Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Ο φόβος της απόρριψης βλάπτει τη σχέση σας

Mέσα σε μια στενή σχέση, οι περισσότεροι θέλουν να είναι σε θέση να χαλαρώσουν και να μην ανησυχούν για το τέλος της σχέσης τους.

Αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολο για όλους. Αισθάνεστε ότι κάποια στιγμή θα φύγει απο κοντά σας; Μήπως ανησυχείτε ότι αν αποκαλυφθεί ο αληθινός εαυτό σας,θα γίνει αυτό που φοβάστε; Καθώς οι εμμονές στροβιλίζουν στο κεφάλι σας, πνίγετε τις θετικές αλληλεπιδράσεις που προέρχονται απο το σύντροφό σας, με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.


Απο που προέρχεται αυτή η ακραία ευαισθησία στην απόρριψη; Γιατί θα πρέπει μερικοί άνθρωποι να είναι συνεχώς σε επιφυλακή για ...σημάδια δυσαρέσκειας από τους συντρόφους τους; Μια πιθανότητα είναι ότι ίσως η ευαισθησία και η αίσθηση ανασφάλειας, τους κάνει επιτακτικούς για μια θετική επιβεβαίωση. Πιστεύουν ότι ο σύντροφος πρέπει να ενισχύει και να συμπληρώνει τα χαμένα κομμάτια που λείπουν από τη δική τους αίσθηση.


Δυστυχώς, η ευαισθησία στην απόρριψη, με την επιπρόσθετη χαμηλή αυτοεκτίμηση υποβαθμίζει μια σχέση και συμβάλλει σε μια ασθενέστερη, σχέση. Δεν είναι μόνο ο φόβος της απόρριψης που δημιουργεί αδικαιολόγητη πίεση, αλλά και οι ενοχές που δημιουργούν στο άλλο τους μισό, ότι η σχέση δεν είναι τόσο καλή όσο θα μπορούσε να είναι. Είναι δύσκολο μια σχέση να εκπληρώσει κάθε ελπίδα και όνειρο, αλλά αυτό γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ο ένας βρίσκεται πάντα σε στάση ανάκρισης, και αναρωτιέται για τη σταθερότητα και την πίστη του.Αυτή η έλλειψη ασφαλούς ταυτότητας μπορεί να προσθέσει και άλλα αρνητικά στοιχεία στο φόβο της απόρριψης, και να μειώσει το αίσθημα ικανοποίησης και χαράς μέσα στη σχέση.


Οι ψυχολόγοι Jerika Norona, και Deborah Welsh του Πανεπιστημίου του Τενεσί, αναφέρουν ότι ο αγώνας ταυτότητας γίνεται ιδιαίτερα εμφανής στους νεαρούς ενήλικες, που βρίσκονται σε διαδικασία καθορισμού του εαυτού τους. Σε αυτή την ηλικία, καθορίζουν τον εαυτό τους, ενώ συγχρόνως, προσπαθούν να καταλάβουν τι θέλουν από μια σχέση. Εάν η ταυτότητα και ο ψυχισμός τους είναι ακόμη ακαθόριστος, ζητούν περισσότερη επιβεβαίωση από τη σχέση τους.


Οι ερευνητές σύμφωνα με μια έρευνα διέκριναν ορισμένα χαρακτηριστικά που ευθύνονται για την αυτήν την αδύναμία. Η αίσθηση διαφορετικότητας του εαυτού τους απο τους άλλους πηγάζει απο την έλλειψη συναισθημάτων και εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, καθώς και την ανικανότητα να πετύχουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ της εξάρτησης και ανεξαρτησίας τους από τους άλλους. Συγκεκριμένα, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμιση παρουσιάζουν ανικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και εκφράζονται μέσα από τους άλλους. Η συναισθηματική ανεξαρτησία έρχεται όταν υπάρχει η ικανότητα διατήρησης των προσωπικών αξιών όταν οι άλλοι τους αμφισβητούν, και όχι να επιδιώκουν σταθερά την έγκριση των άλλων.


Οι δυσκολίες στον τομέα αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλες και φαινομενικά έντονες μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, αλλά μπορεί ένα αδύναμο άτομο να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση όλη του τη ζωή. Αυτό εξαρτάται απο το βαθμό ανεξαρτησίας που βίωσε στη ζωή του. Ίσως ποτέ δεν ήταν σε θέση να ζήσει ανεξάρτητα, ή συνεχώς προσπαθεί να μοιάσει τους φίλους για να αποσπάσει την έγκριση και την επιβεβαίωση που χρειάζεται.


Η δεύτερη άποψη πάνω στην ευαισθησία της απόρριψης, για μια ικανοποιητική σχέση, επικεντρώνεται εξ' ολοκλήρου στο φόβο, και τη διακοπή της σχέσης απο το σύντροφο.Η έρευνα αποκάλυψε όπως αναμενόταν ότι, κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος απο μια τέτοια σχέση που υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο, καθώς δεν πληρεί τις προυποθέσεις για κανένα απο τους δύο συντρόφους.


Ωστόσο, η μελέτη επισημαίνει ότι δεν ισχύει για τους περισσότερο ώριμους ενήλικες που βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση. Πολλές φορές όταν έρχονται σε αδιέξοδο, αλλάζουν ή μειώνουν τον καταπιεστικό τρόπο συμπεριφοράς τους μετά απο κάποια σύσταση. Στην αντίθετη περίπτωση η ανασφάλεια μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της σχέσης, μέχρι την τελική κατάληξή της .


Η σχέση είναι μια συνεχής διαδικασία οικοδόμησης. Γνωρίζοντας ποιοί είστε και τι θέλετε από τη ζωή, προχωράτε με ασφάλεια στο επόμενο στάδιο μιας σχέσης όπου μπορείτε να αποκομίσετε χαρά, χωρίς να σπρώχνετε τη σχέση στα άκρα. Απορρίπτοντας τον ανασφαλή εαυτό σας, αφήνετε τη σχέση σας στα χέρια του άλλου, και την οδηγείτε εκεί που φοβόσαστε περισσότερο. Μάθετε να συζητάτε τους φόβους σας ήρεμα, με το σύντροφό σας. Ίσως όταν καταλάβετε ότι νοιάζεται πραγματικά για εσάς, μπορεί να σας εκπλήξει με την αποδοχή και την αγάπη που θα σας προσφέρει.

http://www.el.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: