Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου




Τα μικρά ψάρια είναι μια συνηθισμένη τροφή ειδικά το καλοκαίρι και ένα βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των μικρών ψαριών στην υγεία μας.

Η μελέτη, η οποία έγινε από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να τα τρώνε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

...

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια.

  • Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα είχαν 0,68 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,72 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε, 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 0,72 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,71 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,69 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,64 για την εμφάνιση καρκίνου), σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε μικρά ψάρια.

Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην μακροζωία

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση κατανάλωσης μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

«Αν και τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

https://www.pronews.gr/ygeia/diatrofi/nea-meleti-otan-trome-oloklira-ta-mikra-psaria-meionoume-ton-kindyno-thnisimotitas-kai-emfanisis-karkinou/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τα 5 φυτά που θα σας «σώσουν» από τις κατσαρίδες και τα κουνούπια



Ποια είναι τα πέντε φυτά που θα σας σώσουν από τις κατσαρίδες και τα κουνούπια

Επειδή δεν υπάρχει ίσως τίποτα πιο ενοχλητικό σε ένα υπέροχο καλοκαίρι από τις «επισκέψεις» των κουνουπιών. Αντί λοιπόν να σπαταλάτε κόπο, χρόνο και χρήμα σε εντομοαπωθητικά προϊόντα, μήπως ήρθε ή ώρα να διώξετε τα κουνούπια με φυσικό τρόπο;

...

Αντί να πιάσετε τα σπρέι και τα «φιδάκια», σκεφτείτε να αποκτήσετε τα παρακάτω αντικουνουπικά φυτά εξωτερικού χώρου μέρος του μπαλκονιού σας.

Καλοκαίρι 2024: Η λίστα με τα 5 φυτά 

Σιτρονέλλα

Η Σιτρονέλλα είναι ένα κοινό συστατικό σε εντομοαπωθητικά σπρέι και κεριά. Τα ζωντανά φυτά εξωτερικού χώρου είναι εξίσου αποτελεσματικά στο να κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Ένα διακοσμητικό Σιτρονέλλα χαμηλής συντήρησης με άρωμα λεμονιού, μπορεί να φτάσει κοντά στο 1,5 μέτρο σε ύψος. Οι περισσότεροι επιλέγουν να καλλιεργούν το φυτό Σιτρονέλλα σε γλάστρες ή δοχεία που μπορούν να μετακινηθούν σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα.

Λεβάντα

Η λεβάντα εκτιμάται από τους κηπουρούς για τα πλούσια χρωματιστά λουλούδια και το ευχάριστο, χαλαρωτικό άρωμά της. Τα κουνούπια, ωστόσο, δεν εκτιμούν το άρωμα αυτών των φυτών εξωτερικού χώρου.

Με πλήρη ήλιο και καλή αποστράγγιση, η λεβάντα μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν σε οποιονδήποτε μπαλκόνι.

Κατιφέδες

Με τα φωτεινά, χαρούμενα χρώματά τους, οι κατιφέδες αποτελούν μια όμορφη προσθήκη σε κάθε τοπίο. Όμως, αυτά τα λουλούδια που αναπτύσσονται εύκολα δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση – αποπνέουν επίσης μια μυρωδιά που αποτρέπει τα κουνούπια.

Βασιλικός

Πολλοί από εμάς μπορεί να καλλιεργούμε βασιλικό για τις μαγειρικές του χρήσεις, αλλά το βότανο αυτό λειτουργεί και ως απωθητικό των κουνουπιών. Η πικάντικη μυρωδιά αυτών των φυτών εξωτερικού χώρου μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα ενοχλητικά παράσιτα από το να κατασκηνώσουν κοντά στο σπίτι σας.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι ένα άλλο γνωστό γαστρονομικό βότανο με άρωμα που βοηθά στην αποφυγή των κουνουπιών. Πρόκειται για ένα ξυλώδες φυτό με φύλλα που μοιάζουν με βελόνα. Επειδή δεν είναι ανθεκτικό σε ψυχρότερα κλίματα, το δεντρολίβανο συνήθως καλλιεργείται σε γλάστρες και δοχεία.

https://www.alfavita.gr/koinonia/450378_ta-5-fyta-poy-tha-sas-sosoyn-apo-tis-katsarides-kai-ta-koynoypia

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος ήταν ο Σίσυφος;- Ο αληθινός πατέρας του Οδυσσέα που ξεγέλασε δύο φορές τον θάνατο





Από τους πλέον ονομαστούς μυθικούς ήρωες ήταν ο Σίσυφος, γιος του Αιόλου, ιδρυτής και βασιλιάς της Εφύρας (η πρώτη ονομασία της Κορίνθου).

Η πρώτη απόδειξη της εξυπνάδας του ήταν η σύλληψη του διαβόητου κλέφτη κοπαδιών του Αυτόλυκου. Αυτός ήταν γιος του Ερμή και είχε αποκτήσει από τον πατέρα του το χάρισμα να εξαφανίζει ή να αλλάζει χρώμα στα ζώα που έκλεβε.


Κατά συνέπεια ήταν αδύνατο να εντοπιστεί από τους άτυχους ιδιοκτήτες των κοπαδιών.
Ο Σίσυφος τον υποπτεύθηκε και χάραξε το μονόγραμμά του κάτω από τα νύχια των ζώων του.

...

Έτσι, όταν κάποια μέρα βρήκε να του λείπει ένας αριθμός βοδιών πήγε στον Αυτόλυκο. Ο τελευταίος τον οδήγησε στα κοπάδια του βέβαιος ότι δεν θα καταφέρει να αναγνωρίσει τα ζώα του. Ο Σίσυφος όμως βρήκε όλα τα κλεμμένα, σηκώνοντας ένα ένα τα πόδια τους!
Ο Αυτόλυκος παραδέχθηκε την ήττα του και φιλοξένησε τον Σίσυφο σε μια προσπάθεια εξευμενισμού και προσεταιρισμού του.

Η γέννηση του Οδυσσέα

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας μάλιστα, άφησε τον φιλοξενούμενό του να πλαγιάσει με την κόρη του την Αντίκλεια, η οποία σε λίγες ημέρες θα παντρευόταν τον Λαέρτη.

Επιθυμία του Αυτόλυκου ήταν το παιδί που θα γεννιόταν από την ένωση του Σίσυφου με την κόρη του να κληρονομήσει την εξυπνάδα του παππού και του πατέρα. Εννέα μήνες αργότερα ήρθε στον κόσμο ο Οδυσσέας!
Κάποτε ο Σίσυφος είδε τον Δία να αρπάζει την Αίγινα, την κόρη του Ασωπού.
Όταν έφθασε εκεί ο Ασωπός, αναζητώντας τα ίχνη της κόρης του, ο Σίσυφος προθυμοποιήθηκε να του αποκαλύψει τον δράστη με αντάλλαγμα τη δημιουργία μιας πηγής στον Ακροκόρινθο.

Για να εκδικηθεί τον Σίσυφο ο Δίας παρακάλεσε τον αδελφό του να στείλει τον Θάνατο να πάρει τον καταδότη στον Κάτω Κόσμο.
Ο Σίσυφος όμως κατάφερε να τον ξεγελάσει και να τον αλυσοδέσει.
Με τον θάνατο αιχμαλωτισμένο, ακολούθησαν χρόνια που κανένας άνθρωπος και ζώο δεν πέθαινε και η Γη άρχιζε να στενάζει κάτω από το βάρος. Παράλληλα, φρικτά πληγωμένοι και ακρωτηριασμένοι πολεμιστές από τις μάχες τριγυρνούσαν αναζητώντας μάταια τον δρόμο προς τον Κάτω Κόσμο.
Τελικά, ο Άρης απελευθέρωσε τον Θάνατο και αποκατέστησε την ισορροπία.
Εξοργισμένος ο Θάνατος άρπαξε τον Σίσυφο και τον παρέδωσε στους θεούς του Κάτω Κόσμου.

Ο πανούργος βασιλιάς όμως πριν πεθάνει έδωσε εντολή στη γυναίκα του Μερόπη να μην του προσφέρει τις καθιερωμένες νεκρικές τιμές. Έτσι παρουσιάστηκε στην Περσεφόνη και ζήτησε να του επιτρέψει να ανέβει προσωρινά στον κόσμο των ζωντανών, με σκοπό τάχα να αναγκάσει τη γυναίκα του να κάνει τις δέουσες προσφορές.

Άλλωστε και οι ίδιοι οι θεοί έχαναν το μερίδιο που τους αναλογούσε από τις προσφορές.
Η Περσεφόνη πείστηκε και ο Σίσυφος φυσικά δεν έδειξε καμία διάθεση να επιστρέψει στα σκοτάδια του Άδη.
Έζησε (ξανά) μέχρι τα βαθιά γεράματα, καθώς ο Θάνατος φοβόταν να τον πάρει λόγω του προηγούμενου παθήματός του.
Δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε για δεύτερη φορά στον Άδη. Πάντως, αυτή τη φορά καταδικάστηκε να ανεβάζει ένα πελώριο βράχο σε ένα απότομο ύψωμα με σκοπό να τον ρίξει από την άλλη πλευρά.

Κάθε φορά όμως που πλησίαζε τον στόχο του, ο βράχος κατρακυλούσε προς τα πίσω και το μαρτύριο ξεκινούσε από την αρχή.
Έτσι, ο Σίσυφος κατέληξε σύμβολο του μάταιου αγώνα.
Αυτή ήταν η τιμωρία του πονηρού βασιλιά, επειδή ανακατεύτηκε στις ερωτικές υποθέσεις του πατέρα των θεών και των ανθρώπων.
Ίσως όμως και με αυτό τον τρόπο ο Πλούτωνας, τον κρατά συνεχώς απασχολημένο για να μη μηχανευτεί ένα νέο τρόπο για να αποδράσει.


https://hellas-now.com/poios-o-sisyfos-o-alithinos-pateras-odyssea-poy/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η μυστηριώδης σιδερένια στήλη στην Ινδία που δεν έχει σκουριάσει εδώ και 1.600 χρόνια




Μπορεί μια σιδερένια κατασκευή να σταθεί όρθια για 1.600 χρόνια χωρίς να σκουριάσει, παρά το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένη στα στοιχεία της φύσης; Κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη τεχνολογίας την εποχή της κατασκευής της.

Ωστόσο, μέσα στο συγκρότημα Qutb Minar του Νέου Δελχί, ένα σύνολο ιστορικών μνημείων και κτηρίων που χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μια μυστηριώδης σιδερένια στήλη παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

...

Οι επισκέπτες στην αυλή του τζαμιού Quwwat-ul-Islam θα εντοπίσουν αμέσως την επιβλητική στήλη ύψους 7,2 μέτρων και βάρους έξι τόνων, η οποία είναι ακόμη παλαιότερη από το υπόλοιπο συγκρότημα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η στήλη είναι σήμερα τόσο άψογη όσο την ημέρα που σφυρηλατήθηκε, αψηφώντας τόσο το πέρασμα των αιώνων όσο και τις περιβαλλοντικές αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένων των έντονων θερμοκρασιών της ινδικής πρωτεύουσας και της αυξανόμενης ρύπανσης. Χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά της εξακολουθεί να γοητεύει τους ταξιδιώτες.

Γιατί δεν έχει σκουριάσει;

Συνήθως, οι κατασκευές από σίδηρο και κράματα σιδήρου που εκτίθενται στον αέρα ή την υγρασία οξειδώνονται με την πάροδο του χρόνου και καλύπτονται από σκουριά – εκτός αν προστατεύονται, όπως ο Πύργος του Άιφελ, από στρώματα ειδικής βαφής. Επιστήμονες τόσο στην Ινδία όσο και στο εξωτερικό άρχισαν να μελετούν τη σιδερένια στήλη στο Δελχί το 1912, προσπαθώντας να καταλάβουν γιατί δεν είχε διαβρωθεί.

pillar2.jpg

Η σιδερένια στήλη σε φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα

Instagram / naman_shukla_historian

Μόλις το 2003 οι ειδικοί του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στην Κανπούρ έλυσαν το μυστήριο, αποκαλύπτοντας την απάντηση στο περιοδικό Current Science.

Διαπίστωσαν ότι η στήλη, που είναι κατασκευασμένη κυρίως από σφυρήλατο σίδηρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (περίπου 1%) και στερείται θείου και μαγνησίου, σε αντίθεση με τον σύγχρονο σίδηρο. Επιπλέον, οι αρχαίοι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν μια τεχνική που ονομάζεται «συγκόλληση μέσω σφυρηλάτησης».

Αυτό σημαίνει ότι θέρμαιναν και σφυρηλατούσαν τον σίδηρο, διατηρώντας ανέπαφη την υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, μια μέθοδος ασυνήθιστη στις σύγχρονες πρακτικές.

Unbelievable Iron Pillar of India | It Happens Only in India | National Geographic

Ο αρχαιομεταλλουργός R. Balasubramaniam, συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης, είχε δηλώσει ότι αυτή η αντισυμβατική προσέγγιση συνέβαλε στη διαρκή αντοχή της στήλης. Στην επιφάνειά της βρέθηκε επίσης ένα λεπτό στρώμα «μιζαβίτη», μια ένωση σιδήρου, οξυγόνου και υδρογόνου, η οποία σχηματίζεται καταλυτικά από την παρουσία υψηλού φωσφόρου στον σίδηρο και την απουσία ασβέστη, ενισχύοντας περαιτέρω την ανθεκτικότητα της στήλης.

Η ανθεκτικότητά της αποδεικνύεται επίσης από ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένου ενός περιστατικού τον 18ο αιώνα, όταν μια μπάλα κανονιού που εκτοξεύθηκε προς τη στήλη δεν κατάφερε να τη σπάσει.

Σήμερα, η στήλη χρησιμεύει ως έμβλημα επιστημονικών οργανισμών όπως το Εθνικό Εργαστήριο Μεταλλουργίας και το Ινστιτούτο Μετάλλων της Ινδίας.

Χρήσιμες γνώσεις

Ο αρχιτέκτονας συντήρησης και ειδικός σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, Pragya Nagar, βρίσκει αξιοσημείωτη τη διατήρηση της στήλης μέσα στο συγκρότημα, παρά την κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση του περιβάλλοντα χώρου με την πάροδο των ετών.

«Αν όντως εξετάσουμε την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της στήλης από μια νέα οπτική γωνία, πέρα από την απλή αναγνώριση της αρχαίας προέλευσής της, μπορεί να ανακαλύψουμε τρόπους αξιοποίησης παρόμοιων μεθόδων για την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών υλικών, λαμβάνοντας υπόψη την περιβαλλοντική βλάβη που συνδέεται με διαδικασίες όπως η εξόρυξη μετάλλων», λέει στο CNNi.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε τα λείψανα και τα μνημεία όχι μόνο ως κάτι που πρέπει να συντηρείται και να θαυμάζεται, αλλά και ως αποθήκες παραδοσιακής γνώσης και αυτόχθονων πρακτικών. Αυτή η ολιστική προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον», καταλήγει.

Με πληροφορίες από: This mysterious iron pillar in India has been exposed to the elements for over 1,600 years. So why hasn’t it ever rusted? by Poonam Binayak, CNN

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Μια ακόμη δικαίωση για το ΜΕΠ - ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΛΥΡΟΥ - ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ





Σε κάθε περίπτωση, είναι άσχημο να αρχίζουμε με τη γνωστή ατάκα, ''Σας τα είχαμε πει όλα αυτά" όμως  στη συγκεκριμένη, μάλλον είμασταν οι μοναδικοί οι οποίοι έλεγαν ότι η ενστάσεις Λύρου-Καραπάνου για το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, είναι απλά μια παρωδία, προς τέρψιν  οφθαλμών και τίποτα παραπάνω. ΕΔΩ

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το δίδυμο φωτιά Λύρος - Καραπάνος ήθελαν απλά να συναγωνιστούν τους πρωταγωνιστές της ταινίας ο ηλίθιος και ο πανηλίθιος , ούτε βέβαια ότι έγιναν βορά των αποτυχημένων νομικών τους συμβούλων Παπουτσάκης - Αθανασίου... Και ούτε καν μας περνά από το νου, ότι η έκπτωτη δικαστικός του Μεσολογγίου τους έπεισε να ακολουθήσουν τις οδηγίες της.

Δεν υπήρχε λόγος καμιάς προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο γιατί πολύ απλά, όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, ο Διαμαντόπουλος είναι έκπτωτος σχεδόν από την επόμενη μέρα της εκλογής του.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των ψαράδων του Αιτωλικού, δίχως μέχρι στιγμής να υπάρχει έστω και η παραμικρή διάψευση ΕΔΩ
...

Οι δε, Λύρος - Καραπάνος δεν είχαν κανένα δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο, μιας και τους επέβαλαν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
 Το γιατί παρόλα αυτά μπόρεσαν και πήραν μέρος στις δημοτικές εκλογές, ρωτήστε καλύτερα την δικαστικό που απέλυσε  η ίδια η δικαιοσύνη, όταν ανακάλυψε τις σκανδαλώδεις παρεμβάσεις της στην οικονομική και πολιτική ζωή της περιοχής μας. 

Όταν λοιπόν έχουμε ένα ήδη έκπτωτο δήμαρχο (Διαμαντόπουλο) και η ένσταση που έγινε ήταν επί της διαδικασίας των εκλογών και μόνο, ε τότε μάλλον, μόνο οι αφελείς θα περίμεναν κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη δίκη.

Εμείς όμως επανερχόμαστε με το ερώτημα που είχαμε θέσει και στη πρώτη ανάρτηση... Μήπως όλα αυτά έγιναν για να νομιμοποιήσουν το Διαμαντόπουλο οι δυο δήθεν φανατικοί του αντίπαλοι και όχι για να τον εκθρονίσουν όπως προσπαθούν να μας πείσουν; 

Εάν σας παρουσιάσουμε έγγραφο (αφού πάρουμε πρώτα  τη συναίνεση των ανθρώπων που αναφέρονται ) και δείτε τις υπογραφές όλων αυτών των κυρίων σε κοινό κείμενο για κοινή δράση... τότε τι θα πείτε ;;; 

Κύριοι τελειώσατε ... πάρτε το απόφαση  πριν αυτοκαταστραφείτε για ένα καπρίτσιο και μόνο.
 


Μ.Ε.Π 

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μεσολόγγι, 1960: Το έγκλημα που έμεινε στην ιστορία - Πεθερά και κόρη εξόντωσαν τον γαμπρό με... παραθείο






Η δοξασία της «κακής πεθεράς» υπήρξε για πολλές δεκαετίες ένα στερεότυπο που χαρακτήριζε την ελληνική κοινωνία, με τα εγκλήματα που σχετίζονται με αυτόν τον ρόλο να έχουν πάντα μεγάλη πέραση στην κοινή γνώμη. Μια τέτοια περίπτωση που συζητήθηκε για αρκετά χρόνια στη χώρα μας και διατηρεί ακόμα και σήμερα τη θέση της στο πάνθεον των σημαντικών εγκλημάτων αφορά την υπόθεση της Αλεξάνδρας Μέρδη και της δολοφονίας με παραθείο του γαμπρού της. Το έγκλημα έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 1960, όμως η αρχή της ιστορίας πηγαίνει οκτώ μήνες νωρίτερα, όταν συναντιούνται και ερωτεύονται παράφορα η κόρη της Μέρδη, η Μαρία, και ο Χρήστος Πρεβέντζας. Έπειτα από μια σύντομη γνωριμία και μέσα στην ερωτική τους παραζάλη, αποφασίζουν δύο μήνες αργότερα να παντρευτούν και να ζήσουν μαζί στο σπίτι που είχε δώσει η οικογένεια της νύφης στο χωριό Άγιος Ανδρέας της Αιτωλοακαρνανίας.

...

***

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής

***

Ο πρώτος καιρός πέρασε μέσα σε μια κατάσταση ευφορίας, με το ζευγάρι να απολαμβάνει την καινούρια του ζωή. Όμως πολύ σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι η μητέρα της νύφης δεν ήταν ευχαριστημένη με αυτή την εξέλιξη. Από ένα σημείο και πέρα άρχισαν να υπάρχουν έντονοι καβγάδες με τον Πρεβέντζα με την κόρη να παίρνει το μέρος της μητέρας της. Ο Πρεβέντζας προσπαθούσε να αποφεύγει αυτές τις προστριβές, περνώντας πολλές ώρες στις δουλειές στα χωράφια, όμως η πεθερά είχε βάλει πλέον σκοπό να απαλλαγεί από αυτόν.

***
Στις αρχές Νοεμβρίου του 1960 στέλνει με την κόρη της φαγητό στον γαμπρό της στα χωράφια. Ο Πρεβέντζας όντας ξεθεωμένος από τη δουλειά, τρώει με μεγάλη όρεξη τη φασολάδα, από την οποία η γυναίκα του δεν δοκίμασε. Προτού περάσει λίγη ώρα όμως αρχίζει να αισθάνεται παράξενα, να σφαδάζει από τους πόνους και τελικά να χάνει τη ζωή του. Μητέρα και κόρη προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στο χωριό, παίζοντας θέατρο και μοιρολογώντας τον χαμένο σύζυγο και γαμπρό, λέγοντας ότι αδυνατούσαν να κατανοήσουν πώς χάθηκε ένας τόσο υγιής λεβέντης. Οι περισσότεροι το απέδιδαν σε καρδιακή προσβολή και μάλλον έτσι θα έκλεινε η υπόθεση αν δεν υπήρχε ένας γιατρός που ήρθε από το Μεσολόγγι, ο οποίος είχε την προνοητικότητα να πάρει υλικό από τα σπλάχνα του αποθανόντος και να το στείλει στα εργαστήρια στην Αθήνα.

***
Οι μέρες περνούσαν και όλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι ο άτυχος γαμπρός έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια ή ότι πιθανόν να είχε φάει κάποιο δηλητηριώδες χόρτο. Οι δύο γυναίκες, έχοντας πιστέψει ότι είχαν διαπράξει το τέλειο έγκλημα, συνέχιζαν να ολοφύρονται για την απώλειά του όπου και αν βρίσκονταν. Όμως προτού κλείσει η χρονιά, ήρθαν τα αποτελέσματα από τα τοξικολογικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου στην Αθήνα, τα οποία δεν άφηναν καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για δηλητηρίαση με παραθείο. Κι έτσι η Αστυνομία στράφηκε προς την οικογένεια, την πεθερά, την κόρη και τον πεθερό, τους οποίους ξεκίνησε να ανακρίνει. Στην αρχή χωρίς κάποιο αποτέλεσμα, όμως μετά από πίεση, η πεθερά «έσπασε» και ομολόγησε όσα είχε κάνει. 

***

Άλλωστε υπήρχε κάτι ακόμα που την ενοχοποιούσε, καθώς στο σπίτι της είχε βρεθεί ποσότητα παραθείου, το οποίο όμως είχε πει ότι το είχε αγοράσει για τα χωράφια. Στην κατάθεσή της αποκαλύφθηκε και κάτι ακόμα: ότι με τον γαμπρό της είχε και κάποιες οικονομικές διαφορές, καθώς αμέσως μετά τον γάμο τον πίεζε να επιστρέψει το σπίτι που του είχαν δώσει ως προίκα και στον οποίο έμενε με την κόρη της. Στην κατάθεσή της επίσης προσπάθησε να βγάλει καθαρή την κόρη της, όμως οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν και τις οδήγησαν και τις δύο στη φυλακή μέχρι να γίνει η δίκη.

***

Μια δίκη η οποία είχε πάρει πλέον διαστάσεις λόγω της «μέγαιρας πενθεράς», όπως την ανέφεραν οι εφημερίδες της εποχής, οι οποίες πληροφορούσαν το κοινό με λεπτομέρειες για τη δράση της 62χρονης Αλεξάνδρας Μέρδη και της 28χρονης κόρης της Μαρίας. Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Μαΐου του 1961 στο Κακουργιοδικείο της Αμαλιάδας, που μετά την εξέταση πολλών μαρτύρων και κατοίκων του χωριού, αποφάσισε την καταδίκη εις θάνατον της πεθεράς για φόνο ιδιαζόντως απεχθή και την αθώωση της κόρης της. Όμως υπήρξε αίτηση αναίρεσης αυτής της απόφασης σε ότι αφορούσε την αθώωση της Μαρίας, κι έτσι έγινε και δεύτερη δίκη, στις 19 Μαρτίου του 1962, όπου η κόρη, η οποία δήλωνε ότι δεν είχε δοκιμάσει τη φασολάδα επειδή δεν πεινούσε, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1962 γράφτηκε η τελευταία πράξη αυτού του δράματος με την εκτέλεση της Αλεξάνδρας Μέρδη στην περιοχή του Υμηττού. Ήταν η τρίτη από τις συνολικά τέσσερις Ελληνίδες που οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα μέχρι την οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής.

https://www.pentapostagma.gr/koinonia/7248870_mesologgi-1960-egklima-poy-emeine-stin-istoria-pethera-kai-kori-exontosan-ton

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Εμβόλια mRNA> Οι γιατροί είναι πλέον έκπληκτοι από την πανδημία του καρκίνου που σαρώνει τον κόσμο





Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα ξαναξυπνούν και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, ακόμη και σε νεαρά άτομα


Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα ξαναξυπνούν και αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, ακόμη και σε νεαρά άτομα, λόγω χρόνιας και σοβαρής φλεγμονής στο σώμα.

Οι εμβολιασμοί κατά του Covid περιλαμβάνουν την εξαπάτηση των ανθρώπινων κυττάρων για την παραγωγή εκατομμυρίων πρωτεϊνών που μιμούνται τον ιό που ταξιδεύουν σε ολόκληρο το σώμα, εισέρχονται στα όργανα καθαρισμού και ακόμη και στον εγκέφαλο, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή που επιδεινώνει ασθένειες και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

...

Δεν χρειάζεται να είστε επιστήμονας, γιατρός ή ανοσολόγος για να δείτε τι συμβαίνει εδώ. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιο τεράστιο άλμα για να συνδέσετε αυτές τις «κουκκίδες» και καθώς όλο και περισσότεροι νέοι στους οποίους έγινε ένεση με «τεχνολογία» mRNA παθαίνουν τώρα «σπάνιους» καρκίνους που συνήθως παρουσιάζουν μόνο οι ηλικιωμένοι.

Οι πρωτεΐνες αιχμής είναι τροφή για τον καρκίνο, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι όσοι έκαναν εμβόλιο mRNA για τον Covid έχουν εκατομμύρια σωματίδια «πρωτεΐνης» που τροφοδοτούν τον καρκίνο μέσα στο σώμα τους

Οι γιατροί σε όλη την Αμερική έχουν μείνει έκπληκτοι από τα αυξανόμενα ποσοστά των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο και όσων πεθαίνουν από αυτόν, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Οι εργαστηριακές δοκιμές αποκαλύπτουν ότι οι πρωτεΐνες του κορωνοϊού μπορούν να «ξαναξυπνήσουν τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους», αλλά δεδομένου ότι η «τεχνολογία» του mRNA έχει τα κύτταρα του ατόμου που λαμβάνει την ένεση να δημιουργεί πρωτεΐνες ακίδας που εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μαστών, του στομάχου και σε όλο το αγγειακό σύστημα. Αυτή η διαρκής φλεγμονή θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Με άλλα λόγια, οι εγκοπές γονιδιακής θεραπείας mRNA μετατρέπουν κυριολεκτικά τα ανθρώπινα κύτταρα σε μηχανές που παράγουν καρκινικές τροφές που συνεχίζουν να αναδεύουν την καρκινική τροφή και να την εξαπλώνουν σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε νέο τρύπημα mRNA που λαμβάνει το σώμα που έχει εγχυθεί επιδεινώνει τα καρκινικά κύτταρα και τους όγκους επειδή διπλασιάζει την ποσότητα των «πρωτεϊνικών προιόντων» που θέλει να καταναλώσει ο καρκίνος, όπως το να απλώνεις ζάχαρη σε όλο το σπίτι όταν έχεις ήδη πρόβλημα με τα μυρμήγκια.

Η νέα πανδημία καρκίνου που προκαλείται από το vax πιθανότατα προκαλείται από την «τεχνολογία» του mRNA

Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο είναι πλέον έκπληκτοι από την πανδημία του καρκίνου που σαρώνει τον κόσμο, από τότε που κυκλοφόρησαν τα jabs mRNA. Κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για αυτό. Εάν οι γιατροί αναφέρουν τόσο πολύ τα εμβόλια ως τον ένοχο, μπορεί να χάσουν την ιατρική τους άδεια.

Τώρα οι «σπάνιοι και ασυνήθιστοι καρκίνοι» εμφανίζονται ως συνηθισμένοι!

Μιλάμε για νέους και άτομα χωρίς ΚΑΠΟΙΟ οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, που έχουν ξαφνικά καρκινικούς όγκους 8 κιλών στην κοιλιά, στις ωοθήκες, στο στήθος, στο συκώτι, στα νεφρά, στο κόλον. Ονομάζεται Turbo Cancer και δεν είναι κάποια θεωρία συνωμοσίας, είναι αληθινή. Είναι καρκίνος πρωτεΐνης ακίδας. Είναι καρκίνος που προκαλείται από mRNA εμβόλια. Συμβαίνει τώρα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι προσβάλλονται από καρκίνο που συνήθως προσβάλλει μόνο ηλικιωμένους, όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα, και δεν έχουν γενετικές προδιαθέσεις. Μερικοί ασθενείς, σύμφωνα με τους γιατρούς τους, έχουν μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών ειδών καρκίνου που εμφανίστηκαν από το πουθενά, από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού.

5 γεγονότα για τα «εμβόλια» του Covid-19 που ίσως δεν γνωρίζετε

#1. Τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα σας δεν σταματούν να παράγουν πρωτεΐνες ακίδας, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζονται οι περισσότεροι ιατρικοί «ειδικοί».

#2. Τα συστατικά της ένεσης δεν παραμένουν στο σημείο της ένεσης, εξαπλώνονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων καθαρισμού, των ωοθηκών και του εγκεφάλου.

#3. Οι πρωτεΐνες αιχμής ξεγελούν το σώμα σας λέγοντας ότι ΕΙΝΑΙ ο ιός, έτσι το σώμα σας πιστεύει συνεχώς ότι δέχεται επίθεση από ξένους εισβολείς.

#4. Η ύπαρξη εκατομμυρίων απομιμήσεων ιών σε όλο το αγγειακό σύστημα προκαλεί χρόνια φλεγμονή, έναν από τους κύριους καταπέλτες του καρκίνου.

#5. Οι πρωτεΐνες αιχμής φράζουν το αγγειακό σύστημα, περιορίζοντας την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου που παρέχεται σε όλο το σώμα, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

Τα δεδομένα δείχνουν τώρα ότι από τότε που κυκλοφόρησε το «εμβόλιο» mRNA του Covid, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου έχει αυξηθεί κατά περισσότερες από 200.000 περιπτώσεις, με περίπου τους μισούς από αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν από καρκίνο. Αυτό είναι μια αύξηση 20%  στις περιπτώσεις καρκίνου που δεν θα υπήρχαν αν αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν αποδεχτεί ποτέ το πειραματικό εμβόλιο COVID.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Η αξία της αριστείας




Να γίνεις σπουδαίος, να διαπρέψεις, να είσαι ο καλύτερος. Αυτή η ανταγωνιστική διάθεση ήταν η κινητήρια δύναμη της αρχαίας Ελλάδας σε όλους τους τομείς, αυτή είναι και στον σύγχρονο κόσμο, τουλάχιστον στις χώρες που έχουν να επιδείξουν σημαντικά επιτεύγματα. «Πάντα να αριστεύεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’όλους» ήταν η πρώτη προτροπή προς τους νέους, από την εποχή του Ομήρου. Τίποτα δεν πρόσφερε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την αριστεία!

Ποιος είναι ο άριστος

Άριστος ήταν ο Αχιλλέας. Αυτός ο οξύθυμος, κακομαθημένος βασιλιάς που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Ήταν όμως ανίκητος στη μάχη! Ήταν η εγγύηση της επιτυχίας για αυτούς που τον είχαν στο πλευρό τους.

Άριστος ήταν ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος και πονηρός Ιθακιώτης, ο οποίος, χωρίς να υστερεί σε γενναιότητα, κέρδιζε τις περισσότερες μάχες με τα λόγια και τις ιδέες του.

Άριστος ήταν ο Θαλής από τη Μίλητο, ένας από τους «φυσικούς φιλοσόφους», τους γεννήτορες της φιλοσοφικής σκέψης. Αρίστευσε στο πνεύμα, γιατί κατάφερε να το χρησιμοποιήσει μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο για την εποχή του: αντί να παραμείνει προσκολλημένος στην εικόνα που έδιναν οι μυθολογικές αφηγήσεις για τον κόσμο, έψαξε μέσα στον κόσμο να βρει τις απαντήσεις.

...

Άριστος ήταν ο Θεμιστοκλής, ο καπάτσος και εύστροφος στρατηγός, που ήξερε να πείθει και τους πιο στενοκέφαλους. Η δική του ξεχωριστή ευφυία έσωσε όλον τον πληθυσμό της Αθήνας, τότε που μπήκαν οι Πέρσες και ρήμαξαν τα πάντα.

Άριστος ήταν ο Περικλής, ο ψυχρός κι απόμακρος στρατηγός, που χωρίς ποτέ να χαϊδέψει τ’ αυτιά κανενός, οι Αθηναίοι τον ψήφιζαν για 14 χρόνια. Γιατί ήταν ο καλύτερος ομιλητής, ο καλύτερος στη διαχείριση κρίσεων και τόσο ψύχραιμος που τον αποκαλούσαν Ολύμπιο. Άριστος και στην αντοχή, γιατί παρά το σφυροκόπημα που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, εκείνος έπραξε αυτό που θεωρούσε σωστό για την πόλη του. Και από τα δημιουργήματα αυτού του άριστου άνδρα, αντλούμε ακόμα ηθικό και υλικό όφελος.

Άριστος ήταν και ο Αλέξανδρος, ο τόσο ξεχωριστός που ονομάστηκε Μέγας. Άριστος στη δύναμη ψυχής, στην αποφασιστικότητα, στη στρατηγική σκέψη, στην επίτευξη στόχων. Σε αυτόν τον σκληρό πεισματάρη οφείλει η Ελλάδα τη δόξα που μέχρι σήμερα συνοδεύει το όνομά της.

Άριστοι, ο καθένας στον τομέα του, ήταν πολλοί ακόμα, που είχαν την τύχη να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που ενθάρρυνε την αριστεία και την επιβράβευε με τιμές εν ζωή και υστεροφημία κατόπιν. Γλύπτες, ποιητές, ρήτορες, φιλόσοφοι, στρατιωτικοί, πολιτικοί, επιστήμονες, αθλητές, άφησαν πίσω τους μια ανεκτίμητη περιουσία – από την οποία ακόμα τρεφόμαστε – επειδή ήθελαν και μπορούσαν να γίνουν άριστοι στο είδος τους. Μπορούσε βέβαια ν’ αριστεύσει κάποιος και στο εμπόριο, αν ενδιαφερόταν μόνο για οφέλη υλικά. Αλλά, οπουδήποτε και αν δοκίμαζε την τύχη του, ήξερε πως υπάρχουν όρια, τα οποία δεν επιτρεπόταν να ξεπεράσει.

Μέτρον άριστον

Οι αρχαίοι λάτρευαν την ισονομία, αλλά δεν έβλεπαν με καλό μάτι την εξίσωση. Αυτός που είχε ένα ιδιαίτερο ταλέντο, όχι μόνο μπορούσε, αλλά και όφειλε να το αναπτύξει και να γίνει σπουδαίος, τιμώντας έτσι τον εαυτό του, την οικογένειά του και την πατρίδα του. Ωστόσο, δεν ήταν αφελείς. Γνώριζαν ότι η ανθρώπινη φιλοδοξία εύκολα οδηγεί στην υπερβολή και τίποτα δεν απεχθάνονταν περισσότερο από την έλλειψη μέτρου. Ο ανταγωνισμός είχε όρια, τα οποία όλοι γνώριζαν από την ημέρα που γεννήθηκαν.

Μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε πέντε δελφικά παραγγέλματα:

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ, τίποτα σε υπερβολή. Ο καθένας οφείλει να συγκρατεί τον εαυτό του μέσα στα όρια που έχει θέσει η κοινωνία που τον ανέθρεψε.

ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΕΙ. Η υπέρβαση των ανθρώπινων μέτρων, η υπέρμετρη αλαζονεία δεν μένει ατιμώρητη. Εκείνος που θα πιστέψει πως, επειδή είναι σπουδαίος στον τομέα του, μπορεί να περνιέται για θεός, σύντομα θα χάσει το μυαλό του και θα οδηγηθεί σε παράκρουση. Τότε επεμβαίνει η Νέμεσις, η ύψιστη τιμωρία.

ΥΦΟΡΩ ΜΗΔΕΝΑ, να μην υποβλέπεις κανέναν, όσο ψηλά κι αν φτάσεις. Ο σπουδαίος άνθρωπος οφείλει να είναι ευγενικός και ευπροσήγορος με όλους. Έτσι προστατεύει τον εαυτό του από την αλαζονεία και ωφελεί όλους τους άλλους γύρω του.

ΠΡΑΤΤΕ ΔΙΚΑΙΑ. Να δίνεις στον καθένα αυτό που του αξίζει, έτσι όρισε τη δικαιοσύνη ο Αριστοτέλης. Ούτε να χαρίζεσαι σε αυτόν που δεν αξίζει ούτε να στερείς από αυτόν που δεν αξίζει. Όσο ψηλά κι αν φτάσεις, ποτέ δεν φτάνεις ψηλότερα από τη δικαιοσύνη.

ΠΛΟΥΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ. Ο πλούτος δεν ήταν δαιμονοποιημένος στην αρχαία Ελλάδα. Ο άδικος πλούτος ήταν. Μπορούσε κανείς να κυνηγήσει το κέρδος, αν ήθελε, αλλά έπρεπε να το κάνει νόμιμα και να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογούσε στην πολιτεία.

Γιατί να αριστεύει κάποιος;

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει τη ζωή στην ολότητά της και να τη ζήσει όσο το δυνατόν πληρέστερα, είναι η επιδίωξη της αριστείας. Έτσι γεννήθηκε ο πολιτισμός, επειδή ο κάθε άνθρωπος θέλει να γίνεται ικανότερος, να ξεχωρίζει από τους άλλους, να κάνει πράγματα για τα οποία θα τον θαυμάζουν, να ωφελήσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Έτσι εξελίχθηκε η σκέψη, η επιστήμη, η τεχνολογία. Κάποιοι άριστοι έκαναν το μεγάλο βήμα και έλυσαν προβλήματα που απασχολούσαν και τους μη άριστους.

Σ’ έναν κόσμο που ο λιγότερο ικανός έχει τις ίδιες απολαβές με τον άριστο, τι θα κινητοποιεί την επιθυμία να γίνει κάποιος καλύτερος; Και τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να κατακτήσει μια κορυφή, αν φτάνοντας κατάκοπος εκεί πάνω έχουν ήδη φτάσει εκεί οι μέτριοι με ελικόπτερο;

Η επιθυμία να ξεχωρίσουμε, να γίνουμε καλύτεροι και να κάνουμε τη διαφορά, είναι εγγενής. Η επιβράβευση είναι το κίνητρο. Αν δεν υπάρχει το κίνητρο, τότε η επιθυμία είτε θα μαραζώσει κι ένα μεγάλο ταλέντο θα αδρανοποιηθεί είτε θα στραφεί στο περιθώριο της κοινωνίας, αναζητώντας χώρο να εξελιχθεί και να επιβραβευτεί. Αν τον βρει, τότε ο ταλαντούχος άνθρωπος θα στραφεί εναντίον της κοινωνίας την οποία κανονικά θα είχε ωφελήσει.

Πηγές: grethexis, ellaniapili
Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τι διαφορά έχουν οι Αρβανίτες από τους Αλβανούς;




Πολύς λόγος γίνεται για τη σχέση που έχουν οι Αλβανοί και οι Αρβανίτες και πολλές φορές η σύγχιση που επικρατεί δημιουργεί εντάσεις.

...

Για να απαντήσουμε στο θέμα αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στον 11ο αιώνα. Τότε οι Αρβανίτες πρωτοεμφανίζονται στις βυζαντινές πηγές από τον Μιχαήλ Ατταλειάτη και αργότερα ως Αρβανίτες από το Άρβανον (περιοχή της Βορείου Ηπείρου) στο βιβλίο της Άννας Κομνηνής «Αλεξιάδα». 

Τον 13ο αιώνα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αλβανίας ζει στις πεδιάδες και στις ακτές, μαζί με Έλληνες και Λατίνους. Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν τις ακτές, αρκετοί απ’ αυτούς τους χωρικούς απωθήθηκαν στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου διατηρούνταν ισχυρές παραδοσιακές κοινότητες. 

Η δημιουργία του Δεσποτάτου της Ηπείρου και η συμπαράταξη των ορεσίβιων Αλβανών στις συγκρούσεις εναντίον Σλάβων και Βενετών επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις των πρώτων με το ελληνικό στοιχείο. 

Οι Αλβανοί φύλαρχοι ανταμείφθηκαν για τις πολεμικές τους υπηρεσίες στον βυζαντινό αυτοκράτορα με απονομή τίτλων και απόδοση εκτεταμένων περιοχών. 

Μαζί στην επανάσταση του 1821

Οι Αρβανίτες συμμετείχαν ολόψυχα στην Ελληνική Επανάσταση. Οι φατρίες αυτές ήταν πιστές στην Ορθοδοξία χαράσσοντας ακόμη μια διαχωριστική γραμμή με τους άρχοντες, κυρίως των παράκτιων περιοχών, οι οποίοι πρόθυμα ασπάστηκαν το καθολικό δόγμα. Αρχικός τόπος εγκατάστασής τους ήταν η Θεσσαλία. Αργότερα, η οθωμανική εισβολή στην Αλβανία και στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα προκάλεσε νέα κύματα καθόδου προς τον νότο. Σχεδόν όλες αυτές οι φατρίες τάχθηκαν κατά καιρούς στη στρατιωτική υπηρεσία των Καταλανών, των Βενετών και των Παλαιολόγων. Στις πηγές ωστόσο, η επωνυμία Αρβανίτης (Αρναβούτ) κατέληξε να σημαίνει τον μισθοφόρο πολεμιστή από τα Βαλκάνια ανεξάρτητα από την εθνική του καταγωγή.

Η ανάμειξη των Αρβανιτών με τους πολυπληθέστερους ελληνικούς πληθυσμούς είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των αιώνων, το μεγαλύτερο μέρος τους να αφομοιωθεί πλήρως γενετικά και πολιτισμικά. Κάποιοι ελάχιστοι πληθυσμοί διατηρήθηκαν με ενδογαμίες κυρίως σε απομονωμένα χωριά. Αυτοί διατήρησαν τα έθιμα και το γλωσσικό ιδίωμα που προέρχεται από την αλβανική γλώσσα με μεγάλες επιρροές από τρεις γλώσσες.

Την ελληνική, τα σλάβικα και τα λατινικά. Πάντως, έχει παρατηρηθεί πως σε πολλά μέρη εγκατάστασής τους, οι Αρβανίτες μετέδωσαν τη γλώσσα τους και στους ελληνόφωνους κατοίκους της περιοχής για τις καθημερινές συνδιαλλαγές τους. Το κοινό θρησκευτικό δόγμα, η κοινή καταγωγή (όσον αφορά στους Ηπειρώτες) και η όσμωση τόσων αιώνων με το ελληνικό στοιχείο κατέστησε τους Αρβανίτες «πιο Έλληνες από τους Έλληνες».

Φυσικό επακόλουθο λοιπόν ήταν η ταύτιση με τους αγώνες του ελληνικού έθνους (Ελληνική Επανάσταση, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι). Η ελληνικότητα τους δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων μάλιστα, ήρθαν αντιμέτωποι με μουσουλμάνους Αλβανούς, τους λεγόμενους «Τουρκαλβανούς».

Τα Αρβανίτικα δεν είναι διάλεκτος της επίσημης Αλβανικής γλώσσας, αλλά αντίθετα η αρβανίτικη είναι μία αρχαία γλώσσα από την οποία κατάγεται η νεώτερη τοσκική διάλεκτος, που υιοθετήθηκε από το αλβανικό κράτος ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Η αρβανίτικη είναι γλώσσα αυτόνομη και η σημερινή αλβανική γλώσσα μία διάλεκτος της.
Απλά οι Αρβανίτες ποτέ δεν θεώρησαν τους εαυτούς τους ξεχωριστό έθνος από τους Έλληνες, όπου και να βρέθηκαν στην γη, σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο, εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Έγραφαν με ελληνικό αλφάβητο, μιλούσαν και έγραφαν ελληνικά και στις αρβανίτικες εκκλησίες υπήρχε το ελληνορθόδοξο τυπικό πάντα. Ενώ ο πληθυσμός του αλβανικού κράτους, που ιδρύθηκε το 1913, θέλησε να υιοθετήσει ξεχωριστό αλφάβητο, να κάνει μία νότια αλβανική γλώσσα της Βορείου Ηπείρου επίσημη γλώσσα με πολλά δάνεια από τα τουρκικά, τα ιταλικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Για να δηλώσει ότι είναι πραγματικό έθνος και για να μην αφομοιωθεί με τους συγγενείς Έλληνες των γειτονικών περιοχών.

Με αυτό τον τρόπο όμως, από παραδοσιακοί αρχηγοί φατριών μεταλλάχθηκαν σε άρχοντες οι οποίοι στις σχέσεις με τους «ανθρώπους» τους, αψηφούσαν το πατροπαράδοτο εθιμικό δίκαιο και την αρχή της ισονομίας. 

Προσπαθώντας να ξεφύγουν από το νέο αυτό γαιοκτητικό καθεστώς των αρχόντων και αποκτώντας σιγά-σιγά νομαδικές συνήθειες (αφού οι άρχοντες άρπαζαν τη γη τους), πολλοί Ηπειρώτες και Αλβανοί άρχισαν να μετακινούνται προς τον ελλαδικό χώρο, συντασσόμενοι γύρω από τους αρχηγούς των φατριών τους, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν τον τίτλο του άρχοντα-γαιοκτήμονα. 

Οι φατρίες αυτές ήταν πιστές στην Ορθοδοξία χαράσσοντας ακόμη μια διαχωριστική γραμμή με τους άρχοντες, κυρίως των παράκτιων περιοχών, οι οποίοι πρόθυμα ασπάστηκαν το καθολικό δόγμα. 

Αρχικός τόπος εγκατάστασής τους ήταν η Θεσσαλία. Αργότερα, η οθωμανική εισβολή στην Αλβανία και στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα προκάλεσε νέα κύματα καθόδου προς τον νότο. 

Σχεδόν όλες αυτές οι φατρίες τάχθηκαν κατά καιρούς στη στρατιωτική υπηρεσία των Καταλανών, των Βενετών και των Παλαιολόγων. Στις πηγές ωστόσο, η επωνυμία Αρβανίτης (Αρναβούτ) κατέληξε να σημαίνει τον μισθοφόρο πολεμιστή από τα Βαλκάνια ανεξάρτητα από την εθνική του καταγωγή. 

Η ανάμειξη των Αρβανιτών με τους πολυπληθέστερους ελληνικούς πληθυσμούς είχε ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των αιώνων, το μεγαλύτερο μέρος τους να αφομοιωθεί πλήρως γενετικά και πολιτισμικά. 

Κάποιοι ελάχιστοι πληθυσμοί διατηρήθηκαν με ενδογαμίες κυρίως σε απομονωμένα χωριά. Αυτοί διατήρησαν τα έθιμα και το γλωσσικό ιδίωμα που προέρχεται από την αλβανική γλώσσα με μεγάλες επιρροές από τρεις γλώσσες. Την ελληνική, τα σλάβικα και τα λατινικά. Πάντως, έχει παρατηρηθεί πως σε πολλά μέρη εγκατάστασής τους, οι Αρβανίτες μετέδωσαν τη γλώσσα τους και στους ελληνόφωνους κατοίκους της περιοχής για τις καθημερινές συνδιαλλαγές τους. 

Το κοινό θρησκευτικό δόγμα, η κοινή καταγωγή (όσον αφορά στους Ηπειρώτες) και η όσμωση τόσων αιώνων με το ελληνικό στοιχείο κατέστησε τους Αρβανίτες «πιο Έλληνες από τους Έλληνες». Φυσικό επακόλουθο λοιπόν ήταν η ταύτιση με τους αγώνες του ελληνικού έθνους (Ελληνική Επανάσταση, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι). Η ελληνικότητα τους δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. 

Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων μάλιστα, ήρθαν αντιμέτωποι με μουσουλμάνους Αλβανούς, τους λεγόμενους «Τουρκαλβανούς». Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία ωστόσο, οι κυβερνήσεις της γείτονος έθεσαν «αρβανίτικο» θέμα. Τη δεκαετία του ΄90 ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αρβανίτες είναι αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα. Οι οργισμένες αντιδράσεις των τελευταίων ήταν μια ηχηρή απάντηση στον νεόκοπο αυτό μεγαλοϊδεατισμό.

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...