Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Tα κόκαλα της κυρα-Βασιλικής του Αλή πασά διεκδικούν οι συντοπίτες της


Άλλο πάλι και τούτο! Μάλλον μάθανε ότι αφανιστήκαμε από το πολιτικό χάρτη της χώρας και θέλουν να μας απογυμνώσουν από ότι έχει απομείνει σε αυτό το τόπο.

Το κείμενο που ακολουθεί, αναφέρεται σε γεγονότα και αρχεία που υπάρχουν στον Ιερό ναό των Ταξιαρχών.

Θα μας πει κάποιος επιτέλους για το αρχείο του Δήμου Αιτωλικού που βρίσκετε;

Η νέα δημοτική αρχή των ιεροπολιτών, το παρέλαβε; Αν δεν το παρέλαβε, τι έκανε για να το αναζητήσει;

Προέβη σε καταγγελίες;

Αν δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για όλα αυτά, αυτό σημαίνει συνυπευθυνότητα και συνενοχή. Η περίοδος χάριτος τελειώνει, αγαπητοί ιεροπολίτες, γενίτσαροι, της ιεράς πόλης.


Μ.Ε.Π
------------------------------------------------------------------------------------------------

Την μεταφορά των οστών της κυρά-Βασιλικής του Αλή πασά στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Πλαίσιο Θεσπρωτίας, διεκδικούν οι συντοπίτες της. Ο τάφος της βρίσκεται στον περίβολο του Ι. Ναού Αιτωλικού Μεσολογγίου. Επισημαίνεται σχετικά από Θεσπρωτούς: "Οι Ηπειρώτες, που τόσα πολλά έχουν προσφέρει στο Έθνος και έχουν διακριθεί σαν Εθνικοί Ευεργέτες, για τους δικούς τους ανθρώπους και την ιστορία τους δεν....πρέπει να τους ξυπνήσει ο Ηπειρωτισμός και η Ηπειρωτική συνείδηση και το Ηπειρωτικό συναίσθημα; Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τα οστά της δικής μας κυρά-Βασιλικής στη γενέτειρα της στο Πλαίσιο Φιλιατών;". Πρόκειται για μια λογική απαίτηση. Η Βασιλική Κίτσου - Κονταξή, κυρά Βασιλική του Αλή Πασά, όπως την ξέρει ο κόσμος,
κατά την τελευταία περίοδο της ζωής της, είχε εγκατασταθεί μαζί με τα αδέρφια της Σίμο Κίτσο και Γεώργιο Κίτσο στην Κατοχή Αιτ/νίας, όπως δε μαρτυρεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου της (Κώδιξ Ιερού Ναού Ταξιαρχών αριθ.20 σελ. στο Αιτωλικό 11/12/1834 από τον Ιερέα Μελέτιο), πέθανε σε ηλικία 45 ετών και ετάφη " κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών" στο Αιτωλικό, αφού μετάλαβε των "Αχράντων Μυστηρίων της Θείας μεταλήψεως και κατ' άδειαν του επιτρόπου Αγίου Ακαρνανίας (Μητρόπ. Πορφυρίου) και υπό του εφημερίου Μελετίου ετάφη κατά την συνήθη Εκκλησιαστικήν Τάξιν εν τη εκκλησία των Ταξιαρχών " στο Αιτωλικό Μεσολογγίου Αιτ/νίας.

http://www.katoci.com/
http://ksipnistere.blogspot.com/2011/07/t_13.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ε; Και λοιπόν?????????? Και τον Καραϊσκάκη πολύ αργά τον θυμηθήκαμε...