Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΜΠΑΜΑ «ΑΝΟΙΓΟΥΝ» ΤΙΣ… ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ο Ερντογάν μεταβαίνει στις ΗΠΑ σε ένα πολύ σημαντικό ταξίδι όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα. Όπως αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα, σε ένα δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Erdoğan ABD” ye gidecek harita değişecek», το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η οργάνωση μεγάλης στρατιωτικής επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων και των Τζιχαντιστών μέσα στην Συρία με στόχο την αλλαγή των συνόρων της περιοχής.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, όπως αναφέρει η Hürriyet, θα δημιουργηθούν δυο ζώνες ασφαλείας, μια στα βόρεια σύνορα Τουρκίας Συρίας και άλλη μια στα σύνορα Ιορδανίας Συρίας. Ο Ερντογάν θα έχει επαφές και με το Πεντάγωνο όπου θα συζητηθούν οι στρατιωτικές λεπτομέρειες χερσαίων επιχειρήσεων. Στις συζητήσεις αυτές θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός στρατηγός John Allen, που έχει πρωτοστατήσει στις συνομιλίες στην Άγκυρα για την σύναψη της ... συμφωνίας του Ιντζιρλίκ. Οι Αμερικανοί αναμένεται να πιέσουν τον Ερντογάν για οριστική επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ τονίζοντας και το «κοινό» τους ενεργειακό συμφέρον.

Φυσικά όλα αυτά αν εξελιχτούν έτσι όπως τα παραθέτει η Hürriyet, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή ανατινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη. Ήδη ο Ερντογάν και οι ισλαμιστές του αντιμετωπίζουν πολλαπλά μέτωπα που οι ίδιοι άνοιξαν. Η Αραβική Ένωση με πρωτοβουλία της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Σίσι καταδίκασε τις τουρκικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ απομονώνοντας την Τουρκία και μόνο το Κατάρ διαφώνησε. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η άμεση επέμβαση του Πούτιν. Σύμφωνα με την Sözçü, (5/8), o Πούτιν χαρακτήρισε τον Ερντογάν δικτάτορα, (!!!), και ότι μαζί με τους Τζχιχαντιστές εισήρθε στην κόλαση προειδοποιώντας ότι με την τακτική που ακολουθεί θα προκαλέσει την άμεση επέμβαση των Ρώσων στην Συρία.

Αλλά και στο εσωτερικό η κατάσταση εκτραχύνεται καθώς οι επιθέσεις του ΡΚΚ εξαπλώνονται ακόμα και στον Πόντο όπου στις 1 Αυγούστου σημειώθηκε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της Gümüşhane, (Αργυρούπολη). Υπάρχει όμως και άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στις συγκρούσεις με το ΡΚΚ. Αυτό είναι η ανάμειξη της Αρμενίας. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες το ΡΚΚ έχει δημιουργήσει ένα άτυπο καντόνι υπό τον έλεγχο του στις περιοχές, Ağrı, Kars-Kağızman, Iğdır, Doğubayazıt, Ardahan, Göle και Erzurum. Οι δε περιοχές Ağrı, Kars έχουν κηρυχτεί από την Στρατοχωροφυλακή σαν «Ειδική Ζώνη Ασφαλείας» και υπάρχουν πολλά μπλόκα στις εισόδους και εξόδους. Ο τουρκικός τύπος υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ δέχεται μεγάλη βοήθεια από την πλευρά της Αρμενίας για να πραγματοποιεί τις επιθέσεις του στις περιοχές αυτές που συνορεύουν κυρίως με την Αρμενία.

Ο νεοοθωμανικός τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν και η ψυχροπολεμική υστερία που έχει επικρατήσει στην Ουάσιγκτον εναντίον της Ρωσίας και των «δορυφόρων» της, όπως εκτιμάται πως είναι η Συρία, συνθέτουν το πιο εκρηκτικό μείγμα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, το οποίο αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να πάρει άκρως απειλητικές διαστάσεις ακόμα και να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η κατάσταση κρίνεται πολύ κρίσιμη και γι’ αυτό επιβάλλεται από πλευράς μας να είμαστε σε άμεση ετοιμότητα και από τώρα να σκεφτούμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε μια τέτοιου είδους επερχόμενη κρίση εμπρός στην οποία η ελληνική οικονομική κρίση θα φαντάζει περίπατος σε παιδική χαρά.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: