Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Τατουάζ: Αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο;

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών (ECHA: European Chemicals Agency) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για δερματοστιξία (τατουάζ) ενέχουν κίνδυνο καρκίνου και οι χώρες μέλη θα πρέπει να θεσμοθετήσουν περιορισμούς για τις 4.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Η επιτροπή προχώρησε σε μια ανασκόπηση των υπαρχουσών δεδομένων διότι τα τατουάζ έχουν γίνει πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι το ...12% των Ευρωπαίων έχει τουλάχιστον ένα τατουάζ, και το 25% στις ηλικίες 18-35 ετών.

Οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ μένουν στο δέρμα για πάντα και εξαιτίας αυτού οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο που μπορεί να έχει αυτό για την υγεία. Ο Tony Raita, πρόεδρος της Φινλανδικής Ένωσης Τατουάζ δήλωσε ότι τα φθηνά χρωματιστά μελάνια από την Κίνα είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. “Εισάγονται πολλά χρώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν χωρίς να ξέρουν τι υπάρχει στα χρώματα, κι αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο”, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών εκφράζει την ανησυχία της καθώς υπάρχει έλλειψη ελέγχων για τη σύσταση των μελανιών, αφού είναι μίγματα αρκετών υλικών. Ενώ οι πρώτες ύλες υποτίθεται ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά ελεγχόμενες δεν ισχύουν ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου στις πρώτες ύλες των μελανιών των τατουάζ και η απουσία έρευνας για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες ώθησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών να καταλήξει στη διαπίστωση ότι χρειάζονται περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας από επικίνδυνα χημικά για τα τατουάζ.

“Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Χημικών καλύπτει περίπου 4.000 χημικές ουσίες, οι οποίες καλύπτονται από άλλες νομοθεσίες που απαγορεύουν τη χρήση τους στο δέρμα. Η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας μας είναι οι αλλεργίες που προκαλούν οι ουσίες αυτές και ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, βλάβη στο DNA ή να έχουν επίπτωση στο αναπαραγωγικό σύστημα. Δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε τα τατουάζ αλλά να διασφαλίσουμε ότι όταν κάποιος κάνει ένα τατουάζ οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι όσο γίνεται ασφαλέστερες”, είπε ο Mark Blainey, επιστημονικός υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Αρχής Χημικών.

Η επιτροπή έχει συντάξει ήδη ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα σταλεί προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε τελικά οι χώρες μέλη να κληθούν να το επικυρώσουν το 2019.

Μπορούν τα τατουάζ να προκαλέσουν καρκίνο;
Παρά το γεγονός ότι πράγματι στα μελάνια για τα τατουάζ περιέχονται και καρκινογόνες χημικές ουσίες η Ευρωπαϊκή Αρχή Χημικών ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις προς το παρόν ότι ένα τέτοιο μελάνι προκαλεί καρκίνο.

“Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορεί να συμβεί”, είπε ο Blainey.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Scientific Reports έδειξε ότι σωματίδια των χρωστικών ουσιών από το μελάνι των τατουάζ φτάνουν στους λεμφαδένες. Αλλά κατά πόσο αυτό έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ως προς την πρόκληση καρκίνου είναι άγνωστο.

“Χωρίς επιδημιολογικές μελέτες με μεγάλα χρονικά διαστήματα παρακολούθησης δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα συστατικά των τατουάζ έχουν παρενέργειες”, ανέφερε ο Δρ Hiram Castillo-Michel ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2012 στο Lancet Oncology medical journal έδειξε ότι οι δερματικοί καρκίνοι που σχετίζονται με τα τατουάζ είναι σχετικά σπάνιοι. Οι ερευνητές εξέτασαν 50 δείγματα δερματικών καρκίνων πάνω σε τατουάζ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “ο συσχετισμός πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, αν και προς το παρόν θα πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση”.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 βρήκε ότι και τα προσωρινά τατουάζ με μαύρη χένα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις περιέχοντας ενδεχομένως την επικίνδυνη ουσία PPD (p-phenylenediamine).

Οι ευρωπαϊκές αρχές λένε ότι όσοι επιθυμούν να κάνουν τατουάζ να συμβουλεύονται δερματολόγο. Αυτό αφορά και την αφαίρεση των τατουάζ από το δέρμα διότι η χρήση του λέιζερ αποδομεί τις χημικές ουσίες σε μικρότερα μόρια τα οποία μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα που έχουν ψωρίαση πρέπει να αποφεύγουν το τατουάζ λόγου του φαινομένου Κέμπνερ (Koebner)


https://www.pronews.gr/ygeia/711808_tatoyaz-ayxanei-tis-pithanotites-gia-karkino

Δεν υπάρχουν σχόλια: