Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

ΙΣΡΑΗΛ> Η χώρα που εμβολιάστηκε πρώτη στο κόσμο δοκιμάζει τώρα την ανοσία της αγέλης. Δεν ρισκάρουν τη 4η δόση ενώ 2,3 εκατ. λιγότεροι έκαναν την 3η δόση. Το 40% των νέων κρουσμάτων είναι εμβολιασμένοι με 3η δόση



-Δεν υπάρχουν αρκετές γνώσεις για να πούμε ότι το τέταρτο εμβόλιο θα αποτρέψει τη μαζική μόλυνση




Όπως από την έναρξη σχεδόν της εμβολιαστικής εκστρατείας στο Ισραήλ είχαμε επισημάνει ότι ήταν η αγωνία επανεκλογής του Βibi που τον έσπρωξε στην επιλογή των εκατομμυρίων παραγγελιών από την Pfizer μετατρέποντας τη χώρα του σε πρωταθλήτρια της παγκόσμιας πρώτης του εμβολίου της Pfizer, έτσι δύο χρόνια μετά επισημαίνουμε κάτι που και οι αρχές της χώρας διαπιστώνουν:

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Οτι τα συνεχή τρυπήματα δεν κατάφεραν να νικήσουν τον ιό και τις μεταλλάξεις του κι αυτό παρότι το Ισραήλ είναι σχεδόν ερμητικά κλειστό σε τουρίστες από τις 23 Μαρτίου 2020 με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 40% των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν καταγράφηκαν σε άτομα που ήταν εμβολιασμένα και με την τρίτη δόση.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί πολίτες στάθηκαν-παρά την αρχική τους μαζική συμμετοχή στους εμβολιασμούς- καχύποπτοι για την αποτελεσματικότητά τους στο τέλος της μέρας.

...

Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν.

Δείτε> Συνολικά 6.559.978 Ισραηλινοί, έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, 5.917.690 έχουν κάνει δύο δόσεις (σχεδόν 600 χιλιάδες λιγότεροι από τη πρώτη) και 4.240.819 Ισραηλινοί έχουν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου (σχεδόν 2,3 εκατ. λιγότεροι από όσους έλαβαν την 3η δόση). 

Με αυτούς τους αριθμούς στο τραπέζι αλλά και με το δεδομένο της πλέον μεταδοτικής Omicron ο Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας  Nachman Ash-κεντρική photo είπε στο ραδιόφωνο 103FM το πρωί της Κυριακής.

Εκτιμούμε ότι η σοβαρή νοσηρότητα είναι χαμηλότερη και δεν υπάρχουν αρκετές γνώσεις για να πούμε ότι το τέταρτο εμβόλιο θα αποτρέψει τη μαζική μόλυνση. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ χορήγησης του τέταρτου εμβολίου και γνώσεων που έχουμε για σοβαρές ασθένειες.”

Έτσι δύο χρόνια μετά η χώρα που εμβολιάστηκε πρώτη στο κόσμο εξαιτίας της ως ένα βαθμό δικαιολογημένης αγωνίας επανεκλογής του Nετανιάχου φτάνει στο σημείο να>
“Το τίμημα της ανοσίας της αγέλης είναι πάρα πολλές λοιμώξεις και αυτό μπορεί να είναι αυτό που θα συμβεί. Οι αριθμοί πρέπει να είναι υψηλοί για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, αυτό είναι κάτι που είναι δυνατό”, δηλώνει τώρα ο Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Nachman Ash  στο ραδιόφωνο 103FM το πρωί της Κυριακής.

Ο καθηγητής του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, Eran Segal, ο οποίος επίσης συμβουλεύει την κυβέρνηση, προέβλεψε στο Kan Radio ότι ένας στους τέσσερις Ισραηλινούς θα μολυνθεί από τον COVID-19 μέσα σε δύο εβδομάδες.

Επίσης το πρωί της Κυριακής, ο επικεφαλής της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ, MK Gilad Kariv (Εργατικοί) προειδοποίησε ότι θα ακυρώσει όλους τους «κόκκινους» χαρακτηρισμούς των χωρών COVID-19 την Τρίτη, εάν η Αρχή Πληθυσμού και Μετανάστευσης συνεχίσει να αρνείται όλα τα αιτήματα εισόδου χωρίς δέουσα διαδικασία.

“Το δίλημμα βρίσκεται μπροστά σε πολλές λοιμώξεις – εάν να συνεχιστεί η πολιτική απομόνωσης [για παιδιά που εκτίθενται στο Omicron] ή να μεταβείτε σε άλλη πολιτική, για παράδειγμα, ότι τα εμβολιασμένα παιδιά μπορούν να έρχονται [στο σχολείο] εν αναμονή των καθημερινών εξετάσεων. Αυτά είναι πράγματα εξετάζουμε τώρα», είπε ο Ash σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα.
“Δεν θέλουμε να κλείσουμε τα σχολεία, είναι μια περίπλοκη απόφαση. Πρέπει να σκεφτούμε αν θα επιτρέψουμε τη μάθηση με τεστ και εμβόλια ή θα ακολουθήσουμε μια πολιτική μετάβασης στις σπουδές μέσω του Zoom”, πρόσθεσε.

Συνολικά 4.197 Ισραηλινοί βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 το Σάββατο, ανέφερε το υπουργείο Υγείας το πρωί της Κυριακής.
Αυτή τη στιγμή, 110 Ισραηλινοί είναι σε σοβαρή κατάσταση, 37 από τους οποίους είναι σε αναπνευστήρες.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται αυτή τη στιγμή στους 8.244.

Οι αριθμοί του Σαββάτου είναι παραδοσιακά χαμηλότεροι καθώς ελέγχονται λιγότεροι άνθρωποι.
Τη Παρασκευή το Ισραήλ κατέγραψε σχεδόν 5.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού – τρεις φορές περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα – με σχεδόν το 4% των τεστ να επιστρέφουν θετικό αποτέλεσμα

Το Ισραήλ κατέγραψε σχεδόν 5.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού την Παρασκευή, τρεις φορές περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, με σχεδόν το 4% των συνολικών τεστ να είναι θετικά, αποκάλυψαν στοιχεία του υπουργείου Υγείας το βράδυ του Σαββάτου, που δείχνουν ότι το κύμα Omicron τρέχει αχαλίνωτο στη χώρα.

«Το τίμημα της ανοσίας της αγέλης εξαιτίας της απουσίας περιοριστικών μέτρων προκαλεί ένα πραγματικά υψηλό ποσοστό μόλυνσης και είναι πλέον κάτι που αρχίζει να φαίνεται πιθανό», δήλωσε ο Διευθυντής του ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, Nachman Ash, στο Kan Radio το πρωί της Κυριακής. «Εδώ και σε όλο τον κόσμο, έχουμε χάσει τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας», πρόσθεσε ο καθηγητής Eran Segal, υπολογιστικός βιολόγος στο Weizmann Institute of Science και σύμβουλος της κυβέρνησης.

«Σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να συναντήσετε ένα μολυσμένο άτομο», έγραψε περαιτέρω στο Twitter την Παρασκευή. «Σε τρεις μέρες αυτό θα διπλασιαστεί. Σε μια εβδομάδα, θα είναι τέσσερις φορές περισσότερο από σήμερα. Η καλύτερη προστασία έναντι μιας σοβαρής ασθένειας είναι το εμβόλιο και δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να εμβολιαστείτε» πρόσθεσε.

Η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής Omicron είναι άνευ προηγουμένου στο Ισραήλ. Τις τελευταίες επτά ημέρες, η χώρα κατέγραψε σχεδόν 24.000 νέα κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση 170% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των σοβαρά μολυσμένων ασθενών το Σαββατοκύριακο. Μετά από αρκετές ημέρες στασιμότητας μεταξύ 80 και 90, από το βράδυ του Σαββάτου υπήρξαν 101 τέτοιοι ασθενείς.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα μπορούσε να δει έως και 20.000 νέα κρούσματα καθημερινά και αρκετές εκατοντάδες σοβαρούς ασθενείς, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Μέχρι στιγμής, το ρεκόρ σοβαρά μολυσμένων ασθενών στη χώρα καταγράφηκε κατά το τρίτο κύμα του Ιανουαρίου, όταν ο αριθμός ξεπέρασε τους 1.200.

Ωστόσο, την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz έστειλε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στο κοινό. «Προετοιμαστήκαμε και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο μπροστά στην ταχεία εξάπλωση της Omicron σε όλο τον κόσμο, αλλά και εδώ», έγραψε στο Twitter. «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε ή να δημιουργείτε πανικό. Τα καταστροφικά σενάρια είναι αβάσιμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: