Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης συνεργάτης των Γερμανών και γαμπρός του Siemens που με ένα τηλέφωνο έκανε ότι ήθελε!



Ο Ιωάννης Βουλπιώτης έχει συνδέσει το όνομα του με την εταιρεία Siemens, με την τηλεφωνία στην Ελλάδα, με τις συνεργασίες που είχε με τις κατοχικές και μετά-κατοχικές κυβερνήσεις της χώρας. 

Γεννήθηκε στην Ευρυτανία το 1902. Στα εφηβικά του χρόνια είχε καθηγητή τον Δημήτριο Γληνό, μετέπειτα εμβληματικό στέλεχος του ΕΑΜ, που τον αποκαλούσε «παιδί-θαύμα», και με τον οποίο διατήρησαν άριστες σχέσεις αλληλοεκτιμήσεως και συνεργασίας στα χρόνια που ακολούθησαν.

...

Μετά το Γυμνάσιο, ο Βουλπιώτης έφυγε για τη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχο, αλλά τελικά τον κέρδισε η ηλεκτρονική μηχανολογία. Αφού ολοκλήρωσε το Technische Universität München] και εκπόνησε δύο διδακτορικά, η καριέρα του ξεκίνησε την εκτόξευση της.

Ο Βουλπιώτης προσλήφθηκε στον επιχειρηματικό όμιλο A.E.G.-Siemens-Telefunken. Πριν τα 30 του, είχε ήδη αναλάβει τις διεθνείς σχέσεις της εταιρείας και τη διεύθυνση του ερευνητικού τμήματος, ως πληρεξούσιος διευθυντής από το 1930. Το 1936, σε μια Γερμανία η οποία είχε ήδη σαρωθεί από την απειλή του εθνικοσοσιαλισμού, συνάντησε για πρώτη φορά τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τις γνώσεις του Βουλπιώτη στην τεχνολογία, του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για την αξιοποίηση της τηλεόρασης ως μέσο επιρροής σε άλλες χώρες.

Ο Χίτλερ τον χαίρετησε δια θερμότατης χειραψίας. Χρόνια αργότερα ο καθηγητής Βουλπιώτης περιγράφοντας το περιστατικό στην κόρη του, είχε μια δικαιολογία για τον εαυτό του: «δεν μπορείς να καταλάβεις, για μένα ήταν δουλειά...».

Ο ίδιος ο Καρλ Φρίντριχ Ζίμενς τον εκτιμούσε σε τέτοιο βαθμό, που είχε δώσει τη συναίνεση του, ώστε ο Βουλπιώτης να παντρευτεί την κόρη του, Ανίτα. Ο γάμος έγινε, αλλά δεν «στέριωσε» ποτέ. Θρυλείται πως η ψυχική υγεία της θυγατέρας των Ζίμενς ήταν αρκετά εύθραυστη.

Το 1938, ο Βουλπιώτης εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε τα ηνία ως γενικός πληρεξούσιος της Siemens και της Telefunken. Μέσω της κοινοπραξίας Siemens & Halske και AEG, διαπραγματεύτηκε με την ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Επιπλέον, ίδρυσε την Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (Α.Ε.Τ.Ε.), που αποτέλεσε τον πρόδρομο του ΟΤΕ, και την Ανώνυμη Ελληνική Ραδιοφωνική Εταιρεία (Α.Ε.Ρ.Ε.), πρόδρομο της ΕΡΤ.

Είχε ελληνική και γερμανική υπηκοότητα, ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, που φρόντιζε να διατηρεί ανοικτή γραμμή με την ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως ιδεολογικού χρώματος και ενίοτε να προνοεί για κάποιο «δωράκι» τεχνολογίας στις συναλλαγές του με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Πολιτικά, δεν έκρυβε πως ήταν εθνικιστής και αντικομμουνιστής. Ακόμα και ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, που θρυλείται πως δεν τον εμπιστευόταν απόλυτα, ήθελε να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος

Τον Οκτώβριο του 1940, στις παραμονές της Ιταλικής επιθέσεως κατά της Ελλάδος, ταξίδεψε στο Βερολίνο ως απεσταλμένος της Ελληνικής κυβερνήσεως σε μια προσπάθεια να αποτραπούν τα σχέδια του Μπενίτο Μουσολίνι και του Τσιάνο. Ο Βουλπιώτης και ο διπλωμάτης Αλέξης Κύρου απευθύνθηκαν στη Δήμητρα Μεσσάλα, τη σύζυγο του εθνικοσοσιαλιστή καλλιτέχνη Άρνο Μπρέκερ, όμως η διαμεσολάβηση του δεν απέδωσε καρπούς.

Στη συνέχεια, τον Γενάρη του `41, ο Βουλπιώτης φαίνεται πως είχε επαφές με Γερμανούς διπλωμάτες στο σπίτι του, θέλοντας να μεσολαβήσει,ώστε να αποτραπεί η έφοδος του στρατού του Χίτλερ στην Ελλάδα. Το σπίτι του παρακολουθούνταν από  πράκτορες του υπουργού Ασφαλείας Κώστα Μανιαδάκη. Τον Απρίλιο του `41, η εισβολή είχε ξεκινήσει. Ο Βουλπιώτης καλούνταν να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του και να «επιβιώσει» επαγγελματικά. 

Στο ξεκίνημα του πολέμου, ο γενικός πληρεξούσιος της Siemens στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά με τον «φιλέλληνα» πρεσβευτή (ως το φθινόπωρο του 1943) του Γ΄ Ράιχ στην Αθήνα, Γκύντερ Αλτενμπουργκ, και με τον ναύαρχο Χανς Βίλχελμ Κανάρις, επικεφαλής της Διεύθυνσης Κατασκοπείας και Αντικατασκοπείας του Γ΄ Ράιχ (προς το τέλος του πολέμου έπεσε σε δυσμένεια και απαγχονίστηκε από τους εναπομείναντες Ναζί με την κατηγορία της προδοσίας).

Η φανατικά γερμανόφιλη δημοσιογράφος Σίτσα Καραϊσκάκη (είχε διατελέσει και προσωπική βοηθός του Γιόζεφ Γκέμπελς) και επικεφαλής της γερμανικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, ήταν επίσης στο περιβάλλον των στενών επαφών του Βουλπιώτη. Η Καραϊσκάκη μεταπολεμικά καταδικάστηκε εις θάνατον για προπαγάνδα υπέρ των κατακτητών, διέφυγε, όμως, στη Γερμανία και τελικώς αμνηστεύθηκε.

Ο Βουλπιώτης, ο οποίος κατά την τρίτη δοσιλογική κυβέρνηση της κατοχής (Γ.Ράλλη) εθεωρείτο πλέον «υπερ-πρωθυπουργός, ήταν ο ισχυρότερος Ελληνόφωνος παράγων της Κατοχής. Στο πολυτελέστατο διαμέρισμά του επί της Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από τη γερμανική πρεσβεία και την τεράστια σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπαλκόνι της, φιλοξενούσε αξιωματούχους και διπλωμάτες του Γ’ Ράιχ. Ο Δ. Κούκουνας γράφει:

«Είχε τέτοια ισχύ, ώστε ένα απλό τηλεφώνημά του σε γερμανική υπηρεσία ήταν αρκετό, για να αρθεί ένα μέτρο των κατοχικών Αρχών ή για να απελευθερωθεί ένας κρατούμενος». Και συνεχίζει παρακάτω: «Χάρη σε παρεμβάσεις του Βουλπιώτη επιτεύχθηκε η διάσωση διαφόρων επωνύμων ή μη προσώπων που βρίσκονταν στα χέρια των κατακτητών ή διώκονταν, μεταξύ των οποίων του Γεωργίου Παπανδρέου, του στελέχους του Ζέρβα Δ. Αντωνόπουλου- Μπέη, του γιου του Αχ. Κύρου, του Ναύαρχου Τσάτσου και άλλων».

Ήταν επίσης ο άνθρωπος που επινόησε τα τάγματα ασφαλείας

Πατώντας πάνω στη γνωστή δικαιολογία πολλών Ελλήνων συνεργατών με τις δυνάμεις Κατοχής, για την απειλή «κομμουνιστικού κινδύνου» και την αποφυγή της, ο Βουλπιώτης βρήκε τη λύση στο πρόβλημα, και έμεινε αμετανόητος ως προς αυτή. 

Από το blog της Ισαβέλλας Παλάσκα, κόρης του Βουλπιώτη από τη δεύτερη σύζυγο του, την Έλεν Ευγενίδη, καταγράφουμε τα παρακάτω, όπως τα αφηγήθηκε στον ιστορικό Δημοσθέη Κούκουνα:

«ΝΑΙ, ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!»

«Αυτή ήταν η φράση που επί λέξει μού είπε ο Γιάννης Βουλπιώτης, όταν τον πρωτογνώρισα πριν σαράντα και πλέον χρόνια. Μια ευθεία απάντηση σ' ένα σαφές ερώτημα, σ' ένα από τα πρώτα που του έθεσα, όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά».

«Αλλά, αγαπητέ μου, η ιδέα για τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του αστικού καθεστώτος, δηλαδή στη μη κομμουνιστικοποίηση της Ελλάδος όταν κάποια στιγμή θα απελευθερωνόταν από τους κατακτητές. Πράγματι έγιναν παρεκτροπές και ακόμη θα έλεγα εγκληματικές πράξεις. Τέτοια όμως έγιναν και από την άλλη πλευρά, μάλιστα κατά κόρον, με τις δολοφονίες αθώων πολιτών.

Θελήσαμε, με τη συνεργασία εγνωσμένου κύρου πολιτικών ανδρών, όπως οι Πάγκαλος, Σοφούλης, Γονατάς και πολλοί άλλοι, ιδίως δε ο αείμνηστος πολιτικός Ιωάννης Ράλλης, να διασώσουμε την Ελλάδα. Και την διασώσαμε, διότι οι κομμουνιστές όταν ήρθε η ώρα της Απελευθερώσεως δίστασαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα ενώπιον του αντιπάλου δέους, δηλαδή των Ταγμάτων Ασφαλείας. Υπό την έννοια αυτή, εκ του αποτελέσματος, δικαιωθήκαμε όσοι είχαμε αυτή την ιδέα και αυτή την πεποίθηση. Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση ότι με τα Τάγματα Ασφαλείας δεν διασώσαμε το αστικό καθεστώς και δεν αφήσαμε την Ελλάδα να γίνει στάχτη; Αυτή είναι η αλήθεια...»

Στο τέλος του πολέμου

Όπως κάθε επιχειρηματίας που πάσχιζε να θωρακίσει τα συμφέροντα του και να επιβιώσει υπαρξιακά και επιχειρηματικά, όταν η Αντίσταση άρχισε να σημειώνει νίκες, και όταν διαφαινόταν πως οι Σύμμαχοι μπορούσαν να σβήσουν τον εφιάλτη του Γ' Ραιχ από την Ευρώπη, ο Βουλπιώτης έδειχνε διάθεση να περάσει στην αντίπερα όχθη.

Είχε δοσοληψίες με τον ΕΔΕΣ (Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο), και μεταξύ αυτών, αναφέρεται πως είχε προσλάβει ως ιδιαιτέρα γραμματέα του στην ΑΕΡΕ τη σύζυγο του ιδρυτή της οργάνωσης Ναπολέοντα Ζέρβα.  Στις 11 Νοεμβρίου 1945, ο «Ριζοσπάστης» μεταφέρει ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα Άγγλου πράκτορα, που λέει τα εξής:«Τώρα που ο Βουλπιώτης βλέπει πώς θα νικήσουν οι Σύμμαχοι, άρχισε τις ερωτοτροπίες με διάφορες οργανώσεις της αντίστασης… Σύμφωνα με όσα λέει ο Βαλασσάκης, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον ΕΔΕΣ της Αθήνας και μάλιστα τον χρηματοδοτεί».

Όταν απελευθερώνεται η Ελλάδα, ο Βουλπιώτης θα τύχει κι εκείνος μιας προκλητικά ευνοϊκής μεταχείρισης από τα μετακατοχικά δικαστήρια:

Το κατηγορητήριο: «Ο  Βουλπιώτης παραπέμπεται ίνα δικασθεί ότι ενίσχυσε την πολεμικήν προσπάθεια του εχθρού και εξήρεν το έργον αυτού διά του ραδιοφώνου ενσπείρων την ηττοπάθειαν μεταξύ του ελληνικού λαού. Κατέδωκεν έλληνας πολίτας και αξιωματικούς εις τον εχθρόν, εκμεταλλευόμενος δε την γερμανομάθειάν του και την θέσιν του συνήψε μετά της γερμανικής εταιρείας Τελεφούνκεν εις την οποίαν παρέδωκεν όλους τους ελληνικούς ραδιοσταθμούς» («Τα Νέα», 22.2.1946).

Τελικά, ο Βουλπιώτης αθωώθηκε τελεσίδικα από όλα τα δικαστήρια των δοσιλόγων, καθώς δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης έσπευσαν να καταθέσουν ότι ο Βουλπιώτης τούς έσωσε από το απόσπασμα. «Και όχι μάρτυρες τυχαίοι, αλλά προσωπικότητες με αποδεδειγμένη αντιστασιακή δράση», σύμφωνα με σχετικά κείμενα του ιστορικού. Κούκουνα. Βρίσκει καταφύγιο στην Γερμανία, και στις αρχές του 1950 είναι και πάλι στην Ελλάδα

Το σκάνδαλο Siemens

Μετά το τέλος του Εμφυλίου, ο Βουλπιώτης έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Δουλειά κι άλλη δουλειά.

Το 1952, και ενώ η ελληνική οικονομία αναζητούσε εκείνους τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να ανοίξουν εμπορικές σχέσεις με άλλες υπερδυνάμεις της αγοράς, ακόμα και με εκείνες που φορούσαν τον αγκυλωτό σταυρό πριν λίγα χρόνια. Η κυβέρνηση του Ελληνικού Συναγερμού, η οποία είχε ως πρωθυπουργό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και ως νο2, τον υπουργό Συντονισμού, Σπύρο Μαρκεζίνη, αναζητούσε λύσεις ως προς τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας.

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έπεφτε στην πολιτική ζωή της χώρας, η παραίτηση του Μαρκεζίνη. Οι φήμες περί «ύποπτων» ταξιδιών στη Γερμανία, δεν άργησαν να εμφανιστούν σε δημοσιεύματα της εποχής.

Το «σχίσμα» στην κυβέρνηση του Παπάγου έγινε ακόμα μεγαλύτερο, με τις παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Παπαγιάννη, του υφυπουργού Αποκατάστασης Νήσων, και συνολικά 22 βουλευτών, οι οποιόι ακολούθησαν τον Μαρκεζίνη στο κόμμα των Προοδευτικών, το οποίο ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1955. Τι είχε συμβεί;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Μια Λοξή Ματιά στην Ιστορία» του Διονύση Ελευθεράτου, ο Μαρκεζίνης φαίνεται πως συνεργαζόταν με τον Ιωάννη Βουλπιώτη, ως «ενδιάμεσο» με την κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας, και κυρίως, με τον υπουργό Οικονομικών, Λούντβιχ Έρχαρντ, ώστε να ανατεθούν οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στις εταιρείες Siemens και Telefunken.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο Παπάγος, σε ομιλία του στη βουλή, είχε αποκαλύψει ότι το Δεκέμβριο του 1953, ο Μαρκεζίνης είχε στείλει στη Γερμανία τον Βουλπιώτη για να βρει πιστώσεις. Έκτοτε, ο άνθρωπος της Siemens-Telefunken όπως ο ίδιος έγραφε στον Παπάγο, ενεργούσε ως άτυπος απεσταλμένος του υπουργείου Συντονισμού σε γερμανικό έδαφος.

Τελικά;


Ο Ελευθεράτος καταγράφει όλο το θρίλερ των διαπραγματεύσεων με τη Siemens, τη τρίετία 1953-55, τις «καλές προθέσεις» ώστε οι συζητήσεις, να γίνουν με όρους διεθνούς διαγωνισμού, τη διακριτική παρακολούθηση των Αμερικάνων στο ελληνό-δυτικογερμανικό σίριαλ, τη συμφωνία «δια την προμήθειαν τηλεπικοινωνιακού υλικού αξίας μέχρι 12.500.000 δολαρίων», την παραίτηση του υπουργού Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνου Καραμανλή (Ιούλιος 1955), με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούσε να συμπράξει στη σύμβαση.

Πίσω από αυτό το σίριαλ, υπήρχε πάλι η παρουσία του Βουλπιώτη, o οποίος φαίνεται πως πίεζε διαρκώς στις διαπραγματεύσεις του με το ελληνικό δημόσιο, για αναπροσαρμογή των όρων της σύμβασης. Ζητούσε 30 εκατομμύρια δραχμές μεταξύ άλλων, για να φέρει Δυτικογερμανούς ειδικούς στον ΟΤΕ. 

Όμως η κυβέρνηση Παπάγου, παρά το γεγονός ότι και η υγεία του πρωθυπουργού ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένη, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Με άμεσες κινήσεις το γραφείο του πρωθυπουργού από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Κανελλόπουλο, μεθόδευσε το «πάγωμα» της παραίτησης Καραμανλή. Σε μια ολομέλεια της Βουλής, στις 4 Αυγούστου 1955, έσκασε η βόμβα. Μέσα από επιστολές του Βουλπιώτη προς τον Παπάγο, έγινε γνωστό πως ο υφυπουργός Συγκοινωνιών Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, του είχε ζητήσει μίζα 100.000 δολαρίων, προκειμένου να συναινέσει στην υπογραφή της σύμβασης. 

Οι εξελίξεις, ενώ η «οσμή σκανδάλου» κάλυπτε την πολιτική ζωή της χώρας, έτρεξαν με ρυθμό πολυβόλου. Η Siemens έπαυσε τον Βουλπιώτη από αντιπρόσωπο της στην Ελλάδα, και διόρισε στη θέση του, το δίδυμο των Σβαρτς - Τσάπφ. Η εταιρεία ανέφερε ρητά πως δεν γνώριζε για το περιεχόμενο των επιστολών Βουλπιώτη - Παπακωνσταντίνου. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Βουλπιώτης παραπέμπφθηκε σε δίκη, με κατηγορίες περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Στην τελευταία πράξη αυτού του πολιτικού θρίλερ, βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Βουλπιώτη ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Τελικά ο Βουλπιώτης καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως μετά την αποφυλάκισή του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πήγε στην Ιταλία απ’ όπου επέστρεψε το 1965 στη χώρα μας. Δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά όμως με επιχειρήσεις και πολιτική. Ο Ιωάννης Βουλπιώτης πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1999 μετά από απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια.

Η Ισαβέλλα Παλάσκα, κόρη του Ιωάννη Βουλπιώτη, σε σημείωμα για τον πατέρα της, μέσα από το βιβλίο «Άγγελος ή Δαίμονας: Ο Αμφιλεγόμενος Πατέρας μου» που έγραψε για τη ζωή του:

«Ο Αµφιλεγόµενος Πατέρας µου... Ναι, υπήρχε ένας Έλληνας που είχε την άνεση να είναι συνομιλητής του Χίτλερ, να ανοίγει φιλοσοφικές συζητήσεις με τον περίφημο ναύαρχο φον Κανάρη, να είναι ο αγαπητός της οικογένειας Ζίμενς, φίλος με διάφορους Γερμανούς αριστοκράτες και διπλωμάτες, καθώς και με αξιωματούχους του ναζιστικού καθεστώτος.

Ταυτόχρονα να είναι συνομιλητής με τους στρατηγούς Μεταξά και Πλαστήρα ή να μοιράζει τις ώρες του με τον Μανιαδάκη και τον πατέρα Δημήτριο (Μπάλφουρ). Να είναι στα χρόνια της Κατοχής φίλος του Πάγκαλου και του Γονατά, του Ζέρβα, του Δημήτρη Γληνού και του Σοφιανόπουλου. Να τα έχει καλά με τους Γερμανούς, να προσπαθεί με επιμονή να δημιουργηθούν στην Ελλάδα τα Τάγματα Ασφαλείας και ταυτόχρονα να σώζει κομουνιστές και Εβραίους. Αυτός ήταν ο πατέρας μου κι εδώ σε αυτό το βιβλίο έγραψα μερικές από τις περιπέτειές του, πολιτικές, επιχειρηματικές και -γιατί όχι;- κάποιες ερωτικές...

«Το απόγευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Μεταξά, κάθισε αναπαυτικά στο σαλόνι του σπιτιού του και βυθίστηκε σε σκέψεις. Ποια ήταν τελικά τα ακριβή του σχέδια για το τι θα έκανε στην Ελλάδα;... Αναρωτήθηκε τι ακριβώς ήθελε και τι περίμενε από τον εαυτό του να πετύχει... Ενδιαφερόταν για δημόσια προβολή; Όχι, ποσώς. Προτιμούσε τους χαμηλούς τόνους και το παρασκήνιο. Ενδιαφερόταν για ανάμειξη στην πολιτική; Καθόλου... Γιατί ήθελε λοιπόν να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του στην Ελλάδα τις τηλεπικοινωνίες και το νέο μέσο της ραδιοφωνίας; Για να διαθέτει δύναμη και επιρροή».

https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7272228_o-ioannis-boylpiotis-synergatis-ton-germanon-kai-gampros-toy-siemens-poy

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Μ.Ζούκερμπεργκ: «Λογοκρίναμε περιεχόμενο για τον Covid-19 στο Facebook γιατί πίεζε η κυβέρνηση Μπάιντεν»




Ο Τζο Μπάιντεν είπε στην εταιρεία να «θάψει» αποκλειστικό ρεπορτάζ κατά του γιου του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν άσκησε πιέσεις εναντίον του Facebook για λογοκρίσια σε περιεχόμενο που αφορούσε τον Covid-19, είτε είχε να κάνει με fake news, έρευνες, ακόμα και σάτιρα και χιουμοριστικές αναρτήσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Jordan, τονίζοντας ότι «ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεσαν επανειλημμένα τη Meta να λογοκρίνει περιεχόμενο σχετικό με την πανδημία του κορωνοϊού».

...

«Το περιεχόμενο που η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από τη Meta να κατεβάσει περιελάμβανε ακόμα χιούμορ και σάτιρα», πρόσθεσε ο ιδρυτής του Facebook.

«Πιστεύω ότι η κυβερνητική πίεση ήταν λανθασμένη και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό.

Πιστεύω επίσης ότι κάναμε κάποιες επιλογές που, εκ των υστέρων και με νέες πληροφορίες, δεν θα κάναμε σήμερα», έγραψε στη συνέχεια, ζητώντας συγγνώμη και πως κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί στο μέλλον.

«Θάφτηκε» ρεπορτάζ κατά του Χάντερ Μπάιντεν

Μεταξύ άλλων, ο Ζούκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από τη New York Post, καθώς η Meta λογόκρινε αποκλειστικό δημοσίευμα που αφορούσε τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του Αμερικανού προέδρου που έχει μπλεξίματα με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Το δημοσίευμα αφορούσε τη σχέση του Χάντερ με τα ναρκωτικά, το γεγονός ότι οπλοφορούσε παράνομα, πληροφορίες για φοροδιαφυγή και τις δοσοληψίες που κατηγορείται ότι είχε παράνομα με ουκρανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον CEO της Meta, το FBI τον προειδοποίησε ότι πρέπει να προσέξει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, όπως και άλλα, επειδή δημοσιεύτηκαν με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές του 2020.

«Οι πράκτορες με ενημέρωσαν, ότι μπορεί να υπήρχε ρωσική ανάμειξη. Ζήτησα από τους ελεγκτές γεγονότων να υποβαθμίσουν την είδηση ως ψεύτικη.

Τελικά, ήταν αληθινή, όπως και άλλες», έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στην επιστολή.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος (Τ.Μπάιντεν) όχι μόνο επιβεβαιώνει ουσιαστικά αλλά τονίζει ότι καλώς έκανε τις παρεμβάσεις:

«Η θέση μας είναι σαφής και συνεπής: πιστεύουμε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στον αμερικανικό λαό, ενώ παράλληλα κάνουν ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».

https://www.pronews.gr/kosmos/m-zoukermpergk-logokriname-periexomeno-gia-ton-covid-19-giati-pieze-i-kyvernisi-mpainten/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Οι επικυρίαρχοι του Αιτωλικού, ντράπηκαν ακόμη και να ανέβουν πάνω στο βάθρο των επισήμων.






Όσο και αν ακούγετε ως αρνητικό σχόλιο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έστω και τη τελευταία στιγμή οι επικυρίαρχοι του Αιτωλικού , ο έκπτωτος αντιδήμαρχος και τοπικό προεδρείο, κατάλαβαν ότι είναι ξένο σώμα στη πόλη μας και προτίμησαν να μην ανέβουν στο βάθρο των επισήμων, γεγονός που μάλλον τους τιμά.

Εμείς από τις σελίδες του blog μας τους έχουμε προειδοποιήσει και ενημερώσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα ... Παραιτηθείτε τώρα πριν έρθει το μεταγωγών στη πόρτα σας, πριν σας εξευτελίσει η ίδια η ζωή.


Οι  μέρες που ακολουθούν θα είναι γεμάτες με εκπλήξεις και ραγδαίες εξελίξεις, εγκαταλείψτε την εγκληματική οργάνωση του Διαμαντόπουλου και των συνεργατών του τώρα πριν να είναι αργά !!! 
...






Μ.Ε.Π 








Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο Αιτωλικό ... τιμή για όλους μας, ένα μεγάλο μπράβο στη μαθητική νεολαία







...
















Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Πικρές αλήθειες για την 28η Οκτωβρίου από το Μάνο Χατζιδάκι







Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

28η Οκτωβρίου 1940: Το χρονικό του πολέμου – Πώς φτάσαμε στο ιστορικό «ΟΧΙ»




Ο Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούνταν να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος

Ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι χτύπησε περίπου 3 το πρωί την πόρτα της οικείας του Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά.

Ο Γκράτσι επέδωσε στο Μεταξά τελεσίγραφο της ιταλικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούνταν να επιτραπεί η ελεύθερη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. “Alors, c’est la guerre” (αυτό σημαίνει πόλεμο) αποκρίθηκε ο Μεταξάς και λίγες ώρες αργότερα οι ιταλικές δυνάμεις άρχισαν τις επιθέσεις.

Οι ιταλικές πάντως κινήσεις εναντίον της Ελλάδας είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες πριν. Αφού αρχικά κατέλαβαν την Αλβανία, τα στρατεύματα της Ιταλίας προετοίμαζαν την επίθεση εναντίον της χώρας μας, προάγγελος της οποίας ήταν ο τορπιλισμός της Έλλης στις 15 Αυγούστου 1940, μέσα στο λιμάνι της Τήνου. Ο Ιωάννης Μεταξάς πιστός στο δόγμα της ουδετερότητας κρατούσε την Ελλάδα στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων, ωστόσο είχε ενημερωθεί πως οι Ιταλοί είχαν αποφασίσει από τις 15 Οκτωβρίου να θέσουν σε ισχύ την επιχείρηση “Emergenza G”, η οποία στόχευε στα ελληνικά εδάφη.

...

Λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο στο Μεταξά, οι πρώτες ιταλικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα βουνά της Πίνδου, ενώ συνολικά 105.000 Ιταλοί στρατιώτες στάθμευαν στην Αλβανία, έτοιμοι να εμπλακούν. Ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου οι περίφημες ταξιαρχίες με τα ονόματα ιταλικών πόλεων (Βενέτσια, Φεράρα, Σιένα, Πάρμα), η 131η Μεραρχία Τεθωρακισμένων αλλά και οι 3η Μεραρχία Αλπινιστών άρχισαν να προετοιμάζονται. Οι πρώτοι στρατιώτες κατέλαβαν τις Φιλιάτες και την Κόνιτσα, σε μία προσπάθεια να αποκόψουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία.

Η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Μοναδικοί θύλακες αντίστασης το Απόσπασμα Πίνδου υπό το συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη και η περίφημη VIII Μεραρχία με διοικητή το Στρατηγό Χαράλαμπο Κατσιμήτρο. Τα εφόδια ελάχιστα και φυσικά η πολεμική τεχνολογία ξεπερασμένη, ενώ κόντρα στα υπερσύγχρονα για την εποχή αεροπλάνα, η Ελλάδα είχε να αντιπαρατάξει μερικά παλαιά, ξεπερασμένα αεροσκάφη. Έξι διμοιρίες πυροβολικού υπό το Δαβάκη κλήθηκαν να υπερασπιστούν μία γραμμή 70 χιλιομέτρων απέναντι στη θρυλική μεραρχία αλπινιστών “Τζούλια”.

Οι λιγοστοί Έλληνες στρατιώτες προσπάθησαν να καθυστερήσουν τους επελαύνοντες Ιταλούς, οι οποίοι επί τρεις ημέρες σάρωναν το σκληρό έδαφος της Ηπείρου φθάνοντας έως το Μέτσοβο.Ήταν 3 Νοεμβρίου όταν οι πρώτες ενισχύσεις έφτασαν με την Ι Μεραρχία Πεζικού της V Ταξιαρχία Πεζικού και η Μεραρχία Ιππικού ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανακόψουν την ιταλική επέλαση. Από εκείνη τη στιγμή, ο πόλεμος πήρε νέα τροπή. Οι ελληνικές δυνάμεις ξεκίνησαν να αποκρούουν τις επιθέσεις και στις 10 Νοεμβρίου ανάγκασαν τους Ιταλούς αλπινιστές να υποχωρήσουν.

Η συνέχεια ήταν διθυραμβική. Ο ελληνικός Στρατός πέταξε έξω από τη χώρα τους Ιταλούς κατακτητές και άρχισε να επελαύνει στο έδαφος της Βόρειας Ηπείρου. Κορυτσά (22/11), Πόγραδετς (30/11), Πρεμετή (3/12), Άγιοι Σαράντα (6/12), Αργυρόκαστρο (8/12), Χειμάρα (22/12) και Κλεισούρα (10/1/1941) ολοκλήρωσαν μία σειρά επιτυχιών κόντρα στους απελπισμένους Ιταλούς στρατιώτες του εξοργισμένου Μουσολίνι. Συνολικά 27 ετοιμοπόλεμες ιταλικές Μεραρχίες ηττήθηκαν από 16 απροετοίμαστες ελληνικές, οι οποίες αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν 60 χιλιόμετρα μέσα σε αλβανικό έδαφος.

Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις Ιταλίας – Γερμανίας, αναγκάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ να δίνει στις 15/12 εντολή προς τις ναζιστικές δυνάμεις για επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την τελική έκβαση του πολέμου, μιας και καθυστέρησε τη γερμανική επίθεση προς τη Σοβιετική Ένωση, αναγκάζοντας τον Χίτλερ να υποστεί σφοδρή ήττα στις παγωμένες ρωσικές στέπες.

Στην ελληνική πλευρά, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Κορυζή, λόγω του αιφνίδιου θανάτου του Μεταξά (29/1/1941), αποδυνάμωσε το εσωτερικό μέτωπο που φάνηκε αδύνατο να συγκρατήσει τη συντονισμένη επίθεση των Γερμανών που ακολούθησε. Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες κατατρόπωσαν για ακόμα μία φορά τους Ιταλούς, αποκρούοντας μπροστά στα μάτια του Μουσολίνι την “εαρινή επίθεση” (9-20/3/1941) και αποδεικνύοντας πως η ανδρεία είναι το μεγαλύτερο προσόν αυτού του Έθνους.

https://www.pronews.gr/istoria/28i-oktovriou-1940-to-xroniko-tou-polemou-pos-ftasame-sto-istoriko-oxi/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία του άγνωστου στρατιώτη που αντιμετώπισε την 28η Οκτωβρίου την ιταλική επίθεση (φώτο-βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...

Ο διαβρωτικός ρόλος του ΕΛΙΑΜΕΠ: Η παραχάραξη με τη βοήθεια του διαβόητου Σόρος και η απίθανη θεωρία ότι οι Έλληνες δεν πολεμήσαμε ποτέ με τους Αλβανούς!





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα – Μερος Β’ 

Τα πρώτα «ινστιτούτα διεθνών σχέσεων» εμφανίστηκαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 80, σε μια προσπάθεια, απολύτως θεμιτή, να στηθούν ερευνητικές «δεξαμενές σκέψης» που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά προς την διαμόρφωση μιας εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην πορεία ωστόσο ξέφυγαν από την αρχική τους αποστολή και κατέστησαν εντεταλμένοι φορείς «προσαρμογής» της ελληνικής διπλωματίας στο ευρωατλαντικό diktat, υποκαθιστώντας συχνά το υπουργείο εξωτερικών και υπαγορεύοντας πολιτική γραμμή σε κυβερνήσεις και κόμματα εξουσίας.

Ειδικά το ΕΛΙΑΜΕΠ με το οποίο ασχολούμαστε πάλι σήμερα αποτελεί βασικό πυλώνα επεξεργασίας και «εκπόνησης» εξωτερικής πολιτικής στο μέτωπο με την Τουρκία και τα Βαλκάνια, με τις απόψεις των μελών του να φιλοξενούνται συχνά-πυκνά σε «έγκυρες» εφημερίδες των Αθηνών.

  • Ολως τυχαίως οι απόψεις αυτές με ελαφρές φραστικές αποκλίσεις συμπλέουν σε ένα ευρωατλαντικό πρίσμα θεώρησης των πραγμάτων με το οποίο η Ελλάδα οφείλει να συμβιβαστεί, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές επιλογές που πιθανόν να υπαγορεύουν τα εθνικά της συμφέροντα.

Η οπτική γωνία του ΕΛΙΑΜΕΠ στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας, όπως έγραψα και την περασμένη Κυριακή, είναι αμιγώς ευρωπαική. Όχι εθνική. Και αυτό έχει να κάνει πιθανόν με τις πηγές χρηματοδότησης του Ιδρύματος που εκτείνονται πλέον έξω από τα σύνορα της χώρας κατά το μεγαλύτερο μέρος του προυπολογισμού του.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να απαριθμήσω τους ευγενικούς χορηγούς που άλλωστε δεν είναι κρυφοί και ξεκινούν από ξένες πρεσβείες, μέχρι διεθνείς οργανισμούς όπως το Ιδρυμα Σόρος, ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες ή μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

...

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι τις παραμονές των πρόσφατων Ευρωεκλογών το ΕΛΙΑΜΕΠ, «με την στήριξη της εταιρείας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» αναλώθηκε σε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια  πληρωμένων καταχωρίσεων προκειμένου να εξηγήσει στους ψηφοφόρους «τι διακυβεύεται στις κάλπες»(σε απλά ελληνικά…τι δεν πρέπει να ψηφίσουν).

Όλα αυτά είναι βεβαίως «εντός πλαισίων», αν και κατά την δική μου ταπεινή άποψη ένα ίδρυμα «Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής» που χρηματοδοτείται, έστω και κατ΄ελάχιστον από ξένες πρεσβείες ή «στρατευμένους» οργανισμούς όπως το Ιδρυμα Σόρος θα έπρεπε να έχει βγάλει από την ονομασία του την λέξη «ελληνικό».

  • Αυτό που είναι εξ΄ολοκλήρου εκτός πλαισίου αφορά την επιχείρηση επαναχάραξης της νεότερης ιστορίας με την επιστράτευση Ελλήνων καθηγητών και τελικό στόχο τον επηρεασμό συνειδήσεων και την διαμόρφωση φρονήματος στην βάση γεγονότων απολύτως ψευδών!

Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα τόσο χονδροειδές που ουσιαστικά κλείνει την συζήτηση πριν καλά-καλά ανοίξει για ένα ίδρυμα που θέλει να ισχυρίζεται ότι λειτουργεί με ακαδημαικά κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια το ΕΛΙΑΜΕΠ, λειτουργώντας περισσότερο ως ΜΚΟ και λιγότερο ως ίδρυμα ερευνών, καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να προάγει την «αμοιβαία κατανόηση» Ελλήνων και Αλβανών στην κατεύθυνση πάντα του εξωραισμού των χρόνιων και σοβαρών προβλημάτων που εγείρονται με αποκλειστική ευθύνη της αλβανικής πλευράς.

Τα σχετικά ερευνητικά προγράμματα που ξεκινούν από το 2013 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ιω. Αρμακόλα διέπονται από μία…αγωνία, θα έλεγε κανείς, για την ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας, αλλά και την στάση της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτήν, γεγονός που εξηγείται και από την πρόσφατη εξέλιξη με το «πράσινο φως» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έπειτα από τα ανεκδιήγητα «γυμνάσια» του Ράμα με το ζήτημα Μπελέρη και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί βασικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την ελληνική μειονότητα(σημ. τα περί «ελληνικών όρων» που δήθεν ετέθησαν συνιστούν ανέκδοτο, ανάξιο σχολιασμού).

Πολύ πρόσφατα, το περασμένο καλοκαίρι, το ΕΛΙΑΜΕΠ με την υποστήριξη του γερμανικού συντηρητικού think tank Konrad Adenauer έφτασε να διεξάγει και έρευνα για να διαπιστώσει κατά πόσον η υπόθεση …Μπελέρη τραυμάτισε τα θετικά αισθήματα του ελληνικού λαού για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα όμως-και αυτό είναι το πολύ ενδιαφέρον-το ΕΛΙΑΜΕΠ με την σύνδρομη του Ιδρύματος Σόρος στην Αλβανία (Open Society Foundation for Albania) είχε διεξάγει παράλληλες έρευνες κοινής γνώμης στις δύο χώρες, εκμαιεύοντας «πολύτιμα συμπεράσματα» όπως ότι το…77% των ερωτηθέντων Αλβανών θεωρούν το «θέμα των Τσάμηδων» σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σχολιάζοντας το εύρημα σε άρθρο του στο Βήμα(4/7/2021) ο καθηγητής Αρμακόλας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι καίτοι από νομικής απόψεως ο ελληνικός ισχυρισμός πως πρόκειται για ανυπόστατο ζήτημα είναι «νομικά ισχυρός», η υπόθεση των Τσάμηδων «έχει γιγαντωθεί στην αλβανική κοινωνία και παρουσιάζεται ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιστορικής αδικίας, γι αυτό είναι λογικό να προκαλεί έντονα συναισθήματα. Θα πρέπει ο χειρισμός του από την ελληνική πλευρά να γίνεται με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία…».

  • Υπάρχουν όμως και τα χειρότερα. Στην ίδια έρευνα που στόχο έχει μεταξύ άλλων να καταρρίψει τα «αρνητικά στερεότυπα» μεταξύ των δύο λαών, τίθεται στη λογική του «σωστό ή λάθος» η απίθανη διατύπωση «Ελληνες και Αλβανοί δεν έχουν πολεμήσει ποτέ μεταξύ τους»(!)
  • Και ο επιστημονικός υπεύθυνος στα συμπεράσματα του επισημαίνει ότι …δυστυχώς οι Ελληνες κάνουν το λάθος, σε ποσοστό 73.5%, να πιστεύουν ότι οι δύο λαοί έχουν βρεθεί σε πολεμική αντιπαράθεση.

Αυτό το τελευταίο ξεπερνάει κάθε όριο. Αν Ελληνας ακαδημαικός δεν γνωρίζει ότι τα δύο έθνη έχουν βρεθεί(και επισήμως) σε πολεμικές αναμετρήσεις και μάλιστα σκληρές είναι ή αδαής ή κάτι άλλο.

Δεν θα γυρίσουμε στα χρόνια των Σουλιωτών και του Αλή Πασά, ούτε καν στον ηρωικό αγώνα της Βορειοηπειρωτικής αυτονομίας όπου Ελληνες πολεμούσαν Αλβανούς. Θα πάμε, πιο πρόσφατα στο 1940 όπου ως γνωστόν αλβανικά τάγματα μελανοχιτώνων επιτέθηκαν μαζί με τις ιταλικές μεραρχίες και συνέχιζαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου να αφανίζουν τον ελληνικό πληθυσμό της Ηπείρου. Αν τα δύο έθνη δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε πόλεμο προς τι η άρση του εμπολέμου το 1987;

Προς επίρρωση των…αυτονόητων αντιγράφω ενδεικτικά από το βιβλίο του αείμνηστου Ελληνα πρέσβη Ηλία Αντωνόπουλου, «Αλβανία & Ελληνο-αλβανικές σχέσεις 1912-1994:

«Την 1.9.1939 κηρύσσεται ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιταλία παρατάσσεται στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας την 10.6.1940. Τον επόμενο μήνα η αλβανική βουλή, μετά μακρές συζητήσεις κατά τις οποίες ακούστηκαν πύρινοι λόγοι κατά των Συμμάχων, καθώς και σαφείς υπαινιγμοί διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος, υιοθετεί την 4.7.1940 τον υπ’ αριθμόν 319 νόμο, το άρθρο 1 του οποίου όριζε ότι:

«Το αλβανικόν βασίλειον αναγνωρίζει ότι ευρίσκεται εις πόλεμον με εκείνα τα κράτη με τα οποία το βασίλειον της Ιταλίας θα ευρεθεί εις πόλεμον»

Κατά συνέπεια το αλβανικό βασίλειο, την 28.10.1940 εκήρυξε και αυτό αυτομάτως τον εναντίον της Ελλάδος πόλεμο. Ετίμησε δε και την νομικώς εγγυημένη αυτή εξαγγελία, διότι πράγματι μετέσχε ενεργώς με 14 ολόκληρα τάγματα τακτικού στρατού, την αλβανική φασιστική μιλίτσια και με εθελοντικά σώματα»

Ειλικρινά αποκλείω να μην γνωρίζει αυτά τα στοιχειώδη Ελληνας πανεπιστημιακός που ασχολείται με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Μπορεί να αποτελούν να αποτελούν λεπτομέρειες για το εθνομηδενιστικό Ιδρυμα Σόρος, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν λεπτομέρειες για ένα ίδρυμα που θέλει να συμβουλεύει την εξωτερική πολιτική. Κάνω λάθος;…


* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

https://hellasjournal.com/2024/10/o-diavrotikos-rolos-tou-eliamep-i-paracharaxi-me-ti-voithia-tou-diavoitou-soros-ke-i-apithani-theoria-oti-i-ellines-den-polemisame-pote-me-tous-alvanous/

Διαβάστε περισσότερα... Διαβάστε περισσότερα...