Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΜΑΣ «ΦΕΥΓΕΙ» ΚΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η πλήρης διπλωματική απουσία της Ελλάδας στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας που ελεύθερη προωθεί τα δικά της συμφέροντα τα οποία όμως συχνά πλήττουν καίρια τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Έτσι μετά την απώλεια του Ισραήλ με την επαναπροσέγγιση του με την Τουρκία, τώρα οι ειδήσεις αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πλησιάζουν την Αίγυπτο του προέδρου Σίσι για να ξαναφέρουν την χώρα αυτή στον άξονα των συμφερόντων τους.


Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ των δυο χωρών Αιγύπτου και Τουρκίας είχε επέλθει μια μεγάλη ψύχρανση των σχέσεων εξ’ αιτίας της ανάδειξης στην εξουσία της Αιγύπτου του πρόεδρου Σίσι που είναι μεγαλύτερος διώκτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, ένα αδελφό κόμμα με το κόμμα του Ερτογάν. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει καταγγείλει με σκληρές φράσεις τον Σίσι σαν παράνομο ενώ απαίτησε ο πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μορσί που καταδικάστηκε για πολλά εγκλήματα, να αποκατασταθεί.

Μετά από αυτή την ψύχρανση, η Σαουδική Αραβία ανέλαβε τελευταία μεσολαβητικό ρόλο για να υπάρξει ...επαναπροσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

Τώρα φαίνεται πως η μεσολάβηση αυτή αποδίδει καρπούς και η Τουρκία έδειξε ότι προτίθεται να αναγνωρίσει το καθεστώς του Σίσι με το οποίο είχε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις και σαν ανταπόδοση ο Σίσι να σταματήσει τις θανατικές εκτελέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Εκείνο όμως που «καίει» την δική μας πλευρά είναι ότι η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει πιο στενές τις σχέσεις με την Αίγυπτο με κύριο στόχο τον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, αγνοώντας την ελληνική νήσο Καστελόριζο. Μάλιστα στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Σίσι, θα πάει στην Τουρκία τον προσεχή Απρίλιο στην Διάσκεψη των ισλαμικών χωρών, μια επίσκεψη που θα επισφραγίσει την επαναπροσέγγιση των δυο χωρών. Αντιλαμβάνεται κανείς τις επιπτώσεις απο μια προσεγγιση Αιγύπτου Τουρκίας στο σημαντικό θέμα της ΑΟΖ.


Εμείς ? Εμείς θα ασχολούμαστε με τον… Άδωνη, τον… Κυριάκο και δεν συμμαζεύεται, ενώ η χώρα θα βουλιάζει στην ηλιθιότητα της μνημονιακής της καταστροφής.
 



ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος



Δεν υπάρχουν σχόλια: