Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Έβγαλα κέρδος από το γάλα των παιδιών…


Από το "Στοχασμός-Πολιτική"


Γράφει ο Δευκαλίωνας

Ένα ακόμα κακό νέο για την πορεία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ήρθε να προστεθεί σε όσα μέχρι σήμερα έχουν δημοσιοποιηθεί. Και αυτή την φορά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το χειρότερο και πιο άσχημο νέο, γιατί αφορά το Έλλειμμα.
Γιατί όμως είναι το χειρότερο δυνατό και πιο άσχημο νέο; Γιατί μέχρι σήμερα η μείωση του Ελλείμματος είναι ο μοναδικός στόχος για τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα μπορούν να ισχυριστούν ότι είχαν καλά αποτελέσματα.
Είναι όμως έτσι;
Δυστυχώς για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα, τα τελευταία νέα απέδειξαν για μία ακόμα φορά, και για το πρόβλημα του ελλείμματος, ότι μόνον έτσι δεν είναι τα πράγματα.
Συγκεκριμένα το Έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011ανήλθε στα 4.146 δις ευρώ, ενώ το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2011 έφτασε στα 8.008 δις ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού αυξήθηκε κατά 3.862 δις ευρώ.
Γιατί όμως παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα;
Τον Ιανουάριο οι δαπάνες για πληρωμές τόκων ήταν...592,5 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 859 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο πέταξαν στα 3.234 δις ευρώ. Δηλαδή μέσα σε ένα μόνο μήνα (Φεβρουάριος-Μάρτιος) απαιτήθηκαν επί πλέον 2.375 δις ευρώ για πληρωμές τόκων.
Αποτέλεσμα: το έλλειμμα αυξάνεται αλματωδώς κατά 3.862 δις ευρώ, όταν αυξάνονται επίσης με τρελό ρυθμό, ήτοι 3.234 δις ευρώ, οι δαπάνες για πληρωμές τόκων.
Κατά τα άλλα σου λένε, ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική του ομάδα, ότι τα νούμερα βγαίνουν εάν κάνουμε ότι έχουμε συμφωνήσει κλπ. Και ότι δεν χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση ή αναδιοργάνωση και κούρεμα του Χρέους.
Αν όμως σε όλους αυτούς, που απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την επαναδιαπραγμάτευση και το κούρεμα του χρέους, τους αντιπαραβάλεις πραγματικά στοιχεία όπως τα παραπάνω, τότε θα αρχίσουν να σου λένε διάφορες θεωρίες για βιβλικές καταστροφές κλπ που θα πέσουν πάνω στην χώρα αν τολμήσουμε να κουρέψουμε το χρέος.
Εκεί σηκώνεις τα χέρια ψηλά και σταματάς την συζήτηση. Οι άνθρωποι δεν παίζονται με τίποτε. Επιλέγουν να φύγουν από την χώρα και τα τελευταία πραγματικά χρήματα, παρά να πουν και να κάνουν ότι πρέπει ώστε η διαχείριση της κρίσης να γίνει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Και όλο αυτό το επενδύουν με τον φόβο της επικείμενης βιβλικής καταστροφής εάν και εφ’ όσον αρνηθεί η χώρα να πληρώσει τα ληστρικά επιτόκια.
Αφού λοιπόν το βλέπετε έτσι, ας κάνουμε ένα απλό υπολογισμό. Ένα πάρα πολύ απλό υπολογισμό που θα αποδείξει πόσο άδικο έχετε και πόσο κακό κάνετε στην χώρα με την εμμονή σας να πληρωθούν στο ακέραιο όλα τα χρέη.
Τη δεκαετία 2000-2010 η Εθνική Τράπεζα είχε συνολικά κέρδη (μετά την αφαίρεση των φόρων ) 8.802,4 δις ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας μοιράστηκαν τα 10 προηγούμενα χρόνια κέρδη της τάξεως των 8.802,4 δις ευρώ, ενώ και τα χρηματιστηριακά κέρδη από την άνοδο της τιμής της μετοχής ήταν εντυπωσιακά.
Ευνόητο είναι ότι για τους περισσότερους μετόχους αυτά τα κέρδη επενδύθηκαν σε κάποια άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και σήμερα αποδίδουν νέα κέρδη. Όλα αυτά όμως τα καλά τελείωσαν πλέον για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας. Για όσο χρονικό διάστημα η ύφεση θα τρώει τα σωθικά της Ελληνικής Οικονομίας, κέρδη επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά δεν πρόκειται να υπάρξουν. Ο λόγος απλός. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Τι θα ήταν καλύτερο λοιπόν για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας; Να συνεχίσουν να βλέπουν μία εξαιρετική εταιρεία και μετοχή να αιμορραγούν και να απαξιώνονται, ή να επενδύσουν ένα μέρος των παραπάνω κερδών τους στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της τράπεζας (δηλαδή να κουρευτούν κατά ένα ποσοστό τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει η Εθνική Τράπεζα στην κατοχή της). Ώστε και η μετοχή να αποκτήσει και πάλι αξία, αλλά και να αρχίσουν να εισρέουν υγιή κέρδη στο ταμείο της τράπεζας από την οικονομική ανάπτυξη.
Οι έξυπνοι και θεσμικά σκεπτόμενοι καπιταλιστές γνωρίζουν τι σημαίνει ο όρος υγιή κέρδη.
Οι κερδοσκόποι, κοινώς τοκογλύφοι, επίσης γνωρίζουν τι σημαίνει ο όρος «έβγαλα κέρδος από το γάλα των παιδιών»…

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/05/blog-post_288.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: