Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα;; Δειτε την αληθεια παρακατω με απλα μαθηματικα…



Μας είπαν σήμερα 30/3 οτι καταριφθηκε κάθε αρνητικό ρεκόρ κρουσματων απο τον κορονοιο….
Παμε να δουμε τις τελευταιες μερες το τι εχει γινει…

...

25 / 3 / 2021 Κρούσματα 2588 σε 52893 τεστ ( Pcr + rapid ) ποσοστό 4,89 %

26 / 3 / 2021 Κρούσματα 1496  σε 28025 τεστ ποσοστό  5,33 %

27 / 3 / 2021 Κρούσματα  3133 σε 58158 τεστ ποσοστό 5,38 %

28 / 3 / 2021 Κρούσματα 1449 σε 21278 τεστ ποσοστό  6,8 %

29 / 3 / 2021 Κρούσματα  1724 σε 15607 τεστ ποσοστό 11,04 %

30 / 3 / 2021 Κρούσματα  4340 σε 65979 ( !! ) τεστ ποσοστό  6,5 %

Δηλ στην ουσία, οχι ρεκορ αλλα ΕΠΕΣΑΝ κιολας τα κρουσματα σε συγκριση με τις δυο τελευταιες ημερες….

Μαλλον κατι αλλο ετοιμαζουν….ας μας λενε τα κρουσματα αλλα και ποσα τεστ κανουν για να βγουν  αυτα τα νουμερα για να εχουμε ξεκαθαρη εικονα..


https://katohika.gr/ellada/rekor-krousmaton-simera-deite-tin-alitheia-parakato-me-apla-mathimatika/




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικές Χαρές - άλλη μια τερατώδης δικαίωση της δημοτικής αρχής ;;;


Διαβάζουμε από τα εξαπτέρυγα της δημοτικής αρχής ότι, ο ιερός δήμος μετά από την εμμονική  και απόλυτα δίκαιη παρέμβαση του δημάρχου, όχι απλά δικαιώθηκε αλλά κατάφερε να μειώσει το συνολικό κόστος της επένδυσης, για την κατασκευή παιδικών χαρών,  κατά 43%.

Άρα τα παιδιά του δήμου μας, (όχι του δήμου για τα παιδιά μας) όχι απλά θα παίζουν με την ψυχή τους, αλλά και οι φορολογούμενοι, θα πρέπει από εδώ και πέρα να κοιμούνται ήσυχοι, μιας και το άγρυπνο βλέμμα του δημάρχου και η βαθιά γνώση του αεριτζή αντ' αυτού δημάρχου, σε θέματα επενδύσεων, εξασφαλίζει στο ακέριο τα συμφέροντα του συνόλου των δημοτών.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 
...

Το συγκεκριμένο έργο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν χρηματοδοτούμενο από το πράσινο ταμείο κατά 100% με μια έκπτωση 3%.
Αυτό σημαίνει ότι ούτε ευρώ τσακιστό δεν θα έβαζε ο δήμος, μιας και ισχύει αυτό που κατά κόρον επικαλέστηκε ο δήμαρχος για τα φωτοβολταϊκά.

Έλα όμως που για τα φωτοβολταϊκά, ο δήμαρχος είδε το φως το αληθινό, ενώ για τις παιδικές χαρές, είδε τον Έρεβο αυτοπροσώπως και με τα ίδια του τα μάτια!!!

Στήλωσε τα πόδια του λοιπόν, απέναντι σε όσους θέλανε να φάνε τα χρήματα του πράσινου Ταμείου και μετατρέπει τη προμήθεια σε έργο. 

Τότε αρχίζει ένας δικαστικός  μαραθώνιος μεταξύ του εργολάβου που είχε κερδίσει το διαγωνισμό με το 3%, απέναντι στο δήμο, ο οποίος αγώνας, κράτησε σχεδόν από την αρχή της θητείας της νέας δημοτικής αρχής. 

Στο τέλος υποτίθεται ότι δικαιώθηκε ο δήμος, μιας και παρουσίασε αντιπροσφορά της τάξης του 43%.

Με απλά λόγια, το δωρεάν έργο, έχει περάσει από χίλιες καθυστερήσεις, έχει φορτωθεί δικαστικά έξοδα, έχουν καταναλωθεί άπειρες ώρες συζητήσεων, διαβουλεύσεων και μαγειρεμάτων, για να καταφέρει ο δήμαρχος να πει την αθάνατη λέξη Νενικήκαμεν.

Παρότι τώρα και με αυτές τις προϋποθέσεις, ο δήμος  θα πληρώσει εκτός των δικαστικών δαπανών και το όποιο κόστος του εργολάβου, όσο μικρό ή μεγάλο θα είναι αυτό, το γκεμπελικό κομπλότο ανακάλυψε νίκη τεραστίας  σημασίας. 

Μαθαίνουμε επίσης ότι η έκπτωση του 43% δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αλλά εργολαβική πίεση του δημάρχου στον εργολάβο, ώστε να καταθέσει αντιπροσφορά για να μην πάρει τη δουλειά ο πρώτος επιλαχόν. 

Εάν υπήρχε πραγματικό κατασκευαστικό ενδιαφέρον, οι αντιπροσφορές θα ήταν πολλές και όχι μόνο δυο.

Επίσης μαθαίνουμε ότι ο εργολάβος που κέρδισε τελικά το έργο, δεν έχει τη δυνατότητα υλοποίησης του, μιας και οι οφειλές του μαζί με τη γενική δυσπραγία των ημερών, μάλλον θα τον αναγκάσουν να το επιστρέψει πάλι πίσω.
Για να μην πούμε ότι το ποσοστό της έκπτωσης και η όλη αντίδραση ήταν εκ του πονηρού, για να αναγκάσουν τον πρώτο εργολάβο, να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση. 

Κάτι ανάλογο δηλαδή, με την περίπτωση της δημοπρασίας στην ασπρόμαυρη ταινία "Μια ζωή την έχουμε" όπου ο Δημήρης Χόρν δίνει αυτό που νομίζει πως έχει, σε δημοπρασία, ώστε να κερδίσει το φιλί της πρωταγωνίστριας, παρότι την είχε ερωμένη. Τα αποτελέσματα γνωστά και επαναλαμβανόμενα, με κάθε εμμονικό κύριο που θέλει να επιβάλει τον εγωισμό του και μόνο. 

Αυτή είναι η περιχαρής νίκη του δημάρχου, αυτή είναι και η βοήθεια του αντ' αυτού δημάρχου στη κοινωνία του δήμου μας. 

Ο ένας πάει από νίκη σε νίκη και ο άλλος το επιβεβαιώνει μέσω της φυλλάδας του και του Γραφείου Τύπου της δημοτικής αρχής. 

Όσο για τις παιδικές χαρές, εάν τις δείτε ποτέ, στείλτε μας μέιλ στο gebels@ierapoli.gr 

Η ΓΕΚΙΑ 

 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

«Βόμβα» προέδρου εργαζομένων του «Γ.Ν.Μεταξά»: «Το 1/3 των θετικών σε covid-19 είναι εμβολιασμένοι και με δεύτερη δόση»







Η εφιαλτική διαπίστωση και αποκάλυψη του προέδρου των εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά, Θωμά Κατσίκαρου, ότι το 1/3 των θετικών σε covid-19 είναι εμβολιασμένοι και με δεύτερη δόση, έρχεται να δράσει επικουρικά στην θλιβερή διαπίστωση, ότι η αύξηση των εμβολίων συνοδεύεται από την αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα για τις καταγγελίες ότι κάποιοι από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού είπε ότι από τα κρούσματα οι 11 είναι εμβολιασμένοι (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) και με τη δεύτερη δόση.


...

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει όσους δηλώνουν ότι είναι ψέμα ότι η ανοσία στον κορωνοϊό επιτυγχάνεται ακόμα και από την πρώτη δόση σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 95% όπως ισχυρίζονται και εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Αυτή η δήλωση του Θ.Κατσικάρου επαληθεύει αυτό που έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο pronews.gr, ότι υπάρχει ήδη μία χώρα που έχει εμβολιάσει περίπου το 70% του πληθυσμού και παρόλα αυτά οι πολίτες δεν έχουν πάρει σε καμία περίπτωση τη ζωή τους πίσω. 

Ο λόγος για το Ισραήλ το οποίο αν και έχει εμβολιάσει περίπου το 70% του πληθυσμού του και όμως συνεχίζει να ανακοινώνει πολλά κρούσματα, περισσότερα ακόμη και από την Ελλάδα. 

Να τονίσουμε εδώ ότι το πραγματικό ποσοστό είναι παραπάνω από 70%, καθώς οι Εβραίοι είναι περίπου 7,5 εκατομμύρια πολίτες, το υπόλοιπο 1,5 εκατ. είναι Άραβες σε περιοχές που είναι γενικά αποκλεισμένες και ελεγχόμενες σε ότι αφορά την διακίνησή του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα η «κανονικότητα» δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που υπήρχε προ κορωνοϊού, καθώς αν και έχουν ανοίξει ορισμένες δραστηριότητες, αυτές λειτουργούν με αυστηρά μέτρα και είναι μόνο για τους εμβολιασμένους που κάνουν χρήση των «πράσινων διαβατηρίων», παρόμοια με τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Χαρακτηριστική ήταν και η συζήτησή του με τον Ευαγγελάτο, στον οποίο είχε πει ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό και ο Ευαγγελάτος του είπε, ναι, αλλά όχι τόσο πολύ, κατά το ολίγον έγκυος.

 

 

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης όσον αφορά το σχετικό εμβόλιο είχε δηλώσει ότι οι εμβολιασμένοι είναι φορείς.

https://www.pronews.gr/ygeia/972125_vomva-apo-ton-proedro-ergazomenon-toy-metaxa-o-13-ton-thetikon-einai-emvoliasmenoi-kai

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Κούβελας για εμβόλια: «Κανείς δεν ξέρει τίποτα- Στο Ισραήλ ο κόσμος εξακολουθεί να νοσεί και να πεθαίνει»!







Παγκόσμιος προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Ο παγκόσμιος προβληματισμός για την  αποτελεσματικότητα ή όχι των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για το αν αυτά μπορούν τελικά  να αποτρέψουν ή να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού, παίρνει συνεχώς νέες διαστάσεις.

Ο  Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, ξεκαθάρισε πως κανένας επιστήμονας πουθενά στον κόσμο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά εάν τα εμβόλια προσφέρουν τελικά ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό αλλά και τις νέες μεταλλάξεις του.

Σε δυο  πολύ πρόσφατες τηλεοπτικές του παρεμβάσεις αντιπαραβάλλει το παράδειγμα του Ισραήλ, μία χώρα όπου θεωρείται πρότυπο για την ταχύτητα και τη μαζικότητα με την οποία εμβολιάζονται συλλήβδην οι πολίτες άνω των 16 ετών.

...

Κι όμως παρά τα ρεκόρ αυτά, στο εβραϊκό κράτος οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, επίπεδα που δεν συνάδουν με την προπαγάνδα για αυτά.

«Τα εμβόλια δεν είναι αυτά που περίμενε ο κόσμος», ανέφερε ο Δ. Κούβελας.

Παγκόσμιος προβληματισμός για τα εμβόλια

Την ίδια ώρα όπως και  στην Ελλάδα, έτσι και στην Αμερική οι υγειονομικοί είχαν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, μόνο που μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί μόνο οι μισοί.

Σύμφωνα με έρευνα που οργάνωσε το ίδρυμα Kaiser Family Foundation σε συνεργασία με την εφημερίδα Washington Post, μόλις το 52% έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Κάτι που σημαίνει πως 48% των γιατρών, νοσηλευτών, κ.ά. διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν εν ώρα εργασίας.

Το μικρό αυτό ποσοστό εμβολιασθέντων μάλλον εξηγείται από το γεγονός ότι οι υγειονομικοί ήταν οι πρώτοι στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να εμβολιαστούν. Οπότε, πολλοί εξ αυτών αποφάσισαν να περιμένουν και να δουν πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα, φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες, επιπλοκές, κλπ.

Από όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, το 18% δηλώνει πως δεν πρόκειται να κάνει το εμβόλιο επικαλούμενοι φόβο για παρενέργειες, και το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι πολύ καινούργια και άρα αδοκίμαστα.

Μάλιστα, το 16% δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και να χάσουν τη δουλειά τους παρά να εμβολιαστούν!

Όπως αναφέρει μια 65χρονη νοσοκόμα από την Ιντιάνα στην Post, «δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου για να κρατήσω τη δουλειά μου». Συμπληρώνει πως τηρεί όλα τα μέτρα υγιεινής στην εργασία της, και πως αν ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός όσο λένε, τότε θα τον είχε κολλήσει στα σίγουρα τόσο καιρό…

Ο σκεπτικισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό είναι υψηλότερος ανάμεσα στους έγχρωμους υγειονομικούς, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη έρευνα.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων της χώρας έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, με τον σχεδιασμό να στοχεύει στον εμβολιασμό του 100% των ενηλίκων μέχρι τον Ιούλιο.

Όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Υγείας Matt Hancock, οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν την Παρασκευή, με αριθμό ρεκόρ από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τεράστια επιτυχία, δήλωσε.

Οι πανηγυρισμοί όμως αυτοί σκιάζονται από καταγγελίες για την αδυναμία ή αποτυχία των πλούσιων κρατών να μοιραστούν τα εμβόλια με άλλα λιγότερα αναπτυγμένα κράτη.

Όπως λέει ο Dr. Jeremy Farrar, επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» Welcome, που ασχολείται με ζητήματα υγείας, η Βρετανία θα πρέπει να αρχίσει να βοηθάει και άλλες χώρες, και να μην επαναπαύεται στη δική της επιτυχία.

Η Βρετανία, λέει, έχει τα δικαιώματα για αρκετές δόσεις εμβολίων, τόσες ώστε να μπορέσει να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της δυο φορές, άρα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει και τις υπόλοιπες χώρες που συναντούν προβλήματα στην προμήθεια δόσεων.

Και όπως καταλήγει, «η επιστήμη μας έχει δώσει την δυνατότητα να γλιτώσουμε από την πανδημία, όμως αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν εμβολιαστεί ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη».


https://www.pronews.gr/ygeia/972200_dkoyvelas-gia-emvolia-kaneis-den-xerei-tipota-sto-israil-o-kosmos-exakoloythei-na-nosei

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Το παράξενο αμφίβιο που αναπλάθεται όταν τραυματίζεται και η σπάνια αξία του για το ανθρώπινο είδος (φωτο)







Το αμφίβιο ον Αξολότλ έχει τι δυνατότητα να αναπλάθεται όταν τραυματίζεται, όταν χάνει ακόμα και κομμάτια του, ή οταν ένα μέρος του σώματος του μολύνεται.

Ο Φραν, το μικρό Άξολοτλ, που μελετήθηκε από ομάδα επιστημόνων έχασε παραπάνω από το μισό του πρόσωπο εξαιτίας μιας πολύ επιθετικής λοίμωξης.

Σήμερα όμως δεν υπάρχει καν σημάδι από τη περίοδο που ήταν μολυσμένο και το πρόσωπο του έχει αποκατασταθεί πλήρως.


...

Το Άξολοτλ ή αλλιώς το "ψάρι του Μεξικού¨ κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της μεγάλης ρύπανσης στις θάλασσες του Μεξικού ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να σώσουν το είδος γιατί θεωρείται η ελπίδα μας για σημαντικές πληροφορίες γύρω από την επούλωση τραυμάτων του δέρματος.

Ήδη έχουν εξασφαλισθεί σημαντικά κονδύλια για την σωτηρία του από φαρμακευτικές εταιρείες που ασχολούνται με ασθένειες που απαιτούν ανάπλαση δέρματος.


https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/972328_paraxeno-amfivio-poy-anaplathetai-otan-traymatizetai-kai-i-spania-axia-toy


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

«Σεισμός» στην επιστήμη: Νέα ανακάλυψη αμφισβητεί το Καθιερωμένο Πρότυπο και φέρνει αλλαγές στη Φυσική


Όπως αναφέρει το BBC, τα ευρήματα προέκυψαν από δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές οι οποίοι εργάζονταν στο LHC (Large Hadron Collider) του CERN- όπου συγκρούονται ακτίνες σωματιδίων πρωτονίων για να ελεγχθούν τα όρια της Φυσικής όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα




Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα πιθανό «ελάττωμα» σε μια θεωρία που εξηγεί πώς συμπεριφέρονται τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model) είναι η καλύτερη θεωρία που έχουμε αυτή τη στιγμή για να εξηγήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας- ωστόσο ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως δεν πρόκειται παρά για ένα «σκαλοπάτι» προς μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του σύμπαντος. Ενδείξεις απρόσμενων συμπεριφορών από ένα υποατομικό σωματίδιο, το αποκαλούμενο «beauty quark», θα μπορούσαν να φέρουν στο φως «ρωγμές» στα «θεμέλια» αυτής της θεωρίας, αλλάζοντας το πρόσωπο της Φυσικής όπως τη γνωρίζουμε.

Όπως αναφέρει το BBC, τα ευρήματα προέκυψαν από δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές οι οποίοι εργάζονταν στο LHC (Large Hadron Collider) του CERN- όπου συγκρούονται ακτίνες σωματιδίων πρωτονίων για να ελεγχθούν τα όρια της Φυσικής όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Η «μυστηριώδης» συμπεριφορά του «beauty quark» ίσως να είναι το αποτέλεσμα ενός άγνωστου μέχρι σήμερα υποατομικού σωματιδίου, που ασκεί δύναμη- ωστόσο οι φυσικοί τονίζουν ότι


... απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ο Μίτες Πατέλ, του Imperial College London, είπε στο BBC News πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν πρόκειται όντως για απόκλιση από το Καθιερωμένο Πρότυπο, μα οι πιθανές επιπτώσεις είναι τέτοιες που αυτά τα αποτελέσματα είναι ό,τι πιο συναρπαστικό έχω δει 20 χρόνια στον χώρο».

Ο κόσμος μας έχει δομικά στοιχεία που είναι ακόμα μικρότερα από το άτομο, και κάποια από αυτά τα υποατομικά σωματίδια αποτελούνται από ακόμα μικρότερα τμήματα, ενώ άλλα δεν μπορούν να διασπαστούν σε τίποτα άλλο μικρότερο- αυτά είναι γνωστά ως θεμελιώδη σωματίδια.

Το Καθιερωμένο Πρότυπο περιγράφει όλα τα γνωστά θεμελιώδη σωματίδια από τα οποία αποτελείται το σύμπαν, καθώς και τις δυνάμεις με τις οποίες αλληλεπιδρούν. Ωστόσο δεν μπορεί να εξηγήσει κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης Φυσικής, όπως τη σκοτεινή ύλη ή τη φύση της βαρύτητας. Ως εκ τούτου, οι φυσικοί ξέρουν πως κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πιο προηγμένο μοντέλο.

Το LHC κατασκευάστηκε για έρευνες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο- οπότε αν οι ανακαλύψεις αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια μεγάλη ανακάλυψη.

Το LHC παράγει υποατομικά σωματίδια που είναι γνωστά ως «beauty quarks». Συνήθως δεν βρίσκονται στη φύση, μα παράγονται στο LHC. Τα υποατομικά σωματίδια υφίστανται μια διαδικασία αποσύνθεσης, όπου ένα σωματίδιο μεταμορφώνεται σε άλλα, μικρότερης μάζας.

Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Πρότυπο, τα beauty quarks θα έπρεπε να αποσυντίθενται σε ίσους αριθμούς ηλεκτρονίων και μιόνια. Αντ'αυτού, η διαδικασία αποδίδει περισσότερα ηλεκτρόνια από ό,τι μιόνια. Μία πιθανή εξήγηση είναι πως ένα σωματίδιο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα, γνωστό ως leptoquark, εμπλέκεται στη διαδικασία και κάνει ευκολότερη την παραγωγή ηλεκτρονίων.

Όπως είπε η Πόλα Αλβαρέζ Καρτέλε, του University of Cambridge, μία εκ των ερευνητών πίσω από την ανακάλυψη αυτή, «το νέο αυτό αποτέλεσμα παρέχει πολύ δελεαστικές ενδείξεις παρουσίας ενός νέου θεμελιώδους σωματιδίου ή δύναμης που αλληλεπιδρά διαφορετικά με αυτά τα...σωματίδια».

«Όσο περισσότερα δεδομένα έχουμε, τόσο ισχυρότερο γίνεται αυτό το αποτέλεσμα. Η μέτρηση αυτή είναι η πιο σημαντική σε μια σειρά αποτελεσμάτων από το LHCb στην τελευταία δεκαετία, που όλα δείχνουν να ευθυγραμμίζονται- και θα μπορούσαν όλα να υποδεικνύουν μια κοινή εξήγηση. Τα αποτελέσματα δεν έχουν αλλάξει, μα οι αβεβαιότητες έχουν μειωθεί, αυξάνοντας τις δυνατότητές μας να δούμε πιθανές διαφορές με το Καθιερωμένο Πρότυπο».


https://m.naftemporiki.gr/story/1705987

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο αγώνας πυγμαχίας που έμεινε στην ιστορία: Το φονικό κόλπο με τα γάντια που κατέστρεψε τον αντίπαλο








Ιούνιος του 1983 και στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι μεγαλύτεροι αγώνες πυγμαχίας της χρονιάς. 

Νωρίς το απόγευμα είναι προγραμματισμένος ένας αγώνας μικρότερης προβολής, ανάμεσα στους Μπίλι Κόλινς και Λούις Ρέστο. Ο ένας είναι ανερχόμενος πυγμάχος και ο άλλος στη δύση της καριέρας του.

Το φαβορί ήταν ο Κόλινς και μάλιστα όλοι προέβλεπαν έναν εύκολο αγώνα που θα έληγε με εύκολο νοκ άουτ.

Όμως ο αγώνας εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Μετά από λίγους γύρους ο Κόλινς είχε παραμορφωθεί από τις μπουνιές του αντιπάλου, μάλιστα στον δέκατο γύρο δεν


... έβλεπε καν.

Ο πατέρας του Κόλινς πήγε στη γωνία του νικητή για να τον συγχαρεί και είδε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα γάντια του. Είχαν πολύ μικρό όγκο και ήταν πολύ ελαφριά. 

Άρχισε να φωνάζει και ο διαιτήτης ανακάλυψε τη μεγάλη απάτη. Είχε αφαιρεθεί το παχύ στρώμα που προστατεύει τους αθλητές από τα δυνατά χτυπήματα.

Ο Κόλινς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για τα επόμενα χρόνια, και υπό την επήρεια αλκοόλ έπεσε με το αμάξι του πάνω σε άλλο δίνοντας τέλος στο μαρτύριο του.

Μετά από χρόνια ο απατεώνας μποξέρ αποκάλυψε πως όχι μόνο αφαίρεσε το προστατευτικό αλλά είχε βουτήξει τα γάντια και σε υγρό γύψο, για να ισοπεδώσει τον αντίπαλο

https://www.pronews.gr/athlitismos/alla-spor/970537_o-agonas-pygmahias-poy-emeine-stin-istoria-foniko-kolpo-me-ta-gantia

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Μια τεράστια σημαία 400 τ.μ. «σκέπασε» το Αιτωλικό, ανεβάζοντας στα ουράνια την υπερηφάνεια μας.







 


 Για ακόμη μια φορά οι δημότες του Αιτωλικού,  αναδεικνύουν τον εθελοντισμό ως μέσο  δημιουργίας και έμπνευσης σε κάθε  έκφανση της καθημερινότητας, κάνοντάς μας  υπερήφανους, με τις πρωτοβουλίες τους και  με το αποτύπωμα που αφήνουν στη ροή του χρόνου, σε μια περιοχή που το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η εγκατάλειψη και η μιζέρια. 

Με τις ενέργειές τους τιμούν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως κοινωνία, μιας και οι εκπρόσωποί μας είναι απασχολημένοι περισσότερο με τα λάικ του φατσοβιβλίου ή τις πληρωμένες δημοσιεύσεις της δημοτικής αρχής. 

Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που μας έκαναν να νοιώσουμε υπερήφανοι και να σκύψουμε το κεφάλι σε όλους αυτούς που με την αυτοθυσία τους, μας επέτρεψαν να ζούμε σήμερα με την πραγματική μας Εθνική ταυτότητα. 


Μ.Ε.Π 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η δίκη του Καραϊσκάκη και ο θάνατος του λόρδου Βύρωνα


Η συμπεριφορά του αθυρόστομου και ατίθασου κλεφταρματολού Γεώργιου Καραϊσκάκη δίνει στον Μαυροκορδάτο την ευκαιρία που χρειαζόταν να αφοπλίσει όλα τα πιθανά αντικυβερνητικά στοιχεία της περιοχής


Του Roderick Beaton


Τον Μάρτιο του 1824, η Επανάσταση αρχίζει να δοκιμάζεται με τρόπο πρωτοφανή. Η σύγκρουση ανάμεσα στην επίσημη κυβέρνηση της επαναστατημένης Ελλάδας (με έδρα το Κρανίδι Αργολίδας) και την αυτόκλητη κυβέρνηση που έστησαν οι οπλαρχηγοί στην Τριπολιτσά (σήμερα Τρίπολη) φτάνει στο αποκορύφωμα. Κυβερνητικά στρατεύματα πλησιάζουν την Τριπολιτσά, γίνονται οι πρώτες μάχες. Στο Μεσολόγγι, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, εκπροσωπώντας τη νόμιμη κυβέρνηση και συνοδευόμενος από τον άγγλο ευπατρίδη και διάσημο ποιητή λόρδο Βύρωνα, προσπαθεί με χίλια δύο να αποφύγει παρόμοια σύγκρουση στη Δυτική Στερεά
...

Η συμπεριφορά του αθυρόστομου και ατίθασου κλεφταρματολού Γεώργιου Καραϊσκάκη δίνει στον Μαυροκορδάτο την ευκαιρία που χρειαζόταν να αφοπλίσει όλα τα πιθανά αντικυβερνητικά στοιχεία της περιοχής: να το πετύχει όχι με τη βία αλλά διά του νόμου. Στις 20 Μαρτίου, για λόγους εντελώς προσωπικούς (κάποιος δικός του είχε φάει ξύλο από άγνωστους Μεσολογγίτες την προηγούμενη μέρα), ο Καραϊσκάκης εξαπολύει 250 αντάρτες στην πόλη· αρπάζουν ομήρους, τρομοκρατούν τους πάντες και για ένα διάστημα άλλοι δικοί του καταλαμβάνουν το οχυρωμένο νησί κοντά στην είσοδο της λιμνοθάλασσας, το Βασιλάδι. Πανικός παντού. Ακόμα και ο Βύρωνας διαπιστώνει ότι οι Σουλιώτες του δικού του Τάγματος αρνούνται να ανάψουν πυρ εναντίον των συγγενών τους που υποστηρίζουν την ανταρσία.

Ο πανέξυπνος Μαυροκορδάτος, με πολλές δυσκολίες, ύστερα από πέντε ημέρες, καταφέρνει να επαναφέρει την έννομη τάξη. Αλλοι κλεφταρματολοί, που για διάφορους λόγους δυσανασχετούν με τις αυθαιρεσίες του Καραϊσκάκη, μεσολαβούν προς όφελος του Μαυροκορδάτου και των τοπικών Αρχών. Υποχωρούν οι στασιαστές· τέρμα η «ανταρσία».

Στη συνέχεια ο Καραϊσκάκης θα περάσει από δικαστήριο, στην εκκλησία της Παναγίας στο Αιτωλικό (τότε γνωστό με το παραδοσιακό όνομα Ανατολικό). Προεδρεύει ο μητροπολίτης Αρτης Πορφύριος· ένορκοι και δικαστές είναι οι καπετάνιοι της περιοχής, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα για το είδος της δικαιοσύνης που με σκοπιμότητα εισάγει ο Μαυροκορδάτος από τα δικαστήρια της Ευρώπης. Η δίκη, προφανώς, είναι στημένη. Στο τέλος, η ετυμηγορία χαρακτηρίζει τον Καραϊσκάκη ως «επίβουλον της Πατρίδος και προδότην» – επειδή βρέθηκαν τεκμήρια ότι είχε διαπραγματευθεί με τον τουρκαλβανό πασά των Ιωαννίνων, τον Ομέρ Βρυώνη, με σκοπό να γυρίσει στο παλιό του αξίωμα στα Αγραφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης δεν είχε φερθεί «πατριωτικά» – αλλά τέτοιες πράξεις συμφιλίωσης με τον εχθρό ήταν καθημερινές στις συνθήκες της Ρούμελης εκείνη την εποχή. Αφού δεν κατάφερε ο Καραϊσκάκης να γυρίσει στα Αγραφα υπό την προστασία των Ελλήνων, θα γύριζε υπό την προστασία των Οθωμανών· έτσι ήταν. Το ονόμαζαν «καπάκι».

Αλλά η γλώσσα της επίσημης δίκης και της ετυμηγορίας δεν γνώριζε τέτοια· στη νεοφερμένη γλώσσα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, η πράξη του Καραϊσκάκη, το γνωστό «καπάκι», ακόμα και η σχετικά επίσημη λέξη «επιβουλή», μεταμορφώθηκε σε «εσχάτη προδοσία». Και με τον τρόπο αυτό ο πιο χαρισματικός οπλαρχηγός της Δυτικής Στερεάς εξορίζεται (προσωρινά, όπως θα αποδείξουν τα πράγματα) από την «πατρίδα». Ουσιαστικά ντροπιάζεται, με αποτέλεσμα κανένας άλλος οπλαρχηγός της περιοχής να μη σκεφτεί να στασιάσει εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης. Οπως θριαμβευτικά γράφει ο Μαυροκορδάτος στο Κρανίδι, στις 8 Απρίλη 1824, «έχω ευχαρίστησιν ότι μέχρι τούδε και την επιρροήν της Διοικήσεως (Κυβερνήσεως) εφύλαξα εις το μέρος τούτο και δεν άφησα να χυθή ρανίς αίματος και τας ραδιουργίας και επιβουλάς επρόλαβα».

Αλλά η αναίμακτη αυτή λύση εκ μέρους του Μαυροκορδάτου είχε ως θύμα τον λόρδο Βύρωνα, ο οποίος μόλις είχε ξεψυχήσει όταν γράφτηκαν τα λόγια αυτά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του ποιητή οφείλεται σε πυρετό και στην υπερβολική αφαίμαξη στην οποία επέμειναν οι νεαροί και άπειροι γιατροί του. Αλλά αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ίδιο το θύμα επέμενε, όσο μπορούσε, για το αντίθετο: ότι η αρρώστια δεν είναι τόσο πολύ σωματική αλλά «νευρική». Και πράγματι, το νευρικό σύστημα του Βύρωνα είχε κλονιστεί τρομερά κατά το τελευταίο δεκαήμερο της ζωής του.

Πρώτα ήταν η «ανταρσία» του Καραϊσκάκη και η άρνηση των Σουλιωτών του Βυρωνικού Τάγματοςνα πολεμήσουν. Μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση, ο Μαυροκορδάτος είχε ανάγκη – ακόμη μία φορά – από χρήματα, πολεμοφόδια και τρόφιμα για τους κλεφταρματολούς που του έμειναν πιστοί. Μέχρι τότε ο Βύρωνας είχε δανείσει ή ακόμα και χαρίσει από τα δικά του. Εκείνη τη φορά, όμως, εκνευρίζεται και αρνείται. Φαίνεται ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του φιλέλληνα και του τοπικού διοικητή αρχίζει να φθείρεται. Ο Μαυροκορδάτος είτε δεν πρόλαβε είτε απέφευγε να εξηγήσει στον Βύρωνα την ίντριγκα που είχε σκαρώσει για να εκθέσει τον Καραϊσκάκη· δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι το δαιμονικό του σχέδιο θα είχε την εύνοια του ξένου με τις υψηλές ηθικές απαιτήσεις. Και φυσικά, από την άλλη μεριά, ο Βύρωνας τίποτε δεν ήξερε για το «καπάκι» ή για το εντελώς διαφορετικό ήθος των κλεφταρματολών.

Ετσι, όταν εκτέθηκε ο Καραϊσκάκης, πρώτα με το κατηγορητήριο και στη συνέχεια με την ετυμηγορία της «εσχάτης προδοσίας», ο Βύρωνας δεν μπόρεσε παρά να πιστέψει ότι τα λόγια που άκουσε και που διάβασε είχαν την ίδια έννοια που είχαν στη δική του γλώσσα και στα ιδιώματα της Δυτικής Ευρώπης. Ηξερε πολύ καλά τις εσωτερικές διαμάχες και τον φατριασμό που χαρακτηρίζουν την ηγεσία της Επανάστασης. Αλλά η «εσχάτη προδοσία» είναι κάτι άλλο. Ξαφνικά, βρέθηκε να αναρωτιέται, πανικόβλητος, μήπως άθελά του είχε ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του Αγγλους να υποστηρίξουν ένα απατηλό όραμα. Πώς ήταν δυνατόν (φαινομενικά) ένας δικός τους να θέλει να πουλήσει την ίδια του την πατρίδα, την ίδια την Ελλάδα, στον εχθρό; Η απογοήτευση, έτσι όπως τον βρίσκει κατάκοιτο με πυρετό, κοντεύει να τον τρελάνει.

Και τότε, 1η Απριλίου, φτάνει στα χέρια του η είδηση από το Ανατολικό. Ο Καραϊσκάκης «ευρέθηκε ένοχος, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές στην πόλη, διατάχθηκε να αναχωρήσει, πράγμα που ενδέχεται να συμβεί σήμερα». Η ποινή, αναλογικά με την ετυμηγορία (με τα ευρωπαϊκά δεδομένα εκείνης της εποχής), ήταν γελοία. Στα μάτια του άρρωστου τότε Βύρωνα θα φάνηκε ότι ούτε και ο Μαυροκορδάτος, τον οποίο ο ίδιος είχε υποστηρίξει τόσο πολύ, ήταν πιστός στον Αγώνα· για να αφήσει ελεύθερο έναν προδότη σήμαινε ότι ο αγώνας για την ελευθερία ήταν χωρίς νόημα. Από την ξαφνική απογοήτευση πέθανε ο Βύρωνας στις 7 Απριλίου 1824, γιατί πίστευε στην κυριολεξία των λέξεων και ο Μαυροκορδάτος δεν του είχε εκμυστηρευθεί το σχέδιό του για την αποφυγή εμφύλιου πολέμου στη Δυτική Στερεά.

O Roderick Beaton είναι επίτιμος καθηγητής στην Εδρα Κοραή, Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου


https://www.tanea.gr/2021/03/25/people/i-diki-tou-karaiskaki-kai-o-thanatos-tou-lordou-vyrona/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Οι 100 εθελοντές από την Αϊτή που ήρθαν να πολεμήσουν στην επανάσταση του 1821 και πέθαναν στο ταξίδι. Ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την Ελληνική Επανάσταση...







Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού, αρχικά δεν ενθουσίασε τους Ευρωπαίους.

Μια ενδεχόμενη διάλυση της αυτοκρατορίας των Τούρκων, θα ανέτρεπε ριζικά την κατάσταση στην Ευρώπη.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για να εξυπηρετήσουν η κάθε μια τα δικά της συμφέροντα, οι δυνάμεις της Ευρώπης δεν αναγνώρισαν την ελληνική επανάσταση.

Η αναγνώριση ήρθε από το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον.


Η Αϊτή ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης.
Ο Αδαμάντιος Κοραής μαζί με άλλους επιφανείς Έλληνες, είχε γράψει μια επιστολή στον τότε πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, στην οποία ζητούσαν βοήθεια για την επανάσταση.
Ο Αϊτινός πρόεδρος απάντησε με μια επιστολή, στην οποία έλεγε ότι η χώρα του ήταν πολύ φτωχή και δεν είχε ολοκληρώσει τον αγώνα της εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών.

8109XQ-bteL._SL1300_
Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον

Έτσι, δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.
Αναγνώριζε, όμως, το δικαίωμα των Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση και μιλούσε με θερμά λόγια για την επανάσταση.
«Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής», έγραφε μεταξύ άλλων ο Ζαν Πιερ Μπουαγέ.

...

Συμβολικά, η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα.

1821
Η Αϊτή έστειλε στους Έλληνες 45 τόνους καφέ προς πώληση, για να αγοραστούν καριοφίλια και άλλα πολεμοφόδια, αλλά και 100 Αϊτινούς εθελοντές

Η επιστολή του προέδρου της Αϊτής προς τους Έλληνες , διασώθηκε, σε ελληνική μετάφραση, στο «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως» του φιλικού και αγωνιστή του ’21, Ιωάννου Φιλήμονος:  

Ζαν Πιερ Μπουαγέ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην.

«Εις τα Παρίσια

Πριν ή δεχθώμεν την επιστολή υμών, σημειουμένην εκ Παρισίων τη 20η παρελθόντος Αυγούστου, έφθασεν ενταύθα η είδησις της επαναστάσεως των συμπολιτών υμών κατά του δεσποτισμού, του επί τρεις περίπου διαρκέσαντος εκατονταετηρίδας. Μετά μεγάλου ενθουσιασμού εμάθομεν ότι η Ελλάς αναγκασθείσα τέλος πάντων εδράξατο των όπλων, ίνα κτήσηται της ελευθερίαν αυτής και την θέσιν, ήν μεταξύ των εθνών του κόσμου κατείχε.


Μία  τόσον ωραία και τόσον νόμιμος υπόθεσις, και προ πάντων αι συνοδεύσασαι ταύτην πρώται επιτυχίαι, ουκ εισίν αδιάφοροι τοις Χαϊτίοις, οίτινες, ως οι Ελληνες επί πολύν καιρόν έκλινον τον αυχένα υπό ζυγόν επονείδιστον και δια των αλύσεων αυτών συνέτριψαν την κεφαλήν της τυραννίας.
Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου , εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ών έχετε ανάγκην. Συμβεβηκότα όμως, επιβαλόντα τη πατρίδι ημών μεγάλην ανάγκην. επησχόλησαν όλον το χρηματικόν, εξ ού η Διοίκησις ηδύνατο καταβάλει μέρος.

 Σήμερον έτι η επανάστασις, η κατά το ανατολικόν μέρος της νήσου επικρατούσα, υπάρχει νέον προς την εκτέλεσιν αυτού του σκοπού κώλυμα. Επειδή το μέρος όπερ ηνώθη μετά της Δημοκρατίας, ής προεδρεύω, υπάρχει εν μεγίστη ενδεία και προκαλεί δικαίως μεγάλην του ταμείου ημών την δαπάνην. Εάν δ’ επέλθωσι κατάλληλοι, ως επιθυμούμεν, αι περιστάσεις, τότε βοηθήσωμεν προς τιμήν ημών τοις τέκνοις της Ελλάδος, όσον δυνηθώμεν.


Πολίται, διερμηνεύσατε προς τους συμπατριώτας υμών τας θερμοτέρας ευχάς, άς λαός του Χαϊτίου αναπέμπει υπέρ της ελευθερώσεως αυτών. Οι μεταγενέστεροι Ελληνες ελπίζουσιν εν τη αναγεννωμένη ιστορία τούτων άξια της Σαλαμίνος τρόπαια. Είθε παρόμοιοι τοις προγόνοις αυτών αποδεκνυόμενοι και υπό των διαταγών του Μιλτιάδου διευθυνόμενοι, δυνηθώσιν εν τοις πεδίοις του νέου Μαραθώνος τον θρίαμβον της ιεράς υποθέσεως, ήν επεχείρησαν υπέρ των δικαιωμάτων αυτών, της θρησκείας και της πατρίδος. Είθε, τέλος, διά των φρονίμων διατάξεων αυτών μνημονευθώσιν εν τη ιστορία οι κληρονόμοι της καρτερίας και των αρετών των προγόνων.
Τη 15η Ιανουαρίου 1822 και 19η της Ανεξαρτησίας
Μπόγερ»


https://www.mixanitouxronou.gr/epistoli-tou-proedrou-tis-etis-1822-tin-opia-anagnorise-episima-tin-ellada-ke-ton-agona-tis-gia-anexartisia/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Λίβανος 1826: Το Αποτυχημένο Δεύτερο Μέτωπο Της Ελληνικής Επανάστασης





Ιωάννης Παγουλάτος, Νομικός, Δημοσιογράφος - 

Το 1826 υπήρξε μια εφιαλτική χρονιά για την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας. Το Μεσολόγγι υπέκυπτε ύστερα από στενή και μακρά πολιορκία. Ο Κιουταχής καταλάμβανε όλη την Αθήνα, εκτός από τον βράχο της Ακρόπολης. Ο δε Ιμπραήμ, με τον ευρωπαϊκού τύπου στρατό του, είχε φέρει τους επαναστάτες της Πελοποννήσου σε εξαιρετικά δεινή θέση. Κι όμως ήταν εκείνη την χρονιά που οι Έλληνες επιχείρησαν έναν τολμηρό στρατιωτικό αντιπερισπασμό, όχι σε κάποιο σημείο της χώρας τους, αλλά στον μακρινό Λίβανο. Αρκετοί πίστευαν πως η μόνη λύση για την σωτηρία της Επανάστασης ήταν ένα δεύτερο μέτωπο, που θα ανάγκαζε τους Οθωμανούς να αποσπάσουν στρατεύματα από τον Μοριά και την Ρούμελη.
Ο εμίρης Μπεσίρ του Λιβάνου



Στις 25 Οκτωβρίου 1824 παρουσιάστηκε στο Βουλευτικό (νομοθετικό σώμα) της επαναστατημένης Ελλάδας ο Μακεδόνας Χατζηστάθης Ρέζης. Επρόκειτο για έναν πλούσιο έμπορο ο οποίος είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο, αποκτώντας διασυνδέσεις με σημαντικές προσωπικότητες της αραβικής αυτής χώρας. Ο Ρέζης δήλωσε ότι μετέφερε μια ενδιαφέρουσα αλλά παράτολμη πρόταση, που θα μπορούσε να φέρει τους Οθωμανούς σε πολύ δύσκολη θέση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Έλληνα εμπόρου, ο εμίρης του Λίβάνου, Μπεσίρ, αλλά και οι προύχοντες της χώρας, επιθυμούσαν συμμαχία με την Ελλάδα, για την

... ανάληψη κοινής δράσης εναντίον των Τούρκων.

Το σχέδιο ήταν αρκετά φιλόδοξο. Αφενός μεν οι Έλληνες θα έστελναν πολεμικά πλοία, προκειμένου να συμβάλλουν στην απελευθέρωση της Κύπρου και του Λιβάνου. Αφετέρου δε, ο Μπεσίρ θα αποβίβαζε στην Ελλάδα στρατό και άλογα, για την ενίσχυση των επαναστατών. Με αυτόν τον τρόπο, στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεσπούσε μία ακόμα εξέγερση εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι θα αναγκάζονταν πλέον να πολεμούν σε δύο μέτωπα. Οι δε Έλληνες θα λάμβαναν από τους καινούργιους τους συμμάχους ισχυρές ενισχύσεις σε στρατεύματα, παύοντας έτσι να υστερούν αριθμητικά απέναντι στους αντιπάλους τους.

Το Βουλευτικό δέχτηκε σχετικά γρήγορα την τολμηρή αυτή πρόταση και όρισε τους αντιπροσώπους που θα διαπραγματεύονταν με τον Μπεσίρ. Ανάμεσά τους ήταν και ο Χατζηστάθης Ρέζης, ο οποίος θα ενεργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο πλευρών. Το Εκτελεστικό όμως, το δεύτερο δηλαδή σώμα της Προσωρινής Διοίκησης της επαναστατημένης Ελλάδας, καθυστέρησε πολύ να πάρει μια οριστική απόφαση. Η έγκριση του δόθηκε τελικά στις 13 Ιουλίου 1825, πολλούς μήνες μετά την πρώτη επαφή του Ρέζη με το Βουλευτικό. Πριν αναχωρήσουν οι Έλληνες απεσταλμένοι, εφοδιάστηκαν από την κυβέρνηση με τα απαιτούμενα έγγραφα προς τον εμίρη Μπεσίρ, τους προύχοντες του Λιβάνου αλλά και τις εκκλησιαστικές αρχές της Κύπρου και της Συρίας.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, ο Ρέζης υποστήριξε με ιδιαίτερη θέρμη το σχέδιο των δύο μετώπων εναντίον των Οθωμανών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακεδόνας έμπορος πρότεινε την αποστολή 3.000 στρατιωτών και 20 πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα για την ενίσχυση του επαναστατικού κινήματος του Μπεσίρ. Παράλληλα, ισχυριζόταν ότι οι Λιβανέζοι μπορούσαν να αποβιβάσουν στην Πελοπόννησο 200.000 μαχητές, αριθμός ο οποίος φαίνεται μάλλον υπερβολικός. Σταδιακά όμως γινόταν φανερό ότι οι υπόλοιποι απεσταλμένοι δεν συμμερίζονταν τον ενθουσιασμό του Ρέζη. Η Επανάσταση στην Ελλάδα κινδύνευε να κατασταλεί από τις συνεχείς επιτυχίες που σημείωναν ο Κιουταχής και ο Ιμπραήμ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκστρατεία στον μακρινό Λίβανο φαινόταν παράλογη, αν όχι αυτοκαταστροφική. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν ολοένα και πιο χαλαρές, ώσπου η ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψε οριστικά το σχέδιο κοινής δράσης με τον Μπεσίρ.

Εντούτοις, δεν έμειναν όλοι στην Ελλάδα ικανοποιημένοι από την απόφαση αυτή. Αρκετοί στρατιωτικοί, με προεξέχοντες τους Χατζημιχάλη Νταλιάνη, Βάσο Μαυροβουνιώτη και Νικόλαο Κριεζιώτη, είχαν πληροφορηθεί με ενθουσιασμό την σχεδιαζόμενη εκστρατεία, στην οποία και σκόπευαν να λάβουν μέρος. Η υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης τους γέμισε με απογοήτευση. Αποφάσισαν λοιπόν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι την ματαιωθείσα επιχείρηση στον Λίβανο, με δική τους ευθύνη. Όρισαν μάλιστα το νησί της Κέας ως τόπο συγκέντρωσης όσων στρατιωτών ήθελαν να τους ακολουθήσουν.

Όταν όμως η κυβέρνηση πληροφορήθηκε για όλες αυτές τις κινήσεις, θορυβήθηκε. Πίστευε ότι χωρίς την επίσημη έγκρισή της, τα σχέδια του Νταλιάνη και των συνεργατών του θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όσες όμως προσπάθειες κι αν κατέβαλε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να εμποδίσει τους ριψοκίνδυνους στρατιωτικούς. Στην Κέα είχαν ήδη αρχίσει να συρρέουν πολλοί εθελοντές, φέρνοντας την Προσωρινή Διοίκηση προ τετελεσμένων γεγονότων. Ο Νταλιάνης μάλιστα αντέτεινε στους επικριτές του ότι οι σκοποί της εκστρατείας στον Λίβανο είχαν εγκριθεί παλιότερα από την κυβέρνηση.

Στην Κέα συγκεντρώθηκαν τελικά πάνω από 2.000 στρατιώτες και 14 πολεμικά πλοία. Η δύναμη αυτή απέπλευσε από το νησί στα τέλη Φεβρουαρίου του 1826 και προσέγγισε τις ακτές του Λιβάνου στις αρχές Μαρτίου.Στη συνέχεια, οι Έλληνες στρατιώτες αποβιβάστηκαν στην Βηρυτό και αφού κατέλαβαν έναν παράκτιο πύργο και κάποιες παρακείμενες οικίες, επιδόθηκαν σε λεηλασίες. Ο Νταλιάνης και οι υπόλοιποι αρχηγοί του εκστρατευτικού σώματος ήλθαν γρήγορα σε επαφή με τον Μπεσίρ, για να οργανώσουν την κοινή δράση των δυνάμεών τους.

Ο Λιβανέζος εμίρης ζήτησε από τους Έλληνες διοικητές κάποιο έγγραφο που να πιστοποιούσε ότι ενεργούσαν υπό την επίσημη έγκριση της κυβέρνησής τους.Εκείνοι όμως δεν είχαν κάτι τέτοιο να επιδείξουν κι έτσι ο Μπεσίρ τους ζήτησε να εγκαταλείψουν την χώρα το συντομότερο δυνατό. Το εκστρατευτικό σώμα του Νταλιάνη και των συνεργατών του αναχώρησε τελικά από την Βηρυτό στις 25 Μαρτίου 1826, προτού η παρουσία του να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης. Με τον άδοξο αυτόν τρόπο έληξε η φιλόδοξη και παράτολμη επιχείρηση των Ελλήνων στον Λίβανο, χωρίς να έχει επιτύχει την διάνοιξη ενός δεύτερου μετώπου κατά των Οθωμανών.

Έχοντας ξεμείνει από εφόδια, το εκστρατευτικό σώμα αναγκάστηκε κατά την επιστροφή του να προσαράξει στην Κύπρο και να αρπάξει ζώα και τρόφιμα από μουσουλμάνους και χριστιανούς κατοίκους. Λίγο αργότερα, στις ακτές τις Κιλικίας, η ελληνική δύναμη συνέλαβε και λεηλάτησε ένα αυστριακό πλοίο, φορτωμένο με χρυσοΰφαντα υφάσματα και πολύτιμα χειροτεχνήματα από την Συρία. Αυτό ήταν ίσως και το μόνο κέδρος από όλη την εκστρατεία του Λιβάνου. Έπειτα, το εκστρατευτικό σώμα συνέχισε το ταξίδι του και έφτασε τελικά στην Ελλάδα μέσω Άνδρου.

Το σχέδιο για την επιχείρηση στον Λίβανο είχε πολλά αδύνατα σημεία, τα οποία υπονόμευσαν την επιτυχία του. Το καθοριστικότερο από αυτά ήταν το ακατάλληλο της χρονικής στιγμής. Το 1826 υπήρξε μια χρονιά στρατιωτικών θριάμβων για τους Οθωμανούς και η Επανάσταση κόντευε να καταπνιγεί. Τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά αν οι Έλληνες εκτελούσαν το σχέδιό τους το 1821 ή το 1822, όταν δηλαδή ο πόλεμος είχε γι αυτούς μια πιο ευνοϊκή τροπή. Ίσως τότε ο στρατός του σουλτάνου να μην μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κατάσταση και να λύγιζε τελικά κάτω από το βάρος δύο μετώπων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή: huffingtonpost.gr


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

200 χρόνια από την Επανάσταση: Αυτά ήταν τα όπλα του αγώνα







...

Τ’αντρειωμένου τ’ άρματα

δε πρέπει να πουλιώνται,

μόν’ πρέπει μπρος στην εκκλησιά

και εκεί να λειτουργιώνται

Πρέπει να κρέμονται ψηλά

σε πύργο αραχνιασμένο,

να τρώει σκουριά το σίδερο

κι η γη τον αντρειωμένο.

(Δημοτικό τραγούδι)

Το ξέσπασμα της επανάστασης 1821 βρίσκει τους εξεγερμένους ουσιαστικά άοπλους αφού, πλην των κλεφταρματολών, ως υπόδουλοι δεν έχουν δικαίωμα κατοχής όπλων.

Έτσι, ειδικά την πρώτη περίοδο, παρατηρείται το φαινόμενο οι άτακτοι εξεγερμένοι να συμμετέχουν σε συγκρούσεις κρατώντας γεωργικά εργαλεία, οικιακά μαχαίρια, ή αυτοσχέδιες κατασκευές. Αλλά και ο εξοπλισμός των οπλισμένων είναι εξαιρετικά φτωχός, αφού αποτελείται από παρωχημένα όπλα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τη χρήση τους με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα πρώτα σε όσους τα χρησιμοποιούν…

Κλεφταρμοτολός με βαρύ, για την εποχή, οπλισμό.

Ο οπλισμός τους αποτελείται από λεπτόκαννα καριοφίλια με ημικυκλικό κοντάκι που δουλεύουν με φιτίλι, τσακμακόπετρα ή καψούλι, μουσκέτα που έχουν  χρησιμοποιηθεί στα λεγόμενα Ορλωφικά μισό αιώνα πριν, και, τέλος, με πιστόλες.


Οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα από το χειρισμό τους με  αποτέλεσμα οι περισσότερες βολές να πηγαίνουν χαμένες μαζί με πολύτιμα πυρομαχικά. Τότε, βγαίνουν από τα θηκάρια σπαθιά και γιαταγάνια, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι χειροποίητα και διακοσμημένα με θέματα της αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της χριστιανικής θρησκείας και της λαϊκής παράδοσης.
Κύριο χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι είναι βαριά, βραδυφλεγή, με κακή ισορροπία, ενώ τις περισσότερες φορές για να γεμίσουν απαιτούνται πάνω από 12 κινήσεις. Έτσι, οι πολεμιστές χρειάζεται να διαθέτουν αρκετά όπλα και βοηθούς να τα γεμίζουν, όπως αναφέρει η γνωστή έκφραση :«Βάστα Τούρκε να γεμίσω».

Ο Κατσαντώνης με τα παλικάρια του εναντίων των Τούρκων.

Γεώργιος Καραϊσκάκης και Οδυσσέας Ανδρούτσος με τη σπάθα και το καριοφίλι του αντίστοιχα

Οι πολεμιστές έχουν βαθιά συναισθηματική σχέση με τα όπλα τους. Τα στολίζουν, τα διακοσμούν, τα ευλογούν πριν τις μάχες, τα καθαρίζουν οι ίδιοι, αλλά και τους δίνουν ονόματα (Θοδωρούλα, το καριοφίλι του Θεοδώρου Γρίβα, κυρά Βασιλική, το καριοφίλι του Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ασήμω η σπάθη του Οδυσσέα Ανδρούτσου).

https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/6998291_200-hronia-apo-tin-epanastasi-ayta-itan-ta-opla-toy-agona




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...