Μπορεί η τεχνολογία και οι επιστήμες να μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθένειες σταματούν να υπάρχουν. Ειδικά, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η άνοια, βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια κι εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2025.
Σύμφωνα όμως, με τους επιστήμονες υπάρχουν τρόποι να καθυστερήσει κανείς τη φθορά του εγκεφάλου, κρατώντας τον σε εγρήγορση και δημιουργώντας νέους ...νευρώνες.
1) Επιβράβευσε τον εαυτό σου για τις «μικρές νίκες»
Αυτό που έχει σημασία για τον εγκέφαλο είναι η συχνότητα της επιτυχίας, όχι το μέγεθος, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Κάθε «μικρή νίκη» μετράει και δημιουργεί συναισθήματα χαράς, τα οποία «στρώνουν τον δρόμο» για νέες επιτυχίες που δίνουν νέα ώθηση στον εγκέφαλο.
2) Μείνε δραστήριος
Η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη στον οργανισμό αλλά κυρίως στην υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους νευρολόγους, ακόμα και το να μιλάς κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, στέλνοντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και δημιουργώντας έτσι περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα. Όσο περισσότερα κύτταρα δημιουργούνται τόσο περισσότερες συνάψεις δημιουργούνται στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει μεγαλύτερη «πλαστικότητα».
3) Ασκήσεις «εγκεφάλου»
Εκτός από τις σωματικές ασκήσεις είναι πολύ σημαντικό ο ίδιος ο εγκέφαλος να παραμένει σε εγρήγορση. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείς μέρη του εγκεφάλου που δεν χρησιμοποιείς συχνά, ώστε να δημιουργούνται νέοι νευρώνες. Τέτοιες ασκήσεις είναι η εκμάθηση νέας γλώσσας ή ενός νέου μουσικού οργάνου.
4) Μην καμπουριάζεις
Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν κάθε μητέρα που έλεγε στα παιδιά της να μην καμπουριάζουν αλλά να στέκονται με ίσια την πλάτη. Σύμφωνα με έρευνες, η στάση αυτή ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία σε σχέση με τις «καμπουριαστές» στάσεις που προκαλούν ένα αίσθημα απελπισίας και μιζέριας στον εγκέφαλο.
5) Μην κοιμάσαι δίπλα στο κινητό σου
Αν και οι έρευνες δεν έχουν αποφανθεί για τις συνέπειες που έχουν οι ηλεκτρονικές συσκευές στην ποιότητα του ύπνου μας, φαίνεται να υπάρχει κάποια αρνητική συσχέτιση. Σύμφωνα με την Τάρα Σουάρτ, λέκτορα στο MIT, το σύστημα «καθαρισμού» του εγκεφάλου μας γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου κι αποτρέπει το «χτίσιμο» τοξινών που ευθύνονται για τις διάφορες νευρολογικές παθήσεις.
https://www.pronews.gr/
Καθαρά Δευτέρα 2025: Πότε πέφτει φέτος
-
Δείτε αναλυτικά, όλα τα τριήμερα και τις αργίες του 2025 Το 2025 έφτασε και
κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό από άποψη αργιών καθώς οι εργαζόμενοι θα
δια...
Πριν από 13 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου