Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ΣτΕ «πάγωσε» ξανά τα έργα εκτροπής του Αχελώου


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υποδομών να ανασταλεί το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο.


Αντίθετα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Π. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών μέσα σε έναν μήνα να υποδείξει τα αναγκαία εκείνα μέτρα προσωρινής υποστήριξης της σήραγγας και αντλήσεως των υδάτων.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Ολομέλεια του ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά για ακόμη μία φορά τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου και σταμάτησε τη λειτουργία όσων έργων έχουν ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι έως τώρα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχειακυρώσει τρεις φορές την εκτροπή του Αχελώου κατά τα έτη 1994, 2000 και 2005. Οι σύμβουλοι Επικρατείας θα ασχοληθούν και πάλι με την εκτροπή του Αχελώου, αφού λάβουν τις απαντήσεις από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους στα 14 ερωτήματα, που έστειλαν τον Οκτώβριο του 2009 στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Το περασμένο έτος η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF - Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), παρά το γεγονός ότι υπέρ της συνέχισης των έργων είχαν ταχθεί το δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας και η ΔΕΗ.

Η WWF - Ελλάς ζητούσε να σταματήσουν προσωρινά τα έργα αποπεράτωσης της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά του φράγματος της Συκιάς, η σήραγγα εκτροπής και τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας το περασμένο έτος είχαν κρίνει ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας». Επιδείνωση, η οποία δεν θα μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση που μετά τις απαντήσεις του ΔΕΚ το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει παράνομη τη συνέχιση των έργων.

Το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, επανήλθε στο θέμα με νέα αίτησή του. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε κατατεθεί κοινή αίτηση των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά στη συνέχεια υποβλήθηκε παραίτηση από την αίτηση αυτή και επαναλήφθηκε με το ίδιο περιεχόμενο μόνο από το υπουργείο Υποδομών. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πέριξ της εκτροπής του Αχελώου.

Με τις αιτήσεις τους το υπουργείο και οι φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 141/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που «πάγωσε» την εκτροπή.

Ζητούσαν την ανάκληση προκειμένου να επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών για την αποτροπή κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών υποστήριξε ότι πρέπει επειγόντως να επιτραπεί η λήψη μέτρων προς αποτροπή του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας, διότι, εάν μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας τελικώς επιτραπεί η χρήση της, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο κόστος ολοκλήρωσης των αναγκαίων εργασιών, λόγω της ανάγκης εκτέλεσης νέων εκσκαφών και απομάκρυνσης των υλικών, που θα έχουν καταπέσει στη σήραγγα.

Μάλιστα, το υπουργείο προς ενίσχυση των ισχυρισμών του προσκόμισε εκθέσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων και περιβαλλοντολόγων.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η αίτηση ανάκλησης μπορεί να γίνει δεκτή μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας».

Και προσθέτουν οι δικαστές: «Δεδομένου δε ότι κατά τα διαλαμβανόμενα στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προσωρινής υποστήριξης έχουν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τη δράση του ύδατος ενός της σήραγγας, η Επιτροπή του ΣτΕ καλεί τη Διοίκηση (σ.σ. υπουργείο Υποδομών) όπως, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, υποδείξει τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως της λήξη της εκκρεμοδικίας».


http://www.agronews.gr/content/view/64878/67/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: