Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

1963: Τα αιματηρά επεισόδια στο Φράγμα Κρεμαστών και η εισβολή των κατοίκων στο εργοστάσιο





Του Λίνου Υφαντή,

Μια ξεχασμένη ιστορία που αποσιωπήθηκε σχετικά από τον τύπο της εποχής ήταν τα αιματηρά επεισόδια του 1963 στο Φράγμα Κρεμαστών. Πρωταγωνιστές ήταν οι κάτοικοι 5 χωριών ( Τριπόταμος, Αλευράδα, Τρίκλινο, Σίδερα και Άγιος Βασίλειος). Το υπό ανέγερση φράγμα θα δημιουργούσε σύντομα την σημερινή τεχνητή λίμνη Κρεμαστών και θα εξανάγκαζε πολλούς από αυτούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πράγματι λοιπόν την 11-6-1963 και ώρα 12:00 οργανώθηκε συλλαλητήριο στην τοποθεσία Τσαγκαράκι Τριπόταμου με τη συμμετοχή 800 ατόμων σύμφωνα με το Reuters. (σ.σ. Το διεθνές πρακτορείο αναφέρονταν σε «αγρότες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Η έκθεση του ΑΤ Αγίου Βλασίου κατέβαζε το πλήθος σε 500. Το πλήθος ζητούσε να ...ικανοποιηθούν οι αποζημιώσεις που θα έδινε η ΔΕΗ για την απώλεια των περιουσιών τους, που θα καλύπτονταν από τα νερά της τεχνητής λίμνης.



Πράγματι στις 16:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας εισέβαλαν στο εργοτάξιο του φράγματος και στη σήραγγα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εργασίες. Η αστυνομική δύναμη που υπήρχε δεν μπόρεσε να τους συγκρατήσει με αποτέλεσμα να κληθούν ενισχύσεις. Ακολούθησαν αιματηρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό 12 αστυνομικών και δεκάδων διαδηλωτών. Tελικά οι διαδηλωτές εκδιώχθηκαν από το εργοτάξιο ενώ έγιναν και πολλές συλλήψεις. Τα γενικευμένα αυτά επεισόδια έχουν γενικά ξεχαστεί και αποτελούν καταγραφή της άλλης αθεατή όψης των υδροηλεκτρικών έργων. Σε αυτή καταγράφεται η τραυματική εμπειρία των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η αγωνία τους για τις αποζημιώσεις και η προσπάθεια προσαρμογής τους στις νέες τους εστίες, ιδίως στο Αγρίνιο και την πρωτεύουσα.

Πηγές:

Δημήτριος Μακρής, πρώην διοικητής ΑΤ Αγίου Βλασίου, Ιστορία Αστυνομίας Αγίου Βλασίου,εφημερίδα Αχελώος, Ιανουάριος-Μάρτιος 2006.

The Glasgow Heraldn, Greek farmers and Police Clash, 22 July 1963, page 7.



https://www.agrinionews.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: