Πολλά νέα δεδομένα φέρνει στο φως η ενδελεχής έρευνα της Γεωργίας Μπιτάκου για τη ζωή και το έργο της ηρωίδας της Εθνεγερσίας Μαντώς Μαυρογένη (έτσι υπέγραφε η ίδια και όχι Μαυρογένους).
Η δημοσιογράφος, μετά από μελέτη όλων των ιστορικών πηγών που αφορούν την Ελληνίδα Επαναστάτρια, διοργάνωσε ένα μοναδικό οδοιπορικό στα χνάρια της ηρωίδας, πραγματοποιώντας τηλεοπτικά γυρίσματα σε 15 πόλεις και νησιά, καθώς και στην Τεργέστη Ιταλίας με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ντοκιμαντέρ που θα προβάλλει τα γεγονότα που αφορούν τη ζωή της Μαντώς, της πιο ανιδιοτελούς, σύμφωνα και με τους ξένους ιστορικούς, προσωπικότητας του Αγώνα που αδικήθηκε όσο κανένας άλλος ήρωας μια και δεν αναφέρεται από
Η Γεωργία Μπιτάκου ξεκινώντας 8 Φεβρουαρίου 2021 και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας και καιρικών συνθηκών, ταξίδεψε στην Πάρο, κοιτίδα των Μαυρογένηδων, στη Μύκονο, στη Σύρο, στην Τήνο, στον Πόρο, στο Άργος, στο Ναύπλιο, στο Μεσολόγγι, στην Αίγινα, στη Χίο, στην Κάρυστο, στην Τεργέστη Ιταλίας, ενώ γυρίσματα έγιναν και στην Αθήνα.
Είναι αναμφίβολα η πιο ακριβή παραγωγή που ετοιμάστηκε με αφορμή και την Επέτειο των 200 χρόνων, βασίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος στις αναφορές της ίδιας της Μαντώς, που συνέλεξε πριν 25 χρόνια από τα Αρχεία του Κράτους ο ερευνητής Μανώλης Τασούλας, καθοριστικά συνέβαλλαν οι περισσότεροι Δήμοι από όσους επισκέφτηκε η κα Μπιτάκου, που στήριξαν και διευκόλυναν τα γυρίσματα ενώ στη διήγηση συμμετέχουν, ιστορικοί, συγγραφείς, γνωστοί καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της εκκλησίας, απόγονοι της Μαντώς.
Πολλά ήταν και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα και θα προβληθούν στο ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά μέσα Απριλίου(η κα Μπιτάκου είναι σε συζητήσεις για το ποιο κανάλι θα εξασφαλίσει το δικαίωμα προβολής του ντοκιμαντέρ που βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ αυτή την περίοδο ενώ ιντερνετικά θα μεταδοθεί από το pronews.gr), ωστόσο εξασφαλίσαμε αποκλειστικά ένα στοιχείο της έρευνάς της που αλλάζει τα δεδομένα για τη ζωή της Μαντώς όπως τα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα: και αυτό αφορά την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης της Ηρωίδας.
Να διευκρινίσουμε πως ιστορικό βιβλίο για τον Οίκο των Μαυρογένηδων και για τη Μαντώ έγραψε ο Τεοντόρ Μπλανκάρ το 1896. Κανένας Έλληνας της εποχής εκτός από μια μικρή αναφορά του Δραγούμη για την παρουσία της Μαντώς στην Γ’ Εθνοσυνέλευση. Όλοι οι μεταγενέστεροι ιστορικοί και συγγραφείς όπως Αλιμπέρτη(1930), Κυπραίος, Μελάς αναπαράγουν τα βιογραφικά στοιχεία του Μπλανκάρ και επομένως και τις... ενδεχόμενες ιστορικές ανακρίβειες. Σε ότι αφορά τη Μαντώ, ο Μπλανκάρ βασίστηκε στις διηγήσεις ενός δεύτερου ξαδέφου της Μαντώς, του Πρασακάκη, που όμως ήταν πολύ μικρός όταν συνέβαιναν όσα με τη σειρά του διηγήθηκε στον Γάλλο συγγραφέα.
Έτσι ο Μπλανκάρ και οι Έλληνες που ακολούθησαν, εσφαλμένα δίνουν ως τόπο γέννησης της Μαντώς την Τεργέστη και ως ημερομηνία το 1796 ή 1797.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στα Αρχεία του Κράτους της Τεργέστης, όπου βρέθηκαν τα πρωτόκολλα από την αίτηση αυστριακής υπηκοότητας (1791) του πατέρα της Νικολάου Μαυρογένη και του θείου της Ιωάννη και τα αρχεία απογραφής πληθυσμού το 1792 που υπάρχουν στην Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, η Μαντώ το 1792 ήταν 9 ετών (11 η αδερφή της Ειρήνη και 7 ο Δημήτριος, ενώ το 1795 βαφτίζονται στην Τεργέστη τα μικρότερα αδέλφια ο Αντώνιος και ο Στέφανος), γεγονός που καθιστά το 1783 ως ημερομηνία γέννησής της.
Στην Τεργέστη η οικογένεια παραμένει μέχρι το 1799, επομένως η Μαντώ έζησε στην Ιταλική πόλη από την ηλικία των 8 ετών μέχρι και 16, χρόνια απόλυτα συμβατά και με τις αναφορές άλλων ξένων συγγραφέων όπως Ζινουβιέ, Πουκεβίλ κλπ που την περιγράφουν ‘’la bella Greca’’ (ωραία Ελληνίδα) στην Τεργέστη, πολύ ευφυή και μορφωμένη, γιατί εαν το 1796 είχε γεννηθεί εκεί, θα ζούσε στο Ιταλικό λιμάνι μέχρι τα τρία της χρόνια και θα ήταν αδύνατο να ‘’δέσουν’’ οι περιγραφές.
Επιπλέον ο Γάλλος Συνταγματάρχης Ρεμπώ που τη γνωρίζει στην Τεργέστη πρώτη φορά και την ξανασυναντά το 1821 στη Μύκονο, γράφει στις σημειώσεις του είναι ‘’νέα ακόμη’’... ακόμη... και αυτό γιατί το 1821 η Μαντώ είναι 38 χρονών και το 1840 που πεθαίνει από τύφο στην Πάρο είναι 57 ετών.
Από τα νέα δεδομένα συνεπάγεται και η δεκαετής διαφορά ηλικίας με το Δημήτριο Υψηλάντη (1793) και μεγάλο έρωτα της Μαντώς, που ίσως και να ευθύνεται για την άρνηση του περιβάλλοντός του να την παντρευτεί.
Έτσι αναμφίβολα, η χώρα γέννησης της Μαντώς το 1783 είναι η Ελλάδα και το πιο πιθανό η Μύκονος αφού εκεί παντρεύονται οι γονείς της Νικόλαος και Ζαχαράτη το 1780.
Στα βιβλία αιτήσεως αυστριακής υπηκοότητας που διάβασε η κα Μπιτάκου με την πολύτιμη βοήθεια των Ιταλών υπαλλήλων των Αρχείων του Κράτους, αναγράφεται ως πόλη καταγωγής της οικογένειας η Πάρος ωστόσο είναι προς το παρόν ανέφικτο να βρεθούν αρχεία βαπτίσεως στην Πάρο ή στη Μύκονο.
Το μόνο βέβαιο είναι πως γεννήθηκε Ελλάδα και όχι Τεργέστη το 1783 (κανονικά θα πρέπει να αλλάξουν οι ημερομηνίες και στα βάθρα των προτομών σε Μύκονο, Πάρο, Ναύπλιο, Τήνο).
Τα έγγραφα και πολλά άλλα στοιχεία άγνωστα μέχρι σήμερα που αφορούν τη ζωή της Αρχόντισσας Μαυρογένους, που θυσίασε μια αμύθητη περιουσία και προσωπική ζωή στον Αγώνα για Ελευθερία, θα περιλαμβάνονται στο ντοκιμαντέρ που έρχεται 200 χρόνια μετά να δικαιώσει τη μνήμη της πιο ανελέητα και εσκεμμένα εγκαταλελειμμένης στο περιθώριο, ηρωίδας του Ιερού Αγώνα.
Info: Τα γυρίσματα διήρκησαν 45 μέρες, 360 ώρες γυρισμάτων από 12 διαφορετικά συνεργεία, θα χρειαστούν 140 ώρες μοντάζ ενώ προβάλλονται με υπέροχα εξωτερικά γυρίσματα και πλάνα drone όλα τα μέρη του οδοιπορικού με τα βασικά τους μνημεία και αξιοθέατα και ιστορίες ντόπιων οπλαρχηγών που δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία.
Έρευνα –παρουσίαση-αρχισυνταξία: Γεωργία Μπιτάκου
Εικονολήπτες: Κασσάνδρα και Σταύρος Κελαιδής (Αθήνα), Σταύρος Νιφλής, Αινίας Τζόπη (Πάρος), Πέτρος Νάζος, Κώστας Κτιστάκης, Δημήτρης Καλφάκης (Μύκονος), Μάρκος Τράκας (Σύρος), Χάρης Λάσκαρης (Τήνος), Μπάμπης Κανατσίδης (Πόρος/Τροιζήνα), Δημήτρης Ευσταθιάδης (Άργος), Σεραφείμ Ζίου (Ναύπλιο), Λευτέρης Παπάζογλου (Μεσολόγγι), Γιώργος Λυκουρόπουλος (Κάρυστος), Ανδρέας Απέσσος, Μιχάλης Βαρκάρης (Χίος), Ανέστης Κορνέζος (Αίγινα), Αντώνης Βλάχος, Massimiliano Sirio (Τεργέστη Ιταλίας)
Μοντάζ: Domenica
Χορηγός Επικοινωνίας: pronews.gr
Χορηγοί: Τάσος Κονταράτος (super market Flora), Σταμάτης Δακτυλίδης (Tropicana), Φλώριος Ασημομύτης (Florios Real Estate), Νίκος Αραβαντινός (Pentagon Group), Βάσω Βενιέρη (Βενιέρης Designs)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου