Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Guardian: Άξονας Τουρκίας-Κατάρ-Σ.Αραβίας προετοιμάζει απάντηση στην «ρωσική επέμβαση» στην Συρία

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στις θέσεις των Τζιχαντιστών στην Συρία έχουν εξοργίσει σε μεγάλο βαθμό τους Άραβες Σείχηδες, οι οποίοι χρηματοδοτούσαν όλο αυτό το διάστημα όλους αυτούς του φονιάδες να σκοτώνουν χριστιανούς και να διαλύουν την Συρία και το Ιράκ .

Η Σ.Αραβία προσπάθησε με όλα τα μέσα να επιτύχει την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με αναλυτές αλλά και πολλές «πληροφορίες» η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι πιθανό να αναγκαστούν να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ την στρατιωτική τους βοήθεια προς τις ... αποκαλούμενες αντικυβερνητικές ομάδες ( ξέρετε αυτές που αυτομολούν κατά εκατοντάδες στον ISIS).

«Η ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία, «έπεισε την Δύση να ξεχάσει την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Bashar al-Assad, γράφει ο Guardian. Ωστόσο, μια άλλη «ομάδα» από τους αντιπάλους της Συρίας ανακοίνωσε ότι η παρέμβαση της Μόσχας είναι πιο προκλητική από ό, τι χρήσιμη», αναφέρει δημοσίευμα .

Περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, για κάποιο χρονικό διάστημα, «κρυφά, αλλά πολύ αποτελεσματικά» βοηθούσαν τους αντάρτες της Συρίας με όπλα και χρήματα. Έτσι, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα , οι «ίδιοι» αυτοί επένδυαν σε μεγάλο βαθμό σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης στην περιοχή , κάτι το οποίο θεωρούσαν ως μέρος ενός μεγαλύτερου αγώνα ενάντια στο Ιράν. Μετά από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, οι χώρες αυτές έχουν καταστήσει σαφές ότι η ανατροπή του Άσαντ «απομακρύνεται» σοβαρά ειδικά όσο η Μόσχα παρέχει αφειδώς την υποστήριξη της προς αυτόν.

«Το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία δεν έχει μέλλον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Adel Al-Dzhubeyr λίγες ώρες πριν τις πρώτες εξόδους των ρωσικών αεροσκαφών στην Συρία. Ο ίδιος τόνισε ότι αν ο Πρόεδρος της Συρίας δεν απομακρυνθεί , το Ριάντ θα αντιδράσει σε αυτό με την χρήση στρατιωτικής δύναμης.!!

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, μέχρι στιγμής η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν συμμορφωθεί με την απαγόρευση της Δύσης στην χορήγηση όπλων υψηλής τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων και πυραύλων ικανών να καταρρίπτουν πολεμικά αεροσκάφη, προς την συριακή αντιπολίτευση . Η Δύση φοβήθηκε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, μπορεί αυτά τα όπλα να πέσουν στα χέρια των Τζιχαντιστών και θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των δημιουργών τους. Η συνέχεια όμως είναι άγνωστη.

«Αν και δεν είναι σαφές πόσα χρήματα και πόση ακριβώς είναι η επιρροή αυτών των περιφερειακών δυνάμεων( Κατάρ –Σ.Αραβία-Τουρκία) αυτοί είναι έτοιμοι για σύγκρουση», τονίζει ένας ανώτερος σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Julien Barnes-Daisy δηλώνει ότι το ζήτημα της παροχής εξελιγμένων όπλων προς τους αντάρτες παραμένει ανοιχτό.

«Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν έδειξε επιθυμία να ενεργήσει άμεσα λαμβάνοντας μια πολύ πιο σκληρή απόφαση για την επίλυση αυτού του προβλήματος που είναι στα χέρια του», τονίζει ο εμπειρογνώμονας.

«Αν η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχό της και οι Ιρανοί ενισχύσουν τις θέσεις τους στην Συρία, η απάντηση του μπορεί να είναι πολύ ισχυρή », κατέληξε ο ίδιος.

Το Ριάντ ανησυχεί ιδιαίτερα για το ότι οι Αμερικανοί μπορούν να εγκαταλείψουν την έως τώρα στρατηγική τους έναντι του Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας, σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βασιλικός οίκος της Σαουδικής Αραβίας μπορεί βιώσει κάποιου είδους ανακούφιση σε σχέση με την «ρωσική επέμβαση», δεδομένου ότι η αύξηση της επιρροής της Μόσχας θα μειώσει ελαφρά την επιρροή της Τεχεράνης.

Αλλά σε γενικές γραμμές, κατά την γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων αλλά και της ιστοσελίδας μας pentapostagma.gr , σε περίπτωση επιδείνωσης της σύγκρουσης υπάρχει ο κίνδυνος των περιφερειακών παικτών να πάνε «την κατάσταση» ακόμη πάρα πέρα ​​από τα σημερινά όρια για το ζήτημα της Συρίας.

«Ο βαθμός στον οποίο σήμερα είναι πιθανή μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ της Τεχεράνης και Ριάντ στην περιοχή αυτή είναι ανησυχητικός», τόνισε ο αμυντικός αναλυτής Levy.

«Ποιος μπορεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή για να εκτονώσει την κατάσταση ; ρωτάει ο ίδιος ρητορικά. Οι Αμερικανοί είναι ακόμη σε θέση να το πράξουν, καθώς Ρώσοι και Σαουδάραβες δεν είναι πρόθυμοι να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Όλα τα ενδεχόμενα όμως είναι πιθανά , αλλά ο καταλυτικός παράγοντας είναι η μουσουλμανική θρησκεία, η οποία θα την μεταβάλει την κατάσταση ασφαλείας σίγουρα προς χειρότερο σενάριο.


http://www.pentapostagma.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: