Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Σκάνε μία μία οι φούσκες του καραπάνου . Πλημμύρισε το Μεσολόγγι από τις ιερές αρπαχτές του.





Πλημμύρισε το Μεσολόγγι μετά την τελευταία νεροποντή.
Νοικοκυριά καταστράφηκαν, περιουσίες χάθηκαν και κινδύνευσαν ζωές, από τα νερά της βροχής που έπνιξε μια πόλη η οποία βρίσκετε στο επίπεδο της θάλασσας. 

Και όλα αυτά γιατί ο αγαπητικός της ΝΔ και του Σύριζα, έκανε ανάθεση για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων, σε κολλητό του, με έκπτωση μόλις 3 % .

Αυτή η έκπτωση είναι μοναδική στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης  και έγινε μάλιστα με απευθείας ανάθεση χωρίς να γίνει, έστω και για τα μάτια του κόσμου μια τυπική δημοπρασία.

Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης, ώστε να εξασφαλίσει ο καραπάνος και η παρέα του το ποσοστό τους, ήταν η πλημμύρα που κατέστρεψε ανθρώπους και περιουσίες.

Για να γίνουμε σαφέστεροι, η πλημμύρα προκλήθηκε επειδή τα αντλιοστάσια δεν δούλεψαν την κρίσιμη στιγμή, επειδή, ο εργολάβος (κολλητός του καραπάνου) δεν έχει τελειώσει και δεν έχει παραδώσει ακόμη το έργο  που του είχε αναθέσει ο ομοτράπεζος του καραπάνος. 

Τη στιγμή που θα έπρεπε να πάρουν μπροστά οι αντλίες, αυτός αγνοούνταν και δεν είχε λάβει κανένα μέτρο, ώστε αυτόματα να ενεργοποιούνταν οι αντλίες, εάν και εφόσον θα υπήρχε άνοδος των υδάτων.

Όταν τελικά βρέθηκε, από τους υπεύθυνους, μάλλον της ΔΕΥΑΜ, μπήκαν μπροστά οι μηχανές και κάπως έτσι, δεν έφτασε το νερό μέχρι την κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου.
...

 Κάπου εδώ, όλοι αντιλαμβάνονται ότι το σκεπτικό που κυριαρχεί στη συνείδηση του μέσου δημότη... ας φάνε, αρκεί να κάνουν έργο, δεν είναι μόνο βλακώδες, αλλά και επικίνδυνο ακόμη και για την ίδια μας τη ζωή. 

Είδατε πουθενά τον μπανιέρα να καρατομεί με τα πομπώδη φληναφήματα που τον χαρακτηρίζουν, τον Λύρο ; 
Όχι βέβαια,  ούτε θα τον δείτε, αλλά ούτε και θα τον ακούσετε έστω και να προσπαθεί   να κάνει το άσπρο μαύρο.

Αυτός και η παρέα του, είναι γνωστό ότι έπαιρνε κάτω από το τραπέζι το 25% σε κάθε έργο που γίνονταν επί δημαρχίας του, πολλά από αυτά,  στο όνομα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου Μεσολογγίου και το 70% από έργα εικονικά, τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αλλά παραδόθηκαν και πληρώθηκαν, προς χρήση, στη δημοτική αρχή της ιερής πόλης.

Είδατε πουθενά κάποια παρέμβαση από τη δικαιοσύνη; 

Μήπως είδατε από το Υπουργείο, που θα κληθεί  να πληρώσει τις απώλειες των δημοτών ;

Μήπως της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας ; 

Όχι βέβαια ... ούτε  θα δείτε . Αύριο όμως κάποιος γραβατωμένος θα μας πει... η πατρίδα κινδυνεύει, οι εισβολείς  είναι  προ των θυρών, κάποιοι από εσάς πρέπει να κομματιαστούν, για να μπορεί ο μπανιέρας και κάθε μπανιέρας να διασφαλίζει το 25% από τη ενασχόλησή του  με τα κοινά. 


Καληνύχτα Μεσολόγγι, καληνύχτα κ. Λύρο.

 Η δειλία του εραστή είναι δείγμα της αθωότητάς του Σαίξπηρ και εσείς δεν είστε λυρικός ποιητής για να σας δικαιολογήσουμε.

 Η ατολμία είναι αποδεδειγμένο ότι οδηγεί μόνο στη διαφθορά, ας εγχυθούμε ότι κάποια μέρα, θα αντιληφθείτε το ρόλο  συγκεκριμένων συνεργατών σας, που ήταν και συνεχίζουν να είναι επαγγελματίες κλακαδόροι . 


Ο ΔΡΑΚΟΣ 









 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σύλλογος Αλιέων Αιτωλικού : Ερώτηση , για την Ύδρευση του Αιτωλικού και την απόκρυψη χημικών αναλύσεων





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΙΤΩΛΙΟΥ- ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΄΄ΤΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟ΄΄

εδρεύοντος στο Αιτωλικό, νομίμως εκπροσωπουμένου

ημερομηνία : 25/09/2020

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσώλος Ιωάννης.

 

Υπόψη : Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο

 

ΘΕΜΑ : Λειτουργικότητα των εγκατεστημένων φίλτρων στη πηγή του Κεφαλόβρυσου, απόκρυψη χημικών αναλύσεων και παραπληροφόρηση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

 

 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του δημοτικού συμβουλίου , πληροφορηθήκαμε ότι το δημοτικό συμβούλιο στις 28 Αυγούστου 2020 ,  συζήτησε κεκλισμένων των θυρών για το θέμα της ύδρευσης της πόλης του Αιτωλικού.

Παρότι ήταν κεκλισμένων των θυρών, πληροφορηθήκαμε ότι σε αυτή παρέστη η κ. Τριανταφύλλου (πρώην βουλευτής του Σύριζα ) και ο πρώην πρόεδρος του ΔΔ Αιτωλικού κ. Γένδουλας .

Το ερώτημά μας είναι γιατί δόθηκε η άδεια εισόδου  σε δυο άτομα που δεν ανήκουν στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου , τα οποία δεν έχουν και καμιά αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα .

Επίσης ρωτάμε, μιας και δεν τηρήσατε την απόφαση για κλειστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, γιατί δεν καλέσατε το σύλλογό μας να παρασταθεί, ο οποίος έχει έννομο συμφέρον ,  μιας και βρίσκετε σε εξέλιξη, μετά από δική μας παρέμβαση,  δικαστική δίωξη εναντίον της πρώην δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΜ για το θέμα της ύδρευσης και του βιολογικού καθαρισμού της πόλης του Αιτωλικού.

Θέλουμε επίσης να μας διευκρινίσετε, ποια είναι η σημερινή κατάσταση και απόδοση των φίλτρων που τοποθετήθηκαν στη πηγή του Κεφαλοβρύσου, μετά από την διαφυγή άγνωστης ποσότητας ενεργού άνθρακα από το εσωτερικό των φίλτρων προς το δίκτυο ύδρευσης του Αιτωλικού.

Το γεγονός αυτό , όπως και οι αναλύσεις που το επιβεβαιώνουν, τις έχουν στα χέρια τους η ΔΕΥΑΜ και η Δ. Υγείας της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας.

Γιατί αυτές δεν παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο ;

Τι προτίθεστε να κάνετε  στο μέλλον ώστε να διορθώσετε την αστοχία και την μη τήρηση των κανόνων που εσείς ο ίδιος δημοσιοποιήσατε και ελλιπώς επιβάλλατε ;

 

 

Για το Δ.Σ του Συλλόγου

 

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Τσίντζος Αθανάσιος                                                    Μπότας Θεόδωρος

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο λοχαγός, η ηρωίδα γυναίκα του, 80 στρατιώτες… 10.000 βάρβαροι Τούρκοι






Το κάστρο της Τρεμπόβλα κτίστηκε τον 14ο αι. στην κοιλάδα του μικρού ποταμού Χνιέζνα στην σημερινή δυτική Ουκρανία που το 1675 αποτελούσε τμήμα της Πολωνίας. Το κάστρο ήταν μικρό (100 χ 40μ.) αλλά ήταν ισχυρά κατασκευασμένο με τα τείχη να έχουν πάχος έως και 4μ. Το 1672 είχε ξεσπάσει ο Πολωνοτουρκικός Πόλεμος. Μετά από διάφορες εναλλαγές οι Τούρκοι είχαν καταφέρει να προελάσουν στην δυτική Ουκρανία (Ποδολία).

Ελάχιστες θέσεις στην περιοχή παρέμεναν στην κατοχή των Πολωνών. Μια από αυτές ήταν και το κάστρο της Τρεμπόβλα. Στο κάστρο υπήρχε μια μικρή φρουρά 80 ανδρών, υπό τον λοχαγό Ιωάννη Σαμουήλ Χρανόφσκι. Διέθεταν επίσης 11 πυροβόλα. Στο κάστρο βρισκόταν και η σύζυγος του λοχαγού Άννα – Δωροθέα. Όταν πλησίασαν οι Τούρκοι εισήλθαν στο κάστρο και περίπου 200 κάτοικοι του ομώνυμου χωριού και 30 ευγενείς της περιοχής.

Το καλοκαίρι του 1675 μια τουρκοταταρική στρατιά 30.000 ανδρών είχε εισβάλει στην περιοχή και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 10.000 Τούρκοι, υπό τον πασά Ιμπραήμ, τον επιλεγόμενο Παχύ, είχαν πλησιάσει το κάστρο. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη για τους Πολωνούς καθώς η αναλογία ήταν περίπου 1:125 υπέρ των Τούρκων. Ένα σύνταγμα δραγώνων που στάθμευε κοντά διατάχτηκε να αποχωρήσει καθώς δεν υπήρχαν αρκετά τρόφιμα στο κάστρο και για τους άνδρες του. Έτσι ο λοχαγός και οι 80 άνδρες του παρέμειναν μόνοι.

Οι Τούρκοι βέβαιοι για την επιτυχία τους εξαπέλυσαν την πρώτη τους επίθεση στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά αποκρούστηκαν με βαριές απώλειες από τους απελπισμένα μαχόμενους Πολωνούς και τους λίγους αξιόμαχους – κατά το δυνατό – πολίτες. Οι μέρες περνούσαν και οι τουρκικές επιθέσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, αλλά κάθε φορά «έσπαγαν» πάνω στα όπλα των αποφασισμένων Πολωνών. Οι Τούρκοι επιχείρησαν να υπονομεύσουν τα τείχη αλλά απέτυχαν. Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε τέσσερις γενικές επιθέσεις κατά του κάστρου αλλά αποκρούστηκε.

...

Παρόλα αυτά η κατάσταση των αμυνομένων κατέστη σταδιακά απελπιστική. Τρόφιμα και νερό άρχισαν να εξαντλούνται και οι απώλειες δεν αναπληρώνονταν. Οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει πάνω από 4.000 οβίδες κατά του κάστρου, μετατρέποντάς το σε ερείπια. Έτσι ο λοχαγός Χρανόφσκι πιέστηκε από τους ευγενείς να παραδώσει το κάστρο. Τότε όμως επενέβη η, αξίζει να σημειωθεί, εβραϊκής καταγωγής σύζυγός του.

Η Άννα-Δωροθέα εμφανίστηκε μπροστά στον άνδρα της, τους ευγενείς και τους στρατιώτες του με ένα μαχαίρι στα χέρια απειλώντας να αυτοκτονήσει αν παρέδιδαν το κάστρο. Η πράξη της και τα λόγια της είχαν αποτέλεσμα. Το ηθικό των ανδρών αναπτερώθηκε και όχι μόνο αποφάσισαν να αγωνιστούν ως το τέλος αλλά πραγματοποίησαν, οι λίγοι αυτοί, έξοδο κατά των χιλιάδων Τούρκων κατακόπτοντας πολλούς και αρπάζοντας τα αναγκαία. Η Άννα-Δωροθέα συμμετείχε στη μάχη και δέχτηκε δύο τραύματα. Οι προτείνοντες την παράδοση ηττοπαθείς φυλακίστηκαν.

Κατόπιν αυτού οι Τούρκοι συνέχισαν με μανία τις επιθέσεις. Στις 5 Οκτωβρίου μόλις 20 Πολωνοί στρατιώτες στεκόταν ακόμα – σχετικά – όρθιοι στις επάλξεις. Οι υπόλοιποι ήταν νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι. Μόνο ένα θαύμα μπορούσε πλέον να τους σώσει. Το θαύμα όμως συνέβη. Μια πολωνική δύναμη υπό τον στρατηγό και μελλοντικό βασιλιά της Πολωνίας Ιωάννη Σομπιέσκι, έχοντας νικήσει τους Τούρκους στο Λβοφ, πλησίασε στο κάστρο.

Οι Τούρκοι, αφού επιχείρησαν μια ακόμα έφοδο, αποχώρησαν, στις 11 Οκτωβρίου, ταπεινωμένοι από το ακαταμάχητο κάστρο. Οι πολιορκημένοι είχαν σωθεί. Οι ηρωικοί αμύντορες του κάστρου τιμήθηκαν εξαιρετικά και έγιναν γνωστοί σε όλη τη Χριστιανοσύνη. Ο λοχαγός και η γενναία του σύζυγος τιμήθηκαν με τίτλο ευγενείας, ενώ ο Χρανόφσκι έγινε αργότερα κυβερνήτης πόλεων. Το 1685 ο Χρανόφσκι, αντισυνταγματάρχης πλέον, επανήλθε στην Τρεμπόβλα φρουρώντας το κάστρο ως το 1686.

Το κάστρο όπως είναι σήμερα.

Η Άννα-Δωροθέα απειλεί να αυτοκτονήσει.

Η Άννα-Δωροθέα ηγείται της επίθεσης κατά των Τούρκων.




https://www.history-point.gr/o-lochagos-i-iroida-gynaika-toy-80-stratiotes-10-000-varvaroi-toyrkoi

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τις αρνητικές σκέψεις





...

Οι άνθρωποι που συστηματικά ρέπουν στον αρνητικό τρόπο σκέψης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία (Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Λονδίνου-UCL), τη Γαλλία (Ιατρικό Ινστιτούτο INSERM) και τον Καναδά (Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ), με επικεφαλής τη δρα Νάταλι Μάρτσαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του UCL, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer's & Dementia», μελέτησαν 360 ανθρώπους άνω των 55 ετών.


Παράλληλα, αξιολογήθηκε η 
γνωστική-νοητική λειτουργία τους (μνήμη, προσοχή, γλωσσική ικανότητα κ.ά.), ενώ υποβλήθηκαν και σε εγκεφαλικές εξετάσεις ΡΕΤ (τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων), οι οποίες μετρούν τις εναποθέσεις των πρωτεϊνών Ταυ και αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και καταστρέφουν τα κύτταρα.Για μία περίοδο δύο ετών, οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων σχετικά με τον τρόπο σκέψης τους (βαθμός αρνητικών σκέψεων, όπως γκρίνια για το παρελθόν και ανησυχία για το μέλλον), καθώς επίσης για συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Αρνητικά μοτίβα σκέψης

Διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφάνιζαν περισσότερη τάση αρνητικών σκέψεων είχαν και μεγαλύτερη έκπτωση των γνωστικών και μνημονικών λειτουργιών τους σε βάθος τετραετίας, ενώ ήταν, επίσης, πιθανότερο να έχουν πλάκες αμυλοειδούς και Ταυ στον εγκέφαλο τους.

«Η κατάθλιψη και το άγχος στη μέση και την τρίτη ηλικία ήταν ήδη γνωστό ότι αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άνοια. Η νέα μελέτη μας βρήκε ότι ορισμένα αρνητικά μοτίβα σκέψης που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συνιστούν την υποκείμενη αιτία γιατί οι άνθρωποι με αυτές τις ψυχικές διαταραχές είναι, επίσης, πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια. Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με τον κίνδυνο άνοιας, θεωρούμε ότι οι χρόνιες αρνητικές σκέψεις επί μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας. Γι' αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν αυτήν την τάση», δήλωσε η δρ Μάρτσαντ.


«Πιστεύουμε ότι ο επαναλαμβανόμενος αρνητικός τρόπος σκέψης αποτελεί έναν 
νέο παράγοντα κινδύνου για άνοια», ανέφερε η Βρετανίδα ψυχίατρος. Ο επίμονος αρνητικός τρόπος σκέψης αυξάνει τους δείκτες του στρες (π.χ. υπέρταση), κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα συσσώρευσης των τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, άρα και της άνοιας (της οποίας η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί τη συχνότερη μορφή).Η μελέτη βρήκε ότι η κατάθλιψη και το άγχος από μόνα τους σχετίζονται με τη συνακόλουθη γνωστική-νοητική έκπτωση, όχι όμως με τη συσσώρευση αμυλοειδούς και πρωτεΐνης Ταυ. Αυτό δείχνει, κατά τους ερευνητές, ότι τελικά ο διαχρονικός αρνητικός τρόπος σκέψης είναι ο βασικός λόγος που η κατάθλιψη και το άγχος συμβάλλουν στον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

«Οι σκέψεις μας μπορούν να έχουν βιολογικό αντίκτυπο στη σωματική υγεία μας, είτε θετικό είτε αρνητικό. Διάφορες πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, μπορούν να βοηθήσουν να σκέφτεται κανείς θετικά και να μειώσει τις αρνητικές σκέψεις», σημείωσε ο δρ Γκαέλ Σετελά του INSERM και του Πανεπιστημίου της Καέν-Νορμανδίας.

https://www.pentapostagma.gr/ygeia/6945616_altshaimer-syndeetai-me-tis-arnitikes-skepseis

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πώς συνδέεται η χαρά και η ευτυχία με την υγεία του πεπτικού συστήματος




...

Η σεροτονίνη, χημική ουσία γνωστή για τον ρόλο της στην πρόκληση  ευφορίας και ευτυχίας στον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει την ικανότητα κάποιων παθογόνων στο έντερο να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις, σύμφωνα με μία νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Southwestern. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Host & Microbe, θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων για τις οποίες υπάρχουν ελάχιστες πραγματικά αποτελεσματικές θεραπείες.

 

Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνών πάνω στη σεροτονίνη έχει επικεντρωθεί στις επιδράσεις της στον εγκέφαλο, σχεδόν το 90% αυτού του νευροδιαβιβαστή -χημικό που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους- παράγεται στη γαστρεντερική οδό, όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια μικροβιολογίας και βιοχημίας, Δρ. Vanessa Sperandio. Στους ανθρώπους, τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν στο σημείο αυτό του σώματος, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επωφελή για τον οργανισμό. Τα παθογόνα βακτήρια, όμως, κατοικούν επίσης στη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας σοβαρές και εν δυνάμει θανατηφόρες λοιμώξεις.


Οι ερευνητές εργάστηκαν με το 
Escherichia coli Ο157, ένα είδος βακτηρίων που προκαλεί περιοδικές εξάρσεις συχνά επικίνδυνων έως και θανατηφόρων τροφικών λοιμώξεων. Η ομάδα ανέπτυξε αυτά τα παθογόνα βακτήρια σε εργαστηριακά τρυβλία και στη συνέχεια τα εξέθεσε στη σεροτονίνη. Τα τεστ γονιδιακής έκφρασης έδειξαν ότι η σεροτονίνη μείωσε σημαντικά την έκφραση μιας ομάδας γονιδίων που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να προκαλέσουν λοίμωξη, ενώ επιπρόσθετα πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν ότι τα βακτήρια δε θα μπορούσαν πλέον να προκαλέσουν βλάβες που σχετίζονται με λοίμωξη στα κύτταρα, αν τα βακτήρια αυτά εκτίθεντο στη σεροτονίνη.Γνωρίζοντας ότι τα εντερικά βακτήρια επηρεάζονται σημαντικά από το περιβάλλον, η Δρ. Sperandio με τους συνεργάτες της, διερεύνησαν αν η σερατονίνη που παράγεται στο έντερο μπορεί να επηρεάσει τη μολυσματικότητα των παθογόνων βακτηρίων που μολύνουν τη γαστρεντερική οδό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η σεροτονίνη επηρέαζε τη μολυσματικότητα στους ξενιστές. Χρησιμοποιώντας ποντίκια, οι ερευνητές μελέτησαν το πώς η σεροτονίνη μπορεί να άλλαζε την ικανότητα του Citrobacter rodentium – ένα βακτήριο του εντέρου των ποντικιών που χρησιμοποιείται συχνά ως ανάλογο του E. coli στους ανθρώπους – να μολύνει και να ασθενεί τους ξενιστές του. Τα ποντίκια αυτά ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να παράγουν είτε περισσότερη είτε λιγότερη σεροτονίνη στις γαστρεντερικές τους οδούς. Όσα υπερπαρήγαγαν τον νευροδιαβιβαστή ήταν λιγότερο πιθανό να αποικιστούν από το C. rodentium μετά από έκθεση στο βακτήριο ή είχαν σχετικά μικρές εξάρσεις ασθενείας, ενώ η χορήγηση φλουοξετίνης στα ποντίκια για την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης απέτρεψε τη νόσησή τους από την έκθεση στο C. rodentium. Ωστόσο, τα ποντίκια που παρήγαγαν μειωμένες ποσότητες σεροτονίνης ασθένησαν πολύ σοβαρότερα μετά τη βακτηριακή έκθεση και σε πολλές περιπτώσεις πέθαναν από τη νόσο.


Η ίδια και οι συνεργάτες σκοπεύουν να μελετήσουν την πιθανότητα διαχείρισης των επιπέδων σεροτονίνης ως ένα τρόπο αντιμετώπισης των βακτηριακών λοιμώξεων στην γαστρεντερική οδό. Προς το παρόν, πάντως, λίγα είναι τα διαθέσιμα αντιβιοτικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το E. coli O157, ενώ κάποια στην πραγματικότητα επιδεινώνουν τις συνέπειες της λοίμωξης, προκαλώντας την απελευθέρωση περισσότερων επιβλαβών τοξινών από τα βακτήρια.
Εκτενέστερα πειράματα εντόπισαν τον υποδοχέα της σεροτονίνης στις επιφάνειες τόσο του E. coli όσο και του C. rodentium, μια πρωτεΐνη γνωστή ως CpxA. Επειδή πολλά είδη εντερικών βακτηρίων έχουν επίσης την CpxA, είναι πιθανό η σεροτονίνη να έχει ποικίλες επιδράσεις στην εντερική βακτηριακή υγεία, επισημαίνει η Δρ. Sperandio.

«Η θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων και ιδίως αυτών του εντέρου είναι αρκετά δύσκολη. Αν μπορέσουμε να επαναστοχεύσουμε την φλουοξετίνη ή άλλα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα νέο όπλο στη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των επικίνδυνων λοιμώξεων», καταλήγει η Δρ. Sperandio.

https://www.pentapostagma.gr/ygeia/6946098_pos-syndeetai-i-hara-kai-i-eytyhia-me-tin-ygeia-toy-peptikoy-systimatos




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Εισερχόμενη Ποίηση από τη Πρωτεύουσα nr. 3


Έγινε μάχη πριν ένα χρόνο, μια μάχη που ήτανε σώμα με σώμα και την κερδίσαμε αυτή τη μάχη, αφού όλοι λέγαν να φύγει η βρώμα. Θα φτιάξω πάλι μια καρότσα, να ζέψω πάνω της ένα μουλάρι, με καμουτσίκι θα το χτυπάω, ξέρουν τα ζώα σ’ αυτό το χάδι. Σε χωματόδρομους ή σε σαλόνια θα ‘ρθουμε πρώτοι εμείς. Μας ξέρουν όλοι, μας μάθαν όλοι στην εξουσία, σαν συγγενείς. Μπήκε φωτιά το καλοκαίρι σε κατσαρόλα που είχε αδειάσει. Πήρα μια χύτρα την πρώτη μέρα, που είναι γρήγορη στη βράση. Έβαλα μέσα σ’ αυτή τη χύτρα τα αποφόρια, τα αποβράσματα και τ’ αποσπόρια, να γίνουν ένα κι όλα να λιώσουν, να μην κρατήσουν, να τελειώσουν. Άρχιζα μάχη γι’ αυτό τον τόπο και δε χωρούσαν τα τρωκτικά. Μια μάχη γνήσια και αντρίκια, που 'τανε όμως γι' άλλα κορμιά. Που 'ταν για μάτια αλλιώτικα, που στην ψυχή είχαν φλόγα. Θα πορευτώ μόνο μ’ αυτούς και θα τα φτιάξω όλα. Αυτά λοιπόν μας έλεγε, σαν κάθισε στον θρόνο, μόνο δυο μήνες πέρασαν και πήρε άλλο δρόμο. Πολιτικάντηδες μπήκαν στη μέση, ψιλικατζήδες όλο βρωμιά και του φωνάζαν του αγωγιάτη:'' χτύπα το μουλάρι, τράβα μπροστά''. Κι αυτός που τ’ όραμα είχε ξεχάσει ή που ποτέ δεν το ‘χε βρει, με καμουτσίκι απλούς χτυπάει, δε σ’ αγαπάει, μα σε πονεί. Κι έμεινε ο κόσμος να τον κοιτάει, με μια απάθεια και μια οργή, ''άλλα μας έλεγες και άλλα κάνεις'' έλεγαν όλοι με μια φωνή. Μόνη η χύτρα, σβηστό το μάτι, μ’ άναψαν ξύλα, να ‘χουν φωτιά, για να πετάξουν στ’ αποκαΐδια ό,τι απόμεινε στον τόπο πια. Φτωχή πατρίδα στα μαγουλά σου ψεύτες γράφουνε τον Γολγοθά σου. Εσύ λύτρωση θα περιμένεις, μα καμουτσίκι πάντα θα παίρνεις. Κι η λιμνοθάλασσα θ’ αναστενάζει σε κάθε χρόνο που περνά, μα στην καρδιά της έχει μια λέξη που τη λένε ''ΛΕΥΤΕΡΙΑ''.
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Που πήγαν τα 2.000.000 ευρώ , για την ύδρευση του Αιτωλικού ;;;








Όπως  όλοι θυμόμαστε καλά, το Αιτωλικό έχει να πιει κατάλληλο νερό αρκετές δεκαετίες . 
Οι υπηρεσίες που ήταν υπεύθυνες (Δ. Υγείας) , άρχισαν να ασχολούνται από τη δεκαετία του 2000, με αποκορύφωμα,  τη δεκαετία που μας προς - πέρασε.  

Αφορμή της  κοινωνικής έκρηξης που σημειώθηκε επί δημαρχίας καραπάνου, ήταν η αγανάκτηση, από τη δυσοσμία που ανάβλυζε, το καφέ χρώμα που εμπλούτιζε το περιεχόμενό του νερού ύδρευσης της πόλης μας. 

Ένας άλλος λόγος ήταν ότι, κάποιοι στην ιερά πόλη, επέμεναν ότι, το νερό άπαξ και καταναλώθηκε πρέπει να πληρωθεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο καραπάνος και η παρέα του με πρωτοπαλίκαρο τον τότε πρόεδρο γένδουλα, ήθελαν να επιβάλουν με κάθε τρόπο, ότι αυτό το νερό ήταν πόσιμο και τα τότε ανύπαρκτα  έργα, εγγυούνταν , την καλή του ποιότητα .  

Μετά από την κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε, η τότε κυβέρνηση Σύριζα, αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας έργα και  εξοπλισμού, δίχως να λάβει υπόψιν της, ούτε   τις φωνές της κοινωνίας, ούτε τις καταγγελίες για ατασθαλίες από την τότε δημοτική αρχή καραπάνου , αλλά ούτε και τις διώξεις που είχαν ασκηθεί από τη δικαιοσύνη, για εξόφθαλμες απάτες του καραπάνου, με άλλοθι τη δημόσια υγεία. 

Ενέκρινε λοιπόν τα 2.000.000 ευρώ και τα έδωσε στον υπόδικο καραπάνο, να τα διαχειριστεί εν λευκό .

Αυτός έχοντας ως συμβουλάτορες, μια εταιρεία αποτελούμενη από απόμαχους της ΕΥΔΑΠ, κάποιον καθηγητή του ΑΠΘ και κάποιους άλλους που δεν γνωρίσαμε, συμβούλεψε τον καραπάνο, να αγοράσει φίλτρα συγκεκριμένης μάρκας και προδιαγραφών. 

Η  μελέτη που παρουσίασαν ήταν αντιγραφή της μελέτης που είχε κάνει παλιότερα το ΙΓΜΕ, για το ίδιο θέμα.
Η δε προδιαγραφές των φίλτρων, μάλλον θύμιζαν πιο πολλή ανάγνωση προσπέκτους, του συγκεκριμένου φίλτρου, που τελικά προμηθεύτηκε ο ιερός δήμος , για να μας σώσει την υγεία.

Η μελέτη που παρουσίασαν οι κύριοι και παλιοί συνεργάτες του πατέρα καραπάνου, στην ΕΥΔΑΠ , μεταξύ άλλων μιλούσε για κάποια τσιμενταρίσματα, μετρητές  πίεσης και ροής νερού, ώστε να υπάρχει έλεγχος για το μέγεθος των διαρροών.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων ; 

Το αποτέλεσμα ήταν καταρχάς πολιτικό .

Το Υπουργείο έδωσε  χρήματα να τα διαχειριστεί ένας απατεωνίσκος δήμαρχος, διότι είχε λάβει τις απαραίτητες κομματικές εγγυήσεις από την τότε βολευτίνα του Σύριζα , τριανταφύλλου. 

Τα ερωτήματα της Επιτροπής Αγώνα των δημοτών , για την ύδρευση του Αιτωλικού, προς το Υπουργείο, για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα αυτής της επένδυσης, δεν απαντήθηκαν ποτέ , γιατί η τριανταφύλλου είχε φροντίσει, να γκριζάρει  την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, λέγοντας ότι είναι χρυσαυγήτες .

Ανέδειξε την συνεργασία καραπάνου-Σύριζα σε όλα τα επίπεδα και αυτό έγινε αισθητό, με τον ποιο επίσημο τρόπο, όταν ο ίδιος ο Τσίπρας στην ομιλία του στο Αγρίνιο, αναφέρθηκε στο κατόρθωμα της επίλυσης  του χρόνιου προβλήματος της ύδρευσης του Αιτωλικού.

Ο δε καραπάνος, σε κάθε ομιλία του, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις του για τις δημοτικές εκλογές, ποτέ δεν παρέλειπε να ευχαριστήσει, για την άψογη συνεργασία του, τον κομματικό μηχανισμό του Σύριζα .

Ευθύνες έχουν και τα μέλη της επιτροπής αγώνα, τα οποία ας το πούμε ότι κάποιοι από αυτούς, ήταν φίλα προσκείμενοι, στο χώρο του Σύριζα και εγκατέλειψαν τον αγώνα στο ποιο κρίσιμο σημείο του, όταν θα έπρεπε δηλαδή, να θέσουν βέτο και να καταγγείλουν δημόσια, το βολευτικό  σούργελο που αυτοπασάρονταν για μπέης της περιοχής.

Λέμε μπέης της περιοχής, γιατί όπως εξηγήσαμε, το πρόβλημα της τριανταφύλλου δεν ήταν βέβαια η επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης στο Αιτωλικό, αλλά η δέσμευση καραπάνου, να προωθήσει τα σχέδια του κουμπάρου της και πρώην επόπτη αλιείας, για τη λιμνοθάλασσα, που δεν είναι άλλα από την πλήρη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ενσωμάτωσή της (λιμνοθάλασσας)  στην εταιρεία που εκπροσωπεί  ο ίδιος (γραφείο μελετών Αναγνώπουλου) και την οικοτουριστική εταιρεία που είναι στο όνομα των παιδιών του. 

Η αλληλοβοήθεια σε ψήφους στις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, αντίστοιχα, θεωρείτε κάτι παραπάνω από βέβαιο.
 Αποδείχθηκε περίτρανα με την δυστοκία του Σύριζα να κατεβάσει υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές, εξαιτίας των εμποδίων που έβαζε η πρώην βολευτίνα, στην κομματική της οργάνωση. 
Ο δε μπανιέρας ήταν βέβαιος για τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, διότι ήξερε ότι τη δεύτερη, οι υποχρεώσεις θα είχαν εκταμιευθεί και οι ψηφοφόροι θα γυρνούσαν στη βάση τους.

Ποια ήταν τα πρακτικά αποτελέσματα ; 

Ο μπανιέρας, όπως είπαμε αγόρασε  φίλτρα νερού, με προδιαγραφές που του επέβαλαν οι φίλοι και γνωστοί από την εταιρεία, που είχε οικογενειακές σχέσεις. 

Τα τοποθέτησε σε μια πηγή, η οποία η νομοθεσία απαγορεύει, μιας και βρίσκετε, εντός του αστικού ιστού. 
Εδώ βέβαια, εκτός της ηθελημένης αδράνειας του Υπουργείου, έχουμε και την αδράνεια των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, οι οποίες δεν ψέλλισαν ούτε λέξη, για την παρανομία αυτή. 

Στο ερώτημα, γιατί αναβαθμίζει μια απαγορευμένη πηγή !!!  ο μπανιέρας ως γνήσιος πολιτικάντης αλητάμπουρας , απαντούσε ότι, θα πάρουμε τα φίλτρα, αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε για νερό που θα φέρουμε από αλλού. 
Έτσι θα έχουμε και το κονδύλι των φίλτρων και τις νέες γεωτρήσεις στη τσέπη. 

Το κακό είναι ότι "Καμιά χρησιμότητα δεν προκύπτει από τη χρήση φίλτρων, όταν το νερό είναι γάργαρο", πολλές μελέτες μάλιστα αποδεικνύουν το αντίθετο. 

Έτσι και έγινε ελέω Σύριζα και τριανταφύλλου ...

Ο μπανιέρας έκανε και νέες γεωτρήσεις στη θέση Τσαγκρινέεικα, (με κόστος άγνωστο), το έριχνε στη δεξαμενή του Κεφαλοβρύσου  και μετά αυτό, περνώντας από τα φίλτρα καταλήγει στις βρύσες μας.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση είναι τεράστιες, μιας και τα χρήματα που διατέθηκαν δεν χρησιμοποιήθηκαν για το νερό της πηγής στο Κεφαλόβρυσο. 
Γι' αυτό άλλωστε και δεν γίνετε κάποιος έλεγχος, ούτε βέβαια υπάρχει και κάποια καταγγελία έστω από δημότες. 
  
Ποιο είναι το όφελος τελικά από τα θαυματουργά φίλτρα της παρέας του μπανιέρα; 

Καμιά και μάλιστα όπως είπαμε και ποιο πάνω, τα συγκεκριμένα φίλτρα, επιβαρύνουν την ποιότητα του νερού.

Και για να γίνουμε σαφέστεροι.

Τα συγκεκριμένα φίλτρα πριν λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετέτρεπαν το καθαρό νερό από τις γεωτρήσεις στα Τσαγκρινέικα, σε μαύρο.
Αυτό έγινε επειδή υπήρχε διαφυγή ενεργού άνθρακα από το εσωτερικό τους.
Το γεγονός αυτό, μετατρέπει αυτόματα το νερό σε καρκινογόνο και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας , γιατί έρχεται σε άμεση επαφή με τον οργανισμό των ανθρώπων. 

Η ΔΕΥΑΜ βέβαια, δεν ενημέρωσε, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε να αποκαταστήσει τη ζημιά αμέσως μόλις παρουσιάστηκε το πρόβλημα, παρά μόνο όταν το πρόβλημα έγινε εντονότατο (μετά από κάποιους μήνες)  και ξεσήκωσε τους καταναλωτές κυρίως της περιοχής στον Αγ. Ιωάννη. 

Η εταιρεία που ρωτήθηκε γιατί συνέβη αυτή η διαρροή, ακόμη δεν έχει απαντήσει, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και της συμφωνίας που υπέγραψε ο μπανιέρας με την εν λόγω εταιρεία. 

Πόσο περιεχόμενο ενεργού άνθρακα έχει αυτή τη στιγμή το κάθε φίλτρο; Κανείς δεν ξέρει.
Ποια είναι η σημερινή του απόδοση ; Επίσης κανείς δεν ξέρει.
Υπάρχει ακόμη και σήμερα διαφυγή; Κανείς δεν ασχολήθηκε , αλλά ούτε και υπάρχει επίσημη ενημέρωση.

Γίνεται  άντληση νερού από την πηγή στο Κεφαλόβρυσο; 

Και βέβαια γίνεται, η οποία κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι επισκέπτες στο Αιτωλικό διπλασιάζουν τη κατανάλωση.

Μπορούν αυτά τα φίλτρα να μας διασφαλίσουν τη ποσιμότητα, εάν παρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο, όπως αυτό που χρωμάτισε καφέ το νερό και θύμιζε βοθρολύματα ; 

Και βέβαια δεν μπορούν και βέβαια δεν δίνει κανείς κανενός είδους εγγύηση, σε ένα φαινόμενο που δεν ξέρουμε τι το προκάλεσε, αλλά και ποιο ήταν το πραγματικό του περιεχόμενο, μιας και οι αναλύσεις που παρουσιάστηκαν ήταν επιλεγμένες. 

  Η πηγή του Κεφαλοβρύσου, σήμερα είναι πόσιμη; 

Βεβαίως και είναι πόσιμη, αλλά όπως έχει ανακοινώσει και η ίδια η ΔΕΥΑΜ, είναι μια πηγή ασταθής, δηλαδή το σήμερα ως προς την ποιότητα, μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με το αυριανό νερό, γιατί οι φυσικοχημικοί παράμετροι, η επιρροή της θάλασσας, αλλά και η ανυπαρξία αποχετευτικού συστήματος στο Κεφαλόβρυσο,  δεν αφήνει περιθώρια  ούτε για προσευχές. 

Σε αυτό το τυχερό παιχνίδι με την ίδια μας την υγεία, μας έχει βαλτώσει η παρέα του μπανιέρα, αλλά και η ατολμία του Λύρου.

Στο δημοτικό Συμβούλιο, των κεκλισμένων των θυρών, δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε αυτά τα δεδομένα και πολύ περισσότερο στη διαφυγή του ενεργού άνθρακα από τα φίλτρα.

Άρα αξιότιμε κύριε δήμαρχε, δεν είναι ψυχολογικό το θέμα για τους δημότες του Αιτωλικού το νερό, αλλά, θέμα αξιοπρέπειας από τη δημοτική σας αρχή. 

Η μόνη φωνή που ακούστηκε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, ήταν αυτή του γνωστού καραπανόσκυλου, ο οποίος μάλιστα απαίτησε,   να βγει και ανακοίνωση, ότι το νερό από την πηγή του Κεφαλοβρύσου,  είναι πόσιμο .

Την επομένη βέβαια είχαμε τους εισπράκτορες της ΔΕΥΑΜ στις πόρτες μας, γιατί κανείς δεν θέλει τη λύση του προβλήματος, μιας και η απόδειξη εγκληματικής στάσης  στο θέμα, θα κόψει το φαγοπότι σε πολλούς.

 Η ΓΕΚΙΑ 

Υ.Γ 1 Από τον δημοτικό σύμβουλο της ιεράς πόλης, Κοτσόργιο, προτάθηκε να γίνει ανοικτή συζήτηση στη πλατεία του Αιτωλικού, προς ενημέρωση των δημοτών.
Όλοι συμφώνησαν, ακόμη και προς τιμήν του, ο μπανιέρας, αλλά η υπόσχεση του δημάρχου, να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο, έμεινε στα χαρτιά.


Υ.Γ 2 Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ιερού δήμου, δεν παρέστη κανείς δημότης, αλλά και κανείς από την πρώην επιτροπή αγώνα για την Ύδρευση του Αιτωλικού. 
Η δικαιολογία ότι ήταν κεκλισμένων των θυρών, δεν αποτελεί άλλοθι για κανένα. 

 

Υ.Γ 3 Ποιο είναι το κόστος αλλαγής των φίλτρων ; Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι τόσο μεγάλο, που δεν υπάρχει περίπτωση συντήρησης.

Άρα που πήγαν τα 2.000.000 εκατομμύρια ευρώ ; 

Ποιος θα πληρώσει την μάσα του καραπάνου ; 

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη δημόσια υγεία; 

Γιατί η νέα δημοτική αρχή, ακόμη και σήμερα δεν τολμά ; 

Είναι ιερότερος ο μισθός των δημοσιοϋπαλληλίσκων   και τα κλεψιμαίικα του καραπάνου , από την Υγεία των συνανθρώπων σας κύριε Λύρο;    











 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιος στέλνει τους εισπράκτορες της ΔΕΥΑΜ στη πόρτα μας ;;;






Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε μέρος στο Μεσολόγγι για το θέμα της ύδρευσης στο Αιτωλικό και μάλιστα κεκλεισμένων των θυρών, λόγο κορωνοϊού.

Σε αυτό το Δ.Σ εκτός των άλλων, παραβρέθηκε, η τριανταφύλλου του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην βολεύτρια ) και ο πρώην πρόεδρος του ΔΔ. Αιτωλικού Γένδουλας.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ,  πόσο κεκλεισμένων των θυρών είναι μια συνεδρίαση, ενός  ΔΣ, όταν παραβρίσκονται και άτομα άσχετα με το σώμα του ΔΣ, όπως  τα άνω άτομα.

Το δεύτερο ερώτημα είναι, εφόσον οι θύρες δεν ήταν ερμητικά κλειστές, γιατί δεν καλέστηκαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα για την Ύδρευση του Αιτωλικού; 

Εκτός βέβαια, εάν η γαλαζοαίματη κυρία βολευτίνα και ο ακάματος πρώην πρόεδρος, μετέφεραν τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δημοτών του Αιτωλικού ή είχαν προσκομίσει αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού. 

Πέραν τούτου, αυτή η συνεδρίαση αποδείχθηκε όχι μόνο κατώτερη των προσδοκιών των δημοτών του Αιτωλικού, αλλά απέδειξε ότι και η σημερινή δημοτική αρχή , έπεσε στον ίδιο λάκκο με τις προηγούμενες .

Για κάποιον παράξενο λόγο, όταν μια δημοτική αρχή αναλαμβάνει την διαχείριση των προβλημάτων, θεωρεί ότι όποιος αναφέρεται ή μιλάει δυνατά για το πρόβλημα, αυτόματα κατατάσσεστε στους εχθρούς, στους αντιπάλους της, παρότι η ίδια από πρακτικής απόψεως, δεν έχει καμιά ευθύνη για το εν λόγω πρόβλημα.

Έτσι έγινε και με τη ΔΑ του μπανιέρα, ο οποίος έπιασε προσωπική αντιπαράθεση με τους δημότες του Αιτωλικού για το θέμα της ύδρευσης, το ίδιο πάει να γίνει και τώρα με την διοίκηση του Λύρου.

Η φράση του Λύρου, "... το θέμα της ύδρευσης, μάλλον είναι ψυχολογικής φύσεως για τους Αιτωλικιώτες" δεν αφήνει και πολλά περιθώρια μετάφρασης.
Ακόμη και η παραδοχή του, ότι πρέπει να ακούμε μόνο αυτά που μας λέει η υπηρεσία δηλαδή η ΔΕΥΑΜ, επίσης δεν του δίνει το άλλοθι της "λανθάνουσας γλώσσας" .

Η αποκάλυψη όμως δεν έγινε, ούτε από το δήμαρχο, ούτε από κάποιο δημοτικό σύμβουλο.

Έγινε από τους λαθραίους επισκέπτες της συνεδρίασης και δεν ήταν άλλοι από τους τριανταφύλλου και γένδουλα.

Η πρώην βολευτίνα του  Σύριζα, αφού πρώτα εξήρε τις άριστες σχέσεις της κυβέρνησης Σύριζα με την διοίκηση καραπάνου, μετά έκανε απολογισμό των χρημάτων που διέθεσε η τότε κυβέρνηση για το πρόβλημα της ύδρευσης του Αιτωλικού,  τα οποία υπερέβησαν τα δύο  εκατομμύρια και για όσους δεν το κατάλαβαν, το γράφουμε και με αριθμούς, 2.000.000 € .

Μάλιστα, τόσα διέθεσε η κυβέρνηση Σύριζα εν λευκό, σε ένα άνθρωπο που και οι οπαδοί του τον είχαν σιχαθεί από τις αρπαχτές που έκανε στο δημοτικό ταμείο, για δήθεν έργα, τα οποία βέβαια διώκεται από τη δικαιοσύνη.

Ποιος ήταν ο παράγοντας που μεσολάβησε μεταξύ Υπουργείου και δημοτικής αρχής , ώστε να πέσει τόσο χρήμα στις τσέπες του μπανιέρα ή καραπάνου; 
Μα και βέβαια, ήταν η βολευτίνα τριανταφύλλου, για να αποσπάσει εκτός από το μερίδιο που της αναλογούσε, την υποστήριξη του καραπάνου στις βουλευτικές εκλογές και βέβαια την άνευ όρων παράδοση της λιμνοθάλασσας, στον κουμπάρο της και πρώην επόπτη αλιείας δημητρίου, ο οποίος έχει εκδιωχθεί από την υπηρεσία του και στις 17 Σεπτεμβρίου δικάζεται για τρία κακουργήματα και αρκετά πλημμελήματα.  

Ειρήσθω εν παρόδω, η δίκη δεν θα γίνει λόγο της αποχής των δικαστικών υπαλλήλων στο Αγρίνιο και μεταφέρετε για ένα μήνα αργότερα.

Είχαμε βέβαια και τον αποκαλυπτικό πρώην πρόεδρο του Αιτωλικού, γένδουλα, ο οποίος απαίτησε να βγάλει ανακοίνωση ο δήμος Μεσολογγίου για το νερό του Αιτωλικού, όπου θα πιστοποιούσε ότι το νερό του Αιτωλικού πίνετε, άρα και τα έργα του καραπάνου, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή πραγματικότητα, όπου μετά από αυτό το κρεσέντο εκατομμυρίων και επιτυχημένων επενδύσεων για την ύδρευση του Αιτωλικού, ο εισπράκτωρ της ΔΕΥΑΜ απαιτεί τα χρήματα από τους δημότες, ακόμη και για το νερό που ήταν ακατάλληλο για κάθε χρήση .

Να χαίρεστε εσείς οι Συριζέοι την βολευτίνα σας με τον κουμπάρο της και εσείς οι ψηφοφόροι που αναδείξατε τον μούκουλα για εκπρόσωπο .

Πληρώστε τώρα τις επιλογές σας.

Όσο για το αν έχουν δίκιο ή όχι, αύριο ο αντίλογος, για να μάθουν επιτέλους όλοι το κερδοφόρο παίγνιο που έστισαν οι άνω κυρία και κύριοι, στη πλάτη των Αιτωλικιωτών και εις βάρος της δημόσιας Υγείας μας.

Η ΓΕΚΙΑ 

     








  
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Ο μυστηριώδης πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα





Εμφανίστηκε από το πουθενά, ντυμένος με ρούχα καθόλου κατάλληλα για μάχη, θέρισε τους Πέρσες με τη λαβή του αρότρου του και μετά εξαφανίστηκε μαγικά.

Ήταν άλλο ένα από αυτά τα ξακουστά αξιοπερίεργα που έλαβαν χώρα στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα ή που μας είπαν πως συνέβησαν οι αρχαίοι συγγραφείς.

...

Εχετλαίο ή Έχετλο τον αποκάλεσαν και έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου: δεν ήταν τοπικός ή εθνικός ήρωας ούτε και κανείς τον γνώριζε πριν τη μάχη. Τον αποκάλεσαν εξάλλου έτσι από την εχέτλη που κρατούσε, τη λαβή του αρότρου δηλαδή, ένα αρκούντως παράξενο όπλο να φέρεις στον πόλεμο.

Φορούσε ρούχα ταπεινά και έμοιαζε να έχει φύγει από το χωράφι του. Οι Αθηναίοι τον είδαν ξαφνικά δίπλα τους στη μάχη, τον είδαν όμως να θερίζει τους εισβολείς με το ιδιαίτερο όπλο του και μετά το πέρας της αιματοχυσίας, κανείς δεν ξανάκουσε γι’ αυτόν.

Όταν οι Αθηναίοι τον αναζήτησαν, ζητώντας ακόμα και τη βοήθεια του Απόλλωνα, το Μαντείο των Δελφών τους είπε απλώς να τιμήσουν τον ήρωα Εχετλαίο, αυτό τον παράξενο μαχητή με την τρομακτική πολεμική ικανότητα, την ασύγκριτη αποτελεσματικότητά του στη μάχη και το πιο ιδιοσυγκρασιακό όπλο που έφερε ποτέ κανείς στον πόλεμο.

Έτσι κι έκαναν αυτοί, τιμώντας τον αγρότη αυτό, όπως υπέθεσαν ότι ήταν λόγω της εχέτλης, στην περίφημη Ποικίλη Στοά τους χωρίς να μάθουν ποτέ τα πώς και τα γιατί. Ακόμα και επίσημη λατρεία του όρισαν, όπως άρμοζε σε κάθε ήρωα.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ωστόσο, όπως μας την καταμαρτυρεί ο Παυσανίας, ήταν πως επρόκειτο για κάποια υπερφυσική μορφή («επιφάνεια») που εμφανίστηκε μυστηριωδώς στη μάχη, βοήθησε αποφασιστικά τους Έλληνες να απαλλαγούν από την περσική απειλή και στο τέλος αποχώρησε με τον ίδιο μαγικό τρόπο, συγκεντρώνοντας την παντοτινή ευγνωμοσύνη των Αθηναίων.

Όπως μας λέει εξάλλου ο Ηρόδοτος («Ιστορίαι» 6.117.1): «Στη μάχη αυτή του Μαραθώνα σκοτώθηκαν από τους βαρβάρους περίπου έξι χιλιάδες τετρακόσιοι άντρες κι από τους Αθηναίους εκατόν ενενήντα δυο· αυτές ήταν οι απώλειες που είχαν τα δυο μέρη». Ο Εχετλαίος φέρεται να βοήθησε δυσανάλογα πολύ στον ελληνικό θρίαμβο…

Ο Μαραθωνομάχος που δεν κρατούσε όπλο

Πολλά και θαυμαστά τα μυστήρια που μας λένε οι αρχαίοι πρόγονοι πως έλαβαν χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της αποφασιστικής μάχης του 490 π.Χ., η εύκολη ελληνική νίκη στην οποία φαίνεται πως ξάφνιασε ακόμα και τους Αθηναίους.

Για να εξηγηθεί η περσική πανωλεθρία προφανώς, αρκετοί πολεμιστές ισχυρίζονταν πως είδαν ήρωες και θεούς να πολεμούν στο πλάι τους, στο πλαίσιο της ομηρικής παράδοσης της επανεμφάνισης ηρώων (επιφάνειες) που διέπνεε τον ελληνισμό.

Τον Εχετλαίο ή τον Έχετλο τον αναφέρει μόνο ο περιηγητής Παυσανίας που έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και όχι ο κατεξοχήν ιστορικός των περσικών πολέμων Ηρόδοτος. Ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για άλλο υπερφυσικό περιστατικό της μάχης, το οποίο συνδέθηκε κακώς και υπόπτως με τον Εχετλαίο, όπως θα δούμε αργότερα.

Στην ελληνική τέχνη εξάλλου δεν έχουμε βρει αναπαραστάσεις του, παρά μόνο σε μερικά ετρουσκικά ταφικά μνημεία εμφανίζεται αυτός ο μυστηριώδης πολεμιστής με τη λαβή αρότρου στα χέρια. Ο Παυσανίας περιηγήθηκε στην περιώνυμη Ποικίλη Στοά των Αθηνών (Πεισιανάκτειος) και είδε την παράσταση του Εχετλαίου να περιλαμβάνεται στην τοιχογραφία των ηρώων της μάχης του Μαραθώνα: «ἥρως τε Ἔχετλος καλούμενος», γράφει στην «Ελλάδος Περιήγησης/Αττικά» (1.15.3).

Και παρακάτω (1.32.5) εξηγεί τι ήταν ακριβώς αυτός ο αγρότης με τα χωριάτικα ρούχα και τη λαβή αρότρου που κατέβηκε στη μάχη: «συνέβη δὲ ὡς λέγουσιν ἄνδρα ἐν τῇ μάχῃ παρεῖναι τὸ εἶδος καὶ τὴν σκευὴν ἄγροικον· οὗτος τῶν βαρβάρων πολλοὺς καταφονεύσας ἀρότρῳ μετὰ τὸ ἔργον ἦν ἀφανής· ἐρομένοις δὲ Ἀθηναίοις ἄλλο μὲν ὁ θεὸς ἐς αὐτὸν ἔχρησεν οὐδέν, τιμᾶν δὲ Ἐχετλαῖον ἐκέλευσεν ἥρωα. πεποίηται δὲ καὶ τρόπαιον λίθου λευκοῦ. τοὺς δὲ Μήδους Ἀθηναῖοι μὲν θάψαι λέγουσιν ὡς πάντως ὅσιον ἀνθρώπου νεκρὸν γῇ κρύψαι, τάφον δὲ οὐδένα εὑρεῖν ἐδυνάμην· οὔτε γὰρ χῶμα οὔτε ἄλλο σημεῖον ἦν ἰδεῖν, ἐς ὄρυγμα δὲ φέροντες σφᾶς ὡς τύχοιεν ἐσέβαλον».

Το γεγονός ότι ο Εχετλαίος τιμήθηκε στο πλέον αξιοθαύμαστο έργο της Ποικίλης Στοάς (475-450 π.Χ.), τους ήρωες της μάχης του Μαραθώνα, και ήταν ανάμεσα στον στρατηγό Μιλτιάδη, τον πολέμαρχο Καλλίμαχο και τον ήρωα Κυναίγειρο (αλλά και τον Θησέα, τον Ηρακλή και την Αθηνά), δείχνει τις τιμές που του απέδωσαν οι Αθηναίοι για τη βοήθειά του στη μάχη.

Ο Παυσανίας, πολύ μεταγενέστερος μεν από τα γεγονότα του Μαραθώνα, είδε με τα μάτια του την τοιχογραφία που φιλοτεχνήθηκε καμιά τριανταριά χρόνια μετά τη μάχη, απεικονίζοντας με ρεαλισμό τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο πεδίο. Ο περιηγητής περιγράφει τον Εχετλαίο να πολεμά πλάι στους πραγματικούς στρατιώτες της μάχης (Μιλτιάδης, Καλλίμαχος και Κυναίγειρος), δεν ήταν τοποθετημένος δηλαδή στο ανώτερο τμήμα της παράστασης με τους μυθολογικούς ήρωες και τους θεούς. Αυτό συνιστά για τους ιστορικούς σοβαρή ένδειξη ότι επρόκειτο για Μαραθωνομάχο.

Τι σόι πολεμιστής ήταν όμως αυτός ο «κατά τη μορφή και την ενδυμασία χωρικός» που σκότωσε «πολλούς από τους βαρβάρους και εξαφανίστηκε μετά τη μάχη»; Κι όλα αυτά με μια λαβή αλετριού;

Μήπως ήταν θεός; Μήπως ήταν ήρωας που επανεμφανίστηκε; Όχι, μας λένε οι σύγχρονοι μελετητές, όπως ο Michael Jameson στο κεφάλαιο «The Hero Echetlaeus» στο συλλογικό «Cults and Rites in Ancient Greece: Essays on Religion and Society» (2014), γιατί αν ήταν έτσι, τότε οι Αθηναίοι θα έπρεπε να τον επικαλεστούν επισήμως κάνοντας θυσία στο όνομά του πριν τη μάχη προκειμένου να λάβουν την εύνοιά του.

Καμιά τιμή δεν έλαβε όμως αυτός ο μεγάλος άγνωστος που ζώθηκε το άροτρό του και κατέβηκε στον Μαραθώνα. Γι’ αυτό και ο Απόλλωνας είπε στους Αθηναίους στο Μαντείο των Δελφών πως πρέπει να τον τιμούν ως ήρωα, γιατί κάτι τέτοιο ήταν πιθανότατα ο αγρότης-μαχητής που διακρίθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή…

Τι είπε ο Ηρόδοτος για τον Εχετλαίο

Απολύτως τίποτα! Ο ιστορικός αναφέρθηκε σε ένα διαφορετικό μεταφυσικό περιστατικό από την ίδια μάχη που στην καλπάζουσα φαντασία κάποιων συνδέονται προφανώς. Μας περιγράφει λοιπόν ο Ηρόδοτος («Ἱστορίαι» 6.117.2-3):

«Και στην ίδια μάχη συνέβη ένα τέτοιο καταπληκτικό περιστατικό: ένας Αθηναίος, ο Επίζηλος, ο γιος του Κουφαγόρα, που πολεμούσε ηρωικά εκεί που πάλευαν στήθος με στήθος, έχασε το φως των ματιών του χωρίς να δεχτεί ούτε χτύπημα ούτε βέλος σε κανένα μέρος του σώματός του κι από τότε έμεινε σ᾽ όλη τη ζωή του τυφλός.

[6.117.3] Κι άκουσα να διηγούνται για το πάθημά του μια τέτοια ιστορία, πως του φάνηκε να στέκεται αντίκρυ του ένας πελώριος οπλίτης, που η γενειάδα του σκέπαζε ολόκληρη την ασπίδα του· κι αυτό το φάντασμα προσπέρασε τον ίδιο και σκότωσε τον συμπολεμιστή του. Αυτή την ιστορία άκουσα πως διηγιόταν ο Επίζηλος».

Το «φάντασμα» που μας λέει ο Ηρόδοτος, άλλος ένας μυστηριώδης αθηναίος πολεμιστής(;), δεν είναι κατά κανέναν τρόπο ο Εχετλαίος. Οι μόνοι εξάλλου που έχουν κάνουν ποτέ αυτή τη σύνδεση είναι μια καλή μερίδα του ελληνικού ίντερνετ και μόνο! Ακόμα και ο Ηρόδοτος κρατά τις αποστάσεις του εδώ («Αυτή την ιστορία άκουσα πως διηγιόταν ο Επίζηλος»), από ένα φάντασμα άλλωστε που δεν είχε κανένα πρόβλημα να σκοτώσει Έλληνα (τον συμπολεμιστή του Επίζηλου).

«Το αφήγημα είναι χτισμένο στις γενικές οδηγίες της πολεμικής επιφάνειας της ‘‘Ιλιάδας’’, με επιπρόσθετη έμφαση στο υπεράνθρωπο μέγεθος και παράστημα και στο εξωπραγματικό σχήμα της επιφάνειας», παρατηρεί για την αναφορά του Ηροδότου η Georgia Petridou στο «Divine Epiphany in Greek Literature and Culture» (2016).

Ο Παυσανίας περιγράφει όμως τον Εχετλαίο ως ιδιαίτερο μεν, άνθρωπο δε. Και το άροτρό του δεν αποκλείεται να ήταν απλώς το μόνο όπλο που θα μπορούσε να έχει ποτέ του αυτός ο φτωχός αγρότης. Ή μπορεί να λειτουργούσε ακόμα και ως σύμβολο, όπως έχουν υπαινιχθεί αρκετοί ιστορικοί, καθώς το άροτρο συμβόλιζε στη συλλογιστική των αρχαίων Ελλήνων τη γονιμότητα.

Ο Εχετλαίος πρέπει να διακρίθηκε για την ανδρεία αλλά και την ουσιαστική συνεισφορά του στον θρίαμβο, κάνοντας τέτοια εντύπωση στους συμπολεμιστές του που συχνά μιλούσαν γι’ αυτόν. Και πιθανότατα δεν θέλησε ποτέ να δρέψει δάφνες για το πατριωτικό καθήκον που έκανε, αφήνοντας τους Αθηναίους να τον μνημονεύουν ως «αυτός που φέρει την εχέτλη».

Το όνομά του το κράτησε μυστικό ανά τους αιώνες
https://www.pronews.gr/istoria/913993_o-mystiriodis-polemistis-tis-mahis-toy-marathona

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...