Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Μόλυνση της Λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού από τη Σήραγγα - Περιφέρεια Δ. Ελλάδας, ο αρμόδιος δεν είναι σε θέση να απαντήσει



Σε άλλη μια καταγγελία προέβη ο Σύλλογος Αλιέων του Αιτωλικού, για τη μόλυνση που δέχεται η Λιμνοθάλασσα από τα νερά της Λυσιμαχίας μέσω της γνωστής Σήραγγας που είχε κατασκευάσει η Χούντα, ώστε να ποτίζεται ο κάμπος (Νεοχωρίου - Κατοχής), αλλά και για να μετατραπεί το κανάλι του Αιτωλικού σε γλυκιά λίμνη, ώστε να ποτίζει τον κάμπο της Λιμνοθάλασσας μετά από την σχεδιαζόμενη αποξήρανσή της.

Μετά από τόσες δεκαετίες και τα ανατρεπτικά όσο και θηριώδη έργα της τότε εποχής, αλλά και μετά τον πακτωλό χρημάτων από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους που πέρασαν από την περιοχή μας, το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε κατάρρευση.

Βυθίσεις εδαφών, σπάσιμο τοιχωμάτων και μόνιμα χαλασμένες πόρτες βρίσκονται σε καθημερινή βάση ως η νέα πραγματικότητα που βιώνει η περιοχή μας.

Τα μέχρι τώρα λαμόγια, τα οποία χειρίστηκαν κονδύλια, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν έργο πάνω στο έργο τους και μετά να διορθώνουν το ίδιο το έργο τους ώστε να ενθυλακώνουν χρήμα και μετά να παρουσιάζονται ως σωτήρες της περιοχής.

Το συγκεκριμένο περιστατικό που καταγγέλλει ο Σύλλογος των ψαράδων, δεν είναι τίποτε καινούργιο, μόνιμα σε αυτό το σημείο υπάρχει ροή μολυσμένου γλυκού νερού, επειδή η πόρτα προς τη λιμνοθάλασσα είναι μονίμως χαλασμένη ή σε κάποιο σημείο της διώρυγας υπάρχει βύθιση, οπότε η ποιο βολική λύση δεν είναι άλλη από την εκτόνωση των νερών στο κανάλι του Αιτωλικού.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ιθύνοντες, εκτονώνουν τεράστιες ποσότητες νερού προς τη λιμνοθάλασσα, ώστε να διατηρείτε η στάθμη της λίμνης σε χαμηλό επίπεδο, ώστε να μην πλημμυρίσουν οι παράνομες κατοικίες που χτίστηκαν εντός της λεκάνης της λίμνης, την δεκαετία του '80.
Εξου και το τεράστιο ενδιαφέρον με Δελτία Τύπου από το πρωτοπαλίκαρου του Κατσανιώτη, Νεκτάριο Φαρμάκη (παράταξη ΝΔ στη Περιφέρεια Δ. Ελλάδας) και του άσχετου Βαρεμένου.


Το ακόμη ποιο τραγελαφικό, είναι ότι στο νέο ΕΣΠΑ οπότε και ΟΧΕ, η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας έχει ξαναεντάξει για ακόμη μια φορά μια νέα και γενναία χρηματοδότηση, ώστε να πραγματοποιηθούν τα έργα που υποτίθεται ότι έγιναν και πληρώθηκαν αδρά, αλλά στη πραγματικότητα δεν έγιναν ποτέ.

Μήπως αυτό θυμίζει και λίγο έργα Λιμνοθάλασσας, όπου το αρχηλαμόγιο δημητρίου, δημοπρατούσε έργα επί των έργων και τώρα ξαναεντάσει τα ίδια έργα για χρηματοδότηση από το ΟΧΕ και τα ΕΣΠΑ;
Μήπως ο σημερινός κοινός παρανομαστής, κάτω από το όνομα ΟΧΕ και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι το ίδιο και αυτό πρόσωπο, που κάλυπτε πολιτικά τον δημητρίου, ώστε να το παίζει κηφήνας αλλά και προστάτης της περιοχής;

Θα το ψάξουμε και θα σας ενημερώσουμε.

===========================================================================================================================================================================================================================

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, παρατηρήθηκε εισροή μεγάλης ποσότητας γλυκών υδάτων από τη Σήραγγα που μεταφέρει νερό από τη λίμνη Λυσιμαχία στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, παρότι αυτό απαγορεύεται από τις διεθνείς συνθήκες προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας, αλλά και από την εθνική νομοθεσία.

Η αντίδραση του Συλλόγου μας ήταν άμεση.
Καλέσαμε το λιμεναρχείο του Μεσολογγίου, το οποίο μετά από λίγα λεπτά ήταν στο σημείο και κατέγραψε το γεγονός.

Κατόπιν πληροφορηθήκαμε ότι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία του έργου που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν σε εξέλιξη, όπως και για τη σωστή λειτουργία της παροχής αρδευτικού νερού στο κάμπο, είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με προϊστάμενο τον κ. Καραγιάννης .

Όλες οι προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε με τον συγκεκριμένο κύριο, απέβησαν άκαρπες για τους δικούς του λόγους.
Η απάντηση του κ. Λοτσάρη, ο οποίος μας συστήθηκε ως μηχανικός υπηρεσίας, ήταν ότι ο κ. Καραγιάννης είναι εκτός υπηρεσίας και δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματά μας.

Την επόμενη μέρα και μετά τις ενέργειες που έκανε το λιμεναρχείο Μεσολογγίου, επικοινώνησε μαζί μας ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, για ... περαιτέρω εξηγήσεις.
Κατόπιν, στις 29 Μαρτίου του 2017, κλιμάκιο της Υπηρεσίας του Υγειονομικού, με εμάς παρόντες, διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο στο σημείο του συμβάντος.
Διαπιστώθηκε ότι , το σύνολο των υδάτων που βρίσκονταν σε όλο το μήκος της Σήραγγας, είχε αποστραγγιστεί στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, αλλά παρόλα αυτά μια σταθερή ποσότητα νερού συνέχιζε να ρέει προς τη λιμνοθάλασσα.

Στις 29/03/2017 καταθέσαμε αίτηση προς τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε να μας πληροφορήσει ποιος έδωσε την εντολή ώστε να ανοιχθεί η πόρτα της Σήραγγας, με αποτέλεσμα την εκροή αυτών των μολυσμένων νερών στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στους επαγγελματίες ψαράδες, αλλά και στους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Σκοπός μας είναι η διοικητική και εφόσον υπάρξουν ενδείξεις, ακόμη και η ποινική δίωξη των υπεύθυνων αυτής της αμέλειας.
Θα ζητηθεί η άμεση αποκατάσταση, τόσο σε ηθικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για όλους όσους υπέστησαν ζημιά, από το συγκεκριμένο συμβάν.








http://aliisetolikou.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: