Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Τι τρέχει με τα αντικαταθλιπτικά; Πώς ένα φαρμακευτικό φαινόμενο εξελίχθηκε σε ποπ κουλτούρα



Τα αντικαταθλιπτικά χορηγούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη με σκοπό την «αναχαίτιση» των συμπτωμάτων τους, ωστόσο στην εποχή μας η κατάχρηση δημιουργεί μια σειρά νέων προβλημάτων.

Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάθλιψη, εύκολα σοκάρεται καθώς ένα ποσοστό που αγγίζει το 5% του ενήλικου πληθυσμού επιβεβαιώνει πως η κατάθλιψη είναι πια κοινή ψυχική διαταραχή. Παγκοσμίως οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 280.000.000 άνθρωποι έχουν κάποιο είδος κατάθλιψης. Τα αντικαταθλιπτικά χάπια πέραν της κατάθλιψης μπορούν να χορηγηθούν σε περιπτώσεις όπως είναι η διαταραχή πανικού, το μετατραυματικό stress (PTSD) ή η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι διατροφικές διαταραχές, οι διαταραχές σωματοποίησης (όταν δηλαδή ένα ψυχικό πρόβλημα εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα) αλλά και η προεμμηνορυσιακή δυσφορική διαταραχή μεταξύ άλλων.

...

Τι κάνουν τα αντικαταθλιπτικά;
Ο βασικός στόχος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι η βελτίωση και διόρθωση της δράσης των νευροδιαβιβαστών. Αξίζει να τονίσουμε σε όποιον πιθανόν δεν γνωρίζει ότι οι νευροδιαβιβαστές είναι βιοχημικές ενώσεις, που απελευθερώνονται από τους νευρώνες ώστε να επιτευχθεί η νευρωνική επικοινωνία. Παρόλα αυτά η έκκριση και η λειτουργία των νευροδαβιβαστών -οι γνωστότεροι εκ των οποίων είναι η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη- μπορεί να διαταραχθούν για διάφορους λόγους αρκετές φορές. Οι προαναφερθέντες νευροδιαβιβαστές ευθύνονται για τη διαμόρφωση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Σε περίπτωση που υπάρχει προβληματική λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό εκδηλώνονται διαταραχές της διάθεσης, παθολογικό άγχος και άλλα προβλήματα. Η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει ως στόχο την «επιδιόρθωση» αυτής της διαταραχής της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών, η οποία εκδηλώνεται με διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πότε ξεκίνησε η χρήση των αντικαταθλιπτικών;
Τα αντικαταθλιπτικά παρασκευάστηκαν πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1950 από επιστήμονες στην Ελβετία οι οποίοι έψαχναν να βρουν σκευάσματα τα οποία θα βοηθούσαν να αντιμετωπιστεί η σχιζοφρένεια. Το 1959 εγκρίθηκε η χρήση της ημιπραμίνης ως θεραπεία κατά της κατάθλιψης ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή των πρώτων αντικαταθλιπτικών. Έπειτα κυκλοφόρησαν πολλά ακόμη, φτάνοντας μέχρι και τις μέρες μας, κατά τις οποίες σκευάσματα σαν το Prozac, το Ladose και το Seroxat φιγουράρουν πολύ ψηλά στη λίστα των ευπώλητων φαρμάκων.

Τύποι αντικαταθλιπτικών φαρμάκων
Τα SSRI είναι τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα καθώς καλύπτουν στις περισσότερες χώρες ένα ποσοστό της τάξεως του 60-70% επί του συνόλου της αγοράς. Σε αυτά ανήκουν σκευάσματα όπως τα Ladose, Prozac, Zoloft, Cipralex, Seropram, Seroxat και Dumyrox. Πρόκειται στην ουσία για επιλεκτικούς αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) και θεωρούνται αντικαταθλιπτικά νεότερης γενιάς, που χορηγούνται και συνταγογραφούνται ευρέως κυρίως επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα παλαιότερα.

Τα SNRI αντικαταθλιπτικά είναι επιλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης (SNRIs) και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σκευάσματα όπως το Efexor και το Cymbalta. Παράλληλα υπάρχουν η νοραδρεναλίνη και ειδικά σεροτονινεργικά αντικαταθλιπτικά χάπια (τα λεγόμενα NASSAs) με χαρακτηριστικότερο σκεύασμα το Remeron αλλά και οι αναστολείς επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης (τα λεγόμενα NDRI) όπως το Wellbutrin. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρησιμοποιείται ευρέως και από όσους προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα.

Τι παρενέργειες υπάρχουν;
Ανάμεσα στις συχνότερες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί μετά την συχνή χρήση αντικαταθλιπτικών συγκαταλέγονται η σεξουαλική δυσλειτουργία, ο λήθαργος, το συναισθηματικό μούδιασμα, ο αυξημένος κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ σε ηλικιωμένους, συναντώνται συχνότερα εγκεφαλικά επεισόδια, πτώσεις, επιληπτικές κρίσεις, καρδιακά προβλήματα και αιμορραγία μετά από επέμβαση.

Ποιο είναι το πιο διαδεδομένο αντικαταθλιπτικό στον κόσμο;
Το Prozac βγήκε σε κυκλοφορία το 1988 από την αμερικανική εταιρεία Lilly. Μέχρι το 1999, οι πωλήσεις του άγγιζαν ιλιγγιώδη νούμερα. Το Prozac έκτοτε θεωρείται φάρμακο ορόσημο για τη σύγχρονη ψυχιατρική, αφού έγινε το πλέον δημοφιλές αντικαταθλιπτικό του πλανήτη. Το 2022 ο καθηγητής Παθολογίας στο Stanford, Paul Mischel, MD και ο μεταδιδακτορικός μελετητής Junfeng Bi, PhD, δημοσίευσαν μια έρευνα που διεξήγαγαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cell Report, σύμφωνα με την οποία το κοινό αντικαταθλιπτικό φλουοξετίνη (το οποίο είναι γνωστό ως Prozac στις Η.Π.Α.) είχε ευεργετικές ιδιότητες σε εργαστηριακά ποντίκια με γλοιοβλάστωμα (όγκος εγκεφάλου). Πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα επαναστατικό υπερόπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του εγκεφάλου.

Η κατάθλιψη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Το 2004 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δηλώσει ότι το 2030 η κατάθλιψη θα γινόταν η ψυχική νόσος με τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τις αρχές του 2000 τα ποσοστά ανθρώπων που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη εκτοξεύθηκαν σε όλο τον κόσμο όπως αντίστοιχα και η παραγωγή αντικαταθλιπτικών σε όλον τον πλανήτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από το 1998 μέχρι το 2007 αυξήθηκε από 40 εκατομμύρια σε 187 εκατομμύρια ημερήσιες δόσεις (αύξηση 368 %) και από το 2002 μέχρι το 2011 από 94.7 σε 218.3 εκατομμύρια δόσεις (αύξηση 130.6 %). Η οικονομική κρίση, η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση επηρέασαν ψυχολογικά ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων οι οποίοι με τη σειρά τους στράφηκαν στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών αναζητώντας έναν σύμμαχο απέναντι στην κατάθλιψη. Επιπλέον το 2020 ένας αριθμός 22.000.000 ενήλικων Αμερικανών που αποτελούν το 8.4% της χώρας βίωσε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Παράλληλα η αγορά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων άγγιξε στα 12.450 εκατομμύρια το 2019, ενώ οι προβλέψεις για το τέλος του 2026, μιλούν για ένα ποσό που αναμένεται να φτάσει στα 13.540 εκατομμύρια. Η συνολικά αγορά στα φαρμακεία ξεπέρασε το ποσό των 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την πανδημία να προκαλεί μια εκρηκτική άνοδο στα ποσοστά της συνταγογράφησης.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του 2021, έφεραν την Ελλάδα (μαζί με την Πορτογαλία) στην 4η θέση σε όλο τον κόσμο σε περιστατικά κατάθλιψης με ποσοστό συχνότητας 5,7% στον γενικό πληθυσμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά τετραπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013, ενώ ο αυτοκτονικός ιδεασμός ξεκίνησε με 2,4% το 2008, διπλασιάστηκε το 2009 στο 5,2%, ανήλθε στο 6,7% το 2011, ενώ μειώθηκε στο 2,6% το 2013. Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2023 δημοσιεύθηκε μια έρευνα του Υπουργού Υγείας της χώρας μας η οποία κατέδειξε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που παλεύουν με μια ψυχική διαταραχή αυξήθηκε από το 5% στο 22,8% του γενικού πληθυσμού. Το 6% πάσχει από βαριά κατάθλιψη, ενώ το 15% από αγχώδεις διαταραχές.

Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) δείχνουν πως η χρήση αντικαταθλιπτικών διπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2017. Με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2022 έρευνα της διαΝΕΟσις κατέδειξε ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έπασχε από κατάθλιψη ανήλθε στο 12%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά πολύ αυξημένο συγκριτικά με τα ευρήματα των Ερευνών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2019 και 2014 (3,8% και 4,7% αντίστοιχα). Το 2020 στη χώρα μας δαπανήθηκαν 122 εκατομμύρια ευρώ για αντικαταθλιπτικά φάρμακα, με την αύξηση της χρήσης τους στην Ελλάδα να σημειώνει μια ιλιγγιώδη αύξηση 248% σε σχέση με το 2000. Την ίδια στιγμή ρεπορτάζ του Euronews αναφέρει πως η καθορισμένη ημερήσια δόση (DDD) κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδας, αυξήθηκε από τις 19 μονάδες το 2000 στις 66 μονάδες το 2020, σημειώνοντας αύξηση 347%.


Οι αριθμοί ζαλίζουν κι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάχρηση των αντικαταθλιπτικών σε όλο τον πλανήτη. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι όλες οι δοκιμές που έφτασαν μέχρι τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Αμερικής μεταξύ 1979 και 2016 βρέθηκαν στο μικροσκόπιο εξονυχιστικών εξετάσεων από ανεξάρτητους επιστήμονες, για να αποδειχθεί ότι τα αντικαταθλιπτικά είχαν σημαντικό όφελος πέρα από το φαινόμενο του εικονικού φαρμάκου μόνο στο 15% των ασθενών.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image

Του Σπύρου Σμυρνή



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο είναι το καθημερινό ρόφημα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του





Έναν από τους χειρότερους εχθρούς του προστάτη αποτελεί αγαπημένο ρόφημα που μπαίνει στη ζωή από πολύ μικρή ηλικία.

...

Σύμφωνα λοιπόν με νέα ερευνητικά στοιχεία η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με μία μέτρια.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutricion δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και της πρόσληψης ασβεστίου που δεν προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ουσίες εκτός από το ασβέστιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε μελέτη που έγινε και σύμφωνα με την οποία άνδρες κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ¾ φλιτζάνια γάλα) διέτρεχαν 25% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών την ημέρα (1/2 φλιτζάνι γάλα την εβδομάδα).

Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη στους άντρες με υπέρμετρη κατανάλωση, σε σύγκριση με τους άνδρες με μηδενική πρόσληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή τους.


https://www.mynews.gr/karkinos-toy-prostati-poio-einai-to-kathimerino-rofima-poy-ayxanei-ton-kindyno-emfanisis-toy/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο δικέφαλος σκύλος: Το διαβόητο πείραμα που έχει μείνει στην ιστορία




Τα δύο σκυλιά στη συνέχεια κρατήθηκαν ζωντανά για αρκετές ημέρες


Στον κόσμο της ιατρικής επιστήμης, υπήρξαν πολλοί πρωτοπόροι που ξεπέρασαν τα όρια της γνώσης και του πειραματισμού.

Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Vladimir Demikhov, ένας σοβιετικός επιστήμονας που είναι διαβόητος για το πείραμα του με τον δικέφαλο σκύλο.

...

Ο Demikhov γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Yaroslavl της Ρωσίας. Συνέχισε να σπουδάζει κτηνιατρική στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Μόσχας και αργότερα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη χειρουργική.

Άρχισε να ενδιαφέρεται για τις μεταμοσχεύσεις και ειδικότερα για την ιδέα της μεταμόσχευσης ζωτικών οργάνων.

Το 1954, ο Demikhov απέκτησε διεθνή φήμη όταν ανακοίνωσε ότι είχε μεταμοσχεύσει με επιτυχία το κεφάλι ενός σκύλου στο σώμα ενός άλλου. Είχε πραγματοποιήσει την πρώτη από πολλές τέτοιες επεμβάσεις και είχε δημιουργήσει έναν δικέφαλο σκύλο.

Τα πειράματα του θεωρήθηκαν πρωτοποριακά, καθώς ήταν τα πρώτα που έδειξαν ότι η μεταμόσχευση ζωτικών οργάνων θα μπορούσε να είναι δυνατή.

Ωστόσο, ήταν επίσης αμφιλεγόμενα και συγκέντρωσαν επικρίσεις από την επιστημονική κοινότητα και τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Το πείραμα με τον δικέφαλο σκύλο ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό, καθώς περιελάμβανε τη χειρουργική σύνδεση του κεφαλιού και του άνω μέρους του σώματος ενός σκύλου στο λαιμό ενός άλλου σκύλου.

Τα δύο σκυλιά στη συνέχεια κρατήθηκαν ζωντανά για αρκετές ημέρες και παρατηρήθηκαν για να δουν πώς θα αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

Το πείραμα θεωρήθηκε ως σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων και πολλοί άνθρωποι αμφισβήτησαν την ηθική μιας τέτοιας διαδικασίας. Ο Demikhov υποστήριξε ότι τα οφέλη των πειραμάτων του θα οδηγούσαν τελικά σε πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν πείστηκαν.

Παρά τη διαμάχη γύρω από το έργο του, συνέχισε να εκτελεί πειράματα μεταμόσχευσης σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Εργάστηκε για την ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ανθρώπινων οργάνων.

Το 1964, τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για τη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη. Ωστόσο, η κληρονομιά του παραμένει αμαυρωμένη από τη διαμάχη γύρω από τα πειράματά του σε ζώα.

Σήμερα, το πείραμα με τον δικέφαλο σκύλο θεωρείται μια προειδοποιητική ιστορία για τους κινδύνους των επιστημονικών πειραμάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ευημερία των ζώων. Χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η επιστημονική πρόοδος πρέπει πάντα να εξισορροπείται με ηθικές εκτιμήσεις.


https://www.pronews.gr/istoria/o-dikefalos-skylos-to-diavoito-peirama-pou-exei-meinei-stin-istoria/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ιππόκαμπος, το μυθικό άλογο-ψάρι του Ποσειδώνα




Στην Ελληνική μυθολογία ο ιππόκαμπος, το άλογο της θάλασσας είναι ένα από τα περίεργα πλάσματα που συνοδεύουν το θεό Ποσειδώνα.

Έχοντας ουρά ψαριού με λέπια, αλλά καμιά φορά και δράκοντα με φολίδες και το κεφάλι και το μπροστινό του μέρος σαν του αλόγου, ο ιππόκαμπος είναι συχνό θέμα στην αρχαία Ελληνική εικονογραφία.

...

Εκτός από την Ελλάδα, ο ιππόκαμπος εμφανίζεται συχνά στην τέχνη των Ετρούσκων, ενώ συναντάται σε έργα τέχνης από την περιοχή της Φοινίκης και της Λυδίας.

Η ίδια η λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ον αυτό προέρχεται από τη λέξη ίππος (άλογο) και κάμπος που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει τέρας (η Κάμπη ήταν ένα μυθικό τέρας που νίκησε ο Δίας στα Τάρταρα).

Ο μυθικός ιππόκαμπος δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ιππόκαμπο, εκείνο το μικρό θαλάσσιο ζώο που γνωρίζουμε σήμερα. Οι αρχαίοι μάλιστα θεωρούσαν οτι ο μυθικός ιππόκαμπος αποτελεί την ενηλικιωμένη παρουσία αυτού που εμείς σήμερα ονομάζουμε αλογάκι της θάλασσας (ιππόκαμπο).

Ο μυθικός ιππόκαμπος ήταν το ζώο αυτό που τραβούσε το άρμα του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και ήταν ονομαστό τόσο για τη σβελτάδα του όσο και για τη δύναμή του, και στην αρχαία Ελληνική τέχνη συναντούμε συχνά αυτή την εικόνα.

Το άρμα του Ποσειδώνα τραβούν συνήθως δύο ή τέσσερα άλογα. Καθώς ο ίδιος είναι ο θεός τόσο της θάλασσας όσο και των αλόγων δεν είναι παράξενο που το ζώο εκείνο που τραβάει το μεταφορικό του μέσο φέρει χαρακτηριστικά και απο τα δυο. Σε κάποιες παραστάσεις επίσης ιππόκαμπο εμφανίζεται να ιππεύουν οι Νύμφες της θάλασσας που ονομάζονται Νηρηίδες.

Στο κόσμημα που φαίνεται σε μία από τις φωτογραφίες πέρα από τα σταθερά εικονογραφικά χαρακτηριστικά του ιππόκαμπου απεικονίζεται και με ένα ζευγάρι φτερών κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε τι περιβάλλον θα ζούσε ένα τέτοιο ον που έφερε στοιχεία τόσο αλόγου, τόσο ψαριού όσο και πτηνού.

Στη λογοτεχνία, συναντούμε αναφορές για τον ιππόκαμπο να σέρνει το άρμα του Ποσειδώνα ήδη στον Όμηρο και στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου απο τη Ρόδο.

Το ίδιο μοτίβο τόσο εικονογραφικά όσο και λογοτεχνικά συνεχίστηκε τόσο στους Ελληνιστικούς, όσο και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι υπάρχουν και παραλαγγές στην απεικόνιση του ιππόκαμπου: σώμα λιονταριού-ουρά ψαριού, σώμα ταύρου-ουρα ψαριού, σώμα αιγίδος-ουρά ψαριού και σώμα λεοπάρδαλης-ουρά ψαριού.

elhalflashbacks

https://www.olympia.gr/1539720/viral/ippokampos-to-mythiko-alogo-psari-toy-poseidona-2/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

«Χορευτική πανούκλα»: Το άλυτο μυστήριο του Μεσαίωνα – Ανθρωποι πέθαναν από εξάντληση επειδή χόρευαν ασταμάτητα για μέρες




Σε μερικούς το αίμα έρρεε από πρησμένα πόδια και πότιζε δερμάτινες μπότες και ξύλινα τσόκαρα


Σε μια βιαστικά χτισμένη σκηνή πριν από την διάσημη αγορά αλόγων του Στρασβούργου, ξεκίνησε ένα περίεργο φαινόμενο… Ήταν ο ξέφρενος χορός των ανθρώπων.

...

Ο ήλιος του Ιουλίου κτυπούσε τους ανθρώπους που χόρευαν. Αν τους έβλεπε κάποιος από απόσταση θα μπορούσε να υποθέσει ότι γιόρταζαν κάτι συγκεκριμένο αλλά μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει μια άκρως ανησυχητική σκηνή.


Τα χέρια τους κουνιούνταν και τα σώματά τους είχαν σπασμούς. Τα κουρελιασμένα ρούχα και τα αφυδατωμένα πρόσωπα καλύπτονταν από ιδρώτα. Τα μάτια τους είναι κατακόκκινα και ταλαιπωρημένα.

Σε μερικούς το αίμα έρρεε από πρησμένα πόδια και πότιζε δερμάτινες μπότες και ξύλινα τσόκαρα. Αυτό δεν ήταν ένα γεγονός γλεντιού, αλλά μια χορομανία άνευ λόγου και αιτίας…

Σε πλήρη θέα του κοινού, αυτό είναι το απόγειο της χορομανίας που βασάνισε το Στρασβούργο για ένα μήνα μεσοκαλόκαιρο το 1518.

Επίσης γνωστό το συμβάν ως «χορευτική πανούκλα», ήταν η πιο θανατηφόρα και πιο καλά τεκμηριωμένη τέτοια κατάσταση από τις δέκα άλλες που είχαν ξεσπάσει σε μεγάλη διάρκεια χρόνων κατά μήκος των ποταμών Ρήνου και Μοσέλ από το 1374.


https://www.pronews.gr/istoria/xoreytiki-panoukla-to-alyto-mystirio-tou-mesaiona-anthropoi-pethanan-apo-eksantlisi-epeidi-xoreyan-astamatita-gia-meres/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Παρελθόν η Μαντζή από πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αιτωλικού. Σφοδρή αντίδραση Λύρου - Καραπάνου




Παρελθόν αποτελεί η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαντζή , μιας και τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την εκπροσώπηση των δημοτικών παρατάξεων στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Φεύγει και αφήνει πίσω της καταστροφή, απαξίωση και τριτοκοσμικές καταστάσεις που δεν θα ‘πρεπε από τη αρχή να ανεχθούμε  όλοι εμείς, ακόμη και ως απλοί δημότες.

Για ακόμη μια φορά η παντελώς αποτυχημένη πρόεδρος του Τ.Σ Αιτωλικού Μαντζή, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δημιούργησε πολεμική ατμόσφαιρα, κατά τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στο Τ.Σ,  απέναντι στους υπόλοιπους συμβούλους, μη αποδεχόμενη τη βαριά της ήττα , παρότι ο μηχανισμός του επίσης αποτυχημένου Λύρου, τη στήριξε με όλες του τις δυνάμεις.

...

Η ίδια προκάλεσε 4 επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες, επικαλούμενη ακόμη και κατά φαντασία αφορμές.

Τη πρώτη φορά, θυμήθηκε μετά από μισή ώρα ότι κάποιος σύμβουλος, δεν μπήκε στο παραβάν για να επιλέξει.

Τη δεύτερη φορά, ότι ο σταυρός δεν ήταν ακριβώς στο ύψος του ονόματος.

Τη Τρίτη φορά, ότι κάποιος έσκισε το ψηφοδέλτιο.

Και τη τέταρτη φορά, επικαλέστηκε το παράνομο των  επαναληπτικών εκλογών, παρότι αυτή το προκάλεσε.

Για την ιστορία το αποτέλεσμα σε όλες τις καταμετρήσεις ήταν 4:3 υπέρ του αντιπάλου της, Γιώργου Γένδουλα.

Η ίδια με ασυνάρτητες κραυγές που θύμιζαν υστερική ερωμένη που έχασε το ταίρι της , αφού πρώτα πέρασε από τον Νιαγάρα όλους τους συμβούλους, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και θα κάνει το παν ώστε να ανατραπεί είτε στην Αποκεντρωμένη, είτε στο εκλογοδικείο.

Από το βρομόστομα της προέδρου , δεν γλύτωσαν ούτε οι δημότες που είχαν μαζευτεί έξω από το δημαρχείο, επειδή ακούγονταν κραυγές και τσακωμοί.

Το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης, είχε μεγαλύτερο σασπένς, μιας και όπως σας είπαμε Λύρος και λοιποί αποτυχημένοι γύρω από το Λύρο, προσπάθησαν να δελεάσουν τον Γένδουλα με χρήματα ή ακόμη και με θέση επί πληρωμής σε κάποιο πόστο του δήμου ή σε ιδιωτική επιχείρηση όπου έχει πρόσβαση ο Λύρος.

Ο Γένδουλας βέβαια αρνήθηκε χωρίς να δώσει περιθώριο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης, αφήνοντας σύξυλο τον Λύρο και τον Καραπάνο ή κλασομπανιέρα, οι οποίοι δεν περίμεναν αυτή την αντίδραση, θεωρώντας τον Γένδουλα του χεριού τους.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και ενώ οι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες  έδειχναν ότι η υπόθεση Μαντζή, οδηγείτε σε ναυάγιο, τηλεφώνησε στον Γένδουλα ο Καραπάνος … ο σημερινός αντιδήμαρχος, και με το μπατσικό  ύφος χιλίων ματατζήδων, του έδωσε οδηγίες – εντολές ώστε να σταματήσει την όποια διαδικασία διεκδίκησης της θέσης του Προέδρου, πρώτον διότι ο Λύρος δεν θα το επιτρέψει και δεύτερον ακόμη και αν εκλεγεί, θα αντιμετωπιστεί ως γλάστρα από τη σημερινή αρχή του Λύρου.

Ο σκοταδισμός του αντιδημάρχου και ο φασισμός του Λύρου που πηγάζει από την ανασφάλεια που τον ταλανίζει σε κάθε του βήμα, κατάφεραν να οδηγήσουν στον εξοβελισμό της  εκλεκτής τους Μαντζή και να αναδείξει την υπόγεια συνεργασία Λύρου Καραπάνου ή κλασομπανιέρα, σε όλα τα επίπεδα.

Πιθανότατα σήμερα, αυτή η ανίερη συμμαχία μεταξύ ενός απατεώνα και ενός λειψού, θα επιβεβαιωθεί ακόμη και σήμερα (όπως μας λένε οι πληροφορίες μας) με την εκλογή νέου Πρόεδρου στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου, όπου Λύρος και Καραπάνος θα συμμαχήσουν για να εκθρονίσουν την Δασκαλή από Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου.   

Και οι δυο ξέρουν ότι  τους έχει επιβληθεί στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων γιατί είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση  και δεν θα μπορέσουν να κατέβουν στις εκλογές… όμως όλοι μας ξέρουμε ότι οι επιθανάτιες αντιδράσεις στη πολιτική ζωή τους, ίσως να θυμίζουν άλογο που πεθαίνει, αλλά πριν αυτό συντελεστεί, να δίνει τις πιο δυνατές του κλοτσιές.

Τελειώσατε κύριοι, ο δήμος μας πρέπει να πάει μπροστά και εσείς εκπροσωπείτε τον όλεθρο, το σκοτάδι και το προσωπικό σας συμφέρων, τίποτα παραπάνω.

Είστε ήδη παρελθόν, παραιτηθείτε τώρα πριν σας περάσουν βραχιολάκια και γίνουμε για ακόμη μια φορά περίγελος ως δήμος, σε όλη τη χώρα.


Μ.Ε.Π 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Μέγα σκάνδαλο εν όψει; «Κατέτασσαν εμβολιασμένους που πέθαιναν ως ανεμβολίαστους»!!!



Οι ισχυρισμοί παρατίθενται δημοσιογραφικά χωρίς την παραμικρή θέση υπέρ ή κατά αυτών…

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο του καθηγητή Στατιστικής Νόρμαν Φέντον που ισχυρίζεται πως κατέταξαν του εμβολιασμένους ως ανεμβολίαστους για να ασκήσουν πιέση στον κόσμο, λέγοντας ότι οι ανεμβολίαστοι διασωληνώνονται και πεθαίνουν, ενώ φέρεται να συνέβαινε το αντίθετο!

...

Όπως αναφέρει:

«Από όλους τους πολλούς ισχυρισμούς που βασίστηκαν σε αμφίβολες στατιστικές και οι οποίοι έχουν συντηρήσει όλο το αφήγημα του covid, κανένας δεν έχει γίνει τόσο ευρέως αποδεκτός όσο ο ισχυρισμός ότι ”τα εμβόλια εμποδίζουν τον κόσμο να νοσήσει σοβαρά και να πεθάνει από covid”.

Αυτός είναι ο ισχυρισμός που συνεχίζει να συντηρεί ολόκληρο το πρόγραμμα εμβολιασμού…

Και αυτός είναι ο ισχυρισμός που τρομοκράτησε τα άτομα που δεν διέτρεχαν κανέναν κίνδυνο από τον covid ώστε να εμβολιαστούν κι επίσης δαιμονοποίησε τους ανεμβολίαστους…

Είναι επίσης ο ισχυρισμός που έχει οδηγήσει προφανώς έξυπνα άτομα να απορρίψουν κάθε λογική και ορθή κρίση και να εφεύρουν το συχνά διατυπωμένο μότο ”Κόλλησα covid κι ένιωσα πραγματικά άσχημα. Δόξα τω Θεώ που έκανα τις 3 ή 4 δόσεις μου και τις αναμνηστικές!!!! Διαφορετικά τι θα γινόταν αν τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα;”

Αλλά ο ισχυρισμός βασιζόταν πάντα σε σκοπίμως μπερδεμένη καταγραφή, ορισμένα παραδείγματα της οποίας θα σας δείξω σ’ αυτό το σύντομο βίντεο».

Δείτε λοιπόν το βίντεο με τους ισχυρισμούς του καθηγητή, οι οποί παρατίθενται δημοσιογραφικά:

photo freepik


https://www.el.gr/ygeia/mega-skandalo-en-opsei-katetassan-emv/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Ο Λύρος για Πρόεδρος Δημοκρατίας.





Μπορεί να μην ακούγονται πολλά από το εκλογικό στρατόπεδο του Λύρου, αλλά οι συνεργάτες μας στην ιερά πόλη, μας διαβεβαιώνουν ότι ο Λύρος ετοιμάζεται για κάτι μεγάλο, τόσο μεγάλο που θα βουίξει όλη η Ελλάδα . 

Ήδη οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη, στέλνουν αντιπροσώπους για να πιάσουν στασίδι στη τελετή αποδοχής του νέου ρόλου που θα επωμιστεί ο τιτανοτεράστιος σημερινός δήμαρχος του ιερού Ραδιομεγάρου.

Ο ίδιος βέβαια, ταπεινά και με απόλυτη ευλάβεια κάνει ότι είναι απαραίτητο ( στη φωτό βλέπουμε τη κόμμωση αλά πρεζιντέντ )  για να σταθεί άξια στο ύψος των νέων υποχρεώσεων που θα αναλάβει στη καινούργια σελίδα που ανοίγει για τη χώρα μας, η νέα εθνική του  κίνηση .
...

Η αγία οικογένεια, για ακόμη μια φορά αρωγός της προσπάθειας του άξιου μέλους της, κάνει τα πάντα ώστε να αναδείξει το έργο και τα κατορθώματα του Λύρου, ραίνοντας άνθη ελιάς στο πέρασμά του και επιτρέποντας τη ποτιστική  βάνα να ξεδιψάσει τον παραγωγικό του κήπο, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα για μια Ελλάδα ισχυρή, αλλά συχρόνως ταπεινή και σκαρφαλωπατούσα   στο παγκόσμιο γίγνεσθαι...

Τρέμε Τουρκία Λύρος και Καραπάνος είναι στο κατόπι σου.

====================================

Αλήθεια ... που είναι ο Λύρος τώρα τελευταία και δεν ακούγεται ούτε κιχ; 

Εσείς κύριε Καραπάνο , ξέρετε που είναι ο συνεταίρος σας, ή σας ήρθε το ίδιο χαρτί από Αγρίνιο και αναγκαστικά ακολουθείτε το δρόμο που χάραξε ο Μπαλαμπάνης ;  ;  ; 

Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Πρώτη αποχώρηση από τη κούρσα διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου. Μπαλαμπάνης … τέλος !!!





Οι γιορτές έβγαλαν τη πρώτη αποχώρηση από τη κούρσα διεκδίκησης για το αξίωμα  του δημάρχου … ο συμπαθής Μπαλαμπάνης μετά από μια παλινδρομική κίνηση μεταξύ Περιφέρειας και Δημαρχίας, τελικά αποφάσισε να δώσει τα φώτα του και όλες του τις δυνάμεις ως υποψήφιος για τη Περιφέρεια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαλαμπάνης και κάθε υποψήφιος για δήμαρχος, αρχίζει σιγά - σιγά να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, όπως απερίσκεπτα σκέφτηκαν στην αρχή.

...

Μετά την από κάθε άποψη υποβάθμιση του θεσμού της δημοτικής αρχής,  εδώ και 9 χρόνια, από τους Λύρο – Καραπάνο, οι δημότες αρνούνται να πάρουν μέρος σε ένα αγώνα που μόνο αυτοεξευτελισμό θα τους προσφέρει.

  Η πραγματικότητα, ξεπέρασε τον Μπαλαμπάνη όπως και κάθε Μπαλαμπάνη ο οποίος πίστεψε ότι η εικόνα του επαρχιώτη γιάπη, θα του δώσει το δικαίωμα διεκδίκησης της ψήφου μας, όπως το ίδιο βέβαια πιστεύουν Λύρος και Καραπάνος, αγνοώντας έτσι επιδεικτικά  το φιλότιμο και την ευαισθησία του μέσου ψηφοφόρου.

Εμείς επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας σε κάθε ευκαιρία, για τους υποψηφίους δημάρχους ... στο τέλος δεν θα υπερβαίνουν τους 4.

Ήδη  κάποιοι αισθάνονται τη καυτή ανάσα της άρνησης του δημότη, να στελεχώσει ψηφοδέλτια και να δώσει την ευκαιρία,  περεταίρω υποβάθμισης του θεσμού, από υποψηφίους ανεπαρκείς και άσχετους για το θώκο του δημάρχου.

Ήδη κάποιοι από τους υποψήφιους δημάρχους, κοιτάζουν να στοιχηθούν πίσω από άλλους υποψήφιους, ώστε να γλυτώσουν εκτός από τα λεφτά τους και το ρεζιλίκι που θα υποστούν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Το δίλλημα βέβαια, δεν ακουμπά σε καμιά περίπτωση τον Καραπάνο ή Μπανιέρα, γιατί αυτός έχει ως απώτερο σκοπό την δημιουργία μια εκλογικής ομάδας, ώστε μετά να την μεταπωλήσει σε όποιον υποψήφιο τσιμπήσει   την δήθεν ευκαιρία.

Ο ίδιος το ξέρει καλά και μάλιστα από πρώτο χέρι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατέβει στις εκλογές, όχι γιατί θα του λείπουν οι ευκολόπιστοι, αλλά γιατί του έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις που του επέβαλε η δικαιοσύνη, για τις κλοπές και άλλες εγκληματικές ενέργειες που έκανε, όσο ήταν δήμαρχος.

Μαύρα τα μαντάτα και για το χαζοΛύρο , αλλά αυτά θα τα φανερώσουμε τις επόμενες μέρες.


Η ΓΕΚΙΑ 

 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ








Το φως της Ανάστασης να μας χαρίσει ότι έχουμε περισσότερο ανάγκη, Ελπίδα, Αισιοδοξία, Δύναμη μα πάνω από όλα Αδελφοσύνη ... ΑΓΑΠΗ και ΥΓΕΙΑ !


ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ο αδικημένος ήρωας Αθανάσιος Ραζηκότσικας. Ηγήθηκε του Αγώνα στο Μεσολόγγι και έπεσε πρώτος. Γιατί τον παρέλειψαν οι ιστορικοί...


Παιδιά μ’ μας λείπει ο Κότσικας μας λείπει ο Αρχηγός μας

…λέει η τελευταία στροφή του “τραγουδιού των Μεσολογγιτών”, που αναφέρεται στην καταμέτρηση των επιζώντων της τραγικής Εξόδου.



Ο λόγος για τον Αθανάσιο Ραζηκότσικα. Για τους Μεσολογγίτες, ο 28χρονος αγωνιστής που έπεσε ηρωικά, δεν ήταν απλώς ένας στρατιωτικός διοικητής στον οποίον όφειλαν να υπακούν γιατί έτσι τους υπέδειξε η επαναστατική κυβέρνηση.

...

Οι ίδιοι διέκριναν στο πρόσωπό του την ρωμιοσύνη, την σιγουριά και την αποφασιστικότητα ενός ηγέτη. Γι’ αυτό και τον ανακήρυξαν αρχηγό των «εντόπιων αρμάτων» πολύ πριν οι προσωρινές αρχές και οι υπόλοιποι Έλληνες οπλαρχηγοί του αναγνωρίσουν αξιώματα.

Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας γεννήθηκε το 1798 στο Μεσολόγγι.

Είναι γνωστό ότι ο Μαυροκορδάτος ως διοικητής της Δυτικής Ελλάδας επιθυμούσε τον παραγκωνισμό του. Ο Ραζικότσικας ανέλαβε την αρχηγία ύστερα από εκλογή πάνω στις ντάπιες και οι πρόκριτοι τον όρισαν «Αρχηγό των Εντόπιων Αρμάτων».

Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας είναι η μόνη περίπτωση Δημοκρατικά εκλεγμένου στρατιωτικού διοικητή (σε ηλικία 24 ετών) και όχι διορισμένου από την επαναστατική κυβέρνηση. Τον τίτλο αυτό τον διατήρησε και τον τίμησε ως το τέλος της ζωής του.

Δείτε στο COSMOTE HISTORY τα δύο επεισόδια της “Μηχανής του Χρόνου” με θέμα: Η πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή. 

Ποιος ήταν ο Ραζηκότσικας

Γεννημένος στο Μεσολόγγι το 1798, ο Αθανάσιος ήταν γόνος των Ραζήδων, αρχοντικής οικογένειας από την Κεφαλλονιά που είχε εγκατασταθεί στην πόλη στις αρχές του 17ου αιώνα. Η προσθήκη Κότσικας στο επώνυμο έγινε προς τιμήν της καταγωγής του από την πλευρά της μητέρας του -το γένος Κότσικα.

Ο Αθανάσιος ανδρώθηκε κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, την εποχή δηλαδή που ο αναβρασμός του εθνικού ξεσηκωμού ήταν εντονότερος από ποτέ. Πήγε σχολείο και πρόφτασε να αποφοιτήσει από την Παλαμαϊκή Σχολή (Μεσολογγιάδα), σε μια εποχή που η μόρφωση ήταν πολυτέλεια. Η πολυτέλεια αυτή στο μέλλον θα μεταφραζόταν σε δεινές ρητορικές και διαπραγματευτικές ικανότητες.

Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα χαρίσματα που αποδίδονται στον Ραζηκότσικα είναι η σπάνια ευγλωττία του. Τα υπόλοιπα ήταν η ανδρεία, η μεθοδικότητα και η στρατηγική του σκέψη. Χαρακτηριστικά δηλαδή, που συνιστούν έναν ιδανικό ηγέτη.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση, ο 23χρονος Αθανάσιος πρωτοστάτησε με άλλους προκρίτους της πόλης στην ύψωση της επαναστατικής σημαίας στο Μεσολόγγι. Λίγο αργότερα, ομόφωνα οι ένοπλοι συμπατριώτες του τον όρισαν αρχηγό τους.

Στις 20 Μαΐου 1821 ο Ραζηκότσικας πρωτοστάτησε με άλλους προκρίτους της πόλης στην ύψωση της επαναστατικής σημαίας και ορίστηκε από τη φρουρά των ενόπλων Μεσολογγιτών αρχηγός των «εντόπιων αρμάτων», με τον αδερφό του Γιαννάκη ως υπαρχηγό. Αναπαράσταση “Μηχανή του Χρόνου” με την συμμετοχή αναβιωτών από Μεσολόγγι και Αιτωλικό.

Ο νεαρός αγωνιστής δεν άργησε να δικαιώσει την εμπιστοσύνη τους.

Αποδεικνύοντας πως εκτός των προαναφερθέντων προτερημάτων, δεν του έλειπαν η αντίληψη και οξυδέρκεια, εγκατέστησε φρουρές ναυτικών και ψαράδων που γνώριζαν τα περάσματα της λιμνοθάλασσας, σε νησίδες όπως την Κλείσοβα, τον Προκοπάνιστο και κυρίως το Βασιλάδι.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1821, επιμελήθηκε της κατασκευής τοιχίου και της τοποθέτησης έξι τουλάχιστον κανονιών. Τα νησάκια αυτά, έλεγχαν τους φυσικούς διαύλους των ρηχών νερών, μέσω των οποίων επικοινωνούσαν με την ανοιχτή θάλασσα.

Παράλληλα, σχεδίαζε μία απροσπέλαστη οχύρωση για το Μεσολόγγι. Ο ίδιος μάλιστα ανέλαβε την επίβλεψη, τον συντονισμό, αλλά και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του έργου. Οι κάτοικοι επίσης συνέβαλαν με εράνους και εθελοντική εργασία.

Διαβάστε ακόμα: Ο φιλόζωος αγωνιστής, που στην πολιορκία του Μεσολογγίου τον τάισαν κρυφά με το αγαπημένο του σκυλάκι. «Καλύτερα να πέθαινα της πείνας» ήταν τα λόγια του, πριν σκοτωθεί στην ‘Έξοδο

Η διαφωνία με τον Μαυροκορδάτο για την Μάχη του Πέτα

Ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους το όνομα του Αθανασίου Ραζηκότσικα παρέμεινε στην αφάνεια, ήταν η αντιδικία του με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ξεκίνησε ως μία άτυπη αντιπαλότητα τον Μάιο του 1822, όταν ο Ραζηκότσικας αρνήθηκε να ενισχύσει την εκστρατεία που είχε σχεδιάσει ο Μαυροκορδάτος στην Ήπειρο προς ενίσχυση των Σουλιωτών που δέχονταν σφοδρές επιθέσεις από δυνάμεις του Κιουταχή.


Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας πλάι στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.

Ο Έλληνας πολιτικός υποστήριζε ότι το κλειδί για να κρατήσουν τη Δυτική Στερεά -προπύργιο της Πελοποννήσου- ήταν η Ήπειρος. Ο Μεσολογγίτης στρατηγός, πίστευε ότι ήταν το Μεσολόγγι. Εκτός αυτού όμως, εκτιμούσε ακόμα ότι η απουσία των στρατευμάτων από την πόλη, θα συνιστούσε ιδανική ευκαιρία για τους Τούρκους να εισβάλουν.

Έτσι, αποφάσισε να στείλει μόλις 50 άντρες υπό τον αδελφό του Γιαννάκη Ραζηκότσικα και τον Σπύρο Πεταλούδη, πολεμοφόδια και το γενναίο ποσό των 3.000 γροσιών.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τον Μαυροκορδάτο, που σχεδίαζε να ηγηθεί ο ίδιος την Μάχη του Πέτα. Σε επιστολή του μάλιστα, χαρακτήρισε το σχέδιο της οχύρωσης του Μεσολογγίου «μωρόν και ανόητον» και τους πολίτες που υπάκουσαν τον Ραζηκότσικα, «ξευτελισμένον κόσμον».

Εν τέλει, η απόφασή του αποδείχθηκε ορθή. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Μαυροκορδάτο καταστράφηκαν στο Πέτα και οι Τούρκοι πάνοπλοι, με αιγυπτιακές και αλγερινές ενισχύσεις εκ θαλάσσης επιτέθηκαν στο Βασιλάδι. Εκεί, το έμπειρο σώμα μαχητών που είχε οργανώσει ο Ραζηκότσικας κατάφερε να αποκρούσει τις σφοδρές επιθέσεις.




Η στρατηγική δεινότητα του Μεσολογγίτη αποδείχθηκε ακράδαντα λίγους μήνες αργότερα, κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη. Αριθμητικά, οι Έλληνες ήταν καταδικασμένοι.

Ο Ραζηκότσικας επιτηδευμένα καθυστέρησε τους Τούρκους με πολυήμερες διαπραγματεύσεις. Είχε πληροφορηθεί για το σχέδιο που υπήρχε εκ των έσω, να παραδοθεί η πόλη, και ήταν αποφασισμένος να το αποτρέψει.

Μόλις έφτασαν οι ενισχύσεις τριών χιλιάδων οπλοφόρων, ο Ραζηκότσικας έδωσε εντολή στα γυναικόπαιδα να πάνε στις κοντινότερες στην οχύρωση εκκλησίες, να χτυπήσουν τις καμπάνες και να ψάλουν όσο πιο δυνατά μπορούσαν.

Έτσι οι Τούρκοι πείστηκαν πως οι πολιορκημένοι γιόρταζαν. Χρησιμοποίησαν την τακτική του αιφνιδιασμού και οι Έλληνες, που ήταν προετοιμασμένοι, μπόρεσαν να τους αποκρούσουν επιτυχώς.

Στην πολύτομη “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”, βιβλίο αναφοράς για την περίοδο του ’21, το όνομα του Αθανασίου Ραζηκότσικα παραλείπεται. Τόσο στον θρίαμβο στο Βασιλάδι, όσο και στην απόκρουση του Ομέρ Βρυώνη, ο “μαυροκορδατικός” ιστοριογράφος, Σπυρίδων Τρικούπης, που αργότερα παντρεύτηκε και την αδερφή του Έλληνα πολιτικού, δεν κατονόμασε τον ηγέτη των Μεσολογγιτών.

Παραγκωνισμένος ηγέτης

Τα επόμενα δύο χρόνια, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας συνέχισε να ενισχύει τη γραμμή άμυνας της πόλης και να υπερασπίζεται τους Μεσολογγίτες στις κόντρες που συχνά ξεσπούσαν με τους Σουλιώτες πολεμιστές που είχαν εγκατασταθεί στο Μεσολόγγι.

Το 1824 συμμετείχε στην πανηγυρική υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα. Εικάζεται ότι είναι ο φουστανελοφόρος δίπλα στον φραγκοφορεμένο Μαυροκορδάτο στον διάσημο πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη. Στις 17 Μαρτίου συνυπέγραψε με άλλους προκρίτους της πόλης την ανακήρυξη του ποιητή ως «Ευεργέτου και πολίτου του Μεσολογγίου».

Διαβάστε ακόμα: Ο φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας είχε κόρη και ήταν διάνοια στα μαθηματικά. Δημιούργησε τον πρώτο αλγόριθμο για υπολογιστή

Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι. Εικάζεται ότι ο φουστανελοφόρος πλάι στον Μαυροκορδάτο είναι ο Ραζηκότσικας.

Τον Απρίλιο του 1825, ξεκίνησε  η τελευταία μεγάλη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Αψηφώντας τον κίνδυνο και δεδομένου ότι λόγω κύρους θα μπορούσε να είχε μείνει πίσω και ασφαλής, ο Ραζηκότσικας έδωσε το παρόν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Επικεφαλής 422 μαχητών, ανέλαβε μαζί με το σώμα του Ανδρέα Ίσκου, την άμυνα της νευραλγικής Μεγάλης Ντάπιας συμμετέχοντας σε τρομερές μάχες. Πήρε μέρος στις εφορμήσεις εκτός των τειχών, επιδεικνύοντας «τεράστιον  ανδρείαν» αν και άπειρος στον πόλεμον, όπως γράφει ο Κουτσονίκας.


Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν αναβιωτές από τον Όμιλο Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας»

Αφού η αποστολή κρίθηκε επιτυχής, το σώμα του Ραζηκότσικα κλήθηκε  να υπερασπιστεί την Ντάπια του «Φραγκλίνου» ή «Τερίμπιλε», μαζί με αυτό του Κίτσου Τζαβέλα τον Αύγουστο του 1825. Ακολούθησαν αιματηρές και φονικότατες μάχες, ώσπου τελικά αποκρούστηκαν οι πολιορκητές που είχαν πατήσει την ντάπια.

Ενδεικτικό του πόσο παραγκωνισμένος ήταν από την κεντρική διοίκηση, είναι το γεγονός ότι μέχρι τότε, δεν του είχε χορηγηθεί δίπλωμα στρατηγίας και δικαίωμα στρατολογίας. Στις 17 Αυγούστου, 13 επιφανείς μη Μεσολογγίτες οπλαρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο Ίσκος, ο Βλαχόπουλος, ο Μπότσαρης, ο Τζαβέλας κι ο Στουρνάρης, ζήτησαν με επιστολή να του αποδοθούν αυτά που του έπρεπαν. Ακολούθησαν στις 25 του ίδιου μήνα, οι συμπατριώτες του με νέα επιστολή.

Ενώ μαίνονταν φονικότατες μάχες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο Ραζηκότσικας, έχοντας μετατραπεί από πρόκριτο σε αγωνιζόμενο υπερασπιστή της πόλης του, έγινε γνωστό πως ο Σπυρίδων Τρικούπης προωθούσε  άλλον οπλαρχηγό για στρατηγό στο Μεσολόγγι. Τότε, έγινε κάτι το σπάνιο στη στρατιωτική ιστορία των Ελλήνων. Επάνω στην Ντάπια του Φραγκλίνου, 140 Μεσολογγίτες οπλοφόροι, δήλωσαν γραπτώς πως είχαν επιλέξει στρατηγό τον Αθανάσιο Ραζηκότσικα και αυτόν μόνο θα υπάκουαν.

Έξοδος του Μεσολογγίου

Στα τέλη του 1825 κατέφθασε στο Μεσολόγγι ο Ιμπραήμ Πασάς και στις αρχές του Γενάρη έστειλε προτάσεις συνθηκολόγησης. Ο αναβαθμισμένος πια Ραζηκότσικας απάντησε αρνητικά. Ο κλοιός όμως έσφιγγε. Από ατυχές γεγονός, έπεσε το Βασιλάδι. Ακολούθησε ο Ντολμάς ενώ το Αιτωλικό συνθηκολόγησε.

Οι προτάσεις παράδοσης ήταν συνεχείς και ολένα πιο δελεαστικές. Η φρουρά όμως ήταν αποφασισμένη να μην κάνει πίσω:

Απορούμεν πώς ετολμήσατε να ζητήσετε οκτώ χιλιάδες άρματα, τα οποία αχνίζουν από το αίμα σας και να σας τα δώσωμεν με τα χέρια μας

Η πείνα και η απουσία ενισχύσεων όμως, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους πολιορκημένους. Η Έξοδος ήταν μονόδρομος. Μετά από πολλές συσκέψεις, πάρθηκε η τελική απόφαση και ξεκίνησε η κατασκευή των τεσσάρων γεφυριών που θα χρησιμοποιούσαν οι Εξοδίτες. Ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας έδρασε για ακόμη μια φορά ως γνήσιος ηγέτης, μπαίνοντας μπροστά τόσο στις αποφάσεις, όσο και στην κρίσιμη ώρα.

Κατά την πολύμηνη πολιορκία, είχε κατασπαταλήσει όλη του την περιουσία για προμήθειες τροφίμων που μοίραζε στους πεινασμένους συμπολίτες του. Σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, φαίνεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου του 1826 κατόρθωσε να εφοδιάσει τη Φρουρά με 13.850 οκάδες καλαμπόκι και 630 οκάδες σιτάρι, ενώ στις 12 Μαρτίου 1826 με 7.000 οκάδες αλεύρι.

Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου, 10 Απριλίου 1826, έδωσε το σύνθημα: «Επάνω τους Πάρτε τους…», και “χίμηξε” πρώτος. Έτσι, ήταν κι από τους πρώτους που έπεσαν. Σκοτώθηκε μαχόμενος, προσπαθώντας να διανοίξει ασφαλή δρόμο για μία ομάδα γυναικόπαιδων.




Στην διάσημη λιθογραφία της “Εξόδου” δεν αναφέρεται το όνομα του Ραζηκότσικα.

Αδικημένος ήρωας της επανάστασης

Μέχρι σήμερα, το όνομα του Αθανάσιου Ραζηκότσικα παραμένει στην αφάνεια. Η προσωπικότητά του, ο ηρωισμός και η τεράστια συμβολή του στον Αγώνα είναι δυσανάλογα προς την αναγνώριση και τις ιστορικές αναφορές στο πρόσωπό του.

Υπό άλλες συνθήκες, ο Μεσολογγίτης στρατηγός, θα συγκαταλεγόταν πλάι στους σπουδαίους Έλληνες οπλαρχηγούς του ’21. Ωστόσο, η προσφορά του φαίνεται να παραγκωνίστηκε μάλλον για λόγους πολιτικούς, προσωπικές αντιπαλότητες και ατυχείς συγκυρίες.

Η μνήμη του έμεινε να τιμάται κυρίως μέσω της λαϊκής παράδοσης και των τοπικών μεσολογγίτικων συλλόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στην διάσημη λιθογραφία της “Εξόδου” του Βρυζάκη, όπου στο περιθώριο αναγράφονται τα ονόματα των Ελλήνων που πρωτοστάτησαν, ο Ραζηκότσικας απουσιάζει.

Στις αναπαραστάσεις συμμετείχαν αναβιωτές από τον Όμιλο Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού «Οι Ταξιάρχες» και μέλη του Συλλόγου Μεσολογγιτών «Αθανάσιος Ραζηκότσικας» 

https://www.mixanitouxronou.gr/o-adikimenos-iroas-toy-mesologgioy-athanasios-razikotsikas/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...