Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Τσίπρας ο ιβαράς



Σε σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με πανελλήνιες προεκτάσεις τείνει να μετατραπεί η επίσκεψη Τσίπρα στο Μεσολόγγι και στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού που λυμαίνεται την Κλείσοβα. 

Τα έγγραφα που μας έρχονται στο ταχυδρομείο μας, δεν είναι απλά καταπέλτης, είναι έγγραφα που αποδεικνύουν ότι εκτός από γκάφα ολκής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε στην παγίδα μιας εγκληματικής ομάδας ... και δεν μεγαλοποιούμε το γεγονός προς χάριν εντυπώσεων. 

   Το ζήτημα θα πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι η κάθαρση και όχι η εναπόθεση σκουπιδιών κάτω από το χαλί. 


Μ.Ε.Π 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Χρήστος Γιανναράς: Οι άνθρωποι σήμερα δεν ξέρουν να σχετίζονται


«Δεν φταίνε οι άνθρωποι σήμερα όταν δεν μπορούν να ερωτευθούν, όταν ταυτίζουν τον έρωτα μόνο με τη χρήση του άλλου»



ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ἔχουμε δύο λέξεις γιὰ νὰ σημάνουμε τὰ ἀντι-κείμενα τῆς ἐμπειρικῆς μας πιστοποίησης: τὴ λέξη «πράγματα» καὶ τὴ λέξη «χρήματα».

«Πράγματα» εἶναι τὰ παράγωγα τοῦ πράττειν, τὰ ἀποτελέσματα μιᾶς ποιητικῆς ἐνέργειας, τὰ πεπραγμένα ἑνὸς δημιουργοῦ προσώπου. «Χρήματα» εἶναι ἐκεῖνα ἀπὸ τὰ πράγματα ποὺ καθορίζονται κυρίως ἀπὸ τὴ χρήση τους, ἐξυπηρετοῦν χρηστικὲς ἀνάγκες, εἶναι χρήσιμα στὴν πρακτικὴ τοῦ βίου.

Τὰ πράγματα ἐνδέχεται νὰ διασώζουν τὴν ἑτερότητα (μοναδικότητα καὶ ἀνομοιότητα) ἑνὸς προσωπικοῦ δημιουργικοῦ λόγου, νὰ παραπέμπουν στὸ πρόσωπο τοῦ δημιουργοῦ τους (ὅπως ἡ ζωγραφιὰ στὸν ζωγράφο καὶ τὸ ποίημα στὸν ποιητή).

Τὰ χρήματα ταυτίζονται ἁπλῶς μὲ τὴ χρηστική τους σκοπιμότητα, παραπέμπουν στὴν ἴδια γιὰ ὅλους ὠφέλιμη διευκόλυνση.

EΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΛΕΞΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: τὴ λέξη «νομίσματα». Εἶναι ἐκεῖνα ἀπὸ τὰ χρήματα ποὺ τὴ χρήση τους τὴν καθορίζουμε ἐμεῖς (κάθε ἀνθρώπινη κοινωνία) μὲ κοινὴ συμφωνία-σύμβαση. Ἀντιπροσωπεύουν τὴ σύμβαση (τὸν δικό μας «νόμο»), δὲν ἔχουν δική τους «φύση-οὐσία», γι’ αὐτὸ καὶ τὰ λέμε «νομίσματα»: εἶναι τὰ νομιζόμενα, «ὅτι οὐ φύσει, ἀλλὰ νόμῳ κεῖνται», καθὼς ὅρισε ὁ Ἀριστοτέλης.


...

Μὲ τὰ νομίσματα κατορθώνουμε οἱ ἄνθρωποι νὰ «ἰσάζωμεν» τὶς ἀνταλλακτικές μας σχέσεις, νὰ κοινωνοῦμε τὶς ἀνάγκες μας «κατὰ λόγον», μὲ τρόπο λογικό: τὸν τρόπο τῆς συμπαντικῆς ἁρμονίας καὶ κοσμιότητας. Στόχος εἶναι οἱ ἁρμονικές, κόσμιες σχέσεις μας (στόχος ὑπαρκτικῆς ἀλήθειας καὶ γνησιότητας τόσο γιὰ τοὺς ἀρχαίους Ἕλληνες ὅσο —ὡς ἐλευθερία ἀγάπης— καὶ γιὰ τοὺς Χριστιανούς).

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΟ ΜΕΣΟ, τὸ ἐργαλεῖο ποὺ ὑπηρετεῖ τὴ λογικότητα τῶν σχέσεών μας. Γι’ αὐτὸ καὶ μοιάζει ἀδιανόητο (τουλάχιστον γιὰ τὸν Ἀριστοτέλη) νὰ αὐτονομεῖται τὸ νόμισμα, νὰ λειτουργεῖ ἄσχετα ἀπὸ τὶς σχέσεις, γιὰ παράδειγμα νὰ αὐτοπολλαπλασιάζεται μὲ τὸν «τόκο»: ὁ τόκος, τὸ νὰ «τίκτει» τὸ νόμισμα, «παρὰ φύσιν τῶν χρηματισμῶν ἐστι».

Τὰ «πράγματα» προσφέρονται στὴ σχέση, τὰ «χρήματα» καὶ τὰ «νομίσματα» στὴ χρήση ποὺ ὑπηρετεῖ τὴ σχέση (ὅταν ἀποβλέπει ἡ χρήση στὴν «κοινωνία τῆς χρείας»).

ΟΜΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΤΡΟΠΟ ΒΙΟΥ (δηλαδὴ πολιτισμό) ποὺ μειώνει συνεχῶς τὸ πεδίο τῶν σχέσεων, τὸ ἐνδιαφέρον ἢ τὴν ἀνάγκη τῆς σχέσης, γιὰ χάρη τῆς προτεραιότητας τῶν χρήσεων.

Στὸν πολιτισμό μας ἡ χρήση αὐτονομεῖται ἀπὸ τὴ σχέση, τείνει νὰ ὑποκαταστήσει τὴν κοινωνία τῆς χρείας μὲ παράλληλες ἄπληστες χρήσεις. Διαμορφώνει ἀνεπαίσθητα τὸν ψυχισμό μας αὐτὸς ὁ πολιτισμός, μᾶς μπολιάζει μὲ ἀντανακλαστικὰ κυρίως χρησιμοθηρικά, μὲ προϊούσα ἀνικανότητα σχέσης, ἀνέραστη συμπεριφορά.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΘΟΥΝ, ὅταν ταυτίζουν τὸν ἔρωτα μόνο μὲ τὴ χρήση τοῦ ἄλλου. Δὲν φταῖνε, γιατὶ δὲν ἀσκήθηκαν ποτὲ στὴ σχέση, δὲν ξέρουν νὰ σχετίζονται, κάθε ἐπιθυμία τους ἐκπληρώνεται πατώντας ἕνα κουμπί. Δὲν ἔμαθαν νὰ μοιράζονται τὸ θέλημά τους, νὰ βγαίνουν ἀπὸ τὸ ἐγώ τους. Ξέρουν μόνο τὴ χρήση, ὄχι τὴ σχέση, μόνο τὰ χρήματα, ὄχι τὰ πράγματα.

 

Ο Χρήστος Γιανναράς είναι σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι (Σορβόνη). Διδάκτωρ φιλοσοφίας της Faculte des lettres et sciences humaines του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. Ήταν διευθυντής του περιοδικού σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967. Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια: Παρίσι, Γενεύη, Λωζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης. Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του Η ελευθερία του ήθους θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε “νεορθοδοξία” και έχει χαρακτηριστεί “ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική”.Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ρίξτε μαγειρική σόδα στα φυτά σας και εξαφανίστε ασθένειες και έντομα




Ταλαιπωρήστε με τις ασθένειες και τα έντομα που πιάνουν τα φυτά σας και τα καταστρέφουν; Σας έχουμε το πιο έξυπνο μυστικό για να τα εξαφανίσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα.

Για ένα σκεύασμα που είναι φτηνό, εύκολο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό, κοιτάξτε στα ντουλάπια σας.. Αυτή η συνταγή του Δρ. Τόμας Α. Ζίττερ, καθηγητή στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της φυτολογικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, είναι ένα ελαφρύ λάδι που λειτουργεί ως αυτοκόλλητο για να βοηθήσει τη διατήρηση της σόδας στα φυτά.
...
Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή όταν πρέπει να ψεκάσετε μόνο περιστασιακά γιατί μερικά φυτά μπορεί να τραυματιστούν λόγω επαναλαμβανόμενων εφαρμογών λαδιού.

Συστατικά για το μείγμα με μαγειρική σόδα που θα εξαφανίσει τα έντομα και τις ασθένειες από τα φυτά

  • 1 κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδας
  • 1 κουταλιά σούπας λαδιού για γεωργική χρήση
  • 4 λίτρα νερό

Μαγειρική σόδα φυτά εξαφάνιση ασθενειών και εντόμων

Οδηγίες

  • Αναμίξετε τη σόδα μαγειρικής, το λάδι και το νερό στον ψεκαστήρα.
  • Ψεκάστε το κάθε φυτό εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των δύσβατων σημείων όπως οι κάτω πλευρές των φύλλων. Οι μύκητες αναπτύσσονται πολύ καλά στην κάτω πλευρά ενός φύλλου. Αν ψεκάσετε μόνο την κορυφή, θα μειώσετε τον πληθυσμό κατά το ήμισυ - εάν είστε τυχεροί - και θα έχετε ένα νέο σύνολο σπόρων".

Ωστόσο, οι γιαγιάδες στα χωριά παλιότερα είχαν βρει διάφορες μυστικές συνταγές για να μην σπαταλούν λεφτά σε σκευάσματα! Ένα από αυτά ήταν και το να ραντίζουν το γκαζόν τους ή γενικά τον κήπο τους με μαγειρική σόδα.

Έχεις φυτά και δεν θες να μαραθούν; Με την μαγειρική σόδα θα τα "ζωντανέψεις"

Έχεις λουλούδια και δεν θες να μαραθούν; Με την μαγειρική σόδα θα τα "ζωντανέψεις" και θα δείχνουν πιο φρέσκα και όμορφα από ποτέ. Θα τα βοηθήσει να πάρουν τη ζωντάνια τους, χωρίς όμως να τους ρίξεις συστατικά που θα τα βλάψουν.

Η μαγειρική σόδα ή αλλιώς baking soda: είναι μια χημική ένωση που εμφανίζεται ως μια λεπτή σκόνη.Δεν πάει ο νους μας στις πολλαπλές και ενδιαφέρουσες χρήσεις της!

Μαγειρική σόδα και σπίτι

  • Κρατάμε τα κομμένα λουλούδια πιο φρέσκα για περισσότερο καιρό με την προσθήκη από ένα κουταλάκι του γλυκού στο νερό του βάζου.
  • Καθαρίζουμε τις κουρτίνες του ντους με εμβάπτιση τους σε μαγειρική σόδα και νερό.
  • Αφαιρεί τα άλατα στο μπάνιο. Βάζουμε στη μπανιέρα 10 κουταλιές σούπας σόδα για να «μαλακώσει» το νερό.
  • Βάζουμε λίγη σόδα στην ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσουμε την άσχημη μυρωδιά.
  • Ξεβουλώνουμε τα σιφόνια: Ρίχνουμε 1/4 φλιτζάνι σόδα στο σιφόνι και αμέσως μετά 1/2 φλιτζάνι ξύδι. Σκεπάζουμε το σιφόνι και μόλις σταματήσει το άφρισμα ρίχνουμε βραστό νερό. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε προληπτικά. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι σόδα και 1 φλιτζάνι αλάτι. Μία φορά την εβδομάδα ρίχνουμε στο σιφόνι 1/4 φλιτζάνι από αυτό το μείγμα και ξεπλύνουμε το με βραστό νερό και μετά κρύο, ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και μαγειρική σόδα για να μυρίσει πιο όμορφα ο χώρος σας.




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο ή Υπερικό: Ιδιότητες, τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές





Όνομα: Σπαθόχορτο – Βαλσαμόχορτο – Υπερικό

Επιστημονική ονομασία: Υπερικόν το διάτρητον – Hypericum Perforatum

Οικογένεια: Υπερικοειδών – Hypericaceae

Άλλα ονόματα: Βάλσαμο, βαλσαμόχορτο, υπερικόν, λειχηνόχορτο, περίκι, βότανο του προδρόμου, βότανο του Αγ.Ιωάννη, χελωνόχορτο

Περιγραφή του Βαλσαμόχορτου

Πολυετές φυτό που φύεται σε ξηρές περιοχές. Θα το συναντήσουμε ακόμη και στις άκρες των δρόμων, σε κάμπους, λόφους, φράκτες, αμπελώνες, με άλλα λόγια, σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους τόπους.

Το σπαθόχορτο φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αφρική και αλλού. Στην Ελλάδα φύεται σε πολλές περιοχές και σαν θεραπευτικό βότανο χαίρει μεγάλης εκτίμησης. Είναι μικρό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 80 cm. Τα φύλλα του είναι πολλά, μικρά, ωοειδή, ωχροπράσινα και φέρουν σκούρα στίγματα στις άκρες.

Τα άνθη του συγκεντρώνονται στην κορυφή των βλαστών. Έχουν πέντε μεγάλα πέταλα με έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα. Η εποχή της άνθησης είναι από Ιούνιο-Σεπτέμβριο, της συλλογής από Ιούλιο-Αύγουστο και χρησιμοποιούμενα μέρη, όλο το φυτό. Σημειώνουμε ότι τα άνθη πρέπει να χρησιμοποιούνται νεαρά και λίγο ξερά κι όχι μετά από μακροχρόνια φύλαξη. Επίσης, όταν μείνουν πολύ χρόνο, τα φύλλα κιτρινίζουν, τα άνθη αποχρωματίζονται και όλο το φυτό παίρνει ένα καστανό χρώμα.

Σπαθόχορτο - Βαλσαμόχορτο - Υπερικό: Ιδιότητες, τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές

Συστατικά του σπαθόχορτου

Το σπαθόχορτο περιέχει τανίνη, φλαβονοειδή, κόκκινη χρωστική ουσία (υπερικίνη), ρητίνη, πτητικά έλαια, γλυκοσίδες κ.α

Να σημειώσουμε ότι το ένα από τα συστατικά του, το κίτρινο, διαλυτό στο νερό, βρίσκεται στα πέταλα του άνθους ενώ το άλλο, το κόκκινο, με ρητινώδη φύση, ανάλογη με τη κιγχονίνη, διαλυτό στο οινόπνευμα και στο λάδι, υπάρχει μέσα στα στίγματα και στον καρπό.
Τα δύο αυτά συστατικά χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη (όχι στην Ελλάδα) για τη βαφή μάλλινων και μεταξωτών κλωστών.

Σπαθόχορτο: Ιστορία και παράδοση

Η παράδοση λέει ότι το όνομά του, το πήρε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ, που θεράπευαν με αυτό, τις πληγές των τραυματισμένων σταυροφόρων. Πίστευαν επίσης, ότι ξόρκιζε το κακό, για αυτό το λόγο, υποχρέωναν τους τρελούς, να πίνουν το έγχυμά του.

Την εποχή των Δρυίδων, το σπαθόχορτο (υπερικό) θεωρούνταν τόσο ευλογημένο φυτό, που αρκούσε μόνο το άρωμά του για να εκδιώξει τα δαιμονικά πνεύματα.

Κατά τον 13ο αιώνα οι χειρουργοί του Μονπελιέ, θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε τίποτα όμοιο του.

Τις πολύτιμες ιδιότητες του γνώριζαν επίσης και οι Πέρσες και οι Άραβες.

Από που προέρχεται το όνομα Υπερικό

Το όνομα Hypericum έχει αρχαίες ρίζες και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Ο όρος “Υπερικό” αναφέρεται από τον Ευρύφωνα τον Κνίδιο, ο οποίος ήταν γιατρός το 288 π.Χ. Πιθανότατα, σύμφωνα με τον Λινναίο, η ονομασία προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων υπέρ (πάνω από) και εικών (εικόνα), γιατί κατά τους αρχαίους χρόνους το βότανο τοποθετούνταν πάνω από θρησκευτικές εικόνες για να εξορκίσει το κακό.

Τα κοκκινόμαυρα στίγματα από πέταλα του άνθους του Υπερικού συμβολίζουν, σύμφωνα με την παράδοση, το αίμα που έχυσε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής κατά τον αποκεφαλισμό του και η διάτρητη επιφάνεια των φύλλων δημιουργήθηκε από τα δάκρυα που χύθηκαν από αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Το Υπερικό για τους αρχαίους

Ο Διοσκουρίδης, περίφημος βοτανοθεραπευτής της αρχαίας Ελλάδας, αναφέρει τέσσερα είδη Υπερικού, τα οποία προτείνει κατά τις οσφυοϊσχιαλγίας, σε πόσιμο μείγμα με υδρομέλι (μέλι+νερό). Ισχυρίζεται ότι η τοπική χρήση του βοτάνου βοηθάει σημαντικά στην επούλωση των εγκαυμάτων και η κατανάλωση του υπό μορφή αφεψήματος ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τους κολικούς πόνους, αλλά πρέπει να χορηγείται έως την πλήρη ίαση.

Αναφορές στις θεραπευτικές ιδιότητες ελληνικών ενδημικών ειδών Υπερικού έχουν γίνει και από τον Ιπποκράτη, τον Θεόφραστο, τον Πλίνιο και τον Γαληνό.

Πολλοί διακεκριμένοι Άγγλοι βοτανολόγοι – θεραπευτές έχουν αναφερθεί στην αποτελεσματικότητα του Υπερικού. Για παράδειγμα, ο Τζέραρντ αναφέρεται στην αλοιφή που παρασκεύασε από το βότανο, ως την πιο πολύτιμη θεραπεία για βαθιές πληγές και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καλύτερο φυσικό βάλσαμο για την επούλωση των πληγών.

Ο Κάλπεπερ, διάσημος βοτανολόγος, επισημαίνει ότι είναι ένα μοναδικό βότανο για την επούλωση πληγών υπό μορφή αλοιφής. Επίσης υποστηρίζει ότι είναι ευεργετικό κατά των τσιμπημάτων και δαγκωμάτων δηλητηριωδών ζώων, ενώ αποτελεί και πολύ καλό διουρητικό.

Οι πρώτες αποτελεσματικές και ευρέως διαδεδομένες φαρμακευτικές χρήσεις του Υπερικού στην Ευρώπη μετά το 16ο αιώνα περιλαμβάνουν το έλαιο του ως επουλωτικό των πληγών και των οιδημάτων. Ήταν τόσο ευεργετική η δράση του, ώστε όχι μόνο το χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί στον καθαρισμό των τραυμάτων, αλλά συμπεριλαμβανόταν επίσης στην πρώτη επίσημη Φαρμακοποιία του Λονδίνου ως Oleum Hyperici.

Για Τον Ιπποκράτη Ήταν:

Ψυκτικό…
Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Λυγγώδους Πυρετού…
Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Ρήξης Της Πνευμονικής Αρτηρίας…

Για Τον Γαληνο Ήταν:

Διουρητικό…
Εμμηναγωγό…
Ξηραντικό…
Κατά Των Εγκαυμάτων…
Αποτελεσματικό Ίαμα Για Την Αντιμετώπιση Της Ισχυαλγίας…

Για Τον Πλίνιο Ήταν:

Βελτιωτικό Της Ροής Των Ούρων…
Απαραίτητο Στην Αντιμετώπιση Των Προβλημάτων Της Κύστης…

Για Τον Αέτιo…

ο οποίος βασίστηκε στα γραπτά του Γαληνού καταπολεμούσε:
Τη Θλίψη…
Την Ημικρανία…
Την Ατονία…
Την Ανορεξία…
Την Επιληψία…
Τη Μανία…
Τα Εξανθήματα…
Τις Στομαχικές Διαταραχές…
Τους Πυρετούς Και..
Όλα Τα Κακοήθη Και Καρκινώδη Έλκη…

Για Τον Παράκελσο Ήταν:

άριστο ίαμα για την κατάθλιψη και όλες τις παρόμοιες παθήσεις…

άριστο επουλωτικό…

Το Hypericum Των Λατίνων…
Το Βαλσαμόχορτο Των Ελλήνων Και…
Λόγω Της Μεγάλης Επουλωτικής Και Αντισηπτικής Του Δράσης….
Το Βάλσαμο Της Ψυχής…
Το Λειχηνόχορτο…
Το Σπαθόχορτο…
Το Βοτάνι Των Πληγών…
Το Βοτάνι Των Γυναικών…
Το Χελωνόχορτο…
Το Βοτάνι Του Προδρόμου…
Το Βάλσαμο…
Το Βαλσαμάκι…

Ο ρόλος του βαλσαμόχορτου ήταν γνωστός από πολύ-πολύ παλι και τα γραπτά κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα πάμπολλα…
Η θέση του στις δοξασίες των λαών ξεχωριστή. Οι προφορικές παραδώσεις που έχουν βρεθεί καταγεγραμμένες και αυτές πάμπολλες…
Το χρησιμοποιούσαν..

Οι Έλληνες…
Οι Πέρσες…
Οι Άραβες…
Οι Λατίνοι…

Έτσι στην πορεία των χρόνωνη λέξη “βάλσαμο“ αποκτά την έννοια της ανακούφισης από κάθε πόνο…
Ήταν το βαλσαμόχορτο που επούλωνε τις πληγές των τραυματισμένων από σπαθιά κατά την αρχαιότητα…..
Ήταν το βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών…
Ήταν το βάλσαμο των ανθρώπων των μεσαιωνικών χρόνων που γιάτρευε:

Την Αμηνόρροια…
Τους Πυρετούς…
Την Πλευρίτιδα…
Την Υδρωπικία…
Την Χρόνια Καταρροή…
Τη Μανία…
Την Επιληψία…
Τις Πληγές…

Τα Έλκη…

Ενεργά συστατικά του Βαλσαμόχορτου

α) κατεχίνες
β) επικατεχίνη
γ) κερκετίνη
δ) ρουτίνη
ε) υπεροσίδη
Φλωρογλουκινόλες..
Πτητικά έλαια…
Ρητίνες…
Ξανθόλες…
Υπερικίνες…οι πολύτιμες οργανικές ενώσεις…
Ψευδο-υπερικίνες…
hyperforin…
Φαινολικά οξέα…
Αιθέρια έλαια…
Λουτεολίνη…
Διαπιγενίνη…
Ανθρακινόνες…
Καρβοξυλικά οξέα…
Κουμαρίνη..
Καροτενοειδή…
τόσα πολλά;….ναι τόσο πολλά και τόσο πολύτιμα…

Υπερικό, βαλσαμόχορτο, σπαθόχορτο

ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

1) για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών κάτι…
που τα τελευταία χρόνια οδήγησε ειδικά στις Η.Π.Α στην αλόγιστη χρήση του υπό μορφή χαπιών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και… έφτασε να ονομάζεται “εναλλακτικό Prozac”…
οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης -αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ευρώπη,όσο και στην Αμερική-και….
είναι γεγονός ότι φαίνεται να είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε….
“Παν μέτρον άριστον”μην το ξεχνάμε αυτό…

2) για ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο καθώς και για την θεραπεία της αϋπνίας…

3) για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού….σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το βαλσαμόχορτο έχει νευροπροστατευτικέςιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού…

4) για την προστασία από την νόσο Αλτσχάιμερ καθώς φαίνεται νακαθυστερεί την εμφάνιση της νόσου…
ίσως μελλοντικά -λένε οι ερευνητές -να συμβάλει και στη θεραπεία της…
5) για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας…τα εκχυλἰσματα του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της…

6) για την θεραπεία τοπικών φλεγμονών καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος και…
από τις φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες.

Διαβάστε:  Πώς να χρησιμοποιήσετε το τσάι από βαλσαμόχορτο (Υπερικό)

Σπαθόχορτο και βασικές δράσεις

Αντικαταθλιπτικές…
Νευροπροστατευτικές…
Αντιεπιληπτικές…
Αντισπασμωδικές…
Καταπραϋντικές…
Διεγείρει Την Κυκλοφορία Της Χολής…
Διουρητικές…
Ηρεμιστικές…
Παυσίπονες…
Αντιϊικές…
Αποχρεμπτικές…
Εμμηναγωγές…
Αντιφλογιστικές…
Αιμοστατικές…
Επουλωτικό Των Πληγών Και ΤωνΕλκών…
Αντισηπτικές…
Αντιμικροβιακές…
Στυπτικές…
Σπασμολυτικές…
Ισχυρές Αντινεοπλασματικές -Έχει
Δειχθεί Σε In Vivo Έρευνες…
Αντιφλεγμονώδεις…
Αντιοξειδωτικές…
Αντιαγγειογενετικές…

Το βαλσαμόλαδο είναι επίσης ιδανικό ίαμα για:

την κατάθλιψη…
τις αγχώδεις διαταραχές…
τη δυσεντερία…
το έλκος του στομάχου..
τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα…
τις παθήσεις των αναπνευστικών αυλών…
τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά…
τις πνευμονικές ενοχλήσεις και σε τουςκολικούς…
τις παθήσεις του συκωτιού…
τις πληγές και τα έλκη…
τους σκώληκες…
τους ελώδης πυρετούς…
τη χρόνια κόπωση…
τη χρόνια καταρροή..
τις θρομβώσεις…
τον έρπητα….

Σπαθόχορτο και θεραπευτικές δράσεις

Το Σπαθόχορτο (Υπερικό) όταν ληφθεί εσωτερικά, έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων.

-βοηθά κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης για να ανακουφίσει από την ευερεθιστικότητα και την ανησυχία

-έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Συνιστάται στην ελαφριά και μέτρια κατάθλιψη

-είναι τονωτικό του ήπατος και της χολής. Το έγχυμά του συνιστάται για τα προβλήματα της πέψης

-έχει πολύ φανερή θεραπευτική δράση σε πληγές, εγκαύματα και μώλωπες

-εκτός από τη νευραλγία, καταπραϋνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους

-το έλαιό του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα ηλιακά εγκαύματα

-εσωτερικά είναι σπασμολιτικό, ήπια διουρητικό και διεγείρει τις γαστροεντερικές εκκρίσεις

-χρήσιμο κατά του χρόνιου κατάρρου

-το Υπερικό είναι γενικά καταπραϋντικό, ενεργεί ενάντια στην εξασθένηση του σώματος

-είναι αντιδιαρροϊκό

-χρησιμοποιείται και σαν αιμοστατικό και ακόμη κατά των θρομβώσεων και κατά των ελωδών πυρετών

-σαν λοσιόν βοηθά στους κιρσούς και στις φλέβες

-μασάζ με βαλσαμέλαιο ανακουφίζει από τις κράμπες

Υπερικό: Τρόποι παρασκευής – Δοσολογία

Έγχυμα: σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.

Βάμμα: 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

-καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα ανακουφίζουν από μώλωπες, τσιμπήματα εντόμων, καψίματα, γδαρσίματα.

-αφέψημα (για εξωτερική χρήση) χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό πληγών

-σε μορφή ζεστής λοσιόν καταπραϋνει τον ερεθισμό των λεπτών και υπερευαίσθητων δερμάτων.

-για να το χρησιμοποιήσετε σαν τονωτικό της επιδερμίδας, προσθέστε στο νερό του μπάνιου 4-5 lt αφέψημα του φυτού.

Διαβάστε επίσης

Πώς να παρασκευάσετε εύκολα βαλσαμόλαδο (video)

Υπερικό και Φαρμακολογία

Η δρόγη αποτελείται από τις ανθισμένες κορυφές του φυτού και έχει επιδείξει πληθώρα εργαστηριακών αποτελεσμάτων, όπως η αντικαταθλιπτική δράση, η επουλωτική δράση κατά των εγκαυμάτων και των τραυμάτων, οι αντιβακτηριακές και διουρητικές ιδιότητες και η αντιϊκή δράση.

Υπάρχουν πολλές κλινικές μελέτες που κάνουν επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που θα συντελέσουν στην επιστημονική και νομική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αποτελεσματικότητας του Hypericum perforatum.

Αντικαταθλιπτική δράση Βαλσαμόχορτου: Κλινικές μελέτες

Οι Μούλντερ και Ζόλλερ σε κλινική μελέτη 6 γυναικών, 56-55 χρόνων, με διαταραχές διάθεσης μανιοκαταθλιπτικού τύπου, διαπίστωσαν ότι μετά τη χορήγηση υπερικίνης αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας ουσίας που είναι δείκτης αντικαθλιπτικής αντίδρασης.

Η ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε σε μελέτη 15 ασθενών συμπτώματα άγχους, δυσθυμίας (έλλειψη διάθεσης), υποβουλίας (έλλειψη θέλησης), ανορεξίας, διαταραχής ύπνου (αϋπνίας και υπνηλίας) και κατάθλιψης (τις πρωινές ώρες). Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.

Κλινικές μελέτες της επουλωτικής και αντιφλογιστικής δράσης του Σπαθόχορτου.

Σε πολλές μελέτες τα εκχυλίσματα Υπερικού έχουν επιδείξει αντιβακτηριακή και επουλωτική δράση. Για παράδειγμα, δύο παράγωγα του Υπερικού, που συνταγογραφούνται ευρέως στη Ρωσία και των οποίων το κύριο συστατικό είναι η υπερφορίνη, ερευνήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικά από τη σουλφονιλαμίνη κατά της μόλυνσης από χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus).

Επίσης ένα γερμανικό σκεύασμα υπό μορφή αλοιφής έδειξε αντισηπτική δράση και μείωσε των χρόνο επούλωσης εγκαυμάτων 1ου βαθμού σε 48 ώρες, ενώ τα εγκαύματα 2ου και 3ου βαθ- μού επουλώθηκαν τρεις φορές γρηγορότερα από κλασικές μεθόδους αντιμετώπισης και χωρίς τη δημιουργία μετα-εγκαυματικών ουλών.

Κλινικές μελέτες της αντιικής δράσης του Υπερικού.

Το διεθνές ενδιαφέρον για το Υπερικό μεγάλωσε όταν ερευνητές του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Γουάισμαν Ινστιτούτου Επιστημών του Ισραήλ, απέδειξαν ότι δύο ενεργά συστατικά του βοτάνου είναι πολύ δραστικά κατά των ρετροϊών και in vivo.

Τα παρακάτω αποσπάσματα της αναφοράς τους αξίζουν προσοχής και περαιτέρω έρευνας.

• Όταν τα ενεργά συστατικά του Υπερικού αντιδρούν με μολυσματικά μέρη του ιού, αμέσως μετά την χορήγηση γίνεται πλήρως αναστολή της νόσου.

• Προκαταρτικές μελέτες in vitro με ψευδοϋπερικίνη έδειξαν ότι μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ΗIV ιού (ιός AIDS).

• Καμία σοβαρή τοξική παρενέργεια δεν παρατηρήθηκε ύστερα από τη χορήγηση των συστατικών σε 800 πειραματόζωα, στα οποία δεν παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες .

• Η υπερικίνη δείχνει τοξικότητα σε μερικά ανθρώπινα κύτταρα σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις. Η ψευδοϋπερικίνη είναι λιγότερο τοξική. Ευτυχώς τα ενεργά συστατικά του βοτάνου δείχνουν αξιοσημείωτη αντιική ισχύ μετά από τη χορήγηση μικρής δόσης .

• Το μίγμα των ενεργών συστατικών διαπερνά τον εγκεφαλονωτιαίο φραγμό (γεγονός πολύ σημαντικό στη μόλυνση από ΗΙV ιό).

Προσοχή: Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κλινικές αποδείξεις της αποτελεσματικότητας του Υπερικού σε ασθενείς μολυσμένους με τον ιό ΗIVκαι πολλά ερωτήματα συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα. Το υπουργείο υγείας της Γερμανίας έχει συντάξει επίσημη μονογραφία για το Hypericum perforatum και συνοψίζει τις κλινικές του εφαρμογές και τις αντενδείξεις.

Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort) χρησιμοποιείται από άτομα με έντονη ευερεθιστικότητα, για άλγη νευρικής φύσεως, για μυϊκό ρευματισμό, ισχιαλγία, νευρικότητα και/ή κατάθλιψη κατά την έμμηνο ρύση. Το St. John’s Wort έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενάντια στην Bordetella pertussis (προκαλεί κοκίτη), το Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες), τη shigellae και την E.coli (εντεροβακτηρίδιο, προκαλεί ουρολοιμώξεις). Τα εκχυλίσματα έχουν αντιικές ιδιότητες κατά της γρίπης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το βαλσαμόχορτο

Φτιάξτε έγχυμα από τα επίγεια τμήματα του φυτού για το άγχος, τη νευρική υπερένταση, την ευερεθιστότητα, τις συναισθηματικές διαταραχές, ιδιαίτερα αν συνδέονται με την εμμηνόπαυση ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

-πάρτε το βάμμα για 2 τουλάχιστον μήνες σε περιπτώσεις μακροχρόνιας νευρικής έντασης που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη. Για την νυχτερινή ενούριση των παιδιών δώστε τους 5-10 σταγόνες το βράδυ.

-φτιάξτε κρέμα χρησιμοποιώντας τις ανθοφόρες κορυφές και χρησιμοποιήστε την για εντοπισμένους πόνους των νεύρων όπως ισχιαλγία, εξαρθρήματα και κράμπες ή για να ανακουφίσετε τη διόγκωση του στήθους κατά τη γαλουχία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αντισηπτικό και στυπτικό σε εκδορές, ερεθισμούς και έλκη.

-το έλαιο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε εγκαύματα και φλεγμονές των μυών και των αρθρώσεων, σε νευραλγίες και την ισχιαλγία. Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες ελαίου λεβάντας για τα εγκαύματα ή ελαίου αχιλλαίας για φλεγμονές των αρθρώσεων.

-φτιάξτε το θεραπευτικό λάδι σας, εμποτίζοντας για 3 εβδομάδες σε 1 λίτρο αγνό ελαιόλαδο 450 γρ. νωπά άνθη. Τα αφήνετε στον ήλιο και μετά το διάστημα των τριών εβδομάδων, το σουρώνετε και στη συνέχεια αδειάζετε το κόκκινο πλέον λάδι σας σε μικρά μπουκαλάκια και είναι έτοιμο για χρήση.

Προφυλάξεις – Παρενέργειες του σπαθόχορτου

Το Υπερικό πρέπει να αποφεύγεται να συνδυάζεται με τη Βαλεριάνα, τη δαχτυλίτιδα και την πικροδάφνη

Το σπαθόχορτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συγχρόνως με φάρμακα καρδιοτονωτικά, αντιασθματικά ή αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα καθώς μειώνεται η δράση τους.

Το βότανο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα αν ληφθεί εσωτερικά και μετά εκθέσετε το δέρμα στον ήλιο.

Εντούτοις, στην εσωτερική χρήση, δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, σε περιπτώσεις κατανάλωσης των συνηθισμένων δόσεων του αφεψήματος.

Η Υπερικίνη που περιέχει είναι δυνατόν να προκαλέσει φωτοευαισθησία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο.

Τοξική δερματίτιδα μπορεί συνήθως να προκληθεί αν κορφολογείτε ή μαζεύετε το φυτό σε υγρό καιρό και υπό τον ήλιο.

Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort) δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τη δραστικότητα της εκάστοτε θεραπείας (όπως τα φάρμακα με αναστολείς της MAO: φάρμακα με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης) και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Το St. John’s Wort μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που περιέχουν αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), π.χ. Prozac.

Έχει αποδειχθεί ότι το St. John’s Wort αυξάνει τη δραστηριότητα μιας ομάδας ηπατικών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό ενός σημαντικού αριθμού συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα εν λόγω φάρμακα είναι η theophylline (θεοφυλλίνη, βρογχοδιασταλτικό), η cyclosporine (κυκλοσπορίνη, ανοσοκαταστολέας), η indinavir (αντιιική θεραπεία ενάντια στον HIV), η warfarin (βαρφαρίνη), η digoxin και τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή ένα φαρμακοποιό πριν χρησιμοποιήσουν προϊόντα με St. John’s Wort, καθώς το βότανο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.

Προσοχή: Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις


https://enallaktikidrasi.com/2016/03/spathoxorto-valsamoxorto/?fbclid=IwAR2hhbJUJ0CUgILWpJJEvlkF2QSSmMsDs_LVm8wCRrZVi7hFrNnLWyJ8a9I

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ κ. ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ , ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ







ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ "ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ "


Βαρύ ηθικό και πολιτικό ατόπημα από τον πρόεδρο του Σύριζα κ. Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Δήμο μας, ώστε – όπως δήλωσε - να ενημερωθεί κυρίως για τα προβλήματα της Λιμνοθάλασσας.


Η άρνησή του να συνομιλήσει με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου μας, των Ελευθέρων Αλιέων - ενός νόμιμα αναγνωρισμένου και ενεργού Σωματείου - για τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου μας και του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας, καθιστά την ενέργεια του αυτή προκλητική απέναντι στους εργαζόμενους και θέτει υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη καλή του προαίρεση.


Η παραπληροφόρηση που του παρασχέθηκε, και που προέκυψε ως αποτέλεσμα της επιλεκτικής διαλογής των συνομιλητών του, είχε σκοπό, να απωλεσθούν από την πραγματική παραγωγή και τους πραγματικούς χρήστες της Λιμνοθάλασσας - που είναι οι Αλιείς - τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί, για βελτίωση και άρση των επιπτώσεων από τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο οικοσύστημα της Λιμνοθάλασσας.


Ο διακαής πόθος κάποιον εξωθεσμικών και παρωχημένης εποχής παραγόντων, να επιβάλουν την δική τους «ατζέντα», ώστε να επιτύχουν την ιδιωτικοποίηση της Λιμνοθάλασσας και την ηθική και οικονομική καταστροφή των 500 οικογενειών που διαβιούν και κερδίζουν τον επιούσιο από την Λιμνοθάλασσα, δείχνει να βρίσκει «ευήκοα ώτα», στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την ενέργεια και αναμένουμε από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του να προβεί δημόσια και χωρίς προκαταλήψεις και επιλεκτικές ενέργειες σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που δημιούργησε με τις μονομερείς ενέργειες του.


ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Άντε και καλή αρχή , 10 μήνες φυλάκισης στον πρώην αντιδήμαρχο Καρβέλη





Θα το φέρει ο βλάχος το τυρί... πλησιάζει η ώρα του αρχηγού τους και ινστρούχτορα του πλιάτσικου στο ιερό δήμο.

Ελπίζουμε, ότι τώρα η δικαιοσύνη, απαλλαγμένη από τις αφόρητες πιέσεις της εξουσίας, να δώσει το μάθημα που αρμόζει στη γνωστή παρέα που κατέστρεψε  το δήμο μας και ενθυλάκωσε ουκ ολίγα από το δημοτικό ταμείο και τους επαγγελματίες της περιοχής. 

Μπορεί η απόφαση για τον Καρβέλη να είναι μικρή, δεν παύει όμως να είναι συμβολική και προειδοποιητική, για αυτό που θα ακολουθήσει. 

 Σε 10 μήνες φυλάκισης με αναστολή, καταδικάστηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Σπύρος Καρβέλης, μετά από μήνυση πολίτη που τραυματίστηκε από επίθεση αδέσποτου σκύλου.

Η υπόθεση συζητήθηκε την Τρίτη 23-6-2020 στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου, όπου κατηγορούμενοι ήταν επίσης και οι πρώην αντιδήμαρχοι Σπύρος Δίαμαντοπουλος και Γιάννης Μαστρανδρέου. Η κατηγορία που είχε απαγγελθεί στους τρεις αντιδημάρχους ήταν για σωματική βλάβη από αμέλεια. Οι κ.κ. Μαστρανδρέου και Διαμαντόπουλος αθωώθηκαν λόγω παραγραφής των αδικημάτων που έγιναν την εποχή της δικής τους αντιδημαρχίας.

Ωστόσο η ουσία είναι ότι ο πολίτης που κατέθεσε την μήνυση είχε δεχθεί επίθεση από αδέσποτο, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω και να τραυματιστεί περεταίρω εκτός από το δάγκωμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Υπήρχαν και άλλες μηνύσεις που αναφέρθηκαν μεν στο κατηγορητήριο αλλά δεν ήταν παρόντες οι παθόντες.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Βούλιαξε στο βούρκο των δήθεν Συνεταιρισμών ο Τσίπρας και έγινε ένα με το παρακράτος που τους στηρίζει



Γκάφα ολκής από τις τοπικές οργανώσεις του Σύριζα, η επίσκεψη Τσίπρα στο Μεσολόγγι για διάλογο με τους αλιείς της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Η άγνοια των προβλημάτων από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος, η αποξένωσή τους από τον  τόπο που δραστηριοποιούνται και η επιβολή των σχεδιασμών παράκεντρων κέντρων  εξουσίας, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ,  από πρόσωπα που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη και ανήκουν στον υπόκοσμο, ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Με απλά λόγια η επίσκεψη Τσίπρα, νομιμοποίησε το δύσοσμο περιβάλλον αυτών των παρακρατικών οργανώσεων, δίνοντάς τους μια μορφή επισημοποίησης των ενεργειών τους, οι οποίες όπως είπαμε, ήδη διώκονται από τη δικαιοσύνη.

Οι ασχετοσύνες  που ακούστηκαν να ψιθυρίζονται, μεταξύ αυγοτάραχου και παστού, εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την ηθική ακεραιότητα του αρχηγού του Σύριζα  και τον κατάταξε ως επίσημο συνεργό, αυτών των ανθρώπων που λυμαίνονται τη Λιμνοθάλασσα και τον τόπο μας γενικότερα. 

Η άρνησή του να συνομιλήσει με τους Ελεύθερους Αλιείς της Λιμνοθάλασσας και αντ' αυτού να προτιμήσει να ακούσει για κάποια προβλήματα από τον πρώην επόπτη αλιείας δημητρίου, επιδείνωσαν  την κατάσταση, η οποία δείχνει να παίρνει μορφή και τροπή άσχημη για το μέλλον του κόμματός του στις όποιες εκλογές. 

Αναμένονται δημοσιοποιήσεις  τις επόμενες μέρες, εγγράφων που θα αποδεικνύουν την ποιότητα και το μέγεθος του παρακράτους που έχει δημιουργήσει ο πρώην επόπτης αλιείας, η βολευτίνα του Σύριζα τριανταφύλλου και οι εικονικοί συνεταιρισμοί της Λιμνοθάλασσας, με αποκορύφωμα το άλλοθι της μεταμοντέρνας δραστηριότητας , που λέγετε οικοτουρισμός για να ασπρίσουμε τον αδικαιολόγητο πλουτισμό μας. 

Μ.Ε.Π     












Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Οι πύλες της «μυστικής» Ελλάδας και τα μυθικά τέρατα του «άλλου« κόσμου




Δράκοι και μυθικά τέρατα ζουν στη Χαλκιδική, κάπου ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Παλιότερα, οι βοσκοί της Σιθωνίας διηγούνταν απίστευτες ιστορίες για κάποιο σπάνιο είδος φιδιού, που ζούσε στο κεντρικό βουνό του νομού, το Ντραγουντέλι.

Έλεγαν ότι, καθώς τα μηχανήματα ανοίγανε δρόμο στην περιοχή κατά τη δεκαετία του ’60, τα φίδια βγήκαν στην επιφάνεια, μετά από αιώνες σιωπής στα βάθη της γης. Έντρομοι περιέγραφαν τα τεράστια ερπετά να επιτίθενται στα κοπάδια τους και να καταπίνουν μεμιάς τα ζώα τους.

...

Και ακόμη, έναν από αυτούς να παγώνει αντικρίζοντάς τα. Κάποιο παραμύθι από τα Βασιλικά μιλά για ένα τεράστιο θηρίο, με τρία κεφάλια, νύχια αγκαθωτά και δύο φτερά, που το καθένα τους έφτανε από το χωριό μέχρι τον κάμπο…

Ήταν η φοβερή Λάμια με τη μεγάλη κοιλιά, που, στήνοντας καρτέρι σε απόμερες γωνιές και σπηλιές, έτρωγε και χώνευε τα πάντα. Οι σπηλιές και οι χαράδρες της Χαλκιδικής έχουν το δικό τους κόσμο, τόσο μακρινό από το παρόν, που συχνά ξεπερνά κάθε φαντασία.

Ένα χιλιόμετρο έξω από τα Πετράλωνα βρέθηκε το 1959 το απολιθωμένο κρανίο του Αρχανθρώπου. Απολιθωμένα φύλλα φυτών και δένδρων, καθώς και οστά ελεφάντων, λιονταριών, ρινόκερων κ.α. μιλούν για μια άλλη εποχή, πριν από 750.000 χρόνια, για την άγρια κι απρόσιτη Χαλκιδική του παρελθόντος…

Ο καθηγητής Άρης Πουλιανός, μετά από μελέτη πολυάριθμων εργαλείων και οστών που βρήκε σε μια χαράδρα κοντά στην Τρίγλια, αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος δεν πρωτοεμφανίσθηκε στην Αφρική – όπως πιστεύονταν μέχρι τότε -, αλλά στη χερσόνησο της Χαλκιδικής και γενικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου!

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους το κλίμα της Χαλκιδικής ήταν ζεστό και υγρό. Ο τόπος ήταν αλλιώτικος. Ανασκαφές στη Νικήτη, στην Τρίγλια και στην Κρυοπηγή έδειξαν ότι εκατομμύρια χρόνια πριν ζούσαν εδώ μικρά άλογα και αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις και γαζέλες, παράξενα ζώα με χαυλιόδοντες και προβοσκίδα. Όλα εξαφανίσθηκαν ξαφνικά, ίσως από τα νερά μιας μεγάλης πλημμύρας. Ο κάμπος της Αφύτου (Αθύτου) είναι ξερός. Εκτός από σιτάρι, τίποτε δε φυτρώνει εκεί. Η φωτιά που κάποτε εξαπέλυσε η μανιασμένη οργή των Θεών και των Γιγάντων πάνω του μοιάζει να έκανε τη γη στέρφα. Η ζωή, όμως, υπήρξε πάντα πλούσια.

Στην αρχαία Άφυτο υπήρχε Ιερό του Διόνυσου, στο οποίο πέθανε ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίπολις. Για να μεταφέρουν το νεκρό στην πατρίδα του, τον

ταρίχευσαν με το ονομαστό μέλι της Κασσάνδρας. Η περιοχή παραμένει ανεξερεύνητη στο μεγαλύτερο μέρος της. Στο διπλανό λόφο υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά υπολείμματα, εκτεθειμένα αδιάφορα στη διάβρωση του χρόνου.Ένας τόπος μοιάζει στους ανθρώπους που τον κοιτούν. Με τον καιρό, άνθρωποι και φύση γίνονται ένα με την ατμόσφαιρα που αναδύει η περιοχή.

Η ίδια δύναμη διαπερνά τα πάντα, αποκρυσταλλώνοντας στο χρόνο έθιμα και παραδόσεις. Η Χαλκιδική της δύναμης ζει μέχρι σήμερα. Στο τρίτο πόδι ονομαστοί είναι οι πασχαλιάτικοι χοροί της Ιερισσού. Ο πιο γνωστός είναι αυτός του «μαύρου νιού», που μεταφέρει μέχρι σήμερα το ηρωικό κλίμα που επικρατούσε επί Τουρκοκρατίας.

Στην αρχαία Σκιώνη, κοντά στη σύγχρονη ομώνυμη πόλη, οι Τρωαδίτισσες που είχαν αιχμαλωτίσει οι Έλληνες, έκαψαν τα καράβια των εχθρών τους, αναγκάζοντας τους έτσι να εγκατασταθούν εκεί. Τα Νέα Μουδανιά ονομάζονταν παλιά Καργί-λιμάν από τις πολλές κάργιες που φώλιαζαν εκεί. Παράλληλα, ήταν και φωλιά άγριων πειρατών, που ξεκινούσαν από το λιμάνι και λυμαίνονταν το Αιγαίο και τα παράλια της υπόλοιπης Ελλάδας.ορειοδυτικά του χωριού Αγία Παρασκευή Βασιλικών, μέσα από μια χαραμάδα αναβρύζει ένα κόκκινο υγρό με ιαματικές ιδιότητες.

Οι ντόπιοι λένε ότι είναι το αίμα της Αγίας Παρασκευής – και πάλι η θαυματουργή Αγία που συναντά κανείς στις παραδόσεις του Πλαταμώνα και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδας -, που σφαγιάσθηκε άγρια στην περιοχή και θεραπεύει από τότε τις αρρώστιες των ανθρώπων. Τέλος, το γνωστό μεταλλικό νερό «Δουμπιά» ξεπηδά μέσα από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων σαν ιαματική πηγή και χαρίζει στους ανθρώπους τη χάρη των Αγίων

.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνας aimator φτιάχνει τρισδιάστα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας




Τα τρισδιάστατα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας από έναν Έλληνα animator Έλληνας φωτογράφος-animator δημιούργησε ιστότοπο με τρισδιάστατες απεικονίσεις που μπορεί κανείς να περιηγηθεί στην αρχαία Αθήνα Πηγή: www.lifo.gr Καταπληκτική δουλειά από έναν Έλληνα φωτογράφο και animator, ο οποίος δημιούργησε τρισδιάστα μοντέλα της αρχαίας Αθήνας, στην οποία, πλέον, μπορεί να «περιηγηθεί» ο καθένας!

 Χάρη στην εκπληκτική δουλειά ενός Έλληνα φωτογράφου και animator, η αρχαία Αθήνα ζωντανεύει ξανά ψηφιακά. Ο Δημήτρης Τσαλκάνης έχει δημιουργήσει -και συνεχίζει- τα τελευταία χρόνια μαγικές τρισδιάστατες απεικονίσεις της πόλης, όπως ήταν κατά την αρχαιότητα, δίνοντάς μας, έτσι, τη δυνατότητα να «περιηγηθούμε» στους αρχαίους δρόμους της... Όπως λέει, χρειάστηκε 13 χρόνια, για να αναδημιουργήσει την αρχαία Αθήνα, η οποία παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα με τίτλο «Αρχαία Αθήνα 3D» και αποτελεί μια εντυπωσιακή εμπειρία, καθώς παρουσιάζει τα σπουδαία μνημεία της πόλης μέσα από επτά περιόδους, που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ. και τη Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι τα νεότερα χρόνια (1833 μ.Χ).

 Δημιουργώντας το «Αρχαία Αθήνα 3D» το 2008, ο δημιουργός του επέτρεψε στα «κύματα» της αρχιτεκτονικής να οδηγήσουν τις επτά περιόδους που παρουσιάζονται, με τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης τους να αλλοεπικαλύπτονται -χωρίς, ωστόσο, να ταιριάζουν απόλυτα με εκείνες των κειμένων.


Η επιλογή μιας από τις περιόδους, από το μενού, οδηγεί τον χρήστη σε μια σελίδα με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας και συνδέσμους σε μεμονωμένα μνημεία, τα οποία παρέχονται με τις αρχιτεκτονικές προσθήκες κάθε εποχής.

 Μάλιστα, το «Αρχαία Αθήνα 3D» έχει ανοιχτό κώδικα και προσθέτει ενημερώσεις κάθε φορά που υπάρχουν νέα δεδομένα σχετικά με τις αρχαιολογικές επιφάνειες της Αθήνας, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια.


«Το έργο ξεκίνησε και παραμένει μια προσωπική δημιουργία, χωρίς καμία επίσημη στήριξη», δηλώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία στο 3D και άρχισα να πειραματίζομαι στον ελεύθερο χρόνο μου».

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...