Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

ΓΙΑΤΙ «ΚΥΡΙΟΙ»;

Ναι δεν έχω κάνει λάθος. Όταν μιλάς για αυτούς, η λέξη κύριος είναι κύριος σε εισαγωγικά.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008
Τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εξέγερσης της νεολαίας της χώρας μας στην Αθήνα κυρίως, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα.
Πέρασαν οι ημέρες, ησύχασαν τα πράγματα και αρχίσανε οι αναλύσεις. Έβγαιναν οι διάφοροι πολυπράγμονες αναλυτές και έβαζαν τα πράγματα ο καθένας από τη μεριά του σε κάποια θέση, όπου τον βόλευε τον καθένα ή όπως του είχαν παραγγείλει.
Όμως η κοινή πεποίθηση όλων ήταν μια.
Ότι η νεολαία έχει απομακρυνθεί από τα κοινά, έχει απαξιώσει τους πολιτικούς, νοιώθει πιεσμένη από την συνεχή πίεση που υφίσταται από το σχολείο και την οικογένεια, από το άγχος της επιτυχίας κλπ. κλπ. κλπ.
Συζητήσεις επί συζητήσεων στη συνέχεια, τι φταίει για αυτό πως θα επιστρέψει η νεολαία στα κοινά, πως θα εμπιστευθεί ξανά τους πολιτικούς.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των συζητήσεων ΚΑΝΕΝΑ.
Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συζητήσεις σταμάτησαν αμέσως μόλις ξεχάστηκαν οι ταραχές.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
Στη μικρή μας πόλη, έχουμε τη τύχη να υπάρχει........ μια μερίδα παιδιών που θέλουν να εμπλέκονται με τα κοινά, να έχουν όρεξη για δημιουργία, να θέλουν να αφήσουν το «στίγμα» τους.
Είναι τα παιδιά που μετέχουν ενεργά στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων.
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, είναι ένας θεσμός που έχει σκοπό να ενεργοποιήσει τους νέους έως 28 ετών, να συμμετάσχουν στα κοινά και να ασχοληθούν με προβλήματα που αφορούν αυτές τις ηλικίες.
Ο θεσμός αυτός όχι μόνο έγινε προσπάθεια να απαξιωθεί από τη δημοτική μας αρχή, δίνοντας πλημμελή έκταση στο θέμα με τη πλήρη αδιαφορία που επέδειξαν, ΑΛΛΑ όταν είδαν ότι τελικά υπάρχουν κάποια επίμονα παιδιά που θα το κυνηγούσαν, ΤΟΤΕ προσπάθησαν να καπελώσουν τις εκλογές τους, προωθώντας υπόγεια κάποιον υποψήφιο της επιλογής τους βάζοντας όρους πολιτικής αντιπαράθεσης.
Όπως φαίνεται όμως τα παιδιά έχουν καλύτερο κριτήριο από εμάς, αντί να εκλέξουν το διορισμένο από τη δημοτική αρχή ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ υποψήφιο, επέλεξαν για πρόεδρο του συμβουλίου τους τον ανεξάρτητο υποψήφιο Θανάση Δελβινιώτη 17χρονο μαθητή του Λυκείου (16 ετών όταν έγιναν οι εκλογές).
Πέρασε κάποιο διάστημα προσαρμογής και αδράνειας και ξάφνου τα παιδιά αρχίζουν να κινούνται. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ 5. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ.
Άρχισαν από το χώρο που θα έπρεπε να έχουν για να στεγάσουν το συμβούλιο τους. Ο χώρος βρέθηκε στις δυο πάνω αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου «Ευανθία Καρβέλη» που τους παραχώρησε ο κ. Θανάσης Καρβέλης ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος που διαχειρίζεται το Πνευματικό Κέντρο. Και μην ακούσω τίποτα τρίχες δημαρχούλη ότι εσύ παραχώρησες τις αίθουσες, γιατί δεν έχεις καμία εξουσία σε αυτό το κτίριο. Για να μπεις μέσα ζητάς τα κλειδιά από τον κυρ’ Θανάση.
Με την ευκαιρία αυτή, τα παιδιά σκέφτηκαν να δώσουν ζωή και στη αραχνιασμένη βιβλιοθήκη. Άρχισαν να αρχειοθετούν βιβλία, να καταγράφουν, να οργανώνουν.
Στην προσπάθεια τους αυτή σκέφτηκαν να ζητήσουν βοήθεια. Και που θα πάει ένα Τοπικό Συμβούλιο Νέων που θέλει να είναι ενεργό και πιστεύει ότι θα το βοηθήσουν;
Φυσικά στο Δήμαρχο της πόλης, γιατί τα παιδιά των 17 χρονών είναι ακόμα λίγο αφελή σε αυτά τα πράγματα και καλά κάνουν.
Πιστεύουν λοιπόν ότι ο Δήμαρχος τους, θα τους στηρίξει, θα τους κάνει να πιστέψουν στους πολιτικούς, θα τους κάνει να νοιώσουν ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Αυτό έκαναν και τα δικά μας παιδιά. Πήγαν σε αυτό τον κατ ευφημισμό δήμαρχο. Αυτός (γνωστός γαλαντόμος) τους έδωσε δυο παλιούς, πολύ παλιούς υπολογιστές. (Τον έναν το μάζεψαν τα παιδιά από μια τουαλέτα)
Αυτά όμως εκεί, επιμονή, τους επισκεύασαν με ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ και προσωπική εργασία,.
Στη συνέχεια έκαναν την αφελή σκέψη να αναβαθμίσουν τους υπολογιστές και νάσου τους πάλι τους επίμονους στο Δημοτικό συμβούλιο. Ζητούν 1000€ οι αδαείς και ο «κύριος» αυτός που παίζει το δήμαρχο, τους απαντάει ότι δεν μπορούν να διαθέσουν ένα τέτοιο εξωφρενικό ποσό σε μετρητά, ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΟΣ.
Τους κάνουν λοιπόν τα παιδιά, μια λίστα με τα πράγματα που χρειάζονται και την παραδίδουν στο «αρμόδιο» αντιδήμαρχο σαμαντά.
Μια εβδομάδα μετά (επιμονή κι αυτά βρε παιδάκι μου) πάνε στον σαμαντά να μάθουν τι έγινε με την παραγγελία τους, είπαμε τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι λίγο αφελή σε αυτά τα πράγματα, και τους απαντά ο «αρμόδιος» σαμαντάς, ΜΗ ΜΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ, ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΝ δΉΜΑΡΧΟ.
Αυτός βέβαια όπως πάντα λείπει, ΑΛΛΑ τα παιδιά δεν απελπίζονται. Επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Ιουλίου, όπου τους επιτίθενται όπως ήδη ξέρετε, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ …………… και ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΜΕ.
Γιατί «κύριοι» απαξιώσατε τα παιδιά μας;
Αισθάνεστε περισσότερο άντρες τώρα, που επιτεθήκατε και «βάλατε» στη θέση του έναν έφηβο άντρα 17 χρονών δημόσια και μάλιστα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ;
Αυτή είναι η δημοκρατία σας;
Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας;
Αυτά πιστεύει το κόμμα στο οποίο ανήκετε;
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να απωθήσετε τα παιδιά από την ενεργοποίησή τους στα κοινά;
Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να βγάλετε τη χολή σας απάνω τους;
Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι μπορείτε να τα απογοητεύεται;
Ποιος σας έκανε να νομίζετε ότι δικαιούστε να σηκώνετε το μικρούλι σας ανάστημα στο μέλλον αυτού του τόπου;
Τι επιδιώκετε να πετύχετε, απαξιώνοντας κάθε υγιή προσπάθεια αυτής της πόλης;
Τι θα πείτε στα παιδιά την ημέρα του αγιασμού την επόμενη χρονιά, όταν θα σας κοιτάνε και θα γελάνε (στη καλύτερη για σας περίπτωση) μαζί σας;
Τι θα κάνετε όταν κυκλοφορήσετε στο δρόμο και όταν συναντάται παιδιά, αυτά θα κοντοστέκονται και θα σας κοιτάνε απαξιωτικά, όπως κάνατε εσείς μαζί τους;
Τι θα πείτε στα παιδιά σας, όταν διαβάσουν αυτή την ανάρτηση και μάθουν πως συμπεριφερθήκατε στους συνομηλίκους τους;
Ότι σε ένα κουτσομπολιό της γειτονιάς σας, σας είπε κάποιος ότι είπε του είπε ένας άλλος ότι ο Θανάσης λέει ότι δεν έχει πολύμπριζο να βάλει τους υπολογιστές να δουλέψουν και αυτό είναι δυσφήμηση για σας;
Ή θα τους πείτε μήπως, ότι δεν σας άρεσε το ύφος του; Δηλαδή πως ακριβώς πρέπει να είναι το ύφος ενός ΈΦΗΒΟΥ για να αρέσει σε εσάς.
Ξυνισμένο και γεμάτο μίσος για τη κοινωνία όπως είναι το δικό σας;
Έχετε υπ΄όψιν σας κυρία βάσω μας ότι ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου νέων είναι ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ (χωρίς ψήφο ο.κ.) με τους άλλους και ότι δεν δικαιούστε να μην του δίνετε το λόγο ή να ζητάτε την άδεια του δημαρχούλη για να τον αφήσετε να μιλήσει;
Θυμάστε «κύριε» γαλάνη, «κύριε σαμαντά», «κυρά» βάσω μας ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου νέων είναι ο ΜΟΝΟΣ ΑΜΙΣΘΟΣ δημοτικός σύμβουλος;
Άρα είναι και ο μόνος που μπορεί να αποδείξει, ότι μετέχει στο δημοτικό συμβούλιο από πραγματικό ενδιαφέρον.
Θυμάστε ότι είναι μαθητής και για να βρίσκεται εκεί έχει αφήσει το διάβασμά του η το φροντιστήριό του;
Έτσι θα εμπιστευτούν βρε γελοία ανθρωπάκια τους πολιτικούς και θα επιστρέψουν στα κοινά οι νέοι;
Εσείς οι ίδιοι κακοποιείτε τη νεολαία, την οποία εγκαλείτε όταν υψώνει τη φωνή της και διαμαρτύρεται και απαιτεί.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΤΩΡΑ.



Τειρεσίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκου ανθρωπάκο: Ο Α ν θ ρ ω π ά κ ο ς, δεν ξέρει ότι είναι μικρός και φοβάται να το μάθει.Συγκαλύπτει τη μικρότητά του και τη στενότητά του με ψευδαισθήσεις δύναμης και μεγαλείου,με τη δύναμη και το μεγαλείο...άλλων. Είναι περήφανος για τους μεγάλους "στρατηγούς του"
μα όχι περήφανος για τον εαυτόν του! -Likea-