Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται το τέλος του AIDS; – Ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο στις μαϊμούδες που μπορεί να «κρύβει» τη θεραπεία







Ερευνητές στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν πως ένα γονίδιο στις μαϊμούδες, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία του AIDS και όχι μόνο.

Στην έρευνα, που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», ερευνητές του University of Utah αναφέρουν ότι το γονίδιο με την κωδική ονομασία retroCHMP3 παγιδεύει τον ιό HIV στο εσωτερικό των κυττάρων των μαϊμούδων.

...

Μην επιτρέποντας στον ιό HIV να βγει από το κύτταρο, του στερεί τη δυνατότητα να μολύνει διπλανά κύτταρα και συνεπώς δεν μπορεί να εξαπλωθεί στον οργανισμό για να προκαλέσει την ασθένεια του AIDS.

​​​​​​​Ανακαλύφθηκε, δε, ότι το retroCHMP3 είναι εξίσου αποτελεσματικό στις μαϊμούδες εναντίον του ιού Εμπολα, καθώς και άλλων θανατηφόρων ιών.

Με βάση την ανακάλυψη για τη δράση του γονιδίου retroCHMP3 στις μαϊμούδες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσουν ισχυρό αντιικό φάρμακο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους για τη θεραπεία του AIDS με την παγίδευση στα μολυσμένα κύτταρα του ιού HIV, καθώς και στην αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Οι άνθρωποι έχουν ένας είδος απενεργοποιημένης μορφής του γονιδίου των μαϊμούδων retroCHMP3, το CHMP3. Το τελευταίο θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» του ανθρώπου, καθώς οι ιοί το εκμεταλλεύονται για να μολύνουν νέα κύτταρα.

​​​​​​​Σε πειράματα στο εργαστήριο οι ερευνητές εξώθησαν ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν το προϊόν του γονιδίου των μαϊμούδων retroCHMP3. Όταν στη συνέχεια μόλυναν τα κύτταρα με τον HIV, ο ιός παγιδεύτηκε στο μολυσμένο κύτταρο και δεν υπήρξε εξάπλωσή του.


https://www.pronews.gr/ygeia/1022007_erhetai-telos-toy-aids-ereynites-anakalypsan-gonidio-stis-maimoydes-poy-mporei-na/

Δεν υπάρχουν σχόλια: