Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Οι προδότες, ο θρησκευτικός εμφύλιος και πώς παραδόθηκε η Βασιλεύουσα με συμφωνία στον Μωάμεθ – Μύθος η Κερκόπορτα και οι σκληρές μάχες πριν από την πτώση







Άλωση της Πόλης. Προδότες θρησκόληπτοι ανθενωτικοί, Κερκόπορτα, απεγνωσμένες προσπάθειες των ενωτικών και παράδοση με συμφωνία. Σκληρές μάχες; Στα παραμύθια!
Αποφράδα ημέρα - δηλαδή ακατανόμαστη - η σημερινή! Γιατί; «Εάλω η Πόλις»: Η κραυγή αυτή δονούσε την ατμόσφαιρα όταν αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αγωνιζόμενος ηρωικά έπεφτε πλάι στους στρατιώτες του.


Το 1453 η Κωνσταντινούπολη ήταν ο μεγάλος πειρασμός για τους Τούρκους οι οποίοι έβλεπαν την κατάκτησή της ως την ολοκλήρωση του αιώνιου ονείρου των Ισλαμικών στρατών.

>

Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής, επικεφαλής 80.000 ανδρών, πολιόρκησε με μνημειώδη τρόπο την πόλη που προστατευόταν μονάχα από 10.000 άνδρες. Παρά την ασύγκριτη διαφορά δυνάμεων, η πόλη άντεξε για τέσσερις μήνες και έπεσε μόνο μετά την ισοπέδωση των τειχών της από τους τουρκικούς κανονιοβολισμούς.

Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί...
Μπήκαν στην Πόλη οι οχτροί...
Αυτά μάθαμε από την Ιστορία, αυτά ακόμα διηγούνται οι γέροντες στα εγγόνια τους σαν παραμύθι κι αντί για τον επίλογο «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» κλείνουν τις ιστορήσεις τους με το «πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι»…
Κι έτσι με παραμύθια ανακατεμένα με την Ιστορία μεγάλωσαν γενιές και γενιές κι ακόμα δεν μπορούν να ξεδιαλύνουν την ομίχλη του θρύλου και να βγουν στον καθαρό ουρανό της πραγματικότητας.
Όμως, σχεδόν 570 χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, κι όταν οι θρύλοί και οι μύθοι έχουν χτίσει την Ιστορία και δεν γκρεμίζονται, άντε να βρεις άκρη με την αλήθεια.

Ο ιστορικός (κοινωνιολόγος, ιστορικός, πολιτικός και νομικός - μαρξιστής) Γιάνης Κορδάτος στο βιβλίο του «Ακμή και Παρακμή του Βυζαντίου» τα γράφει κάπως πιο κυνικά, λιγότερο συγκεκαλυμμένα – παραθέτοντας τις πηγές του – και κυρίως κατακρημνίζοντας θρύλους και δοξασίες που θέριεψαν κοντά 600 χρόνια τώρα. Γράφει λοιπόν ο Κορδάτος για το κλίμα που επικρατούσε τις παραμονές της πολιορκίας των Τούρκων στη Βασιλέυουσα:

«Μέσα στην Πόλη δεν υπήρχε στρατός οργανωμένος. Αν και μπορούσε να οργανωθεί υπολογίσιμος στρατός, δεν υπήρχε καλλιεργημένο το πνεύμα της αντίστασης. Εξάλλου η κόντρα ενωτικών και ανθενωτικών είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που η Πόλη βρισκόταν στις παραμονές εμφυλίου σπαραγμού, που θα ξεσπούσε αν οι Τούρκοι δεν ήταν απέξω από το κάστρο».
Κι αυτή η κατάσταση βαστούσε εδώ και καιρό. Κι όπως γράφει ο Κορδάτος:
«Στο έβγα του 1452, ο Παλαιολόγος κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση κινδύνου και έκλεισε τις πόρτες του κάστρου. Στράτο όμως δεν είχε και η μεγάλη βοήθεια που περίμενε δεν ήρθε, μα κι αν ήθελαν οι Δυτικοί να του στείλουν επικουρίες δεν μπορούσαν γιατί είχαν μεγάλα χάλια». Το μίσος των φανατικών ανθενωτικών για τη Δυτική Εκκλησία ήταν απύθμενο. Πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν καλύτερα να πέσει η Πόλη στα χέρια των Οθωμανών παρά στους Δυτικούς. Οι εμπειρία της άλωσης από τους Φράγκους το 1204 είχε μεταφερθεί από στόμα σε στόμα και ο λαός ακόμα - 250 χρόνια μετά - τους μισούσε. Ήταν και ο φονταμενταλισμός, που θα λέγαμε σήμερα, και η κατάσταση ήταν μη διαχειρίσιμη. Ο Παλαιολόγος όμως έκανε ό,τι μπορούσε για να πάρει τους Δυτικούς με το μέρος του:

Καταφύγιο δαιμόνων και βωμός ελληνικός...

«Ο Παλαιολόγος, για να κολακεύσει τον Παππά, πιστεύοντας ακόμα τις υποσχέσεις του, διέταξε να γίνει στην Αγιά Σοφιά στις 12 του Δεκέμβρη του 1452 ενωτική λειτουργία στην οποία μνημονεύτηκε και ο Παπάς. Έτσι επισημοποιήθηκε από μέρους της πολιτείας και της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας η ένωση των εκκλησιών. Ο καρδινάλιος Ισίδωρος, όχι μόνο χοροστάτησε αλλά και ως αντιπρόσωπος του Παπά κάθισε στον πατριαρχικό θρόνο. Η ενωτική αυτή ιεροτελεστία έριξε λάδι στη φωτιά. Οι ενωτικοί θριάμβευσαν, αλλά οι ανθενωτικοί άρχισαν να βρίζουν και να λένε πως ο μεγάλος και ιστορικός ναός ήταν μιασμένος και «καταφύγιον δαιμόνων και βωμός ελληνικός»! Μάλιστα εκείνη την ημέρα, οι περισσότεροι λαϊκοί και παπάδες δεν πήραν ούτε αντίδωρο γιατί η λειτουργία θεωρήθηκε ως «βδελυκτή θυσία» και από τότε η Αγία Σοφία θεωρείτο «Ιουδαίων Συναγωγή» και δεν πήγαιναν να λειτουργήσουν οι ανθενωτικοί γιατί ήταν «σπήλαιον και βωμός αιρετικών». Και ενώ αυτά γίνονταν μέσα στην πρωτεύουσα και οι πολίτες είχαν χωριστεί σε δύο φατρίες, που ήταν έτοιμες να αλληλοσπαραχτούνε, στις 6 του Απρίλη του 1453 ο Μωάμεθ πολιόρκησε την Πόλη».

Καλύτερα σαρίκι Τούρκων



Και ο χρόνος κυλάει υπέρ των πολιορκητών. Γράφει ο Κορδάτος: «Άμα πέρασαν τρεις-τέσσερις εβδομάδες άρχισε να σπάζει το ηθικό των βυζαντινών ή πιο σωστά των ενωτικών, γιατί από τη μία μεριά οι ανθενωτικοί συνωμοτούσαν και από την άλλη τα τρόφιμα λιγόστευαν, ενώ από τη Δύση δεν έφτανε βοήθεια. Έτσι ο διχασμός - παρ’ όλη την κρίσιμη κατάσταση - εξακολουθούσε μέσα στην πολιορκημένη πρωτεύουσα. Οι ενωτικοί έλεγαν και φώναζαν: Μακάρι να πέσει η Πόλη στα χέρια των Λατίνων που πιστεύουν στο Χριστό και στη Θεοτόκο και να μην κατακτήθουμε από χέρια ασεβών»… Σε αυτούς όμως, απαντούσαν με πείσμα οι ανθενωτικοί επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Νοταρά: Καλύτερα είναι να δούμε καταμεσής της Πόλης σαρίκι Τούρκων παρά λατινική καλύπτρα…

Τούρκοι διαβήκαν! Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα...
Τούρκοι διαβήκαν! Χαλασμός, θάνατος πέρα ως πέρα...
Οι ανθενωτικοί, μέρα και νύχτα, παρακαλούσαν το Θεό να φέρει τους Τούρκους μιαν ώρα αρχύτερα μέσα στην Πόλη για να μην πραγματοποιηθεί η ένωση. Τόσο ήταν το μίσος τους κατά των Δυτικών και των ενωτικών, ώστε έλεγαν: Ούτε την βοήθεια των Λατίνων, ούτε την ένωση χρειαζόμαστε.
Οι καλόγεροι δε που κυκλοφορούσαν κατά εκατοντάδες μέσα στην Πόλη, ήθελαν να ανοίξουν οι πόρτες του κάστρου για να επαληθευτούν μία ώρα αρχύτερα οι προφητείες. Ανοίξτε τις πόρτες του κάστρου, φώναζαν, αντί να περιμένετε να τους καταστρέψει ο άπιστος, αφήστε τον Μωάμεθ να μπει μέσα και να περάσει στη μέση της πολιτείας, τότε άγγελος εξολοθρευτής θα σας σώσει. Πιστέψατε και θα σωθείτε. Μα αν είστε τόσο άπιστοι ώστε να κρέμεστε από την ανδρεία των ανθρώπων (στρατιωτών), ενώ η Άνωθεν απόφασή, σας υπόσχεται τη βοήθεια της, τότε, μάθετε το πως είναι χαμένη η πατρίδα σας και μαζί της και εσείς».

Ο σκοτεινός ρόλος του Γεννάδιου

Ο φιλότουρκος και αντιδραστικός Γεννάδιος Σχολάριος από το κελί του ή πιο σωστά από τη μονή Παντοκράτορα, που ήταν το αρχηγείο και το θρησκευτικό κέντρο των ανθενωτικών, έβγαλε προκήρυξη που έλεγε ως η Πόλη θα πέσει στα χέρια των Τούρκων και εξαιτίας των ενωτικών θα καταστραφεί και θα πάθουν πολλά οι βυζαντινοί. Ο Γεννάδιος, μέχρι τη μέρα που πάρθηκε η Πόλη, δεν έπαψε να καλλιεργεί την ηττοπάθεια. Μπορεί ακόμα να συνεννοούνταν με τους Τούρκους και να τους έδινε και πληροφορίες. Πολλοί μάλιστα καλόγεροι, μαζί με άλλους πολίτες, το σκάζανε και πηγαίνανε στο σουλτάνο».

Δεν έλειψαν και οι δολιοφθορές από «μέσα»: «Οι ανθενωτικοί έφτασαν σε σημείο να βάλουν φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών στον Ιππόδρομο και το έκαναν αυτό για να φέρουν μία ώρα αρχύτερα τους Τούρκους μέσα στην πόλη. Το αλληλοφάγωμα αυτό παρέλυσε την άμυνα. Αν δεν ήταν γερό το κάστρο και αν η ενωτικοί δεν ήταν οπλισμένοι, ούτε μία μέρα δεν θα βαστούσε η αντίσταση. Τη νύχτα πολλοί λιποταχτούσαν. Κάποιοι κοιτάζανε να φύγουν, να πάνε έξω από στα χωριά ή να κρυφτούν αλλού, να γλιτώσουν. Και έβρισκαν αφορμή και λέγανε ότι εμείς είμαστε φτωχοί άνθρωποι και πάμε να δουλέψουμε να ζήσουμε. Και σαν να μην έφταναν οι λιποταξίες και η απειθαρχία των στρατιωτών, τα τρόφιμα εξαφανίστηκαν και το Δημόσιο Ταμείο άδειασε. Η αισχροκέρδεια οργίαζε και οι μαυραγορίτες της θησαύριζαν. Ο Παλαιολόγος παρακαλούσε τους πλούσιους να δώσουν εισφορές μα αυτοί κώφευαν. Ούτε τα παρακάλια, ούτε τις διαταγές του ακούγανε και στις φοβερές του δεν έδιναν σημασία».

Δεισιδαιμονίες και φυσικά φαινόμενα

Η Πόλη κατέρρεε και οι δεισιδαιμονίες βασίλευαν. Εκτός από τους Τούρκους, τον εμφύλιο, τους τρομαγμένους πολίτες και τους φανατικούς θρησκόληπτους ο Παλαιολόγος είχε κι άλλον αντίπαλο: τα φυσικά φαινόμενα!
«Συνέβησαν τότε και μερικά φυσικά φαινόμενα, που έκαναν τον κοσμάκη και τους επίσημους ν’ απελπιστούν. Έγιναν, λένε οι χρονογράφοι, «σημεία και τέρατα». Έβρεχε με το τσουβάλι, άστραφτε, σκοτείνιαζε, κεραυνοί έπεφταν και τα μπουμπουνητά αχολογούσαν τρομακτικά. Κάποια μέρα πάλι από αυτές που γίνονταν οι λιτανείες και οι παπάδες και τα γυναικόπαιδα γύριζαν με τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά σύμβολα στους δρόμους ψέλνοντας «Κύριε ελέησον», έπεσε η εικόνα της Παναγίας, που την κρατούσαν οι παπάδες και κόλλησε στη λάσπη. Το τυχαίο αυτό επεισόδιο από στόμα σε στόμα διαδόθηκε μονομιάς και θεωρήθηκε κακός οιωνός. Κάποια άλλη βραδιά στις 23 του Μάη – γράφει ο Μπάρμπαρο - σκοτείνιασε ο ουρανός. Οι βυζαντινοί θάρρεψαν πώς έγινε έκλειψη σελήνης και πίστεψαν πως ήρθε το τέλος τους. Όχι μόνο οι στρατιώτες και οι απλοί άνθρωποι, αλλά και οι επίσημοι μαζί με τον Παλαιολόγο πήγαν να χάσουν το μυαλό τους, ενώ οι Τούρκοι πανηγύριζαν γιατί πίστευαν πως ήταν θεϊκό σημάδι της νίκης τους».

Μάταιος κόπος από τον Παλαιολόγο
Μάταιος κόπος από τον Παλαιολόγο
Και δεν ήταν μοναχά αυτά. Ήταν και οι προσωπικές διαμάχες: «Η κόντρα του Νοταρά με τον φρούραρχο της πόλης Ιουστινιάνη δεν σταματούσε ούτε μπροστά στην απειλή των Τούρκων. Ο Ιουστινιάνης ζήτησε από το Νοταρά να του στείλει πυροβόλα για να μπορέσει να κρατήσει την άμυνα και ο Νοταράς αρνήθηκε με πείσμα. Τότε - κατά τους βυζαντινούς χρονογράφους - ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι του Ιουστινιάνη, που είπε οργισμένος στο Νοταρά: «Ε, προδότη δεν ξέρω τι με κρατάει να σε σφάξω με αυτό το μαχαίρι;». Αντάλλαξαν και βρισιές και απειλές κι αν δεν ήτανε να ‘ρθει ο Παλαιολόγος θα γινόταν φονικό».

Η ώρα της άλωσης – Μάχη ή παράδοση;

Οι Τούρκοι κάποτε πάτησαν την Πόλη. Όχι «γιατί ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», αλλά γιατί όλα οδηγούσαν στην πτώση. Ο Γιάνης Κορδάτος εξετάζει μιαν άλλη πτυχή της Ιστορίας. Γράφει (και) για παράδοση από τον Παλαιολόγο…
«Ιστορικοί και οι Λατίνοι χρονογράφοι, αν και δεν συμφωνούν μεταξύ τους στην αφήγηση των τραγικών γεγονότων της άλωσης της πρωτεύουσας του Βυζαντίου, ωστόσο όλοι τους σχεδόν γράφουν ότι οι Τούρκοι μπήκαν μέσα στην Πόλη στις 29 Μαΐου ύστερα από μεγάλη επίθεση και μάχη και πως έγιναν σφαγές. Όμως - σύμφωνα με τις τουρκικές και πατριαρχικές πηγές - η Πόλη παραδόθηκε ύστερα από συμφωνία. Υποθέτουμε λοιπόν πως έγιναν διαπραγματεύσεις για συνθηκολόγηση και πως πάρθηκε η σχετική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο, όταν πια είχε φύγει ο Ιουστινιάνης και οι Γενοβέζοι είχαν παρατήσει την άμυνα. Είχε δημιουργηθεί τότε τέτοια κατάσταση μέσα στην Πόλη που ήταν αδύνατο πια να βαστάξει το κάστρο της, μία που οι ενωτικοί στασίαζαν και οι πολεμιστές έχασαν το ηθικό τους.

Ο Δούκας μας πληροφορεί πώς ακριβώς, γιατί η κατάσταση χειροτέρεψε πολύ και δεν υπήρχε σωτηρία, ο Παλαιολόγος έστειλε πρέσβεις στο σουλτάνο και ζήτησε να μάθει τους όρους για την παράδοση της Πόλης. Ότι έγιναν διαπραγματεύσεις, έπειτα από την απόφαση που πάρθηκε για την παράδοση, εξάγεται και από όσα γράφει Ο Κριτόβουλος, ότι δηλαδή στις 28 του Μάη επικράτησε στο τουρκικό στρατόπεδο απόλυτη ησυχία. Οι Τούρκοι νήστεψαν και το βράδυ κοιμήθηκαν. Αν ήταν παραμονή μεγάλης επίθεσης, στο τουρκικό στρατόπεδο θα γίνονταν μεγάλες προετοιμασίες και θα ήταν όλοι στο πόδι».
Και επανέρχεται στο θέμα ο Κορδάτος παραθέτοντας της πηγές του:
«Υπάρχουν όμως και οι τουρκικές πηγές καθώς και οι πατριαρχικές που ιστορούν διαφορετικά την άλωση της Πόλης, αλλά ας αρχίσουμε από τους Βυζαντινούς:

Ο Δούκας γράφει πώς το πρωί στις 29 του Μάη, άμα άρχισε η μάχη και σάλευε ο τόπος από το κανονίδι και κρύβονταν ο ήλιος από τα βέλη, μια πόρτα που την έλεγαν Κέρκόπορτα βρέθηκε ανοιχτή. Από την πόρτα αυτή μπήκαν στην αρχή καμιά πενηνταριά Τούρκοι κι ύστερα και άλλοι και άρχισαν να χτυπούν από μέσα από το κάστρο τους βυζαντινούς.

Ο Φραντζής, που ήταν μέσα στην Πόλη και από τους επίσημους μάλιστα, τα λέει κάπως διαφορετικά: Οι Ρωμαίοι – γράφει - πολεμούσαν με λύσσα στον κάμπο που τον περνάει ο ξεροπόταμος Λύκος, όταν ξαφνικά, είδαν στο κάστρο να κυματίζουν τουρκικές σημαίες και ώσπου να συνέρθουνε ακούστηκε μυριόστομη φωνή «η Πόλη πάρθηκε» και κόπηκαν τότες ολονόνε τα ύπατα».
Και πάμε στους «άλλους» που καταπιάστηκαν με τις τελευταίες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας
«Και οι λατίνοι χρονογράφοι δεν προσθέτουν νέα και άγνωστα στοιχεία με τη διαφορά πως στις λεπτομέρειες δεν συμφωνούν απόλυτα αναμεταξύ τους. Για το άνοιγμα της Κερκόπορτας ουδείς άλλος εκτός από τον Δούκα δεν γράφει σχετικά και μάλιστα ούτε καν την ονοματίζουν. Αντίθετα ο Φραντζής τονίζει πως «όλες οι πύλες ήταν κλεισμένες ασφαλέστατα που δεν μπορούσε κάποιος να βγει ή να μπει». Άρα δεν ήταν δυνατόν να ξεχάσουν να κλείσουν την «Κερκόπορτα».

Ο Ρώσος ιστορικός Ντμίτρι Καντεμίρ (1673 – 1723), που έζησε για πολλά χρόνια στην Τουρκία και μελέτησε τα αυτοκρατορικά αρχεία, έγραψε την Ιστορία της ακμής και της παρακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γράφει ότι στις 27 Μαΐου ο Παλαιολόγος βλέποντας ότι παρέλυσε η άμυνα σε πολλά σημεία μετά την αναχώρηση του Ιουστινιανού και των συμπολεμιστών του, αναγκάστηκε να στείλει πρέσβεις στο σουλτάνο για να παραδώσει την Πόλη με όρους και αυτό επιβεβαιώνεται έμμεσα και από όσα γράφει ο Δούκας.

Άγγελος από τον ουρανό θα έσφαζε τους Τούρκους...

Ο Δούκας γράφει, ότι ο Παλαιολόγος πολλές μέρες πριν πέσει η Πόλη έστειλε τους πρέσβεις του στον σουλτάνο, όμως δεν είναι πιστευτός γιατί όσο η άμυνα βαστούσε, οι ενωτικοί επικρατούσαν και δεν δέχονταν συζήτηση για συνθηκολόγηση. Άρα οι πρέσβεις στάλθηκαν τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες. Όταν μαθεύτηκε η συνθηκολόγηση, ήταν φυσικό να δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση. Οι ενωτικοί μαζεύτηκαν προς το μέρος της Αγίας Σοφίας και της Πύλης του Ρωμανού για να φύγουν, όπως είχε οριστεί στη συμφωνία από ποιο μέρος θα έφευγαν. Οι ανθενωτικοί, όμως, έμειναν στα σπίτια τους και έβαλαν τα συμφωνημένα σημάδια στις πόρτες τους και έπεσαν να κοιμηθούν ήσυχοι, όπως μας πληροφορεί ο Δούκας. Όταν όμως το πρωί στις 29 του Μάη διαδόθηκε πως ο Παλαιολόγος αρνήθηκε να δεχτεί νέους όρους του Μωάμεθ, αυτοί πήγαν και άνοιξαν την Κερκόπορτα ή κατά τον Κριτόβουλο την πυλίδα Ιουστίνου, για να μπουν οι Τούρκοι μέσα. Η κυβερνητική εξουσία ήταν ανύπαρκτη. Ο καθένας από τους ενωτικούς κοίταζε πώς να γλιτώσει. Άλλοι έτρεχαν προς την παραλία της Προποντίδας και άλλοι κλείστηκαν στην Αγιά Σοφιά, πιστεύοντας τους χρησμούς και τις προφητείες, πώς θα κατέβαινε άγγελος από τον ουρανό για να σφάξει τους Τούρκους.

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ο τελευταίος Αυτοκράτορας
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Ο τελευταίος Αυτοκράτορας
Και τότε έγινε μακελειό που δεν περιγράφεται. Δεν γνώριζε το σκυλί τον αφέντη του! Μανιασμένοι Τούρκοι έσφαζαν όσους και όποιους βρίσκανε μπροστά τους. Οι ανθενωτικοί επικαλέστηκαν τη συμφωνία της παράδοσης και ο Μωάμεθ έδωσε προσταγή να τους αφήσουν να φύγουν. Στο άλλο μέρος όμως που ήταν οι ενωτικοί, οι Τούρκοι άλλους τους έσφαζαν κι άλλους τους αιχμαλώτιζαν. Από τους μεγάλους όμως της κλίκας των ενωτικών πολλοί σώθηκαν.

Μόνος κατάμονος ο Αυτοκράτορας!

Το χειρότερο όμως ήταν πως πολλοί από τους υπουργούς του Παλαιολόγου και πρώτος και καλύτερος ο Φραντζής το σκάσαν και άφησαν ολομόναχο τον αυτοκράτορα. Όλοι τον εγκατέλειψαν! Είχε βάλει τη βασιλική στολή του και κοίταζε και αυτός πως θα γλιτώσει. Το τι απόγινε δεν ξέρουμε. Σκοτώθηκε βέβαια, αλλά από ποιους, πώς και πού δεν το μαθαμε πότε. Οι πηγές που έφτασαν ως εμάς τα λένε πολύ μπερδεμένα. Μερικές λένε πως σκοτώθηκε πολεμώντας και πως όταν μπήκε ο σουλτάνος μέσα στην Πόλη και ρώτησε τον Νοταρά τι απόγινε ο βασιλιάς, πληροφορήθηκε πως σκοτώθηκε. Τότε πρόσταξε να βρεθεί το σώμα του. Κι άμα, καθώς λένε, βρέθηκε ακέφαλο διέταξε και το θάψανε. Άλλοι λένε πως ο Παλαιολόγος πνίγηκε κι άλλοι πως ήταν κρυμμένος και άλλοι πως δραπέτευσε. Όλα αυτά είναι θρύλοι που πέρασαν στη λαϊκή ποίηση εκείνου του καιρού. Ότι όμως η Πόλη παραδόθηκε από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ο Παλαιολόγος υπέγραψε τη συμφωνία, βεβαιώνεται και από πατριαρχικές πήγες. Ο εκκλησιαστικός χρονογράφος Μαλαξός στην «Πατριαρχική Ιστορία» του μας δείχνει σχετικές διαφωτιστικές πληροφορίες.
Αλλά και ο ιστορικός της πατριαρχικής ιστορίας Αθανάσιος Υψηλάντης διηγείται σχεδόν τα ίδια και γράφει πως οι Τούρκοι στα χρόνια του σουλτάνου Σελίμ (1519) πήραν απόφαση να γκρεμιστούν οι εκκλησίες και να αναγκάσουν τους Χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν. Τότε ο Πατριάρχης πήγε στο σουλτάνο και του είπε πως αυτά που θέλει να κάνει είναι αντίθετα προς το Κοράνι και τη συμφωνία που υπογράφτηκε όταν πάρθηκε η Πόλη.

Τα τραγούδια και η αλήθεια τους

Εκτός όμως από τις πήγες υπάρχουν και οι θρύλοι και οι παραδόσεις που συμφωνούν με όσα γράφουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Πόλη έπεσε με συμφωνία. Το παλιό λαϊκό τραγούδι του Πόντου είναι χαρακτηριστικό και απηχεί την κατακραυγή των Ρωμιών της Τραπεζούντας για την προδοσία των ανθενωτικών:
«Την Πόλιν όντες όριζεν ο ΄Ελλεν Κωνσταντίνον, είχεν πορτάρους δίκλωπους κ αφέντες φοβετζάρους. Είχεν αφέντην σερασκέρ, τομ μέγαν Ιωάννην. Εκείνος είχε σύνοδον Ρωμαίους δωδεκάραν. Εκείνος είχε μεκχεμέν Ρωμαίους αφεντάδες. Εκείν’ κ’ εκρίναν δίκαια εδώκαν τα κλειδιά.
Ν. Πολίτου Τραγούδια του Ελληνικού Λαού.

Η ουσία είναι ότι η Κωνσταντινούπολη πάρθηκε από τους Τούρκους και η οπισθοδρόμηση στις περιοχές της Ανατολής παγιώθηκε. Οπισθοδρόμηση οικονομική, κοινωνική, πνευματική. Χρειάστηκε να περάσουν 400 χρόνια όπως γράφει ο Κορδάτος, «για να αναπτυχθούν νέες παραγωγικές δυνάμεις και να αλλάξουν οι παραγωγικές σχέσεις μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Και μόνο τότε βλάστησε και αντρώθηκε ο νεοελληνικός εθνισμός που με τα ανδραγαθήματα του στα 1821 ξάφνιασε και έδωσε δυνατά χτυπήματα στη φεουδαρχική και απολυταρχική Τουρκία».
Και η Ιστορία συνεχίζεται…


https://www.ethnos.gr/history/article/209920/aloshthskonstantinoypolhsoiprodotesothrhskeytikosemfylioskaiposparadothhkehbasileyoysamesymfoniastonmoamethmythoshkerkoportakaioisklhresmaxesprinapothnptosh

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Γεωμυθολογία: Ερμηνείες Ιστορίας, Χώρου και Χρόνου, Φυσικών και Ανθρώπινων Πόρων







Ένα διαφορετικό «ταξίδι» στο χώρο της Επιστήμης, της Γνώσης και της Ιστορίας , ως σημείο αναφοράς στις μεγάλες γεωπολιτικές- γεωγραφικές εξελίξεις μέχρι τις μέρες μας , στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο .

-Μια μεγάλη αναδρομή και συζήτηση, για την Αρχαιότητα και την συνέχεια ως μύθο ή αλήθεια της Ελληνικής Γλώσσας .

-Τι είναι η Γεωμυθολογία, πόσο πίσω μας πάει και πως επιχειρεί να ξεκλειδώσει το απώτερο παρελθόν, στον χώρο και τον χρόνο.

...

- Το πότε και οι συμβολισμοί, της εμφάνισης των Τιτάνων , του Κρόνου, του Ωκεανού , του Ποσειδώνα και του Δία στο Αιγιακό χώρο , η σχέση θεών και ηρώων στην Ελληνική Μυθολογία , το εγχείρημα χρονολόγησης της, η γλώσσα επικοινωνίας και καταγραφής των μύθων

- Τι ήταν οι Τιτάνες , Άτλας και Ατλαντίδα, οι 7 κόρες Πλειάδες


- Το Γεωδυναμικό καθεστώς πως σχετίζεται με τον Ποσειδώνα, ο συμβολισμός της Tρίαινας , ποιες οι επιπτώσεις;
- οι 7 Υάδες και πως σχετίζονται με τον αστερισμό του Ταύρου και πια η σχέση τους με το Γεωδυναμικό καθεστώς στο χώρο;

- Τι γλώσσα θα μπορούσε να έχει ο « Homo Sapiens» ;

- Ποια η σχέση θεοτήτων με το περιβάλλον – την Σεισμική δράση και την Μεταβολή θερμοκρασίας ειδικά στη Μεσόγειο ;

- Οι στάθμες των θαλασσών- οι μεταβολές των ακτογραμμών

-Τι μας λένε οι μεταβολές στις περιοχές της Δήλου, Σαρωνικού και σε άλλα σημεία του Αιγαιακού χώρου; . Πως ο μύθος σχετίζεται με την Γεωφυσική εξέλιξη των περιοχών ;

- O κατακλυσμός σε Σαμοθράκη- Δαρδανέλια και πότε φαίνεται να έγινε ο αρχαιότερος κατακλυσμός ; - Η σχέση μύθων, με Γεωφυσικά φαινόμενα και πως διατηρήθηκαν οι μύθοι;

- Η πινακίδα του Δισπηλιού στον οικισμό της λίμνης του Δισπηλιού στη Καστοριά από τον αείμνηστο καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Χουρμουζιάδη του 5.600 π.Χ., ως η πρώτη γενικά αποδεκτή καταγεγραμμένη γραφή στον Ελλαδικό χώρο και η ανάλογη γραφή σε περιοχή του Δούναβη

- Γιατί πιθανολογείται έντονα στις ημέρες μας επιστημονικά , η συνέχεια της Ελληνικής Γλώσσας και τι λέει αυτό σε σχέση με την Ινδοευρωπαϊκή Θεωρία της συνέχειας;

Ο Ομότιμος Καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλία Μαριολάκος, εμπνευστής της έρευνας και ανάπτυξης του αντικειμένου της Γεωμυθολογίας, με την περίφημη διάλεξη του στη Royal Society του New South Wales (Σίδνεϋ της Αυστραλίας ) το 1968 με τίτλο "Geology, Mythology and Classical Buildings in Greece", 5 χρόνια μετά την εκπομπή που προκάλεσε αίσθηση και με όρους τηλεθέασης , επιστρέφει στο στούντιο των «Αντιθέσεων» της ΚΡΗΤΗ-TV .


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο – Τι ανακάλυψαν








Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσα σε χρονικό διάστημα 5-10 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε περισσότερα από 40.000 περιστατικά καρκίνου στην Σουηδία.

Παλαιότερες μελέτες άφηναν να εννοηθεί ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου (την κοινότητα των μικροβίων που υπάρχουν με φυσιολογικό τρόπο στο πεπτικό σύστημα) και ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε ποιο σημείο του παχέος εντέρου μπορεί να προκληθεί καρκίνος από τα αντιβιοτικά

...

Τώρα, στην μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη που έχει εξερευνήσει ποτέ αυτόν τον σύνδεσμο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκεκριμένος για καρκίνους στο λεγόμενο εγγύς παχύ έντερο (proximal colon), το τμήμα του παχέος εντέρου που συνδέεται με το λεπτό έντερο και ξεκινά από την κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς.

«Είναι ξεκάθαρο, όταν κοιτάξαμε τα δεδομένα, ότι είναι πολύ περιορισμένο στο εγγύς παχύ έντερο, ή στην δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Sophia Harlid, ερευνήτρια καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά ήταν μεγαλύτερος στην αρχή του εγγύς παχέος εντέρου, που ονομάζεται “ανερχόμενο παχύ έντερο” (ascending colon), το οποίο εκτείνεται από την κάτω προς την άνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος σε όσους παίρνουν αντιβιοτικά

Τα άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά για περισσότερο από έξι μήνες παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (1 Σεπτεμβρίου, 2021) στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά, αυτά τα άτομα είχαν 17% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο ανερχόμενο παχύ έντερο.

Τούτου λεχθέντος, ακόμη και σύντομες θεραπείες με αντιβιοτικά ενέχουν έναν σχετικό κίνδυνο καρκίνου, αν και πολύ μικρότερο από αυτό που παρατηρήθηκε με τις πολύμηνες θεραπείες, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να παρέχουν έναν ακόμη λόγο για τον περιορισμό της υπερβολικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, πέραν του γνωστού κινδύνου εμφάνισης υπερβακτηρίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, είπε η δρ. Harlid.

Αυτά τα νέα ευρήματα συμφωνούν με τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας, αλλά μικρότερης, μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Gut. Η σουηδική μελέτη “ευθυγραμμίστηκε με άλλα δεδομένα που είχαν παρατηρηθεί (…) πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση”, δήλωσε η δρ. Cynthia Sears, επικεφαλής συγγραφέας της βρετανικής μελέτης, η οποία δεν συμμετείχε στη νεότερη, σουηδική έρευνα.

Πώς πιστεύεται ότι τα αντιβιοτικά ίσως προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες εντοπίζουν μόνο έναν συσχετισμό. Δεν δείχνουν ότι τα αντιβιοτικά προκαλούν άμεσα τον επακόλουθο καρκίνο του παχέος εντέρου, δήλωσε η δρ. Sears, καθηγήτρια ιατρικής και ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Bloomberg. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν θεωρίες για το πώς τα αντιβιοτικά μπορούν να κάνουν το εγγύς έντερο πιο ευάλωτο στην ανάπτυξη του καρκίνου.

«Η σκέψη μας είναι ότι τα αντιβιοτικά διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου». Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε μολυσματικά ζμικρόβια, όπως το Escherichia coli (γνωστό και ως E.coli) και το Klebsiella pneumoniae να επικρατήσουν επί των άλλων μικροβίων στο έντερο, είπε ο η δρ. Sears. Έτσι, αυξάνεται η φλεγμονή στο παχύ έντερο, δημιουργώντας αντιδραστικές χημικές ουσίες, που θα μπορούσαν να βλάψουν το DNA και να δημιουργήσουν όγκους. Επιπλέον, η εσωτερική επένδυση του εντέρου μπορεί στην συνέχεια να γίνει πιο διαπερατή, επιτρέποντας στα βακτήρια να διεισδύσουν από τα τοιχώματα του παχέος εντέρου και να ενωθούν μεταξύ τους σε γλοιώδεις δομές, που ονομάζονται βιοφίλμ. Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι καρκίνοι στο εγγύς παχύ έντερο (σχεδόν το 90%) σχετίζονται με τέτοια βιοφίλμ, είπε ο δρ. Sears.

Το εγγύς κόλον μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αυτές τις αλλαγές επειδή υπόκειται την μεγαλύτερη διαρροή αντιβιοτικών φαρμάκων από το λεπτό έντερο, είπε ο δρ. Sears. Στην συνέχεια, καθώς τα αντιβιοτικά κινούνται μέσω του παχέος εντέρου, τα μόριά τους διασπώνται σταδιακά. Αυτοί οι πιθανοί μηχανισμοί πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, αλλά προς το παρόν, η νέα μελέτη ενισχύει την ένδειξη, ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα αντιβιοτικά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, είπε.

Πώς έγινε η σουηδική μελέτη για τα αντιβιοτικά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το σουηδικό μητρώο καρκίνου για τον εντοπισμό δεκάδων χιλιάδων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου, που είχαν διαγνωστεί μεταξύ 2010 και 2016. Επίσης, δεδομένα από το σουηδικό μητρώο συνταγογραφούμενων φαρμάκων επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν την χρήση αντιβιοτικών αυτών των ασθενών μεταξύ 2005 και 2016, για να δουν αν προέκυψαν κάποιοι συσχετισμοί. Συνέκριναν, επίσης, αυτούς τους καρκινοπαθείς με περισσότερα από 200.000 άτομα χωρίς καρκίνο από τον ευρύτερο σουηδικό πληθυσμό.

Αν και η ομάδα αποκάλυψε μια σαφή σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών και του καρκίνου στο ανερχόμενο παχύ έντερο, δεν βρήκε τέτοια σχέση με καρκίνους σε οποιοδήποτε μέρος του περιφερικού παχέος εντέρου, ή του ορθού.

Η ομάδα ήθελε να εντοπίσει την αιτία που τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο στο εγγύς παχύ έντερο. Για να το κάνουν αυτό, έψαξαν στο μητρώο φαρμάκων για ιππογενή μεθεναμίνη, ένα αντιβιοτικό φάρμακο που βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Αν και έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις, αυτό το φάρμακο δεν μεταβάλλει το μικροβίωμα του εντέρου, επειδή μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από την υψηλή οξύτητα των ούρων, εξήγησε η δρ. Harlid.

Με βάση λοιπόν την θεωρία ότι τα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου επηρεάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου, η ιππογενής μεθεναμίνη δεν πρέπει να συνδέεται με τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο. Και στην αναζήτηση όλων των δεδομένων τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι, πράγματι, αυτό συνέβαινε:

Μόνο τα αντιβιοτικά που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου έδειξαν σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Περιορισμοί της έρευνας

Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω την σχέση αντιβιοτικών-καρκίνου, αλλά η μελέτη εξακολουθεί να έχει τους περιορισμούς της.

Για παράδειγμα, τα σύνολα δεδομένων δεν περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή των ατόμων, τις συνήθειες καπνίσματος, ή την κατανάλωση αλκοόλ. Όλα αυτά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ομοίως, οι συγγραφείς δεν μπορούσαν να καθορίσουν ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν αντιβιοτικά για μια υποκείμενη κατάσταση, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επιπλέον, το σουηδικό μητρώο συνταγογραφούμενων φαρμάκων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συνταγές φαρμάκων, αλλά δεν μπορεί να δείξει εάν τα άτομα ολοκλήρωσαν την πλήρη θεραπεία με τα αντιβιοτικά, ή όχι.
Εντούτοις, επειδή η μελέτη είναι τόσο μεγάλης έκτασης, «σίγουρα μας στρέφει προς την σωστή κατεύθυνση», είπε η δρ. Harlid.

Τα επόμενα ερευνητικά βήματα

Σε λίγα χρόνια, η ομάδα ελπίζει να πραγματοποιήσει μια ακόμη μεγαλύτερη μελέτη παρακολούθησης, όταν έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα δεδομένα και τους ενδιαφέρει να δουν αν συγκεκριμένοι υπότυποι καρκίνου του παχέος εντέρου δείχνουν ισχυρότερη συσχέτιση με τα αντιβιοτικά. Οι καρκίνοι μπορούν να χωριστούν σε υποτύπους με βάση την συμπεριφορά των καρκινικών τους κυττάρων και τις γενετικές μεταλλάξεις που φέρουν. Αυτές οι λεπτές διαφορές επηρεάζουν το πού ακριβώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου και πώς ανταποκρίνεται στις θεραπείες.

Εν τω μεταξύ, η δρ. Sears και οι συνεργάτες της συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα μικροβιώματα ατόμων με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο, για να εντοπίσουν συγκεκριμένα μικρόβια του εντέρου που είναι σε ασυνήθιστα χαμηλή ή υψηλή συγκέντρωση. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν γιατί τα μικρόβια κάνουν τη διαφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, προς το παρόν, οι γιατροί πρέπει να είναι επιλεκτικοί στο πότε και πώς συνταγογραφούν αντιβιοτικά, είπε η δρ. Sears.

Θεωρητικά, για εκείνους που πρέπει να πάρουν αντιβιοτικά, συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στο να επαναφέρουν την ισορροπία του μικροβιώματός τους, είπε ο δρ. Sears. Αλλά και πάλι, προς το παρόν, η καλύτερη πορεία δράσης είναι απλά να μην παίρνετε αντιβιοτικά, όταν δεν είναι απαραίτητο, είπε η ίδια.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τις πιο πολλές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει με μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Με τον καιρό ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο στο παχύ έντερο, αν έχετε πρώτα πολύποδες του παχέος εντέρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο του Crohn, αν ακολουθείτε μια χρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ή αν καπνίζετε.

Οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι συχνά πολύ ήπια και δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω του ελέγχου των πολυπόδων πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώιμα συμπτώματα

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
  • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
  • Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και τη θέση του στο παχύ σας έντερο.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Χαλκός: Οφέλη για την υγεία & πιθανοί κίνδυνοι – Σε ποιες τροφές θα τον βρείτε





Ο ρόλος του στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος


Ο χαλκός όπως θα έχετε ακουστά, είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την καλή υγεία.

Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματος και παίζει ρόλο στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση των νευρικών κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο χαλκός βοηθά επίσης το σώμα να σχηματίσει κολλαγόνο και να απορροφήσει σίδηρο και παίζει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Ο περισσότερος χαλκός στο σώμα βρίσκεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τους σκελετικούς μύες.

Τόσο ο η ανεπάρκεια, όσο και η υπερβολική λήψη χαλκού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι βλάβες έχουν συνδεθεί με τις νόσους Menkes, Wilson και Alzheimer. Η ανεπάρκεια χαλκού είναι σπάνια, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα προβλήματα.

...

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τα οφέλη του χαλκού για την υγεία, τις πηγές και τυχόν πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Χαλκός: Οφέλη για την υγεία

Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό. Μαζί με τον σίδηρο, επιτρέπει στο σώμα να σχηματίσει ερυθρά αιμοσφαίρια. Βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, αιμοφόρων αγγείων, νεύρων και ανοσοποιητικής λειτουργίας και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου. Ο επαρκής χαλκός στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού έχουν συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη και υπέρταση. Μια ομάδα ερευνητών έχει προτείνει ότι ορισμένοι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα χαλκού.

Μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα χαλκού με την καρδιαγγειακή νόσο, αλλά παραμένει ασαφές, εάν μια ανεπάρκεια χαλκού έχει τον ίδιο αντίκτυπο στους ανθρώπους.

Ανοσολογική λειτουργία

Η ανεπάρκεια χαλκού μπορεί να οδηγήσει σε ουδετεροπενία (neutropenia). Πρόκειται για ανεπάρκεια λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλων), που καταπολεμούν τις μολύνσεις. Ένα άτομο με χαμηλό επίπεδο ουδετερόφιλων είναι πιο πιθανό να νοσήσει από μολυσματική ασθένεια.

Οστεοπόρωση

Η σοβαρή ανεπάρκεια χαλκού σχετίζεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το πώς η οριακή ανεπάρκεια χαλκού μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών και πώς τα συμπληρώματα χαλκού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης.

Παραγωγή κολλαγόνου

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, τα κύρια δομικά συστατικά του σώματός μας. Οι επιστήμονες έχουν υποθέσει ότι ο χαλκός μπορεί να έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ότι, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, τα υγιή επίπεδα χαλκού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

Χωρίς επαρκή χαλκό, το σώμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο συνδετικό ιστό, ή το κολλαγόνο, που αποτελεί την βασική δομή για τα οστά.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων, καθώς οι ιστοί του σώματος αρχίζουν να καταστρέφονται.

Αρθρίτιδα

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ο χαλκός μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη, ή την καθυστέρηση της αρθρίτιδας. Ωστόσο, καμία ανθρώπινη μελέτη δεν το έχει επιβεβαιώσει.

Αντιοξειδωτική δράση

Ο χαλκός μπορεί επίσης να έχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της παραγωγής ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA, οδηγώντας σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Πόσο χαλκό χρειάζεστε

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) είναι περίπου 900 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα για εφήβους και ενήλικες. Το ανώτατο όριο για ενήλικες ηλικίας 19 ετών και άνω είναι 10 mg (ή 10.000 mcg) την ημέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μια πρόσληψη πάνω από αυτό το επίπεδο μπορεί να αποδειχτεί τοξική!

Χαλκός: Τι συμβαίνει σε περίπτωση ανεπάρκειας

Αν και η έλλειψη χαλκού είναι σπάνια, ορισμένες παθήσεις υγείας και άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τέτοιοι παράγοντες είναι:

  • γενετικά ελαττώματα του μεταβολισμού του χαλκού
  • προβλήματα απορρόφησης
  • πολύ υψηλή πρόσληψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, ή βιταμίνης C
  • ορισμένες παθήσεις, όπως απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, πολυνευροπάθεια, μυελοπάθεια και φλεγμονή του οπτικού νεύρου

Δεδομένου ότι ο χαλκός αποθηκεύεται στο ήπαρ, οι ελλείψεις αναπτύσσονται αργά με την πάροδο του χρόνου.

Ψευδάργυρος και βιταμίνη C

Η υψηλή πρόσληψη ψευδαργύρου (150 mg ημερησίως ή παραπάνω) και βιταμίνης C (πάνω από 1.500 mg την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια χαλκού, επειδή ανταγωνίζονται την απορρόφησή του στο έντερο.

Χαλκός: Επιπτώσεις ανεπάρκειας

Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • αναιμία
  • χαμηλή θερμοκρασία σώματος
  • κατάγματα οστών
  • οστεοπόρωση
  • απώλεια της μελάγχρωσης του δέρματος
  • προβλήματα θυρεοειδούς

Οι μεταβολικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά βιταμίνες και μέταλλα.

Χαλκός: Ο ρόλος του στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Η ανεπάρκεια, ή η υπερεπάρκεια χαλκού μπορεί να βλάψει τον εγκεφαλικό ιστό.

Στους ενήλικες, έχει παρατηρηθεί νευροεκφυλισμός ως αποτέλεσμα ανισορροπίας χαλκού. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στον μεταβολισμό του χαλκού για χρήση στον εγκέφαλο.

Τα υψηλά επίπεδα χαλκού μπορεί να οδηγήσουν σε οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο. Στη νόσο του Wilson, για παράδειγμα, υψηλά επίπεδα χαλκού συγκεντρώνονται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα.

Πιθανή σύνδεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η υπερβολική συσσώρευση χαλκού έχει επίσης συσχετιστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ειδικοί αναφέρουν, ότι όταν ο χαλκός συσσωρεύεται με ασυνήθιστους τρόπους, αυτό μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αμυλοειδών πλακών σε ένα νευρικό κύτταρο. Η συσσώρευση αμυλοειδών πλακών μπορεί να οδηγήσει σε νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Χαλκός: Σε ποιες τροφές υπάρχει κυρίως

Ο χαλκός βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Οι καλές πηγές είναι:

  • στρείδια και άλλα οστρακοειδή
  • προϊόντα ολικής αλέσεως
  • φασόλια
  • πατάτες
  • μαγιά
  • σκούρα φυλλώδη πράσινα
  • κακάο
  • αποξηραμένα φρούτα
  • μαύρο πιπέρι
  • κρέατα οργάνων (π.χ. νεφρά και συκώτι)
  • ξηροί καρποί, όπως κάσιους και αμύγδαλα

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, αλλά υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ προστίθεται τεχνητά σε ορισμένα δημητριακά πρωινού και άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα συμπληρώματα χαλκού

Υπάρχουν συμπληρώματα χαλκού, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθήσετε πρώτα να λάβετε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα μέσω της τροφής, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ανισορροπίας. Πολύ λίγοι άνθρωποι χρειάζονται να πάρουν συμπλήρωμα χαλκού.

Επιπλέον, τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα που είναι πιο σημαντικό από αυτό που επιτυγχάνεται με την λήψη μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών.

Χαλκός: Πιθανοί κίνδυνοι

Τα συμπληρώματα χαλκού μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα ακόλουθα:

  • αντισυλληπτικά χάπια και ορμονοθεραπεία
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη
  • πενικιλλαμίνη (χρησιμοποιείται για την μείωση των επιπέδων χαλκού στη νόσο του Wilson)
  • αλλοπουρινόλη (θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα)
  • σιμετιδίνη (θεραπεία για γαστρικά έλκη και γαστρική παλινδρόμηση οξέος)
  • συμπληρώματα ψευδαργύρου

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μειώσουν, ή να αυξήσουν τα επίπεδα χαλκού στο αίμα, οδηγώντας σε ανισορροπία.

Τοξικότητα χαλκού

Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από την κανονική διατροφική κατανάλωση χαλκού, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν υπάρχει:

  • υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων
  • υψηλά επίπεδα χαλκού στο πόσιμο νερό (όπως νερό πηγαδιών, ή νερό που αποθηκεύεται σε χάλκινους σωλήνες)
  • έκθεση σε χημικές ουσίες που περιέχουν υψηλά επίπεδα χαλκού
  • χρήση χάλκινων μαγειρικών σκευών

Τα σημάδια της τοξικότητας του χαλκού είναι:

  • ναυτία, έμετος, διάρροια και πόνος στο στομάχι
  • πονοκέφαλος
  • ζάλη
  • αδυναμία
  • μεταλλική γεύση στο στόμα

Πιο σοβαρές επιδράσεις είναι σπάνιες, αλλά είναι:

  • κίρρωση και ίκτερος
  • ανωμαλίες στα ερυθρά αιμοσφαίρια και καρδιακά προβλήματα

Τα αυξημένα επίπεδα χαλκού στον ορό έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.


Το νερό που περιέχει περισσότερα από 6 mg χαλκού ανά λίτρο μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα.

https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/xalkos-ofeli-gia-tin-ygeia-pithanoi-kindynoi-se-poies-trofes-tha-ton-vreite/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...