Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ποιός και πως βοήθησε την Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει έναν υπέρογκο δανεισμό;

Ο Ρόμπερτ Ράιχ, καθηγητής, επιτυχημένος συγγραφέας με εμπειρία στις διοικήσεις των Προέδρων Τζέραλντ Φορντ, Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον, μέσω Facebook θέλησε να υπενθυμίσει στους περισσότερους, από που ξεκίνησε κατά τη γνώμη του η ελληνική κρίση χρέους.

Το 2001, αμέσως μόλις η Ελλάδα έγινε δεκτή στην νομισματική ένωση της Ευρώπης, η Goldman βοήθησε την κυβέρνηση να δανειστεί εύκολα δισεκατομμύρια, λένε άνθρωποι εξοικειωμένοι με την εν λόγω συναλλαγή. Εκείνη η διαπραγμάτευση δεν δημοσιοποιήθηκε. Πέρασε σαν συναλλαγή συναλλάγματος (currency trade) και όχι σαν δάνειο και βοήθησε την Αθήνα να μην παραβιάζει τους κανόνες ελλείμματος της Ευρώπης, ενώ συνέχιζε να ξοδεύει πέρα ​​από τις δυνατότητές της … Χρηματοδοτικά εργαλεία που αναπτύχθηκε από τις Goldman Sachs, JPMorgan Chase και ένα ευρύ φάσμα άλλων τραπεζών επέτρεψαν στους πολιτικούς να καλύψουν μεγάλο πρόσθετο δανεισμό στην Ελλάδα, την Ιταλία και ενδεχομένως αλλού.

Σε δεκάδες συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες παρείχαν ζεστό χρήμα, με αντάλλαγμα τις κυβερνητικές πληρωμές στο μέλλον, ενώ τα συγκεκριμένα στοιχεία παθητικού έμεναν εκτός των βιβλίων. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είχε ανταλλάξει τα δικαιώματα για τα τέλη αερολιμένων και τις εισπράξεις των λαχειοφόρων αγορών για τα μελλοντικά χρόνια.

Η Ελλάδα κατέβαλε κετέβαλε στην Goldman περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές για την τακτοποίηση της συναλλαγής του 2001, σύμφωνα με αρκετούς τραπεζίτες που γνώριζαν τη συμφωνία.



http://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: