Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Εύκολος τρόπος να καθαρίσεις το ρόδι σε 10΄΄ και να απολαύσεις την αντιοξειδωτική του αξία

Είναι κρίμα να αποκλείετε το ρόδι απ” την διατροφή σας, επειδή δεν μπορείτε να το καθαρίσετε εύκολα. Το ρόδι, το οποίο η διατροφική και αντιοξειδωτική του αξία έχει κάνει πολλούς να το αποκαλούν «κόκκινο χρυσό», μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρέσει κανείς τα σπορια του για να το φάει σκέτο, ή να το βάλει σε κάποιο φαγητό ή χυμό, όμως, να ξέρετε ότι αξίζει τον κόπο…

Από την αρχαιότητα το ρόδι αποτελούσε σύμβολο ζωής, γονιμότητας και ευημερίας στην παράδοση πολλών λαών. Σπουδαίοι επιστήμονες της τότε εποχής, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος, εξύμνησαν τις...θεραπευτικές ιδιότητές του, χρησιμοποιώντας το για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, της επιπεφυκίτιδας, των στομαχικών και άλλων διαταραχών.

Δείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να καθαρίσετε εύκλολα ένα ρόδι, σε μόλις 10»



Τί περιέχει το ρόδι, που το κατατάσει στις αναντικατάστατες τροφές;

Η ανώτερη θρεπτική του αξία φαίνεται πως προκύπτει από την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, κυρίως πολυφαινολών, ανθοκυανινών, ταννινών και ελαγικού οξέος. Μάλιστα, έχει φανεί πως η περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες ξεπερνά αυτή του κόκκινου κρασιού, του πράσινου τσαγιού και του μύρτιλλου.

Ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες ροδιών, τα μικρού μεγέθους ή/και κόκκινου χρώματος καλό είναι να προτιμώνται καθώς έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα. Εκτός από αντιοξειδωτικά, το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, καροτενίων, σεληνίου, καλίου και φυσικά φυτικών ινών!



Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού στην υγεία μας:

Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να αναστείλει το σχηματισμό και πολλαπλασιασμό όγκων σε καρκινικές σειρές κυττάρων του μαστού και του προστάτη.

Αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής αποκάλυψαν πως η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού για 2 εβδομάδες μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μέσω της μείωσης των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του περιορισμού της αθηροσκλήρωσης.

Αποτελέσματα προκαταρκτικών μελετών υποδεικνύουν πως οι περιεχόμενες στο ρόδι πολυφαινόλες μπορούν να περιορίσουν το οξειδωτικό στρες που μεταξύ άλλων οδηγεί στην εμφάνιση της νόσου Alzhemer’s. Μάλιστα, αντίστοιχες μελέτες σε ποντίκια αναφέρουν πως ο χυμός ροδιού μπορεί να αυξήσει τις γνωστικές λειτουργίες, ιδιότητα που συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της συγκεκριμένης νόσου.

Οι περιεχόμενες ανθοκυανίνες προσδίδουν στο ρόδι αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ ο χυμός του έχει επιπλέον αντιβακτηριδιακές, αντιικές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.



* Με τη βοήθεια της κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Κατερίνας Κυριακού

http://www.invitromagazine.gr/2014/10/23/efkolos-tropos-na-katharisis-to-rodi-se-10-ke-na-apolafsis-tin-antioxidotiki-tou-axia/

Δεν υπάρχουν σχόλια: