Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Χρήστος Βλαχογιάννης: Διασυρμός, Ντροπή και Ασέβεια η τελετή της Εξόδου...από την άλλη, ευκαιρία ανάδειξης υβριδίων από τα πρωινάδικα και τη Γιουροβίζιον.






Διασυρμό και όνειδος αποτελεί για το Μεσολόγγι μας η πολυδιαφημισμένη τηλεοπτική φιέστα του Δημάρχου και μάλιστα σε απ’ ευθείας μετάδοση.

Σκορπίστηκαν αφειδώς αρκετές χιλιάδες ευρώ για μια τηλεοπτική αθλιότητα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον μεγαλοϊδεατισμό, που του καλλιεργεί η αυλή των ασχέτων, αδίστακτων και άρα επικίνδυνων κολαούζων του. Οι «μετρ» του είδους ήρθαν να ξεβλαχέψουν τους ιθαγενείς, προτείνοντάς μας πολύχρωμα και απαστράπτοντα καθρεφτάκια, με το αζημίωτο φυσικά.

Το Μεσολόγγι δεν είναι μπλέ και κίτρινο ρομποτικό σκοτάδι ούτε drone. Είναι φως! Ακόμα κι οι πιο άσημοι, οι ανώνυμοι καλλιτέχνες, που εμπνεύστηκαν απ’ αυτό και ήρθαν προσκυνητές στον τόπο μας, με φως το αποτύπωσαν στα έργα τους.

Δεν αποτελεί δείγμα για το Μεσολόγγι μια παραπαίουσα χορωδία ούτε μια προχειρομαζεμένη μπάντα. Δεν μπορεί να πιέζονται οι Διευθυντές των συνόλων αυτών, να βουλώσουν τρύπες την τελευταία στιγμή, επειδή έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον Δήμο, την στιγμή που τα σύνολά τους λόγω πανδημίας ήταν εκτός λειτουργίας. Έχουν και οι δύο το μουσικό ανάστημα να αρθρώσουν λόγο και άποψη. Ρωτήθηκαν, άραγε, για τις καλλιτεχνικές επιλογές; Μάλλον αγνοήθηκαν επιδεικτικώς κι αυτοί από τους «ειδικούς» ειδήμονες!

Δεν περιποιεί τιμή στην πόλη μας η μετάδοση από την Δημόσια Τηλεόραση ενός υποπροϊόντος, χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση και υπό πολιτική πίεση, όπως διαδίδεται.

Το Μεσολόγγι έχει σκηνοθέτες με εμπειρία και σοβαρά δείγματα δουλειάς. 

Δεν έχει ανάγκη από ασεβή υβρίδια των πρωινάδικων και της Γιουροβίζιον.


...

Δύο προηγούμενες χρονιές η πόλη μας έχει διαφημιστεί, για πρώτη φορά, στα πέρατα του κόσμου, με τηλεοπτικές μεταδόσεις κόσμημα, με παμμεσολογγίτικη και όχι μόνον συμμετοχή και με ελάχιστα χρήματα, σε σχέση με τα όσα πλήρωσε φέτος η Δημοτική Αρχή. 

Δεν έχει ανάγκη από ακριβοπληρωμένους τυχάρπαστους, που ψάχνονται «στον αέρα». 

Γιατί σιωπά στην ύβρι που υφίσταται το Μεσολόγγι μας, ένας εκ των χρισμένων «επιφανών» της επιτροπής του Δήμου, ο πολύπειρος περί τα τηλεοπτικά, Νίκος Αλιάγας; Του άρεσε το προϊόν, αποτελεί διαφήμιση ή δυσφήμιση για την πόλη που λατρεύει; Οι υπόλοιποι «επιφανείς» τι γνώμη έχουν; Ερωτήθηκαν ή μπα; Συμφώνησαν;

Δήμαρχε, Κώστα Λύρο

Πρέπει να απαντήσεις στον λαό που σε εξέλεξε ποιοι είναι αυτοί που εισηγήθηκαν την επιλογή των συγκεκριμένων «εξωστρεφών» καλλιτεχνών; Με ποιές γνώσεις; Πόσα χρήματα πήρε ο καθένας απ’ αυτούς; Μεσολογγίτικες προτάσεις σού έγιναν; Τις άκουσες ή τις έκλεψες και τις έγραψες εκεί που δεν πιάνει μελάνι;

Θα έχεις για πάντα τα θλιβερά πρωτεία να είσαι ο μοναδικός Δήμαρχος, που, στην κορυφαία στιγμή, που το Μεσολόγγι και ο υπόλοιπος κόσμος τιμούν τους υπερήφανους Ελεύθερους Πολιορκημένους, έβαλε πεισματικά απέναντι όλον τον λαό που τον εξέλεξε. Ο μοναδικός, που σύσσωμος ο κόσμος σού γύρισε την πλάτη και πήγε μόνος του να τιμήσει τους προγόνους του, την ίδια ώρα που εσύ έστηνες την προσωπική σου ακριβοπληρωμένη φιέστα, με τα χρήματα των ίδιων των Mεσολογγιτών.

Την δική μας βουβή πορεία ακολουθούσε πολυπληθής αστυνομική δύναμη, ενώ αντίστοιχη προστάτευε το δικό σου πριβέ όνειρο από τα μάτια των ενοχλητικών. 

Ενέπαιζες με τις παλινωδίες σου για δύο και πλέον μήνες όλους τους Συλλόγους και ταυτόχρονα έβαλες την πόλη μας σε επικίνδυνα επιδημιολογικά μονοπάτια. Εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως εξαπάτησες με δόλο την Πολιτική Προστασία, εξασφαλίζοντας, κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων, άδεια για 50-60 άτομα και μόνον για το Σάββατο του Λαζάρου. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ευκαιρία να μας τρίψεις στην μούρη την απόφαση της Π.Π. Η Αστυνομική Διεύθυνση, προφανώς σε απόλυτη σύμπνοια μαζί σου και με επιλεκτική ευαισθησία, συνέλαβε τους …κακοποιούς του Ιωσήφ Ρωγών, για 10΄ παράβαση του ωραρίου (ορθώς, κατά το τυπικό μέρος), την ίδια ώρα που εσύ είχες μαζέψει πάνω από 150 άτομα για την δοκιμαστική τού Καψάλη, καθ’ υπέρβασιν του ωραρίου, χωρίς την παραμικρή άδεια. Ή μήπως είχες;  Ομοίως το Σάββατο, οι πάνω από 200 ευρισκόμενοι στον Κήπο, που πόζαραν αυτάρεσκα στον φακό (φωτο), δεν ενόχλησαν την Αστυνομία. Αλήθεια, γιατί δεν κατέθεσε στεφάνι η Αστυνομία την νύχτα του Σαββάτου; Θα έκανε κουμπαρά το κράτος, αν μοίραζε τα αναλογούντα πρόστιμα, αλλά… Τι θα έλεγε ο Αρχηγός αν τα μάθαινε αυτά;

Αν τα πληροφορηθεί κι ο καλός σου, Χαρδαλιάς, κι αποφασίσει να μας ξαναβάλει στο προσφιλές «βαθύ κόκκινο», θα φταίμε εμείς οι ανυπάκουοι, που δεν τηρήσαμε τα μέτρα; Επικίνδυνος συνάμα, λοιπόν, προκειμένου να κάνεις «το κομμάτι σου» και να εκφωνήσεις «εξωστρεφή» ακατάληπτο λόγο. Τόσα λεφτά πλήρωσες κι η χρυσοπληρωμένη παραγωγή σου δεν προνόησε ούτε το όνομά σου να γράψει στο κάτω μέρος της οθόνης, ενόσω μιλούσες. 

Και μιας και γίνεται πολύς λόγος για την καραμέλλα που σου έχουν κολλήσει περί εξωστρέφειας, να σου θυμήσω πως οι εσωστρεφείς κάτοικοι του Δήμου, που σήμερα δοκιμάζονται, είναι αυτοί που σε εξέλεξαν Δήμαρχο. Σκορπάς τα λεφτά τους σε ανούσιες και πανάκριβες φιέστες, χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανένα. Τις μεγαλοϊδεατικές σου εξωστρέφειες να τις πληρώνεις μόνος σου.

 

Ως συμμαθητής σου γνωρίζω πολύ καλά τα δύσκολα παιδικά σου χρόνια. Κι αντί το παρελθόν σου αυτό να αποτελεί καύχημά σου, που κατάφερες, δηλαδή, κάτω από τέτοιες συνθήκες να σπουδάσεις, να γίνεις ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με παρουσία στην περιοχή και οικονομική επιφάνεια, ντρέπεσαι γι’ αυτό και επιδιώκεις να το αποτινάξεις. Ζητάς εναγωνίως να γίνεις αυτοκράτορας, με αυλικούς να σε υπηρετούν και να τους διατάζεις. 

Θεωρητικώς έχεις άλλα δύο και κάτι χρόνια στο τιμόνι τού Δήμου, αν δεν διαλυθείς εντελώς στον δρόμο. Δεν πρόκειται να σε σώσουν όσα καλά έχεις κάνει μέχρι τώρα. Όπως πας, θα χάσεις το ηθικό πλεονέκτημα, που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ σου στις εκλογές. Θα μείνεις με τις «σφουγγαρίστρες» σου, που να είσαι σίγουρος πως θα πηδήσουν πρώτοι από το καράβι. «Παληά μου τέχνη κόσκινο»…

Την παρούσα στιγμή φάνηκες ανεπαρκής, άρα επικίνδυνος για την πόλη σου. Στην παρούσα στιγμή το Μεσολόγγι δεν σε είχε ανάγκη…

 

Χρήστος Βλαχογιάννης

Καθηγητής Μουσικής

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Λαγοί ο αντ' αυτού μαζί με το δήμαρχο του ραδιομεγάρου, στη θέα των αστυνομικών.





Κατώτεροι των περιστάσεων ακόμη  και μπροστά στις ευθύνες τους, αποδείχθηκαν οι συν-ενεργειακοί εταίροι του ραδιομεγάρου. 

Ανάξιοι  να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δόθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας στην εκδήλωση για  την Έξοδο του Μεσολογγίου, εγκατέλειψαν τον αρχιμουσικό του ομίλου Ιωσήφ Ρωγών, Δημήτρη Μανωλάτου,  στην επέμβαση της αστυνομίας, ώστε να περάσει αυτός αυτόφωρο και όχι κάποιος από το δίδυμο της συμφοράς.

Μάθαμε ότι ο ένας από τους δυο,  έφυγε τρέχοντας από την πίσω πόρτα και ο άλλος κρύφτηκε στην τουαλέτα της πινακοθήκης  της πλατείας του Μεσολογγίου.
...

Πόσο ηρωισμό χρειάζεται για να πει κάποιος δήμαρχος, ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση και ότι αναλαμβάνει το πολιτικό και θεσμικό κόστος; 

Την επόμενη ώρα, τα ίδια άτομα, ο ένας έγραφε το λόγο που θα εκφωνούσε ο δεύτερος στον κήπο των Ηρώων, όπου εξυμνούσε την ανδρεία και την αυτοθυσία των Ελλήνων.

Ο δε αντ' αυτού δήμαρχος Στέλλιος, έκλεινε ευλαβικά  την κεφαλή στο σύνθημα Μασεντόνια ιζ Γκρίςς.

Ακατάλληλοι και επικίνδυνοι για το τόπο μας, διοργάνωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία, πριβέ εορτές για την έξοδο του Μεσολογγίου, όπου σε αυτές δεν χωρούσαν ούτε καν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. 

Το Μεσολόγγι αυτή τη στιγμή βράζει από θυμό, η οργή και η  αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει από  την ασέβεια που έδειξαν οι διοικούντες το ιερό ραδιομέγαρο. 

Λαμπρή στιγμή και ξεχωριστή από το όλο φιάσκο της διοργάνωσης, ήταν η αυθόρμητη πορεία των Μεσολογγιτών στους δρόμους, με στολές της τότε εποχής , ώστε να τιμήσουν τους προγόνους τους.

Παραιτηθείτε καλύτερα ΤΩΡΑ, σε λίγο δεν θα μπορείτε ούτε ψώνια να κάνετε  στο Μεσολόγγι.

Ήδη τα υπόλοιπα διαμερίσματα σας έχουν διαγράψει ακόμη και από τη μνήμη τους.

Σώστε τουλάχιστον την αξιοπρέπειά σας. 


Μ.Ε.Π 




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Καταγγελία για Προσβλητική συμπεριφορά Δημάρχου, από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους








Για μία ακόμη φορά βιώσαμε την προσβλητική συμπεριφορά του κ. Δημάρχου στο πρόσωπο εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων.

Αγνοώντας τις επίσημες αποφάσεις που ο ίδιος πρότεινε για την εκπροσώπηση και μόνο των επικεφαλής των συνδυασμών του δημοτικού συμβουλίου στην Ιερή Επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, παρακολουθήσαμε για μία ακόμη φορά το επιστέγασμα της έπαρσης που διέπει τη δημοτική αρχή.

Απουσία των εκπροσώπων των Συλλόγων και των Φορέων της πόλης, σεβόμενοι τους υγειονομικούς περιορισμούς της πολιτείας, η δημοτική αρχή επέλεξε την θεσμική εκτροπή και την «πασαρέλα» των συμβούλων της που την απαρτίζουν συνοδεία σε ορισμένες περιπτώσεις συγγενικών προσώπων και φίλων. 

Στηλιτεύουμε όχι την προαποφασισμένη και ορθή απουσία μας αλλά την παρουσία των συναδέλφων αγνοώντας το συμβολικό ατόπημα που θα είχε η συγκεκριμένη απόφαση. 

Εξάλλου η μνημόνευση και η απόδοση τιμών στους προγόνους μας είναι ιερή προσωπική υπόθεση του καθενός ξεχωριστά και δεν «φυλακίζεται» ούτε από τα ΜΑΤ και το αστυνομοκρατούμενο Ιερό Ταφείο που για πρώτη φορά έζησε το Μεσολόγγι ούτε από την κατάχρηση εξουσίας του κ. Δημάρχου.

Την «εξουσία» του ο κ. Δήμαρχος θα περιμέναμε να την επιδείξει με αυτοθυσία και σθένος όταν παρουσία του οδηγούταν στο αυτόφωρο ο συντοπίτης μας κ. Μανωλάτος Δημήτρης γιατί «καταχράστηκε» τον νόμο σε κατά τα άλλα επίσημη εκδήλωση που συνδιοργανωτής ήταν και ο Δήμος. Αντί της ανάληψης της ευθύνης από  τον Δήμαρχο ο ίδιος επέλεξε την φυγή. 

Κύριε Δήμαρχε,

Για την προσβλητική σας στάση και την έλλειψη του απαιτούμενου σεβασμού στο πρόσωπό μας ανακοινώνουμε την απουσία μας από το δημοτικό συμβούλιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και δυσφορίας για τον τρόπο που επιλέγετε κάθε φορά να διχάζετε και όχι να ενώνετε τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους δημότες, αφού είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι όσοι συμφωνούν μαζί σας είναι χρήσιμοι, οι υπόλοιποι είναι «παρείσακτοι». 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Βασιλείου Σπυρίδων

Διαμαντόπουλος Σπυρίδων

Κοτσόργιος Δημήτρης

Ράπτης Δημήτρης 

Τέγας Χρήστος



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Κυριακή 25 Απριλίου 2021

«Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια»

 

Η ηρωική και αιματοβαμμένη έξοδος του Μεσολογγίου το βράδυ του Σάββατου της 10ης Απριλίου 1826 προς ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης Ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια απήχηση.

 

Η αυταπάρνηση και  η θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο βωμό της υπεράσπισης του υπέρτατου ιδανικού της ελευθερίας, παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη συλλογική συνείδηση και μνήμη των λαών όλου του κόσμου. Το Μεσολόγγι ζει και θα ζει πάντα στις καρδιές των ανθρώπων ως το


... απόλυτο παγκόσμιο σύμβολο γενναιότητας και ηρωισμού. Το παράδειγμά του συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους  σε όλο το κόσμο και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την δημιουργία ενός τεράστιου ρεύματος φιλελληνισμού και ενεργοποίησης της διεθνούς κοινότητας, παίζοντας  καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής επανάστασης.  

 

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη. Η πανδημία του covid 19 και οι υγειονομικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν, στερούν τη δυνατότητα οργάνωσης των τιμητικών εκδηλώσεων που αρμόζουν στην επέτειο της Εξόδου. Όμως, η σκέψη και η ψυχή όλων μας είναι πάντα σε αυτούς τους γενναίους αγωνιστές  που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.

 

Χρέος δικό μας να ακολουθούμε το παράδειγμα τους. Να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή για τα αληθινά ιδανικά της ανθρώπινης ζωής. Να αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή για ένα καλύτερο κόσμο. Η θυσία των προγόνων μας μάς δείχνει  το δρόμο. Το δρόμο του αγώνα.

 

Για μια κοινωνία ελευθερίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης,  ισότητας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, τιμούν με κατάνυξη τη θυσία των προγόνων μας και λένε ΟΧΙ στις φαμφάρες.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΠΤΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΟΡΓΙΟΣ, ΧΤΗΣΤΟΣ ΤΕΓΑΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

Ακολουθήσαμε το δρόμο της ταπεινότητας και σιωπηλά σήμερα το πρωί, ανήμερα του Λαζάρου, βρεθήκαμε στο ιερό ταφειο του Κήπου των Ηρώων.
Οι ήρωες τότε, μαχόμενοι γενναία, αντιμετώπισαν την φρίκη για να μας χαρίσουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Τιμή και Δόξα στους αθάνατους ήρωες των ιερών χωμάτων του Μεσολογγίου.








Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Το εικαστικό αποτέλεσμα του κλαδέματος των Ευκαλύπτων ή πρόγνωση για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ;;;






Οι δήθεν διοικούντες τον ιερό δήμο, δεν είναι απλά ανίκανοι, είναι και γελοίοι.


Δεν μπορούμε να πούμε όμως το ίδιο για τα καμάρια του Λύρου και του αντ΄αυτού δημάρχου Στέλλιου, στο Αιτωλικό. 

Αυτά τα παιδιά (Μασαούτης, Μαντζή) δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε καθημερινή βάση, για να μπορεί το Αιτωλικό να καμαρώνει  το σήμερα και να σχεδιάζει το αύριο.

Είναι οι άνθρωποι που μπορούν να μετουσιώσουν τις εχέμυθες  σκέψεις τους σε πράξη.

Είναι οι άνθρωποι που δεν ζουν απλά την καθημερινότητα, αλλά την γεύονται και την προσεγγίζουν με αγάπη και απόλαυση.

 Φαίνεται άλλωστε !!! 

Είναι οι άνθρωποι της επαφής και ως εκ τούτου,  της γονιμοποιημένης  σκέψης που μας κρατά σε εγρήγορση γιατί  δεν ξέρουμε τι θα βγάλει. 


Αυτό είναι το εικαστικό αποτέλεσμα από την γνωστή εργολαβία κατακρεούργησης των ευκαλύπτων και κακοποίησης της αστικής εικόνας. 

Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι μήνυμα εξ ουρανού, για το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης απόπειρας, σε  υποψηφιότητα της κλίκας του ραδιομεγάρου, στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.  

Μη τους ακούτε αδέλφια, κακοί είναι, κακίες λένε, εσείς  να είστε έτοιμοι και θα φάτε καλάαααα!!! 

Ο ΚΟΥΜΠΑΝΟΣ 





Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Το Αιτωλικό πεθαίνει και η δημοτική αρχή ψάχνει την ημερομηνία της εξόδου του Μεσολογγίου.



Για ακόμη μια φορά, τα φύκια στη Νίδοβα, γίνονται το σήμα κατατεθέν του Αιτωλικού και μιας δημοτικής αρχής που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να χαριεντίζεται με Ρουβάδες και κάθε λογής εκπρόσωπο του θεάματος, ώστε να επιβεβαιώσει με περηφάνεια ότι, ακόμη είναι ζωντανή και φέρνει επιτυχίες τη μια μετά την άλλη.

Σήμερα μάλιστα, το ραδιομέγαρο (δημαρχείο δε το λες)  με τον ποιο επίσημο τρόπο, καλεί τον Περιφερειάρχη και τον Υπουργό , ώστε να βάλουν ότι μέσον έχουν, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η πομπή για την έξοδο του Μεσολογγίου.
...

Βέβαια εδώ κολλάει ότι, ο κόσμος καίγεται και ο Λύρος με τον αντ' αυτού δήμαρχο Στέλλιο χαριεντίζονται, προς επίτευξη επιτυχίας έστω και αν αυτή είναι  θεατρική. 

Το γεγονός ότι ο κορονοϊός καλπάζει, ότι η λιμνοθάλασσα πεθαίνει και το Αιτωλικό ( δεν παραβλέπουμε, ούτε λέμε πως είναι διαφορετικά στο Νιχώρι και τη Κατοχή )  μετρά μέρες για την επόμενη επίθεση των κουνουπιών και τη δυσοσμία των, σε αποσύνθεση φυκιών, μάλλον αφήνει ατάραχο το επιτελείο του δημάρχου, το οποίο θεωρεί ότι η πομπή είναι μια ευκαιρία να δικαιολογήσει το μισθό τους και τη θέση που κατέχουν. 

Είδε κάποιος μήπως το δήμαρχο (Λύρο τον λένε, για να μην ξεχνιόμαστε και σας φύγει κανά Στέλλιος)  να έρθει να αντικρίσει τουλάχιστον το θέαμα της Νίδοβας;
 Είδε κανείς την ιδιαιτέρα του δημάρχου Ματζή, που λέει ότι είναι πρόεδρος του Αιτωλικού ή τον γνωστό άγνωστο αντιδήμαρχο Αιτωλικού Μασαούτη, να δίνουν το παρόν στο εκρηκτικό πρόβλημα; 

Όχι βέβαια, το μέλλον της αποβληθείσας δημοτικής  ομαδούλας από την κοινωνία, είναι απασχολημένο  με τη διοργάνωση φαμφαρίζουσας  πομπής ώστε να πάρει το αίμα του πίσω ο δήμαρχος (Λύρος), μιας και δεν τα κατάφερε με τον λόγο του ... των πέντε γραμμών, στη τελετή έναρξης των γιορτών εξόδου.  

Μη ξεχνάμε όμως ότι η δημοτική ομαδούλα  εκτός από σοβαρές ασχολίες έχει και λόγο να επαίρεται... έβαλαν χλοοτάπητα σε κάποιο γήπεδο του δήμου.
Όσο και αν γελάτε, είναι ο λόγος που κάποιος αντιδήμαρχος (Καραπάνος όχι ο μπανιέρας)  μπαίνει και ξαναμπαίνει στο φατσοβιλίο για να ανακοινώσει και να φουσκώσει από υπερηφάνεια, την ύπαρξη χλοοτάπητα σε γήπεδο. 

Κύριε αντιδήμαρχε, μη μπαίνετε σε έξοδα, η Νίδοβα σας περιμένει, προσθέστε μόνο γραμμές πάνω στα φύκια και ελάτε να βάλετε γκολ στην επαίσχυντη ανυπαρξία σας.

Υ.Γ 
Μάθατε τουλάχιστον πότε έγινε η έξοδος του Μεσολογγίου ή θα έχουμε τα ίδια ;;; 





 

 Ο ΔΡΑΚΟΣ 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Διόφαντος η ευφυία του στην θεωρία των αριθμών




Διόφαντος η αληθινή ευφυία στο πεδίο της θεωρίας αριθμών

Στην ιστορία των μαθηματικών υπάρχει κάποιος άνδρας που αποτελεί ίσως την πρώτη αληθινή ευφυία στο πεδίο της θεωρίας αριθμών.

 Μια από τις εργασίες του μάλιστα επηρέασε τόσο πολύ τους μεταγενεστέρους του ευρωπαίους αριθμοθεωριτικούς ώστε η γέννηση της να δικαιούται να χαρακτηριστεί ως μια μεγάλη στιγμή των μαθηματικών.

 Ο άνδρας αυτός είναι ο Διόφαντος και η εργασία που αναφέραμε τα περίφημα Αριθμητικά του. Υπάρχουν κάποιες φτωχές ενδείξεις που τοποθετούν τον Διόφαντο στον 1ο αιώνα, αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί τον τοποθετούν στον 3ο αιώνα. Πέρα από το γεγονός ότι έζησε στην Αλεξάνδρεια, τίποτ' άλλο δεν είναι γνωστό για την προσωπική ζωή του.
...

 Η μεθοδολογία και η συλλογιστική του Διόφαντου στην αναζήτηση λύσης προβλημάτων σε μορφή εξισώσεων υπήρξε θεμελιώδης στην εξέλιξη του κλάδου των μαθηματικών, της Άλγεβρας. Αν και την Άλγεβρα την είχαν παρουσιάσει προγενέστεροί του, όπως ο Ευκλείδης, ο Θυμαρίδας, ο Νικομήδης κ.α., την εξέλιξε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται «πατέρας» της. Με την ανάπτυξη της Άλγεβρας έθεσε τις βάσεις σε μια σημαντική πτυχή των σύγχρονων μαθηματικών, τη Διοφαντική Ανάλυση, δίνοντας μια μεθοδολογία επίλυσης απροσδιόριστων εξισώσεων με πολλαπλές λύσεις.

 Επίσης θεωρείται πρόδρομος του μαθηματικού συμβολισμού, εισάγοντας πρώτος σύμβολα στις άγνωστες μεταβλητές των προβλημάτων.

Όταν πέθανε ο μαθηματικός Διόφαντος, οι μαθητές του, κατόπιν δικής του επιθυμίας, αντί άλλου επιγράμματος για τον τάφο του, συνέθεσαν ένα γρίφο, ως εξής:

 "ΔΙΑΒΑΤΗ, Σ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΣΟΦΟΣ, Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. ΑΚΟΥΣΕ. ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΕΚΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΦΥΤΡΩΣΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΓΕΝΙ ΤΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ ΑΚΟΜΑ, ΗΡΘΕ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ Η ΜΕΡΑ. ΤΟΝ ΠΕΜΠΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ, ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ. ΤΙ ΚΡΙΜΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΑΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟ. ΑΦΟΥ ΕΖΗΣΕ ΜΟΝΑΧΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ, ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ. ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ΒΡΗΚΕ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ. "


Το επίγραμμα είναι από τους πιο γνωστούς μαθηματικούς γρίφους και από τη λύση του μαθαίνουμε ότι ο Διόφαντος πέθανε σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών.

 Η λύση του έχει έτσι: ο Διόφαντος πέρασε δέκα τέσσερα χρόνια ως παιδί, εφτά ως νέος και άλλα δώδεκα ως εργένης, οπότε παντρεύτηκε στα τριάντα τρία. Τον πέμπτο χρόνο του γάμου του, σε ηλικία τριάντα οχτώ ετών, απέκτησε ένα γιο, ο οποίος έζησε τα μισά χρόνια του πατέρα του, δηλαδή πέθανε στα σαράντα δυο, όταν ο Διόφαντος ήταν ογδόντα. Μετά τέσσερα χρόνια πέθανε κι ο ίδιος, όντας ογδόντα τεσσάρων ετών.


Ο Διόφαντος έγραψε τρεις μαθηματικές εργασίες: τα Αριθμητικά, από την οποία έχουν σωθεί μόνο έξι από τα δεκατρία βιβλία, Για τους Πολυγωνικούς Αριθμούς, από την οποία υπάρχει ένα μόνο μέρος και τα Πορίσματα, που έχουν χαθεί.

 
 Τα Αριθμητικά είναι μια μεγάλη και εντελώς πρωτότυπη εργασία. Είναι μια αναλυτική αντιμετώπιση της αλγεβρικής θεωρίας αριθμών που χαρακτηρίζει το συγγραφέα ως έξυπνο δεξιοτέχνη αυτού του πεδίου.

 Πολλοί σχολιαστές ασχολήθηκαν με αυτή την εργασία, αλλά ο Ρεγιομοντάνος ήταν αυτός που στα 1463 ζήτησε μια λατινική μετάφραση του σωζόμενου ελληνικού κειμένου. 
Την πρόκληση αποδέχτηκε ο Ξυλάντερ (Xylander, εξελληνισμένο όνομα του Wilhelm Holzmann, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης) ο οποίος έκανε μια αξιέπαινη μετάφραση που συνοδευόταν από σημαντικά σχόλια.

 Η μετάφραση αυτή χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από τον Γάλλο Μπάσε ντε Μεζιριάκ (Bachet de Meziriac), ο οποίος στα 1621 δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του ελληνικού κειμένου μαζί με μια λατινική μετάφραση και σημειώσεις. 

Στα 1670 έγινε μια δεύτερη έκδοση της ίδιας αυτής μετάφρασης, δυστυχώς όμως αρκετά απρόσεκτη. Αυτή η δεύτερη έκδοση έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, διότι περιείχε, ενσωματωμένες στο κείμενο τις περίφημες σημειώσεις που έκανε ο Φερμά στο περιθώριο, σημειώσεις που προκάλεσαν πολλές έρευνες στη θεωρία αριθμών.

 Αργότερα εμφανίστηκαν γαλλικές, γερμανικές και αγγλικές μεταφράσεις των Αριθμητικών. Το σύγγραμμά του Αριθμητικά,είναι το αρχαιότερο ελληνικό σύγγραμμα άλγεβρας

 
 Το μέρος της Αριθμητικής που έχει σωθεί ασχολείται με την επίλυση 130 περίπου προβλημάτων μεγάλης ποικιλίας, που οδηγούν σε εξισώσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού, και λύνεται επίσης μια πολύ ειδική κυβική εξίσωση. Το πρώτο βιβλίο περιέχει εξισώσεις με έναν άγνωστο, ενώ τα άλλα βιβλία ασχολούνται με απροσδιόριστες εξισώσεις δεύτερου βαθμού με δύο και τρεις αγνώστους.
 Είναι εντυπωσιακή η απουσία γενικών μεθόδων και η επινόηση έξυπνων μαθηματικών τεχνασμάτων που σχεδιάζονται για τις ανάγκες κάθε συγκεκριμένου προβλήματος. Ο Διόφαντος δεχόταν μόνο θετικές και ρητές λύσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ικανοποιημένος όταν έβρισκε μια λύση σε ένα πρόβλημα, έστω κι αν αυτό δεχόταν κι άλλες λύσεις.

Υπάρχουν μερικά αρκετά δύσκολα θεωρήματα που διατυπώνονται στα Αριθμητικά. Για παράδειγμα, βρίσκουμε, χωρίς απόδειξη αλλά με αναφορά στα Πορίσματα, την πρόταση ότι η διαφορά δύο ρητών κύβων είναι επίσης άθροισμα δυο ρητών κύβων — ένα ζήτημα που διερευνήθηκε αργότερα από τους Φρανσουά Βιέτ (Francois Viete) ντε Μεζιριάκ και ντε Φερμά. 

Υπάρχουν πολλές προτάσεις σχετικά με την παράσταση αριθμών ως αθροίσματος δυο, τριών ή τεσσάρων τετραγώνων, ένα πεδίο που διερευνήθηκε και ολοκληρώθηκε αργότερα από τους ντε Φερμά, Όυλερ και Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ (Joseph Louis Langranz).

Από την εποχή του Διόφαντου τουλάχιστον και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο πιο πριν, οι έλληνες μαθηματικοί βρει τον τρόπο προβλήματα που λύνονταν συνήθως μια περίπλοκη σειρά αλγοριθμικών βημάτων, με πρακτική αριθμητική όπως λέγαμε στο δημοτικό σχολείο, να τα λύνουν μεταφράζοντας το πρόβλημα σε εξίσωση με τη χρησιμοποίηση κάτι αντίστοιχου με τον δικό μας σημερινό άγνωστο Χ. Δηλαδή να καταστρώνουν και εκείνοι μια εξίσωση και να φθάνουν πολύ πιο εύκολα στο αποτέλεσμα.

Η σημασία της ανακάλυψης που έγινε στην έδρα της Ιστορίας των Μαθηματικών από τους Χριστιανίδη και Σκούρα έγκειται στο ότι βρέθηκε και αποδείχθηκε πως ο μαθηματικός Θέων χρησιμοποίησε και σε άλλα πεδία την «αλγεβρική» μέθοδο του Διόφαντου, που ήταν μάλλον σε κοινή χρήση από τους τότε ανθρώπους, για τη λύση πρακτικών αριθμητικών προβλημάτων.

«Οι Άραβες δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να μεταφράσουν και να διασώσουν κείμενα και δεν προσέθεσαν μια γραμμή στο σώμα των ήδη γνωστών μαθηματικών θεωριών».


Την εποχή του Μεσαίωνα της Ευρώπης οι Άραβες μελέτησαν και εμπλούτισαν την άλγεβρα και σ΄ αυτούς οφείλει και την ονομασία της (άλγεβρα = παραφθορά του όρου al-gabr = πλήρης / ολοκληρωμένη αριθμητική ή κατ’ άλλους προήλθε όμοια από το έργο Αράβων μαθηματικών του 9ου αι.: al – gabr w’ al-mugabala = ανασύσταση και μείωση).

 Έπειτα η άλγεβρα και η ανάλυση διαδόθηκαν στην Ιταλία μέσω κυρίως του Leonardo της Πίζας (Fibonacci), ο οποίος μετέφερε πολλές γνώσεις από τα ταξίδια του στην Ανατολή.

 Αργότερα, κατά τον 16ο αι., το έργο του Διόφαντου έγινε γνωστό και άρχισαν να δημοσιεύονται μεταφράσεις των Αριθμητικών. Από τους νεότερους μαθηματικούς ο Euler μελέτησε Διόφαντο και έδωσε παρόμοιες λύσεις με αυτόν στις εξισώσεις του.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο Στάλιν ζήτησε συγγνώμη






Τις ημέρες που ο διάσημος συγγραφέας Βενιαμίν Καβέριν (1902-1989) είχε αρχίσει να σχεδιάζει το μυθιστόρημά του «Οι δύο καπετάνιοι», ο μεγαλύτερος αδελφός του Λεβ Ζιλμπέρ (1894-1966), ούρλιαζε από τον πόνο, καθώς τον χτυπούσαν στα πλευρά με τις καλογυαλισμένες μπότες τους οι ανακριτές του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, και σφάδαζε στο παγωμένο πάτωμα της φυλακής Μπουτίρκα.

Το μόνο που ζητούσαν από αυτόν, ήταν να ομολογήσει πως σχεδίαζε να δηλητηριάσει τον πληθυσμό της σοβιετικής πρωτεύουσας μέσω του δικτύου υδροδότησης με ένα μικρόβιο που θα προκαλούσε εγκεφαλίτιδα.

Ήταν η δεύτερη σύλληψη του Λεβ Ζιλμπέρ. Για πρώτη φορά είχαν συλλάβει τον ιολόγο Ζιλμπέρ το 1930 με την κατηγορία ότι είχε «προκαλέσει επιδημία πανούκλας στην Σοβιετική Αρμενία». Ήταν η εποχή που χάρις στις άοκνες προσπάθειες του ιδίου είχε εξαλειφθεί η επιδημία της


... τρομακτικής αυτής ασθένειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αμέσως μετά, τον μετέφεραν στα στρατόπεδα του Πετσόρκ, όπου παρά λίγο να πεθάνει από την πείνα και τα κρυοπαγήματα. Σώθηκε χάρις σε ένα παράξενο γεγονός: η σύζυγος του διοικητή του στρατοπέδου είχε πρόωρη γέννα. Ο Ζιλμπέρ την βοήθησε να γεννήσει και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον διορίσουν ως αρχίατρο του νοσοκομείου του στρατοπέδου. Εκείνη την εποχή, οι κρατούμενοι πέθαιναν μαζικά από πελλάγρα, μία βαριάς μορφής αβιταμίνωση. Ο Ζιλμπέρ έκανε μία σειρά πειραμάτων και ανακάλυψε ένα φάρμακο για την πελλάγρα με βάση τα βρύα και την μαγιά. Κατάφερε να σώσει χιλιάδες ζωές κρατουμένων.

Η φήμη του έφτασε παντού και, ύστερα από λίγο, τον μετέφεραν στην Μόσχα, όπου το 1939 αποφυλακίστηκε και διορίστηκε προϊστάμενος του τμήματος ιολογίας στο Κεντρικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας του Υπουργείου Υγείας της Ε.Σ.Σ.Δ.

Το 1940 τον συνέλαβαν για τρίτη φορά. Τον βασάνισαν φρικτά, αλλά παρόλα αυτά ούτε ομολόγησε ούτε κατέδωσε γνωστούς και συναδέλφους του. Τον έστειλαν σε μία «Χημική Σαράσκα», δηλαδή σε ένα απόρρητο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων για επιστήμονες. Εκεί, πειραματίζονταν για να βρουν φτηνές μεθόδους παραγωγής αλκοόλ. Ο Ζιλμπέρ αγόραζε από τους κρατούμενους ζωντανά ποντίκια προσφέροντας καπνό. Με τα ποντίκια αυτά έκανε πειράματα, κατά την διάρκεια των οποίων επιβεβαίωσε τον ιογενή μηχανισμό εμφάνισης του καρκίνου. Με γράμματα μικροσκοπικά έγραψε την επαναστατική του ανακάλυψη σε δύο τσιγαρόχαρτα, τα οποία κατάφερε να βγάλει από την φυλακή η πρώτη του σύζυγος που τον είχε επισκεφτεί. Η ίδια, άλλωστε, ήταν γνωστή μικροβιολόγος και έτσι, κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές έγκυρων ιατρών της Ε.Σ.Σ.Δ. στην αίτηση απελευθέρωσης του μεγάλου αυτού επιστήμονα. Η ανακάλυψη του Ζιλμπέρ θεωρήθηκε τόσο σημαντική, ώστε την αίτηση της απελευθέρωσής του υπέγραψε ακόμη και ο επικεφαλής χειρούργος του Κόκκινο στρατού Νικολάι Μπουρντένκο.

Η επιστολή με τις υπογραφές περισσότερων από δέκα μελών της Ακαδημίας Επιστημών παραδόθηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του Στάλιν τον Μάρτιο του 1944. Την ίδια ημέρα ο Ζιλμπέρ αποφυλακίστηκε. Το καλοκαίρι του 1945 βρήκε και έφερε πίσω στην Ε.Σ.Σ.Δ. την οικογένειά του, την σύζυγό, την αδελφή της συζύγου και τους δύο γιους του, οι οποίοι είχαν γλιτώσει από τα γερμανικά στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων, όπου έζησαν για τρεισήμισι χρόνια.

Την ίδια χρονιά συνέβη και κάτι μοναδικό: ο Στάλιν προσωπικά ζήτησε συγγνώμη και του απέμεινε το βραβείο που έφερε το όνομά του.

Στην ιστορία δεν υπάρχει άλλο τέτοιο περιστατικό, κατά το οποίο ο Στρατηλάτης των εθνών να ζητήσει συγγνώμη από μία «σκόνη των στρατοπέδων», ένα ταλαιπωρημένο, βασανισμένο, αλλά όχι τσακισμένο διανοούμενο.

Ο Λεβ Ζιλμπέρ εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών. Ανέλαβε επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ. και επικεφαλής του τμήματος ιολογίας και ανοσολογίας του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Μικροβιολογίας και μολυσματικών ασθενειών της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ.

Ο Λεβ Ζιλμπέρ δεν κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο. Σε όλη του την ζωή όμως, κατάφερε να αποδείξει πως ο μεταστατικός καρκίνος της αυθαιρεσίας, ο οποίος έτρωγε τα σωθικά της χώρας, υποχωρεί όταν αντιμετωπίζει την αποφασιστικότητα του ανθρώπινου πνεύματος και την καθαρότητα της ψυχής.

https://www.liberal.gr/diplomacy/ta-ellinotourkika-choris-ftiasidia/371439

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Βρόμη: Τα πέντε οφέλη για να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας






Γνωρίζατε πως πρέπει να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή τη βρόμη καθώς έχει ευεργετικές ιδιότητές της για την υγεία;

Η βρόμη ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία προστατεύουν το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.

Οι σπόροι της βρόμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του λίπους από το σώμα.

...

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου και είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης ή/και δυσκοιλιότητα.

Ένας ολόκληρος σπόρος βρόμης περιέχει το ενδοσπέρμιο, τον πυρήνα και τον φλοιό (πίτουρο).

Το πίτουρο βρόμης περιέχει μόνο το πίτουρο του σπόρου, ενώ οι νιφάδες βρόμης προέρχονται από ολόκληρο το σπόρο γι’ αυτό ανήκει στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι νιφάδες βρόμης είναι επίσης γνωστές και ως πλιγούρι βρόμης.

Δείτε παρακάτω 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία από την καθημερινή κατανάλωση βρόμης:

Ωφελεί τη λειτουργία του εντέρου: Ανεξάρτητα από την μορφή που καταναλώνεται, η βρόμη είναι καθαρές φυτικές ίνες, οι οποίες κατά την πέψη λειτουργούν σαν σφουγγάρι και απορροφούν μεγάλη ποσότητα υγρών. Αυτό διευκολύνει τις κινήσεις του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Προκαλεί αίσθημα πληρότητας: Η βρόμη λειτουργεί όπως ένα σφουγγάρι, δηλαδή απορροφά την υγρασία και διπλασιάζει τον όγκο της στο στομάχι, προκαλώντας αίσθημα πληρότητας και αφήνοντας λιγότερο χώρο για φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Βοηθά στην απώλεια βάρους: Επειδή αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να τσιμπολογάτε ανάμεσα στα γεύματα και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης του βάρους. Έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που αντικατέστησαν το συνηθισμένο πρωινό με ένα μπολ βρόμης και περπατούσαν επί 15-30 λεπτά καθημερινά, έχασαν περίπου μισό κιλό την εβδομάδα χωρίς να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: Έχει βρεθεί ότι το πλιγούρι βρόμης μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, γνωστά αντιοξειδωτικά, και ιδιαίτερα σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες και έχουν συνδεθεί με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και αύξηση της παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθά διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Η βρόμη έχει υψηλή ποεριεκτικότητα σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μία μερίδα (½ φλιτζάνι) νιφάδων βρόμης καλύπτει τα παρακάτω ποσοστά των ημερήσιων αναγκών: - Μαγγάνιο: 191% - Φώσφορος: 41% - Μαγνήσιο: 34% - Χαλκός: 24% - Σίδηρος: 20% - Ψευδάργυρος: 20% - Φυλλικό οξύ: 11% - Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 39% - Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 10% - Aσβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β6 και Β3 (νιασίνη) Επιπλέον δίνει: 51 γραμμάρια υδατανθράκων, 13 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λιπαρών και 8 γραμμάρια φυτικών ινών.

https://www.pronews.gr/ygeia/918761_vromi-ta-pente-ofeli-gia-na-tin-entaxete-stin-kathimerinotita-sas

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Το μυστικό που έκρυβε μέσα του ένα άγαλμα του Βούδα








Ένα απίστευτο μυστικό έκρυβε μέσα του ένα άγαλμα καθιστού Βούδα, που από ένα ναό της Κίνας έμελλε να καταλήξει στην Ολλανδία, σε μια αγορά αντικών.

Το μυστικό αυτό δεν ήταν άλλο από μια μούμια με ηλικία 1.οοο ετών.

Η μούμια ανακαλύφθηκε εγκιβωτισμένη σε μια κοιλότητα του αγάλματος, όταν ο αγοραστής αυτού από την προαναφερθείσα αγορά το μετέφερε σε έναν ειδικό για συντήρηση και αποκατάσταση.

...

Μόλις μια ομάδα ερευνητών και επιστημόνων έβαλε το άγαλμα στον αξονικό τομογράφο, ανακαλύφθηκε μια μούμια χωρίς τα όργανά της.

«Νομίζαμε ότι επρόκειτο για ιστό πνευμόνων, αλλά στην πραγματικότητα βρήκαμε λίγα κομμάτια χαρτιού καλυμμένα με κινέζικους χαρακτήρες» δήλωσε ο Βίνσεντ φαν Φίλστερεν, επιμελητής αρχαιολογίας από στο Μουσείο Drents.

Η μούμια βρέθηκε καθιστή σε ένα τόπι υφάσματος, καλυμμένη με κινεζικές επιγραφές που αποκάλυπταν την ταυτότητα του νεκρού.

Αυτός ήταν ένας βουδιστής μοναχός με το όνομα Λιουκουάν, και οι επιστήμονες εικάζουν ότι πριν πεθάνει είχε ακολουθήσει τη διαδικασία της «αυτο-μουμιοποίησης», ώστε να προετοιμαστεί για τη μετά θάνατον ζωή.

Η εν λόγω διαδικασία ήταν ευρέως διαδεδομένη πριν από μία χιλιετία σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη.

Ήταν μια περίπλοκη και επίπονη διαδικασία, που περιελάμβανε την κατανάλωση ειδικής διατροφής και ενός δηλητηριώδους τσαγιού, ώστε το σώμα να καταστεί υπερβολικά τοξικό για να καταναλωθεί από σκουλήκια.

Τις πρώτες 1.000 ημέρες οι μοναχοί έπαυαν να καταναλώνουν όλα τα τρόφιμα εκτός από ξηρούς καρπούς, σπόρους και μούρα, προκειμένου να αφαιρέσουν το σωματικό λίπος.

Τις επόμενες 1.000 ημέρες έτρωγαν μόνο κορμούς δέντρων και ρίζες, ενώ κατανάλωναν το ειδικό τσάι από το χυμό του δέντρου Ουρούσι.

Αυτό προκαλούσε εμετό και ταχεία απώλεια υγρών και λειτουργούσε ως συντηρητικό για τη μετά θάνατον αποσύνθεση.

Ύστερα από έξι χρόνια ο μοναχός αυτοπεριοριζόταν σε ένα μικρό πέτρινο τάφο, με μόνη έξοδο ένα σωλήνα αέρα και ένα κουδούνι.

Ο μοναχός υποβαλλόταν σε διαλογισμό στη θέση του λωτού μέχρι το θάνατό του, δηλαδή μέχρι να σταματήσει να χτυπά το κουδούνι.

Ο τάφος στη συνέχεια σφραγιζόταν, ώστε να μουμιοποιηθεί ο νεκρός.

Σύμφωνα με το CNN, οι λίγοι μοναχοί που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία ήταν πολύ σεβαστοί.

«Υποψιαζόμαστε ότι τα πρώτα 200 χρόνια μετά το θάνατο, η μούμια εκτέθηκε και λατρεύτηκε σε ένα βουδιστικό ναό στην Κίνα. Στη συνέχεια, το 14ο αιώνα, μετέτρεψαν τη μούμια σε όμορφο άγαλμα» υποστήριξε ο Φαν Φίλστερεν.

Το άγαλμα, που περιόδευσε ανά την Ευρώπη, αποτελεί σήμερα αντικείμενο νομικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ολλανδίας, σύμφωνα με τη Sun.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι έχει κλαπεί και το διεκδικεί. Η τοποθεσία στην οποία φυλάσσεται είναι ένα μυστήριο.


https://www.pentapostagma.gr/kosmos/kina/6955035_mystiko-poy-ekrybe-mesa-toy-ena-agalma-toy-boyda

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...