Πολλές εφευρέσεις της αρχαιότητας έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των σύγχρονων επισημόνων, επί δεκαετίες, προκειμένου να κατανοήσουν τι ακριβώς ήταν και πως δημιουργήθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα έχουν καταφέρει, αλλά σε άλλες το μυστικό έχει χαθεί και τις γνωρίζουμε μόνον από τις γραφές.
Για παράδειγμα, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή σύσταση του υγρού (ελληνικού) πυρ των βυζαντινών, με το οποίο κατατρόπωναν τους εχθρικούς στόλους από τα τείχη της Κωνσταντοινούπολης. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τα συστατικά του μοναδικού δημλητηρίου-αντιδότου του Μιρθιδάτη.
Το ρωμαϊκό σκυρόδεμα που έχτισε ολόκληρη αυτοκρατορία με κτίρια που διατηρούνται ως σήμερα και το ξακουστό ατσάλι της Δαμασκού είναι επίσης, δυο χημικές ενώσεις που νομίουμε ότι γνωρίζουμε σήμερα τα συστατικά τους, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι μπορούμε να τα αναπαράξουμε στην αυθεντική τους μορφή.
...Ακόμη και τα κάτοπτρα του Αρχιμήδη και μεν καταλαβαίνουμε πως λειτουργούσαν αλλά δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι γι αυτό.
Σε κάθε περίπτωση ήταν εφευρέσεις εκατοντάδες χρόνια πριν από την εποχή τους.
1. Ελληνικό (Υγρό) Πυρ: Μια μυστηριώδης χημική ουσία
Οι Βυζαντινοί από τον 7ο έως του 12ο αιώνα χρησιμοποιούσαν μια μυστηριώδη ουσία κατά των εχθρικών πλοίων. Αυτό το υγρό, που διοχετευόταν μέσα από σωλήνες ή σιφόνια, δεν έσβηνε στο νερό παρά μόνο με ξύδι, άμμο και ούρα. Δεν γνωρίζουμε ακόμα από τι κατασκευάστηκε αυτό το χημικό όπλο, γνωστό ως ελληνικό πυρ. Οι Βυζαντινοί φύλαγαν το μυστικό ζηλότυπα, διασφαλίζοντας ότι μόνο λίγοι εκλεκτοί το γνώριζαν και η γνώση τελικά χάθηκε εντελώς.
2. Vitrum flexile: Άθραυστο και εύκαμπτο γυαλί
Τρεις αρχαίες μαρτυρίες για μια ουσία γνωστή ως εύκαμπτο γυαλί δεν είναι αρκετά σαφείς για να προσδιορίσουν ότι αυτή η ουσία υπήρχε στην πραγματικότητα. Την ιστορία της εφεύρεσής του διηγήθηκε για πρώτη φορά ο Πετρόνιος (63 μ.Χ.).
Έγραψε για έναν υαλουργό που χάρισε στον Αυτοκράτορα Τιβέριο (βασίλεψε 14–37 μ.Χ.) ένα γυάλινο δοχείο. Στη συνέχεια ζήτησε από τον αυτοκράτορα να του το δώσει πίσω, οπότε ο υαλουργός το πέταξε στο πάτωμα. Δεν έσπασε, μόνο παραμορφώθηκε και ο υαλουργός του έδωσε ξανά άλλο σχήμα. Φοβούμενος την υποτίμηση των πολύτιμων μετάλλων, ο Τιβέριος διέταξε τον αποκεφαλισμό του εφευρέτη, έτσι ώστε το μυστικό του vitrum flexile να πεθάνει μαζί του.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (79 μ.Χ.) αναφέρθηκε και αυτός στην ίδια ιστορία.
Η εκδοχή που είπε μερικές εκατοντάδες χρόνια αργότερα ο Ντίο Κάσιους μεταμόρφωσε τον υαλουργό σε ένα είδος μάγου.
Το 2012, η εταιρεία κατασκευής γυαλιού Corning παρουσίασε το εύκαμπτο «Willow Glass». Ανθεκτικό στη θερμότητα και αρκετά ευέλικτο ώστε να τυλίγεται, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών.
Αν ο άτυχος Ρωμαίος υαλουργός όντως επινόησε το vitrum flexile, φαίνεται ότι ήταν χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή του.
3. Το καθολικό αντίδοτο του Μιθριδάτη
Ένα λεγόμενο «καθολικό αντίδοτο» ενάντια σε όλα τα δηλητήρια λέγεται ότι αναπτύχθηκε από τον βασιλιά Μιθριδάτη ΣΤ’ του Πόντου (βασίλεψε 120–63 π.Χ.) και τελειοποιήθηκε από τον προσωπικό γιατρό του αυτοκράτορα Νέρωνα.
Η αρχική φόρμουλα χάθηκε, εξήγησε η Adrienne Mayor, λαογράφος και ιστορικός της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε μια εργασία του 2008, με τίτλο «Greek Fire, Poison Arrows & Scorpion Bombs: Biological and Chemical Warfare in the Ancient World».
Αλλά οι αρχαίοι ιστορικοί μας είπαν ότι μεταξύ των συστατικών του ήταν το όπιο, οι ψιλοκομμένες οχιές και ένας συνδυασμός μικρών δόσεων δηλητηρίων και των αντιδότων τους.
Η Mayor σημείωσε ότι ο Serguei Popov, πρώην κορυφαίος ερευνητής βιολογικών όπλων στο τεράστιο πρόγραμμα Biopreparat της Σοβιετικής Ένωσης που αυτομόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1992, προσπαθούσε να φτιάξει ένα σύγχρονο Mithridatium.
4. Το όπλο θερμικής ακτίνας του Αρχιμήδη
Ο Έλληνας μαθηματικός Αρχιμήδης (212 π.Χ.) ανέπτυξε ένα όπλο θερμικών ακτίνων που αψηφούσε τις δεξιότητες των «Mythbusters» του Discovery Channel. Έχει περιγραφεί ως «σειρές γυαλισμένων χάλκινων ασπίδων που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου στα εχθρικά πλοία».
Αν και οι «Mythbusters» απέτυχαν να αναπαράγουν αυτό το αρχαίο όπλο και το ανακήρυξαν μύθο, οι φοιτητές του MIT τα κατάφεραν το 2005. Έκαψαν μια βάρκα στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιώντας το όπλο 2.200 ετών.
Εξάλλου, ένα όπλο θερμικής ακτινοβολίας που αποκαλύφθηκε το 2001 από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Defense (DARPA) χρησιμοποίησε μικροκύματα για να διεισδύσει στο δέρμα του θύματος, θερμαίνοντάς το στους 130 βαθμούς Φαρενάιτ (54,44 βαθμούς Κελσίου), δημιουργώντας την αίσθηση ότι φλέγεται».
5. Ρωμαϊκό Σκυρόδεμα
Οι τεράστιες ρωμαϊκές κατασκευές που έχουν διαρκέσει χιλιάδες χρόνια μαρτυρούν τα πλεονεκτήματα που έχει το ρωμαϊκό σκυρόδεμα έναντι του σκυροδέματος που χρησιμοποιείται σήμερα, το οποίο δείχνει σημάδια υποβάθμισης μετά από 50 χρόνια.
Οι ερευνητές έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια για να αποκαλύψουν το μυστικό της μακροζωίας αυτού του αρχαίου σκυροδέματος. Το μυστικό συστατικό είναι η ηφαιστειακή τέφρα.
Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2013 από το Κέντρο Ειδήσεων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ ανακοίνωσε ότι πανεπιστημιακοί ερευνητές περιέγραψαν για πρώτη φορά πώς η εξαιρετικά σταθερή ένωση ασβέστιο-αλουμίνιο-πυριτικό-ένυδρο (CASH) δεσμεύει το υλικό.
Η διαδικασία κατασκευής του θα δημιουργούσε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη διαδικασία κατασκευής σύγχρονου σκυροδέματος.
Μερικά μειονεκτήματα της χρήσης του είναι, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει και παρόλο που διαρκεί περισσότερο, είναι πιο αδύναμο από το σύγχρονο σκυρόδεμα.
6. Χάλυβας Δαμασκού
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, τα ξίφη από μια ουσία που ονομάζεται χάλυβας της Δαμασκού παράγονταν στη Μέση Ανατολή από μια πρώτη ύλη, γνωστή ως χάλυβας Wootz, από την Ασία. Ήταν περίεργα δυνατό. Μόνο μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ένα μέταλλο τόσο ισχυρό θα σφυρηλατηθεί ξανά.
Το μυστικό της κατασκευής του χάλυβα της Δαμασκού της Μέσης Ανατολής επανεμφανίστηκε μόνο με την επιθεώρηση ηλεκτρονικών μικροσκοπίων σάρωσης σε σύγχρονα εργαστήρια. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 300 π.Χ. και η γνώση φαίνεται ότι χάθηκε ανεξήγητα γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα.
Η νανοτεχνολογία συμμετείχε στην παραγωγή χάλυβα της Δαμασκού, με την έννοια ότι προστέθηκαν υλικά κατά την παραγωγή του χάλυβα για να δημιουργήσουν χημικές αντιδράσεις σε κβαντικό επίπεδο, εξήγησε ο ειδικός της αρχαιολογίας K. Kris Hirst σε άρθρο που γράφτηκε για το About Education. Ήταν ένα είδος αλχημείας.
Ο Hirst ανέφερε μια μελέτη με επικεφαλής τον Peter Paufler στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature το 2006. Ο Paufler και η ομάδα του υπέθεσαν ότι οι φυσικές ιδιότητες του υλικού πηγής από την Ασία (ο χάλυβας Wootz), όταν συνδυάζονται με υλικά που προστέθηκαν κατά τη διαδικασία παραγωγής στη Μέση Ανατολή, προκάλεσε μια αντίδραση: «Το μέταλλο ανέπτυξε μια μικροδομή που ονομάζεται «νανοσωλήνες καρβιδίου», εξαιρετικά σκληροί σωλήνες άνθρακα που εκφράζονται στην επιφάνεια και δημιουργούν τη σκληρότητα της λεπίδας», εξήγησε ο Hirst.
Τα υλικά που προστέθηκαν κατά την παραγωγή του χάλυβα της Δαμασκού περιελάμβαναν φλοιό Cassia auriculata, γαλακτόχορτο, βανάδιο, χρώμιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, νικέλιο και μερικά σπάνια στοιχεία, ίχνη των οποίων προήλθαν πιθανώς από τα ορυχεία στην Ινδία.
Ο Χιρστ έγραψε: «Αυτό που συνέβη στα μέσα του 18ου αιώνα ήταν ότι η χημική σύσταση της πρώτης ύλης άλλαξε – οι μικρές ποσότητες ενός ή περισσότερων από τα ορυκτά εξαφανίστηκαν, ίσως επειδή η συγκεκριμένη ποσότητα είχε εξαντληθεί».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου