Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Καύση βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου. Οι αντιδράσεις των κατοίκων πέφτουν στο κενό;





Γράφει: Μιχάλης Χατζής

«Ανυποχώρητη» η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση για την αδειοδότηση των 4 εργοστασίων καύσης βιορευστών εντός του προστατευόμενου από δύο διεθνείς συνθήκες Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου, ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ», πριν ένα περίπου μήνα, σχολιάζοντας την άρση της απαγόρευσης συνέχισης -εκ μέρους του Δήμου Μεσολογγίου- των οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή και ολοκλήρωση των τεσσάρων εργοστασίων καύσης.

Το άρθρο σημείωνε την άποψη της περιφέρειας ότι «όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο» και κατέληγε με το συμπέρασμα ότι «οι αντιδράσεις των κατοίκων, προς το παρόν, έπεσαν στο κενό».

Πράγματι προς το παρόν οι αντιδράσεις των κατοίκων, οι αντιδράσεις μας, φαίνεται να έχουν πέσει στο κενό:

– της «ατολμίας» του Δημάρχου να μπει επί κεφαλής του αγώνα για την αποτροπή της καταστροφής.

– της εγκληματικής αδιαφορίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων του Δήμου και της σκόπιμης σιωπής ή της σιωπηρής αποδοχής ή της υπεκφυγής των επιστημονικών φορέων της περιοχής. Στάση, που αποκαλύπτει την υποκρισία τους και αμαυρώνει τον ...κοινωνικό τους ρόλο, καθιστώντας αυτούς συμμέτοχους στην οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου.

– της απόλυτης, συχνά ηθελημένης, άγνοιας ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της περιοχής και της ηττοπάθειας μιας κοινωνίας που έχει αποδεχθεί, στο μεγάλο της μέρος, τον ρόλο του κομπάρσου, στο θέατρο της ζωής της.

– της επικρατούσας διαφθοράς, οικονομικής διαπλοκής και παγιωμένης ατιμωρησίας σε ένα διαλυμένο κρατικό – διοικητικό μηχανισμό, έρμαιο των κάθε λογής άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων.

– μιας δικαιοσύνης α λα καρτ, που αντιδρά και παρεμβαίνει τάχιστα μόνο κατ΄εντολή, όχι βέβαια των πολιτών που προσφεύγουν σε αυτή, αναζητώντας το δίκιο τους, αλλά των πολιτικών εντολέων της.



Με περισσό θράσος, σίγουρη για την μη αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, καλυμμένη πολιτικά, η Αποκεντρωμένη Περιφέρειας επιμένει ότι όλα έγιναν νομότυπα, την ίδια στιγμή που υπάρχουν πλέον αποδείξεις, και όχι απλά ενδείξεις, ότι όλα έγιναν παράνομα.

Παράνομη και διοικητικά κολάσιμη για τους υπεύθυνους η αποδοχή της ψευδούς περιβαλλοντικής κατάταξης των αρχικών έργων, εκ μέρους των «επενδυτών», στην κατηγορία Α2. Κατάταξη που μετέφερε προσχεδιασμένα και παράνομα, την διαδικασία αδειοδότησης από τον υπουργό, στην «στοργική αγκαλιά» της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και διευκόλυνε προκλητικά, προς όφελος και μόνο των «επενδυτών», την εγκριτική διαδικασία.

Παράτυπη, παράλογη και αντιφατική, άρα και ανύπαρκτη, η δήθεν «θετική» γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης από τον προηγούμενο πρόεδρό του.

Παράτυπη και διοικητικά επιλήψιμη η μη συζήτηση των περιβαλλοντικών μελετών των εταιρειών και τελικά η απουσία γνωμοδότησης της επιτροπής περιβάλλοντος της Αιρετής Περιφέρειας.

Ψεύτικη ως προς τα δεδομένα και προκλητική ως προς τα συμπεράσματά της η περίφημη δήθεν «μελέτη» της συνολικής διασποράς και διαχείρισης των ρύπων και των 4 μονάδων. Μία μελέτη που έπρεπε να είχε πεταχτεί στα σκουπίδια μαζί με το σύνολο των δήθεν περιβαλλοντικών μελετών των «επενδυτών».

Παράνομη η αυθαίρετη έγκριση από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης των αρχικών περιβαλλοντικών μελετών των εταιρειών, νομικά και επιστημονικά διάτρητων, αντιφατικών και παραπλανητικών.

Παράνομη η έγκριση των προσχεδιασμένων και μεθοδικά υλοποιημένων τριών, και σε βάθος δύο χρόνων, διαδοχικών τροποποιήσεων των αρχικά εγκεκριμένων περιβαλλοντικών μελετών. Τροποποιήσεις που οδήγησαν στην πλήρη ανατροπή των αρχικά εγκεκριμένων έργων, αλλά και στην ακύρωση κάθε αιτιολογίας, απολύτως αναγκαίας σύμφωνα με τον νόμο, για την εγκατάσταση αυτών εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου.

Παράνομη, ιδιαίτερα, και η έγκριση της τελευταίας τροποποιητικής μελέτης, πρόχειρη αντιγραφή μελέτης άλλης μονάδας σε άλλη περιοχή της χώρας, η οποία περιγράφει, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι σαν ένα ορεινό και μειονεκτικό τόπο που έχει ανάγκη την αναζωπύρωση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας, τη θέση εγκατάστασης του έργου σαν μη καλλιεργήσιμη αγροτική γη, την ευρύτερη περιοχή σαν χορτολιβαδική εποχιακής χρήσης μόνο και αμελητέας απόδοσης, το έδαφος σαν ημιβραχώδες, με μέτριες κλίσεις και την κυρίαρχη βλάστηση αυτή του καλαμιού. Έγκριση που οδήγησε την όλη εγκριτική διαδικασία, από πλευράς της αποκεντρωμένης περιφέρειας, πέρα από τα όρια του απόλυτου ευτελισμού.

Όμως, απέναντι σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας πρόβλημα, για το παρόν και κυρίως για το μέλλον αυτού του πολύπαθου τόπου, για την υγεία των ανθρώπων, για την διατήρηση της βιοποικιλότητας ενός πολύ ευαίσθητου και μεγάλης οικολογικής (και όχι μόνο) σημασίας υγροβιότοπου, για την προστασία της γεωργίας και κτηνοτροφίας και της υψηλής παραγωγικότητας εδαφών μας, αποδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ότι η μοναδική αξιόπιστη δικλείδα ασφαλείας στην επέλαση των αδηφάγων «χρυσοθήρων» της καταστροφής, είναι η δική μας ενεργός συμμετοχή, η δική μας αντίσταση, ο δικός μας ανιδιοτελής αγώνας.

Δεν θα σταματήσουμε τις δράσεις μας, αν δεν τους σταματήσουμε.

Χατζής Μιχάλης
Χημικός ΑΠΘ
Μέλος της συλλογικότητας «Λιμνοθάλλαζα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: