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. (Τρέχον)
€17 εκατ. είχαν εγκριθεί με αντίστοιχη αιτιολογία τον Δεκέμβριο του 2017.
€92,77 εκατ. είχαν εγκριθεί και εκταμιευτεί σε τέσσερις δόσεις το 2016.
  • Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: €39,71 εκατ.
​Ελληνική Ακτοφυλακή (Λιμενικό Σώμα, υπάγεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής)
€22,85 εκατ. εγκρίθηκαν στις 11 Δεκεμβρίου 2018 με στόχο την βελτίωση της «διαχείρισης των ενισχυμένων μεταναστευτικών ροών» του φετινού έτους. (Τρέχον)
€10,15 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2018 με αντίστοιχη αιτιολογία.
€6,71 εκατ. είχαν διατεθεί σε πέντε δόσεις από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 2015 για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.
  • Υπουργείο Εσωτερικών: €27,97 εκατ.
€3,06 εκατ. εγκρίθηκαν στις 17 Μαΐου 2016 με στόχο την αναβάθμιση των συστημάτων πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία πιστοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών. (Τρέχον)
€7,10 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 7 Ιουνίου 2018 για την «παροχή υπηρεσιών ασφαλείας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
€17,81 εκατ. είχαν εγκριθεί και εκταμιευτεί σε τέσσερις δόσεις το 2016, για διάφορους λόγους (κατασκευή συστήματος αποχέτευσης και υδροδότησης στο κέντρο υποδοχής της Σάμου, βελτίωση των υπηρεσιών υποδοχής, διασφάλιση διαδικασίας ασύλου κ.λπ.).
  • Υπουργείο Υγείας: €27,48 εκατ.
€24,18 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 19 Ιουλίου 2016 για τη βέλτιστη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση.
€3,30 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2015 με αντίστοιχη αιτιολογία.
  • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: €25,47 εκατ.
Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
€3,50 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 3 Μαρτίου 2016.
€4,91 εκατ. είχαν εγκριθεί και εκταμιευτεί σε τρεις δόσεις το 2015.
Ελληνική Αστυνομία (υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
€5,58 εκατ. είχαν εγκριθεί και εκταμιευτεί σε τρεις δόσεις το 2015, με αιτιολογία την ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων των νησιών του Ανατ. Αιγαίου, της Ορεστιάδας, όπως και για την ενίσχυση της διαδικασίας επαναπροωθήσεων.
Υπηρεσία ΑσύλουΔομή Υπηρεσίας Ασύλου (υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
€10,21 εκατ. εγκρίθηκαν στις 29 Μαΐου 2019, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των αιτούντων σε «δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα». (Τρέχον)
€1,27 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 20 Ιανουαρίου 2015 προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία των μονάδων της υπηρεσίας στα τέσσερα ακριτικά νησιά.
  • Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: €10,42 εκατ.
€3,17 εκατ. εγκρίθηκαν στις 31 Ιουλίου 2018. Αφορούν στην οργανωτική και υπηρεσιακή υποστήριξη του κέντρου υποδοχής στον Έβρο. (Τρέχον)
€7,25 εκατ. εγκρίθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2016 με στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση της πρόσβασης σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου στη χώρα. (Τρέχον)
  • Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών: €12,77 εκατ.
€12,77 εκατ. εγκρίθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου 2016, με σκοπό την παροχή προκατασκευασμένων κατοικιών για τη φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών.
  • Γενική Γραμματεία Συντονισμού (υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό): €5,99 εκατ.
€5,99 εκατ. είχαν εγκριθεί στις 16 Οκτωβρίου 2015 για τις ανάγκες μεταφοράς, διαμονής και διατροφής των υπηκόων τρίτων χωρών που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Πόροι σε διεθνείς οργανισμούς στην Ελλάδα
Από τους υπερεθνικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, χρηματοδότησή από την ΕΕ (πλην των ίδιων πόρων δηλαδή) έχουν λάβει οι εξής:
62,42 εκατ. το 2019 (για τα τρέχοντα προγράμματα Safe, Merimna, Helios, Filoxenia, Pedia κ.ά.), 126 εκατ. το 2018 και 34,5 εκατ. τη διετία 2015-16. Προστίθεται επίσης το κοινό πρόγραμμα IOM-UNICEF ύψους €63,76 εκατ. που «τρέχει» από τον περασμένο Δεκέμβριο με στόχο «στοχευμένες παρεμβάσεις σε χώρους μακροχρόνιας διαμονής αιτούντων ασύλου». Επιπρόσθετα, ο ΔΟΜ άντλησε €56,4 εκατ. μέσω του ESIEuropean Stability Initiative για τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, και για τη δημιουργία ζωνών προστασίας για ασυνόδευτους ανήλικους.
  • Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): €743,33 εκατ.
29,6 εκατ. εγκρίθηκαν για το 2019 (για τα τρέχοντα προγράμματα στις δομές του Καρά Τεπέ, της Σούδας κ.ά., αλλά και για υποστηρικτική δράση στο έργο των ελληνικών αρχών) και 69,92 εκατ. τα προηγούμενα έτη με αντίστοιχες αιτιολογίες. Συνυπολογίζεται το πρόγραμμα «Εστία» που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο (προϋπολογισμού 194,64 εκατ.) και 80 εκατ. που διατέθηκαν το 2016 για την ανάπτυξη του μηχανισμού των δομών υποδοχής και μετεγκατάστασης, αλλά και την υποστήριξη των ελληνικών αρχών.
Επιπλέον, μέσω του ESI την τριετία 2016-2018 άντλησε επιπλέον €369,17 εκατ. – κυρίως για τη στέγαση των προσφύγων στην ενδοχώρα, την αναβάθμιση των δομών κ.ά.
  • Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO): €26,12 εκατ.
Εκταμιεύτηκαν το 2016, με στόχο την ενίσχυση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και την παροχή ασφαλών διόδων προς την ΕΕ σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας, και για την επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης.
Ποιες ΜΚΟ άντλησαν πόρους από τον Μηχανισμό Επείγουσας Υποστήριξης

graph7.jpg

* Το άρθρο γράφτηκε από τον Γιώργο Γορανίτη και είναι μια προσφορά του Ιnside Story

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...