Ποιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε είχε εγκρίνει αποζημίωση για τους αλιείς της λιμνοθάλασσας ύψους 2.000.000 ευρώ, από θεομηνία το Νοέμβριο του 2008. Το ποσό αυτό, το Ελληνικό κράτος ανάθεσε στον ΕΛΓΑ να το μοιράσει στους δικαιούχους, που δεν ήταν άλλος από τους αλιείς της λιμνοθάλασσας.
Μετά από πολύμηνη σύσκεψη, ο κ. Δημητρίου και ο ΕΛΓΑ αποφάνθηκαν ότι ουσιαστικά δεν ήταν κανείς δικαιούχος. Μάλιστα το συμπέρασμα αυτό, το στηρίζουν στο γεγονός ότι οι αλιείς είχαν τεκμαρτό εισόδημα και όχι τιμολόγια…. και ότι τα ψάρια τους δεν τα περνούσαν από την ιχθυόσκαλα του Μεσολογγίου.
Συμπληρώνουν βέβαια ότι οι αλιείς έχουν κάθε δικαίωμα να πράττουν κατ’ αυτό τον τρόπο, αλλά λόγο …., άγνωστο στον κοινό νου, απορρίπτονται της αποζημίωσης.
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με την παρέμβαση του ίδιου του κ. Δημητρίου υπέρ του συνεταιρισμού Δίαυλος, ο οποίος έχει πάψει να λειτουργεί από το 2001. Παρεμβαίνει λοιπόν ανερυθρίαστα ο επόπτης αλιείας και προτείνει να δοθεί αποζημίωση στον συνεταιρισμό Δίαυλος, παρόλο που δεν υφίσταται καν το 2008, δηλαδή τη χρονιά της φυσικής καταστροφής.
Μετά από όλα αυτά πιστεύουμε ότι,αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας θα έπρεπε να ασκήσει δίωξη ενάντια στην επιτροπή που χειρίστηκε το θέμα της αποζημίωσης των ψαράδων της λιμνοθάλασσας.
Στο blog μας έχουν καταφτάσει καταγγελίες για προσωπικές παρεμβάσεις του επόπτη αλιείας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δήθεν σύσκεψης της επιτροπής για την ανάδειξη των δικαιούχων. Ποιο συγκεκριμένα ο επόπτης αλιείας τηλεφωνούσε σε προέδρους των τότε συνεταιρισμών και τους καλούσε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους διαμέσου συγκεκριμένου λογιστή με έδρα το Μεσολόγγι. Στην έρευνά μας ανακαλύψαμε ότι ο συγκεκριμένος λογιστής είναι από την περιοχή καταγωγής του επόπτη. Αυτό βέβαια μπορεί να μην λέει τίποτα ή να λέει πολλά, εξαρτάτε πως το βλέπει κανείς. Αλλά το γεγονός είναι ότι οι πρόεδροι δεν ενέδωσαν στις προτροπές του επόπτη αλιείας και για κάποιο μυστήριο λόγο, ούτε αυτοί βρέθηκαν στη λίστα των δικαιούχων.
Επίσης για κάποια διαβολικά μυστήρια σύμπτωση, ο εργολάβος που αναλαμβάνει την πλειοψηφία των ανύπαρκτων έργων της λιμνοθάλασσας, επίσης κατάγεται από τα μέρη του επόπτη αλιείας.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι, αίτηση αποζημίωσης τελικά υπέβαλαν μόνο οι ψαράδες του Αιτωλικού, η οποία διαδικασία από τη πρώτη στιγμή έτυχε του χλευασμού από τα συνδικαλιστικά όργανα των ψαράδων του Μεσολογγίου και την σφοδρή αντίδραση του ίδιου του επόπτη.
Μετά από όλα αυτά οι ψαράδες του Αιτωλικού κατέφυγαν στο διοικητικό δικαστήριο, ενάντια σε μια απόρριψη που δεν έχει ούτε προηγούμενο, ούτε νομική βάση και η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί, (αλήθεια γιατί κ. επόπτα;). Αν δικαιωθούν, η θέση του επόπτη είναι άσχημη, όχι μόνο απέναντι στη δικαιοσύνη, αλλά απέναντι και σε όλους τους ψαράδες που πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του επόπτη αλιείας κ. Δημητρίου.
Η κατάσταση των ανθρώπων της λιμνοθάλασσας μετά και από τη σημερινή κρίση που περνά η χώρα είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η αποζημίωση που δικαιούνται σίγουρα θα ήταν μια ανακούφιση.
Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν θέση απέναντι σε ενέργειες που εκθέτουν τη δημόσια διοίκηση και μετατρέπουν τη λιμνοθάλασσα σε τσιφλίκι του εκάστοτε επόπτη, νομάρχη, βουλευτή.
Καλούμε επίσης, όποιον έχει περισσότερα στοιχεία να μας τα στείλει στο e-mail μας και εμείς θα τα δημοσιεύσουμε.
Ακολουθεί η ανάρτηση του etoliko-news με τα δημόσια έγγραφα που αποκαλύπτουν το μέγεθος του σκανδάλου.
ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ;
Το έγγραφο που εξασφαλίσαμε και δημοσιεύουμε, αναφαίρετε στην συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ανάδειξη των δικαιούχων και τον επιμερισμό 2.000.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί από την ΕΕ και ανατεθεί από την κυβέρνηση στον ΕΛΓΑ, ως αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που είχαν υποστεί οι αλιείς της λιμνοθάλασσας το έτος 2008......
Στο έγγραφο μέσα παρατηρούμε δύο σημεία που αν δεν είναι λάθος μάλλον θα πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων.
Στην παράγραφο Α που μιλά για τους Ελεύθερους Αλιείς αναφέρει ότι, οι συγκεκριμένοι αλιείς απορρίπτονται της αποζημίωσης διότι στα εκκαθαριστικά της εφορίας που κατέθεσαν ως δικαιολογητικά, προκύπτει ότι σχεδόν όλοι τους έχουν δηλώσει τεκμαρτό εισόδημα και όχι τιμολόγια, επίσης διότι δεν έχουν διακινήσει την παραγωγή τους μέσω ιχθυόσκαλας.
Μέχρι εδώ όλα καλά, συμπληρώνει όμως ότι οι ελεύθεροι αλιείς έχουν το νόμιμο δικαίωμα να μην καταθέτουν τιμολόγια και να μην περνά η παραγωγή τους από την ιχθυόσκαλα. Παρόλα αυτά απορρίπτονται.
Το δεύτερο σημείο το οποίο προκαλεί αναρίθμητα ερωτηματικά είναι στο σημείο Β παράγραφος 2 όπου αναφέρει ότι, ο συνεταιρισμός Δίαυλος το έτος ζημιάς δηλ το 2008 δεν υφίσταται καν ως παραγωγή και ως φορολογητέα ύλη. Παρόλα αυτά το μέλος της επιτροπής και επόπτης αλιείας, προτείνει όπως ληφθούν υπ' όψιν τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργίας του δηλ το 1999 έως το 2001, με απώτερο σκοπό την αποζημίωση του, παρόλο που όπως είπαμε δεν υφίσταται εκείνη την εποχή.
Αν για κάποιους το πρόβλημα είναι αν θα πάρουν τελικά τα χρήματα της αποζημίωσης, για εμάς προκύπτουν θέματα πέρα από αυτό.
1. Η όλη λογική της επιτροπής, παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτος, η οποία το μεν νόμιμο το αποκηρύσσει ως μη ικανοποιητικό και το δε παράνομο ως ενδεχομένως επιβεβλημένη και σωστή ενέργεια;
2. Ποιος τελικά είναι ο ρόλος της εποπτείας αλιείας ;
3. Υπήρξαν ελεύθεροι αλιείς, που κατέθεσαν τιμολόγια αλλά έτυχαν της συγκεντρωτικής απόρριψης αυτής της επιτροπής ; Αν έγινε αυτό γιατί έγινε;
4. Κοινοποίησε η επιτροπή ΕΛΓΑ την απόφαση της αυτή, ή μέχρι σήμερα απαξιώνει την όλη διαδικασία ώστε να μην μπορούν να δικαιωθούν ενδεχομένως κάποιοι εν δυνάμει δικαιούχοι, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Ή μήπως υπάρχει ο φόβος ότι έγγραφα και υπεύθυνοι θα δουν το φως της δημοσιότητας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου