Για να το κάνει αυτό, ψάχνει και εξετάζει αρχαία πράγματα, όπως εργαλεία και σπίτια. Οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίστηκαν στη Γη περίπου 300.000 χρόνια πριν. Ο πολιτισμός, όπως τον ξέρουμε σήμερα, άρχισε πολύ αργότερα, όταν οι άνθρωποι έμαθαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα.
Τα αποθέματα φαγητού που δημιούργησε η ανάπτυξη αυτή σήμαιναν πως οι άνθρωποι της εποχής δεν έπρεπε να αφιερώνουν όλο το χρόνο τους στο κυνήγι ζώων και τη συγκόμιδη τροφών, επιτρέποντας τη δημιουργία επαγγελμάτων, την ανάπτυξη των τεχνών και την σύσταση των πρώτων κοινωνιών.
Ωστόσο, στις χιλιετίες της ανθρώπινης ιστορίας, υπάρχουν ευρήματα που προκαλούν ερωτήματα ακόμα και τους ίδιους τους αρχαιολόγους.
5 από τα πιο μυστηριώδη αρχαιολογικά ευρήματα που παραμένουν μέχρι και σήμερα ανεξήγητα:
...1. Οι πέτρινες σφαίρες της Κόστα Ρίκα
Στο Δέλτα Ντικίς, στη νότια Κόστα Ρίκα, βρίσκονται μερικές γιγαντιαίες πέτρινες σφαίρες, κάποιες από τις οποίες χρονολογούνται γύρω στο 600 μ.Χ. Γνωστές ως «Las Bolas» («Οι Σφαίρες»), αυτές οι αρχαίες κατασκευές αποδίδονται σε έναν προ-Κολομβιανό πολιτισμό της περιοχής. Οι περισσότερες είναι κατασκευασμένες από γάββρο, έναν τύπο πετρώματος που σχηματίζεται από λιωμένη λάβα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σμιλεύτηκαν χρησιμοποιώντας μικρότερες πέτρες, αλλά ο ακριβής σκοπός τους παραμένει ασαφής. Κάποιοι ειδικοί υποθέτουν ότι χρησιμοποιούνταν για αστρονομικές παρατηρήσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι λειτουργούσαν ως σημάδια σημαντικών τοποθεσιών.
2. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα πιο αινιγματικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ανακαλύφθηκε σε ένα ναυάγιο αρχαίου ελληνικού φορτηγού πλοίου πριν από 2.000 χρόνια και αποτελείται από έναν περίπλοκο μηχανισμό με αλληλοσυνδεόμενα γρανάζια και επιγραφές. Αρχικά θεωρήθηκε ναυτιλιακός αστρολάβος, αλλά έρευνες αποκάλυψαν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά προηγμένο αστρονομικό υπολογιστή, ικανό να προβλέπει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται το πιο προηγμένο μηχάνημα της εποχής του, ξεπερνώντας κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο εργαλείο.
3. Ο τάφος της Κλεοπάτρας

Η Κλεοπάτρα Ζ’, η τελευταία βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων, έχει μείνει στην ιστορία τόσο για την μεγάλη ευφυΐα της και την καθηλωτική ομορφιά της, όσο και για τις σχέσεις της με τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο. Ωστόσο, ο ακριβής τόπος ταφής της παραμένει άγνωστος. Σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος θάφτηκαν μαζί σε ένα «μεγαλοπρεπές και όμορφο» μνημείο κοντά σε έναν ναό της Ίσιδας. Παρά τις πολλές θεωρίες που υπάρχουν, η τοποθεσία του τάφου της δεν έχει βρεθεί. Πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, ίσως υποθαλάσσια κοντά στο παλάτι της ή στον ναό Ταποσίρις Μάγκνα.
4. Ο τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ

Το 1974, Κινέζοι αγρότες στην επαρχία Σαανσί ανακάλυψαν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του 20ού αιώνα: τον πήλινο στρατό του Αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (259 π.Χ. – 210 π.Χ.). Αυτά τα περίτεχνα αγάλματα δημιουργήθηκαν για να προστατεύσουν τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας στη μετά θάνατον ζωή. Ωστόσο, ο ακριβής τόπος ταφής του αυτοκράτορα και οι θησαυροί που βρίσκονται μέσα του παραμένουν ανεξερεύνητοι. Παρά τις εκτεταμένες ανασκαφές, ο κύριος ταφικός θάλαμος του Τσιν Σι Χουάνγκ δεν έχει ακόμα ανοιχτεί, πιθανώς λόγω των επικίνδυνων υδραργυρικών συγκεντρώσεων που φημολογείται ότι περιέχει.
5. Το Σάβανο του Τορίνου

Το Σάβανο του Τορίνου είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αρχαιολογικά ευρήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι το σάβανο στο οποίο τυλίχθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωσή του. Το ύφασμα αυτό φέρει κηλίδες αίματος και ένα σκοτεινό αποτύπωμα ενός ανδρικού σώματος. Η Καθολική Εκκλησία το κατέγραψε για πρώτη φορά το 1353, όταν εμφανίστηκε σε μια εκκλησία στη Γαλλία. Ωστόσο, η ιστορία του ανάγεται πιθανώς στο 30-33 μ.Χ., με αναφορές ότι μεταφέρθηκε από την Ιουδαία στην Έδεσσα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη πριν φτάσει στην Ευρώπη.
Στη δεκαετία του 1980, η ραδιοχρονολόγηση έδειξε ότι το σάβανο χρονολογείται μεταξύ 1260 και 1390 μ.Χ., γεγονός που οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεσαιωνική απομίμηση. Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα συνεχίζεται, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν ότι ίσως είναι αρχαιότερο και να συνδέεται με την εποχή του Ιησού.
https://www.real.gr/kosmos/arthro/pente-archaiologika-mystiria-pou-paramenoun-anexichniasta-525008/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου