Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ο Ελληνας που έβαλε το αβγοτάραχο στο μενού των κορυφαίων σεφ

Αν υπήρχε η ελληνική εκδοχή του «αμερικανικού ονείρου», ένας από τους ενσαρκωτές της θα ήταν σίγουρα ο Ζαφείρης Τρικαλινός, ο οποίος αφού ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής αβγοτάραχου από το Αιτωλικό, κατάφερε με όραμα και σκληρή δουλειά να ταξιδέψει το προϊόν της σε όλο τον πλανήτη.

Μάλιστα το αβγοτάραχο «Τρικαλινός» είναι το μοναδικό ελληνικό αγαθό που έχει μπει μέχρι σήμερα στην κουζίνα του κορυφαίου σεφ παγκοσμίως, του Ισπανού Φεράν Αντριά, όπως επίσης και στο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο για το 2013 και το 2015, το «El Celler de Can Roca», συνιδιοκτήτες του οποίου είναι οι Ισπανοί αδελφοί Ρόκα.

Παράλληλα, το πολυταξιδεμένο ελληνικό προϊόν στάθηκε αφορμή για να αφιερώσει ο τηλεοπτικός σταθμός Asian Travel Channel μια ωριαία εκπομπή στην Ελλάδα και στο αβγοτάραχό του, ενώ στη δεύτερη κατά σειρά συνέντευξή του για το γερμανικό κανάλι ARD -δύο ημέρες πριν από το ... δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου- ο Ζαφείρης Τρικαλινός είχε δηλώσει πως ακόμα και αν έμενε με μια δραχμή και του πρότειναν να πάει στο εξωτερικό να πλουτίσει, αυτός θα επέλεγε να την αξιοποιήσει στον τόπο του.
Ιστορία 160 ετών
Ολα ξεκίνησαν το 1856, όταν ο Γιώργος Τρικαλινός, ένας από τους καλύτερους ψαράδες της περιοχής του Αιτωλικού, δουλεύοντας στα «διβάρια» -τα ιχθυοτροφεία της εποχής- άρχισε να εμπορεύεται αβγοτάραχο. Η ενασχόληση της οικογένειας με το αβγοτάραχο συνεχίστηκε και από τη δεύτερη γενιά, αυτή του «παππού» Ζαφείρη, ο οποίος, όντας καπετάνιος, επεξεργαζόταν και εμπορευόταν το αβγοτάραχο από τα τότε «ιχθυοτροφεία» της λιμνοθάλασσας που νοίκιαζε από το κράτος.



Το 1942 ανέλαβε την επιχείρηση ο Παναγιώτης Τρικαλινός, ένας από τους κορυφαίους «καραβοκύρηδες» στη χώρα, που έφτιαξε διβάρια σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν τον είχαν προσλάβει σε Λιβύη και Αίγυπτο.
«Μας έβαζε η μητέρα μου και κλαίγαμε για να μη φύγει. Θυμάμαι τον πατέρα μου πελαγωμένο μέσα στη θάλασσα με την τρίτσα, το καπέλο του κι ένα τσιγάρο να σκέφτεται πώς θα φτιάξει τους φραγμούς και θα εγκλωβίσει τα ψάρια».

Αυτή η εικόνα έμεινε χαραγμένη στο μυαλό του γιου του, Ζαφείρη. «Θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό παιδί μέσα στις καλύβες και τις βάρκες, ενώ η μητέρα μου έφτιαχνε το αβγοτάραχο. Πάντοτε στο σπίτι μια κατσαρόλα ήταν γεμάτη κερί για να το βουτάμε και να το μονώνουμε από την οξείδωση». Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Ζαφείρης Τρικαλινός αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση. Οπως λέει ο ίδιος, ένιωθε την ανάγκη να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της «φαμίλιας». Και έτσι κατάφερε να απογειώσει το αβγοτάραχο, βάζοντάς το στον χάρτη της υψηλής γαστρονομίας παγκοσμίως.
«Κάποια στιγμή διάβασα πως το αβγοτάραχο δεν είναι κατάλληλο για διατροφή ή ανθρώπους που έχουν καρδιακά προβλήματα κ.ά. Πήγα σε πανεπιστήμιο και ζήτησα να μου κάνουν αναλύσεις κάθε φορά που άλλαζε κάτι στο αβγοτάραχο. Κάποια στιγμή μετά από πολλούς εργαστηριακούς ελέγχους κατάλαβα τι έπρεπε να γίνει. Ετσι έφερα "τούμπα" ένα προϊόν που είχε ξεχαστεί στη συνείδηση του κόσμου, ήταν μόνο για πεσκέσι, να το πάρει ο φτωχός να το δώσει στον δικηγόρο να του λύσει μια υπόθεση, να το πάρει ο γιατρός να γίνει καλά, ή στον πολιτικό να διορίσει το παιδί του».



Χρησιμοποιούνταν ως δώρο


Οι λέξεις «πεσκέσι» κι «αβγοτάραχο» ήταν συνυφασμένες για αιώνες. Από την εποχή του Βυζαντίου δινόταν για να κερδίσει ο «αρωγός» του αξιώματα. Ο Παπαδιαμάντης αναφέρει στη «Φόνισσα» ότι η Φραγκογιαννού δωροδοκούσε με αβγοτάραχο τις κρατικές Αρχές. Σε κάποιο σημείο αναφέρει μάλιστα ότι το μόνο έξοδο που δεν έλεγχαν οι μητροπόλεις από τις εκκλησίες ήταν η αγορά του αβγοτάραχου, προκειμένου να γίνει δώρο. Με το πέρασμα του χρόνου το «ελληνικό χαβιάρι» μετατράπηκε σε «βόμβα υγείας».
Ωστόσο, στις 4 Δεκεμβρίου του 2013 παρουσιάστηκε από το Κέντρο Γενετικής της Ουάσιγκτον στο Κογκρέσο ως ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα. Σήμερα το «χαβιάρι» του Τρικαλινού γυρνάει όλο τον κόσμο. «Ιαπωνία, Ταϊβάν, ΗΠΑ. Πρόσφατα στείλαμε στις Καναρίους Νήσους αλλά και σε γκουρμέ εστιατόρια της Γαλλίας, βραβευμένα με αστέρια Μισελέν. Το χρησιμοποιεί το κορυφαίο εστιατόριο του κόσμου, των αδελφών Roca. Επίσης ο Φεράν Αντριά φωτογραφίζεται μαζί του βάζοντάς το στην καρδιά του, ενώ στο βιβλίο του με τη φωτογράφο Σάρα Κόλινς, το τοποθέτησε στα 30 καλύτερα τρόφιμα του πλανήτη».

Ο Φεράν Αντριά γνώρισε το αβγοτάραχο του Τρικαλινού σε μια έκθεση τροφίμων στην Ιαπωνία, όταν ο sous-chef του («υπαρχηγός» του Ισπανού στην κουζίνα) δοκίμασε το προϊόν και του το έδειξε. Αμέσως ο κορυφαίος σεφ το χρησιμοποίησε για τα πιάτα του περιβόητου εστιατορίου του, «El Bulli». Μάλιστα στη βιογραφία του Ισπανού σεφ, σε μια καταγραφή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούσε στην κουζίνα του, το μόνο επώνυμο προϊόν που αναφερόταν ήταν το «botarga Trikalinos».
Ο σταρ της μαγειρικής σε μια δική του φωτογραφική έκθεση στη Βαρκελώνη ξανασυνάντησε τον Ζαφείρη Τρικαλινό. Η πρώτη εικόνα στον χώρο ήταν αυτή της Αθήνας με την Ακρόπολη. Η αμέσως επόμενη ήταν του πατέρα του Ζαφείρη Τρικαλινού με το αβγοτάραχο. Οταν είπαν στον Φεράν Αντριά «ήρθε ο Τρικαλινός», πήγε να τον αγκαλιάσει και είπε στους φωτογράφους «περιμένετε».

«Παίρνει το αβγοτάραχο, το βάζει στην καρδιά του και λέει "τώρα φωτογραφήστε". Οταν τον ευχαρίστησα μου είπε "Κύριε Τρικαλινέ, εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω γιατί χωρίς τέτοια προϊόντα, εμείς δεν θα δημιουργούσαμε. Και αυτό το αγαθό το οποίο είναι πολύτιμο, πρέπει να γίνει σαν το δικό μας το χαμόν (ισπανικό αλλαντικό) που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο», θυμάται συγκινημένος ο Ελληνας επιχειρηματίας. Την ίδια στιγμή, ένας Ιταλός που άκουγε, είπε χαρακτηριστικά: «Αν γινόταν αυτή η κίνηση για ένα δικό μας προϊόν, θα παιζόταν σε όλα τα κανάλια».
Αφιέρωμα από το ARD
Το 2014 -και εν μέσω οικονομικής κρίσης- το γερμανικό κρατικό κανάλι ARD μετέδιδε την τελετή ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα. Αφού αναμετέδωσε τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα της τελετής, στη συνέχεια έδειξε έναν ιερέα να δίνει φαγητό σε έναν φτωχό. Αμέσως μετά ακολούθησε η παρουσίαση της εταιρείας του Ζαφείρη Τρικαλινού, με την εισαγωγή «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτά που είδατε. Υπάρχουν και εταιρείες με όραμα που δημιουργούν θέσεις εργασίας».

Οταν τον επισκέφτηκε ξανά το ίδιο κανάλι -δύο ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου- η δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Τώρα που η χώρα σας περνάει αυτήν την κρίση και κινδυνεύει να βγει από το ευρώ, δεν θα φύγετε από αυτήν;». Και ο Ελληνας επιχειρηματίας απάντησε: «Εγώ εδώ γεννήθηκα, μεγάλωσα, έφτιαξα το προϊόν μου και κάνω τις εξαγωγές. Σας ξεφεύγει όμως κάτι. Αυτή η χώρα πέρασε πολλές κρίσεις. Πολέμους, κατακτητές... Εμείς υπάρχουμε εδώ από το 1856. Περάσαμε δυσκολίες, φτάσαμε μέχρι και να μαλώσουμε μεταξύ μας. Εγώ και μια δραχμή να έχω και να μου πουν "πήγαινέ την έξω να γίνεις πλούσιος" δεν θα το κάνω...».


Σε μια από τις εκθέσεις, τον επισκέφτηκε ο διάσημος γαστρονομικός δημοσιογράφος των ΗΠΑ Αλαν Ρίτσμαν και του ζήτησε να φτιάξουν ένα πιάτο που θα αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό, ο Τρικαλινός τον πήγε στο Αιτωλικό και του προσέφερε τσιπούρα με σέλινο, χέλια με ανιθοκρέμμυδα και αβγοτάραχο, συνοδευόμενα από τσίπουρο, ούζο και άλλα ελληνικά αποστάγματα...

Και κάποια στιγμή με πολύ επιθετικό τρόπο ο Αμερικανός δημοσιογράφος φώναξε: «Γιατί δίνετε άσχημα μηνύματα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι δύο γιαγιάδες που κάθονται έξω από ένα άσπρο σπίτι την ώρα που περνάει μπροστά τους ένας γάιδαρος; Εσείς έχετε πλούτο!». Αυτή η δήλωση που τους άφησε όλους άφωνους, είναι ένα μικρό δείγμα των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει ο τόπος μας. Πολύ παραπάνω από μια γραφική καρτ-ποστάλ...
Διαφημίζει την Ελλάδα

Ο Τρικαλινός επιχειρηματίας αγαπάει την πατρίδα του και τη διαφημίζει σε κάθε ευκαιρία. Σε εκθέσεις του εξωτερικού, παίρνει μαζί του και άλλα ελληνικά προϊόντα, ακόμα και αν δεν έχουν παραχθεί από τη δική του επιχείρηση.
Θανάσης Διαμαντόπουλος



http://www.msn.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: