Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Λευκάδα: Επικίνδυνο φαινόμενο με νεκρά ψάρια…

Όχι αφρόψαρα αλλά ροφοί, σφυρίδες και συναγρίδες επιπλέουν στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα ψαράδες, κατοίκους και επιστήμονες.

Πριν περίπου δύο μήνες στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι οι ψαράδες δεν χρειάζονταν αλιευτικά εργαλεία, πλην απόχης, για το ψάρεμά τους μια και τα ψάρια (ροφοί, σφυρίδες και συναγρίδες) επέπλεαν και η εικόνας τους ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική.
Παρατηρήθηκαν να επιπλέουν με την νηκτική κύστη έξω από το στόμα, δείγμα ότι υπέστησαν απότομηαλλαγή αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των «αλιευμένων» ψαριών είναι πολύ μεγάλος, ανησυχητικός και μιλάμε για μεγάλα μεγέθη σε ηλικία αναπαραγωγής.
Τι μπορεί να συμβαίνει; Εκτιμήσεις μη ειδικών αλλά ανθρώπων που έχουν πείρα από θάλασσα, αναφέρουν ότι αυτό το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της εκσκαφής για την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου. Πιθανόν τότε να οφείλονταν στην απελευθέρωση υδρόθειου.
Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά διότι έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση πολλά ψάρια και στην λεκάνη που περικλείεται από Μύτικα, Καστό, Κάλαμο, Μεγανήσι, που δεν είχε παρατηρηθεί άλλη φορά. Κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να είναι εγκεφαλοπάθεια που προσβάλλει συνήθως τα λαβράκια στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αν και ανεπίσημα δύο ιχθυολόγοι έχουν ασχοληθεί με το θέμα και περιμένουμε την επιστημονική τους άποψη.
Καλό θα είναι όποιοι βρίσκουν τέτοια ψάρια να αφαιρούν το κεφάλι εφ όσον επιμένουν να τα καταναλώσουν. Μέχρι να υπάρξει επιστημονική ενημέρωση θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Του Θανάση Αγγελή
ΑΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑ PRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια: