Στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σωρεία προτροπών και σχετικών βίντεο! Το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα) υπάγεται στις γαστρεντερικές διαταραχές, με υψηλότατη συχνότητα εμφάνισης τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό πληθυσμό.
Η αιτιολογία του σχετίζεται καθαρά με διατροφοεξαρτώμενα αίτια. Ακούω συχνά ότι πολλοί ξυπνώντας το πρωί πίνουν ένα ποτήρι νερό (συχνά με λεμόνι) γιατί έχουν ακούσει ότι «συντελεί στην αποτοξίνωση του οργανισμού». Πράγματι κι εγώ ο ίδιος ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα ακόμα και σχετικό βίντεο που ενθαρρύνει, ως θέσφατο, τη συγκεκριμένη συνήθεια: «15 λόγοι για να πίνεις νερό με λεμόνι κάθε πρωί!».
Είναι πραγματικά εξωφρενικό να δίνονται τέτοιες κατευθύνσεις ακόμα και από ειδικούς.Μπορείτε να διαβάσετε ακολούθως πως έχουν τα πράγματα…
Τα γαστρικά υγρά έχουν ιδιαίτερη σύσταση, είναι οξέα (υδροχλωρικό οξύ) με αποκλειστικό στόχο την διάσπαση των τροφών (πέψη) για την περαιτέρω απορρόφησή τους. Η ακριβώς εξιδεικευμένη σύστασή τους αποκλείει το να εισέλθουν στο δωδεκαδάκτυλο και από εκεί στο λεπτό και στο παχύ έντερο, καταστρέφοντας (λόγω οξύτητας) το βλεννογόνο τους. Η λήψη νερού με άδειο στομάχι συντελεί στη δημιουργία ακριβώς αυτού του φαινομένου.
...Δηλαδή προκαλεί αραίωση της υδροχλωρικής σύστασης με αποτέλεσμα μέρος των γαστρικών υγρών να διαφεύγει στο έντερο προκαλώντας αλλοίωση της μικροχλωρίδας του. Ως αποτέλεσμα όταν αυτό συμβαίνει κατ’ επανάληψη προκαλείται φλεγμονή, λόγω διάβρωσης των εντερικών τοιχωμάτων.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με το νερό που πίνετε με άδειο στομάχι! Για του λόγου το αληθές σας αναφέρω ότι η εν λόγω διατροφική σύσταση προκαλεί πολλαπλά γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ η υιοθέτηση της ακριβώς αντίστροφης διαδικασίας αποδεδειγμένα τα επιλύει αποτελεσματικά.
Επομένως, ακολουθείστε τη συμβουλή των παλαιότερων: Πρώτα τρώτε και μετά πίνετε!
*Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης – ΔιαιτολόγοςΔρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
• Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
• Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
• Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο
• Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου