Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

28 Φεβρουαρίου 1826 - Σαν σήμερα η πτώση του Ντολμά - Για να ξέρουμε πότε και τι γιορτάζουμε ...




Σαν σήμερα το Αιτωλικό παραδίδεται από τον Γαλάνη Μαγαπάνο και τον Τάτση Μαγγίνα στις ορδές των Τούρκων.

Οι πρόγονοί μας έκαναν το καθήκον τους απέναντι στην ιστορία, ώστε εμείς να απολαμβάνουμε, απαλλαγμένοι από το ζυγό της βαρβαρότητας και της υποδούλωσης, την ελευθερία μας.

Εμείς τι έχουμε κάνει για να τιμήσουμε τη θυσία τους;


Επιμένουμε να θέτουμε ερωτήματα, όταν κάποιοι επικεντρώνονται μόνο στην επιφάνεια του εφήμερου.

Γιατί γιορτάζουμε κατά το δοκούν την ημέρα αυτοθυσίας των υπερασπιστών του Αιτωλικού και όχι την ημέρα της πτώσης του Ντολμά;

Παλιότερα λέγαμε ότι, το επιβάλουν οι Αιτωλικιώτες εν Αθήναις... σήμερα;

Γιατί δεν είναι ακόμη επίσημη τοπική γιορτή, αυτό το κορυφαίο γεγονός για τη πόλη μας;

Τι κάναμε για να μεταλαμπαδεύσουμε την μέγιστη πράξη των υπερασπιστών του Αιτωλικού, στη νέα γενιά;

Πόσοι, αλήθεια ξέρουν το γιατί έγινε αυτή η μάχη, πέραν του ότι, ο Ντολμάς ήταν προπύργιο του Μεσολογγίου κατά την διάρκεια των πολιορκιών;

Γιατί ήταν φρούραρχος ο Λιακατάς από περιοχή αρκετών χιλιομέτρων μακριά και όχι κάποιος από αυτό τον τόπο;

Γιατί έγινε η δίκη του Καραΐσκάκη στο Αιτωλικό και όχι πχ σε χωριό των Αγράφων που δεν πάταγε Τούρκος;

Τι ήταν αυτό που μετέτρεψε το Μεσολόγγι από καλύβες πειρατών, σε κέντρο άσκησης εξουσίας του Μαυροκορδάτου;

Ποιος ήταν ο πραγματικός ρόλος αυτών που παρέδωσαν το Αιτωλικό στους Τούρκους πείθοντας τους ντόπιους να παραδοθούν και όχι να διαφύγουν;

Ποια είναι η πραγματική τους πορεία και συνεργασία με το Τούρκικο ασκέρι;

Γιατί τιμούν αυτούς τους ανθρώπους ακόμη και  σήμερα, ως ήρωες;

Δύσκολες οι απαντήσεις ή άγνωστες... γιατί ο ήχος της μπάντας καλύπτει φωνές και απορίες;

Αλήθεια, πόσα χρωστάμε ακόμη από το περσινό υπερθέαμα, για να μπορέσουν κάποιοι να ξαναβγούν δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι;

Γιατί τελικά πρέπει να γίνονται οι εκδηλώσεις της μάχης του Ντολμά ως κακέκτυπο των γιορτών εξόδου;

Θέλουμε και εμείς Βαγιώνε κυρ. Βενιζέλε;



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Π. ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ: ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ ΕΚΠΤΩΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ Η ΜΑΡΙΝΑ - ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ : ΔΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ (βίντεο)




Αγαπητοί συνδημότες,

Η Μαρίνα Μεσολογγίου, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό έργο πνοής για τον Δήμο μας. Ένα έργο που θα μπορούσε να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την πόλη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Δυστυχώς όμως η εταιρία η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, επί ένδεκα χρόνια, κρατά όμηρο μια ολόκληρη πόλη, αρνούμενη να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Ασχολείται περισσότερο με τις αντιδικίες μεταξύ των μετόχων της, παρά με την κατασκευή και την λειτουργία του έργου. Θα έπρεπε δε να είχε κηρυχθεί έκπτωτη προ πολλού.

Πέραν της εταιρίας, τεράστιες οι ευθύνες και του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου και του Υπουργείου, που ανέχθηκαν για τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση.

Η υπομονή όμως έχει και όρια.

Επειδή:

Η εταιρία δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και μόνο η μη κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης της σύμβασης, ήταν αρκετή για να κηρυχθεί έκπτωτη.

Αδυνατεί να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία σύμβαση που υπέγραψε με το Υπουργείο Τουρισμού και κωλυσιεργεί συστηματικά.

Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, η εταιρία είναι χρεοκοπημένη. Ο νόμος προβλέπει ότι, όταν τα ίδια κεφάλαια μιας Α.Ε. μειώνονται κάτω από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου, τότε η εταιρία, η θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άμεσα, η κηρύσσει πτώχευση.

 Η εν λόγω εταιρία έχει μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ και ίδια κεφάλαια αρνητικά πλέον των 900.000 ευρώ με τάση επιδείνωσης. Όσο για τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια.

Ο Δήμος Μεσολογγίου και το Λιμενικό Ταμείο, πρέπει να ...

προχωρήσουν άμεσα στις νόμιμες ενέργειες ώστε η εταιρία να κηρυχθεί έκπτωτη και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία επαναδημοπράτησης του έργου.

Χρόνος για καθυστερήσεις και υπομονή, δεν υπάρχει πλέον, διότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τα Λιμενικά Ταμεία, θα αφαιρεθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση και θα περάσουν σε πρώτο στάδιο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σε δεύτερο στάδιο, θα πωληθούν σε ιδιώτες, αφού πρώτα μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες.

Εάν συμβούν τα παραπάνω, η επίλυση του θέματος της Μαρίνας Μεσολογγίου θα παραπεμφθεί στις καλένδες και ο Δήμος, εκτός των άλλων, θα χάσει και το ποσό των 262.000 ευρώ, που είναι οι οφειλές της εταιρίας προς το Λιμενικό Ταμείο Μεσολογγίου.

Οι καιροί ου μενετοί.

Για την παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος

Μεσολόγγι 26/2/2020




Ακούστε και την άποψη του καραπάνου, (μέσα από το χιουμοριστικό μας βίντεο) .

 Η φωνή του καραπάνου είναι από την τελευταία συνέντευξη που έδωσε για τα δημοτικά πεπραγμένα, όπου πληροφορηθήκαμε μεταξύ άλλων ότι άφησε γεμάτα τα ταμεία του δήμου με χρήματα και πλεονάσματα, που θα ζήλευε ακόμη και Γουόλ Στριτ. 

Όσο για τη μαρίνα Μεσολογγίου, δεν λέμε τίποτα περισσότερο... απολαύστε τον 



Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Για να ξέρουμε πότε και τι γιορτάζουμε : 25 Φεβρουαρίου 1826: Η άλωση του Βασιλαδίου από τους Τούρκους





Το Βασιλάδι είναι ένα ιστορικό νησάκι στον κόλπο του Μεσολογγίου που δοξάστηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Οχυρώθηκε για πρώτη φορά από τον Αλή Πασά το 1805 και το τείχος του διατηρήθηκε μέχρι το 1821, οπότε η οχύρωση συμπληρώθηκε με τρία κανόνια και η φρουρά με 50 Μεσολογγίτες ναύτες. Στις 20 Ιουλίου 1821 σημειώθηκε η πρώτη μάταιη απόπειρα κατάληψής του από τον εχθρικό στόλο. Κατά την τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) το Βασιλάδι ήταν καλύτερα οχυρωμένο, με 14 κανόνια. Η φρουρά του επίσης είχε ενισχυθεί σημαντικά, με 60 πεζούς από τον Σπύρο Πεταλούδη, 20 πυροβολητές από τον Α. Παπαλουκά κ.ά.
Πολλές φορές οι Τούρκοι είχαν προσπαθήσει να το καταλάβουν, για να διευκολυνθεί η άλωση του Μεσολογγίου από τη θάλασσα.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1826 ο Χουσεΐν μπέης με διαταγή του Ιμπραήμ μπήκε στη λιμνοθάλασσα με 81 σκάφη (σχεδίες και αβαθή πλοιάρια, κατάλληλα για να πλέουν στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας) και με 3.000 μάχιμους άνδρες. Κατέλαβε το Κόμμα και στις 23 Φεβρουαρίου άρχισε να κανονιοβολεί τη νησίδα. Τρεις έφοδοι απέτυχαν. Όμως μετά από έκρηξη της αποθήκης πυρομαχικών, οπότε οι υπερασπιστές του έμειναν χωρίς καθόλου πυρομαχικά, οι Τούρκοι κατάφεραν στις 25 Φεβρουαρίου να καταλάβουν το Βασιλάδι. Πολλοί λίγοι από τους υπερασπιστές του κατάφεραν να σωθούν κολυμπώντας μέχρι το Μεσολόγγι.
Η άλωση της νησίδας είναι γεγονός σημαντικό, επειδή έτσι συσφίχτηκε ο εχθρικός κλοιός γύρω από το Μεσολόγγι. Την ανακατάληψή του πέτυχε ο Άστιγξ μετά από πολιορκία.




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η διαβόητη ανάπτυξη είναι η Ελλάδα του ντελιβερά






ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ

Ο οποίος ενίοτε ζοχαδιάζεται και αποφασίζει να σκοτώσει τον εργοδότη-ιδιοκτήτη όπως στη περίπτωση της Θεσσαλονίκης


Mε αφορμή το μαχαίρωμα και τον θάνατο ιδιοκτήτη ταχυφαγείου στη Θεσσαλονίκη με δράστη τον εργαζόμενο ντελιβερά (και 3 φίλους του) το Κουρδιστό Πορτοκάλι θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων της περίφημης ανάπτυξης που όλο καταφθάνει και όλο μένει στα μισά του δρόμου.
Aπό τον Ian Ford
Ηδη έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι μία ακόμη κυβέρνηση απέτυχε εξαιτίας της ατολμίας της να αλλάξει το κλίμα. Οσοι νέοι Ελληνες έχουν απομείνει στη χώρα στρέφονται στις επιχειρήσεις εστίασης με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Όποιον νέο και να ρωτήσεις απασχολείται σε εστιατόριο, καφέ, σουβλατζίδικο. Έχει γεμίσει η Ελλάδα με παπιά ντελιβεράδων που πετάγονται πίσω από θάμνους και διασταυρώσεις κουβαλώντας αυτά τα λευκά κουτιά με τα φαγητά για τους οξυδερκείς συμπολίτες μας που σαπίζουν βλέποντας τηλεόραση και δεν κουνάνε ρούπι από το γραφείο ή το σπίτι. Η διαβόητη ανάπτυξη είναι η Ελλάδα του ντελιβερά ο οποίος ενίοτε ζοχαδιάζεται και αποφασίζει να σκοτώσει τον εργοδότη-ιδιοκτήτη όπως στη προκειμένη περίπτωση.
Σε μια συγκυρία που ο Coronavirus ετοιμάζεται να χτυπήσει και τη πόρτα της Ελλάδας η ατολμία μεταρρυθμίσεων θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός του για την ολοσχερή καταστροφή της οικονομίας. Η ανέτοιμη όπως ξεδιπλώνεται κυβέρνηση Μητσοτάκη διατηρεί αλώβητο το πελατειακό κράτος και τα προπύργιά του που είναι οι χρεοκοπημένοι δημόσιοι οργανισμοί τύπου ΔΕΗ, ΕΡΤ, κλπ, καθώς και το φορομπηχτικό πλαίσιο που άφησε πίσω της η ιδεοληπτική κυβέρνηση του Σύριζα. Με φορολογικό συντελεστή στο 24% και ένα σκασμό φορολογικά και ασφαλιστικά χαράτσια με φόντο μία έωλη δικαιοσύνη ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα πέρα από καταστήματα εστίασης που ανοιγοκλείνουν στο φτερό.
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι θέλοντας να αναδείξει την απουσία σοβαρών επενδύσεων αλλά και προοπτικής στη χώρα τρόλαρε τις άφαντες μπουλτόζες στο Ελληνικό.
Εστίαση λοιπόν και μόνο εστίαση. Φραπεδιά, ήλιος, σουβλάκι. Αυτές είναι οι καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Εδώ αναλώνεται η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική του μερακλή ψήστη και μπαρίστα-χα,χα.
Στα τέσσερα χρόνια έχει περιοριστεί ο χρόνος ζωής για μια στις τρεις επιχειρήσεις που ιδρύονται στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την πορεία των εγγραφών και διαγραφών. Με βάση τα στοιχεία ποσοστό 28,74% των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν την περίοδο 2016-2019 αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, όταν το διάστημα 2011-2015 το αντίστοιχο ποσοστό διαγραφών ήταν στο 23,75% και την περίοδο 2006-2010 στο 14,9%.
...

Παρά το γεγονός ότι πέρυσι ήταν μια χρονιά όπου ο συνολικός αριθμός εγγραφών, ήταν 7.464 από 7.123 που ήταν το 2018 (αύξηση 4,79%) ήταν περισσότερες από τις διαγραφές των επιχειρήσεων, πέρυσι διαγράφησαν 4.235 επιχειρήσεις από 3.737 επιχειρήσεις (αύξηση 13,33%), ο χρόνος ζωής μιας επιχείρησης μειώνεται δραματικά.
Σε σουβλατζίδικα και real estate επενδύσαμε το 2019
Την ίδια στιγμή οι “νέοι” επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν σε παραδοσιακούς κλάδους, όπως είναι αυτός της μαζικής εστίασης και του λιανικού εμπορίου. Είναι όμως και εκείνες οι επαγγελματικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις διαγραφές. Η μεγαλύτερη θετική μεταβολή εμφανίζεται στον κλάδο της διαχείρισης ακινήτων όπου η αύξηση των εγγραφών ανέρχεται στο 39,76%, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι κλάδοι των χερσαίων μεταφορών και της εκπαίδευσης καταγράφουν πτώση της τάξης του 6,25% και 5,62% αντίστοιχα.
Σε επίπεδο διαγραφών, η παροχή συμβολών διαχείρισης (σύμβουλοι επιχειρήσεων) είχε μεγάλη αρνητική μεταβολή (δηλαδή, οι διαγραφές το 2018 ήταν περισσότερες από το 2019).
Αναφορικά με τη μορφή των νέων εταιρειών, οι επιχειρήσεις- φυσικά πρόσωπα αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εγγραφών, με ποσοστό που ξεπερνάει το 62%. Αναφορικά με τις εγγραφές επιχειρήσεων με νομική μορφή, οι Ι.Κ.Ε. αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία με 1.338 νέες επιχειρήσεις και ποσοστό που ανέρχεται στο 17,93%. Ακολουθούν οι Ομόρρυθμες και οι Ετερόρρυθμες εταιρείες με 697 και 711 εγγραφές νέων επιχειρήσεων, αντίστοιχα. Άλλες νομικές μορφές όπως είναι οι Ε.Π.Ε. και οι Α.Ε. έχουν πολύ λίγες εγγραφές με ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 1% για κάθε νομική μορφή.
Για έναν άνθρωπο που έδινε και τη ψυχή του για να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη, κάνουν λόγο πρόσωπα από το φιλικό του περιβάλλον του αδικοχαμένου ιδιοκτήτη ταχυφαγείου, που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του ντελιβερά-σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φρίξου Δρακοντίδη στο protothema.gr
Κι ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη και τριών ακόμη ατόμων που φέρονται να τον βοήθησαν να λύσει τις διαφορές που είχε με τον ιδιοκτήτη του ταχυφαγείου βάφοντας τα χέρια του με αίμα, στην Θεσσαλονίκη, φίλοι και γνωστοί του θύματος (κεντρική photo) δεν μπορούν να πιστέψουν την είδηση για τον άδικο χαμό του.
Ο καταστηματάρχης ήταν συνάμα πρωταθλητής στο τζούντο, όπως και η σύζυγος του αλλά και η κόρη του, ενώ είχε έναν ακόμη γιο.
Υπόδειγμα ανθρώπου και άριστου οικογενειάρχη, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη να εξυπηρετήσει όποιον ζητούσε την βοήθεια του, δεν είχε δώσει ποτέ αφορμές, προσπαθώντας να είναι πάντα δίκαιος και απέναντι στο προσωπικό που εργαζόταν στο ταχυφαγείο.
Οι γνώσεις του στις πολεμικές τέχνες και η εντυπωσιακή σωματική διάπλαση του φαίνεται πως ώθησαν τον ντελιβερά που εργαζόταν στο μαγαζί του να εμφανιστεί με τρεις ακόμη άνδρες στο μαγαζί προκειμένου να τον βοηθήσουν να λύσει τις διαφορές που είχε με τον εργοδότη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε να τον εκδικηθεί επειδή φέρεται να του είχε ανακοινώσει νωρίτερα από το τηλέφωνο την απόλυση του, καθώς δεν είχε εμφανιστεί να εργαστεί ανήμερα Τσικνοπέμπτης και ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να το κάνει.
O 32χρονος ντελιβεράς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, έχει απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης και στο παρελθόν και μάλιστα φέρεται να είναι εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους λόγω της εμπλοκής του σε υποθέσεις κλοπών. Μάλιστα οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε “βάλει χέρι” και στο ταμείο του ταχυφαγείου με αποτέλεσμα να έρθει σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και γι αυτό το λόγο.
Η άγρια επίθεση
Ο 32χρονος ντελιβεράς εισέβαλε στο κατάστημα εστίασης μαζί με τρεις φίλους του και επιτέθηκε στον 45χρονο ιδιοκτήτη, χτυπώντας τον αρχικά με μια καρέκλα. Στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν όλοι μαζί με μανία. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον 32χρονο να βγάζει μαχαίρι και να χτυπά τον 45χρονο στο στήθος τέσσερις φορές.
Στη συνέχεια, οι δράστες άφησαν το θύμα αιμόφυρτο και τράπηκαν σε φυγή, κι ενώ στον χώρο βρίσκονταν θαμώνες και εργαζόμενοι.
Σε λίγα λεπτά ο χώρος είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον ιδιοκτήτη με τραύματα στο στήθος και την κοιλιά και τον μετέφερε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όμως οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή, καθώς, μάλιστα, μία από τις μαχαιριές τον βρήκε στην καρδιά.. Από το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται οι δύο εκ των τεσσάρων δραστών.


https://kourdistoportocali.com/read-this/i-diavoiti-anaptyxi-einai-i-ellada-toy-ntelivera/


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

-Aπλή γρίπη ο Coronavirus, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, υποστηρίζουν οι καθηγητές Τσακρής και Τσιόδρας







Ο CORONAVIRUS ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Δύο Ελληνες γιατροί κατάφεραν να υποβιβάσουν σε απλή γρίπη έναν ιό που έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη και προκαλεί κρεσέντο θανάτων


Coronavirus σταμάτησε στην Αθήνα. Δύο Ελληνες γιατροί κατάφεραν να υποβιβάσουν σε απλή γρίπη έναν ιό που έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη και προκαλεί κρεσέντο θανάτων. Πρόκειται για τους καθηγητές κ.κ. Αθανάσιο Τσακρή και Σωτήρη Τσιόδρα. Εάν επεληθευθεί η διάγνωσή τους για ερασιτέχνη-πεπετζή ιό και όχι θανάσιμο εφιάλτη πρέπει να τύχουν αναγνώρισης από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τον ιό απλά μία σοβαρή γρίπη:

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής.

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 229 προσβεβλημένα άτομα, κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές που πραγματοποίησαν σε λιγότερο από 24 ώρες τρεις διαδοχικές συσκέψεις. Μάλιστα μια εξ αυτών έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τη Δευτέρα ο κ. Κικίλιας «να ... συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».




Και πρόσθεσε ότι, «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν υπόπτων ή πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν προβλεφθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε ετοιμότητα να καλύψει ακόμα και την περίπτωση που απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ για κρούσμα κορωνοϊού.



Ο κορωνοϊός είναι μια ήπια νόσος (!)

Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το τέλος της σύσκεψης της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, χθες το απόγευμα, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός «εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, η οποία σε ποσοστό πάνω από 85%, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συμπεριφέρεται σαν ένα απλό κρυολόγημα. Αυτό είναι σημαντικό για να καθησυχάσει ο κόσμος και να είναι ψύχραιμος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η διυπουργική Επιτροπή, όσο και η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας (λιμάνια και αεροδρόμια), με αφορμή την Ιταλία. Ενδεικτικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 90% των περιπτώσεων μέχρι τώρα, στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν έχουν ανιχνεύσει τις περιπτώσεις της νόσου.

Απαιτείται όμως αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να αναζητά ιατρική βοήθεια αν έρχεται από πληττόμενες περιοχές.

Προς τούτο, συνεχίζουν τα κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σήμερα Τρίτη την ενημέρωση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας καθώς και τα πληρώματα επιβατηγών και εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης. Την Πέμπτη, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Ο Αντιπρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αθανάσιος Τσακρής, με τη σειρά του, μιλώντας στο protothema.gr εξηγεί ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, ο COVID-19 έχει πια προσαρμοστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που τον βοηθά να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποιος φορέας του ιού μπορεί να γίνει μεταδοτικός τόσο πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια νόσησης, αλλά και στο στάδιο της ανάρρωσης.

Γι’ αυτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας συστήνει και αυτός ψυχραιμία καθώς «ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ. Το σύστημα Υγείας είναι καλά προετοιμασμένο, όπως έχει φανεί και από τη διαχείριση των ατόμων που θεωρήθηκαν ως ύποπτα για κορωνοϊό», λέει και παραδέχεται ότι επειδή δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, δεδομένης της εγγύτητας της χώρας με την Ιταλία, «όσο αργήσει αυτό να συμβεί, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Το σύστημα Υγείας θα έχει αποφορτιστεί από το βάρος της εποχικής γρίπης και θα έχουμε συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, καθιστώντας πιο εφικτή την ορθή διαχείριση της κατάστασης».

Ενίσχυση του συστήματος Υγείας και καλή υγιεινή

Πάντως, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:

– Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
– Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
– Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
– Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
– Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
– Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
– Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.



Τhe Survivors>Coronovirus begins
Όταν ήμουν 11 ετών, είχα κατατρομάξει με μια σειρά στο BBC που λεγόταν Survivors.

Η εκπομπή ξεκινούσε με έναν κινέζο επιστήμονα που φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα γυάλινο σωληνάκι, το οποίο έπεσε κι έσπασε.

Στη συνέχεια βλέπουμε τον επιστήμονα να επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο για τη Μόσχα, όπου αρχίζει να αισθάνεται άσχημα. Ξαφνικά, ένα γυμνό χέρι πέφτει άψυχο στην οθόνη.

του Nial Ferguson (Πηγή: The Sunday Times αναδημοσίευση ΑΠΕ)

Βλέπουμε σφραγίδες διαβατηρίων για το Βερολίνο, τη Σιγκαπούρη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο. Κι ύστερα μια κόκκινη κηλίδα απλώνεται στην οθόνη.

Η πλοκή εκτυλισσόταν στην Αγγλία της μεσαίας τάξης, που πολύ γρήγορα γύριζε πίσω στον 14ο αιώνα. Γιατί το σωληνάκι του κινέζου επιστήμονα περιείχε ένα βακτήριο ακόμη πιο θανατηφόρο από το Yersinia pestis, που σήμερα θεωρείται ότι είχε προκαλέσει τον Μαύρο Θάνατο.





Ο Μαύρος Θάνατος, η βουβωνική πανώλη δηλαδή, σκότωσε 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς μεταδιδόταν προς τα ανατολικά κατά μήκος της Ευρασίας τη δεκαετία του 1340. Η ασθένεια μεταδιδόταν από τους ψύλλους, που ταξίδευαν με τα τρωκτικά. Το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης έχασε τη ζωή του. Η σειρά Survivors επινόησε μια ακόμη χειρότερη επιδημία, που ξεκίνησε, όπως και ο Μαύρος Θάνατος, από την Κίνα. Τα θύματα, όπως και τον 14ο αιώνα, πέθαιναν μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνσή τους. Οι αρουραίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πίστευα πάντα ότι, παρά τις προόδους της ιατρικής, είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι σε μια ανάλογη πανδημία παρά στην κλιματική αλλαγή. Η βουβωνική πανώλη έπληξε επανειλημμένα την Ευρώπη μέχρι τον 18ο αιώνα και αφάνισε για μια ακόμη φορά την Κίνα και την Ινδία τις δεκαετίες του 1850 και του 1890. Την περίοδο 1918-19, η ισπανική γρίπη σκότωσε γύρω στα 20-50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το 1%-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακόμη και σε μια κανονική χρονιά, οι αναπνευστικές ασθένειες που προκαλεί η γρίπη σκοτώνουν γύρω στα 650.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Δεν θα εκπλαγείτε λοιπόν αν μάθετε ότι παρακολουθώ την πορεία του κορωνοϊού της Ουχάν από τη στιγμή που, καθυστερημένα, οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο τρομακτικός από τον Εμπολα, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημίες σε ορισμένες αφρικανικές χώρες αλλά όχι και μια παγκόσμια πανδημία καθώς η μετάδοση μέσω σωματικών υγρών είναι δύσκολη. Ιοί όπως αυτός που ξεκίνησε στην Ουχάν είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί γιατί μεταδίδονται με τον αέρα. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση του φορέα – ο οποίος ενδεχομένως την έχει ήδη μεταδώσει.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αρκετά πράγματα για να κρίνουμε πόσο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα. Ανάμεσα στα πράγματα που δεν ξέρουμε είναι πόσα άτομα μπορεί να μολύνει κάθε φορέας και πόσοι είναι οι θάνατοι ανά 100 κρούσματα. Οι αρχικές εκτιμήσεις (1,4 – 2,5 άτομα και 2,2% ποσοστό θνησιμότητας) ενδέχεται να είναι χαμηλότερες του πραγματικού. Στα πρώτα στάδια, τα 27 από τα 41 άτομα που είχαν μολυνθεί είχαν άμεση επαφή με την αγορά τροφίμων της Ουχάν, όπου – όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, δεδομένων των κινδύνων – πωλούνταν ζωντανές νυχτερίδες για το κρέας τους. Μέσα σε ένα μήνα, η ασθένεια έφτασε σε κάθε γωνιά της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η ασθένεια μεταδίδεται λοιπόν πολύ ταχύτερα από τον Sars την περίοδο 2002-3.



Μία εξήγηση είναι η αυξημένη εναέρια κυκλοφορία. Τα 100 κινεζικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση εξυπηρέτησαν πέρυσι 1,2 δισεκατομμύρια επιβάτες, έναντι 170 εκατομμυρίων την εποχή του Sars. Το αεροδρόμιο της Ουχάν είχε πέρυσι την ίδια κίνηση που είχε το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ το 2002. Η επιδημία, επιπλέον, ξέσπασε λίγο πριν από τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς και οι αρχές άργησαν να καταλάβουν πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.

Σε μια μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο New England Complex Systems Institute, οι Τζόζεφ Νόρμαν, Γιανίρ Μπαρ-Γιαμ και Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσες και ριζικές αποφάσεις και να μη θεωρηθεί ότι η ανησυχία για μια πιθανή καταστροφή ισοδυναμεί με παράνοια.

Είναι ώρα να ξαναδούμε τους Survivors. Στο σπίτι, φυσικά.


https://kourdistoportocali.com/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιους χτυπάει ο κορωνοϊός - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο - Πώς μεταδίδεται





Θεωρείται δεδομένο πως ο κορωνοϊός θα έρθει και στην Ελλάδα και σιγά σιγά ο πληθυσμός της χώρας θα πρέπει να ετοιμάζεται ακόμα και για σκηνές... «ροκ» κάτι που άλλωστε το προβλέπει και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με βάση την οποία μπορούν να κλείσουν τα πάντα αν χρειαστεί.

Κλινικές πληροφορίες για την επιδημία του νέου κορωνοϊού (nCoV-2019), που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος.



Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύψει πώς μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους. «Το γονιδίωμα του νέου κορωνοϊού έχει μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο.

Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε ...άνθρωπο.

Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Ουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Κίνας, οι νεκροί ήταν ηλικίας 36 έως 89 ετών. Τουλάχιστον 5 ήταν νεότεροι των 60 ετών.

Το νεότερο ήταν 36 ετών και ήταν από την Ουχάν. Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 9 Ιανουαρίου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια δύο εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι.

Δεν έχει διευκρινισθεί εάν είχε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Μεταξύ των ανθρώπων που βγήκαν από το νοσοκομείο περιλαμβάνονται μικρής ηλικίας ασθενείς, ένας άνδρας 35 ετών από την Σεντζέν, μεγαλούπολη της νότιας Κίνας, καθώς και ένα αγόρι 10 ετών από το Ουχάν. Τηλεοπτικό δίκτυο του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι ένα κορίτσι 9 μηνών, που μολύνθηκε στο Πεκίνο, αναρρώνει.



Ηλικία Ποσοστό θνησιμότητας
80+ ετών 14,8%

70-79 ετών 8,0%

60-69 ετών 3,6%

50-59 ετών 1,3%

40-49 ετών 0,4%

30-39 ετών 0,2%

20-29 ετών 0,2%

10-19 ετών 0,2%

0-9 ετών Κανένας θάνατος

Φύλο Ποσοστό θνησιμότητας

Άντρες 2,8%

Γυναίκες 1,7%

Το ποσοστό θνησιμότητας (αριθμός θανάτων εν σχέσει με τον αριθμό κρουσμάτων) = η πιθανότητα θανάτου αν μολυνθεί κανείς από τον κορωνοϊό %. Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς. Το ποσοστό που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα δεν αντιπροσωπεύει τον αριθμό θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά για τον κίνδυνο θανάτου για ένα άτομο δεδομένης ηλικιακής ομάδας αν μολυνθεί με COVID-19.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012.



Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κορωνοϊοί . Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊο 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντίλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Οι κορωνοϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορωνοϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Βήχα
Δυσκολία στην αναπνοή
Αναλυτικές οδηγίες

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει.
Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο 210- 5212000.



Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους.

Δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Προστασία

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.


Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι. Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό. Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως 2019–nCoV, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικροσταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στη Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.

Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 –nCoVμπορεί να είναι μία από αυτές.

Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χρήση μάσκας συνιστάται σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV ή σε άτομα που φροντίζουν ασθενείς για τους οποίους υπάρχει η υποψία λοίμωξης με 2019–nCoV.

Οι άνθρωποι που ζουν ή ταξιδεύουν σε περιοχή όπου κυκλοφορεί ο ιός 2019-nCoV ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με 2019–nCoV, βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο μετάδοσης, και θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;
Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής.

Συστάσεις για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος
Σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.
κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.
εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

https://www.pronews.gr
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Λες να είναι από τους Χάιλαντερς ;;;





Βάλτε το βίντεο σε πλήρη οθόνη και απολαύστε το χρόνο που για κάποιους έχει σταματήσει.

Εδώ κολλάει και το άσμα ...Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη.


Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Γ. Τράγκας: Πλησιάζει το ρουά – ματ του Ερντογάν στους δύο χειρότερους πρωθυπουργούς από την εποχή του β΄ παγκοσμίου πολέμου




Ήταν και είναι οι χειρότεροι πρωθυπουργοί της μεταπολεμικής περιόδου. Υποθήκευσαν όλα τα εθνικά συμφέροντα, διαβρώνοντας και εξαθλιώνοντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Δέχθηκαν να υποστεί η πατρίδα μας τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις και έφεραν προ τετελεσμένων γεγονότων όλο τον ελληνικό λαό.
Μιλάω για τους πρωθυπουργούς του μνημονίου και ειδικότερα για τους δύο τελευταίους που υπήρξαν και είναι δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα. Ο περίφημος και αλησμόνητος Κυριάκος Τσίπρας και ο υπέροχος και αξέχαστος Αλέξης Μητσοτάκης παρέδωσαν και παραδίδουν οσονούπω κυριαρχικά δικαιώματα της ιστορικής χώρας στη Βόρειο Ελλάδα, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δεν είχε ποτέ πρώτο στόχο τη Συρία.
Δεν είχε ποτέ πρώτο στόχο τη Λιβύη. Είχε και έχει πρωταρχικό στόχο το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Θράκη και βρήκε τους καλύτερους «Νοταράδες» της νέας πόλης για να παριστάνει και να καταστεί τελικά ο νέος πορθητής. Ανώτερος του Κεμάλ και διάδοχος του Μωάμεθ του Β’.
Οι άφρονες, ακριβέστερα οι ηλίθιοι των Αθηνών, διαπλέκονται και συμπλέκονται άνευ ουσίας και αποτελέσματος, ενώ μετασχηματίζονται τα σύνορά μας, αναδιπλώνονται οι συμπατριώτες μας και η Τουρκία είναι έτοιμη να αρπάξει εδάφη μας, χωρίς να υπάρχει καμία πιθανότητα να τα ανακτήσει πάλι.

Τούρκοι αλωνίζουν το Αιγαίο, ενώ υποτίθεται ότι μιλάμε μαζί τους για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Τα Γερμανάκια των Αθηνών μετά την υλοποίηση των Πρεσπών και τις υποσχέσεις Τσίπρα προς Ερντογάν, άφησαν την Τουρκία να κηρύξει πρώτη ΑΟΖ με τη Λιβύη και το πολιορκούμενο καθεστώς του Σάρατζ. Αυτή η συμφωνία ήταν γνωστή στο Μητσοτάκη. Του την είχε ανακοινώσει κατάμουτρα ο Ερντογάν στο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη. Υπακούοντας σε όλες τις οδηγίες των Γερμανών, ο Αλέξης Μητσοτάκης, ο Δένδιας και η συντροφιά τους, ολιγώρησαν και προσπάθησαν μέχρι τώρα να καλύψουν τη μειοδοσία, λέγοντας ότι κλείνουν συμφωνίες με το Παρίσι, με τη Ρώμη και με άλλους. Στην πραγματικότητα, βάσει προσυμφωνηθέντων έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στον Ερντογάν και στο διεθνές παρασκήνιο, να φτάσουν στην επίσημη ανακήρυξη των συντεταγμένων της ΑΟΖ που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα του ελληνικού status quo στο Αιγαίο. Πρόκειται περί αφρόνων, ακριβέστερα πιονέρων του Βερολίνου και του Σόρος. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία αυτή την εποχή. Το μεταναστευτικό δεν λύνεται και θα επιδεινωθεί περισσότερο, γιατί πρέπει να αποτελέσει μία επιπλέον πίεση προς τον ελληνικό λαό, να αποδεχθεί όχι μόνο το συνυποσχετικό της Χάγης, αλλά και την τελική μοιρασιά στο Αιγαίο.
...

Οι εξελίξεις πλέον επιταχύνονται. Ο Μητσοτάκης έδωσε όλο τον απαιτούμενο χρόνο και αέρα να σταθεροποιήσει η Τουρκία τη θέση της στη Λιβύη. Μέχρι στιγμής ο Χαφτάρ δεν έχει ανατρέψει το Σάρατζ. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, οι συντεταγμένες θα είναι επίσημες και θα έχουν ανακοινωθεί επισήμως από τον ΟΗΕ. Επίσης δεν ξέρουμε αν θα νικήσει ο Χαφτάρ και αν θα ζητήσει ακύρωση της ΑΟΖ που βολεύει τώρα για τη Λιβύη. Αλλά τα πράγματα δείχνουν πολύ χειρότερα, γιατί μονιμοποιείται η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, δίπλα στον Σάρατζ και στην πολιορκούμενη Τρίπολη. Αυτό ήθελε ο Μητσοτάκης; Αυτό ήθελαν και οι Γερμανοί που δεν επέτρεψαν, ούτε τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη; Κανείς δεν περίμενε ότι τόσο γρήγορα ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει την ανάρτηση των συντεταγμένων που κατέθεσε η Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο. Φαίνεται όμως ότι εκεί στα παρασκήνια του ΟΗΕ, κάποιοι μεγάλοι φίλοι του Ερντογάν πίεσαν για αυτή τη σπουδή. Αυτό που γίνεται σημαίνει, όπως πολύ σωστά σημειώνει σήμερα η Εστία, την πλήρη αμφισβήτηση του πυρήνα των εθνικών δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημαίνει επίσης ( και ας μην έχουμε αυταπάτες) ότι ο Ερντογάν θα στείλει άμεσα τα γεωτρύπανά του, αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έτσι η Ελλάδα θα πάει ολοζούπητη σε έναν ατιμωτικό διάλογο είτε στη Χάγη, είτε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τους όρους που θα βάλει πάνω στο τραπέζι ο Σουλτάνος. Αυτό επεδίωκε και επιδιώκει η φιλογερμανική κυβέρνηση του Γερμανού πιονέρου; Τα πράγματα μας οδηγούν σε έναν ταπεινωτικό διάλογο με αναπόφευκτη λεόντειο συμφωνία μοιρασιάς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι χειρότεροι πρωθυπουργοί της μεταπολεμικής περιόδου, ο Κυριάκος Τσίπρας και ο Αλέξης Μητσοτάκης αμέλησαν επιμελώς, όπως και οι προκάτοχοί τους, να καταθέσουν συντεταγμένες και να επεκτείνουν τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, φοβούμενοι λέει πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία. Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν κηρύξει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Μόνον εμείς το αποφύγαμε, γιατί οι Τούρκοι μας είπαν ότι αυτό θα αποτελέσει casus belli, δηλαδή αφορμή πολέμου. Εφόσον οι εθνοτερμίτες των Αθηνών πάνε στη Χάγη, δεν μπορούν να πάνε με 6 μίλια. Δεν μπορούν να απεμπολήσουν το δικαίωμα των 12 μιλίων. Θα είναι για μια ακόμη φορά μειοδότες, θα πουλήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι μεγάλη, έχει πολύ στρατό και ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πόλεμο μαζί της. Στην πραγματικότητα, επαναλαμβάνω, κάνουν ότι τους λένε οι Γερμανοί. Στην πραγματικότητα λένε ΝΑΙ σε μικρότερο ελληνικό κράτος, προκειμένου να κρατήσουν τα πολιτικά προνόμιά τους και η οικονομική ολιγαρχία τα πλούτη της και τα κεκτημένα της. Θα χάσουμε μεγάλα και μικρά νησιά στο ελληνικό αρχιπέλαγος και η Τουρκία θα αλωνίζει σε απόσταση αναπνοής από την Κρήτη. Το Καστελόριζο θα απομονωθεί μέχρι να αλωθεί. Ήδη το έχουν στις γκρίζες ζώνες. Και η Κύπρος θα πάει σε ένα καινούργιο Κόφι Ανάν 2, πολύ χειρότερο του πρώτου. Ο Μητσοτάκης θα πέσει μέσα σε χλεύη και όχι μόνο για τα εθνικά θέματα αλλά το Βερολίνο έχει εναλλακτική τον Κυριάκο. Δηλαδή τον Κυριάκο Τσίπρα. Ποντάρει στην επιστροφή ενός νέου ΠΑΣΟΚ με τον Τσίπρα δικαιωμένο για τις Πρέσπες, επειδή στο προσκήνιο θα έχουν έρθει οι απώλειες του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, επειδή οι απαιτήσεις της Άγκυρας δεν τελειώνουν, θα σκάσει η Θράκη. Ήδη οι μουσουλμάνοι εκεί καλούνται στα όπλα υπέρ της μητέρας πατρίδας, υπέρ της Τουρκίας.

Βασικός στόχος του Ερντογάν το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος και όχι η Συρία

Η Χάγη και η μοιρασιά του Αιγαίου πέφτει στις πλάτες ενός ανεπαρκέστατου Μητσοτάκη και μιας κυβέρνησης που ακολουθεί λανθασμένους δρόμους και επιλογές που υποδεικνύουν οι Πρεσβείες των Αθηνών. Όπως σημειώνει σήμερα η Καθημερινή στο κεντρικό θέμα της, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, κινούνται προς την Τουρκία. Ο Ερντογάν θα στείλει ασύλληπτα σε αριθμό και πελώρια κύματα μεταναστών. Εμείς εδώ στην Αθήνα, επίτηδες, έχουμε ένα Μηταράκη που θα περάσει στην ιστορία. Σήμερα πάει να πάρει οδηγίες από το Βερολίνο. Πάει εκεί στις δυνάμεις κατοχής να πει τι συμβαίνει και να πάρει οδηγίες. «Πάγωσε» για μια εβδομάδα τις επιτάξεις στα νησιά του Αιγαίου, αποδεικνύοντας ότι κάθε δύο ημέρες ή κάθε εβδομάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει πλάνα και σχέδια.
Στην πραγματικότητα, παραδίδουν τα ακριτικά νησιά σε τεράστιους πληθυσμιακούς όγκους μουσουλμάνων που κάποια στιγμή θα σπάσουν τα συρματοπλέγματα και τα φράγματα και θα καταλάβουν τη γη, μόνοι τους ή με τη βοήθεια των απέναντι. Η Αθήνα λειτουργεί σύμφωνα με οδηγίες εχθρικών δυνάμεων, το Βερολίνο, με το μνημόνιο, την οικονομική αφυδάτωση, τη μετανάστευση των Ελλήνων επιστημόνων και των νέων ανθρώπων.
Το πρώτο σοκ της συμφωνίας των Πρεσπών και τώρα με το μεταναστευτικό οδηγεί την Ελλάδα στον επίλογο της μνημονιακής περιόδου που θα είναι η διανομή του Αιγαίου και των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεξιοί και αριστεροί ξέχασαν τα πραγματικά συμφέροντα της Ελλάδος και οδηγούν την πατρίδα στη φοβερότερη μεταπολεμική δίνη.




Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Ταξίδι στο χρόνο: Αυτές ήταν οι διαφορές ανάμεσα στον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα




Μελετώντας την πορεία της Φιλοσοφίας στον Ελληνικό κόσμο, συναντάμε μεγάλες προσωπικότητες που με τη σκέψη και το έργο τους χάραξαν βαθιά την Ιστορία του Πολιτισμού και επέδρασαν στη διαμόρφωσή του χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, δύο πραγματικοί γίγαντες της διανόησης και του πνεύματος, που συνδέθηκαν στενά μεταξύ τους, δίδαξαν μεγάλες αλήθειες, αναγνωρίστηκαν και τιμήθηκαν από τις μεταγενέστερες γενιές μέχρι και σήμερα για την προσφορά τους.


Στα έργα τους συναντάμε πολλά κοινά σημεία στις απόψεις τους για τη ζωή, τον άνθρωπο, την ηθική, κάτι που άλλωστε είναι φυσικό εφόσον συνδέθηκαν μεταξύ τους ως Δάσκαλος και Μαθητής. Συναντάμε όμως και κάποιες διαφορές στην αντίληψή τους για τον Κόσμο, την πολιτική και τη θέση της γυναίκας στην ...κοινωνία.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο φιλοσόφων
Ο Πλάτωνας γεννήθηκε το 428 π.Χ. στην Αθήνα. Οι γονείς του κατάγονταν από αριστοκρατική γενιά. Έτσι η μόρφωσή του ήταν προσεγμένη. Από τα νεανικά του χρόνια εκδήλωσε το ενδιαφέρον για την πολιτική και τα όσα συνέβαιναν στην Αθήνα. Όταν ήταν 20 ετών, γνώρισε το μετέπειτα δάσκαλό του, Σωκράτη, κοντά στον οποίο έμεινε για 8 χρόνια, μέχρι και το θάνατό του.
Με τον Σωκράτη ανέπτυξε μία ιδιαίτερη σχέση ως μαθητής του, καθώς η διδασκαλία του επηρέασε με αποφασιστικό τρόπο τη διαμόρφωση του εσωτερικού κόσμου του Πλάτωνα. Ο Πλάτωνας φρόντισε, μετά το θάνατο του δασκάλου του, να διασώσει και να μεταδώσει τις διδασκαλίες και τη μεγαλειώδη φυσιογνωμία του, γράφοντας τους γνωστούς σωκρατικούς διαλόγους.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από πολλά ταξίδια, ίδρυσε το 387 π.Χ. στην Αθήνα μία φιλοσοφική Σχολή κοινοβιακού χαρακτήρα, την οποία ονόμασε Ακαδημία προς τιμή του ήρωα Ακάδημου.
Εκεί δίδαξε για 40 ολόκληρα χρόνια, ως το θάνατό του, σύμφωνα με τα ιδανικά του και με το σωκρατικό πνεύμα.Η Ακαδημία αναδείχθηκε στον ελλαδικό χώρο σε έναν καταλυτικό φορέα γνώσης και διαμόρφωσης σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής και ανέδειξε πολλά μεγάλα ονόματα στον τομέα της φιλοσοφίας και επιστήμης. Ένα από αυτά ήταν ο Αριστοτέλης.


Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ. Ο πατέρας του ήταν φημισμένος γιατρός, γεγονός που πιθανόν επηρέασε το ενδιαφέρον του γιού του για τη βιολογία και τη φυσική.
Στην Ακαδημία του Πλάτωνα μπήκε σε ηλικία 18 ετών και έμεινε σ’ αυτήν 19 χρόνια, μέχρι και το θάνατο του δασκάλου του. Ανέπτυξε μαζί του στενή σχέση και σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά διαφώνησε και διαφοροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω σε ορισμένες ιδέες και θέσεις του.
Γι’ αυτό και λέγεται ότι ο Πλάτωνας τον αποκαλούσε «πόλο», δηλαδή πουλάρι που κλωτσάει τη μητέρα του στην κοιλιά μόλις γεννηθεί.Οι διαφωνίες των δύο μεγάλων φιλοσόφων είναι ένα θέμα που αξίζει να μελετήσει κανείς. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τα σημεία στα οποία είχαν διαφορετική θεώρηση.

Σημείο πρώτο: Η Θεωρία των Ιδεών

Το πρώτο κύριο και βασικό σημείο διαφωνίας τους ήταν η αντίληψή τους για τον Κόσμο. Ο Πλάτωνας πίστευε ότι πίσω από τον κόσμο των αισθήσεων και της Ύλης υπήρχε μία άλλη πραγματικότητα, την οποία ονόμαζε «Κόσμο των Ιδεών». Σ’ αυτόν τον κόσμο υπάρχουν και βρίσκονται τα καλούπια, οι αιτίες, τα πρότυπα όλων των πραγμάτων και φαινομένων που αντιλαμβανόμαστε μέσω των αισθήσεων γύρω μας.
Όλα είναι φτιαγμένα με βάση μία διαχρονική μορφή, που παραμένει αιώνια και σταθερή παρά τις μεταβολές που ο χρόνος επιφέρει στα πάντα. Αυτές οι διαχρονικές μορφές μοιάζουν να είναι τα πρωταρχικά στοιχεία της φύσης, κάτι σαν διανοητικά και αφηρημένα σχήματα που διαμορφώνουν τα φυσικά φαινόμενα και που ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος.



Ο Αριστοτέλης από τη μεριά του είχε εντελώς αντίθετη άποψη. Γι’ αυτόν ο Πλάτωνας είχε αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Συμφωνούσε στο ότι ο φυσικός κόσμος διέπεται από μεταβλητότητα, παροδικότητα και φθορά. Αλλά οι «ιδέες» του Πλάτωνα γι’ αυτόν δεν είναι οι αρχικές μορφές των πραγμάτων, αλλά είναι ένα κατασκεύασμα της λογικής του ανθρώπου, που δημιουργείται μέσα από την εμπειρία. Δηλαδή η ιδέα μας για το άλογο σχηματίζεται από τη λογική μας, αφού έχουμε δει και συγκρίνει μέσα στη φύση ένα μεγάλο αριθμό αλόγων και έχουμε καταλήξει σ’ εκείνα τα χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλα, πέρα από τις διαφορές τους.
Αυτό το σύνολο κοινών χαρακτηριστικών είναι η ιδέα ή «μορφή», όπως την αποκαλούσε ο Αριστοτέλης, η οποία δεν προϋπάρχει σε κάποιον ειδικό κόσμο, αλλά συναντάται μέσα στο καθετί.Για τον Πλάτωνα η ύψιστη πραγματικότητα βρίσκεται στον Κόσμο των Ιδεών και των Αρχετύπων.
Για τον Αριστοτέλη η ύψιστη πραγματικότητα βρίσκεται σ’ αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Για τον Πλάτωνα όλα όσα βλέπουμε γύρω μας είναι αντανακλάσεις άλλων πραγμάτων, που υπάρχουν στον Κόσμο των Ιδεών-κι επομένως και μέσα στην ψυχή του ανθρώπου. Για τον Αριστοτέλη όσα υπάρχουν μέσα στην ψυχή του ανθρώπου είναι αντανακλάσεις των πραγμάτων και των αντικειμένων του φυσικού κόσμου.


Σημείο δεύτερο: Η Πολιτική


Ένα άλλο σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο φιλοσόφων είναι η θεώρησή τους για το ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος (πολίτευμα) διακυβέρνησης ενός κράτους. Στο έργο του Αριστοτέλη «Πολιτικά» και στο έργο του Πλάτωνα «Πολιτεία» εκφράζονται οι πολιτικές τους θέσεις με αρκετές κοινές, αλλά και διαφορετικές αντιλήψεις.

Ο Πλάτωνας μιλάει για την ιδανική Πολιτεία, που είναι ιδανική επειδή κυβερνάται με το πολίτευμα της «αριστοκρατίας», δηλαδή κυβερνάται από ένα σύνολο ανθρώπων που ξεχωρίζουν για τη σοφία, τη γνώση, την αρετή, τη δικαιοσύνη και την ικανότητα διακυβέρνησης των πολιτών.Ο κάθε πολίτης μέσα σ’ αυτήν έχει μία σημαντική θέση, που είναι σύμφωνη με τη φύση, τις ικανότητες και το έργο που έχει αναλάβει να προσφέρει ανάλογα με τις κλίσεις του.
Έτσι μπορεί να ανήκει στην τάξη των αρχόντων (κυβερνήτες), στην τάξη των φυλάκων – πολεμιστών (υπερασπιστές της ασφάλειας της πόλης από επιθέσεις) και στην τάξη των γεωργών, εμπόρων, τεχνιτών (αυτοί που διασφαλίζουν τα μέσα που χρειάζεται η πόλη για να διατηρηθεί ζωντανή και να επιβιώσει).



Οι τάξεις αυτές είναι συμβολικές περισσότερο παρά πραγματικές, και δεν σχηματίζονται με βάση κοινωνικο/οικονομικά ή επαγγελματικά κριτήρια. Σχετίζονται με τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης (γη, νερό, αέρας, φωτιά), που αντιστοιχούν σε χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Οπότε, ο κάθε πολίτης ανήκε σε μία από αυτές τις τάξεις σύμφωνα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του και ανάλογα με την εκπαίδευση που χρειαζόταν να πάρει, προκειμένου να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα, το πνεύμα και γενικά τον εσωτερικό του κόσμο.

Κατά τον Αριστοτέλη, οι πολίτες χωρίζονται με βάση οικονομικά κριτήρια σε τάξεις γεωργών, τεχνιτών και εμπόρων, ενώ κοινωνικά χωρίζονται σε φτωχούς, πλούσιους και μεσαίους. Από τη σχέση που έχουν μεταξύ τους οι φτωχοί και οι πλούσιοι θα διαμορφωθεί η μορφή του πολιτεύματος.
Οι φτωχοί συνήθως είναι περισσότεροι από τους πλούσιους. Ανάλογα με το πώς είναι μοιρασμένη η δύναμη και με το πού αυτή συγκεντρώνεται, καθορίζεται και το είδος του πολιτεύματος, που μπορεί να έχει τρεις μορφές: μοναρχία ή βασιλεία (ένας κυβερνά), αριστοκρατία (λίγοι κυβερνούν) ή δημοκρατία (πολλοί κυβερνούν).
Για να μην ξεπέσουν και αλλοιωθούν αυτές οι πολιτειακές μορφές σε τυραννία, ολιγαρχία και οχλοκρατία αντίστοιχα, θα πρέπει σκοπός των αρχόμενων να είναι το κοινό καλό και όχι το συμφέρον του ενός ή των λίγων. Η προτίμηση του Αριστοτέλη στρέφεται στη «Μέση Πολιτεία», δηλαδή σ’ αυτό που σήμερα κατανοούμε ως δημοκρατικό πολίτευμα, όπου η μεσαία τάξη εξασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους και κρατά το κέντρο βάρους στη μέση στις μεταξύ τους συγκρούσεις.


Σημείο τρίτο: Η εικόνα της γυναίκας

Ένα άλλο σημείο διαφοροποίησης των δύο γιγάντων είναι οι απόψεις τους για τη γυναίκα. Η θέση που ο Πλάτωνας δίνει σ’ αυτήν μέσα στην Πολιτεία του είναι ισάξια με αυτήν του άντρα. Πίστευε ότι οι γυναίκες μπορούν να κυβερνήσουν εξίσου καλά με τους άντρες, επειδή η σωφροσύνη, η λογική, η ανδρεία, η αρετή δεν είναι θέμα φύλου, αλλά ψυχής, εκπαίδευσης και μόρφωσης.

Τόνιζε ότι μία πολιτεία που δεν δίνει παιδεία στις γυναίκες της, «μοιάζει με τον άνθρωπο που δεν εξασκεί και δε γυμνάζει παρά μονάχα το δεξί του χέρι» (Ο Κόσμος της Σοφίας, J. Gaarder).Αντίθετα ο Αριστοτέλης θεωρεί τη γυναίκα υποδεέστερη του άντρα, καθώς πιστεύει ότι σε σχέση μ’ αυτόν κάτι της λείπει και ότι είναι ένας «ατελής άντρας».



Κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, επειδή η γυναίκα έχει έναν παθητικό ρόλο (δέχεται) και ο άντρας έναν ενεργητικό (δίνει), το παιδί κληρονομεί μόνο τις ιδιότητες του άντρα (κάτι που όπως γνωρίζουμε σήμερα δεν ισχύει).Η εικόνα και θεώρηση του Αριστοτέλη για τις γυναίκες υιοθετήθηκε στον Μεσαίωνα, όπου η γυναίκα υποβαθμίστηκε, θεωρήθηκε πηγή του κακού και του πονηρού και περιορίστηκε στον αναπαραγωγικό της ρόλο μόνο.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι συναντάμε και «συμφωνίες», δηλαδή κοινά σημεία. Και οι δύο μιλούν για την ψυχή και τη σημασία της για τον άνθρωπο, και οι δύο τονίζουν πως η ευτυχία είναι συνώνυμο της αρετής και των υψηλών αξιών και ιδανικών, και οι δύο μας υπενθυμίζουν ότι σκοπός ενός Κράτους θα πρέπει να είναι το καλό και η καλλιέργεια όλων των πολιτών του.


Σίγουρα όμως διαπιστώνουμε ότι τόσο ο σοφός Πλάτων όσο και ο λογικός Αριστοτέλης δίνουν πολλές χρήσιμες και σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς της σημερινής εποχής, γι’ αυτό και μπορούν να είναι ταυτόχρονα σύγχρονοι αλλά και διαχρονικοί.


https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Εσύ το ήξερες; - Αυτό είναι το άρωμα που ενισχύει κατά 30% τη μάθηση και τη μνήμη







Μπορούμε να μάθουμε ενώ κοιμόμαστε; Ναι, με τη βοήθεια ενός αρώματος όπως αποκαλύπτει έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Group’s Open Access journal Scientific Reports.

Η εύκολη μάθηση στη διάρκεια του ύπνου είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων. Η ενισχυτική δράση των οσμών στην επιτυχή μάθηση τόσο κατά τη διαδικασία της μάθησης όσο και την ώρα του ύπνου αποδείχθηκε για πρώτη φορά σε μια εκτενή έρευνα ύπνου στο εργαστήριο.



Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Freiburg έδειξαν ότι παρόμοια δράση μπορεί να επιτευχθεί εύκολα εκτός εργαστηρίου. Για την έρευνα οι μαθητές σε δύο σχολικές αίθουσες έμαθαν αγγλικές λέξεις με και χωρίς τη χρήση αρωματικών στίκ στη διάρκεια της περιόδου μάθησης καθώς και την νύχτα. Οι μαθητές θυμούνταν πολύ καλύτερα το νέο λεξιλόγιο με τη βοήθεια ενός ... αρώματος.


«Δείξαμε ότι η ενισχυτική δράση των αρωμάτων δρα αξιόπιστα στην καθημερινή ζωή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν στοχευμένο τρόπο» είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jürgen Kornmeier, επιστήμονας στο τμήμα ψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Freiburg.

Στο πλαίσιο της έρευνας διεξήχθησαν διάφορα πειράματα με 54 μαθητές από δυο τάξεις μαθητών έκτης δημοτικού στη Νότιο Γερμανία. Στα παιδιά ζητήθηκε να έχουν αρωματικά στικ στο γραφείο του δωματίου τους, ενώ μάθαιναν αγγλικές λέξεις και στο κομοδίνο τους. Σε άλλο πείραμα τοποθέτησαν τα στικ στο σχολείο. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των περιπτώσεων όπου δεν είχε χρησιμοποιηθεί αρωματικό στικ.

Οι μαθητές έδειξαν σημαντική αύξηση στη διαδικασία επιτυχούς μάθησης κατά περίπου 30% εάν τα αρωματικά στικ χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια την μάθησης και του ύπνου εξήγησαν οι ερευνητές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ακόμη ότι η χρήση των αρωματικών στικ κατά τη διάρκεια των τεστ λεξιλογίου προήγαγε και τη μνήμη.


Εάν λοιπόν θέλετε να μάθετε κάτι καινούργιο και αναζητάτε μια πρόσθετη βοήθεια τότε ρίξτε δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου στη μαξιλαροθήκη σας και όνειρα γλυκά!



https://www.pronews.gr/
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...