Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Σκάνδαλο USAID στις ΗΠΑ: Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα;






Συνεχίζονται οι τρομερές αποκαλύψεις για την USAID από την κυβέρνηση του Τραμπ, αφού αποκαλύπτεται ότι αυτή  χρηματοδότησε τους ακραίους Ισλαμιστές της Συρίας και της Μέσης Ανατολής με εκατ. δολάρια.

...

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η οργάνωση αυτή συνδέονταν και ΜΚΟ σε πολλές χώρες, και την Ελλάδα. 

Ο ανταποκριτής του OPEN στην Ρωσία και δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός αναφέρει : “ Ως γνωστόν, όταν αλληλοκατηγορούνται διεφθαρμένες καμαρίλες, μεγάλο μέρος της αλήθειας αναγκαστικά αποκαλύπτεται. Έχει ισχύ και για τα δικά μας αίσχη. Ας μιλήσουν, έστω και ανώνυμα, όσοι γνωρίζουν για τις "ελληνικές" ΜΚΟ”.

Σχέδιο παγκόσμιας λογοκρισίας από την USAID  

Δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν το παγκόσμιο σχέδιο λογοκρισίας της USAID, που ζούσαμε εδώ και πολλά χρόνια, για να στηριχθούν οι φιλικές προς την Ουάσιγκτον κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μέσω λογοκρισίας, να κατασταλούν κρίσιμες πληροφορίες, που οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να συζητηθούν από το ευρύτερο κοινό και να σιωπήσουν ανεξάρτητα και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.

Η USAID ήταν ένας βραχίονας προπαγάνδας και αλλαγής καθεστώτος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δημιούργησε ένα ψεύτικο "παγκόσμιο ελεύθερο περιβάλλον μέσων ενημέρωσης" αγοράζοντας ουσιαστικά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μέσω χρηματοδότησης, επιτρέποντας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να έχει τον έλεγχο του περιεχομένου που δημοσίευσαν/μεταδίδουν αυτά τα μέσα ενημέρωσης.

Το τέλος της USAID είναι μια νίκη ενάντια στις καταστροφικές προσπάθειες αλλαγής καθεστώτος, τη λογοκρισία και τον ολοκληρωτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Το ζήτημα είναι ότι στις ΗΠΑ, άνοιξε πλέον ο ασκός του Αιόλου και θα μάθουμε πολλά και τρομερά ακόμα και για ΜΚΟ εντός Ελλάδος, και ποιο ρόλο διαδραμάτιζαν, ειδικά στην πανδημία, ενώ στις ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τα 260 δις που πήγαν στην Ουκρανία ως βοήθεια, στην Ελλάδα όμως;   

Η εκτίμηση είναι ότι το κύμα των αποκαλύψεων για την δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης θα ξεπεράσει τα όρια των ΗΠΑ, και θα φτάσει στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

Η Συρία, η αραβική Άνοιξη, η πανδημία, ο πόλεμος κατά της Ρωσίας, η ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ και πολλά άλλα, θα βγουν στην επιφάνεια, λόγω του τυφώνα Τραμπ αποκλειστικά και μόνο, για να μην ξεχνιόμαστε, ενώ  οι αποκαλύψεις  θα προκαλέσουν σε λίγο διάστημα πάταγο.  

https://www.pentapostagma.gr/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ερωτήματα για την παρουσία Αξιωματικών της ΠΑ στο πεδίο των Τεμπών!





Και πόρισμα-βόμβα κάνει λόγο για καύσιμη ύλη στο βαγόνι του κυλικείου της Επιβατικής αμαξοστοιχίας!

Nέα δεδομένα στα Τέμπη δύο χρόνια μετά. Τα νέα δεδομένα έρχονται με το πόρισμα του κατ΄εξοχήν επίσημου κρατικού φορέα διερεύνησης ατυχημάτων το οποίο εντοπίζει καύσιμη (!;) ύλη στο βαγόνι του κυλικείου της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

By Pendulum

Σας θυμίζουμε ότι τα αρχικά προ διετίας ρεπορτάζ είχαν εντοπίσει την καύσιμη ύλη στην επιβατική αμαξοστοιχία.

Η υπόθεση αποκτά πλέον και στρατιωτικό ενδιαφέρον καθώς μια φωτογραφία απο το σημείο η οποία δημοσιεύθηκε στη σελίδα των συγγενών των θυμάτων εμφανίζει τουλάχιστο 3 αξιωματικούς της Αεροπορίας στο σημείο, ο ένας μάλιστα εξ αυτών κρατάει και σημειωματάριο άρα βρίσκεται εκεί με αποστολή.

...

Από ποια μονάδα προέρχονται οι αξιωματικοί; Ποιος τους έδωσε εντολή να βρεθούν στο σημείο;

Η παρουσία τους προκάλεσε ένα εκρηκτικό σχόλιο από τον πρώην υπ. Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο.

-Μιά ερώτηση, τι ακριβώς αποστολή έχουν Αξιωματικοί της ΠΑ την επομένη των Τεμπών με σημειωματάριο; Ο μόνος που δικαιολογείται είναι ο Πτέραρχος Δριτσάκος της επιτροπής διερεύνησης που όμως ως απόστρατος δεν μπορεί να είναι ένστολος.

Aκολουθεί βόμβα (καύσιμος ύλη) από την Eφημερίδα των Συντακτών και τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηγεωργίου καθώς το σχετικό ρεπορτάζ μεταφέρει την εκρηκτική ύλη (άγνωστη καύσιμη ύλη) και στην επιβατική αμαξοστοιχία!

Εδώ όπου εμφανίζεται το βαγόνι του εστιατορίου να καίγεται για 1 έως 6 ώρες!

Η Εφημερίδα των Συντακτών παρουσιάζει τμήματα του εμπιστευτικού προσχεδίου (Confidential Draft) πορίσματος που είναι γραμμένο στα αγγλικά και φέρει τις υπογραφές των διερευνητών του επίσημου κρατικού φορέα ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών. Πρόκειται για τους Βέλγο Μπαρτ Ακό, τον Ιταλό Φαμπρίτζιο Καρπινέλι (στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων – ERA) και τον Έλληνα Κώστα Καπετανίδης (προϊστάμενος μονάδας διερευνήσεων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Οι 3 τους δεν δείχνουν να μασάνε τα λόγια τους-σημείωνει η Εφημερίδα.

-Η «Εφ.Συν.» έλαβε γνώση του περιεχομένου μερικών από τα κομμάτια αυτά που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να λάβουν την τελική τους διαμόρφωση. Προφανώς, είναι άγνωστο αν θα περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο όλες οι διαπιστώσεις που παραθέτουμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ώρα που έγινε γνωστό το περιεχόμενο, ασκούνται ήδη ασφυκτικές πιέσεις κυρίως από κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να απαλειφθούν κάποια αιχμηρά σημεία που σχετίζονται με τον συρμό των ψεμάτων που επί δύο χρόνια τώρα εκστομίζουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν τις ευθύνες για όσα συνέβησαν στα Τέμπη.

Πάντως, στο κείμενο που έχει ήδη συνταχθεί, οι τρεις διερευνητές, ο Βέλγος Μπαρτ Ακό, ο Ιταλός Φαμπρίτζιο Καρπινέλι (στελέχη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων – ERA) και ο Κώστας Καπετανίδης (προϊστάμενος μονάδας διερευνήσεων του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) δεν δείχνουν να μασάνε τα λόγια τους. Το ερώτημα είναι εάν θα πιάσουν τόπο οι πιέσεις που ασκούνται από πολιτικά πρόσωπα και ποιος θα είναι ο ενδιάμεσος ρόλος που θα παίξει η διοίκηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

Η άγνωστη καύσιμη ύλη και οι δύο μετωπικές συγκρούσεις

Οι ερευνητές κάνουν σαφείς αναφορές σε μεγάλη ποσότητα άγνωστης καύσιμης ύλης, επισημαίνοντας ότι για τα πιθανά αίτια και τις συνέπειες της πυρκαγιάς μετά τη σύγκρουση ζήτησαν εξωτερική πραγματογνωμοσύνη από τους φορείς του εξωτερικού που προαναφέραμε.

Επίσης, καθιέρωσαν ειδική συνεργασία με έναν από τους εμπειρογνώμονες της ομάδας έρευνας ΕΔΑΠΟ, η οποία διορίστηκε από συγγενείς των θυμάτων.

Μιλούν για δύο μετωπικές συγκρούσεις.

Την αρχική που προκαλεί σοβαρές ζημιές στις δύο μηχανές της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας και τη μηχανή και το βαγόνι πρώτης θέσης της επιβατικής.

Η δεύτερη μετωπική είναι ανάμεσα στο βαγόνι εστιατορίου, το τρίτο της επιβατικής και το τρίτο της εμπορικής που μεταφέρει λαμαρίνες.

Για να εξετάσουν την πυρκαγιά, χρησιμοποιούν το διαθέσιμο υλικό από τις τρεις κάμερες που κατέγραψαν το ατύχημα.

Στα 2 πρώτα δευτερόλεπτα όπου καταγράφονται αναφλέξεις, σπινθήρες από τα φρένα και ηλεκτρικά τόξα από το ξήλωμα των καλωδίων τροφοδοσίας, δημιουργείται η πρώτη πύρινη σφαίρα που φθάνει σε διάμετρο τα 42 μέτρα.

Αμέσως μετά, μπορεί να παρατηρηθεί ένα νέο σύννεφο φωτιάς που βγαίνει από έναν όγκο άγνωστης καύσιμης ύλης και τροφοδοτεί την αρχική πύρινη σφαίρα μέχρι να φτάσει στο διπλάσιο σχεδόν μέγεθος (80 μέτρα), περίπου 4 δευτερόλεπτα μετά την ανάφλεξη. Η πύρινη σφαίρα σβήνει έπειτα από περίπου 12 δευτερόλεπτα, ενώ το ύψος και η τροφοδοσία της δείχνουν ότι στο στάδιο αυτό εμπλέκεται σημαντική ποσότητα καυσίμου.

Οπως μπορεί να παρατηρηθεί από άλλη κάμερα, η φωτιά δεν σβήνει αλλά συνεχίζει να καίγεται ως «λίμνη φωτιάς» (pool fire) βάζοντας φωτιά στο βαγόνι-εστιατόριο ενώ σύντομα προκύπτει και δεύτερη πυρκαγιά pool fire κοντά στις μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η φωτιά θερμαίνει κάποια στιγμή το λάδι σιλικόνης στο εσωτερικό του μετασχηματιστή της πρώτης εμπορικής μηχανής που τρέχουν από τις ρωγμές του περιβλήματος του μετασχηματιστή.

Η άλλη πυρκαγιά αρχίζει να καίει τα συντρίμμια του εστιατορίου και συνεχίζει να καίει έντονα για τουλάχιστον 60 λεπτά μετά τη σύγκρουση. Η πρώτη προσπάθεια πυρόσβεσης από ένα πυροσβεστικό όχημα στις 00.02 (43 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς) έχει ελάχιστα έως αμελητέα αποτελέσματα. Εξι ώρες αργότερα, στις 11:33 το πρωί της 1ης Μαρτίου, φαίνεται καπνός να βγαίνει από τα απομεινάρια του Restaurant Car όταν ένας γερανός προσπαθεί να σηκώσει ένα τμήμα σε αυτό ακριβώς το σημείο, υποδεικνύοντας ότι η φωτιά σιγόβραζε στο εσωτερικό του.

Αλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πρώτο βαγόνι της B’ θέσης πίσω από το εστιατόριο, δεν θεωρείται απειλητική από τους επιβάτες που διέφυγαν αλλά συνεχίζει να το καίει με αργό ρυθμό, τρεφόμενη από την ταπετσαρία και τα εξαρτήματα του βαγονιού, χωρίς την προφανή παρουσία οποιουδήποτε επιταχυντή.

Δορυφόροι πάνω από τα Τέμπη;

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθώς ένας παρατηρητικός λογαριασμός στο Χ. αφήνει να εννοηθεί ότι κάμερες από δορυφόρους, drones, κλπ, δλδ κάμερες από ψηλά θα μπορούσαν να έχουν καταγράψει τόσο τις διαδρομές των δύο αμαξοστοιχιών όσο και πιθανές κομβικές λεπτομέρειες. Γύρευε για παράδειγμα να υπήρχαν δορυφόροι του Elon Musk ή άλλων δυνάμεων που να έχουν καταγράψει τα συμβάντα>

Μπορεί οι επίγειες κάμερες να μην κατέγραψαν την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχείας.

Υπάρχουν όμως πιό άγρυπνες κάμερες..

Υπάρχουν οι δορυφόροι της SpaceX, υπάρχει το δίκτυο “Starshield” κατασκοπευτικών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά υπό την επίβλεψη του National Reconnaissance Office (NRO) των ΗΠΑ, όπως δορυφόρους κατασκοπευτικούς και επιτήρησης έχει και ο Πούτιν.

Και μην ξεχνάτε ότι εκεί είναι το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο για την επιτήρηση και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Το στρατηγείο αυτό χρησιμοποιεί drones για την παρακολούθηση και την προστασία της περιοχής 24 ώρες το 24ωρο.

Η επιτήρηση από δορυφόρους συμπληρώνει αυτή τη δυνατότητα, καθώς οι δορυφόροι μπορούν να καλύπτουν μεγάλες περιοχές και να προσφέρουν λεπτομερείς πληροφορίες ακόμα και σε συνθήκες που οι drones δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Είναι δυνατόν να μην έχουν πληροφορίες, αν τους ζητηθούν, για την 28η Φεβρουαρίου του 2023, όταν τα 2 τρένα συγκρούστηκαν και είχαμε και αυτήν την τεράστια έκρηξη? Για την εμπορική αμαξοστοιχεία? Για το τι κουβαλούσαν τα 2 τρένα? Είναι δυνατόν να μην τα έχουν καταγράψει?

   

Τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδι της 28ης Φεβρουαρίου 2023;

 

«Μαύρος Κύκνος» εννοείται η εκδήλωση ενός γεγονότος που θεωρείται έκπληξη για κάποιους, πιθανώς προδιαγεγραμμένο συμβάν για πιο προσεκτικούς παρατηρητές. Το απρόβλεπτο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε μια οποιαδήποτε σειρά πιθανών και συνηθισμένων γεγονότων σε κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της. Ο όρος «Μαύρος Κύκνος» αποδίδεται στον Λιβανοαμερικανό Nassim Nicholas Taleb δοκιμιογράφο και αναλυτή κινδύνων. Το έργο του αφορά προβλήματα τυχαίας, πιθανότητας, πολυπλοκότητας και αβεβαιότητας.

Θα μπορούσε το Συμβάν των Τεμπών να έχει χαρακτηριστικά ΜΑΥΡΟΥ ΚΥΚΝΟΥ;

Διαβάστε τη συνέχεια για ένα Συμβάν που ίσως σφραγίσει (μπαζώσει) το Τέλος της Μεταπολίτευσης.

Πριν συνεχίσουμε ας ρίξουμε μια ματιά στα Γεγονότα>

Τον Απρίλιο του 2022 επαναπροσλαμβάνεται στον ΟΣΕ ο συνταξιούχος Παναγιώτης Τερεζάκης ως Σύμβουλος της Διοίκησης.

Την Νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 οι συμβουλές του αποδεικνύονται θανάσιμες.

Ο Παναγιώτης Τερεζάκης προάγεται σε CEO.

To απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στον Σταθμός Παλαιοφάρσαλος κόβεται με ανεξήγητο τρόπο ένα καλώδιο 25.000 volts ενώ ένα τρένο είναι σταματημένο στο Σταθμό.

(Από εκείνη την ώρα οι Σταθμάρχες έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που απαιτούσε εγρήγορση καθώς θα έπρεπε να αλλάζουν τα κλειδιά ώστε δύο τρένα αντίθετης κατεύθυνσης να μην βρεθούν στην ίδια γραμμή)

-Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί…Να κοπεί καλώδιο 25.000 volts ενώ το τρένο είναι σταματημένο…,

είχε πει στη μαρτυρία του σχολιάζοντας το αναπάντεχο κόψιμο των καλωδίων στον Σταθμό Παλαιοφάρσαλος ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ Κωνσταντίνος Χρυσάγης.

Ο Κωνσταντίνος Χρυσάγης περίπου ένα μήνα μετά το Συμβάν των Τεμπών σκοτώνεται με τη μοτοσικλέτα του στην Αθηνών-Σουνίου σε ένα τροχαίο με ερωτηματικά.

Μετά την αποκάλυψή του για την Μονταζιέρα των Τεμπών ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ξαναχτύπησε την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη στον Alpha.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Mega 40 μέρες μετά το συμβάν δόθηκε εντολή να καταστραφεί βιολογικό υλικό των θυμάτων.

Την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου καταγράφεται στη δικογραφία μία ανεξήγητη στάση στο πουθενά της επιβατικής αμαξοστοιχίας για 11-13′.

Η ανεξήγηση στάση συνέβη μετά τον Σταθμό Λαρίσης. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν εξαφανισθεί οι συνομιλίες πoυ θα μπορούσαν να εξηγήσουν την δυστοπική αυτή στάση.

Πολλοί επιβάτες είχαν τρομάξει και απορούσαν για την αιφνίδια στάση μέσα στη παγωμένη νύχτα στο πουθενά. Όταν θα ξεκινούσε εκ νέου η αμαξοστοιχία ο προορισμός θα ήταν ο θάνατος. Το Τούνελ καραδοκούσε να καταπιεί εκατοντάδες (νεκρούς).

Για κλάσματα δευτερολέπτου δεν συνέβη αυτό. Είχαμε 57 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους και 56 σώματα νεκρών.

Θα ακολουθούσε το πρωτοφανές μπάζωμα του σημείου παρότι και ένα ανήλικο παιδί που βλέπει για πρώτη φορά αστυνομική ταινία θυμάται τις κιτρινόμαυρες κορδέλες που βάζουν οι αστυνομικοί ώστε να κάνουν απροσπέλαστο το σημείο για να μην υπάρξει αλλοίωση στοιχείων.

Από τον τόπο του Εγκλήματος παρήλασαν και συνεισέφεραν στην αλλοίωση των στοιχείων οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των πολιτικών θεσμών.

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Ο Βελλεροφόντης φαίνεται ότι αμφισβητούσε έντονα την παντοδυναμία και την δικαιοσύνη των θεών λόγω της εικόνας που έβλεπε ανάμεσα στους ανθρώπους, αγαθοί να υποφέρουν, κακοί και άπληστοι να κυριαρχούν




Η παλιότερη αναφορά του γίνεται μέσα στην Ιλιάδα, όπου ο εγγονός του, ο Γλαύκος της Λυκίας, διηγείται την ιστορία του Βελλεροφόντη…

Κάποτε σκότωσε άθελά του τον αδελφό του και γι’ αυτό εξορίστηκε στην αυλή του βασιλιά του Άργους Προίτου. Αλλά η γυναίκα του Προίτου που ονομαζόταν Άντεια ή Σθενέβοια, ερωτεύτηκε με πάθος το Βελλεροφόντη. Επειδή όμως ο ήρωας δεν θέλησε να προδώσει την εμπιστοσύνη του Προίτου, δεν ανταποκρίθηκε στο αίσθημά της. Τότε αυτή θύμωσε και τον συκοφάντησε στον άντρα της, ότι τάχα θέλησε να την κακοποιήσει. Ο βασιλιάς θύμωσε πολύ, αλλά δεν θέλησε να τον σκοτώσει ο ίδιος. Σκέφτηκε λοιπόν και τον έστειλε στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλιά της Λυκίας, μ’ ένα γράμμα σφραγισμένο.

Η επιστολή έγραφε “σε παρακαλώ πολύ δολοφόνησε τον, προσπάθησε να βιάσει την σύζυγο μου και κόρη σου”. Ο Ιοβάτης τον φιλοξένησε μεγαλοπρεπώς για εννιά μέρες στην συνέχεια άνοιξε την επιστολή, δίστασε να τον σκοτώσει ο ίδιος επειδή φοβήθηκε τις Ερινύες και του ανέθεσε αποστολή να σκοτώσει την Χίμαιρα, ένα φοβερό γειτονικό τέρας στην Καρία. Η Χίμαιρα ήταν ένα ον με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού, ήταν ανίκητη από όλους. Ο Βελλεροφόντης ξεκίνησε την αποστολή, στον δρόμο του συνάντησε τον Κορίνθιο μάντη Πολύειδο και του έδωσε οδηγίες για να την αντιμετωπίσει. Ο Πολύειδος είπε στον Βελλεροφόντη ότι χρειαζόταν ένα πανίσχυρο άλογο τον Πήγασο, θα μπορούσε να τον αποκτήσει αν κοιμόταν μια νύχτα στον ναό της θεάς Αθηνάς. Η θεά του παρουσιάστηκε, έβαλε δίπλα του ένα χρυσό πέταλο και του είπε “κοιμήσου πρίγκιπα από τον Οίκο του Αιόλου, πάρε αυτό το πέταλο και δείξτο στον πατέρα σου όταν του θυσιάζεις έναν λευκό ταύρο”.

...

Ο Βελλεροφόντης προσπάθησε να πλησιάσει τον Πήγασο την ώρα που έπινε σε ένα πηγάδι, σύμφωνα με μερικές πηγές του έφερε τον ταύρο η ίδια η θεά Αθηνά δαμασμένο, όπως γράφει ο Παυσανίας τον δάμασε ο πατέρας του Ποσειδώνας. Ο Βελλεροφόντης ανέβηκε στην ράχη του Πήγασου και έσπευσε αμέσως να συναντήσει την Χίμαιρα για να την αντιμετωπίσει.

Οι τρεις επικίνδυνες αποστολές

O Βελλεροφόντης έφτασε στην Λυκία για να αντιμετωπίσει την τρομερή Χίμαιρα αλλά δεν μπορούσε να την δαμάσει αφού ένοιωθε την καυτή της ανάσα. Τότε σκέφτηκε μια σωτήρια ιδέα. Τοποθέτησε στο βέλος του ένα μεγάλο κομμάτι μολύβδου και το κάρφωσε στον λαιμό της, ο μόλυβδος έλειωσε στον λαιμό της Χίμαιρας, έκοψε την αναπνοή της και πέθανε. Ο Βελλεροφόντης επέστρεψε θριαμβευτής στον βασιλιά Ιοβάτη. Εκείνος δεν μπορούσε να πιστέψει το μεγάλο κατόρθωμα του.

Αποφάσισε να του αναθέσει και άλλες αποστολές. Τον έστειλε να αντιμετωπίσει τους Σόλυμους έναν πολεμοχαρή λαό που κατοικούσε στα ανατολικά της Λυδίας αλλά τους υπέταξε επιτυχώς.

Στην τρίτη αποστολή τον έστειλε να αντιμετωπίσει τις Αμαζόνες που ήταν γυναίκες αλλά πολεμούσαν σκληρότερα από τους άντρες. Τις θανάτωσε αφού έριξε μεγάλες πέτρες από το φτερωτό του άλογο.

Ο Ιοβάτης έστειλε στην συνέχεια εναντίον του Βελλεροφόντη έναν Κάριο πειρατή, προσπάθησε να τον ρίξει σε παγίδα αλλά δεν τα κατάφερε και ο Βελλεροφόντης τον θανάτωσε. Οι φρουροί των ανακτόρων επιτέθηκαν στον Βελλεροφόντη, εκείνος ζήτησε την βοήθεια του Ποσειδώνα που πλημμύρισε με νερό τον Ξάνθο πριν πλησιάσουν οι φρουροί. Οι γυναίκες των ανακτόρων σήκωσαν τα φορέματά τους για να περάσουν το νερό, ο Βελλεροφόντης τις είδε γυμνές, απαξίωσε να τις αντιμετωπίσει και έφυγε.

Ο Ιοβάτης ύστερα από τόσα κατορθώματα αναγνώρισε ότι είναι ανίκητος, τον πάντρεψε με την κόρη του Φιλονόη μικρότερη αδελφή της Σθενέβοιας και του έδωσε προίκα το μισό του βασίλειο, το περισσότερο πλούσιο γεμάτο αμπελώνες. Με την Φιλονόη ο Βελλεροφόντης απέκτησε τον Πείσανδρο, τον Ιππόλοχο και την Λαοδάμεια που πλάγιασε με τον Δία, γέννησε τον Σαρπηδών αλλά θανατώθηκε από την Άρτεμη.

Το τραγικό τέλος

Καθώς η φήμη του Βελλεροφόντη γινόταν συνέχεια όλο και μεγαλύτερη ο ίδιος πλήρης από έπαρση αποφασίζει με το φτερωτό άλογό του να ανέβει στον ουρανό (ή στον Όλυμπο) και να ανακαλύψει την κατοικία των θεών. Η Ύβρις αυτή απέναντι στον μέγιστο των θεών Δία προκάλεσε την οργή του. Εξοργισμένος από το θράσος του, του έριξε κεραυνό με αποτέλεσμα ο Βελλεροφόντης να πέσει από το άλογό στην γη. Με την πρόσκρουσή του σε ακανθώνα έμεινε χωλός και τυφλός χάνοντας τόσο τη βασιλική αρχή όσο και τον Πήγασο (που του «τον πήραν οι θεοί»). Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σε αθλιέστατη κατάσταση στην πεδιάδα του Αλείου στην Κιλικία και πέθανε “χάνοντας την ψυχή του”.

Η τραγική κατάληξη του μύθου έδωσε στους μελετητές την πρόφαση να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη ότι ο Βελλεροφόντης επιχείρησε να εισβάλει με τον Πήγασο στον Όλυμπο και αυτό προκάλεσε την καταστροφή του. Ο Βελλεροφόντης φαίνεται ότι αμφισβητούσε έντονα την παντοδυναμία και την δικαιοσύνη των θεών λόγω της εικόνας που έβλεπε ανάμεσα στους ανθρώπους, αγαθοί να υποφέρουν, κακοί και άπληστοι να κυριαρχούν.

ΠΗΓΕΣ : 1. wikipedia.org
2. sites.google.com

https://www.lecturesbureau.gr/1/%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%86%cf%8c%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%b7/?fbclid=IwAR3Z8JBY2AKqeskqlf1HCjHKYqC3-MUW1mBbUO9WGvryA6x0iB90JbiMiZk

EIKONA : sites.google.com



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τα τρία άλυτα μυστήρια των Μυκηνών






Οι Μυκήνες αποτελούν από μόνες τους μυστήριο


Έδωσαν το όνομά τους στον πρώτο μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.).

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός επινοήθηκε ως όρος από τους αρχαιολόγους, που τον εμπνεύστηκαν από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις πολύχρυσες Μυκήνες, όπως τις παραδίδει ο Όμηρος, μιλώντας για την ηγεμονική δύναμη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες

Mόνο που, αν και εφόσον ο Τρωικός Πόλεμος έγινε όντως, και αν και εφόσον έγινε περί το 1150 π.Χ. όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, όχι μόνο οι Μυκήνες αλλά και όλα τα μυκηναϊκά βασίλεια είχαν ήδη παρακμάσει και καταστραφεί.

Δεν είναι το μόνο μυστήριο που καλείται να λύσει η αρχαιολογία με επιστημονικό τρόπο. Οι Μυκήνες αποτελούν από μόνες τους μυστήριο.

...

Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν στην Αργολίδα οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι, πάντως, ανήκαν σε ελληνικά φύλα.

Ξέρουμε όμως μέχρι πού έφτασαν: μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη (παραδουνάβιες περιοχές, Βαλτική, Καρπάθια) και μέχρι τη Σαρδηνία και την Κάτω Ιταλία, αλλά και την Αίγυπτο, τη μικρασιατική ακτή, τη Μεσοποταμία σε αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών.

Μάλιστα, αυτοί οι δεινοί έμποροι είχαν συναλλαγές μέχρι τη νότια Αγγλία, όπως διαπιστώνεται και πάλι από τα ευρήματα. Κάποιος υπήρξε ο μετακομιστής εμπορευμάτων τους, λέει η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας, Άλκηστις Παπαδημητρίου.

Οι Μυκήνες πριν γίνουν πολύχρυσες ήταν ένας μικρός νεολιθικός οικισμός, (7η έως 4η χιλιετία) από τον οποίο βρέθηκαν λίγα κεραμικά. Πρώτα αρχιτεκτονικά ίχνη κατοίκησης έχουμε από το 2200 έως το 1900 π.Χ.

Από το 1650 έως το 1600 δημιουργήθηκαν οι ταφικοί κύκλοι Β’ και Α’ (όπως ονομάστηκαν από τους πρώτους ανασκαφείς). Ο οικισμός, με στρατηγική θέση ώστε να ελέγχει τα περάσματα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Αργολίδα, αναπτύσσεται σιγά σιγά.

Το νεκροταφείο της μεσοελλαδικής περιόδου (1900 – 1600 π.Χ.) δείχνει βαθμιαία αύξηση πληθυσμού και δημιουργία ηγεμονικής δύναμης. «Τέλη του 17ου αιώνα π.Χ., η δύναμη αυτή θα αναλάβει την εξουσία και τον έλεγχο όλης της περιοχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Άργος, το σημαντικότερο κέντρο της Αργολίδας κατά τη μεσοελλαδική εποχή» σύμφωνα με τη δρα Παπαδημητρίου. Οι Μυκήνες μετατρέπονται σιγά σιγά σε τεράστιο κέντρο στον ελλαδικό χώρο.

«Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ρωμαλέοι ηγεμόνες;» αναρωτιέται στο βιβλίο. «Και πώς απέκτησαν τον υπέρογκο πλούτο που τους επέτρεψε να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να πάρουν μαζί τους στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο, ανάμεσα σε άλλα τιμαλφή, πάνω από 14 κιλά χρυσού με τη μορφή εκπληκτικών έργων τέχνης, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν πιθανώς από Μινωίτες τεχνίτες σύμφωνα με βασιλικές παραγγελίες, για να εκφράσουν την ιδεολογία της ανερχόμενης νέας τάξης;

Η φυσιογνωμία τους, που διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει πολεμικά χαρακτηριστικά, όπως μαρτυρεί ο λαμπρός οπλισμός που βρέθηκε στους τάφους τους.

Γνωρίζουμε όμως πως ήταν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, που αναζήτησαν ευγενή και πολύτιμα μέταλλα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επίσης, για να προωθήσουν τα πλούσια αγαθά που προέρχονταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως το κρασί, το λάδι και ενδεχομένως τα υφαντά, συνδέθηκαν στενά με τους Μινωίτες.

Αυτοί πάλι γνώριζαν καλά τους θαλασσινούς δρόμους προς την Αίγυπτο και είναι πιθανό να τους οδήγησαν προς το ακμαίο Μέσο Βασίλειο. Ίσως εκεί λοιπόν να πλούτισαν οι πρώιμοι Μυκηναίοι, θέτοντας τις πολεμικές τους αρετές στην υπηρεσία της ξενόφερτης στην Αίγυπτο δυναστείας των Υκσώς που κατέλαβε την εξουσία στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ.

Και επειδή τίποτε στην ανθρώπινη Ιστορία δεν είναι τυχαίο ή ξαφνικό, θα πρέπει να δεχτούμε πως οι Μυκηναίοι απέκτησαν σιωπηλά αλλά συστηματικά στη διάρκεια των τριών αιώνων της Μέσης Χαλκοκρατίας τη δύναμη που αντανακλούν τα κτερίσματα των βασιλικών ταφικών περιβόλων.

Εξασφάλισαν έτσι για τα γένη τους την πρωτεύουσα θέση, όχι μόνο στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και έδωσαν το όνομά τους σε ολόκληρο τον σπουδαίο πολιτισμό της Υστερης Εποχής του Χαλκού».

Έγχρωμη αναπαράσταση του μεγάρου της ακρόπολης των Μυκηνών από τον Ε. Ολύμπιο. Γ. Ε. Μυλωνάς, «Πολύχρυσοι Μυκήναι».

Έχοντας εκτιμήσει τη σημασία της Κρήτης, με την ύφεση που παρουσιάζεται στο νησί, εγκαθιστούν μυκηναϊκή δυναστεία στην Κνωσό, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη τη μεγαλόνησο, όπως και την ηπειρωτική χώρα. Στους Ανακτορικούς χρόνους (14ος – 13ος αι. π.Χ.) κατασκευάζονται στις Μυκήνες τα κυκλώπεια τείχη «με τη βοήθεια των γνώσεων των βασιλικών εταίρων από την αυτοκρατορία των Χετταίων» και ιδρύεται το μεγαλοπρεπές ανάκτορο με όλα του τα παραρτήματα.

Ο μύθος που παρουσιάζει ο Στράβων για τους προϊστορικούς Κύκλωπες τους θέλει να έρχονται από τη Λυκία, όπου και το βασίλειο των Χετταίων.

Μέσα στα τείχη ανεγείρεται ανάκτορο, με χώρους άσκησης εξουσίας, κατοίκησης, εργαστήρια, αποθήκες, και επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο. «Η άρχουσα τάξη» αναφέρει η κ. Παπαδημητρίου, «εξακολουθεί να ενταφιάζεται με πλούσια κτερίσματα σε θαλαμωτούς ή εντυπωσιακούς μνημειώδεις θολωτούς τάφους».

Οι Μυκηναίοι έμποροι «κατακλύζουν με τα προϊόντα τους τις αγορές της Μεσογείου, ενώ οι ηγεμόνες εξακολουθούν να επιδεικνύονται μέσω αντικειμένων, ακραιφνούς μυκηναϊκού ύφους πλέον, από πολύτιμα ή εξωτικά υλικά, τα οποία αναδεικνύουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες των ανακτορικών εργαστηρίων».

Η πλούσια παραγωγή απαιτεί οργάνωση, γραφειοκρατία και διαχειριστικό έλεγχο. Λογιστικά στοιχεία καταγράφονται σε πήλινες πινακίδες της πρώιμης ελληνικής Γραμμικής Β΄γραφής.

Γυναικεία κεφαλή από ασβεστοκονίαμα. Περιοχή θρησκευτικού κέντρου, 13ος αι. π.Χ.

Η ακμή αυτών των δύο αιώνων, η εξέχουσα θέση που κατείχαν οι ηγεμόνες των Μυκηνών στο σύνολο του μυκηναϊκού κόσμου, «θα προσωποποιηθεί στην ιστορική μνήμη με τον αρχιστράτηγο των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο, τον μυθικό βασιλιά Αγαμέμνονα» υπογραμμίζει η συγγραφέας. «Ο μύθος, που κρύβει πάντοτε μια ιστορική αλήθεια, θα επιλέξει αυτόν τον ατρόμητο άνακτα για αρχηγό».

Γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου ξέσπασαν μεμονωμένες και όχι κατ’ ανάγκη ταυτόχρονες πυρκαγιές, που ακολουθήθηκαν από επισκευές του ανακτόρου και των κτιρίων διοίκησης. Kατά τη διάρκεια του 12ου αι. π.X. οι περισσότερες εγκαταστάσεις, ανακτορικές και μη, εξακολούθησαν να λειτουργούν.

Oι αναταραχές όμως του 1200 π.X. στη Mικρά Aσία και στην Aνατολική Mεσόγειο και η καταστροφή των εμπορίων τους από επιδρομείς απέκοψαν τις επαφές των Mυκηναίων ανάκτων με τα κυριότερα κέντρα συναλλαγών τους.

O 12ος και ο 11ος αι. π.X. είναι για τις Mυκήνες περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής παρακμής, χωρίς όμως γενικές ή, έστω, εκτεταμένες καταστροφές. H ακρόπολη δεν είχε βίαιο τέλος.

Στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, οι Μυκήνες έχουν φθίνουσα πορεία και θα καταλήξουν, τον 7ο αιώνα π.Χ., προσάρτημα του Αργους. Οι Αργείοι τις καταλαμβάνουν το 468 π.Χ., καταστρέφουν καίρια τμήματα της οχύρωσης και εξανδραποδίζουν τους κατοίκους. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., οπότε τις επισκέπτεται ο Παυσανίας, είναι ορατά μονάχα μέρη της οχύρωσης και η Πύλη των Λεόντων.

Αυτό το μεγαλειώδες έμβλημα βασιλικής δύναμης και επιβολής θα είναι το αδιαμφισβήτητο τοπόσημο της ένδοξης πόλης που δεν υπήρχε πια, μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε ο Ερρίκος Σλήμαν θα ξεκινήσει τις ανασκαφές.

Ακέφαλοι οι λέοντες και η πόλη λεηλατημένη από χέρια ντόπιων, κατακτητών, αλλά και περιηγητών, θα επιβεβαιώνουν το λατινικό απόφθεγμα: sic transit gloria mundi. Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου.

https://www.pronews.gr/istoria/ta-tria-alyta-mystiria-ton-mykinon-2/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...