Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μήπως μεγάλωσα; Γιατί δε βλέπω κοντά;



Μπορεί η πρεσβυωπία να αφορά τους πρεσβύτερους (το λέει και η λέξη) αλλά εμφανίζεται στην ηλικία των 42 ετών. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες από αυτή την ηλικία και μετά αδυνατούν να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες για κοντά: όπως να βλέπουν το ρολόι του χεριού, τα μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο, τις τιμές στο super market και τα ονόματα στα κουδούνια στις εισόδους πολυκατοικιών, καθώς και το menu στο εστιατόριο χωρίς να χρησιμοποιούν τα κοντά τους γυαλιά. Τα νέα όμως είναι ευχάριστα.


Μια νέα μέθοδος, η οποία παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής διορθώνει την...πρεσβυωπία με την εμφύτευση στο μάτι ενός μικροσκοπικού δακτυλίου, o οποίος επιτρέπει την όραση, τόσο για κοντά όσο και για ενδιάμεσες αποστάσεις.

Η εφαρμογή της νέας μεθόδου γίνεται σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο, έχει άμεσα αποτελέσματα, όσον αφορά την βελτίωση της όραση του ασθενούς» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάλλιας.


Σύμφωνα με τον κ Μάλλια ο μικροσκοπικός δακτύλιος, ο οποίος στο κέντρο του έχει άνοιγμα διαμέτρου 1,6 χιλιοστών, τοποθετείται μέσα σε μία «τσέπη» στον κερατοειδή χιτώνα στο μη επικρατές μάτι του ασθενούς.




Η «τσέπη» αυτή δημιουργείται από τον χειρουργό με τη χρήση Laser μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα χωρίς τη χρήση νυστεριού. Η εμφύτευση του δακτυλίου είναι απλή και σύντομη διαδικασία και το μόνο που χρειάζεται είναι η καλή επικέντρωση του δακτυλίου στον οπτικό άξονα του κερατοειδούς.

Ο μικροσκοπικός δακτύλιος φέρει 8400 μικροοπές, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η φυσιολογία του κερατοειδούς και να παραμένει ο κερατοειδής υγιής με το πέρασμα του χρόνου.

χωρίς νυστέρι

«Όταν τοποθετηθεί ο μικροσκοπικός δακτύλιος στον κερατοειδή μπλοκάρει τις μη εστιασμένες ακτίνες του φωτός και επιτρέπει μόνο στις εστιασμένες ακτίνες να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου» εξηγεί ο χειρουργός και συμπληρώνει.

«Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής απολαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος βελτιωμένης όρασης για όλες τις αποστάσεις (κοντά, μακριά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις). Η τεχνολογία αυτή, προσφέρει καλύτερη ποιότητα όρασης από τις τεχνολογίες που στηρίζονται στη δημιουργία πολυεστιακού κερατοειδούς».



Ο κ.Ι.Μάλλιας

Μεταξύ αυτών που έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην επέμβαση, είναι και πολλοί οφθαλμίατροι, οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό.

Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χρόνο με την γνωστή επέμβαση Lasik, η οποία αφορά τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Επίσης η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που έχουν κάνει Lasik ή επέμβαση καταρράκτη στο παρελθόν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η επέμβαση είναι εύκολα αναστρέψιμη και μπορεί να επαναφέρει το μάτι του ασθενούς στην αρχική του κατάσταση χωρίς συνέπειες. Σε περίπτωση που μετά από χρόνια ο ασθενής εμφανίσει καταρράκτη είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί επέμβαση της αφαίρεσης του καταρράκτη χωρίς να χρειαστεί η αφαίρεση του ενδοκερατοειδικού δακτυλίου.

Η επέμβαση είναι σύντομη δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα.
Η βελτίωση στην κοντινή όραση είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα και σταδιακά η όραση για κοντά συνεχίζει να βελτιώνεται μέχρι και 3 μήνες μετά την επέμβαση.

http://www.iatropedia.gr/articles/read/5383

Δεν υπάρχουν σχόλια: