Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Για αυτό απέφυγε τους δημοσιογράφους ο Μπουρλά;;; Στο φως ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ για την Pfizer, vid



 Οι ισχυρισμοί παρατίθενται δημοσιογραφικά χωρίς να λαμβάνεται η παραμικρή θέση υπέρ ή κατά αυτών...

Στον απόηχο της άρνησης του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άμπερτ Μπουρλά, να μιλήσει σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, έρχεται ποστάρισμα εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ να δείξει ενδεχομένως τον λόγο που ο σύμβουλος σιωπά ή δεν θέλει να εμπλακεί, καθώς ίσως δεν ευθύνεται!

...

Όπως αναφέρεται με παραθέσεις βίντεο, μερικά από τα οποία θα δείτε στο ΕΛ, «η Pfizer έχει εμπλακεί συνήθως σε παράνομες και διεφθαρμένες πρακτικές μάρκετινγκ, δωροδοκούσε γιατρούς και κατέστειλε αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών. Αυτό δεν είναι μυστικό, ωστόσο αυτό το γεγονός συνεχίζει να κρύβεται κάτω από το χαλί από τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης».

Σε αυτή την εταιρεία εμπιστεύτηκαν εμβολιασμούς ανθρώπων;;; ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ…

Παρέχοντας αποδείξεις για τις κατηγορίες, ο δημοσιογράφος Kanekoa ξεκίνησε με συνδέσμους που έδειχναν ότι η Pfizer πλήρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια για διακανονισμό το 1994 και ότι η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο έντεκα Νιγηριανών παιδιών που συμμετείχαν σε πειραματικό τεστ ναρκωτικών.

Σε μια άλλη ιστορία που σχετίζεται με πειράματα σε Νιγηριανούς, η Pfizer κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε παιδιά ως πειραματόζωα και ότι παραβίασε τον κώδικα της Νυρεμβέργης, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.

Τελικά, η νιγηριανή κυβέρνηση ενεπλάκη και μήνυσε την Pfizer για 7 δισεκατομμύρια δολάρια για «διεξαγωγή παράνομων δοκιμών» που «σκότωσαν ή άφησαν παιδιά ανάπηρα», σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, τα οποία παρατίθενται δημοσιογραφικά

Αυτή η μήνυση επίσης απορρίφθηκε, αλλά μόνο αφού ο Γενικός Εισαγγελέας της Νιγηρίας φέρεται να εκβιάστηκε από μισθωτούς καλλιτέχνες του φαρμακευτικού γίγαντα.

Τα αρχεία του WikiLeaks δείχνουν ότι η εταιρεία προσέλαβε ιδιωτικούς ερευνητές για να εντοπίσουν τυχόν επαγγελματικές και προσωπικής «μουντζούρες» του γενικού εισαγγελέα που θα χρησιμοποιηθούν στο φερόμενο ως σχέδιο εκβιασμού.

Η Pfizer φέρεται να πλήρωσε άλλον διακανονισμό 49 εκατομμυρίων δολαρίων το 2002 για υπερχρέωση πελατών και το 2008, η εταιρεία φέρεται να χειραγώγησε μελέτες προς όφελός της.

Το 2009, συμφωνήθηκε διακανονισμός 750 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον θάνατο 63 ατόμων μετά από φάρμακο της Pfizer που ονομάζεται Rezulin.

Στην Pfizer επιβλήθηκε πρόστιμο 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για πληρωμές γιατρών και παράνομη προώθηση πολλών φαρμάκων της.

Ακόμη και ο Anderson Cooper του CNN ρώτησε εκείνη την εποχή: «Αν η Pfizer είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει και ακόμη και το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία είναι τα κέρδη μερικών μόνο μηνών, τότε τι θα την εμποδίσει να προωθεί παράνομα άλλα φάρμακα;»

Το 2010, η Pfizer φέρεται να συνελήφθη να πωλεί παράνομα και να εμπορεύεται άλλο φάρμακο, παραβιάζοντας τον νόμο RICO, κάτι που κόστισε 142 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία φέρεται να υποβλήθηκε επίσης σε μήνυση και πρόστιμο 60 εκατομμυρίων δολαρίων από την SEC για παράνομη δωροδοκία χιλιάδων γιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο.

Και ΑΜΕΤΡΗΤΑ άλλα που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ!!!

Σε αυτή την εταιρεία εμπιστεύτηκαν εμβολιασμούς ανθρώπων;;;


https://www.el.gr/nea-taxh/gia-ayto-apefyge-toys-dimosiografoys/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή Πίτας του ΣΥΡΙΖΑ


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 29/01/23

 

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μεσολογγίου έκοψε την πίτα της , με πολλούς φίλους και την παρουσία των δυο βουλευτών μας Γιώργο Βαρεμένος και Θάνο Μωραΐτη. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις, αλλά και τις δυσκολίες της καθημερινότητας που όλοι μας αντιμετωπίζουμε από την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το συμπέρασμα ήταν ένα: η Ελπίδα επιστρέφει-Δικαιοσύνη παντού. Η επόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έρχεται για να έρθει ξανά η διαφάνεια στη διακυβέρνηση της χώρας και η αξιοπρέπεια στη ζωή μας!


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Κοινωνία 26.01.2023 - 14:25 Καθηγητής Κασιμάτης: "Πολιτικό σύστημα σε παρακμή με κοινωνίες ευνουχισμένες"





Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 αναφέρεται στο πολιτικό σύστημα που μετά από μια πολύχρονη κατάσταση κρίσης, είναι σε διαρκή παρακμή και το μόνο που το ενδιαφέρεται είναι για την αυτοσυντήρηση του.

Την ίδια ώρα αυτό το ίδιο το σύστημα, έχει οδηγήσει σε "ευνουχισμό" τις κοινωνίες. Δεν υπάρχει σήμερα, λέει, καν με τους όρους της αστικής δημοκρατίας δημοκρατικό σύστημα, αλλά επίφαση δημοκρατίας, την ώρα που στο πεδίο της παγκοσμιοποίησης  συγκρούονται το δυτικό μπλοκ και των χωρών της ανατολής με προεξάρχουσα την Κίνα. 


 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

...
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η «Μεγάλη Εταιρία των Καταλανών», ἤτοι όταν οι Καταλανοί ρήμαζαν τις ελληνικές χώρες



Γράφεi ο Χρήστος Μπαρμπαγιαννίδης 

Τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και διενέξεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Καζάνι που βράζει αυτή η οικονομικά εύρωστη αυτόνομη περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας, απειλεί να “κατεδαφίσει” την ιβηρική χερσόνησο. Το αποτέλεσμα του φλέγοντος θέματος θα το αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού βέβαια δηλώσουμε πως η αυτοδιάθεση ενός λαού είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Όπως και να χει, το άκουσμα της λέξεως «Καταλονία» προκαλεί διάφορους συνειρμούς. Και αν στο μυαλό των περισσοτέρων έρχεται και εγκαθίσταται η μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα της F.CBARCELONA, στο δικό μου, με όλες αυτές τις αναφορές του ονόματος στην ειδησεογραφία των ημερών μας, έρχεται η «Μεγάλη Εταιρία των Καταλανών», αυτή η απίστευτη ομάδα μισθοφόρων που τον 14ο αιώνα προκάλεσε έναν σωρό δεινά στα νότια Βαλκάνια.

          Γύρω στο 1300 ολόκληρη η Μ. Ασία είχε ουσιαστικά υποταγεί στους Τούρκους. Λίγες ήταν οι πόλεις που άντεχαν στην τουρκική πλημμύρα, η Νίκαια, η Νικομήδεια, η Προύσα, οι Σάρδεις, η Φιλαδέλφεια, η Μαγνησία, καθώς και μερικά λιμάνια, η Ηράκλεια στον Πόντο, η Φώκαια και η Σμύρνη. Οι Τούρκοι φύλαρχοι μοίρασαν μεταξύ τους την κατακτημένη χώρα και έτσι η δυτική Μ. Ασία διασπάστηκε σε πλήθος από τουρκικές ηγεμονίες. Η παλαιά Βιθυνία περιήλθε στην εξουσία του Οσμάν, του ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας, η οποία έμελλε να συνενώσει κάτω από το σκήπτρο της όλες τις τουρκικές φυλές και να υποτάξει τόσο το Βυζάντιο όσο και τα νοτιοσλαβικά βασίλεια.

Η «Μεγάλη Εταιρία των Καταλανών» Καταλανοί στρατιώτες σε απεικόνιση εποχής
Η «Μεγάλη Εταιρία των Καταλανών» Καταλανοί στρατιώτες σε απεικόνιση εποχής

          Μπροστά στην καταστροφή το Βυζάντιο βρισκόταν ανήμπορο εξαιτίας της στρατιωτικής του αδυναμίας. Η Μ. Ασία που αποτελούσε τη σπονδυλική στήλη της βυζαντινής δυνάμεως, είχε χαθεί οριστικά για την αυτοκρατορία. Μάταια είχε υπολογίσει ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ στη βοήθεια των Αλανών, που είχαν προθυμοποιηθεί να αγωνιστούν εναντίον των Τούρκων με αντάλλαγμα να εγκατασταθούν στην αυτοκρατορία. Ωστόσο έφτασαν 10χιλ. άνδρες με τα γυναικόπαιδά τους, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας. Με επικεφαλής τον συναυτοκράτορα Μιχαήλ Θ΄ προωθήθηκαν τα αλανικά στρατεύματα στη Μ. Ασία, δοκίμασαν όμως βαρειά ήττα στην πρώτη συνάντηση με τους Τούρκους και γρήγορα οπισθοχώρησαν για να εκτραπούν σε μανιώδη λεηλασία του βυζαντινού πληθυσμού!

...

          Στην κρίσιμη αυτή στιγμή εμφανίστηκε στον αυτοκράτορα μια νέα ανέλπιστη ευκαιρία. Ο Ρογήρος (Roger) de Flor, ο ένδοξος αρχηγός της καταλανικής Μεγάλης Εταιρίας, πρόσφερε τις υπηρεσίες του με τους ανθρώπους του στον αγώνα εναντίον των Τούρκων. Η έμπειρη στον πόλεμο καταλανική Εταιρία είχε υποστηρίξει τον Αραγώνιο βασιλιά της Σικελίας Φρειδερίκο στον αγώνα εναντίον των Ανδεγανών που επιχείρησαν να ανακαταλάβουν τη χώρα. Ύστερα από τη ειρήνη της Caltabellota, η οποία έθεσε τέλος στον πόλεμο ανάμεσα στους Γάλλους Ανδεγανούς και τους Ισπανούς Αραγώνες και οδήγησε στην ανεξαρτησία της Σικελίας κάτω από τον οίκο των τελευταίων, οι Καταλανοί μισθοφόροι έμειναν άνεργοι και αναζητούσαν νέο πεδίο δράσης. Ο βυζαντινός αυτοκράτορας δέχτηκε με χαρά την προσφορά τους και στα τέλη του 1303 ο Ρογήρος de Flor έφτασε με 6.500χιλ. άνδρες στην Κωνσταντινούπολη. Η αυτοκρατορία έθεσε όλες τις ελπίδες της στους Καταλανούς και μάλιστα δέχτηκε να καταβάλει εκ των προτέρων τον μισθό για τέσσερεις μήνες. Επιπλέον, ο αυτοκράτορας έδωσε στον Ρογήρο ως σύζυγο την ανιψιά του Μαρία Ασάν, τον ονόμασε Μέγα Δούκα και μάλιστα του απένειμε τον τίτλο του Καίσαρα!

          Στις αρχές του 1304 διαπεραιώθηκαν οι Καταλανοί στην Κύζικο και κινήθηκαν προς τη Φιλαδέλφεια, την οποία πολιορκούσαν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι δέχτηκαν βαριά ήττα και ο Ρογήρος de Flor μπήκε θριαμβευτής στην ελευθερωμένη πόλη. Η νίκη αυτή δείχνει ότι αρκούσε ένας μικρός αλλά ικανός στρατός για να σώσει την κατάσταση. Η τραγωδία των Βυζαντινών ήταν πως δεν διέθεταν τέτοια δύναμη και συντηρούνταν μόνο με μισθοφόρους. Ένας στρατός όμως από ξένους ήταν και δίκοπο μαχαίρι, αφού αποτελούσε ένα αυτόνομο σώμα και ήταν δυνατό να ξεφύγει από τον έλεγχο της αυτοκρατορίας, που δε διέθετε κανένα μέσο δυνάμεως ή εξαναγκασμού.

          Οι Καταλανοί, ύστερα από τη νίκη τους, επιδόθηκαν σε λεηλασίες, τρομοκρατούσαν ολόκληρη τη γύρω περιοχή στην ξηρά και στη θάλασσα, προκάλεσαν χωρίς διάκριση τόσο τους Βυζαντινούς όσο και τους Τούρκους και τελικά, αντί να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων, επιτέθηκαν εναντίον της βυζαντινής πόλεως Μαγνησίας. Αίσθημα ικανοποίησης επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν τελικά πείστηκαν να αποσυρθούν στην Ευρώπη. Πέρασαν τον χειμώνα 1304/05 στην Καλλίπολη και ήταν έτοιμοι να επανέλθουν την άνοιξη στη Μ. Ασία.

          Στο μεταξύ, εντάθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις ανάμεσα στον αυτοκράτορα και στην καταλανική Εταιρία. Στην Κωνσταντινούπολη αυξήθηκε η αγανάκτηση εναντίον των υπεροπτών μισθοφόρων και μάλιστα ο συναυτοκράτορας Μιχαήλ Θ΄ ήταν εχθρικά διακείμενος απέναντί τους. Οι Καταλανοί όμως ήταν δυσαρεστημένοι εξαιτίας της μη τακτικής πληρωμής τους, που την θεωρούσαν κύρια αιτία για τις εκτροπές τους. Αλλά τον Απρίλιο του 1305 ο Ρογήρος de Flor δολοφονήθηκε στο παλάτι της Κωνσταντινούπολης. Η αφελής βυζαντινή κυβέρνηση πίστεψε πως με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να απαλλαγεί από τους ανυπόφορους μισθοφόρους, στην πραγματικότητα όμως ξέσπασε μεγαλύτερο κακό. Οι εξαγριωμένοι Καταλανοί στράφηκαν εναντίον των Βυζαντινών για να εκδικηθούν τον αρχηγό τους και ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος.

Βυζαντινές ενδυμασίες
Βυζαντινές ενδυμασίες

          Στο κάστρο Άπρους ο ετερογενής στρατός του Μιχαήλ Θ΄, που ήταν ενισχυμένος με Αλανούς και Τούρκους(!), δέχτηκε αποφασιστική ήττα. Ο διάδοχος του θρόνου, που αγωνίστηκε γενναία στην πρώτη γραμμή, πληγώθηκε και γλίτωσε με τη φυγή του στο Διδυμότειχο. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν να οργανώσει την άμυνα των πιο σπουδαίων πόλεων της Θράκης ενώ η πεδινή χώρα εγκαταλείφτηκε στη μανία του εχθρού. Δύο ολόκληρα χρόνια τα εδάφη της Θράκης λεηλατήθηκαν και ερημώθηκαν από τους Καταλανούς, ενώ ο μειωμένος στρατός τους αυξήθηκε με ενισχύσεις από την πατρίδα τους και με την προσέλευση τουρκικών σωμάτων στρατού. Αφού λεηλάτησαν τη Θράκη, διάβηκαν τις οροσειρές της Ροδόπης και εγκατασταθήκαν το φθινόπωρο του 1307 στη χερσόνησο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, απ’ όπου συνέχισαν τις άγριες λεηλασίες τους. Ακόμη και οι μονές του Αγίου Όρους δοκίμασαν τη μανία τους. Η επίθεσή τους όμως εναντίον της οχυρωμένης Θεσσαλονίκης την άνοιξη του 1308 αποκρούστηκε αποτελεσματικά.

          Εν τω μεταξύ, ο Φράγκος ηγεμόνας, χωρίς ηγεμονία, Κάρολος του Valois, ο οποίος είχε παντρευτεί την Κατερίνα του Courtenay, που άλλοτε εποφθαλμιούσε το Βυζάντιο, επιζητούσε για τον εαυτό του το αυτοκρατορικό στέμμα της Κωνσταντινούπολης. Με τη συνδρομή της Βενετίας, την ηθική υποστήριξη του Πάπα και τη βοήθεια ορισμένων Βυζαντινών ευγενών, κατέστρωνε τα σχέδιά του. Το πιο σημαντικό όμως ήταν πως βρήκε πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του την καταλανική Εταιρία, η οποία εκείνη τη στιγμή έλεγχε την κατάσταση στη βυζαντινή Ανατολή. Το 1308 ο αντιπρόσωπος του Καρόλου, Theopald του Cepoy, έφτασε με έντεκα βενετικά καράβια στην Εύβοια και από εδώ κινήθηκε για την Κασσάνδρα, όπου δέχτηκε στο όνομα του κυρίου του τον όρκο πίστεως της καταλανικής Εταιρίας.

Στρατιώτες του Βυζαντίου (700-1000 μ.Χ.)
Στρατιώτες του Βυζαντίου (700-1000 μ.Χ.)

          Η απογοήτευση δεν ήρθε αργά για τον Κάρολο. Οι Καταλανοί, χωρίς να ενδιαφέρονται για τα σχέδια του Καρόλου, κινήθηκαν προς τη Θεσσαλία, όπου κυβερνούσε ο Ιωάννης Β΄ (1303 – 1318) ένας ασθενικός νεανίας που είχε αρραβωνιαστεί την εξώγαμη θυγατέρα του Βυζαντινού αυτοκράτορα, Ειρήνη. Η χώρα του που βρισκόταν υπό την εξουσία των μεγάλων γαιοκτημόνων, ως κράτος έπνεε τα λοίσθια. Φυσικά κάθε αντίσταση στους Καταλανούς ήταν μάταιη. Η μεγάλη Εταιρία έζησε έναν χρόνο από την πλούσια εσοδεία της εύφορης χώρας. Στη συνέχεια, την Άνοιξη του 1310, εφοδιασμένη με θεσσαλικά χρήματα, κινήθηκε προς την κεντρική Ελλάδα και τέθηκε στην υπηρεσία του Φράγκου δούκα των Αθηνών Walter. Ωστόσο, οι Καταλανοί ήρθαν σε ρήξη και με τους Φράγκους και ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος. Στις 15 Μαρτίου του 1311 στον Κηφισσό της Βοιωτίας κέρδισαν μια εκπληκτική νίκη πάνω στα αριθμητικά υπέρτερα φραγκικά στρατεύματα. Ο δούκας Walter της Brienne καθώς και οι περισσότεροι ιππότες του βρήκαν τον θάνατο στην αιματηρή μάχη. Έτσι, κατέρρευσε η φραγκική εξουσία στην Αθήνα και στη Θήβα και στη θέση της δημιουργήθηκε μια καταλανική ηγεμονία. Η Αθήνα που για έναν αιώνα έζησε κάτω από φραγκική κατοχή, περιήλθε τώρα στην εξουσία των Καταλανών για εβδομήντα εφτά χρόνια!

          Οι Έλληνες έμειναν απαθείς στα γεγονότα τα οποία θεωρούσαν σαν απελευθέρωση από τους Φράγκους, αλλά δεν πρόσεξαν πως επρόκειτο απλώς για αλλαγή δυναστών. Οι Καταλανοί, κατέλαβαν όλα τα φρούρια, τις πόλεις και τα χωριά της ηγεμονίας και οι χήρες των φονευθέντων έγιναν σύζυγοι των φονιάδων. Οι νέοι κατακτητές τελείως ακάθαρτοι και αγροίκοι αλείφονταν με χοιρινά λίπη και άλλες ουσίες για να γίνονται μαλακά τα δερμάτινα ρούχα τους!

          Οι Καταλανοί θεωρούσαν τους Έλληνες κατώτερη φυλή και φέρονταν σαν αληθινοί «κονκουϊσταδόρες», σύμφωνα με το σκληρότατο σύστημα που επικρατούσε μεταξύ των Ισπανών. Από αυτό το γεγονός εξηγείται και το άσβεστο μίσος που διατήρησε η μνήμη και η παράδοση γι’ αυτούς. Οι θηριωδίες, αλλά κυρίως οι επιτυχίες, των Καταλανών προκάλεσαν αγανάκτηση στην Ευρώπη, ώστε ο Πάπας, αφού αφόρισε την Εταιρία, προέτρεψε τους Βενετούς να εκδιώξουν «τα καθάρματα της ανθρωπότητας», όπως τους ονόμαζε!

          Τελικά, οι Καταλανοί άντεξαν στο δουκάτο μέχρι το 1388, όπου ύστερα από πιέσεις διάφορων Φράγκων ηγεμόνων διασκορπίστηκαν από τον Φλωρεντίνο Νέριο Ατζαγιώλη και καταλύθηκε το κράτος της «Μεγάλης Εταιρίας». Τα λείψανα των πρώτων καταλανικών οικογενειών οι οποίες εγκαταστάθηκαν, εκτός από λίγες εξαιρέσεις των οποίων τα ίχνη παρέμειναν στην ΑίγιναΑργολίδαΚύθηραΘήρα και Κρήτη, επέστρεψαν στη Σικελία και Ισπανία. Στις περιοχές που κατατυράννησαν, ελάχιστα ίχνη της παραμονής τους άφησαν, μεταξύ αυτών είναι κάστρα, όπως της Λεβαδείας, των Σαλώνων και μερικά γλυπτά έργα των οποίων υποδείγματα μας παρέχουν τα, με τη λεγόμενη Καταλανική Παναγία, σωζόμενα εμβλήματα στο ναό του Γοργοεπηκόου (Άγιος Ελευθέριος) στην Αθήνα.

Μπαρτσελόνα
Μπαρτσελόνα

          Αυτή ήταν η περίεργη κατάληξη της ιδιόμορφης Εταιρίας. Μια χούφτα από εμπειροπόλεμους τυχοδιώκτες από την απώτερη Δύση επέβαλε δυναμικά την πορεία της από την Κωνσταντινούπολη και τη Φιλαδέλφεια ως την Αθήνα και πέτυχε να ιδρύσει μια δική της ηγεμονία στην αρχαία και ένδοξη αυτή πόλη. Η περιπετειώδης εγκατάσταση των Καταλανών στη Μ. Ασία, στη Θράκη, στη Μακεδονία και στην κεντρική Ελλάδα, οι νικηφόρες επιχειρήσεις τους εναντίον των Τούρκων, των Βυζαντινών και των Φράγκων φανερώνουν καθαρά πόσο ασθενικά ήταν τότε τόσο η βυζαντινή αυτοκρατορία όσο και τα αποσπασμένα ελληνικά και λατινικά κρατίδια. Οι Καταλανοί εμφανίστηκαν στην Ανατολή σε μια στιγμή συγκυρίας, όταν η δύναμη των βυζαντινών είχε καταρρεύσει, ενώ η δύναμη των Τούρκων βρισκόταν ακόμα στη γένεσή της.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Επιστήμονες κατασκεύασαν ρομπότ που θυμίζει τον Τ-1000 της θρυλικής ταινίας Terminator 2



Ο Τ-1000 είναι το ρομπότ που μπορεί να αλλάζει μορφές και σχήμα μόλις δεχθεί χτύπημα ή σφαίρα






Ρομπότ που μπορεί να περάσει από στέρεη σε υγρή φάση κατασκεύασαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon των ΗΠΑ, θυμίζοντας το θρυλικό cyborg της ταινίας δράσης Terminator 2 με την ονομασία T-1000.

...

Ο Τ-1000 είναι το ρομπότ που μπορεί να αλλάζει μορφές και σχήμα μόλις δεχθεί χτύπημα ή σφαίρα, ενώ μπορεί να πάρει και υγρή μορφή. Σύμφωνα με τη θρυλική ταινία του Τζέιμς Κάμερον, είναι κατασκεύασμα του εργοστασίου Skynet, και έρχεται από το μέλλον για να εξολοθρεύσει τον Τζον Κόνορ. Στην ταινία του 1991, έχει αντίπαλο τον εξολοθρευτή, που υποδύεται ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

Μια ομάδα Αμερικανών και Κινέζων επιστημόνων δημιούργησαν ένα ρομπότ παρόμοιο με τον Τ-1000, αν και για την ώρα το μέγεθός του δεν ξεπερνάει αυτό ενός παιχνιδιού LEGO. Είναι φτιαγμένο από γάλλιο και στοιχεία από άλλους τρεις παράγοντες και μπορεί να λιώσει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου. Στα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές κατάφερε να ξεφύγει από μια φυλακή. Έλιωσε, πέρασε τα κάγκελα και επανήλθε σε στέρεη μορφή στην άλλη πλευρά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, το MPTM θα μπορούσε, δυνητικά, να βοηθήσει στον τομέα της ιατρικής, αλλά και να λύσει προβλήματα μηχανικής. Μεταξύ των δοκιμών απέδειξαν πως θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα αντικείμενο μέσα στο στομάχι ενός ανθρώπου, αλλά και να διορθώσει βλάβες σε ηλεκτρικά κυκλώματα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μαγνητικά κύματα προκειμένου να περάσει από στέρεη σε υγρή μορφή. Σε χαμηλότερη ένταση τα ίδια μαγνητικά κύματα επιτρέπουν σε αυτό το μικροσκοπικό ρομπότ να κάνει άλματα 20 φορές το ύψος,να περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του 1.500 φορές το λεπτό ή να κινείται με ταχύτητα ενός μέτρου το δευτερόλεπτο.

Το ΜPTM δεν είναι ο Τ-1000, αλλά του μοιάζει και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τα πειράματα προκειμένου να δουν σε ποια άλλα πεδία μπορεί να φανεί χρήσιμη η ιδέα τους, καθώς και ποια προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν στην λειτουργία του αφού το γάλλιο μπορεί να έχει την ανθεκτικότητα άλλων μετάλλων, δεν παύει όμως να λιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες.

https://www.pronews.gr/epistimes/tehnologia-epistimes/ipa-epistimones-kataskeyasan-rompot-pou-thymizei-ton-t-1000-tis-thrylikis-tainias-terminator-2/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

28η Ιανουαρίου του 1996: Στην τελική ευθεία για να γραφτεί η τραγική ιστορία των Ιμίων






Ηκρίση των Ιμίων, όπως έμεινε στην ιστορία ο παρολίγον πόλεμος με την Τουρκία και τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στο Αιγαίο μέσα σε λίγα 24ωρα και μέχρι την 31η Ιανουαρίου, παραμένει στις μνήμες όλων των Ελλήνων. Και η 28η Ιανουαρίου 1996 ήταν καθοριστική ημέρα, λίγες ώρες αφότου οι τούρκοι δημοσιογράφοι, σε διατεταγμένη υπηρεσία, κατέβασαν την ελληνική σημαία από τα Ιμια και ανέβασαν την τουρκική, φροντίζοντας να φωτογραφηθούν και να κάνουν γνωστό το κατόρθωμά τους.

...

Η κρίση κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες. Την Κυριακή το πρωί στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική παραβαίνοντας την πολιτική εντολή που ήταν μόνο να υποσταλεί η τούρκικη σημαία. Το βράδυ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μικρή Ίμια από το περιπολικό «Πυρπολητής» προκειμένου να φυλάξουν τη σημαία κατά τις νυχτερινές ώρες και να επιστρέψουν στο σκάφος τους πριν την ανατολή του ηλίου. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο σχεδιασμός άλλαξε και αποφασίστηκε η συνεχής φύλαξή της σημαίας, οπότε οι βατραχάνθρωποι επέστρεψαν στη βραχονησίδα.

Το χρονικό της κρίσης είχε ξεκινήσει από ανήμερα Χριστούγεννα το 1995

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε σε αβαθή κοντά στην Ανατολική Ίμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ωστόσο ο πλοίαρχός του αρνήθηκε βοήθεια από το Λιμενικό. Υποστήριζε πως το πλοίο βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και γι αυτό οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.

27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα έπρεπε να αναλάβει την επιχείρηση διάσωσης του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα με τις βραχονησίδες.

28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.

29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.

9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.

15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».

19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία στο ένα νησί, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ», με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν.

27 χρόνια μετά, σαν σήμερα μπαίναμε στην τελική ευθεία για να γραφτεί η τραγική ιστορία των Ιμίων.


https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/7147375_28i-ianoyarioy-toy-1996-stin-teliki-eytheia-gia-na-graftei-i-tragiki

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...