Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Δώστε προσοχή - Τα σημάδια που προειδοποιούν για πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι ένας θρόμβος αίματος που προσβάλλει τους πνεύμονες.

Τις περισσότερες φορές, αυτός ο θρόμβος προέρχεται από άλλη περιοχή του σώματος, προτού κολλήσει σε μία από τις αρτηρίες (απόφραξη) που τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες.

Μία πνευμονική εμβολή μπορεί να βλάψει τμήμα του πνεύμονα λόγω της περιορισμένης ροής αίματος, να μειώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, καθώς και να προκαλέσει βλάβες σε άλλα όργανα. Οι μεγάλοι ή οι πολλαπλοί θρόμβοι αίματος μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόροι.

Η απόφραξη μιας αρτηρίας που συνδέεται με τους πνεύμονες μπορεί να είναι...απειλητική για τη ζωή του ατόμου, αλλά η έγκαιρη θεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής μόνιμης βλάβης των πνευμόνων ή άλλων οργάνων (πχ εγκέφαλος).

Αίτια

Θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν για διάφορους λόγους. Οι πνευμονικές εμβολές είναι δυνατό να προκληθούν από "βαθιά φλεβική θρόμβωση", όπου οι θρόμβοι σχηματίζονται σε φλέβες που είναι βαθιά στο σώμα. Το πιο πιθανό, ωστόσο, είναι να προέρχονται από τα πόδια ή τα χέρια.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατόμου για βαθιά φλεβική θρόμβωσης και πνευμονική εμβολή είναι:

-Καρκίνος
-Οικογενειακό ιστορικό (ένα στενό μέλος της οικογένειας με ιστορικό εμβολών)
-Κατάγματα κνήμης ή ισχίου
-Γενετικές διαταραχές της πήξης του αίματος, συμπεριλαμβανομένου του παράγοντα V-Leiden και των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεΐνης
-Ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
-Μείζονα χειρουργική επέμβαση
-Παχυσαρκία
-Καθιστικός τρόπος ζωής

Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε από πνευμονική εμβολή

Τα συμπτώματα μιας πνευμονικής εμβολής εξαρτώνται από το μέγεθος του θρόμβου και την ακριβή τοποθεσία όπου έχει προκαλέσει την απόφραξη στον πνεύμονα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα της πνευμονικής εμβολής είναι η δύσπνοια. Αυτή μπορεί να είναι σταδιακή ή αιφνίδια. Εάν έχετε ξαφνική δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Άλλα συμπτώματα πνευμονικής εμβολής περιλαμβάνουν:

-Ανησυχία
-Μπλε απόχρωση στο δέρμα και εφίδρωση
-Βήχας
-Πόνος στο στήθος που μπορεί να εκτείνεται στο χέρι, το σαγόνι, τον λαιμό και τον ώμο
-Λιποθυμικές τάσεις
-Καρδιακή αρρυθμία
-Ζαλάδα
-Γρήγορη αναπνοή
-Ταχυκαρδία
-Αιμόπτυση
-Αδύναμος σφυγμός

ΠΡΟΣΟΧΗ! Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, ιδιαίτερα δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.



http://www.onmed.gr/ygeia/item/326689-prosoxi-ta-simadia-pou-proeidopoioyn-gia-pnevmoniki-emvoli#ixzz3T2NYBBXh

Δεν υπάρχουν σχόλια: