Tης Μαρίας Νταλιάνη
Το φθινόπωρο του 2012 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναρωτήθηκε δημοσίως εάν «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε». Τότε προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα θεώρησε περίπου ως προδοσία την παραδοχή αυτή. Από τότε ουδείς διανοήθηκε να ξαναπεί κάτι παρόμοιο. Μέχρι που το παραδέχθηκε πρόσφατα σε ομιλία του ο, υπεράνω υποψίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πήγε και λίγο παρακάτω λέγοντας: «Μας χρειάζονται εκατό τραπεζικά στελέχη. Τα 'χουμε; Δεν τα 'χουμε».
Από τη ρήση Λαφαζάνη πέρασαν δύο χρόνια. Στον στενό κύκλο συνεργατών και στελεχών της Κουμουνδούρου όμως ήξεραν πως κατά βάθος είχε δίκιο. Η ανάγκη στελέχωσης του «κυβερνητικού» ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτή του «κινηματικού» ΣΥΡΙΖΑ. Η διαπίστωση της ωμής πραγματικότητας έκανε τότε ένα πολύ στενό επιτελείο γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος να σηκώσει τα μανίκια (και τα τηλέφωνα) και να ξεκινήσει τη δουλειά. Τις επαφές ανέλαβαν κυρίως δύο στελέχη. Ο διατελέσας και...αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο διευθυντής του γραφείου προέδρου και στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του Νίκος Παππάς.
ΞΑΦΝΙΑΣΜΑ. Δύο χρόνια μετά, η αποφασιστικότητα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί» να τοποθετήσει τον επόμενο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος εάν δεν συναινέσει ως προς το πρόσωπο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αρχικά ξαφνιάζει.
Ομως αυτή τη φορά δεν πρόκειται για άλλη μια «αντιπολιτευτική κορόνα». Αυτή τη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πράγματι την πρόθεση να διαπραγματευτεί σκληρά για τη θέση. Και η μεγάλη διαφορά είναι πως, σε σύγκριση με το 2012, η Κουμουνδούρου αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ό,τι αφορά τα στελέχη της. Ενώ το 2012 στο ερώτημα «ποιον θα στείλετε στην ΤτΕ;» δεν είχε απάντηση, το 2014 η απάντηση είναι εντελώς διαφορετική.
Δίπλα στο όνομα της Λούκας Κατσέλη, η οποία θεωρείται φαβορί για τη θέση και απολαμβάνει και εμπιστοσύνη σημαντικής μερίδας του κόμματος, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία στελέχη υποψήφια για τη θέση.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Ολοι δε, σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών - με γνώση του παρασκηνίου, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στα γραφεία όπου εργάζονται αθόρυβα οι περίφημες 150 επιτροπές των 2.500 ανθρώπων που ετοιμάζουν το πρόγραμμα του κόμματος -, είναι «δυνατά ονόματα» που γνωρίζουν άριστα το τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για τον Θόδωρο Πανταλάκη, πρώην διοικητή της ΑΤΕ και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, τον Νίκο Καραμούζη, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος (παλαιότερα στη Eurobank, τώρα στον Ομιλο Πειραιώς), και τον οικονομολόγο με διεθνή καριέρα Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είχε δημιουργήσει αίσθηση παλαιότερα με την αρθρογραφία του για το νόμισμα.
Διπλός στόχος
Η ιδέα να «δοθεί μάχη» για το πρόσωπο του επόμενου ενοίκου της Τραπέζης της Ελλάδος γεννήθηκε στην Κουμουνδούρου έπειτα από μία φιλική συμβουλή του Δημήτρη Χριστόφια προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου φέρεται να είπε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ – μετά την ένταξη της Κύπρου στο Μνημόνιο: «Πρόσεξε. Η μοναδική θέση που πρέπει να προσέξεις στην κυβέρνησή σου είναι αυτή. Εγώ έτσι την έπαθα». Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητεί σε υψηλούς τόνους να έχει λόγο στην επιλογή του επόμενου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι διπλός: Από τη μία να μην είναι ο Γιάννης Στουρνάρας και από την άλλη να είναι πρόσωπο στο οποίο θα μπορεί να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία προσβλέπουν σύντομα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
http://kourdistoportocali.com/post/35525/trapeza
Benjamin Netanyahu> Η ατσάλινη πυγμή ενός ηγέτη και ο αφόρητος
αντισημιτισμός του Διεθνού Δικαστηρίου
-
Breaking News
The post Benjamin Netanyahu> Η ατσάλινη πυγμή ενός ηγέτη και ο αφόρητος
αντισημιτισμός του Διεθνού Δικαστηρίου appeared first on Κουρδιστό ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου