Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα Δίδαξε Δημοκρατία στο Ευρωκοινοβούλιο της 8 Ιουλίου 2015

Ιστορική Συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Σήμερα 8 Ιουλ. 20015 η Ελλάδα έδωσε ένα τεράστιο μάθημα δημοκρατίας. Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε να εκτεθεί στην κριτική των Ευρωβουλευτών δεν έχει κανένα προηγούμενο.

Υπήρξαν αρκετοί δε ευρωβουλευτές που εξεπλάγησαν με αυτή την παρουσία και μάλιστα έθεσαν και θέμα δεοντολογίας για αυτό. Ο Πολωνός για παράδειγμα και άλλοι, σύμφωνα με δηλώσεις τους εξήγησαν ότι θεσμικά το ευρωκοινοβούλιο υπάρχει για να ελέγχει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όχι τις εθνικές κυβερνήσεις.

Αυτή η υπέρβαση από τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν έχει προηγούμενο και χαράζει ένα νέο πρότυπο δημοκρατίας. Ειλικρινά αναρωτιόμαστε αν θα δεχόταν να κάνει το ίδιο η κ. Μέρκελ ή ο κ. Ολάντ για παράδειγμα. Δεν είναι όμως μόνο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε με σθένος στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κάθισε σαν ... απλός ευρωβουλευτής στη θέση με τον αριθμό 23, ούτε σε κάποια θέση παρά το προεδρείο όπως ίσως θα ήταν πλέον δεοντολογικό. Δεν ξέρουμε αν η θέση του πρωθυπουργού ήταν τυχαία ή επί τούτου για να νοιώσει απολογούμενος … θα θέλαμε να δούμε στην ίδια θέση την κ. Μέρκελ.

Αυτό είναι το μάθημα δημοκρατίας από την Ελλάδα για όσους μπορούν να το καταλάβουν. Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις η επιλογή Grexit στο ευρωπαϊκό λεξιλόγιο, χρησιμοποιήθηκε πάλι για να τρομοκρατηθεί η Ελλάδα, συνεχίζοντας ορισμένοι το παραλήρημα εκφοβισμού που ξεκίνησε από το δημοψήφισμα. Φαίνεται όμως ότι αυτοί δεν πήραν το μήνυμα και αντί να σκύψουν να βρούμε όλοι μαζί λύση συνεχίζουν τις απειλές και την τρομολαγνία, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και οι ακραίοι που για άλλους λόγους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ όπως η Μαρι Λεπέν και ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Ευρωβουλευτή κ. Μελανσόν στη συνέντευξή του στο Deutschlandfunk έκανε λόγο «για εκφοβισμό και απειλές» εναντίον της Ελλάδας, ενώ επέρριψε την ευθύνη κυρίως στη Γερμανία για την αποτυχία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μελανσόν, κατέδειξε ξεκάθαρα τα όρια των βίαιων μεθόδων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του εκφοβισμού και των απειλών.

Δυστυχώς αυτές οι απειλές συνεχίστηκαν και αυτές τις μέρες και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θα λέγαμε μετά από ανάλυση μας στο pentapostagma.gr ότι η δυνατότητα προβλέψεων θα ήταν εύκολή αν όλοι δουν το πραγματικό πρόβλημα και αναγνωρίσουν όλοι τα λάθη τους με ειλικρίνεια. Πρέπει να προσπαθήσουν η Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση και το ευρωπαϊκό συμβούλιο, να συνεργαστούν και πιστεύουμε ότι τελικά θα το κάνουν διότι αυτή η κρίση δεν είναι παιχνίδι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Τέλος πιστεύουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής θα μείνει στην ιστορία σαν κομβική στην αλλαγή του ρόλου της. Από ένα ανύπαρκτο όργανο καθίσταται όργανο δημοκρατίας. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ο στυλοβάτης της Ευρώπης ως εγγυητής της δημοκρατίας.


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: