Η υπόθεση του Μουσείου Χαρακτικής «Βάσω Κατράκη» στο Αιτωλικό συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα προς την Υπουργό Εσωτερικών και όσα απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός Θόδωρος Λιβάνιος εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή Λύρου.
...Ο κ. Λιβάνιος μάλιστα επεσήμανε πως η επιχειρηματολογία κατά της κατάργησης του ΝΠΔΔ είναι ακριβώς αυτή που δικαιώνει την απόφαση υπαγωγής του Μουσείου κατευθείαν ως υπηρεσία του Δήμου.
Η «πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη Μουσείου Χαρακτικής Βάσω Κατράκη » ήταν το θέμα της Ερώτησης του Μίλτου Ζαμπάρα που στην πρωτολογία του επισήμανε την μεγάλη καλλιτεχνική, πολιτιστική και όχι μόνο άξια της χαράκτριας Βάσως Κατράκη και το τεράστιο έργο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη και το οποίο ήταν επιλογή της να εκτεθεί στον τόπο της το Αιτωλικό.
«Δυστυχώς από το 2006, που εγκαινιάστηκε το Μουσείο Β. Κατράκη, μέχρι και
σήμερα δεν έχει λειτουργήσει κανονικά λόγω της απαξίωσης που έχει ειδικά
τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, δεν
λειτούργησε ποτέ ο κλιματισμός, οι αποθήκες με τα λευκώματα καταστράφηκαν,
τα εργαστήρια χαρακτικής δεν λειτούργησαν και ένα σημαντικό έργο
ψηφιοποίησης απεντάχθηκε χωρίς καμία δικαιολογία. Όλα αυτά δεν έχουν
επιτρέψει την σωστή λειτουργία του πολύ σημαντικού Μουσείου», ανέφερε ο κ. Ζαμπάρας.
«Πέντε χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοια απάντηση, την έστειλα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας»
«Τι ήταν ομαλό από αυτό που περιγράψατε;» ήταν η απάντηση Λιβάνιου που χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία αυτή για να αποδείξει ότι ο τρόπος λειτουργίας ως ΝΠΔΔ απέτυχε. Ανέφερε μάλιστα πως το Νομικό Πρόσωπο από το 2020 έως το 2024 δεν υπέβαλλε αίτημα για πρόσληψη υπαλλήλου και αναρωτήθηκε ποιος κάνει τη διαχείριση αφού είναι μόνο ένας υπάλληλος.
Αποκαλυπτικός υπήρξε για το ζήτημα απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου ψηφιοποίησης του Μουσείου. Ο υπουργός λοιπόν ανέφερε πως ζήτησε στοιχεία επι του θέματος από τη δημοτική αρχή και «πέντε χρόνια δεν έχω ξαναδεί τέτοια απάντηση, την έστειλα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο η απάντηση του δήμου άφηνε υπόνοιες μη χρηστής διαχείρισης. «Δεν έχω ξαναδεί δήμαρχο να κατηγορεί υπαλλήλους…», πρόσθεσε.
Σύμφωνα πάντως με τον βουλευτή Μίλτο Ζαμπάρα η υπαγωγή του Μουσείου στον Δήμο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ΄όσα ήδη έχει, αφού το Μουσείο χρειάζεται στήριξη και διαχείριση από ανθρώπους σχετικούς με το αντικείμενο. «Ένα μουσείο που θα μπορούσε εν δυνάμει να λειτουργήσει εξαιρετικά και να έχει παγκόσμια ακτινοβολία (είναι το μοναδικό στην Ευρώπη) το οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και στο κλείσιμο. Ξέρετε κ. Υπουργέ ότι το καταστατικό του Μουσείου ορίζει ότι σε περίπτωση κατάργησης του ΝΠΔΔ το σύνολο των έργων της Β. Κατράκη επιστρέφονται στους δωρητές δηλαδή στην οικογένεια της; Με την απαξίωση που έχετε δημιουργήσει αφήνεται όλο το περιθώριο στους δωρητές να πάρουν τα έργα τους πίσω», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο ωστόσο το Μουσείο θα πάρει το δρόμο του και δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση, θα παραμείνει διεύθυνση εντός του Δήμου. Δεν δέχεται δηλαδή η πολιτική ηγεσία το αίτημα των φορέων να ανακαλέσει η Κυβέρνηση την απόφαση για το νομικό καθεστώς που διέπει το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη» στο Αιτωλικό.
Δήλωση της Μαριάννας Κατράκη
Σχετικά με την κατάργηση του ΝΠΔΔ «ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ» η Μαριάννα Κατράκη, κόρη της σπουδαιας χαράκτριας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της κατάργησης του Μουσείου ως ΝΠΔΔ και της μετατροπής του σε τμήμα του Δήμου Ι Π Μεσολογγίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τόσο στον εικαστικό κόσμο, όσο και σ’ εμάς.
Είμαστε προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα σε ότι αφορά στην τύχη του έργου της Βάσως Κατράκη. Οι συναντήσεις που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την τελική μας απόφαση.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συμπαρίστανται στην προσπάθειά μας για διατήρηση του Μουσείου σαν ανεξάρτητο Νομικό Πρόσωπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου