Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

"Bιονικό πάγκρεας" για τον διαβήτη τύπου 1

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ανέπτυξαν μία συσκευή που αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.



Συγκεκριμένα, η συσκευή διαθέτει έναν αισθητήρα, ο οποίος τοποθετείται κάτω από το δέρμα και συγκεντρώνει στοιχεία για τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό.

Τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται ασύρματα κάθε πέντε λεπτά σε μια εφαρμογή που εγκαθίσταται στο κινητό του ασθενούς, προκειμένου να υπολογιστούν οι δόσεις της ινσουλίνης και του γλυκογόνου που χρειάζεται ο οργανισμός για να...διατηρηθούν τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα σε φυσιολογικές τιμές.

Τα αποτελέσματα των υπολογισμών αποστέλλονται σε δύο «αντλίες» έγχυσης της ινσουλίνης, που φορά ο ασθενής και τροφοδοτούν τον οργανισμό.

Η συσκευή, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν «βιονικό πάγκρεας», έχει εγκριθεί ήδη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για να χρησιμοποιηθεί σε τρεις δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή εθελοντών σε διάστημα 18 μηνών.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, μέχρι στιγμής έχουν δοκιμάσει το «βιονικό πάγκρεας» μόνο σε διαβητικούς χοίρους, ενώ αν οι μελέτες που θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή εθελοντών ολοκληρωθούν με επιτυχία, τα στοιχεία που θα προκύψουν θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μιας πιο εξελιγμένης συσκευής, που θα είναι έτοιμη το 2015.


http://www.ygeianews.gr/section/content/b-1

Δεν υπάρχουν σχόλια: