Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Εχουμε plan B αν δεν πάρουμε τις δόσεις

Την ύπαρξη εναλλακτικού σεναρίου για να ξεφύγει η Ελλάδα από την «παγίδα ρευστότητας» και την στάση πληρωμών, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. «Εχουμε εναλλακτικό σχέδιο» διαβεβαίωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα αν δεν λάβει τις τελευταίες δόσεις, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο είναι αυτό. «Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση» σχολίασε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του, σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια... του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI. Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση είναι κοστολογημένο και έχουν βρεθεί ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και ισχύοντα ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα ανέφερε ότι τα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι καλύτερα από αυτά που γράφει ο Τύπος, ενώ για την έκδοση των εντόκων είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε συμμετοχή ιδιωτών και αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι καλό δείγμα.

Οχι μνημόνιο

«Δεν υπάρχει μεθόδευση για ένα τρίτο δάνειο» σημείωσε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 ως 50 δισ. ευρώ «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ» όπως είπε. «Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις» σχολίασε και αναφέρθηκε στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις αποπληρωμές του χρέους. «Εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση» είπε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Σε ερώτημα αν δεν γίνει εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο και για το πώς θα αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός είπε «όταν πηγαίνεις για την μάχη δεν συζητάς την ήττα. Αντιμετωπίζουμε την διαπραγμάτευση με αισιοδοξία, ιδιαίτερα καλή προετοιμασία και δεν πιστεύομε ότι θα υπάρχει αρνητική εξέλιξη. Υπάρχει όμως εναλλακτική».

Σε ερώτημα για τις αποκρατικοποιήσεις είπε θα συνεχίσουμε όσες έχουν μπει σε νομική διαδικασία. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά σε περιπτώσεις που αξίες πάνε προς πώληση όσο όσο με την αξία να έχει φτάσει στο πάτωμα λόγω της κρίσης χρέος θα είμαι κάθετα αντίθετος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς και την τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι δεν υπήρχε πριν το 2010 χωρίς εξουσιοδότηση για την μακροοικονομική πολιτική, για τους στόχους του προγράμματος για το αν βοηθά το πρόγραμμα στην έξοδο από την κρίση ή αν την εντείνει. Αυτή ήταν η τρόικα, αυτό τελείωσε. Αν κάποιοι αναφέρονται, αυτό είναι αποτέλεσμα των νεολογισμών. Δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις αλλά έχει μεγάλη σημασία ότι τελείωσε η τρόικα γιατί έχει τελειώσει το μνημόνιο. Αυτό που απομένει και δεν είναι λίγο βεβαίως είναι να συνεχίσει η συγγραφή ώστε να κριθούμε τον Απρίλιο αλλά το θέμα είναι με τι κριτήρια. Θέλουμε να κριθούμε αλλά το μνημόνιο ήταν τοξικό.

Νέα Ευρώπη

Εν τω μεταξύ ο υπουργός παρομοίασε την σημερινή κατάσταση με την μεγάλη ύφεση του 1929. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσο δεν δίνεται μία πολιτική λύση, η ύφεση "φθείρει" το κοινό νόμισμα και στρέφει τον έναν λαό της Ευρώπης ενάντια στον άλλο.

Όπως σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι αυτό της σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, με την βοήθεια των θεσμών που ήδη υπάρχουν και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αποτελεί τον πυλώνα της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο κ. Βαρουφάκης τοποθετήθηκε υπέρ της δημιουργίας «μίας προσομοίωσης ομοσπονδίας» η οποία «θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων».

«Φαίνεται να μην έχουμε μάθει το μάθημα που έπρεπε να έχουμε μάθει από την δεκαετία του '30 ότι όταν έχει μία μεγάλη ύφεση όπως του 1929, που ήταν το 2008 της εποχής εκείνης έχεις μία κοινή νομισματική βάση, όπως είχαν τότε τον κανόνα του χρυσού - που ήταν μία νομισματική ένωση κατά κάποιο τρόπο - ότι αν δεν αντιμετωπίσεις με πολιτικό τρόπο, με τρόπο θεραπευτικό, αυτό το πρόβλημα φθίνει το κοινό νόμισμα κάνοντας τον έναν λαό να στέφεται εναντίον του άλλου, όπως συμβαίνει και σήμερα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε ηθική υποχρέωση να το κάνουμε αυτό στην Ευρώπη σήμερα (να δοθεί μία λύση με πολιτικό τρόπο). Να συμβεί τώρα ομοσπονδοποίηση είναι λάθος, γιατι δεν υπάρχει η κοινωνική δυναμική εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε αυτό. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομοσπονδοποίηση, αλλά πρώτα πρέπει να εξισορροπηθεί η κατάσταση», σημείωσε.

«Πρώτα χρειάζεται σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Η λύση έγκειται στο να χρησιμοποιήσουμε τους θεσμούς που έχουμε χωρίς να μπούμε σε μία διαδικασία αλλαγής τους. Καταρχήν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί μας, εν μέσω κρίσης και δεύτερον είναι μία συζήτηση που μπορεί να πάρει και 20 χρόνια», ανέφερε.

«Αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι τους θεσμούς που ήδη έχουμε από παλιά, για να δημιουργήσουμε μία προσομοίωση ομοσπονδίας, θα μπορούσε να εξευρωπαϊστεί το θέμα των συνολικών επενδύσεων. Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε μία τέτοια διαδικασία αλλά χρειάζεται πολύ πιο φιλόδοξη πολιτική για τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Θα μπορούσε για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, να είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης της Ευρώπης», είπε ο υπουργός.


Από imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: