Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Tο Βασιλάδι, η μάχη του Ντολμά και η τουρκική εισβολή στο Αιτωλικό






Οι θρυλικές μάχες στη λιμνοθάλασσα, η αυτοθυσία των αγωνιστών και η εισβολή των Τούρκων στο Αιτωλικό που αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για το πολιορκημένο Μεσολόγγι…

Όσο κράταγε η πολιορκία του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, οι αμυνόμενοι Έλληνες είχαν οχυρώσει όλα τα νησιά της λιμνοθάλασσας ώστε να εξασφαλίσουν με καλύτερο τρόπο την αντίσταση στις τούρκικες επιθέσεις.

Ωστόσο, την 1η Μαρτίου του 1826 οι ορδές των Τούρκων, αφού επικράτησαν τελικά στις μικρές ηρωικές νησίδες της λιμνοθάλασσας, εισέβαλαν στο Αιτωλικό το οποίο τους παραδόθηκε από τον Γαλάνη Μαγαπάνο και τον Τάτση Μαγγίνα. 


...

Ας δούμε όμως το χρονικό της εισβολής στο Αιτωλικό και τις θρυλικές μάχες που προηγήθηκαν στο Βασιλάδι και τον Ντολμά…

Η άλωση στο Βασιλάδι

Αρχικά, η κατεύθυνση των Τούρκων προς το Αιτωλικό άρχισε το πρωί της 25ης Φεβρουαρίου όταν σαράντα εχθρικά πλοιάρια, με 30 στρατιώτες το καθένα, ξεκίνησαν από τις Αλυκές, ταυτόχρονα με 20 λέμβους που είχαν κατεβάσει οι φρεγάτες του μουσουλμανικού στόλου.

Έτσι, όλα μαζί κινήθηκαν πρός το Βασιλάδι, σημαντικό προπύργιο για την άμυνα του Μεσολογγίου, όπου επιχείρησαν διαδοχικές επιθέσεις, αλλά αποκρούστηκαν από τα 14 κανόνια και τους 80 στρατιώτες του Σπύρου Πεταλούδη, υπευθύνου για την άμυνα της βραχονησίδας.

Δυστυχώς, κατά την αντίσταση στο Βασιλάδι, η απροσεξία του δεκάχρονου γιου του Παπαλουκά, που βρισκόταν στην πυριτιδαποθήκη του οχυρού και μοίραζε φυσέκια στους αγωνιστές, προκάλεσε μια έκρηξη, η οποία σκότωσε ακαριαία εννέα αμυνόμενους και κατέστρεψε όλα τα πυρομαχικά. Μετά από αυτό το γεγονός, η εξέλιξη της μάχης ήταν προδιαγεγραμμένη…

“Τότε, αφού κοντεύανε να σωθούν και τα φυσέκια που κάθε παλικάρι είχε απάνου του, άφησαν το νησάκι και περάσανε φανερά, ενώ τ’ αράπικα κανόνια και ντουφέκια δουλεύανε με λύσσα γύρω τους, και βγήκανε στό νησί τής Τουρλίδας, κι από κει περπατώντας μέσα στο νερό κι’ ακολουθώντας ένα μονοπάτι κρυφό, τα Κάκαρα, γλυτώσανε στο Μεσολόγγι, τριάντα όλοι τους. Μα το έρημο Βασιλάδι χάθηκε, κι’ αυτό ήταν χαμός όχι μικρός για τη Μεγάλη Φρουρά.” (Νικόλαος Δημητρίου Μακρή, Ιστορία του Μεσολογγίου).

Μεταξύ των νεκρών υπερασπιστών του Βασιλαδίου ήταν ο Σπύρος Πεταλούδης, ο Αναστάσης Παπαλουκάς, ο Σπύρος Ραζής, ο Ασημάκης Ζορμπάς και ο Ιταλός φιλέλληνας Γιακουμότσι.

Η Μάχη του Ντολμά

Ήταν 28 Φεβρουαρίου του 1826 όταν οι Τούρκοι μετά την άλωση του Βασιλαδίου περικυκλώνουν το μικρό νησάκι Ντολμάς της λιμνοθάλασσας, λίγο νοτιότερα από το Ανατολικό (Αιτωλικό).

Εκεί, ο Γρηγόριος Λιακατάς με 200 παλληκάρια από το Αιτωλικό και όλη την ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολμά, όπου αποτελούσε το τελευταίο οχυρό του Αιτωλικού. Μάλιστα, πριν την σύγκρουση τους μάζεψε και τους είπε: “Εμείς οι λίγοι όπου βρεθήκαμε εδώ θα βαστάξουμε ετούτη την ντάπια και αν ο Θεός βοηθήσει και νικήσουμε το νάμι (τιμή) είναι δικό μας. Μιντάτι (βοήθεια), δεν καρτεράμε από πουθενά”.

Από το Μεσολόγγι βλέποντας τον Ντολμά να κινδυνεύει, έκαναν μια ακόμη παράτολμη έξοδο επιτιθέμενοι στο στρατόπεδο των Τούρκων, ελπίζοντας με αυτό τον αντιπερισπασμό να τους αναγκάσουν να φύγουν άπρακτοι από τον Ντολμά.

Παρόλο που ο αντιπερισπασμός των Ελλήνων στο Μεσολόγγι ήταν απόλυτα επιτυχής καθώς σκότωσαν πάνω από 500 εχθρούς και γύρισαν πίσω με πολλά λάφυρα, ο Ντολμάς δεν μπόρεσε να αντέξει. Ο αρχηγός του Στρατηγός Γρηγόρης Λιακατάς και πολλά από τα παλληκάρια του πέφτουν νεκροί.

Τρεις αγωνιστές παλεύοντας σαν λιοντάρια κατάφεραν να γλυτώσουν και, βαριά πληγωμένοι, να καταφύγουν στο Αιτωλικό και να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν αμέσως.

Έτσι, πολλοί Αιτωλικιώτες διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή για να γλυτώσουν. Αρκετοί κατευθύνθηκαν προς τη τοποθεσία Ψηλή Παναγιά, εκεί όπου τα κλάματα των μικρών παιδιών, πρόδωσαν το κρησφύγετό τους και οι Τούρκοι τους σκότωσαν. Αυτός είναι και ο λόγος που γιορτάζουμε την Αγια Αγάθη και έχει καθιερωθεί το ομώνυμο πανηγύρι.

Η παράδοση του Αιτωλικού

Αφού έπεσαν το Βασιλάδι και ο Ντολμάς, οι μουσουλμάνοι επικέντρωσαν όλες τους τις προσπάθειες για την εισβολή στο Αιτωλικό. Έτσι, την 1η Μαρτίου του 1826 οι Αιτωλικιώτες έστειλαν αντιπροσωπεία με λευκή σημαία στον Ιμπραήμ που δέχθηκε την παράδοση της πόλης. Ο Κιουταχής επικύρωσε την παράδοση με έναν όρο: Να μεταφέρει ασφαλείς όλους τους Αιτωλικιώτες στην Άρτα και να τους σιτίσει για ένα μήνα.

Οι πρόκριτοι Τάτσης Μαγγίνας και Γαλάνης Μεγαπάνος κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τον Κιουταχή και σύμφωνα με τους ιστορικούς συνεργάστηκαν στην προσπάθεια να πείσουν τους ομογενείς τους να προσκυνήσουν τον σερασκέρη της Ρούμελης.

Τέλος, από τη μια η απώλεια του Αιτωλικού αποτέλεσα ένα βαρύ πλήγμα για το πολιορκημένο Μεσολόγγι, αλλά από την άλλη όταν οι Μεσολογγίτες έμαθαν ότι Τούρκοι ξεχώρισαν τα παιδιά και τις νεαρότερες γυναίκες για τα χαρέμια των πασάδων, αυτό δυνάμωσε τη θέληση τους για αντίσταση και προκειμένου να παραδοθούν οδηγήθηκαν στην ηρωική και τραγική έξοδο του Απρίλη του 1826.

Από το βιβλίο «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη


https://iaitoloakarnania.gr/2017/02/to-vasiladi-imachi-toy-ntolma-kai-i-toyrkiki-eisvoli-sto-etoliko/?fbclid=IwAR0cgrffCD-CRONa-fD-IXNsSZ7jhVv8KbGaNqFwmsw5EGvN-kXMJ2lu6jA

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μια όμορφη προσπάθεια αναπαράστασης της μάχης του Ντολμά.




Συμμετοχή στη φωτογράφιση της Μάχης της Νήσου Ντολμάς του Αιτωλικού
Όμιλος Ταξιάρχες
Ανδρίτσος Ιωάννης
Γκιάφης Δημήτριος
Καραδήμας Ευάγγελος
Μανιάκης Νικόλαος
Μπαρούχος Στράτος
Μυλωνάς Δημήτριος
Περιστέρης Ιωάννης
Σεβαστός Κωνσταντίνος
Τρικαλινός Ευστράτιος
Τρικαλινού Δήμητρα
Φλάκας Ιωάννης
Φιλική συμμετοχή
Παναγιώτης Γεωργακογιάννης
Φωτογραφία - Video
Ηλίας Περγαντής
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το ατιμώρητο έγκλημα πολέμου στων Ιταλών στην Αιθιοπία







ΟΙταλός στρατάρχης Ροντόλφο Γκρατσιάνι υπήρξε ένας από τους μεγάλους εγκληματίες πολέμου στην ιστορία. Ωστόσο ποτέ δεν πλήρωσε τα εγκλήματά του παραμένοντας στη φυλακή για μόλις 4 μήνες. Ο Γρατσιάνι «διακρίθηκε» στον πόλεμο της Ιταλίας κατά της Αιθιοπίας το 1936. Ο ίδιος ήταν φανατικός φασίστας, καχύποπτος στα όρια της παράνοιας και εκδικητικός. Έτρεφε μεγάλοι μίσος για τους Αιθίοπες και το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία.

...

Το 1936 όταν οι δυνάμεις του κατέλαβαν στην περιοχή της Ντιριντάουα ο ίδιος επισκέφτηκε μια εκκλησία. Σκόνταψε όμως στο σπασμένο πάτωμα, όπου υπήρχε μια τρύπα και έπεσε. Ο Γκρατσιάνι ήταν βέβαιος ότι οι Αιθίοπες ιερείς είχαν χαλάσει το πάτωμα για να πέσει αυτός… Το περιστατικό θα ήταν γελοίο, απλώς, αν δεν γεννούσε ένα τρελό μίσος του Ιταλού προς τους Αιθίοπες κληρικούς. Στις 19 Φεβρουαρίου 1937, ως αντιβασιλέας της κατεκτημένης Αιθιοπίας ανακοίνωσε πως οι ιταλικές αρχές κατοχής θα έδιναν ελεημοσύνη στους φτωχούς λόγω της γέννησης ενός νέου Ιταλού πρίγκιπα, όπως γράφει το history-point.gr.

Όπως ήταν φυσικό συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και δύο άνδρες από την ιταλική αποικία της Ερυθραίας. Ο ένας, ο Αμπραχά Ντεμπός μιλούσε ιταλικά και εργαζόταν στο Φασιστικό Πολιτικό Γραφείο. Ο Ντεμπός όμως μισούσε τους Ιταλούς για την ρατσιστική συμπεριφορά τους και μετέβη στην τελετή με χειροβομβίδες, μαζί με τον φίλο του.


Άδικη σφαγή
Η τελετή ξεκίνησε με τον Γκρατσιάνι να βγάζει λόγο και να δέχεται την υποταγή Αιθιόπων αξιωματούχων. Γύρω στις 11.00 άρχισε η διανομή του βοηθήματος στους φτωχούς. Οι δύο εκ Ερυθραίας άρχισαν τότε να ρίχνουν χειροβομβίδες. Έριξαν 10 και κατάφεραν, μέσα στην σύγχυση, να ξεφύγουν. Από τις χειροβομβίδες τραυματίσθηκε ο Γκρατσιάνι και άλλοι Ιταλοί αξιωματούχοι. Ο διάβολος φύλαξε τον Γκρατσιάνι που επέζησε αφού αφαιρέθηκαν από το σώμα του 365 θραύσματα! Στο μεταξύ οι δράστες κατέφυγαν στο μοναστήρι στου Ντέμπρα Λίβανος χωρίς οι μοναχοί να γνωρίζουν τίποτα. Από εκεί πέρασαν στο βρετανικό τότε Σουδάν αλλά δολοφονήθηκαν από τους ντόπιους.

Πίσω στην Αιθιοπία η ιταλική αντίδραση ήταν άμεση. Ήδη την ώρα της επίθεσης οι καραμπινιέροι είχαν ανοίξει αδιακρίτως πυρ στο πλήθος σκοτώνοντας εκατοντάδες. Κατόπιν ο Γκουίντο Κορτέζε, στέλεχος της φασιστικής κυβέρνησης διέταξε την τριήμερη σφαγή των Αιθιόπων για να «δείξουν την αφοσίωσή τους στον Γκρατσιάνι».

«Για τρεις ημέρες έχετε την άδεια να σκοτώνετε και να κάνετε ότι θέλετε τους Αιθίοπες», είπε στους Ιταλούς καραμπινιέρους και στρατιώτες. Κι αυτοί με τις ιαχές «Ντούτσε, Ντούτσε» και «Ιταλικός πολιτισμός» εφόρμησαν… Έσφαξαν με μαχαίρια, περιέλουσαν με βενζίνη και έκαψαν ζωντανούς όχι μόνο Αιθίοπες, αλλά και Έλληνες της εκεί παροικίας καθώς και Αρμένιους. Κατόπιν οι «πολιτισμένοι» φωτογραφίζονταν με τα κακοποιημένα πτώματα των δολοφονημένων. Μόνο στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 30.000 αθώοι.

Επίσης ιδιαίτερα καταδιώχθηκαν όσοι Αιθίοπες είχαν σπουδάσει, ειδικά στο εξωτερικό. Πολλές χιλιάδες άλλοι Αιθίοπες και όχι μόνο στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – εξόντωσης στο Ντανάν, το Ογκαντέν, τη Νόκρα και στο αρχιπέλαγος Νταλάκ. Ο Γκρατσιάνι διέταξε να δίδεται στους κρατουμένους ελάχιστη τροφή και νερό, με αποτέλεσμα χιλιάδες να πεθάνουν. Οι Ιταλοί άλλωστε τους υποχρέωσαν σε καταναγκαστικά έργα.

Οι σφαγή διήρκεσε μέχρι τον Μάιο. Οι Ιταλοί ανακάλυψαν ότι οι δράστες είχαν μείνει στο μοναστήρι του Ντεμπρά Λίβανος και ο Γκρατσιάνι διέταξε προσωπικά τον τοπικό διοικητή να εξοντώσει όλους τους μοναχούς. Έτσι κι έγινε και 320 αθώοι εκτελέστηκαν στις 20 Μαΐου, ημέρα που πανηγύριζε η μονή… Μαζί τους δολοφονήθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 1.500 κάτοικοι της περιοχής. Αυτά έπραξαν οι κατά τα άλλα θεωρούμενοι “καλοί” Ιταλοί… Η εν λόγω σφαγή έμεινε γνωστή ως “Η σφαγή του Γκρατσιάνι”.


Ιταλοί στην Αιθιοπία











RY

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε χλωρίνη στα ρούχα σας; - Έτσι θα την εξαφανίσετε!








Η χλωρίνη είναι σύμμαχος για καθαρό σπίτι χωρίς μικρόβια και σούπερ απολύμανση! Τι γίνεται όμως αν πέσει μια σταγόνα πάνω στο αγαπημένο σου ρούχο;

Εμείς σου έχουμε τη λύση για να αφαιρέσεις τον λεκέ από χλωρίνη! Δες 2 απλούς τρόπους για να τα καταφέρεις:

1. Μόλις πέσει χλωρίνη σε κάποιο ύφασμα, σπεύσε να ρίξεις πάνω στο λεκέ αρκετή ποσότητα οινοπνεύματος. Άφησε το να δράσει για 15-20 λεπτά και μετά ξέπλυνε με νερό, όπως μας ενημερώνει το xorisorianews.

2. Άλλος ένας τρόπος να εμποδίσεις την… καταστροφική δράση της χλωρίνης, είναι να ρίξεις λευκό ξύδι μόλις γίνει η ζημιά. Άφησε το να δράσει και έπειτα πλύνε κανονικά το ρούχο σου.

Οι Σίγουροι Τρόποι για να Εξαφανίσετε Ακόμη 6 Επίμονους Λεκέδες

...

Από το παγωτό μέχρι τη λάσπη και το λευκό κρασί, σας αποκαλύπτουμε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε ακόμα και από τους πιο επίμονους λεκέδες και να σώσετε τα ρούχα και τα υφάσματά σας χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία στο καθαριστήριο.

Παγωτό Βουτήξτε το λερωμένο ύφασμα σε κρύο νερό προτού εφαρμόσετε σε αυτό κάποιο ειδικό προϊόν απομάκρυνσης λεκέδων. Αφήστε το προϊόν να δράσει για 10-15 λεπτά και, έπειτα, βουτήξτε το ύφασμα σε κρύο νερό στο οποίο έχετε διαλύσει λίγο απορρυπαντικό πιάτων.

Για να μη μείνετε (με το) παγωτό, ψεκάστε το λερωμένο ύφασμα με λίγο απορρυπαντικό πιάτων αραιωμένο με νερό.

Μπύρα Εξολοθρεύστε αποτελεσματικά όχι μόνο το λεκέ από μπύρα αλλά και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αφήνοντας το λερωμένο ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε ένα διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού (υπολογίστε ¼ φλ. ξίδι προς 2 φλ. νερό).

Γρασίδι Ωραία η εξοχή, αλλά αφήνει πίσω τα (εκνευριστικά και επίμονα) σημάδια της με τη μορφή… λεκέ! Για να εξαφανίσετε, λοιπόν, το λεκέ από γρασίδι, τρίψτε το ύφασμα με μία λεμονόκουπα και στη συνέχεια ξεπλύνετέ τον με λίγο κρύο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι να αφαιρέσετε τελείως τυχόν υπολείμματά του.

Λάσπη Τα λασπώσατε; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό μιας και πρέπει να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως ο λεκές. Όταν ξεραθεί η επιφάνειά του, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό σε σκόνη πάνω σε αυτόν και τρίψτε καλά με μία βούρτσα. Στη συνέχεια, φτιάξτε ένα διάλυμα ανακατεύοντας ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι (ή μαγειρική σόδα) και περάστε με αυτό την περιοχή που έχει λερωθεί. Τέλος, βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο και πλύνετέ το στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία.

Λευκό Κρασί Σε αντίθεση με το κόκκινο, ο λεκές από λευκό κρασί απαιτεί να ρίξετε κρύο νερό προκειμένου να τον ξεφορτωθείτε. Αφότου τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία, ψεκάστε το λεκέ με λίγο διάλυμα νερού και απορρυπαντικού πιάτων προτού βάλετε το λερωμένο ύφασμα για πλύσιμο.

Βάλτε κρύο νερό στο λευκό κρασί σας και πείτε «αντίο» στα σημάδια που αφήνει στα ρούχα σας!

Ανεξίτηλος Μαρκαδόρος Πείτε οριστικά και αποτελεσματικά «αντίο» στο λεκέ από ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ψεκάζοντας τον με λίγο λευκό ξίδι ή οινόπνευμα και τρίβοντας τον καλά.


https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/858156_epese-hlorini-sta-royha-sas-etsi-tha-tin-exafanisete

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι το φρούτο εποχής που κάνει καλό για άσθμα και υπέρταση - Από ποιες άλλες ασθένειες σας προστατεύει





Κάθε φρούτο έχει τις δικές του ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά μερικά φρούτα πραγματικά ξεχωρίζουν στο πόσα προσφέρουν στην υγεία μας.
Ειδικά, όταν ένα φρούτο περισυλλέγεται και καταναλώνεται στην εποχή του, αυτά τα πλεονεκτήματα φτάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους.

...

Ένα από τα φρούτα που οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν το καλοκαίρι είναι φυσικά το πεπόνι.

Δείτε από πόσες σοβαρές ασθένειες και με ποιον τρόπο σας προστατεύει το πεπόνι:

Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Το αντιοξειδωτικό ζεαξανθίνη, που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το πεπόνι, φιλτράρει τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φάσματος του φωτός και θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ματιών και, ως ένα σημείο, περιορίζει τις ζημιές από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Άσθμα

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη άσθματος είναι μειωμένοι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι το β-καροτένιο, που υπάρχει εν αφθονία σε κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως το πεπόνι, η κολοκύθα, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο. Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να προστατεύσει από το άσθμα και που επίσης βρίσκεται εν αφθονία στο πεπόνι, καθώς και τα εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα.

Υπέρταση

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και χολίνη στο πεπόνι, κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς. Καταναλώνοντας τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το να παίρνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου για τη θεραπεία της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση). Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο περιλαμβάνουν το πεπόνι, τον ανανάς, τις τομάτες, τα πορτοκάλια, τις μπανάνες και το σπανάκι.

Η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται επίσης με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, την προστασία έναντι της απώλειας της μυϊκής μάζας, τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και τη μείωση στο σχηματισμό πετρών στους νεφρούς.

Καρκίνος

Η διατροφή που είναι πλούσια σε β-καροτένιο από φυτικές τροφές, όπως το πεπόνι, παίζει προστατευτικό ρόλο κατά του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Το β-καροτένιο έχει αποδειχθεί επίσης ότι έχει αντίστροφη συσχέτιση με την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τουλάχιστον στον πληθυσμό της Ιαπωνίας.


https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/885582_ayto-einai-froyto-epohis-poy-kanei-kalo-gia-asthma-kai-ypertasi-apo-poies

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Συνεχίζεται στο Αγρίνιο, για δεύτερη βδομάδα, η δίκη της εγκληματικής ομάδας δημητρίου.




Μιας και βρισκόμαστε στη δίνη των παραπλανήσεων και αποπλανήσεων , μαθαίνουμε ότι ο δικός μας σκηνοθέτης, που είχε τοποθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη, όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα, στην Εποπτεία Αλιείας του νομού μας, δικάζεται εδώ και δυο βδομάδες στο Αγρίνιο, για:
 
Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,
  Απιστία στην Υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος,
 Υπεξαίρεση ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, 
Υπεξαγωγή εγγράφων, 
Παράβαση καθήκοντος, 
Συκοφαντική δυσφήμιση
Άμεση συνέργεια στις ως άνω πράξεις

Συγκατηγορούμενοι σε αυτή την υπόθεση ή αλλιώς τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας είναι άνθρωποι σε υψηλά πόστα και σε κέντρα όπου διακινείτε το χρήμα από ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως για την αλιεία.
...

Μαθαίνουμε επίσης ότι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι και άτομα  των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής μας. 

Μέχρι στιγμής έχει καταθέσει μόνο ένας μάρτυρας, ο οποίος εξετάζονταν επί τρεις μέρες.
Ακολουθούν αρκετοί άλλοι, οπότε όποιος προέβλεπε ότι είναι απλά διαδικαστικό το θέμα, έπεσε έξω. 

Η υπόθεση αναμένεται να συνταράξει τα λιμνάζοντα νερά της λιμνοθάλασσας, αλλά και του πολιτικομματικού τοπίου της περιοχής μας αλλά και της χώρας.

Όπως είπαμε στην αρχή, ο δημητρίου, ήταν παντός καιρού και παντός κόμματος, με αποτέλεσμα ο εκάστοτε Νομάρχης να τον έχει ως επικεφαλής των έργων για την Λιμνοθάλασσα, αλλά και για την αλιεία.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του, ήρθε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκλέχτηκε βουλευτής, η κουμπάρα του  Τριαναταφύλλου, ο Κούστας σύμβουλος στη Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και δήμαρχος Μεσολογγίου ο καραπάνος, με τον οποίο υπήρχε αγαστή συνεργασία, μέχρι τη στιγμή που ο καραπάνος απαίτησε μεγαλύτερο ποσοστό  από το κλεμμένο χρήμα. 

(Θυμηθείτε τα μεγάλα ευχαριστώ του καραπάνου στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, για τη βοήθεια που του δόθηκε από παράγοντες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.) 

Ήταν το ιδανικό τάιμινγκ για τον δημητρίου να εφαρμόσει όλα τα σχέδια που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν επί χάρτου.

Η απαγόρευση ουσιαστικά της ελεύθερης αλιείας  στη Λιμνοθάλασσα, ο διορισμός συνεταιρισμών με εικονικούς συνεταίρους, η δημιουργία επιτροπών αξιολόγησης όπου ήλεγχε όλα τα μέλη, η άρση της απαγόρευσης αλιείας με παράνομα εργαλεία, η δήθεν επιστημονικές άδειες από το Πανεπιστήμιο Πατρών για παράνομη αλιεία από τους συνεταιρισμούς που διόριζε, η μη επιστροφή αλιευμένων χελιών στη θάλασσα ως όφειλε, η κατά το δοκούν εφαρμογή της νομοθεσίας, ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Ο κύριος όγκος της υπόθεσης είναι στις χρηματοδοτήσεις για ερευνητικά προγράμματα, όπου εκεί, η εγκληματική ομάδα, διασκορπισμένη σε όλα τα πόστα, κατοχύρωνε και μοιράζονταν τα κονδύλια.
Η υπεξαίρεση εγγράφων, διασφάλιζε ότι στον λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας, δεν θα μπορούσε κανείς να βγάλει άκρη.

Μιας όμως και είμαστε εν μέσω Λιγναδιάδας και το πανελλήνιο απαιτεί και σωστά απαιτεί,  την εδώ και τώρα παραίτηση της Μενδώνη...

Τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βγει η απόφαση και ενδεχομένως να είναι αρνητική για τον προστατευόμενό του;  

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ήρθε ο Τσίπρας στο Μεσολόγγι, με όσους συναντήθηκε από τον αλιευτικό κλάδο, από ιδρύματα μέχρι συνεταιρισμούς, όλοι τους διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Θα παραιτηθεί κάποιος; 
Θα ζητήσει συγνώμη η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ; 
Θα αποπέμψει τις πλάτες του δημητρίου, που βρίσκονται εντός του κόμματος.

Υ.Γ 
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δημητρίου βλέπει συνομωσίες, αντιδημοκρατικές διαδικασίες, φασισμούς και στημένες καταθέσεις.

Οι αντιδράσεις του, οι οποίες ήταν πολύ έντονες, προκάλεσαν την παρέμβαση του δικαστηρίου, όπου τον παρέπεμψαν  με αυτόφωρη διαδικασία, για ασέβεια και προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος της Ελλάδας. 
Η διαδικασία αυτή του φόρτωσε τρεις μήνες φυλάκιση, αλλά μάλλον τα χειρότερα έπονται. 


Μ.Ε.Π 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ






Συνεδρίαση 16/2/2021 Δημοτικού Συμβούλιού Ιεράς Πόλης μετά από την μη συνεργασία για το   τεχνικό πρόγραμμα   του Δήμου   Μεσολογγίου και απαξιώνοντας την πρόταση της μείζον αντιπολίτευσης , αρχίζουν τα όργανα της αντιπαραθέσεως. Ο τέως δήμαρχος προσφεύγει με ένσταση στην Περιφέρεια και δικαιώνετε ενώ το υποβληθέν πρόγραμμα της  Δημοτικής  Αρχής  συνταχθέν από  άπειρους  και ανίδεους  αιρετούς και  έλλειπες ως προς την εγκυρότητα   και ετεροχρονισμένο  η απόρριψη ήταν δεδομένη.. Κυρίευσε η αλαζονεία , το ΕΓΩ  ,η αγνεία και η ασυνεργασία, το Μεσολόγγι  Κε δήμαρχε δεν είναι επιχείρηση σας και δεν έχετε αυτό το δικαίωμα του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς καταστρέφοντας  τον συνδυασμό σας . Διαφορετικά ήταν τα προεκλογικά σας λόγια και οι υποσχέσεις σας για συνεργασίες με γνώμονα την πρόοδο την ανάπτυξη την βελτίωση και αποκατάσταση της φθίνουσας κατάστασης της Πόλεως.
...

  Έχετε δημιουργήσει  όχι μόνο την δυσαρέσκεια των Πολιτών αλλά και αποκτήσατε και την αντιπάθεια της αντιπολιτεύσεως, αλλά πολύ περισσότερο βλάψατε την Πόλη  που στις πολλές χαμένες τετραετίες της της προσθέσατε ακόμη μια.  Δεν είναι η πρώτη φορά που στο δημοτικό συμβούλιο δείχνει εικόνα λαϊκισμού ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ που δικό σας αντιδήμαρχος αποκάλεσε τον  τέως Δήμαρχο (Μπανιέρα) . Τους αδαείς  εξωθερμικούς  συμβούλους   που επιλέξατε   παραμερίζοντας  τους έμπειρους,  δεν κάνουν τίποτε άλλο  Κε δήμαρχε πάρα να σας φιλοφρονούν και διαφημίζουν στον τοπικό τύπο του πρώην εκδότου και ιδιοκτήτη τον όποιο μισθώσατε λαι τοποθετήσατε σε  κύριες θέσεις . Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αρχομανία σας Κε Δήμαρχε τα οποία  βλάπτουν ανεπανόρθωτα την Πόλη την πρόοδο  και την ανάπτυξηΗ απειρία σας έδωσε τροφή και δικαίωμα στην αντιπολίτευση  και ανεξαρτήτους να ψηφήσουν το πρόταση της αντιπολιτεύσεως και ο τέως δήμαρχος νικητής ποια  και τροπαιούχος να ξεφωνήσει την χυδαία την απρεπέστατη φράση ( Τους @@@@σαμε).  Σαν ένα ποταπό υποκείμενο του υποκόσμου  ΝΤΡΟΠΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΒΟΥΛΙΟΥ. Και όχι σαν ένας τέως πρώτος πολίτης της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

 

            Είστε ανερμάτιστοι  για κλάματα και ανίκανοι και οι δυο σας .

 

 Να διοικήσετε μια Πόλη σαν το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ  ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΓΑΠΗΣΑΤΕ ΔΕΝ ΣΕΒΑΣΤΙΚΑΤΕ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ την θυσία των ΕΞΟΔΙΤΩΝ για την ελευθερία του άνθρωπου αλλά και του λογού. ΟΧΙ ΟΜΩΣ  ΣΑΝ  ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ απρεπή και χυδαίες φράσεις.

Νε μεν Κε Καραπανο ο νυν Δήμαρχος με την απειρία και της παρέας του σας έδωσε την νίκη εσείς όμως με την απρεπή και χυδαία φράση σας( τους @@@@σαμε) ποιους ανόητε;. Μήπως αυτούς που σας τίμησαν με την ψήφο τους και σας έδωσαν τον τίτλο του Δήμαρχου;. θα τολμήσετε μετά από τον εξευτελισμό  και προσβολή  του Δημοτικού συμβούλιου του Μεσολογγίου που ποτέ δεν σεβαστήκατε , να συνεχίσετε την παρουσία σας;.  

            Την ποιότητα του χαρακτήρα σας την δείξατε και κατά την διάρκεια της θητείας σας αλλά και προεκλογικά διαφθείροντας  συνειδήσεις με την  ανοχή  βέβαια της ανταλλαγής . Παράταξη Μουρκουση , Τεγα, Αντωνιου ο κάθε ένας πείρε το μερίδιο του.  Άνθρωποι ιδιοτελείς  διεφθαρμένοι πολιτικοί υποκριτές και ψευδό δημοκράτες σας ακλούθησαν . Τα έργα βιτρίνας ξοδεύοντας τον δημόσιο χρήμα τα παίξατε όλα για όλα για μια δεύτερη καθυστερημένη 4 αιτία που ευτυχώς δεν καταφέρατε την εκλογή.

            Όσο για την παραίτηση σας κίνηση ματ μετά την κατακραυγή  του γεγονότος πρέπει τα πράγματα να καταλαγιάσουν βάζοντας χειραγωγούμενο πρόσωπο ως επικαιρική και στην κατάλληλη στιγμή αφού το θράσος σας περισσεύει παραμερίζοντας τον ξανά ηγείστε του συνδυασμού.

            Εμπιστεύτηκε και εναπόθεσε ο Λαός του Δήμου Μεσολογγίου όλες του τις ελπίδες  στην Μεγάλη Ανατροπή  του Κου Λυρου που δυστυχώς  ακόμα μια φορά προδοθήκαν οι προσδοκίες του στη συνέχεια.  Ποιος παρμένε από έναν ήσυχο και πράο επικεφαλή  Συνδυασμού αφού του δόθηκαν όλες οι εξουσίες να τις αντικαταστήσει με την Εγωμανία ,αλαζονεία , αντιδημοκρατικότητα, αποπέμποντας τους έμπειρους αιρετούς  αντικαταστοντας τους  με μισθωτούς κόλακες με πρωτομάστορα τον Τέως έκδοτη και ιδιοκτήτη  της αιχμής που η σιμφωνία ήταν προεκλογικά που η συγκεκριμένη φυλλάδα προβάλει συνεχώς τον δήμαρχο και φιμώνει την φωνή του πολίτη . . Το τι κατάφεραν οι κόλακες είναι γνωστό η μια αποτυχία μετά την άλλη  δεχτήκαν σαν μάνα εξ ουρανού  την παραίτηση  Καραπανου η κλίκα των μισθωτών  και την έκλαβε σαν επιτυχία.  Και σύγχρονος προσβλήθηκαν και έτσι είναι, για  να σωθεί η Αξιοπρέπεια του Δημοτικού Συμβούλιου και της πόλεως κατ επέκταση.  Ο Δήμαρχος κατέθεσε μήνυση  φωτογραφίζοντας με ποιους αρραγές συνεργάτες και  συμβούλους  αυτοί που τον έφεραν στις τόσες αποτυχίες .;             Στην καρατόμηση των αιρετών με συνοπτικές διαδικασίες παρόλα αυτά ολοψύχως ευχόμαστε να σταματήσουν  εδώ οι αποτυχίες και  ο δήμαρχος να βρει την δημοκρατική συνεργασία για το καλό του Δήμου  δεν πάει άλλο κε Δήμαρχε η κατρακύλα που έχει πάρει ο Δήμος γενικά,.  

                                                Ευχαριστώ εκ των πρότερων

                                                            Μετά τιμής

                                                Χρηστος  Ντίνος  τηλ 6939084995

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Ο ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΚΑΙ Η ΑΡΚΟΥΔΑ ΧΩΡΕΥΕΙ




Όλα δείχνουν ότι ο καραπάνος έκανε την κίνησή του, η οποία είναι υψηλού ρίσκου μεν, αλλά εάν του κάτσει θα έχει τα μέγιστα οφέλη. 

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι ναι μεν υπήρξε εκφρασμένη δυσφορία, από τα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ για την συμπεριφορά του καραπάνου και για τον αβυσσαλέο ερωτικό του χαρακτήρα, αλλά κανείς δεν του ζήτησε να παραιτηθεί ή να αφήσει το δήμο Μεσολογγίου για να τον κάνουν βουλευτή σε κάποιο νομό της Ελλάδας. 
...

Με αυτή του τη κίνηση ο καραπάνος, σταματάει οποιαδήποτε πίεση  προς την ηγεσία του κόμματος, κυρίως όμως, προς το Υπουργείο Γεωργίας.

 Με μια υποσχετική  δήλωση,  ότι αναλαμβάνει το κόστος των πράξεων του, αρχίζει να πουλά την εικόνα του μετανοημένου και κυρίως του συνειδητοποιημένου  πολιτικού, ο οποίος ξέρει πότε να αποχωρεί, αλλά και πότε να επανέρχεται.

Η επόμενη κίνησή του, θα είναι να "διορίσει" κάποιον αχυράνθρωπο στη θέση του, ως επικεφαλής του συνδυασμού.
Εάν παρ' ελπίδα κάποιος από το συνδυασμό του, πιστέψει τον απόλυτο αυτόν θεομπαίχτη, θα φανερώσει ταυτόχρονα και τις ηγετικές του βλέψεις.
Βούτυρο στο ψωμί του μπανιέρα, για να τον αποδυναμώσει και τελικά να τον αποκεφαλίσει μέχρι τις εκλογές.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο του Λύρου, μετά τις απανωτές ταπεινωτικές ήττες που δέχτηκαν, η κίνηση παραίτησης του καραπάνου, δίνει επιτέλους την ικανοποίηση και τον εφησυχασμό

Τον εφησυχασμό τον επιβάλει πρωτίστως,  η γνωστή κλίκα που διοικεί τον δήμο του ραδιομεγάρου, διότι έχει ανάγκη να αποδείξει την αξία της, θέλει να πάρει το αίμα της πίσω, από τον ευτραφή καραπάνο, να αποδείξει την ανωτερότητα του κίτρινου τύπου, στην επιβολή πολιτικών εξελίξεων και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι αξίζει τα χρήματα που ενθυλακώνουν κάθε μήνα από τον κουτόφραγκο Λύρο.

Με απλά λόγια ο καραπάνος βαράει το ντέφι και ο Στέλλιος επιδεικνύοντας την αγέρωχη εικόνα του, χορεύει τους ρυθμούς που ο καραπάνος διαλέγει κάθε φορά.

Εξάλλου μη ξεχνάμε, ο καραπάνος μέχρι πρόσφατα ήταν ο εντολέας και  χρηματοδότης του Στέλλιου , δηλαδή όχι μόνο τον ξέρει, αλλά είναι  και κάμποσα χιλιόμετρα μπροστά, από τον αεριτζή δημοσιογραφίσκο της κακιάς ώρας.

Όσο για τις μηνήσεις που κατέθεσε ο Λύρος, για την απρεπή συμπεριφορά του καραπάνου, ευχόμαστε μόνο να μην του γυρίσει μπούμερανγκ.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το τιμ που ποζάρει έξω από τα δικαστήρια, μαζί με τον Λύρο, δεν είναι αυτό που του έδωσε και τις εγγυήσεις, ώστε να βαδίζει στα όρια της αυτοκαταστροφής, διαγράφοντας συμβούλους και δημιουργώντας μισθοφορικά αποστήματα, στη διοίκηση του δήμου, παραγκωνίζοντας το δημοτικό συμβούλιο, με συνοπτικές διαδικασίες. 

Οι εξελίξεις τρέχουν και αν επαληθευτεί η δική μας εκδοχή , νέες ήττες περιμένουν τη διοίκηση του ραδιομεγάρου και μάλιστα πολύ πιο επώδυνες .



Ο ΔΡΑΚΟΣ 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...