Νέους δρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάλυψαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Καλλιεργούν το... ρόφημα των θεών, που δεν είναι άλλο από το διάσημο πλέον άγριο τσάι. Βλέποντας αυτό το εγχείρημα να λειτουργεί ακόμη και ως αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που τελευταία στρέφονται στην καλλιέργεια του γευστικού βοτάνου με τις ευεργετικές επιδράσεις, το οποίο είναι περιζήτητο στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά!
Το τσάι του Ολύμπου φυτρώνει σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα, όμως παραγωγοί με λαμπρά επιχειρηματικά μυαλά και όρεξη για δουλειά δοκίμασαν και το καλλιέργησαν σε χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στηνΚαριά και στα Καλύβια Ολύμπου, πετυχαίνοντας τέλεια αποτελέσματα. [Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στρέφονται στην καλλιέργεια του γευστικού βοτάνου, το οποίο είναι περιζήτητο στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά!]
Καλλιέργειες
Μιλώντας στην «Espresso» ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής τόνισε ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι αυτοφυές στην περιοχή. «Πολύς κόσμος ανέβαινε στις πλαγιές του Ολύμπου και μάζευε τσάι την άνοιξη που είναι η συγκομιδή του. Επειδή υπήρχε κινητικότητα γύρω από το προϊόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια προσπάθεια μεταφύτευσης του αυτοφυούς τσαγιού από τις πλαγιές του Ολύμπου σε χωράφια που γειτνιάζουν με αυτές τις πλαγιές. Αυτό για δύο λόγους. Για να προστατεύσουμε το άγριο τσάι και για να δούμε αν μπορεί να καλλιεργηθεί προκειμένου να γίνει η διάθεσή του στην αγορά πιο συστηματικά. Επειτα από ένα - δύο χρόνια είδαμε ότι αυτή η κίνηση προχωρεί και σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από δεκαπέντε παραγωγοί που καλλιεργούν τσάι. Ο κ. Χαλκιάς είναι από τους πρώτους που έχει ξεκινήσει τη δική του προσπάθεια και έχει απίστευτη ζήτηση από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, κυρίως από τη Γερμανία. Του ζητούν απίστευτες ποσότητες, ακόμη και πέντε τόνους, ενώ η παραγωγή του είναι περίπου πεντακόσια κιλά».
Στην Καριά
Το μοναδικό αυτό προϊόν -που ανήκει στο γένος siderites L- καλλιεργεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Καριά ο Δημήτρης Χαλκιάς, ένας νέος παραγωγός. Οπως λέει, η φετινή παραγωγή έχει ήδη ξεπουληθεί, ενώ τα τηλεφωνήματα για νέες παραγγελίες είναι δεκάδες, όμως ο ίδιος δεν μπορεί να ευχαριστήσει τους πελάτες, γιατί η παραγωγή του δεν είναι ακόμη τόσο μεγάλη: «Ξεκινήσαμε πριν από περίπου μία πενταετία την προσπάθεια, μαζεύοντας τσάι από τον Ολυμπο. Σιγά σιγά βγάζαμε το γεννητικό υλικό, δηλαδή τον σπόρο, τον οποίο δίναμε σε θερμοκήπιο. Αυτό μάς έδινε κάποια ελάχιστα φυτά, τα φυτεύαμε στο χωράφι, περιμέναμε να δώσουν τη σοδειά, μαζεύαμε πάλι τα σποράκια από τα δικά μας φυτά και έτσι επεκτείναμε την καλλιέργεια. Φτάσαμε στο σημείο φέτος να έχουμε σπαρμένα γύρω στα δεκαπέντε με δεκαεπτά στρέμματα».
Οι... αγελάδες
Ενας άλλος παραγωγός, ο Βασίλης Γκόλτσος, ξεκίνησε μόλις πέρυσι την προσπάθεια: «Είμαι σε πιλοτικό στάδιο. Κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε αν ευδοκιμεί σε χαμηλότερο υψόμετρο, από 700 μέτρα και κάτω, γιατί το αυτοφυές τσάι του Ολύμπου είναι σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 1.600 μέτρα, όπου φυσικά δεν μπορεί να καλλιεργήσει κανείς. Τα πρώτα δείγματα ήταν θετικά. Το δείγμα που έβγαλα φέτος είναι πολύ αρωματικό και από την άλλη εβδομάδα θα το πάω σε εργαστήρι για να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος και να δούμε τι προδιαγραφές έχει. Εγώ καλλιεργώ με ακόμη ένα άτομο στα Καλύβια, απόσταση περίπου είκοσι λεπτών από την Καριά. Είναι ένα πράγμα που με ενδιαφέρει να το κάνω και να πετύχει για να αλλάξει η καλλιέργεια στην περιοχή και να διασωθεί κι αυτό, γιατί πάνω στον Ολυμπο υπάρχουν ελεύθερες αγελάδες και άλογα που ισοπεδώνουν και καταστρέφουν τα πάντα. Επιπλέον, πηγαίνουν και το μαζεύουν πριν αυτό βγάλει σπόρους, όταν βγάλει τον ανθό, με αποτέλεσμα να μην αναπαράγεται και να μην αντικαθίσταται. Ετσι, ύστερα από χρόνια δεν θα υπάρχει».
«Πρέπει να γίνει προϊόν γεωγραφικής ένδειξης»
Ο κ. Παιδής ανέφερε πως πρόκειται για μία σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής σε συνδυασμό με το όνομα του μυθικού βουνού του Ολύμπου και τόνισε χαρακτηριστικά: «Στον Ολυμπο κρύβονται εκατομμύρια ευρώ μάρκετινγκ μόνο στο όνομά του, με σεβασμό πάντα στο μυθικό βουνό. Το τσάι Ολύμπου πρέπει να γίνει προϊόν γεωγραφικής ένδειξης. Εάν ευδοκιμήσει το σχέδιο, θα γίνει ακόμη ένα βήμα προς την παραγωγή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θέλει προσπάθεια, αλλά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συσταθούν οι παραγωγοί σε ομάδα και να κάνουν ένα μικρό συνεταιρισμό, με τη βοήθεια βέβαια της Περιφέρειας».
Ξεχωριστό προϊόν με θεραπευτικές ιδιότητες
Ο κ. Χαλκιάς σημείωσε ότι υπάρχει ζήτηση γιατί είναι ένα ξεχωριστό προϊόν που δεν υπάρχει όμοιό του στην Ελλάδα και από άποψη γεύσης και από άποψη θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχουν αποδειχτεί ότι έχει: «Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο στη Γερμανία έδειξε ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα τον ερχόμενο χρόνο να έχει οργανωθεί μια ομάδα παραγωγών ούτως ώστε να συγκεντρωθεί η ποσότητα που χρειάζεται προκειμένου να ανταποκριθούμε στο εξωτερικό και να ανοίξουμε πόρτες. Οπως είπε, αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται δρόμοι για τους νέους που ζουν στην περιοχή και επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του, ενώ αποτελεί διέξοδο για πολλούς κατοίκους της Ελασσόνας που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
[Πηγή espressonews.gr]
ΗΠΑ: H Παμ Μπόντι «εκλεκτή» του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης
-
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την Παμ Μπόντι, υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής
του Ο Αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη
ότι...
Πριν από 27 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου