Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Ο απόλυτος εξευτελισμός Λύρου. Οι σταγόνες τελικά δεν ήταν ψιλόβροχο, ήταν ροχάλα από τον Μητσοτάκη



Ο απόλυτος εξευτελισμός, η απόλυτη κατάρρευση ενός κατα φαντασία δημάρχου που κατοικοεδρεύει στο Ραδιομέγαρο του Μεσολογγίου.

Όσο για την κλίκα που εξουσιάζει το δήμο Μεσολογγίου, άφαντοι μπροστά στην πρόκληση του παραγκωνισμού του ψωμοδότη τους.

Ήδη το κόμμα της Ν.Δ πορεύεται δίχως τα βαρίδια του Μεσολογγίου, που ακούνε στο όνομα Λύρος - καραπάνος, διότι μάλλον έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν. 

Όσο για τον ίδιο τον Λύρο, αυτός συνεχίζει να βλέπει φαντάσματα που τον καταδιώκουν από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας.

Ο δε καραπάνος, συνεχίζει τις άκαρπες συναντήσεις του με υποτιθέμενους υποψηφίους που δήθεν θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του.
...

Βασικό του μέλημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από το να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα (10-15 θα ήταν πράγματι επιτυχία), για να τους μεταπωλήσει σε άλλον υποψήφιο, μιας και η στρόφιγγα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκλεισε για τον κοιλιόδουλο καραγκιοζάκο της Ν.Δ  και το δημόσιο του ζητά να επιστρέψει τα κλεμμένα (200 συν 300 χιλιάδες ευρώ για πρώτη δόση )  

Όλα αυτά βέβαια είναι σχέδια επί χάρτου, μιας και οι δυο τους έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες δίκες, για συμμετοχή στην ίδια εγκληματική οργάνωση, όπως  και για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από την κοινοπραξία (τους)    φωτοβολταικών, στο κάμπο της Κατοχής. 

Ίσως ο Κούλης να είχε ενημερωθεί  για όλα αυτά τα ζητήματα και γι΄αυτό αρνήθηκε να του δώσει ακόμη και το χέρι του. 

Η καλύτερη λύση για τους ίδιους και για την παράταξη που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, είναι η άμεση παραίτηση από το δημαρχιακό θώκο, καθώς και η απαγόρευση εισόδου του μπανιέρα σε οποιοδήποτε βουλευτικό γραφείο , όλα τα άλλα θα είναι μεσοβέζικες λύσεις και θα έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις στις βουλευτικές εκλογές. 

Μ.Ε.Π 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ξέμειναν από Ντροπή στη δημοτική αρχή του Λύρου ... Είναι επικίνδυνα ανίκανοι




Μπορεί το καλοκαίρι να βρίσκεται στο αποκορύφωμά του, μπορεί οι θερμοκρασίες να φτάνουν πάνω από 40 βαθμούς στον ήλιο και οι κάτοικοι να ψάχνουν ακόμη το παραμικρό ίσκιο για να κρυφτούν, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους άσχετους και επικίνδυνους για το δημόσιο βίο, δημοτικούς άρχοντες, να καρατομήσουν τα ευκάλυπτα που βρίσκονται στο παλιό καρνάγιο της δυτικής πλευράς του Αιτωλικού.

 Αυτό το θέαμα που παρουσιάζουν σήμερα τα δέντρα, υποτίθεται ότι είναι κλάδεμα για το καλό των δέντρων και όπλο στον αγώνα εναντίον των Γύφτων, που κατασκηνώνουν σε εκείνη τη περιοχή.
...


Ο σχολιασμός των επιχειρημάτων που εκστομίζουν οι πανίβλακες της δημοτικής αρχής, μάλλον είναι χάσιμο χρόνου και υποβαθμίζουν όποιον ασχοληθεί με αυτούς. 

Οι δυο ξένοι του Αιτωλικού, η πρόεδρος Μαντζή και ο αντιδήμαρχος Μασαούτης ξέρουμε ότι ήταν προσωπική επιλογή του Λύρου, για να μπορεί να αισθάνεται σίγουρος, ότι κανείς δεν θα του πριονίσει τη καρέκλα ... και τολμούμε να πούμε ότι είχε απόλυτο δίκιο, μιας και οι δυο ξένοι του Αιτωλικού είναι ποιο βλάκες ακόμη και από το Λύρο.

 
Υπάρχει Δασαρχείο ; Προφανώς όχι !!!
Υπάρχει κάποιος άλλος μηχανισμός, όπου μπορούμε να απευθύνουμε τα παράπονά μας; Σαφέστατα και όχι !!! 

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση, είμαστε δίχως δημοτική αρχή και είναι καθήκον μας να αναλάβουμε την ευθηνή για το τόπο μας και τις ζωές μας. 

Ήδη τα σκουπίδια γεμίζουν το Αιτωλικό, το νερό ανύπαρκτο και ακατάλληλο, η ζωή στη πόλη μας έφτασε στο κατώτερο επίπεδο.

Ακόμη και ο ΑΡΗΣ έπεσε στα χέρια του Μπανιέρα για 500 ευρώ, απόδειξη ότι ούτε στον αθλητισμό δεν μπορούμε να ελπίζουμε  για κάτι καλύτερο.


Βάζουμε Τέλος στην ανικανότητα !!!

Κράξτε τους όπου τους δείτε !!!

Αναγκάστε τους σε παραίτηση !!!

Είναι  επικίνδυνοι 


Μ.Ε.Π 


Απολαύστε το μεγάλο τους κατόρθωμα που λέγετε κλάδεμα μέσα στο καλοκαίρι .

Το ποιο πιθανό είναι ότι κάποιος κολλητός του Λύρου είχε παραγγελία ξύλο ευκάλυπτου και τον κάλυψε ο ψωμοδότης Λύρος, ελπίζοντας ότι θα συμπεριλάβει στο μελλοντικό ψηφοδέλτιο.

Δεν μας απαντήσατε κ. Λύρο και κ. Καραπάνε... θα κατέβετε στις ερχόμενες δημοτικές  εκλογές ή θα ακολουθήσετε το δρόμο των νομικών σας συμβούλων που είναι και στην εταιρεία σας ;;; 










Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Η ΑΙΧΜΗ στο Αυτόφωρο - Βάλτε επιτέλους ένα τέλος με το καρκίνωμα της παραπληροφόρησης





Αναβλήθηκε για την Παρασκευή το αυτόφωρο της τοπικής χουντοφυλλάδας του Μεσολογγίου, λόγο αδυναμίας συγκροτήσεως και συνθέσεως  έδρας, μιας και στο δικαστικό μέγαρο αυτή τη περίοδο δεν υπάρχουν δικαστές.

Το δε δικαστήριο της χουντοφυλλάδας, θα είναι τριμελές, γεγονός που δείχνει το βάρος της υπόθεσης.

Όσο για την έκτασή της... κάποιοι έχουν χάσει από τώρα τον ύπνο τους, μιας και στο σκαμνί θα καθίσουν εκτός από τον εκπρόσωπο της ΑΙΧΜΗΣ και όσοι εμπλέκονται στο συκοφαντικό δημοσίευμα, όπως ο δημητρίου, η κουφού κλπ. 
...

Εμείς τολμούμε να πούμε ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με το Γκεμπελίστικο όργανο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, όπου ο δημότης το πληρώνει αδρά με τους φόρους του.

Φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε τον Σωκράτη ως αντ' αυτού δήμαρχο, γιατί απλά ο σημερινός δήμαρχος δεν μπορεί  να αρθρώσει λέξη στα Ελληνικά. 

Σήμερα η ίδια χουντοφυλλάδα, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επιβάλει υποψήφιους, με δήθεν αγνά άρθρα για δημοτικούς συμβούλους Γκόρτσους, που έχουν το χωριό στο χέρι τους. 

Εμείς όμως επιμένουμε στο ερώτημα που μέχρι σήμερα δεν πήραμε απάντηση από κανέναν δήθεν εθνοπατέρα. 

Κύριε Λύρο και κύριε Καραπάνε, θα είστε υποψήφιοι τελικά στις εκλογές; 

Μήπως είστε απολύτως  σίγουροι για το αποτέλεσμα της δίκης της Εγκληματικής Οργάνωσης Υψυλών Προσώπων και των Φωτοβολταϊκών; 

Έχετε λάβει εγγυήσεις από κάποιο άλλο κέντρο; 


Από την απάντησή σας θα κριθεί εάν θα είναι δήθεν αντίπαλοί σας και κάποια κουρασμένα παλικάρια του σημερινού δημοτικού συμβουλίου. 


Μ.Ε.Π 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Το ΄γραψε η ΑΙΧΜΗ;;; !!! Τι λέει ρε παιδί μου !!!





Στο αυτόφωρο οδηγείτε αύριο η τοπική φυλλάδα του Μεσολογγίου Αιχμή, για διασπορά ψευδών ειδήσεων εις βάρος δημοτών του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

Η χουντοφυλλάδα του Μεσολογγίου μεταξύ άλλων φαίνεται να θέλει να χειραγωγήσει και τη δικαιοσύνη, επειδή πίστεψε ότι έχει τις πλάτες του Λύρου, του Καραπάνου, του Δημητρίου και της Ν.Δ με ολίγον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κουτί της Πανδώρας, δείχνει να έχει ανοίξει διάπλατα και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.
...

Ίσως οι τελευταίες εξελίξεις  με την  εγκληματική οργάνωση Υψηλών Προσώπων και η δημοσίευση ονομάτων  των εταίρων στα φωτοβολταϊκά του κάμπου της Κατοχής, να προκάλεσε τον πανικό στους μετέχοντες στο παρακράτος του Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα να βάλουν σε λειτουργία το χουντικό μηχανισμό παραπληροφόρησης της τοπικής φυλλάδας του Μεσολογγίου. 


Θύματα αυτής της παραπληροφόρησης δείχνουν να είναι μέχρι στιγμής ο πρόεδρος των ψαράδων του Αιτωλικού και ο πρώην πρόεδρος του Ναυτικού ομίλου Μεσολογγίου. 

Η κατάσταση δείχνει να είναι πολύ δύσκολη για την χουντοφυλλάδα του Μεσολογγίου, όπου όμως 
αποδεικνύετε ότι είναι και μια καλή ευκαιρία για να αποκαλυφθούν οι υπόγειες διαδρομές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μιας και τα λάικ στο facebook, για τις ψευδείς ειδήσεις εναντίον συνανθρώπων μας,  είναι τόσο από κομματικά στελέχη της ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Υ.Γ Δυστυχώς αγαπητά κομματόσκυλα, εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει, μη λαμβάνετε υπόψιν σας τα δημοσιεύματα της χουντοφυλλάδας θα σας εκθέσει.
Μάλλον όμως η χολή και το μίσος σας για τους συμπολίτες, σας έκανε ανυπόμονους  

Μ.Ε.Π 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Διαβήτης τύπου 2: Το «μαγικό» βότανο που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα






Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες έχουν βρει ότι ένα φτηνό βότανο μπορεί να προκαλέσει αξιοσημείωτες μειώσεις του σακχάρου στο αίμα και τα αποτελέσματα είναι «συγκρίσιμα» με τη μετφορμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης τύπου 2 στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι το σώμα σας δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη. Ο πρωταρχικός ρόλος της ινσουλίνης είναι να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, τον κύριο τύπο σακχάρου που βρίσκεται στο αίμα. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα. Ευτυχώς, η διατροφή παρέχει ένα εναλλακτικό μέσο για τον μετριασμό του σακχάρου στο αίμα.

Τα οφέλη του σκόρδου

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medicinal Plants Research δείχνει ότι το σκόρδο έχει ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις του σκόρδου στο σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS) και την Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη (HbA1c) σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Για τη μελέτη, ασθενείς με υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο νηστείας στρατολογήθηκαν και χωρίστηκαν σε επτά ομάδες (A, B, Γ, Δ, E, Ζ και Η), που η καθεμία περιελάμβανε 30 ασθενείς.

Οι ομάδες Α, Β, Γ, Δ και Ε έλαβαν δισκία σκόρδου σε δόσεις των 300, 600, 900, 1200 και 1500 mg την ημέρα αντίστοιχα.

Η ομάδα Ζ έλαβε μετφορμίνη ενώ η ομάδα Η έλαβε εικονικό φάρμακο.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η μετφορμίνη είναι ένα φάρμακο που βοηθά την ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός να λειτουργεί καλύτερα και συνήθως ο πάσχον τη λαμβάνει ως δισκίο.

Το FBS και η HbA1c μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης, την 12η και 24η εβδομάδα.

Τα πορίσματα της μελέτης

Σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας και της HbA1c παρατηρήθηκε στις ομάδες που κατανάλωνε σκόρδο.

Σε κάθε ομάδα που έλαβε θεραπεία με σκόρδο, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του FBS και της HbA1c σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, «πολύ σημαντικές» μειώσεις στο FBS και βελτίωση της HbA1C παρατηρήθηκαν σε υψηλότερες δόσεις σκόρδου και με αύξηση της διάρκειας της μελέτης, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο και συγκρίσιμο με τη μετφορμίνη στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διαχείριση των διαβητικών ασθενών».

Γενικές συμβουλές για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα

Για να διασφαλίσετε ότι ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να ανατρέξετε στον γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Το GI είναι ένα σύστημα αξιολόγησης για τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας όταν αυτό το φαγητό καταναλώνεται μόνο του.

Οι υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα από το σώμα σας και προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα έχουν υψηλό δείκτη GI.

Μερικές τροφές υψηλού GI είναι οι εξής παρακάτω:

  • Ζάχαρη και ζαχαρούχα τρόφιμα
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Άσπρο ψωμί
  • Πατάτες
  • Λευκό ρύζι

Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε άσχημα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Συχνότερη ανάγκη ούρησης ιδιαίτερα τη νύχτα
  • Αίσθημα συνεχούς δίψας
  • Έντονη κόπωση
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο σας ή επανειλημμένη εμφάνιση τσίχλας
  • Κοψίματα ή πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 ή εάν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2.


https://www.onmed.gr/ygeia/story/397295/diavitis-typoy-2-to-magiko-votano-poy-meionei-to-sakxaro-sto-aima

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Καπνιστές: Γιατί κάποιοι εμφανίζουν καρκίνο στον πνεύμονα και άλλοι όχι






Πολλοί καπνίζουν, δεν παθαίνουν όλοι καρκίνο στον πνεύμονα. Δεδομένα οι ουσίες που έχει το τσιγάρο αυξάνουν τους κινδύνους για διάφορα προβλήματα υγείας. Επίσης, μελέτη έχει δείξει πως οι πιθανότητες να αναπτύξει αυτήν τη νόσο ένας μη καπνιστής είναι μια στις 6.000. Αυτές ενός τακτικού καπνιστή είναι μια στις 5 ή στις 10.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Ευρήματα έρευνας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11/4 στο ιατρικό περιοδικό Nature μπορούν θα φέρουν την επανάσταση, στον τρόπο που οι γιατροί προλαβαίνουν τον καρκίνο στον πνεύμονα.

...

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με το λόγο που το κάπνισμα δεν καταστρέφει με τον ίδιο τρόπο τους πάντες. Ανέφεραν ότι είναι μια συνήθεια που φαίνεται να οδηγεί σε προβλέψιμη αύξηση στον αριθμό των καρκινογόνων μεταλλάξεων στα κύτταρα του πνεύμονα, αλλά μόνο μέχρι ένα σημείο.

Διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων έπαψε να αυξάνεται, σε άτομα που κάπνιζαν από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, για 23 χρόνια.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα ενδεχομένως να επιβίωσαν για τόσο πολύ, παρά το έντονο κάπνισμα, γιατί κατάφεραν να καταστείλουν την περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων” δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, πνευμονολόγος και ερευνητής γενετικής, Simon Spivack. Πρόσθεσε πως “αυτή η εξομάλυνση των μεταλλάξεων θα μπορούσε να προέλθει από το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν πολύ καλά συστήματα επιδιόρθωσης βλάβης στο DNA ή αποτοξίνωσης του καπνού του τσιγάρου”.

Παρ' ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές, εξαρτάται από τη δόση του καπνίσματος, παραμένει άγνωστο εάν αυτός ο αυξημένος κίνδυνος αντανακλά αυξημένο ποσοστό συσσώρευσης σωματικής μετάλλαξης -σε φυσιολογικά πνευμονικά κύτταρα.

Η καινοτόμα μέθοδος

Οι ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις του καπνίσματος τσιγάρων στην υγεία, έχουν χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους, από τη χορήγηση -σε πειραματόζωα- υψηλών δόσεων χημικών ουσιών που έχει ο καπνός, μέχρι τη μελέτη αρχείων για να προσδιορίσουν ποιες ασθένειες εμφανίζονται πιο τακτικά σε καπνιστές -και να καταλήξουν στο πώς αυτή η συνήθεια επηρεάζει το σώμα.

Δεκάδες μελέτες αργότερα είναι γνωστό ότι τα τσιγάρα περιέχουν εκατοντάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων καρκινογόνων.

Για δεκαετίες, οι ερευνητές δεν είχαν τρόπο να μελετήσουν ενδεχόμενες μεταλλάξεις στα κύτταρα του πνεύμονα, που προκαλούν τον καρκίνο. Προ πενταετίας, ερευνητές του Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν αυτό το εμπόδιο που έκανε αδύνατη την αλληλουχία του γονιδιώματος.

Δηλαδή, κατάλαβαν πώς να προσδιορίσουν την ακριβή σειρά των μορίων Α, Τ, G και G του DNA σε ένα μόνο κύτταρο, χωρίς να εισάγουν πολλά σφάλματα στη διαδικασία” γράφει το Interesting Engineering.

Πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες έκαναν και την έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 11/4. Χρησιμοποίησαν την τεχνική τους για να συγκρίνουν πνευμονικά κύτταρα ανθρώπων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους, με αυτά ατόμων που καπνίζουν για χρόνια.

Η μονάδα pack years

Σε 33 συμμετέχοντες, ηλικίας από 11 έως 86 χρόνων. Περίπου οι μισοί ήταν καπνιστές. Οι άλλοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Οι γιατροί συνέλεξαν κύτταρα από τις επενδύσεις των πνευμόνων τους, κατά τη διάρκεια ιατρικά απαραίτητων βρογχοσκοπήσεων. Μετά χρησιμοποίησαν την τεχνική για να προσδιορίσουν τον αριθμό των μεταλλάξεων σε αυτά τα κύτταρα “που επιβιώνουν για χρόνια, ακόμη και δεκαετίες κι έτσι μπορούν να συσσωρεύουν μεταλλάξεις, όσο περνούν τα χρόνια και με τη συνέχιση του καπνίσματος. Από όλους τους τύπους κυττάρων του πνεύμονα, αυτοί είναι από τους πιο πιθανό να γίνουν καρκινικοί” εξήγησε ο Dr. Spivack.

Η μονάδα που χρησιμοποίησαν για τους καπνιστές και τα χρόνια της συνήθειας ήταν η 'pack years'. Ένα πακέτο ισοδυναμεί με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα την ημέρα, για ένα χρόνο. Ο πιο βαρύς καπνιστής της μελέτης, κάπνιζε για 116 pack years.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ανακαλύφθηκε ότι το κάπνισμα περισσότερων πακέτων τείνει να συσχετίζεται με περισσότερες μεταλλάξεις DNA στα κύτταρα του πνεύμονα. “Αυτό επιβεβαιώνει πειραματικά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνοντας τη συχνότητα των μεταλλάξεων”.


Η έκπληξη ήταν πως η στενή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ετών καπνίσματος και του αριθμού των μεταλλάξεων, εξαφανίστηκε στα 23 έτη. Έπειτα από αυτό το σημείο, ο αριθμός των μεταλλάξεων σταμάτησε να αυξάνεται.

Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν επιβιώσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το έντονο κάπνισμα, επειδή κατάφεραν να καταστείλουν περαιτέρω συσσώρευση μεταλλάξεων” τόνισε ο ειδικός, πριν καταλήξει στο ότι επρόκειτο για πρώιμο εύρημα μικρής μελέτης και άρα θα χρειαστεί να δοθεί συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αξιοσημείωτο πως μπορεί να προσφέρει μια εικόνα για το λόγο που κάποιοι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο στον πνεύμονα και άλλοι όχι.

Εάν οι ερευνητές καταφέρουν να καταλάβουν πώς να αναγνωρίζουν το όριο, πριν να είναι αργά μπορούν να προσφέρουν στοχευμένη βοήθεια και να δώσουν στους ανθρώπους που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν έναν ακόμη καλύτερο λόγο για να μην καπνίζουν.

Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα και αργότερα στις προσπάθειες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της νόσου τελικού σταδίου”, κατέληξε ο Dr. Spivack.


https://www.pentapostagma.gr/ygeia/7082714_kapnistes-giati-kapoioi-emfanizoyn-karkino-ston-pneymona-kai-alloi-ohi

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σησαμέλαιο: Το κρυφό συστατικό για την υγεία της καρδιάς






Τα μαγειρικά λάδια είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία σε κάθε ντουλάπι. Είτε τα χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε, είτε για μαρινάρισμα, μια μικρή δόση είναι ό,τι πρέπει για να προσθέσετε γεύση και σώμα στα αγαπημένα σας φαγητά. Για να διευρύνετε τις επιλογές σας πέραν του κλασικού ελαιόλαδου ή του λαδιού αβοκάντο, τώρα οι ειδικοί μας προτείνουν το σησαμέλαιο, εξαιρετικά ταιριαστό σε πληθώρα επιλογών με νόστιμη γεύση και πολλά οφέλη για την καρδιά.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Τι μας χαρίζει το σησαμέλαιο

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον κόσμο της γαστρονομίας , το σησαμέλαιο είναι αναπόσπαστο στοιχείο σε κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα, νότια ινδικά γεύματα και γεύματα της Μέσης Ανατολής. Με βάση την αλμυρή, γεύση ξηρών καρπών και τις εντυπωσιακές διατροφικές του ιδιότητες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί τιμάται σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες.


Καλή καρδιά

Αποτελείται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, μας λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σησαμέλαιου θωρακίζουν επίσης την καρδιά σας.

Όπως επισημαίνεται σε ανασκόπηση στο Cureus Journal of Medical Science, το σησαμέλαιο «μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης (μια ασθένεια χαρακτηρίζεται από συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες)».

Ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου

«Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η κατανάλωση σησαμέλαιου επιβραδύνει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2», μας λένε οι ειδικοί.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition, διαπιστώθηκε ότι το ελαφρύ σησαμέλαιο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα νηστείας σε συμμετέχοντες με αυτήν την πάθηση. «Επιπλέον, οι βιοδείκτες των λειτουργιών του ήπατος, της καρδιάς και των νεφρών βελτιώθηκαν σημαντικά μέσα σε 90 ημέρες από την ενσωμάτωσή του στη διατροφή τους», συμπληρώνουν οι ειδικοί.

...

Μειωμένη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή κρύβεται πίσω από μια σειρά ιατρικών παθήσεων, τα καλά νέα όμως είναι ότι το σησαμέλαιο έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το σησαμέλαιο μπορεί να βελτιώσει και την επιδερμίδα σας. «Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει τόσο βιταμίνη Ε όσο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος», μας εξηγούν.

Αυτά τα δύο μικροθρεπτικά συστατικά είναι επίσης αντιοξειδωτικά, που σημαίνει ότι συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες σε ολόκληρο το σώμα. «Χάρη στο αντιφλεγμονώδη δράση του, το σησαμέλαιο έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα είδη του και ποιο να επιλέξετε

Υπάρχουν δύο τύποι σησαμέλαιου που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Μαύρο ή ψητό

Γνωστό και ως σκούρο σησαμέλαιο, το ψητό σησαμέλαιο παρασκευάζεται από ψημένο σουσάμι. Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από χρυσαφένιο έως σκούρο καφέ και χρησιμοποιείται πιο συχνά για καρυκεύματα – αντί για μαγείρεμα – λόγω της έντονης γεύσης του ξηρού καρπού.

Λόγω του ισχυρού γευστικού του προφίλ, το ψητό σησαμέλαιο είναι η καλύτερη επιλογή για να ολοκληρώσετε τα γεύματά σας. Οι ειδικοί προτείνουν να το δοκιμάσετε σε ντρέσινγκ ή μαρινάδες.

Ελαφρύ

AD
AD
AD
AD
AD
AD

Στη συνέχεια, το ελαφρύ σησαμέλαιο (το οποίο αναφέρεται επίσης ως λευκό ή μη ψητό) είναι πιο ανοιχτόχρωμο από την προηγούμενη ποικιλία, εξ ου και το όνομά του. Ωστόσο, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι το ελαφρύ δεν αναφέρεται στη θερμιδική ή θρεπτική περιεκτικότητα του λαδιού. «Και τα δύο έλαια έχουν την ίδια θρεπτική αξία», μας λένε.

Δεδομένου ότι η γεύση του είναι σημαντικά πιο ήπια από το αντίστοιχο, μπορείτε να το δοκιμάσετε και στο μαγείρεμα. Την επόμενη φορά που θα σοτάρετε τα λαχανικά σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σησαμέλαιο με σκόρδο, τζίντζερ και καρύδα για να δημιουργήσετε ένα γευστικό stir fry.


https://www.pentapostagma.gr/ygeia/7098272_sisamelaio-kryfo-systatiko-gia-tin-ygeia-tis-kardias

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

«Έξυπνοι» νανοφορείς σπάνε όλους τους βιολογικούς φραγμούς και θεραπεύουν ακόμη και τον καρκίνο εγκεφάλου





Στο στάδιο των κλινικών μελετών βρίσκονται τα πολύ μικρά νανοσωματίδια, ή αλλιώς οι «έξυπνοι» νανοφορείς, που δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι και τους οποίους μπορούν πλέον να αναπτύσσουν μετά από 10ετή έρευνα επιστήμονες στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του τμήματος νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος.

Βασικός στόχος κάθε κλινικής μελέτης είναι να αποδείξει ότι το ερευνητικό προϊόν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για ανθρώπινη χρήση και «διαρκούν από δύο έως και πέντε έτη, με τα κονδύλια που απαιτούνται να κυμαίνονται από 10 έως και 20 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε.

...

«Η Ελλάδα θεωρείται από τους πρωτεργάτες παγκοσμίως, στο κομμάτι της νανοϊατρικής του τομέα της νανοτεχνολογίας», υπογράμμισε η ίδια στο περιθώριο του «NANOTEXNOLOGY 2022», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και εξήγησε ότι αυτοί οι νανοφορείς, μεταφέρουν διάφορους θεραπευτικούς παράγοντες, όπως γονίδια, φάρμακα και βότανα και οτιδήποτε μπορεί να θεραπεύσει μια ασθένεια, μπορούν να διαπεράσουν κάθε βιολογικό φραγμό στον ανθρώπινο οργανισμό, φτάνοντας στις πιο απομακρυσμένες και «δύσβατες» περιοχές του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ λειτουργούν στοχευόμενα και θεραπευτικά.

«Είναι τόσο έξυπνοι οι νανοφορείς που πάνε μόνο σε περιοχές που έχουν πρόβλημα και δεν ακουμπάνε καθόλου τα υγιή κύτταρα», σημείωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ενδεικτικά την σύνθεση των νανοφορέων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ για την αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης που είναι μια διαδικασία που συμβαίνει στο τοίχωμα των αρτηριών, στενεύει τις αρτηρίες και έτσι επέρχεται το έμφραγμα. Στο εργαστήριο «συνθέτουμε τέτοιους νανοφορείς, που μπορούν να μεταφέρουν θεραπευτικούς παράγοντες, όπως φάρμακα, και στοχεύουν στο να διαλύσουν τις αθηρωματικές πλάκες γλυτώνοντας έτσι από το έμφαγμα τον ασθενή», υπογράμμισε.

Οι νανοφορείς μπορούν να δράσουν σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ασθένεια μεταφέροντας αδιάλυτα φάρμακα. Διαπερνώντας το φραγμό του εγκεφάλου «μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο εγκεφάλου ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες», τόνισε η κ. Καραγκιοζάκη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από καρκινοπαθείς, «και να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες περιοχές, γλυτώνοντας έτσι τον ασθενή από μια γενικευμένη χημειοθεραπεία που έχει σαν αποτέλεσμα και διάφορες άλλες παρενέργειες». Είπε, ότι οι νανοφορείς, εκτός της θεραπευτικής του ιδιότητας, μπορούν να είναι και διαγωνιστικοί «δηλαδή να μεταφέρουν ένα διαγωνιστικό μέσο για να αυξήσουμε την ευαισθησία των ήδη υπαρχουσών απεικονιστικών τεχνικών, όπως της μαγνητικής τομογραφίας και των υπερήχων», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις πυλώνες της νανοϊατρικής και το επιγενετικό τέστ dna

Η νανοϊατρική έχει τρεις πυλώνες, την αναγεννητική ιατρική με τις βιοεκτυπώσεις, τους νανοφορείς δηλαδή τη δημιουργία των νανοσωματιδίων για στοχευόμενη μεταφορά φαρμάκων και τη βιοηλεκτρονική, δηλαδή τους βιοαισθητήρες.

Η αναγεννητική ιατρική, σύμφωνα με την κ. Καραγκιοζάκη, περιλαμβάνει την τελευταία εξέλιξη τις τρισδιάστατης εκτύπωσης που είναι η βιοεκτύπωση. «Μπορούμε να εκτυπώσουμε πεπτίδια και κύτταρα και να φτιάξουμε έναν ιστό και χόνδρο, μέχρι και ανθρώπινο αυτί», επισήμανε αι πρόσθεσε ότι «πρόσφατα εκτυπώσαμε ανθρώπινο δέρμα και το κάναμε αυτό γιατί μπορούμε να ελέγξουμε τους νανοφορείς που θα κατευθύνουμε σε αυτό και να μεταφέρουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες για αντιγηραντικό αποτέλεσμα».

Βιοαισθητήρες υπάρχουν αυτοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός του ανθρώπινου οργανισμού και οι άλλοι εντός. Έτσι «αν είμαι διαβητική, αυτοί οι βιοαισθητήρες, μπορούν να μου ανιχνεύσουν τα επίπεδα ζαχάρου πριν πάθω υπογλυκαιμία και να πάρω έγκαιρα τη γλυκόζη για να αποφύγω το σοκ», διευκρίνισε.

Αναφερόμενη στην επιγενετική, λέγοντας ότι πρόκειται για το μέλλον της γενετικής, εξήγησε ότι είναι η επιστήμη που εξετάζει το πώς το περιβάλλον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν στο dna μας και αλλάζουν τη δράση των γονιδίων. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει κληρονομικότητα ή γονιδιακή προδιάθεση για να εμφανίσει λόγου χάρη καρκίνο «οι εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως κακή διατροφή και κάπνισμα, ρίχνουν το ανοσοποιητικό του και τον καθιστούν ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις, όπως στον καρκίνο και στην covid-19».

Στην Ελλάδα υπάρχει διαθέσιμο επιγενετικό εξειδικευμένο τεστ dna, που ελέγχει 800 βιοδείκτες και διαγιγνώσκει τις ελλείψεις του ανθρώπινου οργανισμού και την προδιάθεση σε συγκεκριμένες νόσους

Το επιστημονικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό γεγονός «NANOTEXNOLOGY 2022», με έμφαση στον χώρο των τεχνολογιών αιχμής, της πράσινης ενέργειας, των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, της νανοϊατρικής και των προηγμένων υλικών, διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή 1000 συνέδρων από 65 χώρες.

Η νανοτεχνολογία, πέρα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια τεράστια αγορά μεγέθους άνω των 6 τρισ. ευρώ για το 2021, η οποία εκτιμάται ότι θα υπερβεί φέτος τα 7,5 τρισ. ευρώ, όπως επίσης και περισσότερες από 1.500.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Κατά τις φετινές εργασίες που θα διαρκέσουν ώς τις 9 Ιουλίου, το 85% των συμμετεχόντων είναι παρόντες με φυσική παρουσία, ενώ οι συμμετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη NANOTEXNOLOGY EXPO, που διεξάγεται ζωντανά, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

https://www.topontiki.gr/2022/07/05/exipni-nanoforis-spane-olous-tous-viologikous-fragmous-ke-therapevoun-akomi-ke-ton-karkino-egkefalou/#Echobox=1657045842

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...